ÚTIKRITIKA.HU / Varsó / Látnivalók

Varsó / Látnivalók

Általános városlátogatási tippek| Óváros| A Varsói Felkelés Múzeuma|Fryderyk Chopin Múzeum|Kopernikusz Tudományos Központ és MúzeumPolin múzeum|

Általános városlátogatási tippek

Varsóban érdekes, nem hagyományos közlekedési eszközökkel is felfedezhetik a várost a látogatók. Például az óvárosban közlekedő lovas omnibusz, vagy a fiáker, de van motoros kis vonat, és 50-es évekbeli antik villamos. Ez utóbbi hétvégeken és ünnepnapokon közlekedik, fa belsővel, pianínóval, LCD monitorokkal, WiFi-vel felszerelt. Tematikus útvonalakon halad, tartanak rajta mini koncerteket a megadott hétvégeken. A város megismerésének alternatív módja a Segway túra. A tíz kilométer hosszú út során, mintegy három óra alatt megtekinthetők a főváros legfontosabb látnivalói. A Visztulán kirándulóhajók, vízi villamos, és kompok is viszik az utasokat. A vízi villamos májustól augusztus végéig közlekedik a Visztulán, két megállóhelye van. Közel kétórás útján a hajón grillezett ételeket, hideg-meleg italokat lehet vásárolni. Különleges közlekedőeszközként kerékpáros riksára, vagy annak elektromos változatára is fel lehet szállni.

Óváros

Varsó óvárosa, más néven Stare Miasto, a lengyel főváros egyik legjelentősebb történelmi és turisztikai látnivalója. Az óváros az 1944-es varsói felkelés idején szinte teljesen elpusztult, de azóta újjáépítették, és a világörökség részévé vált.

Az óváros számos látványossággal rendelkezik, mint például a főtéren található királyi kastély, a Barbakan (városkapu), a Szent Anna-templom, a Szent Mária-bazilika, az óvárosi torony, a Múzeumok Királynője, a Nagy Piac tér és a többi. Az óváros szűk utcái, színes épületei és hangulatos kávézói miatt kedvelt hely a turisták körében. A télen az óvárosi téren a karácsonyi vásár is várja a látogatókat.

Királyi kastély

A Királyi Kastély (lengyel nevén Zamek Królewski) a Varsó óvárosának központjában található, és a lengyel királyok egykori rezidenciájaként szolgált. Az eredeti kastély a 14. században épült, de az évszázadok során többször átépítették, átalakították és kibővítették.

Az épület klasszicista stílusban épült, és az 1970-es években újjáépítették, lévén az 1944-es varsói felkelés folyamán totális kár érte. A kastélyban található múzeum kiállításai bemutatják a lengyel történelmet, kultúrát és művészetet, valamint a királyi család életét és szokásait.

Az épület belseje lenyűgöző, a díszes freskókkal, csillárokkal és aranyozott díszítésekkel, valamint a múzeumban található értékes műalkotásokkal. A látogatók bejárhatják a királyi apartmanokat, a tróntermet és a múzeum gyűjteményeit. A kastély mellett található az Óvárosi Múzeum, amely további információkat nyújt Varsó történelméről és az óváros újjáépítéséről.

Barbakán

A barbakán a Varsói óváros egyik jelentős középkori erődítménye és városfal része. Az erődítmény a 16. században épült a városfal kibővítése céljából, és a városi védelem fontos eleme volt a lengyel–litván királyság történetében. A Barbakán több, mint 30 méter átmérőjű, és falai közel 3 méter vastagok. A felüljáró rendszerek lehetővé tették a katonáknak a falak közötti mozgást és harcászati műveleteket. Ma a Barbakán múzeumként üzemel, és bemutatja a középkori Varsó védőberendezéseit és azok használatát.

Szent Anna-templom

A Szent Anna-templom Varsóban az egyik legismertebb és leglátogatottabb neogótikus épület a városban. A templomot a 19. század közepén építették a Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma elődje, az építészetért és művészetekért felelős I. Aleksander wrocławi püspök kezdeményezésére. A templomot Józef Pius Dziekoński építész tervezte, aki a gótikus stílus minden jellegzetességét megjelenítette az épületben.

A Szent Anna-templom belső része káprázatosan gazdag és részletes díszítésekkel van ellátva. Az ólomüveg ablakok színes és gazdag művészi motívumokkal tarkítottak, amelyek a keresztény vallás és a lengyel történelem eseményeinek ábrázolására szolgálnak. A templom falain sok értékes műalkotás található, többek között a főoltár, amely egy különleges gótikus stílusban készült, és a szentmise áldozati szertartásának díszített, valamint a híres Rembrandt-iskola alkotása, az Ecce Homo, amely a templom központi részén található.

Kultúra és Tudományok Palotája

Ata fotója

,, Érdemes felkeresni a 114 méteren található kilátóteraszt, mert felmerült már az épület lebontása is. Az épületnek több, más-más funkcióra nyíló, illetőleg bezárt bejárata van. A teraszhoz vezető kapu nem a legkézenfekvőbb helyen van, és nagyon ki sincs táblázva, ha valaki a felhőkarcolók felől érkezik, akkor érdemes a jobb oldalon elindulni. Ezen a csodálatos képen meg is mutatom nagyjából hol van a bejárat.

Belül folytatódik a nyomozás, ugyanis a jegypénztár is el van rejtve. Ahogy felmegyünk a lépcsőn, szemben a fal mögött van. Ott kell kicsengetni a 20 zlotyis (cca. 1500 Ft.-os) belépőjegyet, mellyel jogosultak a leszünk a gyorslift használatára, és a terasz időlimit nélküli használatára. A liftet kezelő idős úr nem beszél angolul, és szegénynek pont olyan hangulata van, mint amikor valaki több órán keresztül bámul egy székről lift gombokat, és megy vele föl s alá.

Mi este mentünk föl a teraszra, ahonnan páratlan kilátás nyílt a sokoldalú fényjátékokban úszó felhőkarcolókra. De természetesen a stadion is pazarul festett. A sötét miatt nyilván kevesebb részletet lehetett megnézni - az egyébként borsos áron dolgozó kávézórésszel is felvértezett emeleten -, de így is meghatározó volt az élmény, viszont ha legközelebb is megyünk, akkor biztos, hogy nappal is megnézzük ezt a csodálatos kilátást. (2018)" forrás


,, Alapszíne fehér, csak a városi forgalom az elmúlt évtizedekben piszkos barnává tette azt, bár napfényben ez alig látszik. Lemosatni egy vagyon, tehát nem mosatják le.

Ez a toronyház volt az inspirálója a 21. századi varsói városépítészeti lendületnek, merthogy a többi felhőkarcolóval ezt akarták ellényegteleníteni. Megjegyzem: nem sikerült. 

A Palotában a turista csak egy kurta látogatást tud tenni, mert amit megnézhet, az az előcsarnok, a lift és a látogatóterasz. Persze, mehet uszodába és a konferencia központba is, de nem látogatójeggyel. Az előtér, amely mindig hemzseg a turistáktól, egyáltalán nem hivalkodó, hanem visszafogott, nyugodt, de kissé feszes hangulatot áraszt. " forrás

A Varsói Felkelés Múzeuma

A Varsói Felkelés Múzeuma (Muzeum Powstania Warszawskiego) az 1944-es Varsói Felkelés emlékének szentelt múzeum Varsóban, Lengyelországban. A múzeum célja, hogy megőrizze és bemutassa a felkelés során történt eseményeket, emlékezve azokra az emberekre, akik életüket áldozták a lengyel függetlenség és szabadság érdekében.

A múzeum állandó kiállítása bemutatja a felkelés különböző szakaszait, az előkészületektől a küzdelem befejezéséig. A látogatók láthatják a felkelők által használt fegyvereket, a kommunikációs és egészségügyi eszközöket, valamint azokat az eszközöket, amelyeket a felkelési mozgalom létrehozásához és fenntartásához használtak.

Az épületben a látogatók megtekinthetik az akkoriban készült fényképeket, filmfelvételeket, hallgathatnak rádióadásokat, valamint megismerhetik a felkelésen részt vevő emberek és szervezetek életét és munkáját. A múzeumban interaktív elemek is találhatók, amelyek segítségével a látogatók interaktív módon fedezhetik fel a múzeum állandó kiállítását.

Fryderyk Chopin Múzeum

avagy Frédéric Chopin

A Fryderyk Chopin Múzeum Varsóban a híres lengyel zeneszerző, Fryderyk Chopin életének és munkásságának bemutatására szentelt múzeum. A múzeum a Czapski-palotában található, amely maga is látnivaló a Varsói óvárosban.

A múzeum gazdag gyűjteménye bemutatja Chopin életének különböző szakaszait, személyes tárgyait, írásait, levelezéseit és zenéjét. Az érdeklődők megtekinthetik Chopin zongoráit, valamint meghallgathatják a műveit és többek között a zeneszerző saját előadásait is.

A múzeum kiállítása mellett számos rendezvényt és koncertet is szerveznek itt, ahol Chopin zenéjét játszák élőben. A múzeum látogatása kihagyhatatlan program Chopin rajongói és a klasszikus zene szerelmesei számára.

Kopernikusz Tudományos Központ és Múzeum

Centrum Nauki Kopernik

A Kopernikusz Tudományos Központ és Múzeum (angol nevén Copernicus Science Centre) Varsó egyik legnépszerűbb interaktív tudományos múzeuma. A múzeum célja, hogy elősegítse a tudományos gondolkodás és a kreativitás fejlesztését a látogatók körében.

A látogatók számos érdekes és izgalmas kiállítási területet fedezhetnek fel, amelyek interaktív módon mutatják be a tudományos témákat. A látogatók megismerhetik a fizika, a biológia, az asztrofizika, az emberi test, a kommunikáció és az energia témaköreit, valamint egy számos izgalmas interaktív játékot is kipróbálhatnak. A múzeum nagyszerű helyszín azok számára, akik szeretnék megismerni a tudományt és kipróbálni magukat különböző kísérletekben.

Polin múzeum

A POLIN Múzeum a lengyel-zsidó történelemre fókuszál, és a zsidó kultúra és élet bemutatására szakosodott múzeum Varsóban. A múzeum állandó kiállításai közé tartozik a történelem előtti időktől egészen a 20. század közepéig. Az interaktív kiállítások bemutatják a lengyel-zsidó történelem fontosabb pillanatait, beleértve a lengyel zsidók életét és kultúráját, az antiszemitizmus történelmét, a holokausztot, valamint a lengyelországi zsidók újjáépítését a II. világháború után. A múzeumot 2013-ban nyitották meg,


Fotóegyveleg

Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Zvezda, 2020. 07. 18. 19:32
"A belvárosban este, éjszaka előfordul, hogy különböző bároknak dolgozó lányok angolul leszóílítják a turista pasikat. Elcsábítják őket egy bárba szórakozni, aztán ott alaposan lenyúlják Budapesten is szokásos trükökkel."

Erre nagyon kell ügyelni. Bár engem nem Varsóban húztak le, hanem Gdańskban, de gondolom hasonló a menete mindenhol. Bár az én hibám volt, hogy hullarészegen hallgattam a ribancokra, általában az ilyeneket elhajtom. A lényleg, hogy 41 ezer forintnak megfelelő angol fontot (!) húztak le a kártyámról, és lett volna ez több is, de szerencsémre 50 ezerre volt állítva a napi limitem, de a bankszámlán látszott, hogy egy 150 ezer forintnak megfelelő tranzakcióval próbálkoztak (fontban). Mivel ezt már nem tudták lehúzni csak kivágtak a helyről. Szóval akármilyen részeg is valaki, NEM megyünk be ilyen helyre, akármilyen aranyosak is a csajok. Persze ez itthon is előfordul, egy német ismerősömet százezrekkel húzták le a Balatonnál...


GLazar, 2018. 05. 24. 22:59
Varsóban élek. A belvárosból NEW YORK lett. Wolából is építik az újabb amerikai nagyvárost. Kérdeztem is a lengyel barátaimtól, hogy hol is lakunk mi? Ez most itt New York, Dallas, vagy esetleg Houston, ha már a síkság kellős közepén vagyunk.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon