ÚTIKRITIKA.HU / Új-Zéland


Új-Zéland

Repülés | Szállás | Vízum | Vám | Fotóegyveleg

Repülés és repülőjegy

Jön!

Hobbit témájú repülőgép készült az Air New Zealand-nek...

Szállás

Jön!

Vízum

A magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Új-Zélandra, ha 90 napnál nem hosszabb a tartózkodás. A vízummentes belépés kötelező feltételei:

  • érvényes visszaúti repülőjeggyel rendelkezzen olyan országba, ahová jogosan beléphet
  • elég pénzzel rendelkezzen, hogy eltartsa magát ott-tartózkodása alatt (körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap)
  • útlevelének érvényessége legalább három hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor Új-Zélandot elhagyja
  • az ott-tartózkodási szándéka ne haladja meg a megadott időt, (ha tovább szándékozik Új-Zélandon tartózkodni, akkor látogatói vízumkérelmet kell benyújtania).

A 90 napot meghaladó beutazási és tartózkodási szándék esetén, valamint ha a magyar állampolgár munkát kíván vállalni, illetve be kíván vándorolni, vízumkérelmet kell benyújtania az Új-Zélandi diplomáciai képviseletén. További információ a New Zealand Immigration Service honlapján található: www.immigration.govt.nz

"Fontos tudnivaló, hogy Új Zélandra semmilyen élelmiszert nem lehet behozni. És ezt nagyon komolyan veszik! A reptéren nem drogkereső, hanem úgynevezett biokereső kutyusok szaglásznak föl-alá, amíg a nagy csomagokra vártunk, addig odajött hozzánk is, megszagolta a kézipoggyászunkat, és leült mellé! Nagyon édes volt! Egyből nyittatták is ki a csomagjainkat, hogy van-e nálunk valamilyen élelmiszer. Azt a zacskót szagolta ki a kutya, amiben még felszállás előtt banán volt! Fel is írták a belépőkártyánkra, hogy átvizsgáltak minket, amire ezután többször is rákérdeztek." forrás

Vám

Az ország elhagyásakor tilos kivinni kagylókat, koralldarabokat, beleértve a tengerben és tengerparti strandokon találtakat is. Repülőtéren személyenként 20 NZD repülőtéri illetéket kell fizetni, ami fizethető valutában készpénzben, vagy hitelkártyával. A nemzetközi gyakorlatban általánosan tiltott (drog, fegyver, biológiai, vegyi stb.) árun túlmenően mindennemű nyers élelmiszer, mezőgazdasági termékek, elefántcsontból készült ékszerek bevitele tilos. A be nem vallott és a vámvizsgálat során megtalált termék elkobzása mellett szokatlanul magas helyszíni büntetés kiszabására lehet számítani. Narkotikumot tartalmazó szív-, depressziós és egyéb gyógyszerek bevitele csak eredeti csomagolásban és a gyógyszert rendelő orvos (angol nyelvű) igazolásának felmutatásával történhet.

Az új-zélandi karantén-szabályok szigorúak, az országba nem lehet bevinni nyers élelmiszereket (hús, húskészítmények, méz, tejtermékek, stb.). Részletes tájékoztató található az következő honlapon: www.biosecurity.govt.nz/enter. A repülőtéren az új-zélandi hatóságok alaposan átvizsgálják a beutazók csomagjait, esetleg fertőtlenítést rendelhetnek el a szerves anyagból – fa, csont, bőr, stb. - készült tárgyak esetében. Eredeti csomagolásban lévő egyéb élelmiszereket (fűszereket, csokoládét) általában beengednek az országba. A hatóságok pénzbüntetéssel sújthatják a karantén-szabályok megszegőit. A nagykövetség azt tanácsolja a beutazni kívánó magyar állampolgároknak, hogy kétely esetén kérjék ki az új-zélandi mezőgazdasági minisztérium repülőtéren tartózkodó képviselőjének tanácsát.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon