ÚTIKRITIKA.HU / Írország


Írország

Repülés | Szállás | Úti okmányok

Kinwarra

Repülőjegy és repülés

Szállás

Írországban a vendéglátóhelyeken szigorú dohányzási tilalom van, de a szállodákra, panziókra vonatkozóan nincs ilyen jellegű előírás. Mindazonáltal a szálláshelyek többségénél valamilyen mértékű korlátozás fennáll.

"A szigetországok mindig is hordoztak magukban valami furcsát – legalábbis a kontinenslakók szemében. Az, hogy az egykori brit gyarmatbirodalom, valamint az erre rímelő anglomán/anglofón országok jelentős részében a mai napig a rossz oldalon közlekednek, köztudott. De ki gondolta volna, hogy egy teljesen hétköznapi ír szállodai szoba is tud szolgálni meglepetésekkel? Az utazó megérkezik a dublini hotelbe (az ottani kocsma-, akarom mondani étteremnegyed, vagyis a Temple Bar közvetlen szomszédságába), és máris meglepetés éri: a teljes személyzet (a recepcióstól a londineren keresztül a takarító kislányig) közép-európai." forrás


"Írország nyugati részén fekszik Mayo megye, melynek szívében található a 12. században épült fényűző Ashford katély. A gyönyörű kastélyt a világ egyik legromantikusabb és legbékésebb helyének tartják. A Corrib tó partján, a Cong nevű kis falu lépült kastély 1939 óta szállodaként üzemel. A kastélyban sokszor megfordulnak hírességek, többek között Pierce Brosnan tartotta itt az esküvőjét. Az egész terület hatalmas, egy kisebb falu elférne rajta. Saját kikötője, helikopter leszállója, golfpályája van. A kastély területén egy erdő is található több száz éves fákkal, amelyek gyakran elérik a 20-30 méteres magasságot is." forrás

Úti okmányok

Írország uniós tagállam, s így a magyar állampolgárok érvényes úti okmány (kártya típusú személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak be.

Fontos! Az utazás előtt vizsgálják meg az útlevél és a személyi igazolvány érvényességét. Előfordulhat, hogy ír magáncégek ügyintézői (pl. komptársaságok, utaztatással foglakozó cégek) nem fogadják el a régi típusú személyi igazolványt, ezért a félreértések, kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk a kártya típusú személyi igazolvány, illetve az útlevél használatát.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése.

Írország esetében a turistaforgalomban behozható élelmiszerek tekintetében az EU szabályai vannak érvényben. Gyakran megtörténik azonban, hogy nyers ételek és különösen hústermékek behozatalát átmenetileg korlátozzák és - tekintettel az igen jelentős ír állatállományra - a bevitt árut az állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében ellenőrzik.

Fotóegyveleg

Blarney kastély

Castlewellan kastély

Dublin

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon