ÚTIKRITIKA.HU / Guatemala

Guatemala

Guatemala dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Földrajz és időjárás | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk | Tikal | Antigua | Nebaj | Egyéb látnivalók | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Guatemala - Utazás

Guatemala dióhéjban

 • Közép-amerikai ország északon Mexikóval, észak-keleten Belizével, délen Hondurassal és El Salvadorral határos. 109 ezer négyzetkilométer nagyságú, azaz némileg nagyobb Magyarországnál. 18,2 millióan lakják (2021-es becslés).
 • Odalátogatásra az ideális időzítés a februártól áprilisig vagy májusig terjedő időszak. Júniustól szeptemberig esős az időjárás, és ez megnehezíti a turistáskodást, főleg Tikalban és az egyéb dzsungeles terepeken. Október és november sem rossz a turistáskodáshoz. Decemberben és januárban éjszaka elég hűvös tud lenni.
 • A közbiztonság nem igazán jó, de hát annyira szenzációs turista úti cél, hogy érdemes kockáztatni.
 • Guatemalaváros kilométer 10.226 kilométer távolságban van Budapesttől.
 • Guatemala strandolás szempontjából lényegében érdektelen, mivel rövid és komplikáltan elérhető a karibi partvonala, a Csendes-óceáni oldal pedig, tagolatlan, és nincs is a nyaralásnak infrastruktúrája.
 • Havi nettó átlagfizetés (2021-ben): 140 ezer forintnak megfelelő helyi pénz
 • Leggyakoribb vezetéknév: Lopez
 • Fő látnivalók:
  • Tikal
  • Antigua
  • Atitlan-tó

Az UNESCO világörökség részei Guatemalában:

 • Antigua Guatemala (kulturális)
 • Tikal Nemzeti Park (kulturális/természeti)
 • Quirigua maja régészeti parkja és romjai (kulturális)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Fent a hegyen Nebaj városkában az időutazás, életem egyik legkiemelkedőbb utazási élménye (komplikáltan megközelíthető hely!)
 2. Tikal, ami a maja romváros műfajban az összes mexikóit veri
 3. Chichicastenango-ban (már a neve is szuper!) a piac színes forgataga
 4. A központi park Quetzaltenango város szívében
 5. Antiguában az, hogy szinte bármelyik utcában körbenéz az ember fantasztikus a panoráma a hegyekkel szegélyezve
 6. Az Atitlan-tó titokzatossága
 7. A tipico, a guatemalai szőttes (többet is hoztam haza, csodás ajándéknak)
 8. Elképesztően izgalmas tájak, nem túl nagy ország, így viszonylag könnyen bejárható
 9. A karibi-parti Livingstone, mert annyira kakukktojás abban az országban
 10. Nem esett semmi bajunk, ne lopták el semminket, nem raboltak ki minket, nem volt gyomorrontásunk

Nem tetszett

 1. Túlságosan is bizalmatlanok, gyanakvóak, visszafogottak a helyiek a külföldiek irányában
 2. A közbiztonsági veszélyek miatti aggodalom, főleg az országúti közlekedések idején (félelem a haramiáktól)
 3. A piszok, a rendetlenség sok helyen
 4. Guatemalavárosban a szennyezett levegő, a fővárosra amúgy sem érdemes sok időt szánni
 5. A szegénység riasztó képei, a hatalmas társadalmi különbségek, a munkára fogott kisgyerekek
 6. A szomorú történelmük
 7. Kevesen tudnak angolul, nehéz a kommunikáció
 8. A turista infrastruktúra nem igazán fejlett
 9. Az utcai kajálás higiéniai kockázatai (Mexikó e tekintetben sokkal könnyebb)
 10. A tömegközlekedés (távolsági buszok) egzotikus élmény, de kényelmetlen is

Vélemények

"Latin-Amerika nem a szép városairól nevezetes, de Antigua kivétel. Véleményem szerint a Föld legszebb városa. 1771-ben elpusztította egy földrengés, majd újjáépítették, rá 2 évre újra a Földgolyó győzött. A spanyolok elhagyták az elátkozott helyet, de az indiánok ott maradtak. A katedrálisok máig úgy állnak elszórtan a városban, ahogy a természet 236 éve magára hagyta. A köré épített színes házak, a hangos piacok és a várost körülölelő vulkánok álomszéppé teszik a települést. A Közeli Pacaya-vulkán pedig azon kevés vulkánok egyike, aminek lávamezői gond nélkül megközelíthetők a halandó számára. És akkor még nem szóltunk a közeli Atitlán-tóról..." forrás


"Ha valaki teljes mértékben át akarja élni, milyen Közép-Amerika, a legjobb, ha Guatemalába megy. Messze földön itt a legmagasabbak a vulkánok, a legnagyobb a bennszülött népesség, a leglátványosabb a kézművesipar és a maja civilizáció emlékei. Ha a turista veszi a bátorságot, hogy felszálljon a városi buszra, gyors egymásutánban több meglepetés éri. Megállapíthatja, hogy az a busz, ami kívülről kicsit avíttnak tűnik, belülről nézve már rég megérett a roncstelepre. Ezért aztán nem kell csodálkozni azon, hogy nincs újrafestve, a lámpája csak néha villan fel, és a motorja akár egy tucat felbőszült traktor. A fék szerencsére többé-kevésbé működik, és ablaküveg híján a szellőzés is kiváló. Ha szerencséje van, olyan buszra száll fel, ami elviszi a Zocalóra, a gyarmati területek hagyományos főterére.

A főváros, Guatemalaváros főtere tipikusnak mondható: a tér északi oldalán áll a Nemzeti Palota (a kormányzók és elnökök palotája), keleti oldalán a székesegyház. Mindkettőt többször újjáépítették az utóbbi száz évben, mivel a földrengések erősen megrongálták őket. Érdemes szétnézni a város számos piacának egyikén, válogatni az egzotikus gyümölcsök, zöldségek és gyökerek közt, szörnyülködni az asztalok tetejéről árult, oszladozónak látszó húson, megkóstolni a sült avokádós, csili babos “tortát” (szendvicset) vagy a szárított szöcskét. Hangulatosabb, békésebb város Antigua Guatemala, az ország régi fővárosa. A helységet a várost körülvevő három vulkán látványa és a földrengésektől kisebb-nagyobb mértékben megrongálódott om templomok teszik jellegzetessé.

A Pacaya vulkán kicsit távolabb van, megmászni viszont azt a legkönnyebb. Jó darabon mikrobusszal is járható az út, később könnyű séta következik, és csak az utolsó egy óra nehézkes, amikor az ember bokáig érő vulkáni törmelékben mászik fölfelé az ijesztően meredek lejtőn. Időnként jéghideg eső szakad a nyakába, máskor pedig a szél akarja letépni a hátizsákját. Ha mindezt túléli, csodálatos látványban lesz része. A kráter belsejében füstpamacsok és felhőfoszlányok szállonganak, a köveken szinte tükörtojást lehetne sütni, a környék viszont napfényben fürdik, apró települések és kis tavak látszanak ki az őserdő sűrű zöldjéből.

Az ország legnagyobb látványossága mégis Tikal szellemvárosa. Maja telepesek vertek itt tanyát Kr. e. 700 körül. A település lakossága az évszázadok során mintegy százezer főre duzzadt. A lakóépületek között piramistemplomok és paloták magasodtak, az épületek falait domborművek és festmények díszítették, a tereken szobrok álltak. A várost csaknem ezerhatszáz évig lakták, majd hirtelen elhagyták, és csak a múlt század végén találtak rá ismét.

A sűrű dzsungelből “előbányászott” és újból összerakott építmények tetejéről lélegzetelállító látvány tárul a látogató elé. A maja építészet őserdőben rejtőző alkotásait egyre könnyebb felkeresni. Ha a sok élménytől, látnivalótól elfáradunk, Guatemalában is nyaralhatunk úgy, mint a Balaton partján. A Lago de Atitlan partján fekvő Panahachelt első ránézésre akár Balatonszemesnek is gondolhatnánk." forrás


"Guatemalában több mint 100 egykori város romjai tekinthetők meg, köztük Tikal, a legszebb maja romváros és El Mirador, a Föld legnagyobb piramisának az otthona. Úgyhogy ha kulturális élményre vágysz, akkor irány Guatemala! Ha valaki a tavakra izgul, akkor azt mondom, hogy Guatemala, mert az Atitlán-tó gyönyörű, a Petén Itza-tó esőerdőkkel körbevett, a Rio Dulce pedig igazi édenkert." forrás


"A zöld tollú Quetzal madár és a harminchárom vulkán földjére Mexikó felől lépünk be. Színpompás ruhákba öltözött indiánok és agyondíszített, felmálházott buszok között furakodunk beljebb az országba. Nehéz felhők ülnek a hegyeken átvezető szerpentinre, lassan vánszorog a kocsisor az útfelújítás miatt. A helyiek kihasználják a helyzetet, és mindent kínálgatnak, amivel egy külföldit vásárlásra lehet csábítani.

Az Atitlán-tó felett élesen kanyarodik ki az út a sziklás hegyoldalra, majd leereszkedünk Panajachelbe. A városka piacán a környéken élő maják eredeti népviseletükben jönnek-mennek. A század elején Guatemalában ötszáz különböző női viseletet ismertek, és még ma is van háromszáz belőlük. A helyi férfiak inkább hímzett nadrágjaikkal és ingeikkel vonják magukra figyelmünket, a pöfögő kistaxik pedig Mickey Mouse-os, bikaszarvas dekorációjukkal.

A három vulkán, az Atitlán, a Tolimán és a San Pedro lábánál azúrkéken csillog a Lago de Atitlán, amely sokak szerint a világ legszebb tava. A beomlott vulkán helyén képződött nagy kiterjedésű tó néhol 320 méter mély. A parton várakozó számtalan vízi-taxi egyikével érdemes elindulni a körülötte fekvő legismertebb falvak (Santiago de Atitlán, San Pedro la Laguna, San Marcos la Laguna) felfedezésére.

A növekvő idegenforgalom ellenére az indiánok nem vesznek tudomást a világ változásairól: halásznak, szőnek, agyagedényeket készítenek, zöldségféléket termesztenek, amiket aztán eladnak a piacon. Panajacheltől még egyórányira sincs a 2000 méteren fekvő Chichicastenango falu, egész Latin-Amerika talán legszínesebb piacával. Csütörtökön és vasárnaponként a templomtéren tartott vásárban a helyi szőttesektől a legkülönbözőbb paprikafajtákig, az ősi indián gyógyszerektől a kerámiáig minden kapható. A piac tőszomszédságában áll a négyszáz éves Santo Thomas-templom, amelynek 18 lépcsője a maja naptár egy-egy hónapját szimbolizálja. Az épület falai között a mai napig sámánok tartják rituáléikat." forrás


"Guatemala egyértelműen Közép-Amerika legérdekesebb országa, ahol mindent lehet látni, ami a két kontinenst összekötő földnyelven jó. Vannak maja romok, nagyon színes indián piacok és falvak, magashegyi kukoricaföldek, tökéletesen megmaradt gyarmati városok, dzsungel, barlangok és még egy kis karib darab is. Jóval többet is el lehet itt tölteni, mint három hét. (2013)" forrás

Piros Ákos fotója

,, Guatemala City-t teljes egészében kihagytuk és egyből Antiguába utaztunk, a reptéren több transzferes pult is van, egységesen 10 USD/ fő a transzfer, ne foglaljatok előre. Ez vonatkozik minden transzferre és kirándulásra, mármint hogy helyben sokkal olcsóbb és az árak alkuképesek. Minden városban minden sarkon működik legalább 2 kis iroda, akik turistabuszokra árulnak jegyeket, ezekkel a buszokkal nem csak országon belül, de akár Cancúnba vagy Limába is el lehet jutni, de nagyon kell alkudni. Ennek a logisztikáját nagyon profin csinálják, úgy is hogy A-pontból B-be mész de tovább majd C-ből D-be, időközben nem szeretnéd cipelni a hátizsákodat, mert túrázol vagy várost nézel, és ezt ők svájci óramű pontossággal végrehajtják és senkit sehol nem felejtenek ott, igaz ebből élnek. A haladási sebesség viszont itt is 30-40 km/h. Hogy szemléltessem az alkudozás mértékét, a Flores-Belize City jegyért kértek előbb 200, majd 180 Quetzalt , végül 120 Quetzalért vettük meg.

Csirkebusszal is utaztunk de az rettenetesen lassú, egyik faluból utaztunk az 5 km-re fekvő másikba, és egy órás volt az út, igaz közben 2000 m-t emelkedünk is Ezek ott állnak meg ahol valaki le vagy fel szeretne szállni, szóval akár 50 méterenként is, és áruszállítóként is működnek, a mi buszunk tetején egy egész piac árukészletét szállítottuk és rakodtuk le egy útba eső faluban.

Guatemala legolcsóbb része az Atitlan-tó környéke, nagyon sok európai és amerikai itt telel ki. És aki vásárolni szeretne az itt tegye meg vagy Chichicastenangóban a piacon. Ha valamiért 100-at kérnek, azt 40-ért el lehet hozni. A legdrágább rész Antgua és Flores környéke. Egyébként az ország 3 része annyira különbözik egymástól mintha nem is ugyanazon a bolygón lennének, vonatkozik ez a lakosságra, éghajlatra, árakra stb, mindenre.

Aki Tikalba igyekszik az nagyon figyeljen arra, hogy belépőjegyet kizárólag készpénzért és Quetzalért lehet venni, se bankkártya, se dollár, és a jegypénztár a park bejárata előtt 17 km-el található. Általános jelenség, hogy ahol lehet kártyával fizetni ott +10% -ot számolnak fel kártyahasználatért." (M.M, 2019)

Repülés

Európából közvetlen járata csak az Iberia spanyol légitársaságnak van, Madridból. A turisták nagy része inkább Mexikóból vagy az USA-ból repül ide. Ez Budapestről minimum két átszállást feltételez.

Szállás

"Guatemalában (Costa Rica-val ellentétben) űr tátong az egyszerű és olcsó, valamint a luxus és drága között. Csak a legturistásabb helyeken van lehetőséged a köztes szintre, tehát Tikalban, Floresben és Antiguában nem lesz gondod, de pl. Semuc Champeyben, Livingstonban vagy az Atitlán-tónál találni egy 3 csillagosnak megfelelő szobát légkondival, TV-vel, normális zuhanyzóval nehéz. Ár tekintetben egyértelműen Guatemala a győztes, minőségben azonban Costa Rica viszi el a pálmát." forrás

Egészség

 • Lehetőleg ne igyunk csapvizet, ha mégis akkor forraltat vagy fertőtlenítettet. Az ottani gyógyszertárakban lehet vásárolni olyan tablettákat, amiket vízbe dobunk és aztán nem veszélyes meginni.
 • Nem dobozos, üveges innivalónál ne engedjük, hogy jégkockát tegyenek bele. Azt kell mondani, hogy sin hielo (szin jelo), azaz jég nélkül.
 • A szúnyogok ellen védekezni kell. Vigyünk alapvető orvosságokból készletet.

Közlekedés

"Guatemalában néhány évvel ezelőttig csak a csirkebuszok voltak, amiktől ma valami miatt a legtöbb turista retteg. Pedig ezek gyorsak, csodaszépek, igaz, gyakran tömöttek (értsd: 11 fős Toyota kisbuszban 31 ember). Costa Ricában a tömegközlekedés kényelmesebb, de lassabb. Costa Ricában remekül működik a turistás helyek közötti transzfer mikrobuszokkal, amik kizárólag turistákat fuvaroznak. Ezek megbízhatók, tiszták, gyorsak, igaz, drágák. Az elmúlt néhány évben ezek a buszok Guatemalában is megjelentek, de nem túl rugalmasak, ráadásul sokszor lassabbak a csirkebuszoknál a kötelező megállók miatt." forrás

Piros Ákos fotója

Étkezés

"Sok jóra ne számíts! Elsőre érdekes lehet a fűszer, azaz a cilantro, amit mindenbe beletesznek, de később halálosan unalmassá válik. Tök mindegy, hogy Costa Rica vagy Guatemala, a kaja vacak. A helyiek babot esznek rizzsel, amit a ticók gallo pintónak hívnak, hozzá egy csirkeszárny és tortilla. Éttermekben lehet kapni klasszikus európai kajákat, mint a spagetti vagy sült hús, újabban pizza, de ennél nem több. Ha gasztronómiai élményekre vágysz, egyik ország sem bakancslistás.

Costa Ricában a piacon és a kifőzdékben sem eszel olcsóbban 5 dollárnál, míg ugyanez Guatemalában 2 dollárnál nem több. Egy pizza San Joséban 8-10 US$, Guatemalavárosban 5-6 US$. Szállások terén is Guatemala nyer, hiszen turistás helyeken, mint pl. az Atitlán-tó vagy Antigua, 10 dollárért már egészen kellemes szobát kaphatsz, vidéken ezért az árért pusztulat jár. Costa Ricában turistás helyeken 25-30 dollárnál kezdődik az elviselhető kategória, de óvatosan kell választani, mert ugyanezért az árért San Joséban nagyon ócskát is kaphatsz. Én azt mondom, hogy Guatemalában 10-15 dollárért már nem nagyon nyúlsz mellé, Costa Ricában 30-40 dollárnál kezdődik ez a kategória. Úgyhogy a győztes Guatemala." forrás

Pénzváltás

,, Mindenki mindig csak quetzalban gondolkodik, az árakat abban határozzák meg és abban kérik a fizetséget, tehát váltani kell.
És itt eljutottunk a pénzváltáshoz. Ez totális mizéria. Az euróval nem mentünk semmire, egyetlenegy bankot találtunk az út során ahol átváltották. Bankba bejutni csak eredeti útlevéllel lehet, és nem minden bank vált pénzt. Ha bejutottál vég kell ülni a sort, hogy egy ügyintéző majd kiszámolja mennyi jár az Euródért , dollárodért, utána a kasszához kell menni sorba állni, hogy a pénztáros hölgytől megkapd a pénzt. Amúgy vannak egyéb pénzváltók is, hotelekben, üzletekben , utazási irodákban de elég vacak árfolyamon váltanak és a bankjegyen semmiféle sérülés nem lehet, se egy szakadás, se gyűrődés, nagyítóval vizsgálják át, de még csak félbe se legyen hajtva, szörnyű..., egy csomó 20 és 50 dollárosunkat visszadobták. (M.M, 2019)

Közbiztonság

A közbiztonság gyakori téma a Guatemalába látogató turisták körében, amúgy a helyieket is nagyon foglalkoztatja. Guatemalában két nagy kábítószer-kereskedő bűnözői csoport ténykedik és osztagaik gyakran utcai harcban állnak egymás ellen. Tehát a turisták nem célpontjai az összetűzéseknek, de járókelők szenvedő alanyai lehetnek a lövöldözéseknek. A turistákra a rablóbandák vadásznak. Többek szerint biztonságosabb turistának a helyi távolsági buszra szállni, mert a turista busz jellemzőbben válik rablótámadás célpontjává. Ha a turistát rablótámadás éri, akkor mindenképpen engedelmeskednie kell, már ha kedves az élete. Na most, vannak a világhálón olvashatók mindenféle hivatalos ajánlások, hogy Guatemalában hol biztonságos és hol veszélyes, de tájékozott helyiek szerint ezekre a tanácsokra nem lehet teljes mértékben hagyatkozni. Nem vitás azonban, hogy sötétedés után Guatemalavárosban sok helyen veszélyes járkálni. Biztonsági, baleseti kockázattal jár szakavatott kísérő nélkül vulkánokon mászkálni. A legveszélyesebb országrészek a Mexikóval határos vidékek (kábítószer- és embercsempészet). 

Dolly Roll lemezbemutató Guatemalavárosban - Producer:  Vörös Jancsi

,, Guatemala fővárosa évtizedek óta stabilan az élmezőnyben található a gyilkossági statisztikákban (százezer lakosra 75 emberölés jutott tavaly). Az országban évente több mint hétezer gyilkosságot követnek el (ez körülbelül napi húsz). Guatemala Citybe 2010. december 24.-én, kora délután érkeztem, az egyik tartományban pár nappal korábban hirdettek szükségállapotot a drogháborúk miatt. Az elmúlt évtizedekben átláthatatlan káosz uralkodott az országban, polgárháború, népirtás, menekültek milliói. Polgárháború és népirtás jelenleg nincs, minden más van. Guatemala a világ egyik legkeményebb országa, a körülményeket magyar fejjel nehéz elképzelni.

Guatemala City egyes kerületeibe nem szabad bemenni, még nappal sem. Ez rövid időn belül egyértelmű volt, mert a város lakosai közül számosan, maguktól jöttek oda erről informálni; belenéztem a szemükbe és éreztem, azért mondják, amit, mert őszintén nem akarják, hogy a gringót kirabolják, vagy megöljék az egyébként meseszép fővárosukban. Amit lehetett, egyébként magam is megtettem: pénz, bankkártya a nadrágba belülről bevarrt titkos zsebekben. Kamu-bankkártya, rajta nagyon kevés pénz, kamu-pénztárca, benne harminc-negyven dollár (ennyi elég egy adag drogra) a külső zsebekben; rablás során mindez látványosan odaadható.

Az olcsó kis szállodámtól ötven méterre már csapatostul álltak a prostituáltak a járdán. A szálloda portáján guatemalai bácsikák kávézgattak, ez volt a törzshelyük, közülük az egyik hosszasan ünnepelt, miután értesült nacionálémról. Kiderült, Liszt Ferenc a kedvenc zeneszerzője. Ezután közösen vettük nyakunkba a várost, megmutogatta a látványosságokat, a kedvenc helyeit, a piacot, segített alkudni, majd este elköszönt, és ment haza a családjához karácsonyozni. Tudom, ez teljesen különleges találkozás volt, egyszer van ilyen az életben.

Ám a veszélyek ellenére, Guatemalában csak egyszer kerültem „életveszélybe”, Tikalban, az V. számú, a legmeredekebb maja piramis tetején. Valaki kitalálta a műemlékvédelmi hivatalban, hogy falépcsőt épít hozzá, amelynek karfáiba kapaszkodva még egy tériszonyban szenvedő is könnyen feljut, így nem fordul vissza például félúton. A gond csupán fent van, amikor visszanézel. Hajszál híján ott pusztultam, négykézláb jöttem le. Guatemalában továbbá egyszer féltem igazán, egy indiántól, az éjszakai buszon, háromszor durvábban nézett ki, mint a hollywoodi filmek rosszarcú karakterszínésze, Danny Trejo, biztos voltam benne, az éjszaka során fél kézzel elintézi és legyilkolja az összes utast. Az indián természetesen a világ legártalmatlanabb embere volt, otthon gazdálkodott, és az öccsét látogatta meg a fővárosban – utóbbi informatikus mérnök volt –, sokat beszélgettünk hajnalig. (Dr. Drávucz Péter blogjából)" forrás

Földrajz és időjárás

"Guatemalában "csak" 21 nemzeti park van, ráadásul többsége nem élvez védelmet. Az illegális fakitermelők szabadon barbárkodhatnak, nincs meg a kellő szervezeti háttér. Guatemala kizárólag a turisztikailag fontos parkokkal foglalkozik, így Tikal és Yaxha környékén sikerült megálljt parancsolni a pusztításnak, de El Mirador vagy Semuc Champey térsége az elmúlt két évtizedben elvesztette erdőségeinek közel 60%-át. Mindemellett Guatemala elsődleges erdői ma még az ország 18%-át teszik ki, szemben Costa Ricával, ahol ez az arány csak 3,5%, de ha így halad az erdőégetés a maják földjén, néhány év, és Costa Rica ebben a mutatóban is győzedelmeskedik majd. Természeti szépségekből mindkét országban van vagy száz. Ami Costa Ricában az Arenal-vulkán, az Guatemalában a Pacaya, ami Tortuguero, az Rio Dulce, ami Rio Celeste, az Semuc Champey." forrás

A Fuego vulkán éjszakai kitörése Antiguából nézve - Piros Ákos fotója

Történelem

A mai Guatemala területén hajdan nagy többségben a maják éltek. Civilizációjuk fénykora az időszámításunk utáni 400 és 900 közzé tehető. A spanyolok 1521-ben történt megjelenése előtt a maják békében éltek a többi helyi néppel. 1532-ben vált a terület spanyol gyarmattá (valójában az Új-spanyol Alkirályság részévé). A hódítók a majákat leigázták, elnyomták, megölték, rabszolgasorba taszították. A terület fővárosa 1776 óta Guatemalaváros. 1821-ben Guatemala spanyol telepesei kikiáltották a Spanyolországtól való függetlenséget. 16 évig azonban Mexikó részeként funkcionált. 1839 és 1996 közötti hosszú időszakban Guatemalát baloldali, jobboldali diktatúrák, katonai junták uralták. 1944 után néhány évig demokrácia sikeredett, ezt azonban 1954-ben megbuktatták, bizony éppen amerikai segédlettel. 1996 óta a kormányokat demokratikusan választják meg. A demokrácia Guatemalában nem működik zavartalanul. Gyakoriak még manapság is a politikai gyilkosságok.

Magyar külképviselet

GUATEMALAVÁROSI - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: Km.13.5 Carretera a El Salvador, Condominio Las Luces, Casa A-3, Puerta Parada Sta. Catarina Pinula Guatemala, Guatemala
 • Telefon:
  • +502-6634-6355
  • +502-2332-9561
  • +502-5515-1774
 • E-mail: consulhungriagt@gmail.com
 • Tiszteletbeli konzul: Valeria de Csáky de Morales

Egyéb hasznos információk

Pénzváltás

Tikal

Tikalról külön aloldal szerkesztése van folyamatban: lásd ide kattintva

Antigua

Antigua, pontosabban La Antigua Guatemala, az UNESCO kulturális világörökségének a része. Antigua országúton 45 kilométerre van a fővárostól.

"Az Agua vulkán lábánál 1543-ban alapították a koloniális épületekkel teletűzdelt egykori fővárost, Santiago de los Caballerost, mai nevén La Antiqua-t. Ledőlt udvarházak, összeomlott paloták, porig rombolt templomok és kolostorok tanúskodnak Guatemala réméről, a földrengésről. A város történelme katasztrófák sorozata. Az 1773-as pusztító földmozgások arra kényszerítették a lakosságot, hogy elhagyja a romba dőlt várost. Voltak, akik maradtak, de őket az 1918-as földrengés űzte el. A dacosabb családok visszatértek és újjáépítették otthonaikat, hogy 1976-ban az újabb földrengés romjait takarítsák el. Napjainkban némi "szerencsével" magunk is érezhetjük a nyughatatlan föld mocorgását.

A reggel álmos napsugarai lassan melengetik az Agua vulkán lejtőjét. A hegy kelletlenül dobja le magáról felhőkből font sálját. Az egykori főváros is ébredezik, és a földrengésektől megkopott pompájával sajátosan idilli arcát mutatja: a Főtér Szirén-kútját és katedrálisát, a San Francisco- és La Merced-templomokat, valamint az El Carmen és Santa Clara romjait, illetve a farácsos és csempézett ereszű színes házakat. A kézműves- és bútorboltokat rejtő hangulatos utcák egyikében ott terpeszkedik a város emblémája, a sárgán virító Szent Katalin-kapu és óratorony. Pontosan mutatja az időt a városnak, de azt nem tudhatjuk, mikor jön az újabb időszámítás, amelyet a Föld erői diktálnak..." forrás


"Ma Antigua Latin-Amerika talán legturistásabb kisvárosa. Lehet, hogy Mexikóban van valami még amerikaibb, mindenesetre én még nem találkoztam a bennszülött lakossághoz képest arányaiban ilyen sok külföldivel. Hippiből itt kevesebb van, cserébe az amerikai társadalom szinte teljes keresztmetszete képviseli magát, az intenzív spanyol tanfolyamra érkező egyetemistalányoktól kezdve a lakókocsi-szökevény, zokni-szandálos, texasi akcentusú, részeg, nagyhangú tahókig.

Az amerikaiaknak köszönhetően Antigua viszont nagyon-nagyon kényelmes. A szállás- és étkezési lehetőségek végtelenek, és van olyan olasz étterem, ami Európában is megállná a helyét. Na jó, Olaszországban azért nem. Itt ettem Latin-Amerika legjobb fagylaltját is. Antigua pedig, az enyhén disneylandes beütése ellenére is szép és hangulatos hely, macskaköves utcákkal, ízlésesen felújított lakóházakkal, és minden felett persze a hatalmas vulkánnal. Az év vége ráadásul ideális időpont Antigua felkeresésére, ha eltekintünk az ötven százalékkal megemelt szobaáraktól. Ilyenkor a kisváros megtelik itt szilveszterező, jómódú guatemalaiakkal, akiktől 31-én este lépni sem lehetett az utcán. És minden amerikanizálódás ellenére a latinság azért néha átüt a mázon." forrás


"Számomra Antigua nagyon kellemes meglepetést nyújtott, úgyhogy megérdemli, hogy bővebben szóljak a városról és a történelméről - hisz mindenki szereti a kellemes meglepetéseket. A Guatemalai Felföld szívében elhelyezkedő város legnagyobb küzdelme a természet erőivel zajlik évszázadok óta folyamatosan. A tengerszint felett 1500 méterrel fekvő tökéletes klímájú Antigua egykoron a Spanyol Korona egyik ékköve volt az Új Világban. Itt ma is megtalálható barokk épületek és romok tökéletes példái a spanyol gyarmati építészetnek. A mindenhol megtalálható összedőlt templomok fenséges és pusztulásukban is méltóságteljes templomtemetővé teszik a várost, amik által egyedülállóan és különlegesen jellegzetes kisugárzása van ennek a helynek, ami érthetővé teszi miért is vált az UNESCO által a Világörökség részévé 1979-ben. Antigua horizontját három vulkán uralja: a már említett 3766 méter magas Agua vulkán, a várostól nyugatra eső 3976 méteres Acatenango vulkán és a szinte folyamatosan gőzöket és gázokat eregető 3763 méteres Fuego vulkán." forrás

Nebaj

"Nagyon komplikált oda feljutni. Minket egy dzsippel vittek fel. Életem egyik legemlékezetesebb utazási élménye Nebaj. Időutazás. A vasárnapi misén a templomba érkező asszonyok népviseletének (tipico) színpompássága letaglózott. Nem tudom leírni az élményt. át kell élni." (Jani, 2014)

Egyéb látnivalók

Guatemalaváros

"Az új fővárost, Ciudad de Guatemalát 1776-ban alapították a most már 13 milliós ország hajdani lakói. A város nem rejt sok látnivalót. A Parque Central szökőkútja mellett egykedvű kecskék figyelik a kukoricaárust, aki körül galambok tolonganak. A barokk katedrális irigykedve nézi a Nemzeti Palota lépcsőin kergetőző egyenruhás iskolásokat." (Világjáró magazin)

El Mirador

"10 év és minden prospektus nyitóoldaláról El Mirador fog visszaköszönni. A legnagyobb maja város volt, egyes becslések szerint 2000 éve már 300 000-en lakták. Az utóbbi 10 évben vált a maja régészet első számú célpontjává, 2009 óta pedig minden kétséget kizáróan a maja történetírás fellegvára. A klasszikus korban minden itt történt, El Mirador uralta egész Guatemalát és Dél-Mexikót, addig, amíg Tikal le nem igázta. Többek között itt található a legmagasabb maja piramis, amit egyesek az egyiptomi Kheopsznál is nagyobb épületnek tartanak. El Miradorba eljutni nem könnyű. Vagy helikopterrel tudod megközelíteni horror áron, vagy egy 3-5 napos dzsungeltúra keretében gyalog." forrás


"Minél kevesebb az ember, annál nagyobb az élmény, és talán nincs is olyan, aki megbánta volna az El Mirador túrával járó fáradtságot és költségeket. Az esős, sáros időszak csak májustól januárig tart, így van néhány hűvösebb, szárazabb hónap, amikor a 80 kilométeres táv nem olyan szörnyű, pláne nem öt nap alatt. Bőven van látnivaló mind a túra során, mind a romoknál: itt még érintetlen esőerdő veszi körül az utazót, a táborhelyeken pedig félig feltárt templomok, fákkal benőtt piramisok és érdekes lakókkal teli alagutak várják a kalandorokat.

Felfedezni való pedig akad itt sok, mint azt a világ egyik legjelentősebb lelete is bizonyítja. Egy vízvezeték-rendszer rutinszerű feltárása során előkerült faragások a régészek feltevése szerint a maja teremtésmítoszt ábrázolják. Azt a mítoszt, amiről jeles kutatók vitáztak az elmúlt évtizedekben, és amiről eddig a legeredetibb bizonyíték egy spanyol pap által a XVIII. században fordított és leírt monda gyűjtemény. Úgy tűnik, El Mirador romjai rejtették a megoldást. " forrás

Chichicastenango

"Egy másik guatemalai kisváros, Chichicastenango temploma is figyelemre méltó. Egyrészt ebben a templomban őrizték (a katolikus papok jóváhagyásával!) a maják egyik szent könyvét, a Popol Vuhot, amelyben egyebek mellett a mostani világvége-hisztériát kiváltó naptár is szerepel. Másrészt a templom főbejáratához 18 lépcső vezet, ami az ősi maja naptár 18 hónapját szimbolizálja. Talán ez az oka annak, hogy úgy tűnt: Chichicastenangóban nem a templom, hanem az oda vezető lépcső a hitélet központja. Míg bent alig lézengtek, a lépcsőn többen is virágáldozatot mutattak be, és tömjént égettek.

A templom lépcsője Chichicastenangóban (forrás: Soltész Béla)

Chichicastenango mindezek mellett a temetőjéről is híres. Ahhoz képest, hogy maga a város kifejezetten csúnya, vakolatlan, szürke betonházakból épült, a temetőben egymást érik a gyönyörű, színes kripták. Úgy tűnik, a halottak jóléte sokkal jobban érdekli a majákat, mint az élőké - egyik-másik kripta úgy nézett ki, mint egy kisebbfajta kastély. Sok kripta előtt egész családok álltak étellel, itallal és az elmaradhatatlan tömjénfüstölővel felszerelkezve, és beszélgettek a halottakkal." forrás

Meglepő a kontraszt a halottak színes és az élők szürke lakóhelye között (forrás: Soltész Béla)

Livingstone

Piros Ákos fotói

Manapság

Piros Ákos fotója

 

Guatemalai szemétbányászokról fotó (forrás)

A helyiekről

Egy 2016-os felmérés szerint a világon a guatemaiali nőknek van a legkisebb átlagmagassága: 150 centiméter.

"Guatemalában, ahol a turizmus még gyermekcipőben jár, az ember pont ott érzi magát a legjobban, ahol ritka vendég a külföldi. Beinvitálnak a házukba, megetetnek, megaltatnak, akár teljesen ingyen. Neki még az is élmény, hogy külföldivel beszélgethet. Továbbá Guatemala lakosainak majd 90%-a indián, akik többsége máig népviseletet hord, így igazán autentikus élmény az utazás." forrás

Turista etikett

"A tükrökbe vetett hit az oka annak is, hogy a maják ellenségesen viszonyulnak a fényképezőgéphez. (Guatemalában lazábban álltak a fotózó turistákhoz, mint Chiapasban, de érezhetően ők sem lelkesedtek túlságosan.) A fényképezőgépben is van tükör - legalábbis az analóg gépekben - a maják pedig úgy gondolták, amikor az első ilyen szerkezetekkel találkoztak, hogy egy tükröt tartalmazó dobozzal hadonászó fehér ember sámán is lehet, és akkor biztos a rosszindulatú fajtához tartozik. Az európaiak és az indiánok közös történelme alapján, amelyben rendszerint az utóbbiak húzták a rövidebbet, ezen a feltételezésen nincs is miért csodálkozni." forrás

Gasztronómia

Jön!

Olvasmányos linkek

"Annyira különleges élethelyzetbe viszont, mint a guatemalai Rokjá Pomtilában, nem csöppentem sem azelőtt, sem azután. Egy olyan faluba jutottam el, mélyen a dzsungelben, ahol kizárólag maja indiánok laktak, maja nyelven beszéltek, nem volt se vezetékes víz, se villany az egész faluban, és a legközelebbi városba öt óra alatt ért be a naponta egyszer közlekedő kisbusz. Egy nyolc gyerekes család házában laktam, elkísértem őket kakaót szüretelni, együtt gyúrtuk a tortillának való tésztát, és egy lyukas focilabdával egyérintőztünk a fészer és a papayafák között. Latin-Amerikában egyre népszerűbb a közösségi turizmus (community tourism vagy homestay), vagyis hogy a turista nem egy hostelben száll meg – ahol leginkább más turistákkal találkozhat, és leginkább azt tudhatja meg, hogy mi a helyzet Seattle-ben vagy Düsseldorfban – hanem egy helyi családnál. A házukban alszik, ugyanazt eszi, amit ők, és a végén nekik fizet." forrás

Fotóegyveleg

Internet cafe

fotó by Elter

Piros Ákos fotója

Vissza az elejére


Kommentek

TAMAS, 2018. 01. 31. 23:29
Kiváló írás!! Öröm volt olvasni !


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS