ÚTIKRITIKA.HU / Omán

Omán

Általános tanácsok | Muscat | Nizwa |Bahla| Jabreen vár| Wadi Shab| Khasab | Salalah | Sur | Barka | Ibra | Mirbat | Al Rustaq | Diba Al Bay Ah | Ibri |Vegyes| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Wadi Shab - Kriszta fotója

.

Általános tanácsok

Nyugodtan bejárható az ország bérelt autóval, de magyar nyelvű idegenvezető segítségét is igénybe vehejük.

Wadi Shab - Kriszta fotója

Tipikus belföldi turisták - - Bahla - Kriszta fotója

A külföldi turisták között sok az olasz, a francia és a német - itt a Jabreen várban két német fején hagyományos ománi fejfedő, a kumma - Kriszta fotója

Muscat

Maszkatról, avagy Muscatról (az utóbbi az angol elnevezés) külön aloldalon írunk. Itt.

Nizwa

Nizwa nem csupán egy erődítmény, egy élő nagyváros is egyben. Érdemes kicsit sétálni a bazárban, az erődben. Megcsodálni a  rengeteg zöldet a házak között, enni egy jót. Érdemes ott enni, ahol a többi külföldi, elkerülendő a kellemetlen meglepetéseket.

A fő látnivaló a Fort, az erőd. A belépőjegy 5 OMR, azaz riál. A helységek már nem üresek, nagyon szépen berendezték, sőt helyi nők / férfiak mutatnak be korabeli mesterségeket. Sokkal látványosabb az egész erőd mind korábban.

Lehet kérni audioguideot, több nyelven is. Az erőd majdnem üres, de a várban, amivel egybeépült nagyon informatív kiállítások, időnként bemutatók vannak.

Kriszta fotója

"A kitűnő állapotban tartott Nizwa-i erődítmény szépen helyezkedik el a bazár (souk) mellett. Kár, hogy az erődítmény múzeum részében erőltetik a szemléltető videóvetítések zenéjének bömböltetését. Az erődítmény tornyaiból csodás a kilátás az oázisra. Érdekes megtudni azt, hogy az erődítmény lakói milyen védelmi taktikákkal éltek a támadókkal szemben. Az igazsághoz tartozik, hogy Ománban sok erődítmény látható, de ha ezek közül pl. csak ezt nézzük meg, akkor már az elég, hiszen a többi is lényegében ugyanilyen. Mondják, ez a Nizwa-i abban különbözik a többitől, hogy van egy nagy tornya. Az élmény megvan, hiszen keleti mesék mozgolódnak képzeletünkben, amikor ilyen hangulatú helyen vagyunk.

Terjedelmes az erődítmény, vannak hangulatos folyosók, lépcsők és van minaret is, persze. Nagy hőségben még jól is esik egy olyan program, ahol javarészt árnyékban időzhet az utazó. A jegy áráért az ember értékes élményt kap. Le a kalappal, hogy milyen eredményes náluk a műemlékvédelem. Ja, van sok zsozsójuk. " (B. L., 2014)


Az erődítmény bejáratához közel ebbe a Nizwa Fort Coffee Shop-ban lehet európainak valóan enni 


"Nizwa környékének egyik érdekes látnivalója az ősi öntöző- és csatornarendszer (falaj) egy darabkája, amely szintén világörökségi helyszín. A falaj öntözőrendszer eredete i.e. 500-ra nyúlik vissza, bár egyes régészeti leletek arra utalnak, hogy ezen a rendkívül száraz vidéken már i.e. 2500-ban is léteztek megoldások az öntözésre. A falaj rendszer földalatti forrásokból vagy patakokból, tavakból meríti a vizet, és bonyolult csatornarendszeren juttatja el a településre és a földekre. Hogy a vizet hatékonyan és igazságosan osszák el, szigorú szabályok vannak érvényben, ki melyik nap, mettől meddig használhatja azt.

"A vízhasználat tekintetében a közösség tagjai kölcsönösen egymásra vannak utalva, így mindenkit közös érdekek, értékek vezérelnek. Az is szigorúan szabályozott, hogy a vizet mire lehet használni: elsődlegesen ivóvíz céljára, azután juttatnak a mecseteknek és az erődöknek, majd a közfürdőknek, és ami marad, azt használhatják mosogatásra és ruhamosásra. Mindezek után kerül ki a víz a földekre, először a datolyaligetekre, majd egyéb ültetvényekre. Az egész rendszert egy igazgató (wakil) felügyeli, akinek a feladatai közé tartozik a víz elosztása, a falaj csatorna-rendszer költségvetésének elkészítése, a felhasználók között felmerülő viták rendezése." forrás

Látkép az erődítményből - Kriszta fotója

Kriszta fotója

- Itt van egy jó állapotú erőd, nagyon szép, pénteken zárva van, amúgy a többi napon látogatható.
- Reggelente nagy piac van, főleg állatokat árulnak, érdekes, tipikus vidéki élet feeling.
- Itt is van egy souk, kicsit autentikusabb, mint a matrah-i, itt érdemes datolyát venni. (forrás. Bono)

Bahla'

Szerepel az Unesco világörökség listáján. Nizwától cca 40 km-re van kényelmes közúton, így ezt a kettőt érdemes összekötni. A hatalmas erőd nagyon szépen rendbe lett hozva, de belül szinte teljesen üres. A kilátás csodás. A belépőjegy 500.- baiza, fél rial/fő. 

Az erődítményt különböző történelmi periódusokban építették, kezdve az iszlám itteni megjelenése előtti időket.

1987-től 2012-ig történt egy átfogó, alapos felújítás, s így most tökéletes állapotban láthatjuk. Kisebb mint a Nizwa-i vár, de több részlete érdekes.

Kriszta fotói

"Omán híres a régi erődökről, melyekből mintegy 500 van az országban, és közülük néhány pompás építmény Nizwaban és környékén emelkedik. A Bahla-erőd világörökségi státuszt is kapott, igaz, rögtön fel is került a veszélyeztetett listára, mert vályogfalait állandóan megtépázták a viharok. A gondos felújításnak hála ma már eredeti szépségében látogatható, már amikor nyitva van, ami elég ritkán fordul elő. Sajnos én is zárva találtam, úgyhogy csak a külső falakról sikerült képet készítenem. A Jibrin-erőd is hatalmas, fenséges építmény. Belső terei romantikusan zegzugosak, párszor el is tévedtem, de nagyon élveztem a bujkálást. Néhány szoba mennyezete csodálatosan festett-faragott gerendákból állt, és jópofa volt a datolyaraktár is: több tonna datolyát is halmoztak fel itt, amely a saját súlyától eresztett levet. Az így nyert folyadékot békeidőben a konyhában hasznosították pálmaolajként, háborúban pedig felforralva az ellenség nyakába zúdították. Felmásztam a toronyba, ahonnan beláttam az egész környéket: a vár falait, mögötte a pálmaligetet, és azon túl a sivatagot." forrás

Jabreen vár

,, Bahla után hajtottunk át ide. Nem olyan menő, mint a Bahla, de némiképpen eredetibb, hitelesebb, belső tereivel izgalmasabb. Nem érdemes kihagyni ha Nizwába látogatunk, mert nincs túl messze onnan. Igazán hangulatos fotókat lehet lőni (lásd Kriszta fotóit). A környék dús pálmafás, látványos. (aji, 2018)

Kriszta fotói

Wadi Shab

Autóval 90 percre van Maszkattól.A közúttól még vár ránk egy legalább egyórás gyaloglás!

Itt voltunk, de nem fürödtünk - Kriszta fotója

Kriszta fotói

Wadi Tiwi

Khasab

Khasab az ománi Musandams félsziget központi városa közel 20 ezer lakóval. Ez egy modern, oázis jellegű település, a térség kereskedelmi (és ne kerteljünk: csempészeti) központja. Khasab egyik fő nevezetessége egy 15. századi portugál erődítmény a múzeumával. A múzeumban a látogató betekintést nyerhet a helyi lakosok szokásaiba, hagyományaiba (hajóépítés, kézművesség, zene, irodalom), otthonaik jellegzetességébe. A sarki toronyból szuper a kilátás a tengerre. A turista számára látványosság az, ahogy jönnek az iráni csempészhajók (speed boatok) kecskékkel, juhokkal, amiért cserébe átvisznek Ománból Iránba cigarettát és egyéb kereskedelmi cikket. Az ománi hatóságok "odébb néznek". Amúgy Khasab városban sok érdekességet nem lehet látni. A félszigetre látogató turisták számára azonban az igazi látványosság a norvég fjordokhoz hasonló tengeri öblök, amik mélyen behúzódnak a nyers, zord hegyes környezetbe. Az öblökbe többnyire csak kisebb hajókkal lehet behatolni. A táj izgalmas, lenyűgöző. Mondogatják is a térségről, hogy ez "az arab Norvégia". 

A félszigethez közeli vizekben jók a sznorkelezési lehetőségek is, valamint a "fjordos" vizeken delfineket is lehet látni.   

Salalah

Salalahról részletes információ: ide kattintva.

Sur

- Autentikus arab város.
- Van egy dhow hajóépítő gyár, egyébként sok látnivaló nincs, csak maga a város, a kikötő, az öböl, stb.

"Sur a 6. századig Kelet-Afrika kereskedelmi központja volt. Ezt követően azonban fokozatosan hanyatlásnak indult a város. A 16. században portugál uralom alá került, majd az ománi szultán felszabadította a várost. Ezt követően megindult a gazdasági fellendülés, ami a 19. századig tartott. A város a Szuezi-csatorna megnyitásával végleg elvesztette kereskedelmi jelentőségét. Ma a fő bevétele a városnak a fából épült hajók, melyeket a Perzsa-öbölben a mai napig használnak. Sambuk (a dhow egy fajtája, mely fából készült vitorlás hajó) és ghanjah (fából készült kereskedelmi hajó, főleg Indiában használják a mai napig) típusúakat építenek elsősorban. A hajók Kína, India, Zanzibár, Irak, és sok más ország vizein megtalálhatók. Gyöngyhalászatnál is ezeket használják. (2014)" forrás

Barka

Ibra

Mirbat

Mirbat, Arab-tengeri kikötőváros egy valódi kis ékszerdoboz. Az egykori Moscha egy tömjénkereskedő település volt régen, és még ma is.
A turistákat viszont az vonzza hogy Mirbat a legszebb példája Ománban a jemeni típusú vályogház építészetnek gyönyörű díszített ablakokkal és bejárati ajtókkal. Erőditett vára rögtön a tengerparti sétányon található.

(Ata, 2022)

Al Rustaq

Diba Al Bay Ah

Ibri

Vegyes

Jebel Shams
- Ide fel lehet menni bérelt autóval, de 4WD kell hozzá mindenképp, anélkül nem lehet.
- Szinte végig off road terep.

Jebel Al Akhdar
- Azt hallottam, ide csak ománi jogosítvánnyal lehet felmenni, de mivel nekünk mindegyikünknek volt ománi jogsija, így nem tudom pontosan, hogy ez igaz-e, vagy csak urbánus legenda…
- Lent rendőrök állnak és ellenőrzik az autót, mert ide is csak 4WD-val lehet menni, bár az út végig aszfaltozott, viszont meredek.
- Ha felmentetek, akkor mindenképp menjetek be az Alila (Alila Al Jabal Al Akhdar Resort) nevű szállodába, ami elképesztően gyönyörű és onnan a nagyon jó a kilátás a völgyre. Bemehetnek olyanok is, akik nem szállóvendégek. Van egy étterem, ott lehet inni/enni és gyönyörködni. A szállodát is érdemes megnézni és sétálni egyet bent és körülötte.
- Ide vigyetek magatokkal pulóvert, mert 2000 méternél magasabban van és hideg van ott télen.

Wadi Shab
- Sur felé vezető úton lehet megközelíteni.
- Szerintem ez az a wadi, amit turistaként elsőként javasolt, mert nagyon szép és érdekes, sziklákon és vízben visz az út. Érdemes olyan cipőben menni, ami nem baj, ha vizes lesz és úszni is lehet benne. A wadi végén van egy sziklafal és úgy tűnik, mintha vége lenne, de nincs vége. A víz alatt van egy átjáró, kb 2-3 méter hosszú, kicsit szűk, de nem vészes. Ha átúsztok, akkor egy olyan barlangba értek, aminek a tetején besüt a nap és elég különleges. Szerintem megéri, viszont az átjáró a szikla alatt tényleg kicsit ijesztő.
- A holmikat, hogy ne legyen vizes, ott lehet hagyni kívül, nem bántja senki.
- Mellette van a Wadi Tiwi, az is szép, kicsit más.

Bimmah Sinkhole
- Hát ez nem nagy szám, de azért érdemes megnézni, ha arra jártok, a Wadi Shab/Wadi Tiwitől-től nem messze van, ha úgyis mentek arra, akkor megéri, különben nem ér meg egy külön utat.

Wahiba Sands
- A sivatagban érdemes eltölteni egy éjszakát, erre több lehetőség van.
- Ha nem helyiekkel mentek, akkor érdemes befizetni az erre szakosodott utakra. Promotálják a 1001 Nights Camp-et, de van annál jobb, pl. a Desert Nights Camp. Ha van rá lehetőség, én az utóbbit javaslom.
- Bár szerintem a legjobb, ha olyan helyre mentek, ahol nem „összkomfortos luxusszállás” van a sivatagban, olyat is lehet találni és egyrészt sokkal autentikusabb, másrészt olcsóbb is.
- Van egy wadi innen nem olyan messze a Wadi Bani Khalid, ami a képeken nagyon szép, de én kicsit többet vártam tőle.

Van még néhány említésre méltó erőd, ha azok irányába visz az utatok: Nakhal Fort, Bahla Fort, Jabreen Castle. Nagy durranásra ne számítsatok, de szépek, és ha arra jártok, érdemes megnézni őket.
Ezen kívül van egy parfümgyár, ahol az Amuage parfüm készül. Ez számunkra nem annyira ismert, de az arabok körében presztízsnek számít. Fogjátok látni minden repülőtéren és hirdetéseken.
Van egy tengerparti rész Ras Al Jins, ami a teknősök fészekrakó helye. Meg lehet őket figyelni éjszaka, de ehhez ott kell ülni türelmesen.

(forrás: Bono)

Ayjah - v.g. fotója

Olvasmányos linkek

"Amikor a Gábor bedobta, hogy Ománba jönne búvárkodni, rögtön mondtam, hogy jövök én is. Mert fúrta az oldalamat a kíváncsiság. Ennek ellenére bátor dolog volt tőlem, merthogy tengeri beteg szoktam lenni. Nem is kicsit, nagyon. De egyrészt Omán kezdetben az én ötletem volt (a szakirodalomban olvastam, a Conde Nast Traveller zengedezett róla), úgyhogy nehogy már kimaradjak belőle, másrészt meg mióta kitalálták az Útitárs tablettát (leánykori nevén Travelon, de mivel a terjesztést nagyon gátolta, hogy honfitársaim nem bírták megjegyezni és kimondani a nevét, átkeresztelték), azóta a tengeribetegség is kordában tartható. Útitárs tabletta a mindenféle utazási betegség (hajó, repülő, autó) leküzdésére szolgáló készítmény, ami gyömbért, B6 vitamint és tán némi hajnali fuvallatot tartalmaz, szóval nem löksz boát és nem is alszol el tőle.
Lényeg a lényeg, nagy nehezen átvészeltem az utat és bár merülés előtt úgy éreztem magam, mint akit most küldenek a vágóhidra, azért belecsobbantam a vízbe. És amikor ott volt a sok hal, egy cápa odaköszönt, meg ott integetett a csomó színes korall és az egész nagyszerű volt, merthogy merülő cégünk nagyon jó felszerelést adott, akkor megbocsátottam a tengernek. Az összes nyamvadt hullámával együtt. (2012)" forrás


"A Wadi Bani Khalid személygépkocsival is könnyen megközelíthető Muscat fővárostól mintegy 200 km-re. A többi kiszáradt folyómederhez hasonlítva egy kiépített "mintavádi" Oman egyik legnagyobb vizes völgye, amelyben – az itt fakadó állandó vizű forrásoknak köszönhetően – egész évben találunk éltető vizet. A sziklafalak között kanyargó víz tartja fenn ezt az élővilágot. A völgyet szendvics szerűen fogják közre a Harar/ Hadzsar/ hegység sivatag előtt álló utolsó sziklafalai. Helyenként egy szűk szurdok hangulatát érezzük a közel kerülő meredek falak között járva, másutt a tér jobban tágul és vízmedencék, tavak partján sétálhatunk. Több forrás által táplált csendesen csobogó vízfolyások kötik össze a türkiz és smaragd vizű nagyobb medencéket, melyek tiszta vize hidegebb, mint várnánk." forrás

Fotóegyveleg

Budavári Ildi fotói

Nakal erődítmény

Helyiek a Wahiba sivatagban

Bimmah-i víznyelő, avagy dolina (sinkhole)

Palota Muscatban

Birkat Al-Mawz

fotó by Ata

Budavári Ildi fotója

Budavári Ildi fotója

Nizwa - Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon