Fez

Fez dióhéjban | Vélemények |Étkezés| Látnivalók| Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Fez dióhéjban

  • Fez (avagy Fés) Marokkó harmadik legnagyobb városa, kb. 1,1 millió lakossal. Történelmi óvárosa az UNESCO kulturális világörökségének a része.
  • A Fez-i egyetemet 859-ben alapították. A marokkóiak azt állítják, hogy ez a világ legrégebbi egyeteme.

Fő látnivalók:

Vélemények

FEZ.... Az egész marokkói körút során körülbelül úgy éreztem, hogy ez az a hely, amiért ide jöttem! Ha Marokkóba utaztok semmi szín alatt ne hagyjátok ki!

Egy mindössze ötszobás „guesthouse-ban” szálltunk meg az óóóriási medinájának Blue Gate felőli oldalán, az Al Madina Al Kadinában. Teljesen szürreális téma tárult elénk, ahogy a kopogásra egy kedvesen mosolygós szerecsen nyitott ajtót. Jártam már jópár hotelben, de ez mindent visz, az adott ország, város, és hely viszonylatában. És fantasztikus vendéglátásban volt részünk! Teljesen egyedülálló volt az egész utazás alatt.

Természetesen még aznap este bele a medina sűrűjébe! Pff..... látni kell. Őrület a köbön! Megérkezésünkkor a vonatállomáson ránk nyomult egy hiéna, aki elköszönéskor még a hölgyeknek is kezet nyújtott. Rohadtul disszonáns viselkedés, és nem is lett az ajánlataiból semmi.

A hotel hívott nekunk reggel idegenvezetőt, aki KONKRÉTAN KIHAGYHATATLAN! ha látni szeretnénk a medinát nappal. Volt vele „koáp” is, de tapasztaltak vagyunk, minden rendben ment! 400 dirham volt a fizetsége. Mindenképp kell valaki Fez-ben, aki ismeri a járást! Elvitt minket rézművesekhez, bőrkikészítőkhöz, szőnyegesekhez, satöbbi.... élvezetes volt! (Bonneville, 2017)


"A modern városrésze meglehetősen új és európai, de nem ezért szokták szereti, hanem a sikátoros-vályogfalas bahiabolt-szerű óvárosa miatt. Rengeteg turista, agresszív narkóárus, és talán itt a legdrágább a szállás (a legolcsóbb, amit találtam 150 DH, vagyis olyan 3600 HUF egy főre - kettőre ugyanennyi). Előnye, hogy kényelmes méretű, hátránya, hogy egy nap alatt bőven meg lehet unni. Megfelelő mennyiségű hasissal felszerelve több napra is élvezhető, bár az továbbra is rendkívül idegesítő, hogy pontosan kiszámítható, hogy hol mi fog történni." (2009) forrás

,, Fez azért érdekes, mert itt van a világ legnagyobb óvárosa, vagyis medinája. Több ezer utcából, vagyis inkább sikátorból áll, semmilyen térképen nem szerepel minden utca vagy kanyar, így sötétedés után nem tanácsos barangolni, mert sosem fogunk kitalálni. Annyira nem durva a helyzet, mint Rióban, ahol egyszer rossz felé visz a GPS és megtámadják a turistákat a favelában. Itt biztonságosan lehet eltévedni, csak éppen elég sokat kell jattolni a helyieknek, hogy kivezessenek a betondzsungelből – este pedig minden zárva van, nincs aki útba igazítson.

Nappal gyakorlatilag a fél belváros piaccá alakul, ahol szamárháton vagy nagy kerekű kézikocsikat húzva közlekednek a kereskedők hangos „balak, balak, balak” kiabálás közepette. Ilyenkor célszerű gyorsan lehúzódni, mert elüt a csacsi. A városban nem szabad kihagyni a bőrgyártó manufaktúrákat, már ha van gyomrunk a meglehetősen büdös eljáráshoz. A bazársorok tematikusak, vagyis van szőnyeges utca, ötvös, fűszeres és bőrös.

Fogadhatunk egész napra is vezetőt – a szállodákban lehet kérni megbízható idegenvezetőket – ez nagyjából 300 dirhamba kerül, ha a bőrösöknél találunk egy tárlatvezetőt, azt meg lehet úszni 50-ből is, máshová amúgy sem nagyon kell helyi erő.  (2018)" forrás

Étkezés

,, A helyi idegenvezető azt mondta nekünk, hogy ne együnk a bazárban, veszélyes. Elvitt valamelyik rokona éttermébe, sült krumpli olajban sült fasírttal. Nem nagy szám, és mondtuk neki, hogy ez drága volt. Bement, és visszahozta az ebéd árának a felét. Megpróbálták. Másnap a bazárban vettem parázson sült báránygombócokat, és a tevések, szamarasok megtapsoltak, mikor elkezdtem enni a kajájukat." forrás

Látnivalók

Medina (óváros)

Hagyományos fürdők (hammam)

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2017. 10. 15. 21:51
Kedves Lajos! Köszönjük, hogy felhívta a figyelmünket az elírásra. Javítottuk.
Errare humanum est


zsolta lajos, 2017. 10. 15. 19:44
"A Fez-i egyetemet időszámításunk előtt 859-ben alapították." Ez valószínű elírás, a lehetséges változat az időszámításunk szerinti lehet.Előtte csak nomád lovasok éltek itt na meg meg később a rómaiak.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon