ÚTIKRITIKA.HU / Izland


Izland

Izland dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Izland dióhéjban

A Wizzair közvetlen járatot üzemeltet Budapestről Reykjavíkba (KEF). Szerdánként és vasárnaponként vannak járatok. A repülés időtartama: 4 óra. 

 • Izland észak-európai ország az Atlanti-óceán északi részén. Sokkal közelebb van a kontinentális Európához (960 km), mint Észak-Amerikához (3293 km).
 • A norvégok (és sokak) szerint Izland nem skandináv ország (csak Norvégia, Dánia és Svédország az). Izland 103 ezer négyzetkilométerén mindössze kb. 328 ezren élnek. Izland fővárosa Reykjavík, ami 3105 kilométerre van Budapesttől.
 • Izland meglátogatásának vonatkozásában mindig is vita tárgya volt az, hogy mik az előnyei és a hátrányai az egyéni és a csoportos utazási módnak. Az úti kritikus leegyszerűsített véleménye az, hogy a néhány napos időkeretre kényszerülők és a tapasztalatlanabb utazók feltétlenül a csoportos utazási formát válasszák. A Vista irodákban ehhez nagyon megbízható ajánlatok találhatók. Kényelmet kedvelőknek kockázatos egyedül útra indulni.
 • Jóllehet a Sarki fény látványa - leginkább novemberben és február-március táján - elképesztő élmény, azért a legtöbb szempont alapján a nyári utazás - június közepétől augusztusig - tűnik a leginkább ajánlottnak, igaz ennek is vannak hátrányai, mert ilyenkor van a turizmus főszezonja (magasabb hotel- és autóbérlés árakkal). Sarki fényt egyébként lehet látni más észak-európai országban is, enyhébb klimatikus viszonyok között.
 • A nyáron kívüli időszakokban gyakran szinte ellehetetlenül a turistáskodás a felföldi utak lezárása, a jeges szelek, a vízeséseknél kialakuló jégpáncélok, a kemény télies körülmények miatt. Sok hely csak júniusban és júliusban az olvadáskor közelíthető meg. Na meg, júniusban jó muri, hogy világosak az éjszakák.
 • Izland bizonyosan a világ legjobb közbiztonságú országainak szűk köréhez tartozik. Hihetetlenül tisztességesek az emberek, és a turista erre kellemesen számíthat. Elő nem fordulhat a turista rovására átverés, simliskedés, totál korrektek.
 • Izland irigylésre méltó a tiszta levegője, vizei, az egészséges életmód és a friss halételei miatt. A csapvíz náluk szuper tiszta, finom.

Izland időjárása

Repülj és vezess! - Gleccserek, gejzírek és vízesések Izlandon
Autóbérléssel
- érdemes megnézni ezt az ajánlatot!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Lélegzetelállítóan nyers természetének csendjét "hallani", zord, drámai tájait szépnek találni, nagy tág terek, olyan kellemesen furcsa minden
 2. Izland rendkívül tiszta, biztonságos, békés, halk, és főleg teljesen egyedi, természetes
 3. A maguk módján barátságosak a helyiek (becsípve fanyar a humoruk, szépek a lányok), mindenki beszél angolul, a fővárosban hétvégente meglepően vonzó az éjszakai élet
 4. Viszonylagos földrajzi elszigeteltsége miatt nincs elárasztva turistákkal, romlatlan, érintetlen
 5. A hosszú nappalok, a levegő irigylésre méltó tisztasága, az ég izgalmas színei
 6. A geológiai csodák, gejzírek, vulkánok, gleccserek, vízesések, töménytelenül sok fotózni való
 7. Különleges utazási csemege, egyetlen más országhoz sem hasonlítható
 8. Egészséges a konyhájuk, csúcs friss halak
 9. A Glymur vízesés, Gullfoss összképe, a Kék Lagúna, Latrabjarg sziklái, Laki kráterek
 10. Bálnanézés Húsavikban

Nem tetszett

 1. Piszok drága szinte minden, talán a világ egyik legdrágább országa, drága a kaja, az alkohol, a szállás és az autóbérlés az üzemanyaggal együtt
 2. Az időjárás szeszélyes, kiszámíthatatlan, sokszor esik az eső, erősen fújnak a szelek, soha nincs igazán meleg
 3. Nem könnyű az éjszakai világosban jól aludni
 4. Gondban van az, aki nem szeret halat enni
 5. Sok izlandi folyton savanyú pofát vág és kissé unalmasak józan állapotban
 6. Június közepétől augusztus végéig főszezoni felárak, telítettség
 7. Nincs sok fa, túl néptelen minden a fővárostól eltekintve, nincsenek igazán barátságos kis falvak, városkák
 8. Ha nincs éppen program, akkor unatkozni lehet
 9. Nem könnyű független utazóként szűk időkeretben okosan tervezni programot
 10. Sok a veszélyes hely a sziklás területeken

Vélemények

"Mindazoknak, akik ismerik a Trónok harca sorozatot, Izland olyan, hogy a film jeleneteiben érezheti magát, többnyire a Falon túl, de attól délre is. 10 napot voltam ott, júliusban. A magyar nyár hőségéhez képest az ottani időjárás (átlagban 12 C. fok körül) eléggé bosszantó volt. Néha igazán hideg, folyton változóan, akár ötször is egy nap folyamán. Szóval ha nekiindulsz reggel a napnak, legyél felkészülve esőre, szélre, de számíts napsütésre is.

Én nem vagyok igazán hozzászokva ahhoz a fajta turizmushoz, amit Izland kínál, azaz hogy minden egyes napot a természetben való kirándulásokkal kell eltölteni. Mégis teljesen élveztem azt a 8 napot, amit a sziget alig lakott déli részén töltöttünk (a maradék két napon Reykjavíkban voltunk). Izland tényleg olyan, mintha egy másik bolygó lenne. Jobban mondva mindennap valami más bolygó. A természet lélegzetelállító, erőtől duzzad, olykor valamiképpen vad, az ember nagyon törékeny lénynek érzi magát. A teljes sötétség hiánya az éjszakában nem zavaró. Nagyon sajátos élmény, főleg hajnali egykor üldögélni valahol a semmi közepén, misztikus jellegű félhomályban, lávaföldek közepette elszívni a cigimet, valahol a látótávolságban legfeljebb néhány izlandi póniló látványával.

A vulkánok, a fekete homokból kijövő füst, a gleccserek, a jéghegyek, a vízesések, a sziklák, a gejzírek, a kanyonok, néhány óránként egy-egy különböző hűha. Valóban leírhatatlan mindez. Bár nehéz ilyesmit választani, de a személyes kedvencemnek azt, a kitűnő túravezető által irányított kirándulást mondanám, ahol szegecses túracipővel mentünk megnézni gleccsereket. Kedvenceim közé sorolhatók még a kanyonokat és a fekete-homokos strandokat. Miközben én utazóként a városi élethez kötődő élményekhez, az emberekkel való megismerkedésekhez vagyok szokva, az izlandi utazás folyamán érdekes módon nem éreztem magam körül az emberek hiányát. Nyolc nap után azért már kicsit besokalltam, és hála égnek éppen akkor jött a néhány napos fővárosi program. Reykjavík amúgy nagyon kellemes, barátságos, bár a légkör nekem kissé túl "északias". Már az is boldoggá tett, hogy a bolhapiacon hallottam néhány olasz turista hangoskodását. Egy vagy két napot Reykjavík megérdemel. A nemzeti múzeum például szuper, roppant modern és tele van érdekes információkkal.

Izlandon az árak hihetetlenül magasak. Így aztán többnyire szendvicseket ettünk. Izlandon a kaja eléggé rossz, és ráadásul drága. Vidéken a vendégházak tulajai kihasználják azt, hogy a közeli alig lakott helyeken nincs szolgáltató verseny, és így a vendégeket rákényszerítik a magas kajaárak elfogadására. Ráadásul ezek a vendégházas személyzetek - eltekintve egy aranyos házaspártól - nem igazán szívélyesek. Eltekintve a fővárosiaktól, a turista nem is igazán találkozik izlandiakkal, inkább rengeteg francia utazóval a kötelező Quechua márkájú hacukákkal. Több olyan hátizsákos utazóval volt alkalmam beszélgetni, akik a világon nagyon sok helyen túráztak már, és állították, hogy a természeti látnivalók nemzetközi mezőnyében Izland bizony teljesen egyedi. Dumáltam egy new york-i hegymászóval, aki az egész amerikai kontinenset bejárta már és kijelentette, hogy ezen a kis szigeten csaknem minden megtalálható, amit az egész amerikai kontinens kínálni képes egy tapasztalt túrázónak. A reykjavíki éjszaka nem egy őrült nagy dolog, legalábbis, mi nem találtunk benne semmi különösebben izgalmasat. Viszont sok kávézó van és nagyon különbözőek jellegben. Tetszettek a kis, spéci boltok, pl. az, amelyiket egy jazz rajongó fotós visz. Na az király volt. A bolhapiac is érdekes. Különben is jó volt már emberek között időzni olyan nyolc nap után, amiben mindig azt kellett éreznem, hogy a természet ural engem." (K. Marion, 2013)


"Az elkövetkező napokban számtalan vízesésnél jártunk, melyek közül a legemlékezetesebbek: a Seljalandsfoss, ahol be lehet sétálni a vízfüggöny mögé, a 62 méter magas Skogafoss, a Svartifoss, amely fekete bazaltoszlopokról zúdul alá, valamint a patkó alakú Selfoss és a Dettifoss, kontinensünk legerősebb vízzuhataga. Mind gyönyörű a maga nemében, de tény, hogy Izland után az ember egy darabig nem különösebben vágyik vízesést látni. Izlandon utazva óránként változik a táj. Itt található földgolyónk legnagyobb lávamezője, a fekete sivatag, mely egy 1783-as vulkánkitörés során keletkezett. Ameddig csak a szem ellát, fekete kőtömbök hevernek mindenütt. Majd néhány kilométerrel arrébb mindez zöldre vált: itt a lávamezőt benőtte a puha, nedves moha. Az egyik legszebb sétaútvonal a Fjadrargljufur-kanyon mellett vezet, melynek pereméről szinte eksztázisban kattintgattam a fényképezőgépet" forrás


"Vegyünk egy Magyarországnál alig valamivel nagyobb szigetet, és helyezzük közvetlenül az Északi-sarkkör szomszédságába. Csipkézzük ki a partjait szárazfölbe mélyen benyúló fjordokkal, adjunk hozzá lustán araszoló gleccsereket, végeláthatatlan jégmezőket, szeszélyes vulkánokat és gejzíreket, majd mindezt ízesítsük kövek alján megbúvó erdei tündérekkel, és máris megkapjuk Izlandot, ami korántsem olyan barátságtalan, mint ahogy a neve, Jégföld sejteni engedi.

Izlandon lépten-nyomon hatalmas kiterjedésű lávamezőkbe botlunk. Van, ahol az izzó magma ereje játékos Küklopsz módjára óriási sziklákat szórt szét, máshol a kicsorduló láva kötélformában kövesedett meg, vagy kerek cipókként felpúposodott. A leglátványosabb vulkáni utóműködések azonban mégiscsak a gejzírek. Minden gejzír névadója, a Geysir, alig másfél órányira található a fővárostól, Reykjavíktól. Ezen a híres földhőmezőn számos kisebb hévforrás van, ám most csak egy gejzír aktív, a Strokkur, azaz a Köpülő. A hihetetlenül erős széllel dacolva turisták tucatjai várják csőre töltött fényképezőgépeikkel a „produkciót”, ami öt-tízpercenként menetrendszerűen bekövetkezik. Résen kell lennünk, ha meg akarjuk örökíteni a húsz méterre is fellövellő vízsugarat, mert az egész jelenség nem tart tovább néhány másodpercnél.

A természettel szoros közösségben élő izlandi néptől az sem szokatlan, hogy mindenféle erdei manóval, és tündérrel „népesítette be” az erdőket és a nagyobb köveket. Talán hihetetlennek tűnik, de az utak mellett ma is látni lehet, hogy a nagyobb sziklákra ajtót és ablakot festenek. Mert bár tündért még senki sem látott, ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének. Gondoljunk erre mi is, amikor egy szép formájú kavicsot, vagy követ szeretnénk emlékül hazahozni Izlandról: alaposan nézzük meg, nehogy megzavarjuk egy erdei tündér nyugalmát." forrás


,, Ez volt életem első csoportos, idegenvezetős körútja. Bár magam is inkább önállóan indulok az ismeretlennek, úgy gondolom Izland pont egy olyan hely, ahol sokkal többet kaphat az ember egy csoportos úttól, mintha egyénileg vágna neki.

Tökéletes választás a belvárosi szálloda (Fosshotel Baron), tiszta, nagy szobák és fürdőszobák, választékos, hideg-meleg bőséges reggeli (itt kisebb torlódással kell számolni reggelente, mert mindenki kb.azonos időben reggelizne a programok miatt), kedves, segítőkész személyzet. Gyalogosan percek alatt megközelíthető a belváros, a régi kikötő és a tengerparti sétány. Mi ezt minden este ki is használtuk, órákat sétáltunk Szilával. A közbiztonság kifogástalan.

Mindenképpen meg kell említenem idegenvezetőnket, Oppelt Csabát. Zseniális, született idegenvezető. Nemcsak a nyelv és helyismerete miatt, irtó jó a dumája, humoros és olyan látványosan meséli a történeteket, hogy a gleccsereknél még az ausztrál turisták is megálltak végig hallgatni, annyira tetszett nekik Csaba lelkes és hiteles előadása. Olyan mennyiségű információt kaptunk tőle már az első napon, hogy elkezdtem jegyzetelni a buszon, különben a felét biztosan elfelejtettem volna. Általa fordított izlandi népmeséket olvasott fel, népdalokat hallgattunk és folyton sztorizott a helyiekről.

Aki minden fakultatív programon részt vesz, mozgalmas napokra kell számítania, de tényleg minden perce élvezetes. Ugyanakkor nem éreztem, hogy hajtva lettünk volna, átgondoltan szervezett volt a programok sorrendje, időbeosztása, egyetlen egy hely kivételével az idősebbeknek is kényelmesen jutott idő mindent bejárni. Lenyűgöző és magával ragadó, annyira különleges a természet, hogy olyan utasoknak is ajánlanám, akik inkább a hagyományos, "épületes" városnézést kedvelik.

Hogy nekem mi tetszett a legjobban? Nem tudnám megmondani, mert ha valamit mondanék, azonnal eszembe jut egy másik emlék, amit pedig kiüt egy harmadik és így tovább. Imádtam a fényviszonyokat, a színeket. Egy helyen öt perc alatt teljesen eltérő hangulatú képeket lehetett készíteni, annyira gyorsan változott az időjárás.

Tetszett még, hogy bármikor elhittem, akár egy tündér is szembe jöhet velem vagy éppen most fog az egyik láva kupacból kigurulni egy troll, épp úgy, ahogy a Jégvarázs című Disney mesében :)

Tetszett az izlandiak mentalitása, lököttsége, optimizmusa. Mindenből viccet csinálnak még a valóságból is. Amikor két évre a válság után 2010-ben kitört a vulkán, azzal magyarázták, hogy az izlandi gazdaság utolsó kérése volt, hogy szórják szét hamvait... és hát ezért tört ki a vulkán. Vagy ha süt a nap és hirtelen elered az eső, nem mérgelődnek, hiszen ez csak egy nedves napsütés :)

Vagy kinek jut eszébe pénisz múzeumot nyitni? Hát az izlandiaknak ez is van :)))) És nagyon tetszett még a tökéletes angolságuk.

Ami nem tetszett - ilyen igazából nem is jut eszembe; inkább ami nagyon meglepett, az a kinti drágaság. Hallottam róla, de ennyire nem számítottam. Ennek ellenére aki nem fizet be félpanzióra, bőven vannak és könnyen megtalálhatók az átlag magyar pénztárcájának is megfizethető és nagyon finom étkezési lehetőségek. Egyébként ebben is sok segítséget kaptunk az idegenvezetőktől. Az utasok nagy része azonban befizetett a félpanzióra és maximálisan elégedettek is voltak. Bőséges, változatos helyeken, akár élő show-val, beépített emberekkel a móka kedvéért.

Az utolsó napon a Kék Lagúnában beszélgettünk egy másik iroda utasaival, nagyon sokat panaszkodtak. Elégedetlenek voltak a szállodával, 2*-os, távolabb a központtól, nagyon kicsi szobák, unalmas, egyhangú félpanzió, és ezek a kellemetlenségek érezhetően zavarták őket. A programok közel ugyanazok voltak mint nálunk, bár ők kihagyták a bálnalest, amit az utasaik hiányoltak is. Ennek szükségességére is jól ráérzett a mi utazásszervező irodánk. A rossz idő ellenére szinte mindenki menni akart. Bálnát ugyan nem láttak, de delfineket igen :)

Ami nagyon szimpi volt és ez is az iroda profizmusát mutatja, hogy a bálnales alternatívájaként illetve a fakultatív fakultatívjaként felajánlottak további programot. Mi ezt választottuk. Újabb vízesések, és szerintem egyben a legszebb is az út során. Rájöttem, hogy rajongok a vízesésekért!. Ha valakinek a beszámolóm alapján kedve támad ugyanerre a5 5 napos túrára (vagy a 9 naposra) elmenni, az vegye fel a kapcsolatot velem (krisztina.szentey@vista.hu) vagy Szilával (szilvia.marky@vista.hu). Én MOM Park-i Vistában vagyok utazási tanácsadó, a Szila pedig, a Vista Allee-ban ad szuper tanácsokat utazni vágyóknak.  (Krisztina, avagy a ,,Géza", Vista Mom Park, 2016. október) 

Olvasmányos linkek

"A kisbuszunk a hotelnál vett fel minket a félnapos túrára a többi 5-6 kiránduló mellé. Az útvonal bejáratott, és a szöveg is. Sofőrünk elnyomja ugyanazt a poént – szerintem ma már legalább harmadszor – ugyanazzal a gépies lelkesedéssel. Megtudtunk pár hasznos információt az országról, vulkánokról és a környékről. Mindenkinek ajánlok legalább egy szervezett utat, mert annyira nem drága és mégis megmutatja a lényeget, valamint sok járulékos információt is lehet szerezni. Az egyetlen negatívum az időhöz való kötöttség volt, mert a megállóhelyeken lévő időbeosztások az átlagemberhez lettek alakítva – ha valami jobban tetszik neked mint másoknak, akkor is menni kell tovább. Elsőnek átautóztunk a Thingvellir Nemzeti Parkon, mely magába foglalja az amerikai és eurázsiai lemezek közötti törésvonalat, valamint innen ered a világ legelső parlamentje is (930-ból eredeztethető Alþingi-ből – persze ezen lehet vitatkozni)." forrás


"A part nagyon szabdalt, és az aszfalt ennek a nyomát követi. Sok helyen megálltunk fényképezni, közben elkapott minket egy-egy nyári zápor is. 11-re elértük első állomásunk parkolóját – Barnafoss (Bjarnafossar) vízesést. Persze ez sincs rendesen kitáblázva, hanem a Hallmundarhraun lávaföldet kell követni. Kb. 100 kilométerre található Reykjavíktól. Itt végre kipróbáltam a négy kerék meghajtást, mert az utolsó szakasz nem betonút. Mit mondjak, elég élvezetes! Nekivágtunk a túraútvonalnak, de nem akartunk itt vesztegetni 3 órát egy amúgy is szűkösre szabott nyaralásból. Ha van ideje az embernek, belefér egy újabb vízesés, de emiatt nem érdemes ideutazni. Útközben elhaladtunk a Laxifoss (Horse’s Mane Falls) vízesés mellett – ez sem egy nagy látványosság. Ahogy nyomultunk tovább, a táj folyton folyvást változott. Egymást váltogatták a lávafolyás nyomok a hegyomlással, köztük a senki földje, ahol az életnek a legapróbb nyomát sem találni. Az út elég üres, pár helyen még a főút (1-es) sincs lebetonozva. Kevés a ház, néha 1-1 benzinkút, vagy falu." forrás


"A fővárosból indulva egy napot érdemes az úgynevezett arany körútra szentelni, ez minden útikönyv alapvető programja. Ennek első állomása a Pingvellir nemzeti park. A park területén a kontinentális törésvonalak okozta hatalmas hasadékok között vezet a sétaút, itt található az ország legnagyobb tava - zsombékos, kis szigetekkel tarkított rész találkozik a sziklahasadékokkal. Nem is lenne izlandi nevezetesség, ha nem lenne vízesése. Történeti szempontból is fontos hely ez, itt ülésezett ugyanis a világ első országgyűlése 930-ban. A korabeli parlament egy nagy sátor volt, amelynek helye és alapköre ma is látható. Az ősök nem vesződtek sokat a törvényhozással, a júniusban induló ülésszak mindössze két hétig tartott, addig kellett minden fontos ügyet megtárgyalni.

A körút második állomása minden gejzírek névadója, Geysir. A területen több forró vizű tó, bugyogó és füstölgő hasadék, meleg vizű patak található. A legkevésbé érdekes maga Geysir, amely bár aktív, 2010 óta nem hajlandó kitörni. A kistestvér, Strokkur viszont elég ügybuzgó, hatpercenként tör ki, akár harminc méter magasba. Könnyű felismerni, a turisták ujjukat a fényképezőgép elsütőgombján tartva izgatottan állják körül a semmit, majd bumm, jön a víz." forrás


"Még napokkal később is hihetetlennek tűnt, hogy Európában járunk. Izlandon utazni olyan, mintha egy mesébe csöppennénk: a furcsa kőalakzatok, mohás vidékek, fortyogó gejzírek és haragos vulkánok mitikus világba röpítenek. Nem csoda, hogy a helyiek hisznek a tündérekben, manókban, szellemlényekben. Ha szégyenkeznek is egy kicsit emiatt, biztos, ami biztos, a kertjükben mindig akad néhány apró házikó, hátha arra tévednek a törpék. Országjárásunkat a klasszikus arany háromszöggel kezdtük. Első megállónk Thingvellir volt, ahol 930-ban az őslakos vikingek létrehozták az ország első parlamentjét, ezért a nemzeti park fel is került az UNESCO világörökségi listájára. Csodálatos környék patakokkal, hegyekkel, békésen megbúvó házikókkal, templomokkal." forrás


"Települések kizárólag a tengerparton vannak, mert az ország belseje hideg, száraz, kopár, terméketlen terület, mely ugyanakkor csodálatos, nyugalmat árasztó hely. Képzeljetek el Magyarországnyi terület, ahol Magyarországnál harmincszor kevesebben laknak. Tiszta levegő, hatalmas érintetlen területek, gyönyörű hegyek, vízesések, bugyogó források, gejzírek.... a világ egyik legszebb országa. Itt igazán szabadnak érezheti magát az ember. Mi 16 napon át lehettünk e ritkaság részesei.

Már Izland Keflavík repterén álltunk sorban az autókölcsönzőnél fejünket verve a falba, amiért elfelejtettünk bevásárolni a duty free-ben. A szigetország köztudottan nagyon drága. Például az alkoholos italokon 300%-os adó van. Az a csoki ami nálunk 100Ft, ott 400. Egy szelet süti 2000, egy sima hamburger 2200Ft. Nem sorolom tovább, elég a szörnyülködésből :). Felcsíptük a reptéren a Hyundai i30-as típusú, B kategóriás autónkat.Az első észrevételünk az volt, hogy hiba lett volna kisebb autót bérelni, mert a bőröndjeink ebben is csak úgy férnek el, ha lehajtjuk a hátsó üléseket." forrás


,, Izland megváltoztat és csak a legjobbat hozza ki az emberből. Itt nem kel túlizgulni, meg aggódni semmin, csak egy picit úgy kell élni, meg hozzáállni a dolgokhoz, mint az itteniek. Mindenkinek nagyon ajánlom, és úgy ajánlom, hogy még véletlenül se béna turistabuszozgatással, meg hipermenő szállodákban csináljon végig csak egy kis darabot is belőle. Nyilván nekem szerencsém volt, mert csupa szuper ember volt a segítségemre abban, hogy ez az egész kaland hatalmas élmény legyen. Szerintem még az is tudná imádni ezt a helyet, aki nem feltétlen ebbe a végtelen természetbe vágyik, amit itt körülvesz, mert ez mindenkit meghat, ebben biztos vagyok. A biztonság kedvéért kint hagytam egy kabátot, visszatérek még. (2015)" forrás


,, Szerintem az emberek nagy része azt gondolja, hogy iszonyatosan mínuszban van a hőmérő higanyszála (én is azt hittem) ami tévedés hisz február elején is „csak” 0 fok körül volt. Az más kérdés, hogy a szél az kegyetlen. 

Maga a főváros szép, hangulatos és tiszta (Izlandon nem ismerik a szemetelést). Természetesen itt is sok a turista (és itt nem csak szezonálisan, hanem az év minden szakában) mégsem zavaróan sok. Látnivaló nincs sok, hisz maga a város nem túl régi, viszont az éttermek, bárok és a város hangulata kiváló.

A második napot a Kék Lagúna (Blue Lagoon) geotermikus gyógyfürdőben töltöttük, ami a leglátogatottabb nevezetesség Izlandon (amit teljesen meg is értek). Igazi életérzés volt pezsgővel, arcpakolással a kezünkben romantikázni a forró, kék színű vízben, miközben esett a hó.:) Ebédre foglaltunk asztalt a „Láva” étterembe, ami azért volt különleges élmény, mert ebben a felső kategóriás TOP étteremben köntösben fogyasztottuk el a kulináris élvezetet nyújtó ebédünket. Amit még egy Old Fashioned koktéllal megspékeltem. Ez egy igazán tökéletes nap volt. Ezek azok az élmények, amik megbecsülhetetlenek. Mondjuk megfizetni igencsak meg kellett, egy kész vagyon volt. Az ebédet legalább az Intel fizette.

A jókedvűnket az is tovább növelte, hogy a buszsofőr Reykjavík felé közölte, hogy este meg lesz tartva az északi fény túra. Előtte még elmentünk vacsorázni, amit most csak azért említek meg, mert a napi specialitás a helyen Magyar leves volt. Még csak hasonlót sem ettünk otthon soha, elég szomorú, ha az alapján a leves alapján ítélik meg a gasztronómiánkat az elfogyasztói. Ahogy korábban említettem elég magas elvárásaink voltak az északi fény tekintetében ezért nagyon izgatottan eredtünk a nyomába. Azzal a másik 900 emberrel, akik szintén elindultak, hogy láthassák. Szerencsére tiszta időnk volt, már csak egy lakatlan és fénytől mentes helyre kellett buszoznunk ahol van esély rá, hogy megjelenik. Aztán a nap tökéletes befejezéseképp meg is jelent.:) Örültünk, hogy láttuk de nem nyűgözött le minket, ráadásul sarkvidéki hideg volt, amit elég nehéz volt elviselni. Ami viszont lenyűgözött minket, azok a csillagok. Ilyen ragyogóan, és tisztán még soha életünkben nem láttuk őket.:) (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Valasz Katalinnak, 2017. 01. 20. 11:46
Kedves Katalin!

Én itt lakom Izlandon, főleg a fővárossal kapcsolatban tudom mondani, hogy a gyerekeknek a legtöbb program ingyenes, bár változó, hogy ez csak 6 vagy 12 éves korig szól. Az éttermek is figyelnek rá, hogy legyenek olcsóbb és kisebb adagok gyerekeknek.
Érezzétek jól magatokat! :)
U.i.: Izland a közhiedelemmel ellentétben nem annyira drága. 2 kivétel a szállás és az autóbérlés. Az brutális! I
Illetve ha valaki helyben akarja intézni az autóbérlést, jó tudni, hogy elég komoly kauciót tudnak kérni magyar szemmel...


Katalin, 2017. 01. 03. 10:51
Kedves Ildikó!
Régóta készülök Izlandra, és az árakkal kapcsolatban lenne kérdésem. Tudom, hogy drága ország, de mi a helyzet a gyerekekkel? Gyerekkel mennék, aki jelenleg 11 éves. Tudsz valami infót arról, hogy a belépőjegyek gyerekeknek olcsóbbak-e?
Előre is köszönöm, üdvözlettel:
Kata


úti kritikus, 2016. 11. 27. 18:02
Kiegészítés:
Decemberben a statisztikák szerint átlagosan 13-14 napon esik hó, tehát egyáltalán nem havazik folyamatosan. Január, február és március mellett decemberben esik a legtöbb hó. Persze a sziget északi részén sokkal többet havazik.


úti kritikus, 2016. 11. 27. 17:46
Kedves Erika!

Izland decemberi meglátogatása vonatkozásában valójában nem a hideg a fő probléma, hanem az, hogy nagyon kevés ideig van nappali fény. Jellemzően ez 4-5 órát jelent. Emiatt a csodálatos tájak élvezete decemberben időben erősen behatárolt.

Persze manapság nem lehet pontosan jellemezni egy-egy hónap időjárását. Nincs olyan rémisztő hideg, mint azt feltételeznénk. Legfeljebb a sziget északi részén és a felföldeken. A legnagyobb probléma inkább a csípős szél és az eső.

Decemberben Reykjavik térségében a napi hőmérséklet minimuma nulla és mínusz 5 között mozog, a maximum nulla és plusz 4 között. Izland északi részén (Akureyri) a minimum az mínusz 4 és mínusz 15 között mozog, a maximum az mínusz 2 és mínusz 8 között.

A sziget déli partjait érő meleg Golf-áramlat mérsékeli a hideget. Október és január után december Izlandon a legcsapadékosabb hónap. A statisztikai átlag szerint decemberben 14 esős napra kell számolnunk.

A napos órák száma decemberben a legkevesebb: közel van a nullához! Napfelkelte délelőtt háromnegyed 11 táján, naplemente már valamivel délután 4 óra előtt.


W-né Erika, 2016. 11. 27. 14:40
Lányomék december 7-12-ig lesznek Izlandon. Milyen időjárási viszonyokra számíthatnak? Előre is köszönöm a választ!


molnár kata, 2016. 02. 14. 18:27
Szeretném elkérni Vidò Ildikò email cìmét . köszönöm


Soproni András, 2015. 11. 02. 14:45
Szeretném én is megkapni Ildikó e-mail címét. Előre is köszönöm.


úti kritikus, 2015. 05. 27. 06:56
vido.ildiko@gmail.com


Szász Palma, 2015. 05. 26. 23:15
Kedves Vidó Ildikó!
Végre egy hasznos beszámoló!
Kérnem küldje el az Ildikó mailcímét.
Köszönöm


Major Mónika, 2015. 05. 11. 22:33
Szeretném elkérni Vidó Ildikó e-mail címét. Előre is köszönöm.


Puchardt Győzőné, 2015. 04. 14. 15:13
Szeretném elkérni Vidó Ildikó e-mail címét, ha lehet, mihamarabb! (2013.04.01. 16:17 órai komment)
Köszönöm!


Pap Erika, 2014. 06. 16. 10:43
Reykjavik nagyon tiszta város, de péntek és szombat este a bulizók micsoda szemetet hagynak maguk után... Már hajnalban el is takarítják, becsületükre legyen mondva.


Vidó Ildikó, 2013. 04. 01. 16:17
Ami jó:
1. Kóstold meg: Icelandic meat soup! Bárányból készül, de az se ijedjen meg, aki nem szereti a bárányt (én sem), mert egyáltalán nincs faggyúíze! Sok zöldség van benne, raguleveshez hasonlít, és zsemlét és vajat is kapsz hozzá, így aztán ez az egytálétel elegendő 1 ebédre! Geyzírnél, Gullfossnál és a benzinkutaknál is sok helyen lehet kapni, tavalyi ára: 1.400 ISK, de megéri.
2. Gullfossnál a felső parkolóban kell megállni,, ott megenni a levest, aztán lefelé sétálni, így lehet jól rálátni a vízesésre!Ha leértél a lépcsőn balra ki tudsz menni közel a vízeséshez - esőköpeny ajánlott, mert bespriccel a víz az útra!; de érdemes jobbra is elsétálni és belenézni a hasadékba! Gyönyörű!!!!! Az alsó parkolónál érdemes a padnál kicsit időzni, szinte mindig lesz szivárvány!
3. Thingvellirnél szintén a felső parkolóban kell leállni, és lefele sétálni. Lefele sétálva mindig jobb a rálátás! A parkolónál lévő kilátónál szinte (azért nem teljesen): egyik lábad Európában (a hasadék alacsonyabb fele), másik lábad Amerikában (magasabb)!
Lefelé a magas hasadékban haladsz, az út jobb oldalán pát lépcső visz fel, érdemes: szép fonatos lávát lehet látni!
A lefelé sétánál menj tovább (mint gondolnád :), az út bal oldalán pár fát láthatsz, s ott balra hátra kanyarodva kellemes kis vízesést, pihenőhelyet találsz, ott lehet uzsonnázni. :)
4. Az időjárás valóban változékony, félóránként lehet eső váltva napsütéssel. 3 éve azonban 28 fok volt!!! nem vicc! Az utasok a buszban légkondiért sóhajtoztak! Ezt az országot úgy reklámozzák: AIRCONDITIONED! Igaz, ez csak egyszer volt, de nyáron azért bátran vigyél rövidujjú pólót és félhosszú nadrágot.
5. A hosszabb útra indulóknak néhány jó célpont, amit nem érdemes kihagyni: Jökulsárlon - ahol kisebb jéghegyek között hajókázhatsz 1 kétéltű járművel, és megkóstolhatod a gleccserjégből készült sört. Sapka, sál ajánlott!
6. Az 1-es főút körbemegy a szigeten. Ennek mentén van Ingolshöfdi, én csak Madárszigetnek nevezem. Halfarkast, lundát és egyéb madarakat, néha bálna tetemet is lehet látni. Traktorral(!) visznek át. és fantasztikus fekete (bazalt) homokdombon kell felmászni a szigetrészhez (adnak botot a nehezen mászóknak!)A tulajdonos nagyon rendes ember, ő viszi a kb 3 órás utat; tavaly (2012)az ár: 4000ISK/25 euro. Érdemes reggel menni, akkor több a madár! Ha meleg van, kimennek a tengerre.
7. Izlandon bárhol fizethetsz kártyával! ahol a madár se jár, ott is!
HA TOVÁBBI KÉRDÉSEID VANNAK, EZEN LAP TULAJDONOSÁTÓL ELKÉRHETED AZ E-MAIL CÍMEM, ÉS KÉRDEZZ BÁTRAN (a nyugati és a déli részt ismerem)
Ildikó


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonSZÁLLÁSFOGLALÁS


FOTÓGALÉRIA