ÚTIKRITIKA.HU / Skócia


Skócia

Repülés | Körutazás helyben | Szállásválasztás | Úti okmányok és vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

A Jet2 brit fapados légitársaság üzemeltet Budapest-Edinburgh járatot. A nyári főszezonban hetente három járat is működik (kedd, csütörtök, vasárnap). A repülési idő kb. 3 óra (az egyórás időeltolódásra figyelni kell). Ha a Jet2 valamilyen okból nem jöhet szóba, akkor a Manchester-be repülés is lehet megoldás, igaz az angol város és a Edinburgh között a vonatozás átlagban 4 órát igényel.

Körutazás helyben

Jön!

Szállásválasztás

Skócia nagyon népszerű turista desztináció és nincs túlzottan nagy hotelkapacitás, így gyakran telt házak vannak. Különösen érvényes ez a főszezonra (áprilistól szeptemberig) és fesztiválok, ünnepek idején. Érdemes tehát nem helyben improvizálni, inkább tanácsos jó előre szobát foglalni. Különösen érvényes ez a szigetekre, pl. Skye szigetére. A szállodai árszint Skóciában igazán magas. A takarékosabbak bed & breakfast szálláshelyeket választanak. Ezek is korrektek, mindazonáltal tanácsoljuk, hogy helyben improvizálás esetén, döntés előtt, kérjük azt, hogy megnézhessük először a felajánlott szobát. En suite azt jelenti, hogy a szobában van vécé és/vagy kád vagy zuhanyozó.

Vannak szállodák azért, amelyek a bed & breakfastek árszintjén állnak. Nem árt tudni, hogy a skótok jól hozzá vannak edződve a hűvös éjszakákhoz és takarékosságból (elvégre skótok...) nem fűtenek be nagyon. Ez érvényes az olcsóbb bed & breakfast szálláshelyekre is, ahol a szobákban nincs érdemi fűtés, és ráadásul csak vékony pokróc dukál. Javasoljuk, hogy rimánkodjanak ki a vendéglátóktól extra pokrócot. Skóciában minden hotelre vonatkozik a teljes körű dohányzási tilalom, tehát nincsenek dohányzó szobák. Egyes szálláshelyek engedményt ajánlanak több éjszakás tartózkodás esetén.

A skót szállodában egy vendég panaszkodik:
- Kérem, a szobában a csapból csak 20 fokos víz folyik. Miért írják akkor a prospektusban, hogy hideg és meleg víz is van?
- Mert mosakodni hideg, inni viszont meleg...

Úti okmányok és vám

Nincs vízumkényszer magyar állampolgárok számára, ha a kint tartózkodás nem haladja meg a 6 hónapot. A vízumkényszer hiánya ellenére a Nagy-Britannia területére Skóciában történő belépéskor (is) a beutazót bevándorlási tiszt ellenőrzi és megkérdezheti (meg is szokta), hogy rendelkezik-e megfelelő anyagi fedezettel a tartózkodás időtartamára. A bevándorlási tiszt (immigration officer) akár meg is tagadhatja a turista belépését. Tanácsos felkészülni az anyagi ellátottságunkra, az ottani szálláshelyünkre vonatkozó határozott kérdésekre. Akár elbizonytalanító is lehet, ha Skóciában élő ismerősre, rokonra hivatkozunk. Talán egyszerűbb a belépés, ha átlagos turistának mutatkozunk. Ez esetben viszont kell tudnunk mutatni hazautazásra szóló repülőjegy foglalást és ottani szállásokra vonatkozó foglalásokat.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon