Bali

Bali dióhéjban | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

fotó by Hegedűs Ágnes

Bali dióhéjban

 • Bali Indonézia egyik szigete, 5780 négyzetkilométer területű, lakossága kb. 4,5 millió. Bali a nála sokkal nagyobb Jáva sziget déli végének közelében fekszik. A két sziget közötti legrövidebb távolság mindössze 3,5 kilométer. Fontos tudni, hogy a mozlim többségű Indonéziában Bali lakói 85 százalékban a hinduizmus hitét követik (pontosabban ez a hinduizmus gyakorlásának egy helyi változata)!
 • Indonéziában a nemzeti fizetőeszköz az indonéz rúpia (IDR).
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum, ha 30 napnál rövidebb időt töltenek Balin (Indonéziában).

Megbízható ajánlatok a Vistától!

Bevezető Balihoz

Az indonéziai sziget neve jól cseng az egzotikus utazásokat tervezők számára. Romantikus, paradicsomi nyaralóhelynek képzelik el többnyire. Az is a maga módján. Pontosan arra szeretnénk rávilágítani ezen a honlapon, hogy mik miatt érdemes Balira utazni és mikre felesleges számítani. Bali elsősorban a kultúrája, a helyi lakosok kedvessége, a csodás rizsföldek, az érdekes életképek miatt vonzó, míg strandjai átlagosak, akár némi csalódást is kelthetnek.

A sziget a jellegénél, adottságainál fogva príma választás lehet nászutasoknak, romantikus nyaralást kereső házaspároknak, bulizós baráti társaságoknak, szingliknek, családosoknak, a kulturális turizmus és a nyaralás könnyed vegyítésére vágyóknak. Bali érdekes lehet a szokványosabb turistalátványosságok iránt nyitottaknak és a kifinomult utazási élményeket igénylőknek egyaránt. Bali-n esküvőket is szerveznek turistáknak, persze nem azoknak, akik ezt helyben, nyaralás közben határozzák el…

fotó by Hegedűs Ágnes

A sziget picit kisebb, mint mondjuk Hajdú-Bihar megye, azaz nincsenek nagy távolságok, bár a kacskaringós, emelkedős utakon a közlekedés nem kifejezetten gyors. A lényegesebb látnivalók közötti távolság jellemzően kevesebb, mint 30-40 kilométer. A Denpasar repülőtér és a hotelzónák közötti transzfer átlag 30-45 perces. (A félreértések elkerülése végett: a nemzetközi repülőtér messze van magától Denpasar várostól, valójában a Tuban területén található.)

A szigetre itthonról eljutni drága dolog, ám az ottlét költségei már elég olcsók. Vonatkozik ez a szállásra, a szolgáltatásokra és az éttermi árakra. A taxizásra szükség van, s a viteldíj kifejezetten olcsó. A turisták jellemzően felfedezik és élvezik azt a harmóniát, kedvességet, jámborságát, kiegyensúlyozottságot, amit a helyiek sugároznak feléjük a hotelekben, az éttermekben, az utcákon, a falvakban. A helyiek figyelmesek, vendégszeretők s szüntelenül mosolyognak.

A helyiek hindu vallásúak és komolyan vett hitéletük, napi háromszori nyíltszíni imádkozásaik, szertartásaik a helyi életkép jellegzetes részét képezik. Ezek önmagukban is turistalátványosságok. Lépten-nyomon láthatók a házi oltárok a friss virágokkal, füstölőkkel. Bali szigetén változatosak a természeti adottságok. Vannak vulkanikus hegyek, tengerpartok, dzsungelek, kanyargó, bővizű patakok. Vannak bőven különböző nehézségi fokú kirándulási (trekking) lehetőségek.

Jó a közbiztonság. Főleg Nusa Dua zárt turista övezetében és a frekventált helyeken. A biztonságra külön ügyelnek a 2002-es és 2005-ös terrormerényletek óta. A hétórás (nyáron csak 6) időeltolódás fizikai feldolgozása sem csekély feladat. Kint az átállás eltarthat 2-3 napig is. Legalább az elején késő este nem túl nehéz fennmaradni a szórakozáshoz.

A Balira utazóknak jobb előre tudni azt, hogy az ottani tengerpart nem úgy néz ki, mint amit képzeletük alapján egy trópusi, egzotikus, mesés szigettől elvárnak. Jellemzően nincs vakítóan fehér, finom poros homok, pálmafák, tükör tiszta tenger. A strandok nem olyanok, mint Mauritius-on, a Maldív-szigeteken, vagy a Dominikai Köztársaságban. Tán inkább az olasz Adria strandjaira hasonlítanak. Mondjuk úgy: a tengerpartok nem különösebben szépek. Főleg nem dagálykor. S főleg nem az esősebb, szelesebb időszakokban, azaz november és március között. Kellemetlen kötelességünk figyelmeztetni arra, hogy Bali, a külföldi nyaralók által is használt strandokon súlyos probléma a szemetesség. Előre szólunk, hogy ne legyen nagy a csalódás.

Kb. ilyen egy átlagos strand Balin (van szebb, van csúnyább)

És mégis: szó sincs arról, hogy Bali alkalmatlan tengerparti nyaralásra! A strandokon azért el lehet időzni, andalogni, kocogni, naplementét nézni és a szállodák pompás medencékkel marasztalják a vendégeket. Az emlékezetes élmények azonban jellemzően nem tengeri fürdőzésekhez kötődnek, hanem a szigettúrákhoz, a helyiek életvilágához, a jellegzetes, egyedi Bali-s érzésvilághoz.

Bali időjárása

Amennyiben a honlapunk Bali fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Bali-szakértőhöz fordulni: erika.jozsa@vista.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Ubud a csúcs!
 2. A teraszos rizsföldek látványa (legszebbek Tegallalang környékén!)
 3. A sok utcai oltár a virágokkal és az adományokkal
 4. Az ott élők természetes kedvessége, kiegyensúlyozottsága
 5. A zöld minden árnyalata a növényzetben
 6. Az útszéli gyümölcsárusok bőséges és izgalmas kínálata
 7. A frangepáni virágok illata és látványa mindenhol
 8. A masszázsimádók egyik édenkertje
 9. Kiváló lehetőségek vízi-sportokra (szörfparadicsom)
 10. A balinéz pavilonépítészet, a szentélyek látképe

Nem tetszett

 1. Kutában a közlekedési dugók és a kipufogó gáz
 2. Drága a sör, még drágábbak a borok, a koktélok terén gyengék
 3. A turistáknak kínált hagyományos táncműsorok vontatottsága, unalmas hosszúsága (max. fél órát lehet kibírni)
 4. A turisták pénzére egyre erőszakosabban, ellenszenvesebben, gyakran simlisen hajtanak
 5. A helyiek nem igénylik a külső környezetük vonatkozásában a tisztaságot és a rendet (ez látható az utcákon és a tengerpartokon is)  
 6. A strandokon a nyomulós zugárusok
 7. Nusa Dua bármennyire biztonságos és gondozott, azért az igazi Balihoz kevés a köze
 8. A monszunidőszakban éjszakánként rengeteg a szúnyog
 9. Az amúgy is kleptomán majmok ösztönzése lopkodásra (= pénzszerzésre)
 10. A turistáknak kialakított fa- és kőfaragó műhelyek magas árai (akár a négyszerese is lehet a kevésbe frekventált helyekének), mesterkéltsége
 11. A Seminyak Beach - környezet nem védelmi borzadály - elkerülni!
 12. A településeken a mellékutcákban többnyire nincs járda

Vélemények

,, Tetszett:

1: A színek és a fények
2: Árak
3: Barátságosak és befogadóüak az emberek
4: Motorozás
5: Bárhol lehet szörfözni
6: Majdnem minden nap láthat az ember hindu "felvonulásokat" az utcán (mindig ünnepelnek valamit)
7: Építészet,
8: Kultúra, hindu szokások (szakrális fürdőzés a tengerben, kis tálkákban adomány az Istenknek)
9: Sok sok napsütés és meleg
10. A világ minden tájáról ide látogató egyedül utazó turista, akikkel nagyon könnyű összebarátkozni
11. Rizsföldek egyedülálló látványa

Nem tetszett:

1: A szemetelés, és hogy minden terméket műanyag csomagolásban árulnak (pl. egy pohár vizet, vagy egy darab banánt is)
2: A sok kóbor, gazdátlan, néha csontsoványra fogyott, beteg, éhező kutya
3: A turisták által közkedveltebb helyeken elképesztő dugó
4: A sok régi, elavult jármű általi szmog
5: Sok balinéz (nem mind!) barátságossága mögött hátsó szándék áll - a pénzed
6: Gyakorlatilag nincs tömegközlekedés (ez leginkább a környezetszennyezés miatt zavar, hiszen ezért jár mindenki motorral)
7: Szőke hajjal nem tudsz végigsétálni a tengerparton anélkül, hogy ne szólítsanak le minden másodpercben
8: Nem oltják be a saját kutyáikat, és nem nézetik meg soha állatorvossal
9: Egészségügyi ellátás (minősíthetetlen)
10: Az utak minősége

(Hegedüs Ágnes, 2017)


"Inkább az olasz Adria partjára hasonlít a tengerpart, mint Maldívra. Az utazók többsége szerintem jobbat vár. Ár-érték arányban nagyon jó. Időjárás erősen csapadékos a téli hónapokban, általában éjszaka esik, de nappal sem kevés. Az a szerencse, hogy 1-2 órát erősen esik, utána pár perc alatt kiderül. Páratartalom ütős, 90% télen.

 • Mindenki kedves és mosolyog, békés a sziget.

 • Kuta oldal bulizós, Nusa Dua elegáns, sok az étterem, Benoa egy félsziget (Tanjung Benoa), ahol szépek a szállodák, de az út mentén ápolatlan helyeken, néhol járda nélkül lehet csak közlekedni, közvilágítás foghíjas, elég unalmas.

 • Kuta fekete, vulkanikus homokos, tele éttermekkel, szórakozóhelyekkel.

 • Nusa Dua és Kuta között kb. 15 perc taxi út van, érdemes Nusa Duan megszállni és átjárni Kutára vacsorázni, esetleg masszázsra befizetni, töredéke így lehet spórolni az egyébként drága 4-5*-os szállodák szolgáltatásain.

 • Van gyorskaja és európai ízek, de persze itt sem ez a lényeg, hanem a helyi ízek. Sok a bóvli, de van jó áron kiváló minőségű másolatokat kapni. A helyben készült faragások, maszkok, bútorok csodálatosak, nem olcsók, de gyönyörűek.

 • Uluwatu számomra nagy élmény volt. Északon a hegyekből nem láttam semmit, mert köd volt, kb. 5-6 órát utaztunk tök feleslegesen.

 • A Floating Temple is szuper, nagyon tetszett. A Majmok temploma elég idegesítő, tele kellemetlenkedő, lopdosó majmokkal, koszos. Ubud kézműves falu, elmegy. A rizsteraszok nagyon megnyugtatóak, szépek, teljesen más élmény, mint a tengerpart.

 • Közlekedés kicsit kaotikus...

 • A szállodák kertjei csodálatosak, ilyen buja, kreatív, megnyugtató kerteket sehol máshol nem láttam.

Jáván láttuk Borobudurt és Prambanant, ezek must see. Jogyakarta is nagyon tetszett, a palota és az utcai káosz is. 2 éj 3 nap elég. Az itt készült batikok világhírűek. Lombokon nem jártam, állítólag szebb, mint Bali. Összességében életem egyik legszuperebb útja volt." (2011)

fotó by Hegedűs Ágnes

"Szerintem Bali túl van értékelve. Mázlisták, hogy ilyen jól cseng Bali neve a világ utazóinak körében. Thaiföld sokkal jobb hely, szinte minden tekintetben. Ami jobban tetszett nekem Balin, mint Thaiföldön az a természet, és a falvak. A teraszos rizsföldek gyönyörű látványát Balihoz kapcsolom a gondolataimban." (2011)


"Igaz, hogy Thaiföldön több a szép strand, mint Balin, viszont vannak dolgok, amikben Bali a nyerő: a helyi emberek, a kultúrájuk, a hitviláguk, a szokásaik, a kedvességük és a szeretetteljességük. Sok helyen jártam még, de az említettek vonatkozásában sehol nem ért olyan mélyreható, markáns és szép élmény, mint itt. Hangsúlyoznom kell, hogy az emelkedett élmények nem a hotel régiójához, a Nusa Dua-hoz, hanem a körutazásokhoz és Jimbaran-hoz kötődnek."


"20 évvel ezelőtt Bali olyan volt, mint amilyennek manapság szívesen elképzelnénk. 10 évvel ezelőtt már nem volt annyira jó hely. Most, amikor újra eljöttem, már túl sok a lehangoló dolog." (2012)


"A honlapotok tengerpartos része kicsit túl negatívan hangzik, én annyit hozzátennék, hogy bár a tengerpart 90%-ban nem a legjobb, de - főleg délen - a szállodák medence-csodái bőven kárpótolják az oda látogatókat, illetve Nusa Duán a tengerpart is szuper, persze nem egy Maldív-szigetek, de nagyon odafigyelnek arra, hogy méltó lehessen a fehér-homokos tengerpart elnevezésre, még ha mesterséges is. Bali egy kis kincses sziget, szinte minden szempontból, eredeti és autentikus, és a nyaralás igazi élményként zárulhat, amennyiben nem egy Szingapúrt várnak a kedves utasok. Az én utasaim között, akik kicsit is csalódtak, erre panaszkodtak, hogy előtte Szingapúrban álltak meg, s ugyanazt várták volna Balitól is, pedáns rendet és tisztaságot; márpedig Balin előfordulhat, hogy míg a hotelszobánk erkélyéről balra nézve a csodálatos luxushotelt és -körülményeket látjuk, addig jobbra nézve, a szomszédos telken már egy-egy szemétkupac csúfít bele a kilátásba.

De hát Bali nem is lenne Bali mindezek nélkül, ettől Bali és ettől eredeti. Illetve, ha már úti kritika, ami még elronthatja a nyaralók kedvét néha, az a trükkös árusok és pénzváltók, esetleg taxisok, de ha már valaki tudja mire figyeljen oda egy kicsit, semmi nem ronthatja el a nyaralását." (Heni, 2012)


"Illúzió romboló, hogy a bali emberek mennyire nem törődnek a környezetük tisztaságával. A hotelövezeteken kívül a falvakban, településeken, a természetben mindenhol szemét szemét hátán, főleg műanyag flakonok. Sok helyen égetnek műanyagszemetet, az meg bűzt áraszt. Magrove erdőket vágnak ki az autóút építésénél, a korallszirtek a tengerben félig elpusztítva (sznorkelezni a sziget északi részén érdemes). Bali lakói nem gondolnak arra, hogy így 20 év múlva csaknem elpusztítják a szigetüket és persze ezzel a turizmust is?" (Gabi, 2011)


"Bali tökéletes úti cél aktív és passzív nyaralni vágyóknak is. Mi nászúton voltunk ott és beváltotta a hozzá fűzött reményeinket. Rengeteg a látnivaló, 2 hét talán nem is elég mindenre, de nagyon jól éreztük magunkat és tervezünk majd még visszamenni.

Nagyon tetszett a paradicsomi környezet, a gyönyörű tájak és a tengerpart. Kevésbé tetszett, hogy a helyiek nagyon agresszívan próbálnak a turistákra minél több mindent rásózni és sajnos alkudni mindig muszáj, ami egy idő után nagyon fárasztó is lehet és egyáltalán nem biztos, hogy jó üzletet köt az ember még hosszas alkudozás után sem." (2013)

fotó by Hegedűs Ágnes

"A szentélyek, rizsteraszok, áldozati gyümölcs és virágkosarak szigete. A legszebbek a falvak a sziget belsejében és a kevésbé turistás keleti részen. Béke és nyugalom honol ebben a trópusi paradicsomban. Rendezett, ápolt házak sorakoznak egymás után smaragd zöld rizsföldek között. Isteni trópusi gyümölcsöket lehet enni: mangosztin, kígyóbőrgyümölcs, papaya jelképes összegért. A legizgalmasabb program a rafting a dzsungelben. Belógó liánok, ugrándozó majmok között evez a turista a sebes folyón, ahol akár 4 méter magas zúgók is vannak. A víz meleg, nem is bánkódik az ember, ha beleesik." (Cs. Ági, Vista, 2013)


"Igyekeztünk mindent megnézni és bejárni. Már a reptéren összegyűjtöttük a turistáknak szóló prospektusokat és átnéztük a különböző programcsomagokat. Részt vettünk egy 2 egész napos túrán is, mely alkalmával a látnivalók 90%-át meg tudtuk nézni. Benoában a környező éttermekben biztonsággal fogyasztható minden. Hasmenéses betegségtől nem kell tartani, erre nagyon oda figyeltek a helyiek. Sok templomba csak helyi idegenvezetővel lehet bejutni, annak ellenére is, hogy az ember megveszi a belépőjegyet.

A közbiztonság jól szervezett, vigyáznak a turistákra. Nagyon nagy kint a szegénység és a helyi lakosok épp ezért szeretnének minél több pénzt kisajtolni a turistákból. Ez volt az egyetlen negatívum. Kétféle tengerpart között esetenként akár 4 szeres árdifferencia is lehetett a napágy bérlésnél. Volt olyan alkalom, hogy egy helyi kisboltban 3 palack víz vásárlásakor akart a pénztáros dupla árat számolni a vizekért. Fokozottan figyelni kell, hogy nyugtát adjon az eladó a kisboltban is, mert egyébként, lehet, hogy nem olyan áron kapja a turista a megvett terméket, mint ami ki van írva..." (Vista-utazó, 2015)

"Balin, nem szabad csupán a hotelben pihenni, hanem meg kell ismerni a szigetet. Sokkal több, mint óceán és napfény. Ottlétünk alatt nagyon sok szép helyre kalauzoltak el bennünket. Minden fő látványosságot módunkban állt megnézni. Odajutás közben megismerhettük, láthattuk hogyan élnek a szigeten. Az emberek boldogok, hálásak, imádkoznak, áldoznak. Mindezt nem látványosságból űzik, semmi köze a turizmushoz, ők valóban így élnek. Bármerre is jártunk az áldozati kosarak mindenhol ott voltak, legyen az utca, templom, bolt, benzinkút, vagy szent hely. Mindent a füstölő és virágok illata lengett be. Semmihez sem lehet hasonlítani. Megismerkedünk a helyi gyümölcsökkel. Kígyó gyümölcsöt mindenkinek nagyon ajánlom, nem csak szép de nagyon ízletes is. Balin rengeteg robogó van, mivel nagyon szűkek és picik az utak ezért evvel könnyebb közlekedniük. Sok forgalmi dugót láttunk, sőt apró koccanást is. Viszont, ami meglepő, egyetlen hangos szóváltás sem volt. Egymásra néztek, konstatálták, hogy nem történt baj és haladtak tovább. A balinézok lassúak, nyugodtak, boldogok. Balin mindenkinek van munkája, s nincsen hajléktalan sem. A szent hitük és meggyőződésünk miatt teljesen nyugodt életet élnek. A túráink során egy balinéz idegenvezetőnk volt, aki megtanult magyarul, és ő kalauzolt végig minket a szigeten. Már az is egy élmény volt, ahogyan őt hallgattuk. Roppant aranyos. (Iputu Agust) Bali 99%-ban hindu vallású. A hindu hit szerint napi háromszor imádkoznak, és áldoznak. Balin több mint 200 ezer templom található. Mindegyik hasonlít, de mégis valahol más. Ami biztos, nagyon egyedi az építészeti stílusuk." (Sz-P Orsi, Vista-utazó, 2016)   


"Ha Balit három szóval kellene leírni az első biztos a turista lenne, aztán a tenger és a …. templom. Összességében Balit látni is egy tapasztalás volt, és nem mondhatnánk hogy semmi sem fogott meg, de ide nem vágyunk vissza. Ajánljuk Balit mindenkinek, aki szereti a jól kiépített homokos tengerpartot, akit nem zavar ha egy helyen több a turista mint a helyi, aki szereti ha az otthon megszokott dolgok, ízek több ezer kilométerre is megtalálhatóak. Nem ajánlom azoknak, akik nem szeretik a túl turistás helyeket, nem szeretik, ha a hétvégén a reggae buliba nincsenek helyiek a felszolgálókon és a zenekaron kívül … Legközelebb ha erre járunk inkább Lombok." forrás


"Kipróbáltuk az elefánt háton utazást is. Az elefánt vezetője sokat mesélt az állatokról, a túra végén az elefánt fürdeni ment a medencéjébe, majd lehetőség volt megetetni is. Fantasztikus élmény egy ekkora teremtény hátán ülni, és csak élvezni a zöld földek látványát, melyek mellett elhaladunk. A raftingot mindenkinek ajánlom igazi adrenalin bomba. A csónak vezetője vigyáz az utasaira s közben elmesél mindent a folyóról és a mellette húzódó falvakról is. A folyó hullámai igazi trópusi- dzsungel környezetbe sodorja utasait. 9 km-en keresztül van lehetőség raftingolni, melyet majd csak másnap fognak izmaink érezni. A folyó bizonyos szakaszain faragványok vannak, melyek bemutatják a hindu történelmet.

A másik két fontos hindu történelmet bemutató mű a két nemzeti táncuk a Barong és a Kecak. Mind kettő felejthetetlen és különleges mind előadásban, mind hangzásában is. Maszkban és mezítláb táncolnak, teljes átéléssel. A Kacak esti előadás, mert tűz tánc is van benne. Egyfajta szertartás ez is nekik. A táncok a jó és a rossz harcát mutatják be, melyben kiderül, hogy egyik sem győzhet, ezért lesz harmónia és összhang a világban. Aki ide utazik az nem csak testileg és szellemileg töltődik fel, hanem lélekben is összekapcsolódik ezekkel az életérzésekkel. A békével, a boldogsággal és a nyugalommal. Lelassul, elengedi az otthoni rohanós napokat, a sok hangos és felesleges szót. Kicsit talán mindenki magába néz és belülről is feltöltődik energiákkal." (P. O., 2016)


"Összességében Bali nem adott annyira sok újat egy korábbi thaiföldi utunkhoz képest, mint amennyit vártam tőle (de nem csalódottan jöttem haza, mert volt nagyon sok varázslatos benne). Az árban lévő három helyi kirándulásból sajnos egyik sem ment az ún. lebegő templomhoz, ami a leglátványosabb a szigeten. (Egyébként ötféle túraút volt, azok egyikének része ez a templom.) Az utat Önök csak közvetítették, a szervező más cég volt, így feltételezem utóbbi határozta meg a kirándulásokat is.

Az idegenvezetőnk - Agus - fantasztikus figura. Sikeres fellépő lehetne egy magyar stand up comedyben, olyan humorosan és szlenggel megtűzdelve beszélt, megfűszerezve egy kellemes balinéz akcentussal. (Magától tanult meg magyarul, és mi turisták tovább fejlesztettük a szókincsét.) Úgy tűnt szívesen kóstolna gyakrabban magyar pálinkát (a fogyasztása után az isteneit ki tudja engesztelni), így aki fertőzés ellen vinne magával a következő utasokból, az tegyen be egy tartalék üveggel. De lehet vinni néhány szép (nem zöld, mert olyat importálnak a szupermarketekbe) magyar almát is ajándékba, vagy egy magyar feliratú pólót (kb. L-es méret). Étkezésnél vigyázni kell mint minden trópusi országban. A szállodánkban (Mercure Resort Sanur) fogyasztható volt a jégkocka és a fagylalt is. A csapvízzel lehetett fogat mosni is. Ugyanakkor a húsleveseket (ami pl. volt reggelire is néha) nem javaslom.

Közbiztonság átlagos. Ha alkalmat adunk rá a tömegben, akkor valószínűleg kizsebelnek. A szállodaszobai széfben tartottuk mindazon pénzünket és értékeinket, amit nem vittünk magunkkal, és onnan nem tűnt el semmi. (Ez utóbbival kapcsolatban volt negatív tapasztalatunk Thaiföldön, ezért hangsúlyoztam.) Ja, a majomerdőkben a majmokkal is vigyázni kell, pl. napszemüveg, zacskós chips a kedvencük, azt gyorsan elviszik. (Utóbbit láttuk magunk is.) Az árban benne volt egy 90 perces masszázs is. A masszőr hölgyek kérdésünkre elmondták, hogy reggel nyolckor kezdtek. Mi este hétkor kezdtünk náluk, és még jöttek utánunk. Nincsen pihenőnapjuk egyik héten sem ... Nyugodtan adjunk nekik egy kis fizetés kiegészítést, megérdemlik, ügyesen dolgoznak!

Jó tanács! A kirándulások során a fűszerkertben vásároltunk kávét és teát. Ugyanezek, esetenként mutatósabb csomagolásban (kézzel faragott fadoboz) sokkal olcsóbbak voltak a bevásárlóközpontban (ahová ingyenes külön busz ment a szállodától). Ugyanez igaz az egyszerűbb fafaragásokra is. A tömeggyári fafaragó is olyan ügyes mint a szervezett turista célpontként meglátogatott kis műhelyek fafaragói. Tény, hogy utóbbiban olyanok a vezetők, akiket megemlítenek az útikönyvek és nemzetközileg is elismertek esetleg, továbbá a választék nagyobb és lehet találni igazi különlegességeket. A harmadik ilyen tömegcikk, ami olcsóbb és ugyanolyan (vagy egyenesen ugyanaz) mint a turistaközpontok árusainál, az a szappanok és néhány kozmetikum. Az árusok kedvesek, hívogatnak, de nem akaszkodnak az emberre mint pl. a közel-keleten (főleg Egyiptomban). A kisgyerekek közül néhány nagyon ragadós tud lenni, hogy eladjon pár (egyébként szép) képeslapot." (Vista-utazó, 2016)


,, Az út előtt azt hittem, biztosan túlzás az, hogy Bali a mosoly szigete. Vagy ha igaz is, valószínűleg nem mindenhol őszinte az a mosoly. Tévedtem. A nálam kevésbé romantikus lelkek persze gondolhatják azt is, hogy ez pusztán annak szól, hogy Bali a turizmusból él. Rettentően szegény tartománya Indonéziának, mégis mindenki mosolyog. Az ott élő emberek (jó, talán a minket átvágni akaró, csalódott taxist leszámítva) nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk. És egy ponton túl őszintén nem érdekel, hogy miért, mert egyrészt kicsit sem éreztük ezt álszent modornak, másrészt amit ebből hazahoztam, az az, hogy még most is ismeretlen emberekre mosolygok Budapest utcáin, reflexből. És visszamosolyognak. (2016)" forrás

Olvasmányos linkek

"Az esős évszakot mindenképpen szerettük volna elkerülni, ezért a május és október közötti időszakot céloztuk be. Nem mintha az esős évszakban unatkozni kellene, csak épp a napi rendszerességgel érkező, rövid, ám brutális zuhé nem mindenkinek van ínyére.Hidegre itt sosem kell számítani,a tengervíz mindig meleg, tehát alapvetően rossz szezon nincs, csak jó és még jobb. Érdemes előre megtervezni, hol lesz Balin a bázisunk. A sziget nem irdatlan méretű, de roppant sűrűn lakott, így a kanyargós utakon mindig, mindenütt nagy a forgalom. Bár a fő látnivalók nincsenek nagyon messze egymástól, azért előfordulhat, hogy 2-3 órát kell autóznunk egyiktől a másikig. Két lehetőség adott, vagy többször költözünk ottlétünk során, vagy letáborozunk egy helyen, és sok-sok hosszú kirándulással számolunk.

A turistaközpontok délen, Sanur, illetve Kuta környékén vannak, itt rengeteg szállodát, pezsgő éjszakai életet és homokos tengerpartot találunk. Ha vásárolni támad kedvünk, akkor a sziget belsejében található Ubudba érdemes ellátogatnunk,ha pedig búvárkodni szeretnénk, akkor Amed, Padang Bai, Pemuteran vagy a már említett Tulamben a megfelelő úti cél.Ez utóbbi, a térképen szinte fel sem tűnő kis falu a sziget északkeleti részén fekszik, és mára legendás hírnévre tett szert a búvárok körében. Első pillantásra nem volt túl bizalomgerjesztő a fekete kavicsos tengerpart látványa, sőt eleinte a víz alatt is csalódást keltett a sötét homokban felbukkanó néhány korall, anemóna. Az ember irigyli a balinézek merészségét, akik időnként az egész családot egyetlen robogóra felpakolva cikáznak az autók közt. Igyekeznek vigyázni egymásra, de ekkora forgalom mellett így is gyakoriak a balesetek, és bizony a helyi viszonyok között kevésbé rutinosan mozgó külföldiek is bajba kerülnek időnként. A bal oldali közlekedéshez nem szokott, motorozásban járatlan turistáknak nem javasolnám az önálló robogózást.

Rengeteg lehetőség van arra, hogy kedvező áron egész napra autót vagy mikrobuszt béreljünk sofőrrel, aki ráadásul a további programokat, mondjuk a hajókirándulás megszervezését is elintézi helyettünk. Mi így jártuk be például Menjangan szigetét, ahol a víz alatt látványos korallkertekben, a felszínen pedig a szigeten élő szarvasok látványában gyönyörködhettünk. Ubudba mindenki elzarándokol, akit Balira vet a sors. Egyrészt a vásárlás miatt, másrészt pedig azért, hogy a Monkey Forestben majmokkal fotózkodjon. A jópofa kis jószágok meglehetősen ügyes tolvajok, egy pillanat alatt kikapják az ember kezéből a csemegét, aztán gond nélkül felülnek a turista fejére.

Bali ugyan tényleg álomsziget, de azért az nem igaz, hogy itt minden jól működik. Azzal is szembesültünk, hogy a szemét hamarosan maga alá temeti ezt a páratlanul szép helyet. Ezen persze nincs mit csodálkozni. Bali nagyjából akkora, mint Békés megye, csakhogy míg a magyar megyének 470 ezer lakosa van, addig ezen a szigeten több mint négymillióan élnek. És turistából is kicsit kevesebb van Gyulán, mint Kután. Még ha a balinézek nem is szoktak volna rá a mindenféle csomagolt termékre, elég lenne az a több millió turista, akiknek palackos víz, dobozos kóla meg zacskós chips nélkül elképzelhetetlen a nyaralás. A hulladékgazdálkodás gyerekcipőben jár, és bizony elkeserítő látvány a mindenfelé felbukkanó szemétkupac. (2015)" forrás


"A szigeten rettenetesen sok turista van. De rettenetesen. Még angol nyelvű helyi újságok is vannak, kifejezetten az itt letelepedett külföldiek érdeklődési köréhez szabva (álláshirdetések, ingatlan, stb). És a helyiek alkalmazkodtak is a lehetőségekhez. Minden drága, mert úgyis megveszi valaki. Főleg az amerikai expatok (hazájuktól távol élők - jééé, én is az vagyok), akik itt kiskirályok az otthoni pénzükből (na ilyen sajnos nem vagyok). Az árak a jávai árak 3-4-5-szörösei. Tömegközlekedés nincs, a helyiek saját autóval, motorral járnak, a külföldiek meg taxival. Csak a hátizsákos, low budget utazók szívnak, mint például én is. Mondjuk nekem ott a CS, ami isteni találmány az istenek szigetén.

Az utak különben teljesen jók, a forgalom is normális (kivéve Kutában és Denpasarban, ahol azért rendes dugó van), bár engem meglepett, hogy ennyi autó van mindenfelé. Valahogy úgy képzeli az ember Balit, mint egy lakatlan Édent, fehér homokos partok és zöld rizsteraszok között. Ehhez képest város város hátán, tele turistával és taxisokkal, akik méterenként próbálják az emberre rátukmálni a szolgáltatásaikat. És ha nemet mondasz a fuvarra, azért egy strandkendőt még igazán vehetsz. Olcsón, csak neked. Nem lehet 10 métert sétálni az utcán anélkül, hogy masszázst, fuvart vagy sarongot ne próbálnának eladni az embernek, miközben arról faggatnak, honnan jössz és hova mész. Halál idegesítő. Azért persze a híres Bali fényképek sem mind Photoshoppal készültek. Amellett, hogy zsúfoltabb a hely, mint vártam, azért vannak csodaszép rizsteraszok és tengeri sziklán álló, festői hindu szentélyek. (2013)" forrás


"Az igazi móka Balin akkor kezdődött el, amikor néhány napra kibéreltem egy robogót, magamra vettem a hátizsákot és elkezdtem felderíteni a sziget eldugottabb szegleteit. Noha a kutai viszonyok láttán már kellő mennyiségű rosszindulat és negatív előítélet volt bennem Balival kapcsolatban, röviddel az indulás után be kellett látnom, hogy ez a sziget jóval több annál, mint amit róla gondoltam. Változatos, színes, lenyűgöző és szórakoztató egyszerre, mind látvány, mind kultúra, mind pedig a rajta élő emberek szempontjából. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy életem eddigi legjobb motorostúráját zavartam le a 125-ös Yamaha nyergében. Hol egy érdekes templom, hol egy zöldellő rizsterasz, hol pedig egy szokatlan arcberendezés miatt voltam kénytelenek rámarkolni a fékre, így sajnos három, erőltetett menetben végigmotorozott nap sem volt elég a véltnél sokkal nagyobb sziget bejárására. (2009)" forrás


"Többször találkoztunk vicces falusi szertartásokkal, például a felnőttkor küszöbére érő fiút felpakolják egy életnagyságú falóra, amit négy haverja felkap a vállára, és körbe-körbe körbe sétálnak vele a főutcán, és próbálják kirázni a nyeregből. Az egész falu meg persze követi őket, és röhög az ingyencirkuszon, a forgalom eközben Bali észak-déli főútján pedig áll. Mindez nem a turisták szórakoztatására fenntartott kamufolklór, hanem egyszerűen maga az élet." forrás


"Az emberek amúgy szinte már túl barátságosak, mindenhez vigyorognak meg hálálkodnak, kicsit furcsák nekem. Lehet a vallás miatt, valami hinduk egyébként, tele is van az utca kis rizses-biszbaszos tálkákkal, amik szerintük napi áldozat az isteneknek. De nem csak emiatt van mocsok, simán szemetel mindenki, főleg aki egész nap egy helyen van és butikozik vagy próbálja rásózni valakire a robogóját, autóját. Jellemző, hogy minden munkára 3 ember van, és még fel is veszik őket, lefogadom, hogy statisztikailag nincs munkanélküliség. Ez egy boltban úgy néz ki, hogy áll egy eladó minden sorban, ha veszel valamit odaadod neki és majd ő elviszi a pénztárhoz, ahol vannak vagy 3-an, egyik tényleg dolgozik, a másik kettő meg nézi. Felvennének ide egy teszkós HR-est és kapásból kirúgná felét a francba." forrás


"Bali. Sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Mára félig megette a turizmus, a pénz, és annak mindent elsöprő hatalma. Persze különleges, ahogy keveredik a balinéz hinduizmus, az egyre inkább terjeszkedő iszlám és a nyugati ateizmus. Kétségtelen, hogy egy szörfparadicsom, mert olyanok az adottságai, és persze vannak még kevésbé frekventált helyek, bár nyilvánvalóan füllentettek azok, akiktől azt hallottam, hogy a sziget északi részén, illetve a sziget belsején vannak még érintetlen területek, ahol meg nem nagyon láttak fehér embert. Ez azért sem lehetséges, mert csak 2010-ben 2.6 millió turista látogatott Balira, ami a sziget gyorsan szaporodó lakosságának jó kétharmada." forrás


"És még egy helyi nevezetességre beneveztünk. Kakasviadal. Először a gondolattól is felháborodtam, de végül úgy döntöttem, nem hagyom ki. Egy helyi srác szervezett be minket és szállított a helyszínre, a szomszéd faluba a robogóján. Na, itt nem voltak turisták. De voltak kb 50-en fiatalok és idősek, kakastulajdonosok és csak fogadni vágyók, ideiglenes dominó asztal a földön, bambusz tetővel fedett küzdőtér egy hivatalosan senkihez nem tartozó földön a falu szélén. A kakasviadal illegális, de Tomy szerint annyira tradicionális hogy nem lehet eltüntetni. Ő maga is több kakassal rendelkezik, az egyik közülük többszörös nyertes. A kakasviadal menete egy laikus számára kicsit zavarosnak tűnhet." forrás


"Indonéziáról mindenkinek Bali jut eszébe és ez nem véletlen, mert Bali kúl hely. Annak ellenére az, hogy nem szívlelem a kifejezetten turista helyeket és kifejezetten irtózom a Bintang trikós, kövér és sörszagú bulléktól, akikből akad bőven a Circle K-k és Mc Donald's-ok árnyékában. Szót sem érdemel a jellegtelen Kuta beach, a köré épült drága resortok, plázák és zsibárusok említésre sem méltók. Akkor miért jó Bali? Elsősorban: Hinduizmus, kultúra, balinézek. Másodsorban: snorkeling, szörfözés, búvárkodás." forrás


"Minden rosszra fel voltunk készülve Bali-ba menet, turista-áradatra, drágaságra, zsúfoltságra. Persze turista sok van, de valahogy kevésbé zavaró ez itt, egy olyan helyen ami fel van rá készülve. Beszippantja a turistákat, elvésznek. Az árak meglepően olcsók, olyan mint a legeldugottabb keleti csücsökben volt. Egy valamire nem számítottunk: a kultúrára. Idáig sok szépet láttunk, de emberi kéz alkotta dolgokból finoman szólva is alul voltunk kínálva. A buszon teljesen rátapadtunk az ablakra és csak ámultunk. Minden sarkon egy szobor, minden ház egy külön szentély. Hihetetlen, hogy lehet két, egymástól 25 km-re lévő sziget, ennyire más. Külön országgá kéne nyilvánítani." forrás


"Balin is megállna az élet nők nélkül. Nemcsak a házimunkát végzik és a családot tartják össze, de ők a vallási szertartások, és ünnepségek lebonyolítói is. Szóval a balinéz nők mindennek az alfái és omegái, így rendkívüli tisztelet jár nekik. Részemről már csak azért is, mert házigazdaként egyszerűen brillíroznak. El tudják azt képzelni otthon, hogy csak úgy mennek az utcán, mikor valaki odalép és behívja önöket a házába? Hát velünk Balin pontosan ez történt!" forrás,, Bali eszméletlenül sokszínű. Ha itt vagy, azonnal bérelj egy robogót, és takarodó az utakra, a kis falvakba, a hegyekre, a tengerpartra, a rizsföldekre, a kakaóültetvényekre, a tavakhoz.
Itt amellett, hogy bal oldali a közlekedés, az a szabály, hogy nincs szabály, és tömve vannak az utak. Jelentem, bejártam a sziget nagy részét, és már szinte úgy közlekedek, mint egy original balinéz. 
Számomra Bali testesíti meg azt a helyet, ahol le tudnám élni az életemet. Bár ez erős volt, mert sosem tudok megülni a seggemen, de na, értitek. Ahol egyáltalán nem érdekel, ha eltévedek, és ahol mindenhol isteni balinéz kávét szürcsölhetek. Ahol minden van, amit szeretnék. Ahol életem legjobb organikus csokiját kóstoltam meg. Ahol szétárad a pozitív enerdzsí. Ahol a hinduizmus átjárja a levegőt, és minden színes virágokkal van feldiszítve. Ahol mindig ünnepelnek valamit. Ahol a legfinomabb kajákat nyomhatod a képedbe. Ahol a frangepáni illata mámorít hajnalban, amikor mezitláb sétálsz haza a tengerpartól. Ahol láthatod, milyen kemény munka lévén kerül is a a rizs az asztalodra. Ahol gyönyörű hegyektől kezdve a fehér homokos paradicsomig, minden van. Ahol szerelmek és csalódások kezdődnek. Ahol mindenki mosolyog, és hihetetlenül segítőkész, és nap végére neked is lezsibbad a pofád a vigyorgástól. Ahol a leginkább tudod értékelni azt, hogy egyáltalán élsz, és ezeket megtapasztalhatod. Ez Bali. (2016)" forrás"A fényképezőgépemet szorosan a csuklómra tekertem és egy pillanatra sem engedtem ki a markomból! Szegény japcsi kiscsaj ott bőgött, mert a majom elszaladt a gépével. Egy jó tanács! Kajás szatyorba értéket ne tegyetek! Útlevél, pénz, telefon, fényképezőgép stb. a majom simán elszalad a szatyorral ha egy pillanatra kihagysz! ...és utána módszeresen kirámolja." forrás


Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Balira Repülőjegyek Balira
Olcsó repülőjegyek Balira a Vistánál
SZÁLLÁSFOGLALÁS


FOTÓGALÉRIA