ÚTIKRITIKA.HU / Szkíathosz


hirdetes

útikritikák


Szkíathosz

Szkíathoszról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Egyéb hasznos információk| Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Lalaria strand - b. mari fotója

.

Szkíathoszról dióhéjban

Szkiathosz a Sporád-szigetek egyike. Görögország északi részén, a Pagasitikos-öbölben található.

A szigetet egyedülállóvá teszi a kristálytiszta víz, a homokos strandok, a gazdag történelmi és kulturális örökség, valamint a természeti szépségek szuper kombinációja.

A szigeten rengeteg kulturális látnivalója van, mint például a középkori erődítmények és más műemlékek.

59,9 négyzetkilométer nagyságú. 11 kilométer hosszú és 4 kilométer széles, szóval kicsi sziget. A sziget északi része csaknem lakatlan, délen van a nyüzsi, a szálláshelyek nagy többsége. 

Szkíáthosznak legalább 60 szuper homokos strandja van.

A június és a szeptember a legkellemesebb két hónap a sziget meglátogatására.


2008-ban itt forgatták a Mamma Mia! című  zenés film néhány jelenetét:

A film kezdetén a kikötői jelenetet és amikor Sophie az Óratoronynál postázza a leveleit.

A film egyik ikonikus jelenete, amikor a főszereplő Sophie (Amanda Seyfried) énekli a "I Have a Dream" című dalt a sziklák tetején, a tengerparti kilátás felett. Ez a jelenet a Lalaria strandon készült Szkiathosz északi partján.

Egy másik emlékezetes jelenet a "Dancing Queen" számmal, amelyben a film szereplői a kikötőben táncolnak. Ez a jelenet a Szkiathosz városi kikötőben, valószínűleg a Bourtzi erődben vagy a kikötői területen készült.

Egy további jelenet a film fő száma, az "Mamma Mia!" dal előadása, amelyet a szigeten forgattak. Ez a jelenet a Kastro területén, a sziget legmagasabb pontjánál készülhetett.

Amúgy a film nagy részét Szkopelosz szigetén forgatták. 


Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Egész jó a buszközlekedés (igaz csúcsforgalmi órákban gyakran fel sem lehet férni)

2. Tsougria strandnál a szuper sznorkelezés

3. A csodaszép Lalaria strand - képeslap minőség!

Nem tetszett

1. Sok a szúnyog (főleg júliusban és augusztusban)

Vélemények

Ami elmondható Skiathosról azonnal (és ez igaz a két másik mamma miás, fent megnevezett szomszédjaira is): brutálisan zöld. Valószínűleg a szintén zöld 'alapszínű' Jón-szigeteknél is inkább az. Kis mérete ellenére rengeteg strandja van, melyek egytől-egyig képeslap-szintűek (más kérdés, hogy néha alig látni valamit is az umbrellaerdőtől - de erről majd később). Ahhoz képest, hogy mennyire felkapott lett, mely mindenféle luxus apartmanok és high-tech kávézók képében is megjelenik, meglepő, hogy aszfalt út csak a sziget keleti oldalán van. A szállás és az autóbérlés esetén nem feltétlenül, de a tavernáknál érződik az árban is feljebb kalibrálás (például a Pelionnal összevetve). 

Számos part nem érhető el a szárazföldről semmilyen módon; ilyen a sziget egyik legismertebb strandja, a természetesen filmszereplő Lalaria beach is. Szóval, ide hajó kell; ebből indul számos, számos útvonalon minden reggel, függően a tartalomtól (vagyis hogy hová megy még az adott hajó) 12-30 euró között. Ha szerencséd van és éppen kifogod azt a hajót, ami legelőször ér ide, akkor még módodban lesz igazán látni. (2022) forrás

Odajutás

2021-ben a Ryanair és az Austrian üzemeltet jratokat Bécsből Szkíathoszra. A repülési idő alig két óra.

Felújított, korszerű a sziget repülőtere.

Sokáig nem volt egyszerű eljutni a Szporád-szigetcsoport szigeteire; legalábbis értelmes áron. Aztán a legnagyobb és legdélebbi tagjára, Skyrosra ez pár éve megoldott lett, ám az igazán ismert szigetek továbbra is kihasználták az első Mamma mia! film népszerűsítő hatását (ugyanis azt a mozit ebben a térségben forgatták. Skiathos mellett a szomszédos Skopeloson, valamint a másik irányban a Pelion-félszigeten).

2022-től (de legalábbis 2022-ben) azonban ez megváltozott, mert Bécsből lett közvetlen Ryanair-járat Skiathiosra, ahonnan pedig mind Skopelos, mind a részben természeti rezervátum Alonnisos is könnyen és gyorsan elérhető. Én június elején utaztam, ekkor a repcsi is gombokért volt (de ahogy most lecsekkoltam, ez a főszezonra már nem mondható el; mindenesetre ez egy új opció, ami ha megmarad, akkor minden bizonnyal lehet majd találni évről-évre jó lehetőségeket). (2022) forrás

Szállás

A repülőtértől a szálláshelyig - akárhol is legyen az - nem hosszabb taxival az út mint 20-25 perc .

Ajánlott szálláshelyek (2023):

2 csillagos: Hotel Telis, Hotel Mato ,

3 csillagos: Hotel Thymi's Home , Hotel Muses ,

4 csillagos: Hotel Atrium , Kivo Art&Gourmet Hotel , Mandraki Village Boutique Hotel , Hotel Panorama ,

5 csillagos: Skiathos Princess, Kassandra Bay Resort , 

----------------

Villa Angela ,

----------------------

Nem ajánlott szálláshelyek: Hotel Esperides Beach , Hotel Belvedere

Helyi közlekedés

Autóbérlés

Ajánlott helyi autóbérlőcégek: a Nicos Pappas valamint a Mustang car hire - mintkettő Skiathos Town-ban

Autóbusz

Skiathosz egy viszonylag kis sziget, és a busz a leggyakoribb tömegközlekedési mód. A buszok rendszeresen közlekednek a főbb turisztikai célpontok között, beleértve a repülőteret, a kikötőt és a legnépszerűbb strandokat is. Általában a buszjáratok megbízhatóak, de az idény csúcsidőszakában a buszok túlzsúfoltsága problémát okozhat, és előfordulhat, hogy nem tudnak mindenkinek helyet biztosítani. Ezért ajánlott, hogy a legnépszerűbb időszakokban előzetesen tájékozódjon a buszmenetrendről, és időben érkezzen a buszmegállókba, hogy biztosan elférjen a buszon.

Taxi

A taxizás Szkiathoszon általában nem olcsó. Az árak magasabbak lehetnek a nyári szezonban és a turisták által látogatott területeken, mint például a repülőtéren és a strandoknál. Érdemes előre tájékozódni az árakról, és esetleg alternatív lehetőségeket is mérlegelni, mint például a busz vagy a bérelt autó.

Étkezés

Az étkezés, alkoholfogyasztás árszintje picit fölötte van a görög szigetek átlagának.

Az étkezési lehetőségek általában változatosak és kielégítőek, és az árak is változóak lehetnek az éttermektől és a helyszíntől függően. A szigeten található kikötőben és a városközpontban számos étterem, bár és kávézó van, ahol az emberek élvezhetik az ételeket és az italokat. Emellett a szigetnek számos halpiaca is van, ahol friss halat és tenger gyümölcseit lehet vásárolni.

b.s. fotója

A Mamma Mia nevű cukrászda - a.n. fotója

Vásárlás

A sziget fővárosa, Skiathosz városa az egyik legjobb hely az üzletek és boltok széles választékának megtalálásához. Itt találhatók a turista boltok, ékszerboltok, ruhaboltok, cipőboltok, művészeti boltok, élelmiszerboltok és a helyi piacok.

Az újonnan épült Almyros üdülő negyedben nagy bevásárlóközpontok és szupermarketek találhatók, amelyek széles kínálattal rendelkeznek.

Az üzletek és boltok általában reggel 9 órától este 9 óráig tartanak nyitva, kivéve a vasárnapokat, amikor általában zárva vannak. Az élelmiszerboltok általában korábban nyitnak és később zárnak.

A sziget különböző pontjain találhatók a helyi kézműves boltok, ahol különféle kézműves termékek, például hagyományos kerámiák, ékszerek, szőttesek és helyi élelmiszerek vásárolhatók meg.

A nyaralók számára a sziget legnépszerűbb bevásárlóhelye a szigetközpont, ahol a főutcán sétálva számos bolt és üzlet várja a látogatókat. Itt találhatók az üzletek, ahol szuvenírek, ékszerek, strandcuccok, textíliák és a helyi specialitások, például a méz és a borok vásárolhatók meg.

Szórakozás

Rock’n’Roll bar

Egyéb hasznos információk

1. Csapvizet ne igyunk!

2. A gyógyszertárak többsége zárva tart délután kettőtől hatig. Egy-két gyógyszertár ilyenkor is nyitva van sürgösségi jelleggel.

Strandok

Első sor, második sor - g. a. fotója

Koukounaries

A szigetenaz egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb strand. A homokos partja és a kristálytiszta víz vonzóvá teszi a turisták számára, akik a szép környezetben szeretnék eltölteni nyaralásukat.

A strand hatalmas, körülbelül 600 méter hosszú, és több mint 100 méter széles. A homok finom és aranybarna színű, és a part mentén rengeteg napozóágy és napernyő található, amelyek bérelhetők. A tenger sekély, így a gyerekek biztonságosan fürödhetnek itt, és a kristálytiszta víz ideális a búvárkodásra és a snorkelingre.

A strand mögötti terület fenyőfák árnyékában terül el, amelyek a homokra hulló tűleveleknek köszönhetően erős fenyőillatot árasztanak. Az erdő tökéletes hely a pihenésre és az árnyékos területen való sétára.

A strandhoz számos kávézó és étterem kapcsolódik, ahol a látogatók különféle italokat, snackeket és ételeket fogyaszthatnak a strandolás közben. Koukounaries strandja nagyon népszerű, és a magas szezonban nagyon zsúfolt lehet, de még így is megéri ellátogatni erre a gyönyörű helyre, hogy élvezd a természet és a tenger örömeit.

Banana Beach

Egy csodálatos, homokos partszakasz, amely népszerű azok körében, akik szeretnek fürdeni, napozni és vízi sportokat űzni. A part 200 méter hosszú, széles homokkal, amely ideális a napozásra és a pihenésre.

A parton található bár és étterem, amelyek különféle italokat és ételeket kínálnak, így a látogatók élvezhetik az italt és az ételt közvetlenül a parton. A víz tiszta és nyugodt, és számos vízi sportolási lehetőség is kínálkozik, beleértve a vízisízést, a jet-ski-t, a banánhajózást és a búvárkodást is.

A Banana Beach népszerű a turisták körében, de mivel az elhelyezkedése miatt nem túl könnyen megközelíthető, ezért általában kisebb zsúfoltsággal számolhatunk, mint a többi népszerűbb strand esetében. A part környékén található szállodák és apartmanok is kiválóak, így könnyű megtalálni egy megfelelő szálláshelyet, amely a part közelében van.


d. m. fotója

Small Banana Beach

A Small Banana Beach (Koukounaries Beach déli végén található) hasonló a nagyobb Banana Beach-hez, amely egyébként csak egy kis öböllel délebbre található Skiathos szigetén. A strand környezete nyugodt és festői, a homok finom és aranybarna, és a tenger kristálytiszta és csendes, ami ideális úszásra, búvárkodásra és snorkelzésre.

A part közepén egy kis bár található, ahol frissítő italokat, snackeket és egyszerű ételeket lehet kapni, mint például salátákat és szendvicseket. A bárban kapható üdítőitalok, sörök és koktélok az ideális módjai annak, hogy kellemes környezetben élvezze a napsütést és a strandolást.

A Small Banana Beach környezete olyan, mintha egy kis paradicsom lenne, köszönhetően a környező zöld domboknak és fenyőerdőnek. A strandtól délre található egy kis hegy, amely a látogatóknak egy gyönyörű kilátást biztosít a környékre.

A strandra a legjobb módja a hajóval vagy a szárazföldi utakon keresztül történő sétálással való megközelítés. A part elég kis méretű, de annál idilliabb, ami miatt érdemes ellátogatni és kipróbálni ezt a csendes és szép helyet Skiathos szigetén.

sok moszat - s.t. fotója

Lalaria Beach

Lalaria Beach Skiathos északi részén található, és egy gyönyörű, eldugott strand, amelyet a kristálytiszta, kék víz és a csodálatos fehér kavicsok tesznek különlegessé. A strand látványa olyan, mintha egy poszteren látnánk, ahol a kék tenger és a fehér kavicsok egyesülnek. A strandot általában hajóval közelítik meg, mivel a szárazföldi utak nem vezetnek közvetlenül oda.

Lalaria Beach egy igazán lenyűgöző és sziklás partvonal, ahol a látogatók élvezhetik a napfényt, az úszást és a snorkellinget a tiszta vízben. Azonban a strandra vezető út meredek és kihívást jelentő, így azt javasoljuk, hogy csak tapasztalt vezetők próbálkozzanak az autóval való megközelítéssel. A legjobb és legkényelmesebb módja a hajó bérlése vagy hajókirándulás a tengeren.

A parton nincsenek szolgáltatások vagy létesítmények, ezért ajánlott, hogy hozzon magával elegendő ellátmányt, napernyőt és napozóágyat. Mindazonáltal, a látogatók értékelni fogják a természeti szépséget, amelyet a strand nyújt, és élvezhetik a csendes és idilli környezetet.

s.t. fotója


Aselinos

Az Aselinos Beach Skiathos északi partján található, a várostól távolabb, kb. 12 km-re. Ez a homokos strand kiváló választás azok számára, akik szeretnének elszakadni a zsúfolt városi élettől, és egy csendes, nyugodt környezetben pihenni és élvezni a tengerparti hangulatot.

Az Aselinos Beach egy hosszú, homokos part, ahol a tenger csendes és sekély, így ideális a gyerekek számára is. A tengerpart egyik oldalán számos szórakozási lehetőség áll rendelkezésre, mint például napernyők és napozóágyak bérlése, valamint bár és étterem. A strand másik oldalán, az öbölben, egy természetes kikötő található, ahol hajókat lehet bérelni, vagy szervezett hajókirándulásokon részt lehet venni.

Az Aselinos Beach gyönyörű környezetben található, amelyet magas hegyek és erdős területek vesznek körül. Azonban az utazáshoz ajánlott autó bérlése vagy taxival való közlekedés, mivel a strand távolabb van a városközponttól. Az autóval való megközelítés könnyű, mivel az utak jó minőségűek és jól karbantartottak.

b.e. fotója

Látnivalók

Skiathos Town

Skiathos Town (vagy Chora) a Skiathos sziget fővárosa, amely egy kis, gyönyörű, hagyományos görög város az Égei-tengeren.

A város két fő részre osztható: az óvárosra és az újvárosra. Az óvárosban keskeny utcák, macskaköves terek és hagyományos görög épületek találhatók. Az óvárosban találhatók az éttermek, kávézók, boltok és a fő téren a híres Bourtzi erőd. Az újvárosban pedig a modern szállodák, boltok, bárok és éttermek találhatók.

Skiathos Town-ban a látogatók számos látnivalót találnak. Az említett Bourtzi erőd a főtér mellett található, és az ősi erőd romjain épült, amely a várost védte a törökök támadásától. A városban található a népszerű Papadiamantis-múzeum is, ahol megtudhatjuk, ki volt Alexandros Papadiamantis, aki a görög irodalom egyik legnagyobb alakja.

Skiathos Town-ban több templom és kápolna is található, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a Panagia Limnia, amely az óvárosban található. A tengerpartok közül a város legközelebbi strandja a Megali Ammos, amely kb. 1 km-re fekszik a főtértől.

Skiathos Town éjszakai élete is nagyon élénk és szórakoztató. A kávézók, bárok és éttermek éjjel is nyitva tartanak, és a tengerparton a látogatók élvezhetik az élőzenei előadásokat és a hangulatos nyári éjszakákat.

l.d. fotója

Kastro

Kastro a Skiathos sziget egyik legnépszerűbb települése, amely a sziget északnyugati részén található. A település középkori váráról híres, amely a 14. században épült, és ma már csak a romjai láthatók. A Kastro település neve a görög "kastros" szóból származik, ami erődöt jelent.

A Kastro egy igazi gyöngyszem a szigeten, ahol a látogatók élvezhetik a hagyományos görög építészetet és a tengerparti pihenést. A település kis falu jellegű, amelynek főutcáján a látogatók számos éttermet, bárt és boltot találnak.

h. v. fotójaA település környékén több strand is található, amelyek közül a legnépszerűbbek a Mikros Aselinos és a Megalos Aselinos strandok. Mindkét strand kristálytiszta vizű, kék tengerparttal rendelkezik, amelyek ideálisak a napozásra és a fürdőzésre.

A Kastro településhez vezető út kanyargós és meredek, és csak strapabíró autóval járható. Azonban a településre szervezett kirándulások és hajókirándulások is elérhetőek a sziget fővárosából, Skiathos Town-ból, amely kb. 15 km-re található a Kastro-tól. A látogatók a hajókirándulások során élvezhetik a csodálatos kilátást és a tengeri élményeket is.

Programlehetőségek

   
    Hajókirándulások: A sziget körüli hajókirándulások a legjobb módja annak, hogy felfedezze a sziget szépségét és a tengerparti látványosságokat. A hajókirándulások során lehetőség van a sziget körüli barlangok, sziklák és tengeri élmények felfedezésére.

  
    Vízi sportok: A sziget kínál vízi sportok széles választékát, mint például a jetski, a vízisí és a búvárkodás.

  
    Túrázás: A sziget dombvidéki tájai ideálisak túrázásra és a természet felfedezésére.

  

Érdekességek

    A sziget az "Egek szigete" címet viseli, ami a lenyűgöző tengeri és hegyi látványosságokra utal.

       A szigetet több mint 60 ösvény és túraútvonal keresztezi, amelyek ideálisak a természet szerelmeseinek.

    Az olajfaligetek és a termesztett növények mellett a sziget főként a turizmusból él.

      A szigetet sok film és televíziós sorozat helyszínéül használták, köztük a Mamma Mia! című filmet is részben itt forgatták.

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

v.o.fotója

Taverna 1901 - b. mari fotója


Kommentek

Gajdó Nóra, 2023. 07. 02. 12:32
Skopelos-on forgatták a filmet...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Athénba Repülőjegyek Athénba
Olcsó repülőjegyek Athénba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes