ÚTIKRITIKA.HU / Lanzarote / időjárás


Lanzarote / időjárás

Az, hogy milyen időjárást fogunk ki Lanzaroten az függ attól is, hogy a sziget melyik részén lakunk, illetve időzünk éppen.

Ajánlatos vinni esőkabátot, és mindenképpen széldzsekit vagy ilyesmit. A szeles időre mindenképpen érdemes készülni a börönd feltöltésekor. A hosszan tartó esők nem jellemzők a szigeten. Gyakran az eső csak néhány perces. Többórás esők gyakran - szerncsére - éjjel vannak. 

Vigyázat! Csalóka a napsütés, mert nem tűnik erősnek és mégis alaposan leéghet a bőrünk. Szóval óvatosan, ha a télből érkeznük fehér börrel!

Lanzarote időjárása januárban

Az időjárás szempontjából január az egyik legkiszámíthatatlanabb hónap. Kinti nyaralásunk idején kifoghatunk rengeteg napsütést, folytonos esőt, vagy bármit a kettő között.  Nem korrekt bármi biztossal kecsegteti az utazót e tekintetben.

A sokéves statisztika szerint januárban a legmagasabb hőmérséklet 23 fok körüli, a legalacsonyabb (éjszaka) 15 fok. A napos órák száma átlagban: 6 óra. Január elején előfordulhat eső, de jellemzően nem sok.

Lanzarote időjárása februárban

Lanzarote időjárása februárban minimum 16°C, maximum 18°C. Ez a tökéletes hőmérséklet Lanzarote felfedezéséhez anélkül, hogy túl meleg vagy túl hideg lenne.

Februárban néhány forró és esős napra kell számítani.

A hőmérséklet és a páratartalom kombinációja nagyon borongós napokat eredményezhet. Ezért melegre és esőre egyaránt számítva tanácsos kényelmesen öltözködni.

Lanzarote időjárása márciusban

Gyakran felhős az ég, szeles az idő és néha esik az eső. A március is szeszélyes. Ami biztos, hogy az esti órákhoz szükség van dzsekire, kis kabátkára stb.

2015 márciusában például volt olyan hét, amikor borzasztó volt az időjárás, folyton felhős ég, sok eső, és roppant erős széljárás. Voltak olyan nyaralók, akiknek helyben kellett venni valami melegebb öltözéket, mert nem készültek fel ilyen időjárásra. Szerencséjük van ilyenkor azoknak, akiknek a szállásán a medence vize temperált. Amúgy a 2015 elejei tél ott szokatlanul kellemetlen volt az időjárás szempontjából és az átlagnál esősebb, hidegebb időjárásból jutott a márciusnak is. 

2016. márciusa kellemesebb, valamivel melegebb volt, kevéske eső azért esett, viszont folyton fújt a szél ilyen-olyan erővel.

Az átlagos legmagasabb hőmérséklet 21-22 fok, éjszaka 14-15 fok.

Lanzarote időjárása áprilisban

Az április jellemzően napos, meleg, és már fürödni is lehet a tengerben (már, aki bírja a 18-19 fokos vizet).

A széljárással ebben a hónapban is számolni kell. Erős napvédőkrémet kell használni, mert a napsugarak erejét a csalóka szelek miatt nem érzékeljük kellően. Könnyű leégni. A strandolásnál kalkulálni kell a szelekkel. 

Áprilisban a maximális hőmérséklet 21 fok körül mozog, a minimum hőmérséklet (éjszaka) 17-18 fok körül. Csaknem biztos, hogy nincs csapadék. 

Tanácsos pulóvert és széldzsekit is vinni.

Lanzarote időjárása májusban

Lanzarote éghajlata májusban mindenütt ideális. A tavasz és nyár között Lanzarote májusi éghajlati viszonyai jó alkalmat adnak arra, hogy élvezzük a kellemes meleget és a visszatérő napsütést. Ilyenkor kevés a csapadék és gyönyörű napsütéses napokra lehet számítani.

Május elején Lanzarotén:  Az enyhe reggelekkel és kellemes déli órákkal május első fele már jó idővel jár, és aki szeretné elkerülni a nyár csúcsát, annak jó alkalom a sziget meglátogatására. Már lehet fürödni a tegerbe, mármint azoknak, akik bírják annak kissé hűvös hőmérsékletét.
Május közepe Lanzarotén: Az enyhén  magas hőmérsékletnek köszönhetően a hónap második felében kedvezőbb az idő.
Május végén Lanzarote: A május végi csökkenő hőmérséklet miatt Lanzarote időjárása kissé romlik. A reggelek ismét enyhék, a nap hátralévő része pedig, alig meleg. A feltételek azonban csodálatosak a túrázáshoz.

Lanzarote időjárása júniusban

Lanzarote júniusban általában meleg és napos idővel rendelkezik. Az átlagos nappali hőmérséklet 24-27 Celsius fok között van, míg az éjszakai hőmérséklet 19-22 Celsius fok körül alakul. Az eső ritka, de előfordulhat. A tenger hőmérséklete általában kellemes, körülbelül 21-23 Celsius fok

Lanzarote időjárása júliusban

Július a legszelesebb hónap.

Júliusban Lanzarote általában meleg és száraz időjárással rendelkezik. Az átlagos nappali hőmérséklet 27-28 fok Celsius fok körül van, az éjszakai hőmérséklet pedig általában 21-22 fok körül mozog. Júliusban a napfényes órák száma magas, és az eső ritka jelenség. Az Atlanti-óceán vízének hőmérséklete általában kellemesen meleg, így ideális fürdőzésre és vízi sportokra.

Lanzarote időjárása augusztusban

Az időjárás Lanzarote szigetén augusztusban hasonló a júliushoz, általában forró és száraz. Az átlagos hőmérséklet nappal kb. 28-30 fok körül van, éjszaka pedig általában 22-24 fok. Az eső ritka, a napos órák száma magas, de lehetnek rövidebb időszakok, amikor az égbolt borúsabb vagy szakadozottabb lehet. Az óceán vize kb. 23-25 fokos, kellemesen meleg a fürdéshez. Azonban fontos tudni, hogy az időjárás előrejelzések mindig változóak lehetnek, és lehetnek hőhullámok vagy más, szokatlan időjárási jelenségek is.

Lanzarote időjárása szeptemberben

Szeptember az egyik legjobb időszak Lanzarote látogatására, hiszen a nyár hevével már vége, de az őszi hűvös és csapadékos időjárás még nem köszönt be teljesen. Az átlagos hőmérséklet 22-28°C között van, az éjszakák már enyhébbek, de a tenger még kellemesen meleg. Az eső esélye azonban már nagyobb, de az általában csak rövid, záporos esőket hoz. A tenger viszonylag csendes, így a szörfözés és más vízi sportok is ideálisak ebben az időszakban.

Lanzarote időjárása októberben

Októberben általában kellemes idő van, az átlaghőmérséklet 22-26 Celsius fok között van. A tenger vize is általában kellemes, 22-24 Celsius fokos. Az október azonban az észak-afrikai sivatagból érkező szél, a calima időszaka is lehet, amely poros, homokos levegőt és meleget hoz magával. Ebben az időszakban a látótávolság csökkenhet, és az allergiások számára is kellemetlen lehet a poros levegő. Az időjárás azonban mindig változékony, és előfordulhatnak hidegebb, esősebb napok is

Lanzarote időjárása novemberben

Többnyire van bőven lehetőség napozni. Estére lehűl a levegő, de csak olyan mértékben, hogy valami pulóvert vagy kardigánt kell felvennük. Ha picit bátrabbak vagyunk, akkor a tengerben is megmártózhatunk.

Lanzarote időjárása decemberben

December is kitűnő hónap arra, hogy az európai télből rövidke időre odameneküljünk. Az égbolt tiszta, süt a nap. Az átlag hőmérséklet 19 fok, a nap legmelegebb részében 22 fok körüli meleg várható, míg éjszaka a leghűvösebb hőmérséklet 15 fok körül mozog. A sok éves átlag szerint decemberben a második hét a legmelegebb és az utolsó hét viszonylag a leghűvösebb. 

24-25 fokos melegre nem érdemes számítani, de attól se kell tartani, hogy nappal 17 foknál hidegebb lesz. Tehát napközben lenge ruházatban lehetünk, mindazonáltal tegyünk a böröndbe hosszú nadrágot és pulóvert is, főként az esti szabadtéri programok miatt. Az esténként a tengeri szelek miatt fázhatunk picit, ha nincs rajtunk széldzseki vagy ilyesmi. 

Napközben a napsugár csaknem garantált, de előfordul, hogy borult az ég, és meglephet minket egy rövid kis zápor is. Sok, gyakori esőre nem kell számítani. Egész decemberben átlagban négy napon lehet eső, és persze nem feltétlenül egymás után. Annak az esélye, hogy éppen az ott töltött egy hét folyamán essen az eső, kb. 25 százalékos. Ami nagyon valószínű, hogy inkább csak szitáló esőt tapasztalunk. Záporok, zivatarok nincsenek, csak kisebb, enyhébb esők.    

A statisztikák alapján decemberben napi hat órányi napos órát remélhetünk, viszont gyakori a részben felhős álllapot.

A levegő párataralma magasabb mint nálunk nyáron, de nincs fülledt afrikai levegő.

Mi a helyzet a tengeri fürdéssel? Decemberben a víz átlagos hőmérséklete 20 fok körüli, és általában 18 fok felett merészkednek a vízbe a nyaralók (egy része). Hosszas pancsolásról ne álmodozzunk, de biztos kipróbáljuk a tengert.  

A széljárás közepes, de nagyon gyakori a szeles idő. Meleg, páradús szelek (sirokkó), homokviharok inkább nyáron fordulnak elő Lanzarote-n, de egyáltalán nem kizárt, hogy a sirokkó vagy a calma nem mutatkozik be éppen decemberben.

Amúgy a szigeten a szél jellemzően észak-keleti irányban mozog.  


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon