ÚTIKRITIKA.HU / Belgium


Belgium

Repülőjegy, repülés | Autóval | Szállásválasztás | Úti okmányok

Repülőjegy, repülés, utazás repülővel

A Budapest és Brüsszel között közlekedő légitársaságok közül a Brussels Airlines járatai a Brüsszel-Zaventem repülőteret használják, a Wizzair és a Ryanair fapados járatok pedig a belga fővárostól 60 kilométerrel délre található Charleroi repülőtérre közlekednek. A repülési idő valamivel kevesebb, mint két óra. Budapest és Brüsszel légvonalban 1130 kilométer. Charleroi és Brüsszel között autóval (taxival) a közlekedés átlagos időtartama egy óra.

Charleroi reptér-Brüsszel közlekedés: Vonat nem megy ki a repülőtérre. érkezéskor busszal jut el az ember Charleroi pályaudvarára és onnan lehet bevonatozni a fővárosba. A vonatjegyet már a repülőtéren is meg lehet venni egy automatából. A repülőtéri épületből kilépve balra kell fordulni és ott van a TEC feliratú jegyautomata. Ugyanonnan indulnak az A betűs jelzésű buszok.

Egy irányba 14 (vagy 13?) euró a jegy, és ezzel lehet használni a buszt is, ami a Charleroi-i (sárlöroá) pályaudvarra viszi a turistát. A reptérről induló busz vezetőjének egyszerűen fel kell mutatni a jegyet, a vonaton meg persze a kalauznak. Ha oda-vissza jegyet vesz az utazó, akkor az 22 euróba kerül (csekély kedvezmény), viszont a visszaút időpontját (nap, óra, perc!) meg kell adni.

Létezik. un. magyar taxi is, ami elsősorban a Brüsszelben dolgozó magyarok között népszerű. Honlapja: www.magyartaxi.be

Pozsonyból is megy repülő Charleroi repülőterére. Lévén Belgium kis ország, belső légi közlekedés nem létezik.

Autóval

Budapest és Brüsszel között gépkocsival 1352 kilométert kell megtenni, csaknem teljes szakaszon, autópályán. Megállás nélküli autózást feltételezve ennek időtartama kb. 13 és fél óra. Bécs-Passau-Köln rövid szakaszon áthaladva holland területen-Brüsszel. A benzin és autópályadíjak költsége egy útra kb. 170 euró.

Szállásválasztás

Brüsszel: Kerüljük a külvárosokat, mert azok nem túl biztonságosak. Az Európai negyed pedig esténként elég kihalt. Így a szállásunkat érdemesebb a Főtérhez minél közelebb foglalni. Ezen a linken több hotel és szállásfoglaló rendszer  ajánlatai összehasonlíthatóak és foglalhatóak.

Úti okmányok

Természetesen nem kell vízum a magyar állampolgároknak, sőt útlevél-ellenőrzés sincs a belga határon vagy a repülőtéren. Útlevélre vagy személyi igazolványra a személyünk esetleges azonosítása miatt van szükség az ott tartózkodás folyamán.

Bármely típusú személyi igazolvány elfogadott.

A 3 hónapnál nem hosszabb időre Belgiumba érkező európai uniós állampolgár és az őt kísérő családtagjai - amennyiben nem szállodában, panzióban, kempingben laknak -, kötelesek bejelentkezni 10 napon belül a tartózkodási helyük szerint illetékes önkormányzati hivatalnál (commune) az érvényes úti okmányuk bemutatásával, ahol nyilvántartásba veszik őket. Ez a nyilvántartásba vétel (déclaration d’arrivée) a Belgiumba történő megérkezéstől számított 90 napig érvényes. Amennyiben a beutazó elmulasztja a regisztrációt, a belga hatóságok bírságot szabhatnak ki.

Belgiumra is érvényes: Az újfajta személyazonosító igazolványunkkal a reptéri határátlépések során a zsilipkapus beléptető rendszereket is használhatjuk úgy, hogy a zsilipkapuhoz érkezés után, a kapu kártyaolvasójához érintjük az okmányunkat, és az új személyiben lévő chip segítségével a kártyaolvasó hitelesíti azt.
Ezután a rendszer kiolvassa az okmány számát, majd átveszi a chipből a személyi adatokat, az arcképet és az ujjnyomatot. Ezzel megtörténik az adatok európai szabályrendszer szerinti ellenőrzése (pl. utazási korlátozás kiszűrése).

Az újfajta okmány a közúti ellenőrzéseket is meggyorsítja, mert a rendészeti szerveknél lévő kártyaolvasóval kiolvashatók az adatok (a négy természetes személyazonosító adat), amik az eszközre telepített alkalmazással vizuálisan is megjeleníthetők a kijelzőn.

Fotóegyveleg

Gent

jancsi a bőség zavarával

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon