ÚTIKRITIKA.HU / Kréta / Agia Marina


Kréta / Agia Marina

Agia Marina dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Agia Marina - utazás

Agia Marina dióhéjban

  • Agia Marina (avagy Aghia Marina) Nyugat-Kréta 2. legjelentősebb turista települése. Szolgáltatások szempontjából kitűnően ellátott, tipikus nyaralóhelyi település.
  • A Chania repülőtértől Agia Marina szálláshelyei átlagosan 40 perces útra vannak. Ha a Heraklion-i reptérre érkezünk, akkor bizony kb. 2 és fél - 3 órát kell buszozni, taxizni Agia Marináig.
  • A strandok vegyesen kavicsosak, homokosak, sziklásak. A homok a domináns. Van kilométer hosszú partrész, amelyen kellemes a sétálás.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. A közeli (kb. 8-10 km) Chania a sziget talán leghelyesebb nagy települése (a kikötőnél van ingyenes parkoló és onnan gyalog hamar el lehet jutni a cuki óvárosba)
  2. Ez Nyugat-Kréta, s így legalább közelebb van a sziget két legszebb strandja: a Balos és a Elafonissi
  3. Kirándulás Gramvoussába

Nem tetszett

  1. Épp a főutca az, ahol nem szerettünk annyira sétálgatni, mert túl forgalmas
  2. A távolsági buszok sofőrjei kényük s kedvük szerint állnak meg, vagy nem állnak meg a buszmegállóban, s ez fölöttébb bosszantó
  3. Viszonylag keskenyek a strandok

Vélemények

Jön!

Szállás

Étkezés

Ajánlott vendéglők: Mitsos, Lottos

Vásárlás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

  1. Chaniából az utolsó busz kb. 00.30-kor indul vissza Agia Marinába (főszezonban a busz nagyon tömött).

Strandok

Van homokos strand is. Szép a tengervíz.

A helyi strandoknál előfordulnak olyan víz alatti áramlatok, amelyek miatt esetenként átmenetileg tiltják a tengerbe menetelt. A vizimentők szigorúan érvényt szereznek ilyenkor a tilalomnak. 

Programlehetőségek

Olvasmányos linkek


,, 10 km-re található Chaniától, így busszal is könnyen megközelíthető. Egy tipikus tengerpart üdülőhely, ami sajnos nem sok krétai jegyet hordoz magán, rengeteg turista látogatja. Óvárosa a domboldalon épült, ami szerencsére még sokkal görögösebb.

Természetesen itt is rengeteg étterem található és szórakozási lehetőségekben is bővelkedik Agia Marina és a szomszédos Platanias (csak egy rövid sétára van) is. Hosszú homokos tengerpartja nagyon szép, néha erős az északi szél és ilyenkor erősebbek a tengeráramlatok. A part mentén beach bárok és jó éttermek sorakoznak. Különböző vízi sportot is kipróbálhatunk itt." forrás


,, Valójában nehéz megállapítani, hogy Agia Marina hol kezdődik és hol ér véget. Mivel Chaniától egészen Platanias-ig gyakorlatilag összenőttek a helyiségek, és többnyire csak a tábla jelzi, hogy egyikből átértünk a másikba. Ez mind üdülőövezet természetesen, a régi főút a parthoz közel vezet végig, gyakorlatilag a partttól csak egy "házsor" választ el bennünket.

A települések nem túl széles kterjedésűek, leginkább csak ennek a főútnak a két oldalán találhatóak az apartman együttesek és szállodák, és kevés a főúttal párhuzamos utca. Más csak azért is, mert meglepő módon hirtelen emelkedik a part, így például a mi szállásunk is egy kis emelkedőn volt, de mégis 100 méterre a parttól, így mesés kilátásunk volt az erélyről.

Mivel ilyen keskeny a falu, ezért hiányzik a klasszikus széles, sétálóutca jellegű sétány a tengerpart mentén, itt csak a keskeny járdán tudunk előrehaladni az néha nem túl udvarias helyi sofőrök dudálása közepette. Plataniasban egyébként nagyobb, nyüzsgőbb az éjszakai élet, ami mondjuk nekünk speciel nem hiányzott, de egyik este egy bő fél órás sétával azért begyalogoltunk egy vacsora erejéig.

Itt egyébként nem nagyon van nagy, órási szállodakomplexum, talán néhányat, ha láttunk. Viszont rengeteg az apartman. És ami miatt igazán csodás ez a partszakasz, az pedig maga a strand. Szinte végeláthatatlanul hosszú, viszonylag széles, homokos, és egész lassan mélyül. A part bizonyos helyeken inkább a kisgyerekeseknek kedvez, máshol pedig dübörgő zene mellett buliznak a fiatalok, mindenki megtalálja a neki valót. Sok étterem települt ki a partra, ők nyugágyakat is adnak bérbe, így néhány euróért cserébe kellemes árnyékban, a napernyő alatt lehetünk túl a legmelegebb órákon. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon