ÚTIKRITIKA.HU / Fehéroroszország


hirdetes
Fehéroroszország

útikritikák


Fehéroroszország

Repülés | Szállás| Vízum | Vám

.

Repülés

A Belavia belarusz légitársaság 2015 nyarán hetente háromszor - hétfőn, csütörtökön és vasárnap - közlekedik Budapest és Minszk között. A repülési idő átlagosan 1 óra 45 perc.

 • Hétfőn oda 12.40-kor indul, reggel 8.15-kor van indulás Minszkből
 • Csütörtökön oda 18.10, vissza 13.45
 • Vasárnap oda 14.15, vissza 12.40
 • Repülőjegy foglalás itt

Ajánlott linkek a témában:

Érkezéskor a reptéren legalább 15 útlevélkezelő fülke várja a külföldi utasokat, nagyjából 2 perc alatt lehet belépni. A gyorsbuszra a jegyet a buszon kártyával is lehet fizetni, az ára 4 rubel (nem orosz, fehéroroz!), ez kb. 545 Ft. A buszon wifi, légkondi, így az egyórás út a központba meglehetősen kényelmes. Már útközben mellbevágó volt, hogy mennyire rendezett minden, az út mellett az árokpartján is kaszálva volt a fű. A városhatártól kissé érdektelen lakótelepeken át vezet a központig az út, de végig sok a növény, a virág. (k.i., 2019)

Szállás

Fehéroroszországban még gyerekcipőben van az idegenforgalom. Jóllehet a kormányzat nyilatkozgat a beutazó turizmus fontosságáról, de roppan kevés a privát szálláshely, a jobb hotelek pedig túlárazottak a szolgáltatások minőségéhez képest.

Nagyon fontos! Az értékeinket mindig próbáljuk elhelyezni a szállodai széfben. A szobákban hagyott értékeknek a személyzet által történő jól szervezett, trükkös eltulajdonítása nem ritka.

Ajánlott szállodák

 • 3 csillagos:
  • Planeta
 • 4 csillagos:
  • Minszk
  • Victoria
 • 5 csillagos:
  • Crowne Plaza

Vízum


"Belaruszia 5 napra szóló vízummentes beutazást vezet be, azon állampolgárok részére, akik repülőgéppel érkeznek a Belarusz Köztársaság területére.
2017. február 12-vel Magyarország állampolgárai vízummentesen érkezhetnek, és 5 napig tartózkodhatnak a Belarusz Köztársaság területén, amennyiben a határátlépésük, érkezésüket tekintve Minszk város nemzetközi repülőterén történik. Az Európai Unió, USA, Kanada, Ausztrália és más, migrációs vonatkozásban kedvezőbb országokból érkező, valamint nem lettországi állampolgárok és észtországi állampolgársággal nem rendelkező állampolgárok Belarusz Köztársaságba történő beutazására vonatkoznak.

Belarusz Köztársaság területére történő vízummentes beutazáshoz az alábbi dokumentumok megléte szükséges:
- érvényes útlevél, vagy egyéb személyi azonosságot tanúsító, külföldi
utazásra jogosított úti okmány;
- napi, közel 120 eurónak megfelelő pénzösszeg belarusz rubelben vagy más valutában;
- minimum 10 000 euró összeghatárban fedezetet nyújtó egészségügyi
biztosítás és azt tanúsító kötvény.

A bevezetett repülőtéri határátlépés esetén alkalmazható vízummentesség nem vonatkozik azon utasokra, akik oroszországi járatokkal érkeznek Belarusz Köztársaságba, továbbá azokra, akik Oroszországba kívánnak repülni (az ilyen utazás belföldi járatnak minősül, így határátlépés ellenőrzésétezeken nem végeznek)."

Kényelmes és gyors vízumügyintézés az utikritika.hu-val!

Vízumügyintézési igényével forduljon bizalommal az utikritika.hu-hoz! Utazási partnerünk, a Vista Utazási Irodák tapasztalt vízum-szakértője áll rendelkezésére vízumbeszerzésben, a kérelem benyújtásával kapcsolatos kérdésekben. Intézze vízumigénylését gyorsan és kényelmesen!

 • Telefonszám: 06-1-429-9908
 • E-mail: vizum@vista.hu
 • Ügyintézési díj: 5.900 HUF / vízum / fő

A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok kizárólag vízummal utazhatnak be a Belarusz Köztársaság területére. Az előzetesen megigényelt egyszeri, kétszeri és többszöri beutazásra jogosító vízum (ami maximum 90 napig érvényes) 60 EUR-ba kerül, sürgősségi eljárással pedig 85 EUR-ba. A többszöri beutazásra jogosító, hosszú időtartamú (90 napon túli) vízum díja 150 EUR, sürgősségi eljárással 175 EUR. A minszki reptéren csak azon országok állampolgárai vehetnek fel vízumot, ahol nincs belorusz képviselet. Budapesten viszont van belorusz nagykövetség.

A Belarusz Köztársaság Nagykövetsége:

 • Budapest, XII. ker. Agárdi u. 3/b.
 • Telefon: 214-05-53
 • Fax: 214-05-54
 • (A csoportosan /minimum 5 fő/ és rövid kirándulásra érkezőknek 10 EUR-t kell fizetniük az egyszeri belépésért.)

A vízumhoz az alábbiak szükségesek:

 • útlevél (legalább 2 üres oldal + visszautazástól számítva még legalább 3 hónapig legyen érvényes)
 • útlevél adatos oldalának a fénymásolata
 • vízumkérőlap
 • 1 db fénykép (3,5x45 cm, 6 hónapnál nem régebbi)
 • repülőjegy
 • szállásfoglalás
 • hivatalos út esetén meghívólevél
 • meghatalmazás (amennyiben nem személyesen adja be a kérelmet)

A vízumok kiállítását 5 munkanapos határidővel szokták vállalni. Sürgős esetben akár még aznap, vagy maximum 48 órán belül elkészülhet. 16 éven aluliak számára a vízum ingyenes, de a vízum kiállításának díját ebben az esetben is meg kell fizetni. (Tájékoztatásul: a vízumkiállítás díja a belorusz hatóságok tájékoztatása szerint 13 EUR.) Bővebb információ a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségétől lehet szerezni.

Érvényes tranzit vízum hiányában a belorusz hatóságok nem engedik be az ország területére a harmadik országba (elsősorban Oroszországba) utazni kívánó személyeket. Ilyen esetben a legközelebbi belorusz külképviseleten lehet beszerezni a vízumot.

A tranzit vízum díjszabása:

 • egyszeri 20 EUR, sürgősségi eljárással 45 EUR
 • kétszeri 35 EUR, sürgősségi eljárással 60 EUR
 • többszöri 75 EUR, sürgősségi eljárással 100 EUR

A tranzit vízum a belépéstől számítva 2 napig érvényes.

A Fehéroroszországba utazó magyar állampolgároknak kötelezően rendelkezni kell mindenre kiterjedő érvényes baleset- és betegbiztosítással. Tekintettel arra, hogy jelen pillanatban egyetlen magyar biztosító társaságnál sem lehetséges Belarusz területére is kiterjedő általános biztosítás megkötése, ezt az országba történő belépéskor, még az útlevélkezelést megelőzően a határállomásokon éjjel-nappal működő belorusz biztosítási ügynökségeknél (Belgossztrah, Beleximgarant) kell megkötni. Egy 15 napig érvényes biztosítás költsége megközelítően 5-7 EUR.

Jelen szabályozás szerint az öt munkanapot meghaladó tartózkodás esetén kötelező a helyi rendőrségen történő bejelentkezés. (Hamarosan 10 napra emelik ezt.)  Szállodai elhelyezés esetén a szálloda automatikusan elvégzi a regisztrációt. Magánszálláson történő tartózkodás esetén személyesen kell intézni a Belügyminisztérium Állampolgársági és Migrációs Főosztályának lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén.

Az Állampolgársági és Migrációs Főosztály az illetékes a vízumok esetleges meghosszabbításával, szükség esetén kiutazó vízum kiállításával összefüggő kérdésekben.

,, A belaruszok viszont hatalmas pozitív csalódást okoztak nekem minden téren VISZONT pár infóval gazdagodtunk illetve pár előre nem számolt kalanddal amiről talán ti sem tudtatok eddig . Nos az első az volt hogy az orosz rendőrök kétszer vették ki konvojunkat a sorból (3 kocsival mentünk ) és mindkétszer zsebre büntettek záróvonal átlépésért holott a világban nem mentünk át záróvonalon . Első alkalommal kaptunk egy 200 eurós majd egy 50 eurós kis büntit amit 12-en kiköhögtünk de nem esett jól .
Hazafelé pedig megtörtént velünk az hogy a Fehérorosz - Lengyel határnál Domachevonál kiállítottak minket miszerint megszegtünk 2 törvényt .

Első körben az ő uniójukban nem közlekedhetünk a határok között mint 3.ország polgára ( Orosz - Kazah - Fehérorosz alkot egy ilyen uniót ) és nem értik eddig hogyan is engedhettek át minket az orosz-fehérorosz határon. Valamint még oroszban elírták a migrációs lapot . Oroszból mentünk el április 14.én és fehéroroszból 17én de az ottani csaj azt írta hogy az ő kis uniójukból távozunk 14én ezért hát oroszban lezárolt minket a rendszer és " körözték " az autóinkat . Végül konzuli körbetelefonálások után nagy nehezen 4 óra szenvedés után engedtek át minket . Úgy , hogy eleinte már azt mondták szálljunk ki a kocsikból szedjünk össze 2-3 napi ruhát béreljünk taxit menjünk vissza Brestbe és béreljünk szállást , intézkedjünk így jó esetben kb mára itthon lennénk . Bocsi hogy ezt így leírtam de szerintem hasonlóval nem sűrűn találkozhattatok eddig .

A konzul megkért minket hogy írjuk meg utazós portálokon ezt a tapasztalatunkat nehogy más is belefusson hasonlóba máskor . De egy utazó kedvét sem akarnám elvenni mert csodás ország mind Oroszország mind Fehéroroszország , arról pedig nem az ottani polgárok tehetnek hogy ez történt . Az itthoni konzulátusra neheztelünk kicsit mert kértek útvonalat a vízumkérésnél és ők sem jelezték , hogy nem lehet így közlekedni 2 ország között. (Zoli, 2017)


,, Még mielőtt belépnél az országba, az útlevél ellenőrzés előtt, köteles vagy helyi biztosítást venni, összege 1 euró / nap. Más biztosítást nem is fogadnak el. Az összeget csak euróban fizetheted ki, még a helyi valutát sem fogadják el. Az útlevél ellenőrzés zökkenőmentes kb 25 másodperc, pecsét és szabad vagy. Nem kérdeznek semmit. a.á., 2019)


,, A biztosítást nyugodtan meg lehet itthon kötni, nem igaz, hogy csak az ott kötöttet fogadják el, bár előzőleg olvastuk, hogy angol nyelvűt kérnek, így azt vittük. (s.k., 2019)

Vámszabályok

Az orosz-kazah-belorusz Vámunió részét képező Belaruszban alapvetően az Európában általánosan elterjedt szabályok vonatkoznak az útipoggyász be- és kivitelére. Az ikonok és más régi, vagy művészi értéket képviselő – vagy ilyennek látszó – tárgyak kivitelét szigorúan ellenőrzik, s engedélyhez kötik. Ilyen termékek vásárlása előtt célszerű a kivitel lehetőségéről konkrétan tájékozódni. Tilos még a fekete, színes és drágafém-hulladékok, félkész-termékek kivitele. Úgyszintén mennyiségi korlátozás alá esik az üzemanyag, különösen a dízel üzemanyag kivitele.

Valutakorlátozás nélkül be- és kivihető az országból, azonban a 10 000 USD értéket meghaladó összeget, valamint a nagy értékű személyes használatú cikkeket, fel kell tüntetni a vámáru-nyilatkozatban, s ragaszkodni kell ahhoz, hogy belépéskor a vámos a nyilatkozatot pecsételje le. Tilos a robbanóanyagok, valamint mindazon sajtótermékek, adathordozók be- és kivitele, amelyek veszélyeztethetik az ország politikai, gazdasági, nemzetbiztonsági, közegészségügyi és erkölcsi érdekeit.

Vámmentesen és bejelentés nélkül vihetők be az országba:

 • azok a személyes használati tárgyak, amelyeknek az értéke nem haladja meg az 1500 EUR-t (repülővel történő utazás esetén a 10 000 EUR-t) és együttes tömegük nem több mint 50 kg, miközben egy áru tömege nem haladhatja meg a 35 kg-t.
 • élelmiszer-ipari termékek, személyenként nem több mint 5 kg
 • 200 db cigaretta vagy 250 gr dohányféle, valamint 3 liter alkohol

Külföldi személy által magáncélú használatra külföldön bejegyzett gépjármű behozatala vámelőjegyzésbe vételt követően lehetséges, legfeljebb egy éves időszakra. Ezt követően a gépkocsinak vagy el kell hagynia a Vámunió területét, vagy pedig a vámilleték kifizetését követően szabad forgalomba kell helyezni.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes