ÚTIKRITIKA.HU / Brüsszel / Látnivalók


Brüsszel / Látnivalók

Általános tanácsok | Grand Place | Óváros | Királyi palota | Place du Gran Sablon | Manneken Pis | Atomium | Múzeumok | Templomok | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok Brüsszel felfedezéséhez

Brüsszel fő turisztikai nevezetességeinek feldolgozásához legalább két teljes nap szükséges.

Grand Place

(gran plász)

A Grote Markt Brüsszel fő attrakciója a csodálatos épületeivel, a sok turistával, a környék éttermeivel, kávézóival és sörözőivel. Európa egyik legszebb tere, különböző korszakokból (gótikus városháza, renaissance és barokk) való műemlékpalotákkal. A tér az UNESCO kulturális világörökségének a része.

"A legjobban azt élveztem, hogy oda álltam a hatalmas, méltóságteljes tér közepére és átszellemülten néztem magam köré. Este is visszamentem, hogy megnézzem a teret megvilágításban. Persze két teljesen eltérő élmény. A napközbeni látogatás szombatra esett és érdekes volt látni az esküvői népeket. Javasolom Brüsszel látogatóinak, hogy rögtön itt kezdjék a város megismerését." (Gabi, 2013)

Óváros

"Brüsszel óvárosában a kedvencünk a St. Hubert passzázs volt, a kis csokoládéboltjaival és az azokhoz tartozó vonzó, csinos kirakatokkal. Ugyanott több hangulatosan kialakított kávézó és vendéglő. A neoklasszicista passzázs a 19. század közepén épült. A passzázstól nem messze van a ,, Brüsszel hasának" becézett Rue des Bouchers. Ebben az utcában legalább nyolcvan (!) étterem található. Még a délután közepe táján is tele vannak az éttermek. Több étterem a tenger gyümölcseire specializálódik. Az óvárosban van Brüsszel fő bevásárló utcája, a Rue Nouve." (Rudiék, 2014)

Királyi palota

(pálé rojál)

Ha a király (momentán a 79 éves II. Albert) szabadságon kívül van, akkor a palota belül is meglátogatható. Ha a turistának ebből a szempontból éppen pechje van, akkor a palota előtti szép téren való időzéssel kell beérni. A palota impozáns, szóval egy brüsszeli városlátogatás programjába illik belerakni. Nem árt tudni, hogy a király nem itt lakik, ez a palota az irodája. Nyáron gyakran hosszabban szabin van az uralkodó, tehát olyankor nagyobb az esélye annak, hogy be lehessen menni. Látni lehet a pompázatos termeket, a művészien kidolgozott fa parketteket, a tarka tapétákat. A palotában engedélyezik a fotózást. Meg lehet nézni, hogy hol fogadja a király a notabilitásokat. A palotába, ha nyitva van, ingyenes a belépés!

Place du Grand Sablon

plász dü gran száblon)

Ez a tér brüsszeli bohém, magamutogató középosztálybeliek egyik kedvenc találkozóhelye, főleg nyáron a kávéházi és éttermi teraszokkal. Régiségkereskedésekkel és a város legmenőbb csokoládés boltjaival (Marcolini, Léonidas, Godiva) van tele a régi tér és környéke. Különösen vasárnaponként kellemes a turistának korzózni ott, ahol a helyiek is szívesen időznek. A Szépművészeti múzeum a közelben van, azaz a két hely meglátogatását kombinálni lehet. A sokaság ellenére a Place du Grand Sablon nyugis hely.

Manneken Pis

Most éppen ezt vette fel

"Szinte mindenkit meglep, hogy milyen apró a szobor, mindössze 58 centiméter. Vannak, akik csalódottak, mert arra számítottak, hogy a Manneken Pis sört fog pisilni. Sokféle legendát olvasni a kisfiú szoborral kapcsolatban, többségük nem tűnik valószerűnek. Ez egy szokványos szökőkút lenne, ha a víz nem egy kukiból jönne. Valójában nem is a szobor érdekes, hanem a sarkon, a nevezetesség előtt álló tömeg bábeli zűrzavara. Jaj, hát csak ilyen kicsi? - mondják tucatnyi nyelven. De hát a Manneken Pis PR-ja baromira hatékony, kötelező brüsszeli látnivalóvá vált. Onnan lehet tudni, hogy az ember közeledik a szoborhoz, hogy a szuvenírboltok kínálatában egyre dominánsabbá válnak a pisilős szobor replikái. Persze izgalmasak a történetek a szobor eltüntetéseiről és visszahelyezéseiről. XV. Lajos állítólag azért ütötte lovaggá (!) a szobrot, hogy nagyobb tisztelet övezze és ezért aztán ne lopják el. A 19. század elején egy komisz ember ellopta a szobrot a bronztartalma miatt. Elkapták és életfogytiglani kényszermunkára ítélték. Közismert, hogy bizonyos alkalmakra a kisfiút ilyen-olyan ruhába öltöztetik. Szegényből paprikajancsit csinálnak. Nemzeti ünnepen például valami nemzeties cuccot aggatnak rá." (K.J., 2013)

Atomium

Az Atomium-ot érdemes megnézni, de tán nem kihagyhatatlan, ha szoros az időkeret. Élmény az alkotás alá állni és feltekinteni rá. Elég lehet távolról is megnézni, mert a 11 euró sok azért, hogy a turista időt veszítsen a liftre előtti sorban állással. (A lift maga aztán szuper gyorsan megy fel s le.) A városra nyíló panoráma miatt lehet érdemes befizetni, de a kilátás nem annyira különleges, hogy megérjen fejenként 11 eurót.

fotó by Ata

Múzeumok

Királyi Szépművészeti múzeum (Musees Royaux des Beaux Arts)

(müzé rojo dé boz ár)

2-3 órás programra érdemes kalkulálni. Mégis csak ez Belgium egyik legjelentősebb múzeuma. Régi és modern művészetet prezentálnak egy helyen. A középkori rész a fajsúlyosabb, amúgy inkább magát az épület a csodálatos, mint a múzeum felhozatala.

Ezért külön megérte

Horta múzeum

Csodás kis múzeum, amelynek tervezője és névadója a szecesszió (Art Nouveau) egyik alapítója, Victor Horta. Egy-két órát könnyen el lehet benne tölteni a századfordulós házban. Egyéni látogatóknak csak délután kettőtől fél hatig van nyitva, a délelőtt a csoportoké. Hétfőn zárva van! A Saint-Gilles negyedben található, azaz nincs a város kellős közepén. Felnőtteknek a belépőjegy 8 euró, diákoknak, nyugdíjasoknak 4 euró.

"A szecessziós stílus imádója vagyok, tehát nekem a múzeum meglátogatása a brüsszeli programunk fénypontja volt. Kívül is, belül is lenyűgöző. Kár, hogy az épületen belül tilos a fényképezés. A tipikus brüsszeli sorház díszítettsége bámulatosan kifinomult, pompásak a lámpák, a belső fényesések, a bútorok. Időutazásszerű a lépcsőház, átéli a látogató, hogy milyen lehetett a légköre, amikor maga Horta itt lakott. Itt érdemes vécére menni, mert az illemhely is illeszkedik az egész ház stílusához. A legfelső emeleten a gyerekszobának saját téli kertje van!" (K.R., 2012)

Musee Rene Magritte

(müzé röné mágrit)

A laikusok számára nálunk kevéssé ismert, 20. századi belga szürrealista festőművész, René Magritte munkásságát lehet megismerni ebben a kis múzeumban, ami évtizedekig a művész otthona volt. Érdemes meglátogatni azoknak, akik nyitottak a meghökkentő festészet iránt. A művész rajzai és plakátjai is érdekesek. Ha esős éppen az idő és fedett programot keresünk, ide igazán érdemes behúzódni egy órácskára. A Place Royale-on található a modern (csak három évvel ezelőtt megnyílt) múzeum, ahol közel a nemzetközi hírű belga festő legalább kétszáz alkotása látható. Paul McCartney nagy rajongója Magritte-nek. A Beatles-ikon több Magritte-képet tudhat a tulajdonában. Magritte számos képére jellemző, hogy egyszerű tárgyakat meglepő csavarintással, bizarr környezetbe helyez.

Kakaó és Csokoládé múzeum

Nem nagy durranás, kicsi, picit unalmas. Pozitívum az ingyenes csokikostólás. A belépődíj 5 euró.

Természettudományi múzeum

Nagyon jó múzeum! A világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma (4 emeleten). Könnyen el lehet tölteni benne három órát. Gyerekeknek is szuper program, főleg a dinoszaurusz csontvázas részek. Hét euró a belépődíj. lehet fotózni. Hátizsákokat, nagyobb táskákat le kell adni.

Belga képregény múzeum

Azoknak ajánljuk, akik gyerekkorukban habzsolták Tintin vagy Smurfs történeteit vagy csak egyszerűen képregény rajongók. Maga a múzeum épülete is figyelmet érdemel, mert szép szecessziós. 8 euró a belépőjegy, és van akinek ez meg is éri. A velünk utazó gyereknek akkor is érdekes lehet, ha nem ismeri a belga képregényhősöket. A múzeum való gyerekeknek és gyereknek megmaradt felnőtteknek.

Moof múzeum

Templomok

Koekelbergi bazilika

Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyház

csodás

Notre-Dame du Sablon

Spirito

Sainte-Suzanne

L'Église Saint-Nicolas

Saint-Job (orosz ortodox)

Egyéb látnivalók

Mini-Europe

Parc de Bruxelles

Érdekes negyedek

Marolles

"A Marolles-negyedben korábban főként spanyolok éltek, ennek köszönhetően ma is sok a spanyol leszármazott, manapság pedig egyre felkapottabb területnek számít: művészek özönlenek ide a világ minden részéről, lakásokat vásárolnak, és alakítják a kerület képét. Itt található a bolhapiac, és a legkülönbözőbb kis üzletek sorakoznak egymás mellett – a modern dizájnbolt mellett régiségkereskedés, a vintage ékszerüzlet után kortárs bútorokat és lakáskiegészítőket kínáló bolt, de egy dolog mindben közös: a rendkívül ötletes, olykor meghökkentő elrendezés és kirakat, melyek egyenként is látványosságszámba mennek. (2016)" forrás

Saint-Gilles

Ixelles

EU-negyed

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon