ÚTIKRITIKA.HU / Katar


Katar

Repülés | Szállás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

Repülés

"2014. május elején megnyílt Doha új repülőtere, a Hamad Nemzetközi Repülőtér. Jelenleg 10 légitársaság üzemel a Hamad Nemzetközi Repülőtérre. Ezek a következők: Biman Bangladesh Airlines, flydubai, Air Arabia, Iran Air, Air India Express, Yemenia, Pakistan International Airlines, Syrian Airlines, Pegasus Airlines and Nepal Airlines. A Qatar Airways, a Katar Állam nemzeti légitársasága május 27-től fogja használni az új dohai hub-ot. Jelenleg évi 30 millió utas befogadására kész a létesítmény, de a teljes befejezés után ez a szám 50 millióra emelkedik. A repülőtér területe 29 négyzetkilométer és 60 százalékban a Gulf öböltől (sic!) visszahódított területen épült. A Qatar Airways Katar Állam nemzeti légitársasága az elmúlt 17 évben gyors ütemben növekedett, jelenleg 134 gépből álló flottájával 138 üzleti és nyaraló desztinációra üzemel világszerte. (2014)" forrás

,, A Doha-i reptér ép ésszel felfoghatatlan gazdagságban tobzódik - a leghosszabb sor az aranyékszer üzletnél volt. Ezen kívül a következő különlegességek fogadtak még:

A mosdók ajtajában sebészmaszkos, gumikesztyűs urak és hölgyek állnak. Engem is egy ilyen dolgozó kísért a fülkéig, udvariasan az ajtót is kinyitva... Ha pedig bármi félrecsöppenne (igen, ez sajnos megesik a fiúknál), az ugye nem maradhat a márványon...
A máshol egy teljes i-bolt készülékfelhozatalának megfelelő számítógép-kiállítás itt csak az ingyen internetet biztosítja
Fél liter ásványvíz drágább, mint másfél liter a Coca termékcsalád bármelyik tagjából
A terminál galériáján saját vonat közlekedik (ugyan ki akarna 300 métert sétálni a következő kapuig)
A reptér jelképe és fő látnivalója egy 5 méteres plüssmaci szobor, olvasólámpával
Hogy a gyerekek se unatkozzanak, több játszóteret is kaptak, óriási robotokkal. (2017)" forrás


,, Érkezés: a Hamad nemzetközi repülőtér a világ egyik legnagyobb és legforgalmasabb reptere, azonban ez ne rettentsen meg, szerintem az egyik legjobban kialakított reptér, ahol valaha megfordultam, óriási mérete ellenére a navigáció igen könnyű (de ha csak rövid átszállásod van itt, akkor azért a távolságok miatt könnyen beüthet némi szitkozódás). Rövid tartózkodáshoz nem szükséges vízum magyar állampolgárként.

Bejutás a városba: Én egy elég közepes kategóriájú helyen szálltam meg Dohában, de még ez a hotel is biztosított ingyenes reptéri transzfert odafele, és visszafele is (az éjszaka közepén), ez nagyon általános szolgáltatásnak számít itt. (2018)" forrás

Szállás

Vízum és vám

  • A magyar állampolgároknak Katarba kell vízum, de azt felvehetik a repülőtéren vagy más határállomásokon. A Katarba való belépéshez rendelkezni kell a belépést idejétől számított 6 hónapig még érvényes útlevéllel.
  • Az egyszeri belépésre jogosító turistavízum maximum 30 napos tartózkodásra szól. A vízumdíjat bankkártyával kell kifizetni, 100 katari rijál az összeg (kb. 7600 HUF).
  • Amennyiben valaki Izrael után kívánja felkeresni Katart, annak elviekben nincs akadálya, de az aktuális beutazási feltételekről javasoljuk Katar Állam budapesti nagykövetségéhez fordulni.
  • Élelmiszer bevitel: Főként vallási okokból szigorúan tilos alkoholt és sertéshúst (valamint pornográf tartalmú kiadványokat) bármilyen formában bevinni az országba. Katarban csak a szállodákban lehet alkoholos italokat kapni, de rendkívül magas áron.
  • Műszaki cikkek bevitele: Nagyobb értékű műszaki cikkek (pl. professzionális fényképezőgép, kamera) papírjairól, a műszaki adatokról célszerű több (legalább angol nyelvű) fordítással ellátott másolattal rendelkezni.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon