ÚTIKRITIKA.HU / Írország


Írország

Repülés | Szállás | Úti okmányok

Kinwarra

Repülőjegy és repülés

Szállás

Írországban a vendéglátóhelyeken szigorú dohányzási tilalom van, de a szállodákra, panziókra vonatkozóan nincs ilyen jellegű előírás. Mindazonáltal a szálláshelyek többségénél valamilyen mértékű korlátozás fennáll.


,, Dublin szerencsére nem egy nagy város, gyalog is könnyen be lehet járni egy nap alatt a látnivalóit, így érdemes egy központi szállást választani kiindulópontnak. Ezek a szállások sokszor viktoriánus lakóházak átalakítva szállodáknak, így készüljünk, hogy elég picik a szobák, és a hangszigeteléssel is vannak problémák. A fürdőszobai csapok és víz ismét egy feladat, hogy hogyan lehet melegvizet elővarázsolni belőle! Néha az a meleg, amin a hidegjel van, vagy a logikának teljesen ellentmondva kell tekerni a keverőcsapokat.
Vidéken a legelterjedtebb szállás kategória a fizető vendéglátás, a bed&breakfast szállás. Abszolút érdemes is ezeket foglalni szerintem hotelek helyett, mivel nagyon hangulatosak, a házi néni-bácsi felettébb kedves, és másnap a háziak által frissen sütött-főzőtt meleg reggeli fantasztikus! Általában egy házon belül 3-5 szoba kiadó, van egy közös nappali rész, a legtöbb helyen kandallóval, könyvekkel, társasjátékokkal. Ha szerencsénk van, olyan szállást is kifoghatunk, ami egyben egy farm is lovakkal, bárányokkal, nyuszikkal a kertben. Az egyetlen hátránya ezeknek a szállásoknak sokszor az elhelyezkedése. Néha ez tud áldás is lenne, hogy mindentől távol a zöldben, nyugalomban és csendben van a szállás, vagy egy cuki faluban, de sokszor valóban nincs semmi más a környéken csak más hasonló tanyák. Ilyenkor az étkezés a legnagyobb gond – természetesen ha sört is szeretnénk fogyasztani a vacsora mellé. Így érdemes mindig előre tájékozódni, hogy az adott szálláshoz képest hol van a legközelebbi falu/pub, mert előfordulhat, hogy vagy csak autóval lehet közlekedni, vagy 6-7 km-t is sétálni kell a vacsoráért. (Vitai Gabi, Vista, 2017)


"A szigetországok mindig is hordoztak magukban valami furcsát – legalábbis a kontinenslakók szemében. Az, hogy az egykori brit gyarmatbirodalom, valamint az erre rímelő anglomán/anglofón országok jelentős részében a mai napig a rossz oldalon közlekednek, köztudott. De ki gondolta volna, hogy egy teljesen hétköznapi ír szállodai szoba is tud szolgálni meglepetésekkel? Az utazó megérkezik a dublini hotelbe (az ottani kocsma-, akarom mondani étteremnegyed, vagyis a Temple Bar közvetlen szomszédságába), és máris meglepetés éri: a teljes személyzet (a recepcióstól a londineren keresztül a takarító kislányig) közép-európai." forrás


"Írország nyugati részén fekszik Mayo megye, melynek szívében található a 12. században épült fényűző Ashford katély. A gyönyörű kastélyt a világ egyik legromantikusabb és legbékésebb helyének tartják. A Corrib tó partján, a Cong nevű kis falu lépült kastély 1939 óta szállodaként üzemel. A kastélyban sokszor megfordulnak hírességek, többek között Pierce Brosnan tartotta itt az esküvőjét. Az egész terület hatalmas, egy kisebb falu elférne rajta. Saját kikötője, helikopter leszállója, golfpályája van. A kastély területén egy erdő is található több száz éves fákkal, amelyek gyakran elérik a 20-30 méteres magasságot is." forrás

Úti okmányok

Írország uniós tagállam, s így a magyar állampolgárok érvényes úti okmány (kártya típusú személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak be.

Fontos! Az utazás előtt vizsgálják meg az útlevél és a személyi igazolvány érvényességét. Előfordulhat, hogy ír magáncégek ügyintézői (pl. komptársaságok, utaztatással foglakozó cégek) nem fogadják el a régi típusú személyi igazolványt, ezért a félreértések, kellemetlenségek elkerülése érdekében javasoljuk a kártya típusú személyi igazolvány, illetve az útlevél használatát.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és baleset-biztosítás megkötése.

Írország esetében a turistaforgalomban behozható élelmiszerek tekintetében az EU szabályai vannak érvényben. Gyakran megtörténik azonban, hogy nyers ételek és különösen hústermékek behozatalát átmenetileg korlátozzák és - tekintettel az igen jelentős ír állatállományra - a bevitt árut az állatbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében ellenőrzik.

Fotóegyveleg

Legrégebbi pub Dublinban - fotó by V. G.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon