ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Korea


Dél-Korea

Dél-Korea dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Dél-Korea dióhéjban

 • A Koreai Köztársaság (a továbbiakban: Dél-Korea) fővárosa, Szöul 8162 kilométerre van Budapesttől. Időeltolódás: +8 óra nyáron, +7 óra télen.
 • Dél-Korea sokkal fejlettebb ország, mint Magyarország. A közbiztonság igazán jó, a higiéniai körülmények szuperek.Kötelező oltásra nincs szükség.
 • Dél-Korea Ázsia Távol-Keletnek nevezett régiójához tartozik. Dél-Korea a 98 500 négyzetkilométeres területével csak picit nagyobb, mint Magyarország, viszont 50.2 milliós lakossága van!
 • Az ország 70%-a hegyes, a lakosság nagy része Szöulban tömörül.
 • Nem kell vízum azoknak a magyar állampolgárságú turistáknak, akik 90 napnál rövidebb időt akarnak tölteni Dél-Koreában.
 • Dél-Koreában a won (KRW) a nemzeti fizetési eszköz.

Fő látnivalók és nevezetességek

Az UNESCO világörökségének részei Dél-Koreában:

Időjárás

Koreában négy évszak van, a hőmérséklet többnyire megegyezik Magyarországéval. Jó hír, hogy Dél-Koreában nagyon sokat süt a nap, mégpedig a hideg tél folyamán is. Dél-Korea meglátogatására az ideális időzítés: április közepétől május végégig vagy szeptember elejétől október végéig (ilyenkor a cseresznyefa virágzás miatt szép a természet). Júniustól szeptemberig lehet esős az idő, főleg júliusban jellemző a monszun miatt (kb. 40 napig csak esik) - Szöulban mondjuk a hegyek miatt ritkább a csapadék. November és április között havazás is van. Mivel az országot 3 oldalról is tenger veszi körül, ezért jellemzően szeles az idő. Dél-Koreában a tél és a nyár között elég rövid az átmenet, de azért jól elkülönülnek az évszakok - mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Mivel rengeteg hegyes és erdős táj van, ezért lehet látni, ahogyan változik a természet évszakonként. Április végén, május elején a hidegből jellemzően hirtelen történik váltás a melegre, ugyanakkor október végén gyorsan kezd süllyedni a hőmérséklet.

Dél-Korea időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Demilitarizált Zóna meglátogatása és átnézés Észak Koreába.
 2. A városokban a sok ötletes utcai művészeti alkotás (street art)
 3. Amikor egy éjszakát kíváncsiságból egy buddhista templomban töltöttünk (szabad, ingyen)
 4. A piacon friss halat enni (rámutatva az áldozatra)
 5. A maszkos fesztiválok
 6. Önkiszolgáló húsgrillezés az éttermi asztalon
 7. Szöulban a Csongmijo-szentély (UNESCO világörökség)
 8. A Suwon Hwaseong szuper állapotú erődítmény vidéken
 9. Az előételek elképesztő választéka és színkavalkádja
 10. A kelet-ázsiai "kis tigris" gazdasági sikertörténetet látni a hétköznapi valóságában

Nem tetszett

 1. Elnézést, de a koreaiak többsége fizikai értelemben nem néz ki elég vonzónak (nagyon diplomatikus vagyok)
 2. Az első percekben szégyenlősen elviselni a pucérságot egy hagyomány fürdőben, csomó koreai vizslató tekintetével bonyolítva
 3. Egy falu meglátogatásakor megkínáltak házi rizspálinkával és hát baromira nem ízlett, viszont jó képet kellett vágni hozzá
 4. Szinte minden ételük rizshez kapcsolódik, még a rántottába is raknak rizst (mi a baj ezzel? hát, hogy nem szeretem a rizst)
 5. Az autósok totálisan felelőtlen vezetési stílusa (a közlekedési lámpák jelzéseit ajánlásnak tekintik...)
 6. A bepiált középkorú koreai hivatalnok férfiak torz arckifejezései és bunkóságai
 7. 178 cm magas vagyok, a hotelszobák ajtajai gyakran csak 170 cm magasak
 8. Sok koreai leplezetlenül ellenszenveskedő, utálkozó tekintetett vágott ránk, csupán azért, mert külföldiek vagyunk; az volt az érzésünk, hogy a koreaiak között nagyon sok a xenofób; ritkán mosolyogtak ránk (pedig mi olyan rkonszenves emberek vagyunk...)  

Vélemények

"Japánt Dél-Koreával kombinálva turistáskodtunk tavaly. Dél-Koreába Japánt követően mentünk. Kellemes volt, hogy Dél-Korea jóval olcsóbb, mint Japán. Kétségtelen viszont, hogy Japán látnivalókban jelentősebb élményeket kínált, mint Dél-Korea. Viszont egyáltalán nem bántuk meg, hogy Dél-Koreával is megismerkedtünk, mert kellően más, mint japán, másfajta élményt nyújtott és több jött ki belőle élményben, mint amibe reménykedtünk. Szöul dimenziói elképesztőek. Az ország úgy általában nagyon jól szervezett, rendezett, de ez a járműforgalomra kontrasztként nem vonatkozik. Sokszor láttuk, hogy az autósok a piros lámpánál is előrehajtanak és a záróvonalakkal nem törődnek. Szöulban a csúcsforgalom a nap 24 órájában van. Kicsi autókat alig látni, közepes kategóriájú ás luxusautók vannak nagy többségben.

A szöuli kaotikus forgalommal ellentétben az autópályán civilizáltabbak a viszonyok. 100 km/óra a felső sebességhatár. Kellemes meglepetés volt, hogy nem kellett mindenhol ellehetetlenülni a koreai betűk miatt, mert sok helyen vannak latin betűs kiírások (angolul). Nagyon igzalmas, érdekes élmény volt elmenni a két Koreát elválasztó demarkációs vonalhoz. Fura volt, hogy a szervezett túra résztvevőinek tilos volt farmernadrágban részt venni a programon. Komoly viselkedési előírásokat tartalmazó papírt kellett aláírnunk." (Robi és Lili, 2014)


Olvasmányos linkek

"Koreát lakói is szívesen nevezik kimcsi országnak, utalva arra, hogy a paprikás erjesztett savanyúság étrendjüknek alapját képezi. Érdemes beülni egy koreai hagyományos étterembe. Gyékényre ültetnek, így kapjuk meg apróbb-nagyobb tálkákban az ételsort. Fém evőpálcikával eszünk. Ez is koreai különlegesség. Ne féljünk meglepetésektől, aki nem akar halat, tengeri herkentyűket, nálunk fintorral emlegetett állatok húsát enni, az is jóllakhat és izgalmas ízeket tapasztalhat.

Korea nem kifejezetten olcsó ország. Sőt! De azért ne hagyjuk ki Szöul valamelyik óriáspiacát, ahol egész nap tart a vásár. Minden van itt, különös ételek, ismerős zöldségek, ruha és egyebek. Alkudni is lehet - állítják a turistakalauzok. Korea persze nem csupán Szöulból áll. Többi nagyvárosa is ezernyi érdekességet kínál. Sokan azért jönnek, hogy borzongjanak a demilitarizált zónában az északi oldal merev katonaarcainak látványán. De a hegyek, a tengeröblök, a természetvédelem alatt álló szigetek is érdekes látványosságot kínálhatnak. A repülőjegy meglehetősen borsos. Sokan tanácsolják, hogy az utazást a kalandvágyók egy nagyobb ázsiai utazás részeként szervezzék meg. (2009)" forrás


"Dél-Koreában találkozik a modern világ a keleti hagyományokkal. Itt jól megférnek egymás mellett a karaoke-bárok és a teaceremóniák, a high-tech épületek és a templomok, a vidék és az ipartelepekkel körbevett metropolisok. Dél-Korea az ősi kultúra és a modern világ különleges elegye. A főváros, Szöul milliós nagyváros, égbeszökő felhőkarcolókkal, elegáns klubokkal, bevásárlóközpontokkal és a világ egyik legszínvonalasabb infrastruktúrájával. Itt mindent megtalál egy turista, amit New Yorkban, Hongkongban vagy Szingapúrban. Az ország egyik legizgalmasabb attrakciója Gyeongju, amely évezredekig volt az ország fővárosa, ma pedig a világ egyik legnagyobb szabadtéri múzeumának ad otthont - ősi templomokkal, palotákkal, pagodákkal, síremlékekkel. A Seoraksan Nemzeti Parkban hamisítatlan hegyvidékben gyönyörködhetsz, dús erdők, gránitsziklák, folyók és vízesések mellett kirándulhatsz. A Jejudo-szigeten pedig Dél-Korea leghatalmasabb hegye, a Hallasan-vulkán kínál felejthetetlen látnivalót. A szigeten olyan strandok csábítják az utazókat, amelyekkel csak Hawaii büszkélkedhet, a homok éppolyan szikrázó, a víz türkizkék és a nyugalom is tökéletes." forrás


,, A koreaiak közt a mai napig akadnak olyanok, akik megilletődnek a külföldiektől. Ennek elsődleges oka a nyelvi akadály: a koreaiak alapvetően minden külföldiről azt feltételezik, hogy nem beszéli a nyelvüket, ők pedig azért blokkolnak le kommunikációs helyzetekben, mert félnek megszólalni angolul – már ha tudnak egyáltalán. Általánosságban még mindig az a jellemző, hogy feszengnek a külföldiek társaságában, de a koreaiak érdeklődése a külföld iránt évről évre nő, így egyre többen vannak azok is, akik próbálkoznak. Ne lepődj meg, ha az utcán vadidegenek köszönnek rád angolul, vagy állítanak meg, hogy kérdezősködjenek egy kicsit rólad. Ha pedig megtudják, hogy képben vagy az országgal és valamennyire beszéled a nyelvüket, te leszel az új szupersztár az életükben. Készülj fel rá, hogy a pálcikahasználatod az egekig lesz magasztalva, a nyelvhasználatod akkor is meg lesz dicsérve, ha az csupán egy töredezett bemutatkozás, és ha tisztában vagy az iváskultúrával, akkor tiszteletbeli koreainak leszel minősítve. Mindemellett egy jó koreai baráttól rengeteg hasznos dolgot lehet tanulni az ország kultúrájáról, hisz nagyon büszkék rá, és szenvedélyesen szeretik átadni a tudást külföldi barátaiknak, a magyarázat pedig néha kész kiselőadássá is fajulhat." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon