ÚTIKRITIKA.HU / Zanzibár bérautóval

Zanzibár bérautóval

Közlekedés bérautóval.


- az főbb aszfaltozott utak alapvetően jó minőségűek, folyamatosan újítják föl a rosszabb minőségű szakaszokat. Pl., a sziget legrohadtabb aszfaltos útja nem olyan régen Uyagu-Kinyasini faluk között lévő volt, viszont ezt a szakaszt pár éve felújították, nagyon széles lett, leállósávval bővítették, megállókat, terelőszegélyt építettek. De mondhatnám Pwani-Michanganiból a Mnemba kikötőhöz vezető utat, vagy épp délen egy teljesen új utat Jendele-Kwebona között, ahol 150-nél sem löttyen meg a vized a kocsiba. (Ne menjetek ennyivel!)

A legfontosabb:
- Stone Townban és a falvakban a legnagyobb megengedett sebesség 40 km/h.
- az országutakon: 50 km/h. (A rendőrök 60 km/h mondanak, a net több helyen 80 km/h ír.)
Szóval az 50-60 km/h elég lesz.
- táblák elvétve vannak, ha mégis, érdemes betartani ott a sebességet.
- sok helyen van "fekvőrendőr" amit általában táblával előjeleznek, érdemes lassítani, mert elszállhatsz. Ha nincs kint tábla, ezekre a bukkanókra minden lakott településen számítani kell.
- bukkanó ide vagy oda, a falvakban a SAJÁT ÉRDEKEDBEN vezess lassan, ez különösen fontos éjszakai vezetés alkalmával, ugyanis közvilágítás nincs és sokszor az emberek az út szélén ülve beszélgetnek sötétedés után. Szintén az út szélét használják közlekedésre is. Tényleg figyel erre nehogy egy zanzibári Olaszliszkába keveredj. Senkinek nem lesz jó.
- ha megkülönböztetett jármű jön, mindkét irányból FÉLRE KELL ÁLLNOD! Akkor is, ha egyébként elfér a rendőr/mentő/tűzoltó.
- mindig legyél bekötve és mindenki a kocsiban! Erre harapnak a zsaruk.
- ne igyál vezetés előtt!
- ha te vezetsz, vezetés közben NE DOHÁNYOZZ! Nem szabad.
- saját érdekedben ne legyen leengedve az ablakod lakott területen belül, és főleg ne lógasd a kezed ki az aszfaltig, mint Eminem.
- lakott területen belül lehetőleg kerüld a hosszú kihívó szemkontaktust az ott lévőkkel.

Szóval vannak ezek a rendőrségi ellenőrző helyek. Általában fontosabb útkereszteződések előtt, nagyobb településekben, fontosabb átmenő helyeken, a sziget egyes végei felé vezető utak mentén, stb...
- sorompó lesz, mely elzárja az út egyik vagy másik felét,
- lassítanod kell és megállnod, más is így fog tenni, lehet, hogy simán továbbintenek,
- ha megállít, NE PARÁZZ! (lassan kösd be magad / ha eddig nem voltál / és oltsd el a cigid! Vér se csöpögjön a csomagtartóból.)
- a helyieket, daladalákat és a kisáru-szállítókkal lesz elfoglalva,
- ha nagyon unatkozik, akkor fog benézni hozzád, max 5 dolgot néz:
- a biztosítási matricák rendben vannak-e,
- be vagytok-e kötve,
- cigizel-e éppen,
- tanzániai ideiglenes jogsid és a magyar legyen nálad, meg az útleveled másolata, de ezt ritkán kéri el,
- koszos / főleg sáros-e az autód, ne legyen az, arra is harap.
Ha ezek rendben vannak, NEM LESZ SEMMI GONDOD!

Lehet, hogy meg sem szólal. De ha igen, megkérdezi, honnan jöttök, hova mentek. Ha nagyon unatkozik és egyedül téged állított meg, akár beszélgethetsz is vele. Megkérdezi, hogy egyébként hova valósi vagy? Erre az a JÓ VÁLASZ, hogy Németországból. Még ha nem is, akkor is mondd ezt. Nem fogja ellenőrizni, viszont sok-sok mindentől vissza fogja tartani.

A korrupciót “elvileg” nagyon keményen büntetik…ha felsőbb körökben kiderül. Ne derüljön ki. Gyakorlatilag nemzeti sport. De ettől függetlenül kényes dolog, nem tudhatod, mikor szaladsz bele egy önérzetes rendőrbe. Került már emiatt turista bíróság elé. Egyébként erre van egy kérdő mondat, amit ha bevetsz, vagy érteni fogja és dugja be a kezét a kocsid ablakán, vagy nem fogja érteni - amit kétlek - és simán csak megválaszolja a kérdésedet.
Inkább legyen minden rendben!
Ha úgy érzed, hogy mégis igazságtalan a szituáció, bepróbálkozhatsz egy dologgal, nekem minden esetben sikerült eddig. Sőt, egy ilyen alkalommal, épp a telefonomon szerettem volna megmutatni a zsarubébinek egy fotót, mire ő: "kérem, ne hívja a nagykövetséget, nincs semmi baj!"
Ekkor jöttem rá arra, hogy, hogy mekkora ereje van a Dar es Salaam-i német nagykövetség hívószámának a telefonomban. Működött. Elég volt csak megmutatni a számot.

(L. Zs., 2022)


Engem Arushaban állított meg a rendőr. Rossz volt a biztonsági övem. Mutatta hogy nem tudja leolvasni a jogsimat. Meg akart büntetni 70e Tzs re. Mondtuk legyen 30e. Majd addig addig beszéltünk hogy, mutattam nekik néhány afgános képemet és máris cimbik lettünk.😀 De amúgy teljesen korrektül viselkedtek. Zanzibári utak.. hát néhol jó néhol pedig nem, rosszból több van . Fekvő rendőrt szerintem elég ritkán jelölik főleg ha 20m ként van. Kell egy engedély hogy vezethess nekem, 10$ adták. Amúgy semmi gáz nincs az ottani vezetéssel fel kell venni a ritmust. Egy duda jobbra, kettő balra, hosszan figyelj jövök


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon