ÚTIKRITIKA.HU / Tadzsikisztán


Tadzsikisztán

Tádzsikisztán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Elter Karesz fotója

Tádzsikisztán dióhéjban

 • Tádzsikisztán közép-ázsiai, nagyon hegyes ország, ami határos Afganisztánnal, Kirgizisztánnal, Üzbegisztánnal és Kínával. Tádzsikisztán területe 143 ezer négyzetkilométer és kb. 8,1 milliós a lakossága. Fővárosa: Dusanbe. A tádzsik főváros 4072 kilométerre van Budapesttől.
 • Tádzsikisztánban tádzsikul beszélnek,de a közigazgatásban, üzleti életben az orosz nyelv használata dominál. Az ország a Szovjetunió egyik tagállama volt 1925-1991 között). A tádzsikok kb. 85 százaléka szunnita muzulmán vallású. Tádzsikisztán lakosságának 70 százaléka tádzsik, s a legnépesebb kisebbség az üzbég (kb. 15%).
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Tádzsikisztánba. Lehet érkezéskor a Dusanbe-i repülőtéren vízumot szerezni, de némileg problémás, kényelmetlen. Utazási partnerünk, a Vista vízumügyintézője szívesen segít a lehető legkényelmesebbé tenni a vízumügyintézést!
 • Tádzsikisztán meglátogatását, az ottani programot az ottani közbiztonsági helyzet aktuális állapotát figyelembe véve, körültekintően kell kialakítani. A főváros és a nagyobb városok közbiztonsága kielégítő, teljesen vidékre, hegyi túrákra csakis szervezett formában, helyi kísérővel ajánlatos utazni.
 • Tádzsikisztán meglátogatására csak a tapasztalt, kalandot kereső, de ugyanakkor óvatos utazóknak ajánljuk, valamint olyanoknak, akiknek a helyi utazását teljesen megszervezik megbízható helyi irodák.
 • Tádzsikisztánban Magyarországhoz képest az időeltolódás: télen +4 óra, tavasztól-őszig +3 óra.
 • Időjárásra jellemző, hogy a tél enyhe, a nyár pedig forró.
 • Tádzsikisztán hivatalos fizetőeszköze: somoni (TJS).

Fő látnivalók:

 • Dusanbe
 • A Hissor erődítmény
 • A tadzsik hegyek közti völgyek világa, a Pamír-hegység és a Pamir Highway (országút)
 • Nomád jurtákba benézni

A Pamir Highway (M41) a világ második legmagasabban vezető országútja (az első a karakorum Pakisztánban). Ez az országút a Pamír hegyvonulatain keresztül átmegy az alábbi országokon: Afganisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán. No de ennek a világhíres országútnak a leghosszabb szakasza éppen Tádzsikisztán területén van.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A hegyi tájak szépsége lélegzetelállító
 2. Időzni Murghab faluban
 3. A Pamir-hegység érdekes, furcsa növényvilága
 4. A hegyi vidékeken vásárolt fantasztikus ízű gyümölcsök (alma, körte, szilva)
 5. Hogy a fővárosuk, Dusanbe neve annyit jelent, hogy hétfő
 6. Dusanbe-ban az Opera balett nevű téren egy étteremben mennyei saslikot ettünk sok hagymával
 7. Szívélyesek a helyi népek, gyakran hívják vendégségbe az ismeretlen utazót is
 8. A kétórás helikopterezés (közel 100 dolcsi) a Pamír-hegység fölött, Dusanbe és Khorog közötti szakaszon
 9. Termálvizes fürdés a hegyek között egy faluban (nem koedukált!)

Nem tetszett

 1. A nyelvi problémák, ugyanis idegennyelvként csak az orosz beszélik, angolul nagyon kevesen tudnak (Dusanbeban azért vannak angolul tudók)
 2. Veszélyes bizony a Pamir országúton közlekedni, ha a sofőrünk nem kellően profi és óvatos
 3. Nehéz a hegyekben hozzászokni a magaslati levegőhöz
 4. Maradt helyi pénzünk végén és veszendőbe ment, mivel más országba nem ér semmit
 5. Túl sok a sivatagos táj, egy idő után unalmas
 6. Látványosak azok a nagy, díszes kenyérlepények, de az ízük nem varázsolt el minket
 7. A birkahús domináns helye az ottani húsválasztékban, vidéken az ízetlen, alig fűszerezett kaják (iszlám miatt no malac), a nomádok az étkezést nem alakították ínyenckedéssé
 8. A benzinhiány miatti várakozások, a vadul vezető autósok, teherautó-vezetők
 9. A Khujand helyi sör nem ízlett, szerencsére volt jobb orosz sör, a Baltika
 10. Dusanbe elég sivár hely és a levegő is szennyezett, csak hát a sok vidékezés előtt és után mégis valamennyire kell egy civilizációs menedékhely

Vélemények

"Dusanbe nem egy nagy város. Könnyen bejárható. A központ lényegében egy nagy sugárút, a Rudaki. Ott vannak a fő épületek, turistás látnivalók. Az épületek ezen a részen felújítottak, tarka színekre festettek. Kellemes a városban a sok fa. A központot uralja Iszmail Somoni, a tádzsik nép alapítójának az emlékműve. Onnan egy rövid, kellemes séta vezet a tádzsik elnök rezidenciájához. Nagy az országban a személyi kultusz. Ki tudja, hogy a tádzsikok mennyire szeretik a valóságban a nagyfőnököt? Mindenesetre úgy csinálnak. Dusanbet a Dusanbinka nevű folyó osztja ketté. A központ valamennyire vonzó, viszont a folyó másik oldalán a lakónegyedek vannak és ott többnyire csak ronda szovjetes házak láthatók. Taxival elmentünk a 20 kilométerre lévő Gissar városba. Nem volt nagy szám." (P. A., 2013)


,, Kirgizisztánhoz képest Tadzsikisztán tisztább, biztonságosabb, és kevesebb a simlis alak!" (Nagy A., 2016)

Olvasmányos linkek

,, A csapvíz ivása nekünk semmilyen gondot nem okozott, így bár kellő óvatosság nem árt, szerintem a víz iható. Tádzsikisztánban ne lepődjünk meg, ha egy városban éjszaka nincs közvilágítás. Én az országban eltöltött egy hetem alatt 2 településen láttam működő közvilágítást, ezek egyike egy jelentéktelen kisváros, Dangara, a másik viszont Dusanbe, itt nem kell aggódnunk, az utak rendesen meg vannak világítva, sőt a belvárost (Nemzeti Könyvtár, Szomoni-emlékmű, Rudaki park stb.) érdemes este is felkeresni. Az emlékművek szépen ki vannak világítva, a szökőkutak színes fényekben pompáznak. A közvilágítás hiánya azonban nem jelenti az áram hiányát, az még a legkisebb pamíri falvakban is van, én magam áramszünetekkel sem találkoztam. Az alapvető élelmiszereket a városszerte megtalálható boltokban, vagy a nagyobb piacokon szerezhetjük be. Nagyobb bevásárlóközpontok, vagy hipermarketek (mint pl. Pesten az Auchan vagy a Tesco) nincsenek, inkább a magyar abc-k méretébe eső boltokat találhatunk. ATM-ek a nagyobb városokban így Dusanbéban is megtalálhatóak, és a bankokban pénzt is lehet váltani. A legnépszerűbb valuták az amerikai dollár, az euró és az orosz rubel. A tipikus közép-ázsiai étel a plov, melyet Asgabattól Pavlodárig minden nép a saját találmányának tart. Nem egy olyan nagy dolog, gyakorlatilag egy kicsit zöldséges rizses-hús, ezt a tádzsik fővárosban is érdemes megkóstolni. A városban több helyen nagy sárga tartálykocsikból árulják a poszt-szovjet térség emblematikus italát a kvászt. (2015)" forrás


"Tádzsikisztánba nagyon kevés magyar utazó jut el. Nem éppen egy felkapott turistás ország. De aki szereti a hegyeket, a turistatömegektől mentes helyeket és a hihetetlen kedves embereket, annak csak ajánlani tudom! A látvány lenyűgöző, 3500-4000 méteres hegyek és érintetlen, emberek által alig járt tájak. A friss levegőt harapni lehet. Itt még nem volt érezhető az oxigénhiány, de a hőmérséklet kellemes 18-20 fokos. Óránként lehet találkozni egy-egy európai kerékpáros turistával, vagy gyalogossal. Öt napot töltöttem Dusanbéban, a fővárosban, ahol főleg orosz turistákkal találkoztam, (engem is annak néztek). Dusanbén kívül megnéztem a közeli városokat. A tádzsikokról annyit kell tudni, hogy ugyanazt a nyelvet beszélik mint az afgánok és a perzsák, tehát a fárszi nyelvet, s a kultúrájuk sokban megegyezik az iránival. Nagyon kedves, vendégszerető emberek, s nem néznek pénzeszsáknak, mint sok országban! Főleg nyáron érdemes idelátogatni, mert akkor a hőmérséklet eléri a 30-35 fokot, télen viszont, -10-ig is lesüllyed! A hegyek között gyönyörű, fürdésre is alkalmas tavak rejtőznek gyógyhatású termálvízzel, s páratlan szépségű virágokkal!(2012)" forrás


Fotóegyveleg

fotók by Elter

Lakodalmi tánc - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Mihály, 2015. 08. 30. 13:51
Köszönjük, jó lenne a folytatás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS