ÚTIKRITIKA.HU / Szöul


Szöul

Szöul dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Tömegközlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság és kellemetlenségek | Látnivalók | Fotóegyveleg

Szöul dióhéjban

 • Szöulnak kb. 10,5 millió lakosa van. Szöulban a vonzáskörzetével együtt 26 millióan laknak, az ország lakosságának lényegében a fele.A világ egyik legsűrűbben lakott városa!
 • Szöul Dél-Korea északnyugati sarkában van. Szöul jelentése logikus: annyit jelent főváros. Szöult a Han folyó választja ketté. Szöult hegyek veszik körül, de maga a város sík területeken terül el.
 • 1950-ben az észak-koreai csapatok elfoglalták a várost és csaknem az egészet lerombolták. Azóta elképesztő fejlődésen ment keresztül a megaváros.
 • Szöul 1988-ban nyári olimpiát rendezett (11 aranyat nyertünk ott! Darnyi Tamás úszó ebből kettőt).
 • Szöul technikailag nagyon fejlett, rengeteg közterületen (parkok, utcák, stb.) van ingyenes WIFI.
 • Szöul kiejtése: szól (az ó hangba vegyül pici u hang); angolul Seoul-nak írják

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Namsan torony
 • Cshangdeokung palotaegyüttes
 • Namdaemun
 • A Déli Nagy Kapu (Namdemun) és a piac környéke
 • Nemzeti Múzeum
 • Dongdaemun piac (Keleti Nagy Kapu és a piac környéke)
 • Az Insadong tradícionális koreai sétáló utca és a Bukchon régi stílusú koreai házak (hanok)
 • Hwaseong erődítmény Suwonban
 • A Joseon dinasztia királyi sírhelyei
 • A Bukhan hegy és nemzeti park (kirándulóhely)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Namdaemun piacon a kajálós sikátorok
 2. Teát szürcsölni egy hagyományos teaház (Insadong negyed) erkélyén
 3. Az alkudozás izgalmassága a piacokon
 4. A Changdeokgung palotában a Titkos kert
 5. Lenyűgözött a szöuli metró pontossága, gyorsasága és a viteldíjak olcsósága, és a T-Money Card praktikussága
 6. A Háborús Emlékmúzeum (The War Memorial of Korea) elképesztően profi kialakítása és látványossága
 7. Hongdae, Dongdaemuin és Gangnam (igen arról szól a híres rap szám) utcái éjszaka (elképesztő mennyiségű bár, kajálda, kávézó, High-tech szaküzlet, éjszakai klub
 8. Samsung-dongban a Coex nyüzsgő világa
 9. A keskeny kajáldás közök hangulatossága, szag- és illatvilága

Nem tetszett

 1. A közterületi vécékben (beleértve a bevásárlóközpontokat) nincs a vécéken deszka és fizetős a vécépapír.
 2. Folyton kioktatják a tájékozatlan turistát mindenféle szabályok betartásáról. Ezt nem teszik kellő megértéssel és udvariassággal.
 3. Szöul egyes utcáin, pontjain csúcsidőkben a járdán olyan nagy a tömeg, hogy valósággal elsodorják az embert.
 4. Bár meglepően jó az íze némelyik szárított halnak, de azért nekem orrfacsaróan büdösek
 5. Amerika után Dél-Koreában sem sikerült megérteni és megszeretni a baseballt
 6. Egyetlen koreai édességet sem sikerült megkedvelni, pedig tettem erőfeszítéseket
 7. Az autósok egy része nagyon bunkó és agresszív, nem veszik emberszámba a gyalogost
 8. A Gyeongbokgung palotától kicsit többet vártam (több épületbe nem lehet bemenni)
 9. A harmadik palotánál már elveszik a felfedezés varázya, mert ezek túlságosan egyformák a mi európai szemüvegünkön keresztül
 10. Meglepő, hogy a diákoknak kinéző helyi fiatalok nagy része sem tud angolul, pedig tanulják a suliban (még nálunk is jobb e tekintetben a helyzet) 

Vélemények

"Budapest bizony példát lehetne venni Szöultól, hogy a városukat kettészelő folyó partjaiból hangulatilag, városképileg mennyire többet lehet kihozni, mint mi a Duna partjaiból. Pedig, évtizedekig náluk is jellegtelenek voltak a folyó partjai, az autók birtokolták. Most viszont az emberek. Egy zajos, nyüzsgő város nyugis, kellemes környékévé vált a folyópart. Szöulnak persze könnyebb, Dél-Korea már régóta nagyon jól teljesít, és igazából. Van bőven pénzük jobbá faragni az életet." (Robi és Lili, 2014)


,, Szöulban láttam a legjobban kiépített metróhálózatot a világon, 16 vonal közlekedik a megszámlálhatatlanul sok állomás között. Nagyon könnyű eltévedni...A városban soha nem tapasztaltam az Ázsiában szokott zsúfoltságot, illetve felhőkarcolókat is csak elvétve látni. Rengeteg kertesházas kerület van, illetve 4 emeletes épületek. A város annyira nagy, hogy a több mint 10 milliós népesség kényelmesen elfér. Soha nem fordult elő, hogy nem fértünk fel az első metróra, vagy buszra. Hongkonghoz szokva néha szinte üresnek tűnt a hely. A város nagyon tiszta, sehol nem látni eldobott szemetet, rengeteg a zöld terület, illetve a levegő minősége is nagyon jó." forrás

Szállás

A hátizsákos szálláshelyek legnagyobb választéka két környéken van: a város északkeleti részén, a Jongno (Anguk/Sinsel-dong) és Szöul nyugati oldalán a Hongdae-Sinchon. A város felfedezése szempontjából jobb, az első, ráadásul Jongno közel van az élvezetes Dongdaemun piachoz. Jongno busszal direkt elérhető az Incheon repülőtérről. Sok olcsó szálláshely van még ezekben a negyedekben: Itaewon, Myeongdong.

A híres nóta által közismertté vált Gangnam negyedben sok luxus hotel található.  

Tömegközlekedés

Metró

"Bérlet (fonetikusan „kjatankádü”),amivel a főváros tömegközlekedését igénybe vehettük: A kártyát 10000 wonnal (mán wan) érdemes feltölteni. Ezt megteheted bizonyos boltokban mint a 7 Eleven, de a metróaluljárók automatáinál English nyelvre váltva szintén könnyedén bárki saját maga is elintézheti eme procedúrát. Az automatánál a kártyán lévő összeget is le lehet ellenőrizni, illetve azt onnan le is lehet venni. Bizonyos boltokban pedig a kártyán lévő pénzzel vásárolni is lehet. Ha busszal utazol, felszálláskor és leszálláskor is a jegykezelőhöz kell érinteni a kártyát. Ugyanez vonatkozik a metróra is. Ez alapján számolja ki a jegykezelő,hogy hány km-t utaztál, és ennek függvényében vonja le az összeget. Ha 30 percen belül utazol, nem von le semmit. Ha nagy csomagokkal mész, akkor a Help jelzésű beléptető kaput válaszd. A metró kijáratai számokkal vannak jelölve, ami megkönnyíti az adott cél elérését. (2011)" forrás

Taxi

A normál taxik ezüst színűek, bőrülésesek és a söfőrök normálisak. Könnyű találni taxit az utcákon. Csak le kell őket inteni. 

A normál taxik alapdíja 3000 won (kb. 760 forint), éjszaka 3600 won. Lehetnek extra költségek idő és távolság alapján. 

Ha többen vagyunk, akkor bizony rövid távolságoknál (1-2 metrómegálló) olcsóbb taxzini, mint tömegközlekedni!

A taxisok nagy többsége egyáltalán nem tud angolul, azaz legyen nálunk beszálláskor kéznél koreai nyelvű információ arról, hogy hová is akarjuk vittetni magunkat. 

 

A szálláshelyünk koreai betűs, nyelvű címét mindenképpen, mindig hordjuk magunkkal. A taxisok általában nem kedvelik, ha térképen próbáljuk mutogatni azt, hogy hova akarunk eljutni.

A szöuli taxisok nagy többsége teljesen korrekt, tisztességes. Kevesen vannak olyanok, akik kihasználva tájékozatlanságunkat anyagi rédekből kerülő utakon visznek minket. Azért arra figyeljünk, hogy a sofőr bekapcsolja-e a taxiórát, és azért nem árt hozzávetőleg tudnunk, hogy a város melyik irányába kell eljutnunk. Amúgy a kerülő utakon való közlekedésnek lehet magyarázata útelterelés, vagy utcai megmozdulás is. 

A deluxe taxik fekete színűek, drágábbak, de több kényelmet, és kifinomultabb szolgáltatás (angol nyelvtudás, akár tanácsadás) nyújtanak, mint a normál (regular) taxik.

Étkezés

Ha a turista kedveli a koreai étkeket, akkor takarékosan is tud étkezni. Az olcsóbb étkezőhelyeken 4-5 ezer won egy étel, a középkategóriájú helyeken 8 ezer, a nagyon menő helyeken 12-14 ezer won. Aki nem bírja a koreai kaját, az Szöulban bőségesen választhat a globális gyorséttermek közül. A szöuli fiatalok imádják a pizzás, hamburgeres olasz tésztás kajákat. Szinte minden sarkon találni ilyen amerikai-európai étkezdét.

,, A BBQ az egész világon híres, aminek szintén Korea a szülőhazája. Itt az étteremben minden asztal közepén található egy nagy, kör alakú grill, ahol az ember magának grillezi meg azokat az ételeket, amiket rendelt. A marha húslevest is úgy tálalják, hogy kihoznak egy óriási lábast mini gáztűzhelyen, majd 10 kistányérban hozzávalókat, amit az ember még bele főzhet. Ezen szokások mellett az utcai kaja is nagyon menő, mindenhol ételárusok parkolnak a kis kocsijukkal, főként csak egy fajta ételt kínálva. Lehet enni sült krumpliba rejtett hot-dogot, tenger gyümölcsei nyársat, óriás palacsintát, hússal töltött sushit, gesztenyét (megpucolva), illetve sok más dolgot, amit sajnos nem tudtam beazonosítani." forrás

Vásárlás

Shinsegae áruház

Garosu-gil

Apgujeong

 • D Cube City
 • Dongdaemun piac

Szórakozás

,, Ha szórakozásról van szó, az itteni trend teljesen eltér az Európaitól. Természetesen itt is vannak éjszakai klubok, de az emberek sokkal jobban kedvelik, ha kibérelnek egy kisebb helyiséget a barátaikkal. Ezek a szobák általában 0-24-ig bérelhetőek, különböző célokra. Számítógépes játékok, karaoke, szülinapi buli, privát mozi, privát szoba az étteremben, és még sorolhatnám. Minden szoba máshogy van berendezve, más célra. Gyakorlatilag a DVD-kölcsönzőnél körülbelül 2 ezer forintért meg lehet nézni egy filmet egy szobában, ahol van egy óriási tv, kanapé, és azt viszel be amit szeretnél." forrás

Közbiztonság és kellemetlenségek

Szöul a világ egyik legjobb közbiztonságú nagyvárosa. Mindössze a bárokban kell résen lenni, hogy a részeg helyiek közegében ne kerüljünk valami kellemetlen félreértésre okot adó helyzetbe. Vannak ott is rossz fiúk, de nem szeretnek kekeckedni kiszámíthatatlan viselkedésű, nekik furcsa külföldiekkel. Korábban a taxisok egy része sokat simliskedett a külföldi turistákkal, de a helyzet e tekintetben javult, a hatóságok ugyanis rászálltak erre a problémára. Vannak Szöulban kockázatos környékek, de ezek egyike sem olyan, ahol a turistának bármi keresnivalója lenne. Kellemetlen, hogy a szöuli autósok egy része fittyet hány a közlekedési szabályokra. Még a kijelölt átkelőhelyeken is vigyáznunk kell gyalogosként. A buszok is veszélyesek a gyalogos szempontjából. A turistának Szöulban némileg ijesztő lehet a nyers közlekedés, a nagy, sodródó tömeg.

Látnivalók

Külön aloldalon olvasható ennek tartalma. Ide kell kattintani. 

Olvasmányos linkek

"Szöul határain belül 10 millióan, az agglomerációkkal együtt pedig 25 millióan élnek. Csak összehasonlításképp: Szöul területe 605 négyzetkilométer, Budapesté 525. A helyi építészek a kitörést felfelé keresték, a főváros előbb lakótelep-, beljebb pedig felhőkarcoló-erdő. Lehet, hogy az európai reflexek miatt – főtér, templom, sétálóutca –, de hajlamos voltam azt gondolni, hogy van olyan, hogy belváros. A saját fogalmaink szerinti nincs, a különböző negyedeknek egyenként van meg a saját központjuk. Ennek egyik oka, hogy a Han folyó mértani pontossággal osztja ketté a várost, a másik indok viszont sokkal kellemetlenebb: a japán megszállás 1910 és 1945 között. Nincs mit szépíteni, a régi Szöulból gyakorlatilag semmit nem hagytak, ami pedig túlélt, eklektikus hatást kelt a modern épületekkel. (2015)" forrás


,, Szöul belvárosában 4 helyen is sétálhatunk a javarészt 15. században épült paloták között. A paloták köré régebben egy fallal körülvett falu épült, ahol cserekereskedelem folyt, minden embernek megvolt a saját mestersége. Itt volt a városháza, a piac, illetve templomok is. Az évek alatt a munka pontos menetrend szerint folyt, minden évszakban más feladatot végeztek. Erősen babonások voltak az emberek, az esőért, jó termésért, illetve a fiúgyermekért különböző módon imádkoztak, táncoltak, étkeztek. A koreai emberek a földön aludtak, ezt a hagyományt azonban a mai napig sokan őrzik. Sok vendégházban lehet turistaként is a földön aludni, illetve az ágyak mindenhol nagyon kemények és alacsonyak." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon