ÚTIKRITIKA.HU / Thassos

Thassos

Thasszosz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Giola lagúna | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Thasszosz dióhéjban

Thasszosz Görögország északkeleti részén fekvő sziget, a Trák tengerben, ami az Égei-tenger északi része. Thasszoszt a a legzöldebb görög szigetnek mondják.
Az Égei-tenger apró szigete csupán 25 km széles és 22 km hosszú. Szuper a klímája, és strandjai üdítően sokfélék.
A sziget nem csak zöld tájakkal, hanem hegyekkel is tele van, valamint sok a festői öböl és homokos strandok vonzzák a nyaralókat.

Őszintén a szigetnek nincsenek híresebb ókori romjai, lényegesebb kulturális látnivalói, és ugyanakkor nem is egy bulisziget.
Thasszosz inkább a családoknak való és a nyugis kikapcsolódásra vágyó embereknek. Persze azért van néhány látnivaló és azért a szórakozni vágyók találnak maguknak vendéglátóhelyeket (főleg Potosban), de itt nincs nagyüzemi turizmus.
A földrajzi elhelyezkedésénél fogva Thasszosz látogatói közül sok a bolgár, a román, a szerb és a török. Nekik közel van a sziget.
Forrók, de szárazak a nyári hónapok.
A sziget fővárosa: Limenas.

Tetszett & Nem tetszett


Tetszett

Panagia, egy romantikus hegyi falu régi, tipikus házakkal
Naná, hogy a Giola lagúna, s főleg az ottani varázslatos helyzetben való lubickolás
A sziget keleti és déli partvidékén a rejtőzködő kis öblök hangulatossága
A Makríammos strand, ami totál karibi feeling, s amúgy több strandon a homokföveny csodásan, vakítóan fehér

Nem tetszett

Thasszosz város strandjánál a tengervíz nem annyira szép
Néhány kis homokos strand gyorsan válik túltelítetté nyaralókkal
Mint a legtöbb görög vécében, Thasszoszban is egy közrötyiben szorongva néztem az alábbi tilalmat (engedelmeskedtem)

Vélemények

Jön!


Odajutás

Thasszosznak nincs repülőtere, tehát a turisták kompon, hajón érkeznek a szárazföldről, pontosabban Kavala és Keramoti kikötőjéből. Kavalából a komp másfél órás út után érkezik Scala Prinos-ba. A Keramotból közlekedő komp csak 45 perces utat jelent. Ez a komp Thasszoszvárosba (Limenaria) érkezik. Aki autóval akar a szigetre eljutni, annak ez utóbbi kompot érdemes választania, mert olcsóbb.


Szállás

Többek szerint a keleti oldal szebb, taralamsabb, és ezért inkább ottani szálláshlyet érdemes kiválasztani. Szebb strandok (speciel nem Thassos városánál), érdekes hegyi falvak, több szolgáltatás, a tavernák szélesebb választéka. Vannak azonban olyan turisták, akik szerint a délnyugati Potos tájékán érdemes megszállni. Igaz ez a környék is erősen turistás, tehát nem feltétlenül való olyanoknak, aki csende milliőbe akarnak visszahúzódni.

Ajánlott szállások:

Fedra stúdiók (Skala Potamia)
2 csillagos: Agorastos (Kinyra), Maria Apartments (Potos) , Susie stúdiók (Skala Potamia)
3 csillagos: Thalessies (Limenaria), Thalassies Nouveau (Limenaria), Hotel Sylvia (Kinira)
4 csillagos: Atrium (Potos), Alexandra Beach Thassos Spa Resort (Potos)
5 csillagos: Alexandra Golden Boutique (Chrissi Ammoudia)

Panorama Apartman - Autóbuszos Akció!

Közlekedés

Thassos fő országútja az, ami a part mentén körbe húzódik a szigeten.

Autóbérlés

MInden nagyobb településen található autókölcsönző. A szigeten a közuta jól kiépítettek. Gépkocsival jól el lehet jutni a sziget nevezetességeihez, pl. az Ipsariou-hegyhez.

"A húzós árak miatt az utazási iroda által szervezett kirándulásokon nem vettünk részt (pl. jeep túra 68€/fő), hanem inkább úgy döntöttünk, hogy egyedül fedezzük fel a szigetet. Valamilyen jármű bérlése mindenképpen ajánlatos volt, mivel a településeken nem volt járda, viszont forgalom azért igen. Esténként a gyér közvilágítás mellet pedig egyáltalán nem volt egy életbiztosítás az út mellett sétálni (még jó, hogy volt nálunk fejlámpa :))

Rövid mérlegelés után a robogó bérlés mellett tettük le a voksunkat, bár utólag nézve nem biztos, hogy ez volt a legjobb választás. B kategóriás jogosítvánnyal max kétszemélyes 50 cc-s robogót lehet bérelni itt is. A Panos Motors-ból kölcsönöztünk 8+2€/nap árért; a plusz 2€ csak részleges biztosítás volt. Skala Potamiasban ez volt kb a standard ár, akikkel együtt utaztunk, ők is ennyiért béreltek máshol. Az autó bérlés árai közt már nagyobb különbségek voltak, a Speedy Car volt a legolcsóbb a megkérdezettek közül. Itt 60+6€-ért adtak 3 napra egy klímás kocsit full biztosítással.

A szigeten egy főút vezet körbe, melynek hossza kb 110 km. Ezen kívül számos murvás földút indul a sziget belsejébe vagy le az öblökhöz, viszont ezek egyáltalán nincsenek kitáblázva, és nem szerepelnek semmilyen térképen sem. Néhánnyal megpróbálkozunk (főleg emelkedőn), de a robogó nem bírta :(. Aki a földutakon szeretné felfedezni a szigetet, annak mindenképpen egy Jimny-t vagy egy quadot (ATV) érdemes bérelni. (2012)" forrás

Robogó, quad, motorkerékpér, kerékpár

Jön!

Busz

Távolsági buszokkal a sziget valamennyi települését el tudjuk érni. Van menetrend, ami néha meg is felel a valóságnak. Nyáron a szigeten a parton körve vezető országúton általában óránként jár a távolsági busz.


Étkezés

Nem könnyű tuti javaslatot tenni érkezőhelyekre, mert ugyanaz a vendéglő minőségben változhat egyik szezonról a másikra.


Vásárlás

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

A szigeten teljesen jó a közbiztonság. Azért strandolásnál ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket.
Egyes településeken jó az ivóvíz minősége, mindazonáltal azt tanácsoljuk, hogy ikább igyunk palackozott vizet.

Strandok

Golden Beach

Skala Prinou

Aliki strand

Makryammos

Mintha a Karib-térségben lenne

Paradise Beach

Trypiti

Saliara (Marble Beach)

Agipos Joannis öböl

Közkedvelt a nudisták körében is.

Giola Laguna

Programlehetőségek

Jön!


Olvasmányos linkek

"Főleg éttermekben ettünk, az árak forintra átszámítva drágák, nem érdemes szorozgatni :)

Előétel, sajtok, saláták: 3-4€-tól 8-10€-ig

Souvlaki, grillezett csirkemell filé körettel: 6-8€

Kétszemélyes grilltál: 15€

Tengeri finomságok: 8-10€-tól

Spagetti, tészták: 4-5€

Gyros pitában: 2€

Gyros tál: 7€

1,5l víz: 1,60€ (boltban egy kartonnal adnak ennyiért :))

Kancsó bor (0,7l): 7€-tól

Koktélok: 5€

Előételként a legtöbb helyen adnak olivás kenyeret, és a számla végösszegétől függően valami kis desszert vagy gyümölcs is benne van az árban. A tengerparton a napernyő plusz két napágy kombó mindenhol 5€-ba került, de sok helyen csak az elfogyasztott italokért kellett fizetni. A frappé+kóla párost 7€-ért adták, és egész napra megvettük az árnyékot is hozzá :) Skala Potamias-ban egyetlen ATM van, a legközelebbi pedig a sziget fővárosában, Thassos-ban található (kb. 20 km). A szomszédaink szerettek volna pénz felvenni az automatából, de az éppen ki volt fogyva, ezért át kellett robogózniuk Thassos-ba. Ezt érdemes figyelembe venni, és inkább több kp-t vinni az útra. (2012)" forrás


,, Kevés lakos, kicsi városok, egyre több turista, és olyan nincs hogy nem történik semmi. Thassos kicsi de izgalmas sziget.

A komp potom 10 euró (utólag tudtam meg hogy oda-vissza), kényelmes, gyors, és a tenger olyan nyugodt, hogy akár úszva is meg lehetne tenni a szárazföld - Thassos távolságot.

Hogy miért menj Thassos szigetére nyaralni? Mert szárazföldön megközelíthető, mert olyan kedvesek az emberek, hogy méterenként elérzékenyültem a törődéstől és a figyelmességtől, mert magyar turista ritka holló arrafelé, mert a táj tökéletes, izgalmas és üdítő, mert normális árak vannak, mert a közbiztonság egyenlő a megtalált és visszaszállított laptoppal, a nyitva hagyott kocsikkal, és a raklapra pakolt márványtömbökkel, oliva prések, áruk, táskák és értékek pedig nem tűnnek el." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére

Kommentek

Izabella, 2017. 06. 26. 21:38
A kompnál lehet kártyával fizetni?

Sz-Ti, 2017. 06. 22. 16:13
Tavaly (2016.) voltunk szeptember elején Thassoson. Csodás sziget, valóban jó a közbiztonság, az éttermek nem drágábbak, mint itthon. Scala Potamia városában a beach-en a Capitans tavernában nem csalódtunk. Scootert béreltünk 7Eu/nap, de ha 5 napot fizetsz, 6 Eu/nap sok helyen. Mi eldugodtabb standokat kerestünk, ahol kevesebben vannak (Aliki, Paradise beach stb.). Sok kis élelmiszerbolt van, stúdióban simán lehet főzni, ha megveszed a hozzávalókat, sőt a halboltokban mindig friss fogást árulnak már kora reggeltől. Fölösleges túl sok kaját vinni. A csapvíz iható, ez a sziget egyik jó "tulajdonsága". A fővárosban (piac) érdemes ajándékot venni, mert Scala Potamia jóval drágább (kb. + 20-25%)!

Úti kritikus, 2017. 02. 21. 13:14
Kedves Ilona!

Persze, hogy van mód kerékpárkölcsönzésre. Potos település központjában, a buszmegállótól nem messze, a templom irányába gyalogolva található meg a Velo Studios, ami egy Yannis nevű rendkívül segítőkész fazon üzlete. Minden szükséges felszerelést ad, megbízható, és van normál road bike-ja és mountain bike-ja is. A jobb állapotúakat gyorsan elviszik, tehát előfordul, hogy már csak a régi darabok maradnak. Ez utóbbi egy napra 12 euró, egy hétre 70 euró. 9-től 21-ig van nyitva. A Yannis tud angolul, németül és tud tanácsokat adni a terepviszonyokról. A sziget viszonylag lapos, és jó állapotúak az utak. A szigeten körbe vezető út a bicajozás szempontjából nehezebb, mert sok az autó, igaz az autósok elég toleránsak. A sziget belső terepein vannak ideális utak a bicajozáshoz.
A kajakbérlésre is egy Potos-i kölcsönzőt ajánlok: Aldebaran Water Sports a neve. A helyi szabályozás szerint a kajakkal tilos a parttól 500 méternél nagyobb távolságra navigálni. Éjszaka is tilos kajakozni.
A Golden Beach-en (Chrissi Ammoudia) is van egy kölcsönző, ahol kajakot is lehet bérelni.

Ilona, 2017. 02. 21. 12:43
Érdeklődni szeretnék,hogy kerékpár vagy kajak bérlésre van lehetőség?


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS