ÚTIKRITIKA.HU / Omán


Omán

Egészség | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Budavári Ildi fotója

Egészség

Ománban az elmúlt években az egészségügyi infrastruktúra rohamléptekben fejlődött. A jól kiépített kórházhálózat megnyugtató lehet a turisták számára is. A kórházak jól felszereltek, még az európai szabványoknak is alapvetően megfelelnek. A legjelentősebb kórház a fővárosi orvosi egyetemi klinika. Ahol a közelben nincs kórház, feltehetően van úgynevezett Primary Health Center, ami megfelel az itthoni házi orvosi rendelők intézményének. A turista számára praktikus, hogy az orvosok tudnak angolul, amúgy többnyire indiaiak.

Balesetek előfordulásakor számítani lehet az állami egészségügyi intézmények részéről az ingyenes ellátásra. A privát klinikák viszont fizetősek, persze. Az elsősegély jellegű mentőszolgáltatásokban fennakadások lehetnek, ha elszigetelt országrészekben éri baleset a turistát. Gyógyszertárakból van elegendő. ha valami kisebb egészségi problémánk adódik akkor kérhetünk tanácsot a gyógyszerésztől is, aki azt is meg tudja mondani, hogy kihez, melyik orvoshoz kell menni, ha egyáltalán szükséges. Sok gyógyszertár mellett van közvetlenül egy kisebb rendelő (klinika) is. Általában 9-10 USD-t kell fizetni egy megvizsgálásért. Komolyabb problémák elkerülése végett, kisgyerekkel utazólnak pedig különösen ajánlott az utasbiztosítás megkötése.

Ománba kötelezően előírt oltás nincs, de a nemzetközi ajánlások alapján érdemes a következő oltásokkal rendelkezni: diftéria, tetanusz, járványos gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, meningitisz, veszettség elleni védőoltás.

Mit vigyünk?

Még ha a klíma kifejezetten meleg is, tanácsos vinni pulóvert az erősen légkondicionált belső terek miatt.

Közlekedés

Ománban nincs vasúti közlekedés. A városok közötti tömegközlekedést buszokkal oldják meg. Egy jelentősebb busztársaság mozgatja a rendszert. A főváros és a déli Salalah között belső légi közlekedés működik. Megfontolandó a repülés, mert a közlekedés busszal időigényes, bérelt autóval időigényes és fárasztó, unalmas (a terep monoton). 8 órás vezetésről, buszozásról van szó. A főváros és vonzáskörzetében a turisták zömében taxit vagy minibuszos iránytaxikat használnak. Aki az iránytaxit idegenek nélkül akarja igénybe venni, annak általában 4 személy viteldíját kell kifizetni.

Budavári Ildi fotója

Étkezés

Ománban jutányos áron jókat lehet enni. Az indiai éttermek dominálnak a maguk erős, fűszeres étkeivel. Az éttermek higiéniai szempontból teljesen megbízhatók, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a hatóságok szigorú ellenőrzéseket gyakorolnak. Ha bizonytalanok vagyunk abban a tekintetben, hogy az étlapon szereplő vagy a pincér által megnevezett étel mi is valójában, nyugodtan megkérhetjük, hogy a konyhába belenézhessünk a fazékba. Amúgy szinte minden étteremben van angol nyelvű étlap is. Ne rökönyödjünk meg azon, hogy a helyiek az étteremben is kézzel (még hozzá a jobbal) esznek, és evőeszköz gyanánt legfeljebb egy kenyérszeletet használnak. Az európai turistáknak azonban külön igénylés nélkül normál evőeszközt adnak, igaz nem mindig a megszokott választékban.

Az árak nem magasak. Akár 600-700 forintnak megfelelő helyi pénzért is jól lehet lakni. Csaknem minden ománi étteremnek van házhoz szállítási szolgáltatása. Aki igazi ománi ételeket akar enni, annak azokba az éttermekbe kell menni, amelyek a helyi specialistásokat hangsúlyozottan hirdetik. Ezek az éttermek drágábbak azonban, mint az indiai vendéglők. Ugyancsak az átlagnál drágábbak a szállodák éttermei és az európai, vagy távol-keleti, délkelet-ázsiai (tehát nem indiai) konyhát kínáló vendéglők. Az ománi táplálkozásban erősen jelen van a datolya. Gyakran az erős arab teák mellé kínálják. Salalahban érdemes megkóstolni a kókuszitalokat. Ugyancsak ajánlatos kipróbálni az éttermekben a roppan finom friss gyümölcsitalokat.

Érdekes, hogy Ománban alig elterjedt a Coca Cola. Az omániak leginkább a Mountain Dew üdítőitalt isszák.

Vásárlás

"A matrahi piacon főként indiaiak által üzemeltetett szövetboltokat találni, kasmírgyapjúval, selyemmel, brokáttal, posztóval, muszlinnal, és Isten tudja még mikkel. Szőnyegek halmai, a keleti kézműipar remekei, réz, ezüst, arany edények, ékszerek, dísztárgyak, fazekas- és filigrán munkákkal, handzsárokkal, amelyek egy ománi boltocskából sem hiányozhatnak." forrás

Tömjén piac

B. Ildi fotója

Közbiztonság

Ománban a közbiztonság teljesen jó, a külföldi turistákat semmiféle atrocitás, nem fenyegeti. Legfeljebb Salalah-tól délre, a jemeni határ közvetlen közelségében lehet veszélyességről beszélni.

Budavári Ildikó fotója

Magyar külképviselet

Ománban nincs magyar nagykövetség. Az ország diplomáciai szempontból a rijadi (Szaud-Arábia) nagykövetségünkhöz tartozik. Viszont van Ománban egy Tiszteletbeli konzulunk: Saud Hamad Al Taie

  • Címe: Road of Sultan Qabus City, Qurum Hills, Muscat Compound no. 2105, Building no. 3650
  • Postacím: 122 Code 114, Muscat Ruwi, Oman
  • Előhívó: (00-968-2) Telefon: 456-2852 - Ügyelet (mobil): 00-968-9-933-0000 - E-mail: saudtaie212@yahoo.com

Egyéb hasznos információk

Ománban a hivatalos pénzeszköz az ománi rial (OMR).

Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotója

Budavári Ildi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon