ÚTIKRITIKA.HU / Omán

Omán

Egészség | Mit vigyünk? | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Magyar külképviselet | Egyéb hasznos információk

Budavári Ildi fotója

Egészség

Ománban az elmúlt években az egészségügyi infrastruktúra rohamléptekben fejlődött. A jól kiépített kórházhálózat megnyugtató lehet a turisták számára is. A kórházak jól felszereltek, még az európai szabványoknak is alapvetően megfelelnek. A legjelentősebb kórház a fővárosi orvosi egyetemi klinika. Ahol a közelben nincs kórház, feltehetően van úgynevezett Primary Health Center, ami megfelel az itthoni házi orvosi rendelők intézményének. A turista számára praktikus, hogy az orvosok tudnak angolul, amúgy többnyire indiaiak.

Balesetek előfordulásakor számítani lehet az állami egészségügyi intézmények részéről az ingyenes ellátásra. A privát klinikák viszont fizetősek, persze. Az elsősegély jellegű mentőszolgáltatásokban fennakadások lehetnek, ha elszigetelt országrészekben éri baleset a turistát. Gyógyszertárakból van elegendő. ha valami kisebb egészségi problémánk adódik akkor kérhetünk tanácsot a gyógyszerésztől is, aki azt is meg tudja mondani, hogy kihez, melyik orvoshoz kell menni, ha egyáltalán szükséges. Sok gyógyszertár mellett van közvetlenül egy kisebb rendelő (klinika) is. Általában 9-10 USD-t kell fizetni egy megvizsgálásért. Komolyabb problémák elkerülése végett, kisgyerekkel utazólnak pedig különösen ajánlott az utasbiztosítás megkötése.

Ománba kötelezően előírt oltás nincs, de a nemzetközi ajánlások alapján érdemes a következő oltásokkal rendelkezni: diftéria, tetanusz, járványos gyermekbénulás, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, meningitisz, veszettség elleni védőoltás.

Részletes információ a vécé használatáról a Wadi Shab bejáratánál - közte ez a jópofa angolság : This toilet is not subject to financial charges, azaz kb. : ezt a vécét nem terhelik pénzügyi költségek - Kriszta fotója 

Mit vigyünk?

Még ha a klíma kifejezetten meleg is, tanácsos vinni pulóvert az erősen légkondicionált belső terek miatt. 50 faktoros naptejet, sapkát és kalapot a nap ellen. Hölgyeknek egy kendőt és egy hosszú ujjú blúzt, hosszú nadrággal/szoknyával a Nagymecset meglátogatásához. Itthon szedett gyógyszereket, spéci kozmetikumokat. Minden kapható, de korlátozott beszállítóktól. És nem olcsón.

Lányoknak, nőknek kötelező egy adag papírzsepi a wc látogatásokhoz. Sokszor, főleg vidéken gond , hogy a helyi nők a wc használata után lemossák magukat. Kicsi, kézi zuhannyal. Ettől a wc-kben mindig egy tocsogós helyre kell bemenni. Flip- flopban csak az próbálkozzon, akinek erős a gyomra. 

Pénzváltás - euró vagy dollár egyaránt elfogadott. Érdemes előre tisztázni, a váltó levon-e jutalékot? Pénzváltáshoz az útlevelet mindig kérik, másolat nem elegendő.  ATM mindenhol van, a magyar kártyák simán működnek. Ennek egyetlen hátránya csak az, hogy a bank a forintot euróra váltja -vacak árfolyamon- utána pedig a kp felvétel költségét is a kártyatulajdonosra terheli. Ami 5-6 euró/ kp felvét. Érdemes webes alapú kártyával próbálkozni, sokszor a váltási árfolyamuk nagyon jó. A pénzük nagyon szép, kicsit áttekinthetetlen. 

Voip - azaz internet alapú csevegés. Tiltják. Központilag. Nem igazán érthető a tiltás, de egy-két otthon előre letöltött vpn-nel kijátszható. Vagy kell venni egy helyi prepaid netes telefonkártyát, azzal le lehet tölteni vpn-t. Az üzenetküldésnek, chatelésnek semmi kadálya, a tiltás a beszélgetésre vonatkozik.

Közlekedés

Ománban nincs vasúti közlekedés. A városok közötti tömegközlekedést buszokkal oldják meg. Egy jelentősebb busztársaság mozgatja a rendszert. A főváros és a déli Salalah között belső légi közlekedés működik. Megfontolandó a repülés, mert a közlekedés busszal időigényes, bérelt autóval időigényes és fárasztó, unalmas (a terep monoton). 8 órás vezetésről, buszozásról van szó. A főváros és vonzáskörzetében a turisták zömében taxit vagy minibuszos iránytaxikat használnak. Aki az iránytaxit idegenek nélkül akarja igénybe venni, annak általában 4 személy viteldíját kell kifizetni. Városi tömegközlekedés nincs, érdemes akár városnézős naphoz is autót bérelni. Vigyázat: az utcai parkolás sok helyen fizetős. A bérelt autók rendszáma piros, miként Ománban minden céges autóé. A sztrádákon este közvilágítás van, roppant kényelmes.

Érdemes offlineban letölteni Omán térképét még itthon a google mapsben és a maps.me-ben is, ha megoldható két külön készülékre. Mindkettő működik Ománban, gond a gps kapcsolattal szokott lenni, a nyíl/pötty sokszor ottfelejti magát egy-egy ponton. A boltok és egyéb érdekes helyek csak random vannak feltüntetve. Az utcanevekkel is lehet gond, de szerencsére annyira nem bonyolult nagyváros Muscat, ezt  át lehet hidalni.

Nagyon szeretik a fekvő rendőröket, alkalmazzák is mindenhol 10 méterenként. A táblák jók, ha vannak. Sokszor sikerült az elsőbbségadás kötelezőt oda kitenni a sztrádán, ahol már sávot is váltott a vezető. Így a hatása korlátozott. Kicsit erőszakosan vezetnek, kicsit nagyvonalúan kezelik a szabályokat. De, aki Budapesten tud vezetni, itt is simán tud. Sok helyen van körforgalom, de bénán kitáblázva.

Aki nem szeretne önállóan utazgatni, érdemes helyi idegenvezető segítségét igénybe veni.

Budavári Ildi fotója

,, A tömegközlekedés az egyetlen, amiben fejlődhetne Omán. Ománban tömegközlekedés busszal a nagyobb városok között van csak, Maszkatban viszont a fő útvonalon közlekedik az ONTC Mwasalat busza, amivel a reptérre is a taxi tizedéért el lehet jutni. A taxi drága és alkudni kell, de így is többet számítanak fel egy turistának.

Autóstoppal lehet közlekedni, ha valaki bevállalós, egy lengyel párt mi is felvettünk akik így utazták be Ománt és azt mondták tíz-tizenöt percen belül mindenütt felvették őket a helyiek.
Ha valaki kocsit bérel, akkor viszont mindenképp négykerék meghajtásos legyen, ezen nem érdemes spórolni. Nem véletlen, hogy a helyi autók 80%-a is ilyen (ennek több mint fele Toyota :). Ezt a kategóriát bérelni másfélszerese a kisautóknak, de a főbb látnivalók többsége egész egyszerűen nem közelíthető meg pár kilométeres off-road vezetés nélkül homokban/öklömnyi köves meredek utak vagy egyszerűen 40 fokos lejtők nélkül. Mivel a teljeskörű biztosítás sem fedezi az off-road vezetésből eredő károkat, így azért nem árt a körültekintés.

Én sosem vezettem ezelőtt off-road és 4wd, de az interneten hamar meg lehet tanulni a lényeget a differenciálok ki-be kapcsolásáról és ennek előnyeiről-hátrányairól. A benzin röhejesen olcsó: kb. 120 Ft/liter, így a SUV fogyasztása miatt nem kell aggódni. Úgy mondanám, hogy egy jó 4WD a legjobb befektetés Ománban: eljutsz vele mindenhova, sokkal olcsóbban mint a szervezett utak (ezek horror drágák), mindig van légkondid és bármikor alhatsz is benne, ha szeretnéd. Az utak jó minőségűek (ahol van), a vezetéskor egyedül arra kell vigyázni hogy az otthoni paraszt BMW-seket is lepipálva 100 km/h esetén is 2-3 méterre megközelítik a kocsit előzéskor, és volt aki úgy előzött meg minket hogy a kocsi hátuljával súrolta is az első lökhárítónkat. (2016)" forrás


"Végül nem volt egyérteműen pozitív élmény a helyi autókölcsönző igénybevétele. Nemzeti ünnep volt, többnapos, minden kifosztva, mégis találtunk a szállodához közeli kölcsönzőt. Az ára jó volt, megkérdeztük, hogy "all included"-e? Mondták, hogy persze. Aztán persze csak átvágtak. Mikor az autót visszavittük, közölték, hogy átléptük a megengedett, ingyenes napi 200 km-t, fizessünk még tovább 26 rialt a megtett extra 522 km-re. Nyilván nem mentünk ennyivel többet, fizikailag is lehetetlen lett volna. A trükk ott lehetett, hogy kb. 500-zal alacsonyabb km óra állást írtak a papírra, mi meg persze nem ellenőriztük. Volt némi kiabálás, rendőrség emlegetése, anyázás. Végül a felét elengedték, de a rossz szájíz megmaradt. Legközelebb kétszer meggondolom a helyi kölcsönző vonzó árait.. A benzin továbbra is vicces árkategória, 166.- ftra jött ki literje, 2018 novemberében. (Kriszta, 2018)"


"Beborult az ég, szakadni kezdett az eső. És a helyiek láthatóan pánikba estek a sztrádán. Jól látszott, félnek, ebben a helyzetben semmi tapasztalatuk. (aji, 2018)"


- Sok helyen van sebességmérő, ezzel vigyázni kell, bár nem nagy összeg a büntetés. Sehol nem lehet 120 km/h-nál gyorsabban menni, az összes autó folyamatos csipogással jelzi, ha efölött van a sebesség.
- A körforgalmakban a belső(!) sávból kell kikanyarodni, erre figyeljetek, mert ez a szabály, logikátlan, de így van. Amúgy Omán a körforgalmak országa, valamiért imádják ezt a megoldást. (forrás: Bono)

Béautóval úton Nizwa felé - Kriszta fotója

Számunkra is olvasható táblák, plusz távol a városoktól is világítás - Kriszta fotója

Étkezés

Ománban jutányos áron jókat lehet enni. Az indiai és a török éttermek dominálnak a maguk erős, fűszeres étkeivel. Az éttermek higiéniai szempontból teljesen megbízhatók, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy a hatóságok szigorú ellenőrzéseket gyakorolnak. Ha bizonytalanok vagyunk abban a tekintetben, hogy az étlapon szereplő vagy a pincér által megnevezett étel mi is valójában, nyugodtan megkérhetjük, hogy a konyhába belenézhessünk a fazékba. Amúgy szinte minden étteremben van angol nyelvű étlap is. Ne rökönyödjünk meg azon, hogy a helyiek az étteremben is kézzel (még hozzá a jobbal) esznek, és evőeszköz gyanánt legfeljebb egy kenyérszeletet használnak. Az európai turistáknak azonban külön igénylés nélkül normál evőeszközt adnak, igaz nem mindig a megszokott választékban.

Az árak helyszíntől függően magasak. Akár 600-700 forintnak megfelelő helyi pénzért is jól lehet lakni. Helyieknek megfelelő étteremben, földön, szőnyegen ülve a helyiekkel. Egy átlagos étteremben, amit külföldiek is látogatnak ez kb. 2-3000.- forint. Csaknem minden ománi étteremnek van házhoz szállítási szolgáltatása. Aki igazi ománi ételeket akar enni, annak azokba az éttermekbe kell menni, amelyek a helyi specialistásokat hangsúlyozottan hirdetik. Ezek az éttermek drágábbak azonban, mint az indiai vendéglők. Ugyancsak az átlagnál drágábbak a szállodák éttermei és az európai, vagy távol-keleti, délkelet-ázsiai (tehát nem indiai) konyhát kínáló vendéglők. Az ománi táplálkozásban erősen jelen van a datolya. Gyakran az erős arab teák mellé kínálják. Salalahban érdemes megkóstolni a kókuszitalokat. Ugyancsak ajánlatos kipróbálni az éttermekben a roppant finom friss gyümölcsitalokat.

Alkoholt az ebédhez/vacsorához csak nagyon korlátozott helyen lehet rendelni, általában a külföldiek által látogatott hotelekben. Ennek megfelelően az ára is eléggé borsos. Az ebédhez sem isznak egy sört, egyáltalán semmihez nem isznak alkoholt. Persze azokban a hotelekben, ahol kapható, sokszor láthtunk helyieket is iszogatni, ez van. 

,, Az étkezés a szupermarketekből a hazai árakon megoldható, sok étel (joghurt, konzerv) még olcsóbbak és finomabbak is, és hát a napon nem kell sokat a melegítéssel sem bajlódni. Péksüteményt nehéz beszerezni, otthoni értelemben vett pékség nincsen, a bakery itt cukrászdát jelent, a csomagolt arab kenyér (pitára emlékeztet, de laposabb és finomabb) a legjobb választás kenyér helyett. Az útszéli éttermekben egy shawarma (otthoni gyros szerűség) 350-700 Ft között van, nagyobb adag ételek 700-1500 Ft között. Általában ketten, innivalóval együtt kb. 2-3000 Ft-ból tudtuk étkezni ha útszéli étterembe mentünk. A drágább éttermeket nem próbáltuk. (2016)" forrás

Vásárlás

Alkudozni kötelező. Mindenhol meg lehet próbálni, piacon kötelező.

"A matrahi piacon főként indiaiak által üzemeltetett szövetboltokat találni, kasmírgyapjúval, selyemmel, brokáttal, posztóval, muszlinnal, és Isten tudja még mikkel. Szőnyegek halmai, a keleti kézműipar remekei, réz, ezüst, arany edények, ékszerek, dísztárgyak, fazekas- és filigrán munkákkal, handzsárokkal, amelyek egy ománi boltocskából sem hiányozhatnak." forrás

Tömjén piac

B. Ildi fotója

Közbiztonság

Ománban a közbiztonság teljesen jó, a külföldi turistákat semmiféle atrocitás, nem fenyegeti. Legfeljebb Salalah-tól délre, a jemeni határ közvetlen közelségében lehet veszélyességről beszélni. Az alapvető szabályokat persze itt is be kell tartani, de maximum zsebeseknek eshetünk áldozatul.

Budavári Ildikó fotója

Magyar külképviselet

2019 óta van magyar nagykövetség Ománban:

Cím:Al Rawaq Building, 2nd floor, Unit No: 209, Way No: 207, Building 10, Street 7, Block 205, Plot 20, Al Qurum, PC: 116, POB: 1272, Muscat, Sultanate of Oman

Telefon: +968 2250 7467 / 2250 7468 / 2250 7469 - Fax: +968 2257 9930

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): Magyarországról: 06-80-36-80-36 , Külföldről: 0036-1-458-3500

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Szatmári Tibor - E-mail: mission.mct@mfa.gov.hu

Konzuli Hivatal címe: Al Rawaq Building, 2nd floor, Unit No: 209, Way No: 207, Building 10, Street 7, Block 205, Plot 20, Al Qurum, PC: 116, POB: 1272, Muscat, Sultanate of Oman

Telefon: +968 2250 7467 , +968 2250 7468 , +968 2250 7469 - Fax: +968 2257 9930

Központi ügyelet Budapesten (konzuli segélyhívás munkaidőn túl): Magyarországról: 06-80-36-80-36 - Külföldről: 0036-1-458-3500

Konzul: Tóth I. Dávid - E-mail: mission.mct@mfa.gov.hu

Egyéb hasznos információk

Ománban a hivatalos pénzeszköz az ománi rial (OMR). Az aprópénze is papírpénz, 500-as, 100-as.

2. Ománban elérhető lett a google maps voice navigation szolgáltatása:

http://www.omanobserver.om/google-maps-in-oman-gets-friendlier-with-voice-navigation/?fbclid=IwAR0BnJwIkkZDDPWVoF9PtA9OL-QzfY0OQZx3cb3GZLdXeI65EZEMCifEOZc

3. - Érdemes elmenni hajózni is, erre rengeteg programot ajánlanak az Al Mouj kikötőjében és a Marina Bandhar kikötőben is. A tradicionális ománi hajó a dhow. Ez fából készül, ilyenekre is be lehet fizetni, meg sima hajókra, katamaránra, vitorlásra, ami épp szimpatikus.
- a Grand Hyatt szálloda tengerparti részén lehet bérelni SUP-ot, kite-ot, stb, ha esetleg ez érdekes lehet számotokra.
- Alkoholt sehol nem tudtok venni, csak a duty freeben belépésnél (2 üveg/fő a bevihető), valamint a nemzetközi szállodákban és a licensed helyeken, helyben fogyasztásra.
- Mindenhova vigyetek pulóvert, mert akárhova bementek, nagyon hideg van, kellemetlenül hidegre állítják a klímákat.
- Autót érdemes helyi cégtől bérelni, olcsóbb, mint a nemzetközi láncok. (forrás: Bono)

Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotója

Budavári Ildi fotója

Nizwa Fort - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon