ÚTIKRITIKA.HU / Kazahsztán


Kazahsztán

Kazahsztán dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

A Wizzair közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Kazahsztán új fővárosa, Nur-Szultan avagy Asztana között. hetente két járat: csütörtökön és szombaton.  A repülési idő odafelé: 5 óra 15 perc, visszafelé: 5 óra 35 perc.

Kényelmetlenség, hogy a gép éjszaka 1 óra 10-kor érkezik Asztanába (ott + 4 óra van a pestihez képest), és hazafelé éjszaka 2-kor indul a gép.


A járat szépséghibája, hogy a turista szempontjából nem igazán érdekes Asztanából - ha nem akarunk egy hétnél többet ott tölteni - belföldi járatokon még repülni kell, például az új fővárosnál valamivel tán érdekesebb régi fővárosba,  Almatiba. 1 óra 41 perc a repülés és napi 15 járat közlekedik.  Kb. 25 ezer forint oda-vissza. 


Összeraktunk egy külön aloldalt Nur-Szultanról, avagy Asztanáról

Kazahsztán dióhéjban

 • Kazahsztán közép-ázsiai ország, kis része Európához tartozik. Oroszországgal, Kínával, Kirgizisztánnal, Üzbegisztánnal és Tádzsikisztánnal határos. 2,72 millió négyzetkilométer a területe, azaz majdnem 30-szor nagyobb Magyarországnál! Kazahsztán lakossága: 18,3 millió (2018-as adat).
 • Legnagyobb városa a kb. 1,7 milliós Almati (Alma-Ata), a korábbi főváros. Az új főváros: a kb. 700 ezres Nur-Szultan (korábban: Asztana)
 • Almati 4450 kilométerre van Budapesttől.
 • Kazahsztánban a klíma szélsőségesen kontinentális, ami azt jelenti, hogy száraz, meleg a nyár, és jéghideg a tél. Nyáron nagy a hőmérsékletesés éjszakára a nappalhoz képest. Nyáron nappal 30 fok körüli meleg van, télen a mínusz 40 fok szokványos. A turistáskodásra legjobb időszak a nyári hónapok, mert kevés az eső és kellemes a meleg.
 • Kazahsztán lakóinak kétharmada kazahul (török nyelvcsalád) beszél, a többiek nagy része oroszul. Az orosz hivatalos nyelv, a közéletben domináns is Kazahsztánban. A lakosság kb. 47 százaléka muzulmán (avagy mozlim), kb. 44 százalék orosz ortodox. A 2019-es népszámlálás szerint közel 4 millió az orosz nemzetiségű állampolgár él. A számuk folyamatosan apad, de így is a lakosság 21,6%-át teszik ki.
 • Kazahsztánban a tenge a hivatalos fizetőeszköz. Kb. ugyanannyit ér, mint a magyar forint. A tenge értéke sokat romlott az utóbbi időkben, szóval ez kedvező a turistának.
 • Havi nettó átlagfizetés: 96 ezer forint.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Kim
 • Magyar állampolgárok számára turista célú kazahsztáni utazáshoz nem kell vízum 30 napot meg nem haladó tartózkodás esetén. Európai kazah külképviseleteken lehet vízumot beszerezni. van egyszerűbb megoldás: Vista vízumügyintézés - kazah vízum
 • Kazahsztánban jónak mondható a közbiztonság. Területén nincsenek fegyveres harcok, igazán veszélyes régiók.
 • Kazahsztánban angolul kevesen beszélnek, az orosz tudás viszont rengeteget segít.
 • Időeltolódás: télen +5 óra, tavasztól-őszig +4 óra.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Almatiban a Köztársaság-tér, a zöld piac, a Medeo nevű rekreációs park
 • Panoráma a Koktyube-hegyről
 • A Szent Miklós-katedrális
 • Valamint az elképesztő tájak

Kazahsztánban az UNESCO világörökségének része:

 • A Khoja Ahmed Yasawi Mauzóleum, Yasiban (kulturális)
 • A Tamgaly régészeti területe és a petroglifák, barlangrajzok (kulturális)
 • Saryaka - Észak-Kazahsztán sztyeppéje és tavai (természeti)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A kontrasztos tájak keleten, a végtelen sztyeppék nyugaton, a hatalmas hegyek délnyugaton, a Charyn kanyon
 2. Az Aksu-Jabagly természeti rezervátum a szervezett úton
 3. Jó a közbiztonság
 4. Nagyon jól jött a némi orosz nyelvtudásom
 5. Tényleg több helyi ember említette meg, hogy a kazahok és a magyarok valamiféle rokonságban vannak egymással
 6. Almatiban a 28 Panfilov hős emlékparkjában az esküvői fotózások viccessége
 7. Almatiban a hagyományos hangszerek múzeuma - meglepően érdekes
 8. Karaganda városban a központi mecset valamint egy ottani Terror-múzeum
 9. Asztanában a Hazret Szultán mecset és a Baiterek-torony
 10. Almatiban az új, röhejesen olcsó metró

Nem tetszett

 1. Eleve azt feltételezik, hogy európai turistaként gazdag vagy és ennek megfelelően a szolgáltatásokban, szállításban igyekeznek lenyúlni, átverni
 2. A turista infrastruktúra fejletlensége
 3. A turistát is néha sújtó hatósági bürokratikusság
 4. Angollal nehezen lehet boldogulni
 5. A simlis taxisok (már a reptérnél is)
 6. Átvágtak a pénzváltóban (attól fogva bankban váltottam), sok más helyen is megpróbáltak átvágni (sokszor sikerült is)
 7. A füstölt lókolbászuk
 8. A gusztustalan közvécék

Vélemények

"Almati belvárosát a szovjet nagyvárosokra jellemző széles sugárutak jellemzik. A sugárutak mentén a kommunista időkben épült ronda, giccses (beleértve a Sztálin-barokkot) épületek sorakoznak. Szerencsére a sok park és egyéb zöldterület javít az összképen. A belváros viszonylag alacsony épületeihez képest nagy kontrasztot jelentenek a város déli részén az üzleti, kormányzati negyedek sokkal magasabb, nagyon modern épületei. Itt érzékelhető, hogy Kazahsztánnak a természeti kincsei miatt van mit a tejbe aprítania. Almati nem nagy szám, különleges turista látnivalói alig vannak. Meglepő viszont, hogy milyen nagy választék van éttermekből, bárokból. Mi nyáron voltunk, és így sok étterem, kávézó teraszon fogadta a vendégeket. A jobb éttermekben az árak baromi magasak. A kazahok nagyon értékelhetik a vidámparkokat, mert abból sok van a városban.

Almatiból éjszakai vonattal mentünk az új fővárosba Astanába. 12 és fél órát utaztunk (kb. 1300 kilométer) , nagyon modern (spanyol gyártmányú) vonaton. sajátos hangulata volt az étkezőkocsinak. Amúgy jót ott ettünk. Astanának van egy, a szovjet múltat idéző, ronda lakótelepes része, meg van (délen) a presztízsváros része, ahol nagyon igényes, itt-ott meglepően merész modern építészet látható. Astana hatalmas kontraszt azokhoz a lepukkant kisvárosokhoz képest, amik a kazah vidéken láttunk. Astanában az éjszakai kivilágításokkal nem spórolnak. Minden itt azt szolgálja, hogy az ország mindenható, teljhatalmú ura, Nazarbajev elnök megmutassa a világnak, hogy mennyi zsozsójuk van. Astana felfedezését megnehezíti az, hogy irdatlan nagy távolságok vannak, még taxival vagy busszal is időigényes innen oda eljutni. (Dini, 2014)


,, Borzasztó alacsony a népsűrűsége így az sem ritka, hogy órákig tudsz autózni anélkül, hogy bárki szembe jönne veled. Ez egyrészt probléma, mert megnehezíti az utazást. Kb. két hét alatt 1400 km-t tettünk meg autóval és 2600 km-t vonattal/repülővel Kazahsztánon belül. A sok utazás viszont kifizetődött, rendkívül tartalmas két hetünk volt.

Vittem magammal könyvet, tabletet, telefont, filmeket, zenéket… bármit, ami leköthet majd a hosszú utakon, de érdekes módon hozzá se nyúltam egyikhez sem. Mindig volt valami érdekes a pusztában, akár egy jurtákból épült tábor, akár egy ménes.

A végtelen sztyeppe látványa önmagában is bámulatos, de ezen kívül is bőven van mit csodálni.

Nagy általánosítás és nagyjából az összes népre ezt mondják, de úgy tapasztaltam a világ egyes részein a turistát sétáló pénztárcának nézik és a kedvességük mögött üzlet van. Kazahsztánban, mivel még nem terjedt el az ipari turizmus, az emberek érdek nélkül kedvesek és örülnek, ha a „nyugatiak” megtisztelik őket látogatásukkal.

Éghajlata szélsőségesen kontinentális, a telek borzasztó hidegek tudnak lenni. Júniustól szeptember végéig javaslom és lehetőleg inkább 10, mint 7 napra. A nagy távolságok miatt ennyit véleményem szerint érdemes rászánni különben pont akkor kell megszakítanod az utazásod és elindulni haza, amikor már belelendültél és ott vagy a csodáktól pár száz kilométerre. (2018)" forrás


,, Jóleső érzéssel utazgattam az országban, korrekt árakon, jó kiszolgálást kapott az ember. Kazahsztán. Ki gondolta volna? Az ember semmit sem tud, míg a saját szemével nem látja.

Az étel és az ital már nem volt annyira olcsó, mint az utazás, de még így is a felét fizettem a magyarországi áraknak. Ez nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy amiért itthon fizettem ezer forintot, azt Kazahsztánban odaadták ötszáz forintért. Ráadásul az utcai árusok már második alkalommal automatikusan növelték a szendvicsekben lévő hús- és salátamennyiséget annak érdekében, hogy a szimpatikus külföldi turista holnap és holnapután is hozzájuk jöjjön vissza. De korán keltem, későn feküdtem, napi 25 kilométert gyalogoltam, fotóztam, kellett az üzemanyag. (2018)" forrás

Olvasmányos linkek

"Almatinál izgalmasabbnak tűnt a várostól délre elterülő nemzeti park, amely az Ala-tau hegység vonulatait foglalja magába. Két nagy és széles völgyön át közelítheted meg a hegységet, mindkettőt érdemes felkeresni egy-egy napos kirándulás keretében. A nyugati, tágasabb völgyben végig aszfaltúton haladhatsz. 2200 méterre felkapaszkodva éred el a Nagy Almati Tavat, egy valószínűtlenül türkiz színű gyönyörű tengerszemet, amely tulajdonképpen egy mesterségesen duzzasztott tó. A tóparttól még vezet feljebb az út egy kutatóállomásig, érdemes felmenni, onnan mutat igazán jól a téma. A térség már a kirgiz-kazah határzóna, vigyél útlevelet, mert rendszeresek az ellenőrzések. Korábban a határ nyitott volt, (népszerű túraútvonal volt az Isszik-köl tóhoz Kirgizisztánba) ám valószínűleg a közelmúlt kazah gazdasági sikerei miatt megnövekvő illegális bevándorlás miatt lezárták. Innen keletre, a másik völgyben fekszik Almati téli játszótere, Csimbulak és Medeu: jól kiépített sípályák felvonókkal, jégstadion, menedékházak, az ember szinte Ausztriában érzi magát. A településeket elhagyva széles ösvényen egészen magasra is lehet túrázni, mi a kb. 3600 m magasan húzódó gleccserig kirándultunk, de a környező négyezres csúcsok is meghódíthatók különösebb felszerelés nélkül. (2012)" forrás


,, Nagy általánosítás és nagyjából az összes népre ezt mondják, de úgy tapasztaltam a világ egyes részein a turistát sétáló pénztárcának nézik és a kedvességük mögött üzlet van. Kazahsztánban, mivel még nem terjedt el az ipari turizmus, az emberek érdek nélkül kedvesek és örülnek, ha a „nyugatiak” megtisztelik őket látogatásukkal.

Éghajlata szélsőségesen kontinentális, a telek borzasztó hidegek tudnak lenni. Júniustól szeptember végéig javaslom és lehetőleg inkább 10, mint 7 napra. A nagy távolságok miatt ennyit véleményem szerint érdemes rászánni különben pont akkor kell megszakítanod az utazásod és elindulni haza, amikor már belelendültél és ott vagy a csodáktól pár száz kilométerre.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2020. 01. 02. 03:11
Ákos,
Vonattal 545 kilométeres távolság, közel 11 órás út. Viszont nagyon olcsó a jegy,3-6 ezer forint között. Taxival kb. 7 óra de legalább 25 ezer forint. A busszal át kell szállni és nem gyorsabb min a vonat


Lits Akos, 2020. 01. 02. 03:11
Hogy tudok eljutni Almatibol Tarazba?
Milyen messze van?
Busszal vagy vonattal kell menni?
Es mennyi ido alatt erek oda?


Lits Akos, 2020. 01. 02. 02:58
Hogy lehet eljutni Tarazba!
Almatitol milyen messze van?
Vonattal vagy busszal?


Sebestyén Éva, 2018. 08. 22. 11:14
Szia! ha jól látom már változott a menetrend, sokkal emberibb az utazás időzítése :)


Levente, 2017. 09. 03. 17:41
Egy rövid videó arról, ami rád vár, ha Kazahsztánba látogatsz!
https://www.youtube.com/watch?v=uXYdethrktM


Gábor, 2017. 08. 24. 13:21
Útszéli kritika:
http://fikatours.blogspot.hu/2017/06/tanulmanyuton-isztaniaban.html


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon