ÚTIKRITIKA.HU / Omán


Omán

Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Tibor fotója

Földrajz és időjárás

  • Omán államformája: a szultanátus
  • Omán kb. 3,2 milliós lakosságából csak 2,1 millió az ománi állampolgár. A többiek "vendégmunkások", főleg Indiából, Pakisztánból és Sri Lankából. Van olyan adat is, ami szerint a lakosság 43 százaléka külföldi. 
  • Ománban rengeteg tömjénfa nő a természetben. A tömjénfák aromás gyantáját nagyra értékelik a helyiek. Felhasználják parfümök készítésénél, sőt (fütjét) vallási rituálék során is. 

Budavári Ildi fotója

 

Időjárás

Omán időjárása

Omán - időjárás decemberben

Ománban a decemberi nappali átlaghőmérséklet 27 fok körüli, éjszaka is csak 18 fok körülire hűl le a levegő. A klíma ilyenkor igazán kellemes, este a tenger felöl jövő szellők miatt szükség lehet egy vékony dzsekire.  Decemberben eső nincs. A tengervíz hőmérséklete Muscat térségében 23 fok, Salalah térségében valamivel melegebb. Ománban decemberben az időjárás bizonyosan kellemesebb, mint Dubajban. Jó Ománban karácsonyozni.

"Szoktam volt bírni a meleget, de ami itt van (májusban) az tényleg brutál. Maszkatról azt kell tudni, hogy egy tüneményes kis város, de mindamellett, hogy a tengerparton van, az egész várost körülöleli egy 2000+ méteres hegylánc, ami az egész völgyet egy óriási katlanná varázsolja. Persze a hegyeken 0, azaz nulla % vegetáció uralkodik, tehát még este is baromira meleg van, mert a napközben felhevült sziklák ontják magukból a forróságot. Belecsobbantam a tengerbe és meleg volt. Ilyet még sohasem tapasztaltam. Ilyen meleg hőmérsékletű vízbe én már nem ültettem be a kisfiamat az esti fürdésre." forrás

Budavári Ildi fotója

Történelem

A mai Omán területén már legalább 106 ezer évvel ezelőtt is éltek emberek. Dereaze ománi város hozzávetőleg 9 ezer éve lakott település.

Az ország mai neve feltehetően azoktól az arab törzsektől származik, amelyek a jemeni Uman térségéből vándoroltak át ide. Sok mai ománi család a gyökereit az Arábiai-félsziget más részeiről eredeztethetik. Az idetelepülő törzsek halászattal, állattenyésztéssel foglalatoskodtak. Az időszámítás előtti 6 század és az időszámítás utáni 7. század között perzsa dinasztiák befolyása alatt állt a térség. A 7. században indult el az iszlámosodás. Egészen 1970-ig az ország, azaz a terület teljesen elmaradott volt, és külföldiek nem igazán látogatták.

Budavári Ildi fotója

Manapság

Ománban nincs jövedelemadó. Csupán a társadalombiztosítási hozzájárulásoknál vannak némi levonások.

"Ami miatt kiváltképp kellemes ez az ország: az emberek ELÉGEDETTEK!! Őszintén, én még ilyen társadalommal nem találkoztam. 40 éve még csak 2 gimnázium és egy általános iskola működött, majd átvette a hatalmat Sultan Qaboos így roppant gyors fejlődésnek indult az ország. Mára már egyetemek, kórházak épülnek fel, kezdik megalapozni az egyetemi oktatást, az infrastruktúra folyamatosan fejlődik. S hogy mindez miből?? Olaj-olaj-olaj...

Az emberek gyakorlatilag NEM adóznak, így rengeteg külföldi, európaitól kezdve az Indiain át egészen a lenézett Bangladesiekig dolgozik itt jó néhány évig. Az egy szakmán belüli fizetésék nem tudás alapúak, leginkább nemzetiségtől függenek. Az európaiak nyugat európai fizetést kapnak, azzal az előnnyel, hogy az állam bácsi semmit sem vesz vissza adóval, szóval spórolni azt lehet. Miután az ománi még nem eléggé képzett, így az országot leginkább a külföldiek építik fel." (forrás: modernnomad.hu, 2010)

Budavári Ildi fotója

"Egyelőre úgy tűnik, az Arab-félsziget délkeleti peremén ön-azonos döntések születnek: a szultán például nem engedi, hogy felhőkarcolók épüljenek a fővárosban, Maszkat tehát nyomokban sem hasonlít a futurisztikus Dubajra vagy Abu-Dzabira. A zenerajongó uralkodó ehelyett 2011-ben felavatta az öböl menti térség első operaházát, mely Puccini Turandotjával nyitott (a Franco Zeffirelli által jegyzett rendezésben); a Fondazione Arena di Verona zenekarát Plácido Domingo vezényelte." forrás


"Omán kilóg a környék hivalkodó olajországai közül, mert nem akarja másolni a nyugati mintákat. Kábusz nem engedi felhőkarcolók építését, nincsenek turistavonzó attrakciók, Guinness-könyvbe illő rekordberuházások. Nem is özönlenek a turisták, igaz, májustól októberig elviselhetetlen az éghajlat is. A fővárosban még csak-csak lehet velük találkozni, de távolabb zavarba ejtően bámulják a külföldi embert. Talán épp ezért még nagyon kedvesek, szívesen, minden érdek nélkül segítenek, sőt kérdés nélkül is érdeklődnek, honnan érkeztünk, és hogyan tetszik az országuk. A férfiak disdasát, hófehér, patyolat tiszta, élre vasalt, földig érő ruhát viselnek, a nők pedig a testüket teljesen fedő abaját, a fejükön kendővel. Egy részüknek csak a szeme látszik ki, de van, akinek még az sem. Angolul szinte mindenki beszél, és ennek érdekes a magyarázata: a vendégmunkások nem tudnak arabul, ezért velük is csak angolul tudnak a helyiek kommunikálni, márpedig például az üzletekben legfeljebb a pénztárban dolgozik ománi." (forrás: metropol.hu, 2013)


"Mindenütt nyilvánvaló válik, hogy Omán fennállásának szűk félévszázada alatt hangsúlyt fordított az infrastrukturális fejlesztésekre, az emberi erőforrásokra, a gazdasági diverzifikációra, az olajon kívüli szektorokra, az importhelyettesítésre, az export helyzetbehozásra, és a női oktatásra, és igen, itt az északnyugati szomszédtól eltérően vezethetnek nők is. A már szóba került minimálbér-emeléshez hasonló gesztusok eredményeként néhány az "arab tavaszhoz" kapcsolódó tüntetést leszámítva komótosan csordogál az élet a maga nyugodt medrében, akár az öntözővíz a faládzsban, amely egy Omán szerte elterjedt földalatti vízvezetékrendszer, amelynek függőleges tengelyéhez vízszintes alagutak csatlakoznak." forrás

fotó by Ata

A helyiekről

Az omániak rendkívül büszkék arra a gyors fejlődésre, amit az elmúlt 30-40 évben elértek. De büszkék az elődeikre is, akiket hajós népnek tekintenek. Régen az omániak nagyon zárkózottak voltak, ma már az önbizalmuk jelentős erősödése miatt sokkal nyitottabbak, igaz az európai turista irányában azért még mindig valamennyire visszafogottak, félénkek, bizalmatlanok.

Budavári Ildi fotója

Ománban legális a házasságon belüli nemi erőszak.

Budavári Ildi fotói

Turista etikett

  1. Lábunkkal, lábfejünkkel ne mutogassunk senkire, semmire, mert ez náluk sértő testmozdulat. Amúgy Ománban az agresszív, sértő, obszcén viselkedést büntetik, súlyosabb esetben akár börtönnel is.
  2. Helyiekről ne próbáljunk fotót készíteni az előzetes engedélyük nélkül!
  3. Férfiak férfiakkal kezet ráznak üdvözlésképpen. Férfi nővel nem ráz kezet. Nők nőkkel kezet ráznak, vagy puszilkodnak. A homoszexualitást Ománban börtönnel büntetik.

Gasztronómia

Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotója

Fotó by Ata

fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon