ÚTIKRITIKA.HU / Marokkó


Marokkó

Marokkó dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Marokkó dióhéjban

A Ryanair légitársaság 2017. októberétől heti két járatot közlekedtet Budapest és Marrakesh (Marrákes) között (kb. 4 és fél óra a repülési idő.). 

 • Marokkó egy királyság Afrika északnyugati részén, északon a Földközi-tenger, nyugaton az Atlanti-óceán mossa a partjait. Délen Mauritániával, keleten Algériával határos, Marokkó partjai a spanyol partoktól a legszűkebb ponton mindössze 15 kilométerre vannak.
 • Marokkó 447 ezer négyzetkilométer nagyságú, 33 milliós a lakossága.
 • Rabat a fővárosa, 2630 kilométerre Budapesttől.
 • Az ország északi részén április és november között a legkellemesebb a turistáskodás. Délen és Marrakesh táján március és május között, valamint októberben és novemberben a legkellemesebb a klíma.
 • 30 napot meg nem haladó turistáskodás esetén nem kell vízum a magyar állampolgároknak! Marokkó elhagyásakor 9 euró kilépési illetéket kell fizetni, ha ez az illeték nincs benne a repülőjegy árában.
 • Marokkóban jó a közbiztonság, a higiéniai körülmények nem veszélyesek, kötelezően nincs szükség védőoltásra.
 • Mivel Marokkóban nincs külön téli és nyári időszámítás, az időeltolódás a magyar téli időszámítás idején mínusz 1 óra a hazai időhöz képest, nyári időszámítás idején pedig mínusz 2 óra.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Egyedi, nem szokványos arab ország, sok kulturális és természeti tartalommal (csodás színek), izgalmasan változatos emberi civilizációval
 2. Marrakesh-ben este a főtéren lakomázni a hosszú asztaloknál kedélyes idegenekkel, és a friss narancslé gyakran ismételve
 3. Barátságosak a marokkóiak, ha nem árusok, valamint jó a közbiztonság
 4. A Ben Yousseff medresz (korán iskola) Marrakesben
 5. Az Atlasz-hegység méltóságteljes vonulatai, hófedte csúcsokat látni Afrikában
 6. Agadirtól keveset vártam, ahhoz képest többet kaptam, a strandon nagyokat lehet gyalogolni kellemes szilárd fövenyen
 7. Időutazás a Fes el Bali medinában
 8. A nyárson sült húsok illata, a kávé kultúrájuk, Essaouira-ban a tenger gyümölcsei kaják
 9. A városok medinái a sikátorokkal és az Ait Ben Haddou kasbah Ouarzazate közelében
 10. Casablancában a II. Hasszán mecset elképesztő díszítettsége

Nem tetszett

 1. A zugárusok, a normál árusok és a taxisok folytonos, zsibbasztó nyomulása, a koldusok
 2. A sok magát kínáló illegális idegenvezető, és a turisták lenyúlásán igyekvő mindenféle rossz dumájú szélhámosok (special only for you)
 3. Jó a kaja, de nem kellően sokféle (a tajine-t is meg lehet unni)
 4. Casablanca nem annyira kellemes, és főleg nem romantikus
 5. A homokfúvások, a szemét és a légszennyezettség
 6. A baksis mindenhatósága
 7. A nyilvános rötyiken a vécépapír gyakori hiánya
 8. A szuvenírek jó része gagyi, és persze Made in China
 9. A hentesboltoknál a húsokon pihenő legyek tömegének a látványa, meg a csúnya húscafatok
 10. A turista lányoknak, nőknek folyton beszólnak. Kellemetlen, ahogy a helyi pasik nyálasan bámulnak

Vélemények

"Marokkó egy csoda! Utazás előtt is feltételeztem, de miután hazatértem kétségem sem maradt. Az ország és maga a nép is sokszínű és izgalmas. Aki nekivág Marokkónak, annak érdemes nem csak nyaralóhelyként tekinteni rá, hanem egy kultúrában gazdag, érdekes látnivalóként is, amit egyszer látni kell. Természeti adottságai és a régi óvárosok hangulata mellett, talán az életképei a legizgalmasabbak. A legnyugatibb és az egyik legszimpatikusabb arab ország, ha szabad ilyet mondani. Valójában, ők nem is „igazi” arabok, hanem berberek. Saját magukat – a különböző népcsoportok keveredésétől függetlenül – egységesen marokkóinak vallják. Egy keverék népcsoport: az őslakos berbereken kívül, az iszlámhódítás után arabok, a gyarmati időkből portugálok, spanyolok és franciák is maradtak itt, és még Szaharából érkező tuaregeket is találni. Manapság a lakosság legnagyobb része berbernek (hivatalosan 75 %).

Példamutató, hogy az eltérő vallásuk és életfelfogásuk ellenére is milyen szépen, békében együtt tudnak élni. Mindennapi életkép, ahogy a kaftánt viselő talpig bebugyolált iskolás lány a mobiltelefonos, napszemüveges, farmerben járó iskolatársa mellett sétál hazafelé suli után. Kétségtelenül ez a legliberálisabb ország az arab világban. Akárcsak a marokkói nép, a vallásuk is sokszínű. Vannak muszlimok, zsidók és keresztények is. A vallás fontos szerepet tölt be az életükben, minden vallásnak megvan a saját imahelye, láthatunk mecseteket, zsinagógákat, templomokat. A fiatalok maguk dönthetik el – persze neveltetéstől függően –, hogy milyen mértékben tartják hagyományaikat és vallási szokásaikat (pl. a lányok viselik-e a kendőt a fejükön vagy nem) Az asszonyok nincsenek úgy elnyomva, mint más arab országban, itt ők a családszervezők. (A lány gyerekek pedig a család kis hercegnői.). Egész Marokkóban csak kettő mecset látogatható azoknak, akik nem muszlim vallásúak: Meknesben egy pici mauzóleum és Casablancában a II. Hassan mecset. A casablancai mecset az egyik leggyönyörűbb épület, méltán lett a város jelképe. Az épületnek hatalmas a befogadóképessége, valamint a világ legmagasabb minaretjével is büszkélkedhet. A belépő jegy kb. 120 dirham, 12 év alatt pedig kb. 30 dirham.

Nagyon szeretik az ünnepségeket és minden olyan alkalmat, ami lehetőséget ad arra, hogy összegyűljön a család, beszélgessenek és egy nagy tál tazsin köré gyűlve együtt legyenek. Ramadán idején sokan kerülik az arab országokat, de igazából nyugodtan lehet utazni ilyenkor is. Általában a legtöbb étterem és vendéglátó helyiség, akik a turistákból élnek nyitva van ilyenkor is, de legvégső esetben a McDonald’shoz lehet fordulni. Az illendőséget szem előtt tartva, próbáljunk meg nem enni és inni az utcán és tekintettel lenni, hogy nekik ez egy megpróbáltatásokkal teli időszak, lehet, hogy kicsit ingerültebbek és nyugtalanabbak ilyenkor a helyiek. A sokszínűség a nyelvben is megmutatkozik, a legtöbb ember 3 nyelven beszél: berber, arab, francia. Az angolt a nagyobb turistás zónákban elvétve beszélik.

Gyakran lehet találkozni az uralkodó VI. Mohamed király arcképével az éttermekben, szállodákban, családi házak falán lógva. Jellemzően nagyon szeretik a királyukat, sokat is tett azért, hogy Marokkó ott tartson, ahol ma tart. Európában végezte a tanulmányait és sokkal nyugatiasabb nézeteket vall, mint az elődjei. Rengeteg új változtatást vezetett be és mióta trónra került folyamatosan fejlődik az ország. (Például megszűntette a többnejűséget és egy civil foglalkozású lányt vett feleségül.) Ő a legfőbb személy, a parlament felett áll és a hadsereg főparancsnoka is egyben. Végtelenül kedvesek és segítőkészek, bár ehhez hozzátartozik, hogy mint a legtöbb helyen, itt is tudják: a turista pénzt hoz és a javukat szolgálja." (László Orsi, Vista, 2013)


"Pár szó a költségekről. A három hetes út összesen olyan százötvenezer forintba került, de ha mindig lett volna kedvem olcsóbb szállást és kajáldát keresni, és nem a leggyorsabb társaságokkal utazom, és nem iránytaxizok, és nem megyek le Daklába (a buszjegy önmagában elvitt úgy száz dolcsit Feztől) akkor elég lett volna százhúsz is - vagy a százötvenből lehetett volna maradni egy hónapot. Nyáron, több embernek még olcsóbb: a legtöbb szoba kétágyas, amit nekem egyedül kellett kifizetnem néha, valamint jó időben lehet a szállodák tetején matracon aludni olyan 3-5 euró között. Tipikus baleset a távolságok alábecslése - rohadt nagy az ország. Négy-hatszáz kilométer nem tétel két város között, és ezzel elmegy hat-tíz óra, a tereptől függően. És szerintem tíz-tizenöt napnál kevesebb időre nem nagyon érdemes menni, pont a fentiek miatt." forrás


"Szerencsére ez az elfátyolozás a külföldi nőknek egyáltalán nem kötelező. Nyilván nem szerencsés spagetti pántos topban és miniszoknyában flangálni, de mondjuk ez a világ más részein se a legjobb választás a városnézéshez. Én mondjuk kalapot hordtam végig, de nem azért, mert kímélni akartam a helyiek érzéseit, inkább mert állati erősen sütött a nap. A közbiztonság egyébként is elég jó errefelé, a mi vendéglátóink gyakran járnak át, még soha, semmiféle incidens, lopás nem érte őket, sőt amikor csajok jöttek együtt, pasi nélkül (és egy kicsit féltek, hogy mi lesz velük) akkor se nézett rájuk csúnyán senki. Az én komfortérzésemet először kicsit csökkentette, hogy úgy láttam, éreztem, a minden sarkon csoportosan álldogáló arab pasik folyamatosan minket néznek (sötét arcú alakok voltak) és kényelmetlen volt a sok-sok utcagyerek, akik szintén folyamatosan bámultak, de ha őszinte akarok lenni, nekik se lehet könnyű elviselni a sok fotózó turistát, akik érdekes szociofotókat akarnak készíteni az ő életükről, házaikról, gyerekeikről, az érdekes nyomorukról." (2013) forrás

Olvasmányos linkek

"A legfontosabbak:

 • Mindenért fizetni kell. Semmi sincs ingyen. Majdnem, hogy még a levegő sem :D Ha valaki azt mondja Neked, hogy „Sir, it’s free”, nah abban biztos lehet az illető, hogy FIZETNIE KELL a végén valamennyit.

 • Minden guide-nak van egy „állítólagos” testvére, rokona, aki épp mindig a környéken jár, és figyel.

 • Fehér ember = fejős tehén. Ez szerintem mindent elmond.

 • Négy királyi város van az országban. Sorrendben: Fes – Marrakech – Meknes – Rabat. A királynak mindenhol van palotája, de egyik sem látogatható.

 • Mindössze két mecset áll nyitva a nem muszlimok előtt. A casablancai II. Hassan nagy mecset, és sorry, de a másikat elfelejtettem azóta :D

 • Négy berber nép él az országban. Ezek a csoportok lényegében a királyi városok köré csoportosodnak. Négy különböző nyelvet beszélnek, de nemrég a közös berber nyelvet újra kezdték tanítani az iskolákban.

 • Nagyarányú zsidóság él az országban. Az egyik legjelentősebb Meknesben van.

 • A nemzeti mottó: الله، الوطن، الملك (Allāh, al Waţan, al Malik = Isten, Ország, Király)

A legegyszerűbb módja az információhoz jutásnak – anélkül, hogy fizetni kelljen valakinek –, ha más turistától kérünk segítséget. Azok nem vernek át, és még feltehetőleg angolul is tudnak. Kivéve az a két olasz nő, akikkel a szaharai túrán találkoztunk, és olaszon kívül semmilyen egyéb nyelvet nem beszéltek. Elképzelni sem tudom, hogy hogy tudtak így utazni. De valahogy csak sikerült nekik. (2013) forrás


"Autentikusabb, mint Tunézia, pompás királyi városokkal, a világ második leglabirintusosabb medinájával és kedves emberekkel. A helyieket ne tévesszük össze az Európában időnként magukból kivetkőző 2. generációs arab fiatalokkal. Ezekről az itt élőknek is megvan a sajátos véleménye. Én két királyi várost, Fezt és Meknest látogattam meg." forrás


"Novemberben voltunk saját szervezésben Marokkóban: Fezben, Marrkechben és Essaouirában az Atlaszban és a sivatagban. Nem 41 fok volt, csak 21. Először voltunk Európán kívül és csodálatos élmény volt, mennénk vissza. Rabat kihagyható, Casablanca és Agadir kifejezetten kerülendő. A legjobb úti célok: Fez, Essaouira, az Atlasz és a sivatag. Egyébként ha nem irodával megy az ember, kell egy franciául tudó a csapatba. Amúgy Marokkó a legbiztonságosabb észak-afrikai ország!" forrás


"Ha nem tudjuk a címet, érdemes taxival menni. De nem a kaffer Mercivel, mert az iránytaxi. Fix tarifája van, és minél többen szállnak be, annál olcsóbb. Általában 7 személyesek. Elől 3, hátul 4 ember. Minden városban van Petit Taxi. Ezekkel érdemes menni, de úgy, hogy előre lefixálni az árat. Mivel nyelvi problémák voltak, mi mindig a telefonba írtuk be az összeget, hogy mennyi dirhamra gondolunk. Ha nem sikerült megegyezni, akkor otthagytuk, és próbálkoztunk a következővel. Taxi rendelés nincs, hanem az utcán kell itt is leinteni őket. Az autók azonban borzalmas koszosak, és tragacs állapotban vannak. Volt olyan, amelyiknél hátul a bal hátsó ajtón simán kiláttam az úttestre, akkora lyuk volt az ajtón…:) A rendőrök javarészt beszélnek angolul, és segítőkészek is. (Casa-ban pl. a rendőr a bírságolást megszakítva jött oda segíteni és mutatta meg az irányt; látván, hogy térképpel nem leljük a helyes irányt). (2013)" forrás"Ahogy kiléptünk a terminálból minden szem az én gyönyörűségemre szegeződött, ezek az arab férfiak egyáltalán nem úgy néznek meg egy nőt, mint mi európaiak. Ezt elég nehéz szóban elmondani, de iszonyatosan idegesítők. Ezután jött a második sokk, a taxi keresés. Legjobban a hiénákhoz tudnám őket hasonlítani, körbevesznek, letámadnak, tolakodóak és kartellben dolgoznak. Taxióra turistának nuku csak többszörös ár létezik. Az első és legfontosabb lecke, hogy itt MINDENÉRT, amiért fizetsz, állapodj meg az árban előre és abban is pontosan, hogy mit vársz el ezért. Itt MINDENKINEK kell adnod borravalót MINDENÉRT. Túlzás nélkül MINDENKINEK az a célja, hogy téged lehúzzon. Annak ellenére, hogy a dolgok nagy része előre ki volt fizetve és maga az ország olcsóbb, mint Magyarország sikerült itt is egy vagyont elköltenünk főként az előbb említett okok miatt. (2015)" forrásFotóegyveleg

fotó by Elter

Meknesz királyi város - fotó by Elter

Díszes vízárus - fotó by Elter

Chefchaouen

Vissza az elejére


Kommentek

Toronya Viktor, 2017. 05. 08. 19:17
Bárhova csak ide nem! Tapasztalt hátizsákos utazók vagyunk tavaly Juniusban Marrakeshbe mentünk feleségemmel, Autót béreltünk a reptéren a szállás Marrakesh szívében volt, nagyon erőszakosak voltak a helyiek, többször ért minket atrocitás, egyszer a feleségemnek kínáltak a főtéren karkötőket amit ő nem nézett meg majd megfogták a karját és visszarángatták, hogy már pedig megnézed. A főtéren sok turista volt de senki nem volt boldog ( fej le és csendben séta). Parkolni szerettünk volna ki kellett fizetni napra a parkolót amit megtettünk. Másnap ahogy megálltam fiatalok jöttek oda hozzánk, hogy fizessük ki a parkolót mondtuk hogy már fizettünk, nem engedtek el, körbe álltak nagyon agresszívak voltak, rendőrséggel fenyegettem őket majd otthagytuk őket természetesen nem adtuk oda a pénzünk. Étel ehető nem volt ezért maradt a gyümölcs és a croassant a benzinkúton. Casablanca Detto. Rémálom volt az a nyaralás.


maki istván, 2017. 04. 26. 16:10
Sokat utaztam a világban, de Marokkó volt életem legnagyobb csalódása. Borzalmas hely! Casablancában, Fezben és Marakkeshben voltam. Mindhárom rettentően koszos, állandóan kéregetnek a nincstelenek, egy perc nyugalma sincs az embernek. Sajnos a helyi lakosok nagyon lehúzósok, mindig megpróbálják becsapni a fehér turistát. Egy rémálom volt az egész. Mindent ellepnek a legyek, nincs gusztusa az embernek enni. Még a jobb szállodák (4-5 csillagos) is koszosak, nem volt gusztusom befeküdni az ágyba. Sajnos semmi jót nem tudok írni erről az országról.


Baranyi, 2015. 07. 12. 08:31
Csoporttal és magánúton is voltunk Marokkóban, csodálatos, különleges ország, biztonságos és nagyon-nagyon barátságosak a külföldiekkel. Vadidegen emberek köszöntek nekünk az utcán, megkérdezték, hogy vagyunk és mondták, hogy örülnek, hogy meglátogattuk az országukat. Mi Marrakeshben magánszervezésben voltunk -fapadossal Milánói átszállással - és nem a turisták által leglátogatottabb főtéren vásároltunk, hanem a Medina-óváros turisták által nem látogatottabb utcáiban, feléért, harmadáért, mint a bazárban. Mécseseket a Place de Ferblantier téren vettünk 5 és 8 Eu-ért - ugyanezeket a bazárban első áron 50 Eu-ért adták volna, de csak kíváncsiságból kérdeztük meg, összehasonlításként. Argánolaj itt harmada volt, mint a bazárban, fűszereket is a Place de Ferblantier tér közelében nyíló széles utcában vettünk egy olyan vásárcsarnokban, ahol rajtunk kívül csak helyiek vásároltak. Itt vettünk eukaliptusz kristályt is, ami nagyon jó volt a náthámra, szagolgatni kellett. Nagyon kedvesek itt az árusok, helyi áron adták nekünk is, sőt még többet is adtak a fűszerből, mint amit kifizettünk, azt mondta az eladó, hogy ez ajándék. Enni egyszer sem étteremben ettünk, hanem helyi kifőzdékben, tiszta volt, és nagyon-nagyon finom ételeket ettünk, láttuk hogyan főzik, egyszemélyes tajin edényben főzték minimum 2 órán át és ebben is tálalták, tehát abszolut "steril" volt. 2 Eu volt egy egyszemélyes tajin tál.Étteremben ez 8 Eu-nál kezdődött, láttuk az utcai étlapokon. Mi nem mertünk frissenfacsart narancslevet inni, csak zárt palackos ásványvizet kértünk mindenhol. Marokkó nem annyira arabos mint pl. Egyiptom, azt mondanám, hogy itt muszlim vallású berberek élnek főleg, akik eredendően kedvesek mindenkivel. Mi mindenhol nagyon jól elboldogultunk egyedül, de ez főleg annak köszönhető, hogy beszélek franciául, amit ott szinte mindenki beszél. Casablanca vagy óceánparti szállodasor vagy kikötői dzsumbuj, a nagymecset hatalmas, csicsás, díszétese csak több, de nem különlegesebb, mint Meknesben vagy Marrakeshan látott paloták, épületek. Agadir egy modern új főváros, de Meknes, Marrakesh és Fes különleges, semmihez sem hasonlítható városok, mindegyik más-más. Életre szóló élmény volt látni ezeket, ahová még vissza fogunk menni pár év múlva.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon