ÚTIKRITIKA.HU / Ausztria

Ausztria

Szállásválasztás | Schengen-határ | Úti okmányok

Szállásválasztás

Ausztriában, főleg vidéken sok a családi vezetésű kisebb fogadó (Gasthof) vagy panzió. Ezek a szállodák jellemzően még megőrizték hagyományos karakterüket.

Schengen-határ

Magyarország schengeni csatlakozásával ugyan megszűnt a határellenőrzés a magyar-osztrák határon, szúrópróbaszerűen viszont előfordulnak ellenőrzések. A határ menti térségben fokozott a figyelem, a rendőrség a katonasággal együttműködve tart ellenőrzéseket, melyek mind a személyazonosság, mind a járművek vizsgálatára kiterjednek. Probléma esetén elsősorban helyszíni bírságra számíthatunk. Amennyiben a büntetett magyar állampolgár nem tartja jogszerűnek az eljárást, érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot a helyszínen a konzuli tisztviselővel.

Úti okmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal utazhatnak Ausztriába.

Útlevél híján a következő dokumentumokat fogadják el:

  • 1991. április 1. előtt kiállított személyi igazolvány (kemény borítójú, népköztársasági címerrel),
  • az 1991. április 1. után kiállított személyi igazolvány (puha borítójú, köztársasági címerrel),
  • a 2000. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvány (kártya formájú, műanyag),
  • illetve 2000. január 1. követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvány.

Fontos információ, hogy az érvényes vezetői engedély külföldre utazáskor nem minősül úti okmánynak, így azzal nem utazhatunk be az Európai Unió területére, annak dacára, hogy Magyarországon elfogadják személyazonosítás céljából! Érdemes figyelembe venni továbbá, hogy az engedmény ellenére, elsősorban útlevél, másodsorban új típusú, kártyaformátumú személyi igazolványt érdemes használni, mert így zökkenőmentesebb az ellenőrzés. A régi dokumentumokkal akadhatnak fennakadások egy ellenőrzés során.

A szabályok szerint előzetes bejelentési kötelezettség nélkül 3 hónapot tölthetünk Ausztriában érvényes dokumentumokkal.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon