ÚTIKRITIKA.HU / Almati


hirdetes
Kazahsztán

útikritikák


Almati

Almatiról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Nagy-tó Almatynál - z.g. fotója


Almatiról dióhéjban

Kazahsztán legnagyobb városa, de nem a fővárosa. Almati közel 2 mililiós nagyváros (2023-as becslés). Almati annyit jelent, hogy az alma városa. Bizony, az alma náluk is alma.

Almati, avagy Alma-Ata az ország délkeleti részén fekszik. Szép elhelyezkedésű nagyváros hófedte Tien-San röghegység méltóságteljes vonulataival a horizonton a várost körbveszik a hegyek.

Almati közbiztonsága teljesen jó, amikor nincsenek kormányzat ellenes utcai tüntetések.  (2022-ben voltak és erőszakosságokba torkollottak.)

Az Almati az ország volt fővárosa 1997-ig, amikor a fővárosi státuszt áthelyezték az akkor újonnan épített, északon található Nur-Szultan városba,amit momenán éppen Asztanának neveznek. De Almati még mindig Kazahsztán gazdasági, kereskedelmi és kulturális központja.

Nálunk nem közismert, hogy Almati közelében valóságos síparadicsom létezik.

Kok Tobe - v.j. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Tien-San hófedte csúcsai a háttérben

2. A jurta étteremben ebédelni

3. A Zöld bazárban az aranyfogas kofák 

4. A látványosan diszített metróállomások

5. A Zhybek-Zholy, azaz Selyem út sétálóutca 

6. A színes faházak

7. Almati nem egy szép város, de legalább elég érdekes

Nem tetszett

1. Kevés az angol kiírás - fejletlen még a turista infrastruktúra

2. A lóhús kesernyés íze

3. A szokásosan ronda szocerál és sztali barokk épületek sokasága

4. A minőségi éttermek meglepően drágák

5. A szmog

,, Ottjártunkkor elég nagy szmog volt mindenfele Almatiban. Ezt leginkább az Almati fölé csúcsosodó hegyről lehet igazán látni. Vagyis pont az, hogy semmit se látni Almatiból. " forrás

Vélemények

A régi főváros Almati, a két város közötti kontraszt valami megdöbbentő. Almati tipikus posztszovjet város. A TienSan csodás látképével és iszonyat szmoggal. Almatiban is übereztünk, illetve gyalogoltunk. A Charyn Canyonhoz és a Nagy Almaty-tóhoz a hotelben szereztünk sofőrt.
A Nagy Almaty-tó Almaty városától kb. 30-40 km-re található és 2511 méter magasan fekszik az Ile Alatau Nemzeti Parkban /mely a Tien San része/. Végig az út felfelé csodás hegyek és dombok között vezetett, igaz rettentő meredeken lehetett csak feljutni. A tónál katonákba ütköztünk, akik szerint ide csak engedéllyel lehet látogatni külföldieknek.


,, Almati egészen 1998-ig Kazahsztán fővárosa volt, nagyjából kétmillióan lakják, egy darab metróvonallal is rendelkezik és sokkal modernebb, mint korábban gondoltuk volna. Az alma kazakul is almát jelent és azért is hívják így a várost, mert ez a jelképe. (2022) forrás


A Tien-San hófödte csúcsai lábainál levő város az egyik legszennyezettebb az országban. Amennyiben a szél nyugatról fúj, a várost energiával ellátó erőmű füstje vastagon befedi az egykori kazah fővárost. A levegőből sajnos egyértelműen látható. A füstöt a felhők csak lenyomják.

Építészetileg megjelenik Almaty-ban Tatabánya, Komló és Dunaújváros belső magja. (cs.cs, 2023)


De a legjobb város is az egész országban! És legalább úgy néz ki ahogy egy városnak ki kell néznie. Hegy-folyó-völgy-architektúra. Szovjetek majdnem hazavágták, de szerencsére már nem az övék! (2023)

Gyerekek - h.k. fotója

,, Egészen a kilencvenes évek közepéig Almati volt az ország fővárosa. Egy folyton nyüzsgő, élettel teli város. Pörgősebb, mint Asztana.

A reggeli órákban érkeztünk meg Almati pályaudvarára egy éjszakai vonattal. A közlekedési hálózat és a város megközelíthetősége kifejezetten jó, nem csak vasút köti össze az ország több más városával, hanem repülővel is érkezhetünk, vagy távozhatunk Almatiból. Tehát ilyen szempontból, még mindig versenyképes helyzetben van Asztanához képest.

Az egyetlen negatívum talán, az a város szennyezettsége. Napközben, de főleg a késő délutáni dugó idején, szörnyű a város levegője, egy egybefüggő szmogfelhő az egész.

Városon belül persze nem csak autóval tudunk A-ból B-be jutni, egész jó, már-már európai szintű a tömegközlekedés is. A buszhálózat nagysága mondjuk nem vetekszik a miskolci MVK lefedettségével sem, a budapestivel szemben abszolút labdába sem rúghat, de azért panaszra sincs ok, hiszen trolik és villamosok is járnak a felszínen. Azt mondjuk érdemes megemlíteni, hogy a buszok és trolik nagyobb része valamilyen kínai sufni csoda, amiket néha csak a jóindulat tart egyben. Továbbá egy metró vonala is van Almatynak.

A szállásokat és ételeket tekintve hasonló a helyzet Asztanához, elég jó és "európai" a felhozatal. Éttermek terénjól áll a város. Lóhúst itt sikerült megízlelni és bár kissé félve rendeltük ki, de a végén majdnem kértünk repetát is.

Szerintem a víztározó (Big Almaty Lake) Almati legszebb látványossága. Ez csodaszép víztározó fent az Almatit körülölelő hegyekben, nem messze a a kirgizisztáni határtól. Csodálatos türkiz színű a tó. Amúgy a környékére csak óvatosan, mert elvileg tiltott terület. A hatóság ettől nem mindig örül, ha a turisták nagyon közel merészkednek a vízhez. A helyzetet meg csak bonyolítja a kirgíz határ közelsége. A túrabakancs mellett az autó is ajánlott, ide már csak személyautók hajtanak fel. A város központjából alig 30 perc alatt el lehet jutni ide, de szerintem minden egyes percet megért a hegyek között való autózás, főleg, ha a természet ilyen látvánnyal koronázza meg a szerpentinen való rodeózást.

Figyelemre méltő még a Chymbulak síparadicsom és Medeu sportközpont. Az előbbi tóhoz hasonlóan, már az idejutás is igazi élménytúra. Autóval csak a hegy lábáig lehet menni, ahol a rend éber őrei szigorúan be is tartatják ezt a szabályozást. Szóval a négyülésest itt egy lanovka - esetünkben pont nem működött -, vagy kisbusz szűkös utasterére kell cserélni, ami egy elég meredek, kanyargós úton fel is visz a síközpont alsó állomásához. Felfele menet amúgy elhajtunk a Medeu mellett is, ami egy nyitott sportcsarnok szerűség. Ezt egy esetleges téli sport rendezvény kedvéért húzták fel. Sőt, a 2011-es Ázsiai Téli Játékokat itt, Almatiban tartották. Na de a sí központ aljához érve egy jó nagy "hütte" szerűség várja a látogatókat, ahol ki lehet pihenni a feljutás fáradalmait. Azokban, akikben maradt még erő tovább mehetnek egy másik felvonóval is, egészen a 3200 méteres csúcsig.

A helyi piacról most írhatnánk, hogy aki már járt akár csak a Hunyadi téri vagy Fővám téri piacokon, az nem fog meglepődni semmin, de ezt azért nem merem kijelenteni. Főleg ha a húsos pultokat meglátjuk. A kínálat óriási a húsok, illetve a zöldség-gyümölcsök terén is, éhesen biztosan nem távozik innen senki...vagy legalábbis egy jó ebéd alapanyaga nélkül.  (2017)" forrás


,, Nem tudom hol láttam még ennyire zöld (szó szerint értve) várost. Még ha nem is környezettudatos az infrastruktúra,  tele van fával, a belvároson keresztül mindenhol, és ez eléggé javítja a komfortérzetet. Látni is hogy az emberek az utcákon a parkokban töltik a szabadidejüket." forrás

Odajutás

,, Reggel 9 előtt már le is szálltunk Almatyban, ahol szerencsére már járt a repülőtéri busz. Erre 150 tenge = kb. 120ft a jegy annak, akinek nincsen közlekedési kártyája ... szerény személyemnek még megvan ez a kártya (és ebben az esetben 90 tenge a jegy, vagy 80, nem emlékszem már), és volt is rajta pénz - nagyon előremutató, hogy a reptéri buszmegálló mellett felállítottak egy automatát, amelyben lehet ilyen kártyát venni, vagy a már meglévő kártya egyenlegét ellenőrizni és feltölteni.

Bár a buszút meglehetősen hosszú, 1, nagyon olcsó, 2, rögtön ízelítőt ad Kazahsztánból. (2018)" forrás

v.j. fotója

Időjárás

Almaty városa a kontinentális éghajlati övezetben helyezkedik el. Az időjárás jellemzően száraz és szeles, és a hőmérséklet jelentős ingadozásokat mutat.

Az év különböző időszakaiban jellemzően eltérő időjárási viszonyok tapasztalhatóak Almatyban. Télen, december és február között az időjárás hideg és száraz, a hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 15 Celsius fok között van. Nyáron, június és szeptember között pedig az időjárás melegebb és nedvesebb, általában 20-30 Celsius fok közötti hőmérséklettel.

Március és május, valamint szeptember és november között az időjárás változékonyabb lehet, gyakoriak a zivatarok és az erős szél is. Az éves csapadékmennyiség általában alacsony, körülbelül 600-700 mm évente.

Decemberi csendélet - v.j. fotója

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Turkestan

3 csillagos: Renion Hills Hotel

4 csillagos: Renion Park Hotel

-----------------------

 Egy helyi hotel recepciójánál sommás megszövegezésű tábla figyelmeztet, hogy nem lehet kintről szobára felvinni lányt. - t.m. fotója

Közlekedés

Metró

Az Almati metró a város fő közlekedési módja, és általában jól használható a turisták számára. Az Almati metróvonal 2 vonalat tartalmaz, amelyek összesen 29 állomást szolgálnak ki, és általában az egész város területén elérhetőek. Az állomásokat általában angolul és kazahul is feliratozzák, így a turisták is könnyen eligazodhatnak az állomásokon és a vonalon. A metrójegyek ára kedvező, és általában könnyen elérhetők az állomásokon található jegykiadó automatákból. Az Almati metró rendszere azonban korlátozott, és nem éri el az összes turisztikai látványosságot, ezért a turistáknak más közlekedési lehetőségeket is érdemes figyelembe venniük, például a buszokat vagy a taxikat.

Busz

Az Almatiban lévő buszközlekedés meglehetősen fejlett és sok buszjárat áll rendelkezésre. Azonban a turisták számára a használata nehéz lehet, mivel az utastájékoztatás általában kazah nyelven van, és a buszok gyakran zsúfoltak és elavultak. Az Almati központjában található rendszeres buszjáratok és trolik nagyjából használhatóak, és vannak olyan alkalmak, amikor ezek a járatok a turisták számára a legjobb módja a közlekedésnek. A turistáknak érdemes előre tájékozódniuk a járatok menetrendjéről és az utazási lehetőségekről, és készülniük kell arra, hogy esetenként nehézségekbe ütközhetnek a nyelvi és civilizációs különbségek miatt.

v.j. fotója

Taxi

Amikor a turisták taxit használnak Almatiban, fontos, hogy ügyeljenek az árakra és a biztonságra. A legjobb megoldás az, ha hivatalos taxit választanak, amelyek általában az út mentén állnak. A turisták nem ajánlottak, hogy a taxi sofőrrel alkudjanak az árakról, és előre meg kell határozniuk az utazás költségét. A turistáknak érdemes tájékozódniuk az árakról előre, például a szálláshelyük recepcióján vagy a helyi turisztikai irodában. Fontos, hogy mindig a taxamétert használják az ár kiszámításához, és ha nincs taxaméter, előre kell megegyezni az árról. A biztonság érdekében érdemes olyan taxit választani, amelynek van telefonos diszpécser szolgálata, és a taxi rendszámát és a sofőr nevét is meg kell jegyezni.

Étkezés

Almatiban a helyi konyha étkeit kínáló vendéglőkön kívül lehet találni orosz, olasz, kínai, indiai, grúz, üzbég, török, koreai és más nemzetközi éttermeket is. A jobb éttermekben számítani lehet arra, hogy van étlap angolul is.

v.j. fotója

Vásárlás

    Zeleny Bazar: A város legismertebb piaca, ahol az árusok friss gyümölcsöket, zöldségeket, húst, halat, fűszereket és más élelmiszereket kínálnak. Emellett itt lehet vásárolni kézműves tárgyakat, ruhákat és helyi édességeket is.

    Kok-Tobe bázispiac: Ez a piac a Kok-Tobe hegy lábánál található, és különféle souvenireket, kézműves termékeket, ékszereket, ruhákat és édességeket kínál.

    Dostyk Plaza: Ez a bevásárlóközpont az egyik legnagyobb a városban, és számos boltot, éttermet, mozikat és egyéb szórakozási lehetőséget kínál.

    Mega Center Almaty: Ez egy másik nagy bevásárlóközpont, amelyben számos üzlet és étterem található.

    Esentai Mall: Ez egy luxus bevásárlóközpont, amely a világ néhány legismertebb divatmárkájának boltjaival rendelkezik.

    Green Water üzletközpont: Itt lehet vásárolni kazahsztáni kézműves tárgyakat, ékszereket, textíliákat és más különleges ajándékokat.

E termékcsoportra nagy hangsúlyt fektetnek - v.j. fotója

Szuvenírek

Szórakozás

A tág térségben intenzíven informált, bulizós utazók válltig állítják, hogy egész Közép-Ázsiában Almatiban van a legnagyobb éjszakai élet. 2018-as állás szerint a városban van legalább 10 elfogadható éjszakai klub, és kb. 30 bár. A bulihelyeken a belépődíj sehol sem haladja meg a 3 ezer forintot. Az italok nem túl drágák: egy pia 700 és 1500 forint között. A külföldi bulizóst nagy örömmelfogadja mind a személyzet, mind a közönség, pláne ha alkalom nyílik az angol nyelv gyakorlására. 

A bulihelyeken a lányok nagyon jól néznek ki. Egyharmaduk orosz, fele ferdeszemű kazah. Ha a külföldi turista legény az átlagosnál nem csúnyább, akkor a siker nagyon valószínűsíthető. 

A bulihelyek többsége a központban van, az Arany-tér közelségében.

Közbiztonság

Almatiban a közbiztonság nem különösebben rossz. A turistát érhető legvalószínűbb veszélyt a zsebtolvajok jelenthetik. Ezek a turisták által frekventált helyeken, szabadtéri piacokon, zsúfolt minibuszos iránytaxikban ténykednek. Utcai rablásoktól nem kell tartani. Éjszaka a városközpontban nyugodtan lehet mászkálni. 

Veszélyt jelenthetnek a turistáknak a simliskedők, csalók. Legyünk óvatosak, ha nagyon direkt módon akar velünk haverkodni. Ugyancsak a kockázatok közé sorolható a regisztráció nélkül tevékenykedő taxisok, mert velük könnyebben kialakulhat fizetési vita.

Ajánlatos magunkkal hordani az útlevélnek a másolatát, mert előfordulnak utcai rendőri igazoltatások.

Egyéb hasznos információk

1. Almatiban a csapvíz iható, de azért ajánlatos inkább palackos vagy forralt vizet inni.

2. Magyar főkonzulátus:

E-mail cím: mission.ala@mfa.gov.hu

Telefonszám: +77272472557, +77272472570, +77272472569, +77272581836

Főkonzul: Blaumann Ferenc
Konzulok: Siklós Péter, Nabilek Tamás
Cím: 050043 Almaty, Almati Muszabajev utca 4.

Látnivalók

Zenkov katedrális

A Zenkov Katedrális Almaty egyik legismertebb és leglátványosabb épülete. Az ortodox katedrális a városközpontban található, és számos turistát vonz látványos aranyozott kupoláival és impozáns építészeti stílusával.

Az épületet 1904 és 1907 között építették, a tervezője pedig Andrey Zenkov orosz építész volt. A katedrális 50 méter magas tornyai és színes üvegablakai az építészet csúcspontjának számítanak, és az épület belső része is díszes freskókkal és ikonokkal van tele.

A Zenkov Katedrális Almaty egyik legfontosabb vallási és kulturális központja, amelyet mind az építészeti szépsége, mind a történelmi és kulturális jelentősége miatt érdemes meglátogatni.

Elter Karcsi fotója

v.j. fotói

Központi mecset

Almati kb. 40 mecsete közül ez a legmagasabb.

Az Almati Központi Mecset, amelyet hivatalosan a Hosszú Élet és Boldogság Mecsetjeként ismernek, Almati városának központjában található, és Kazahsztán egyik legnagyobb mecsete. Az épület területe több mint 11 ezer négyzetmétert foglal el, és képes fogadni egyszerre több mint 7000 embert. A mecsetet 1999-ben adták át az embereknek, és azóta az egyik leglátogatottabb hely a városban.

A mecset homlokzata iszlám építészeti hagyományokat követ, a kupolák, ívek és faragott részletek szépséges összhangja van. Az épület két minaretje, amelyek magassága meghaladja az 50 métert, hatalmas méreteikkel emelik ki magukat a város központjából.

A mecset belseje lenyűgöző látványt nyújt, díszítése arabeszk motívumokkal, finom márványoszlopokkal, faragott díszítésekkel, aranyozott berendezésekkel és különleges világítással rendelkezik. A mecset körül szépen karbantartott kertek terülnek el, amelyek egy kis békés oázist teremtenek az évszázados történelem és a modern élet összefonódásában.

A mecset látogatása nyitott azok számára, akik érdeklődnek a muzulmán vallás iránt, azonban fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a helyi hagyományokat és szokásokat. A mecsetben cipő nélkül kell járni, és a nőknek fejfedőt kell viselniük. Az Almati Központi Mecset Kazahsztán fontos muzulmán szimbóluma, és érdemes felkeresni, ha az ember a városban jár.

Elter fotója

Panfilov park

Almatyban található a Panfilov park, amely a város egyik legnagyobb parkja. A park területén számos szökőkút, pavilon, virágágyás és szobor található, amelyek szép látványt nyújtanak a látogatóknak. Az egyik legismertebb látnivalója a parknak az a huszonegy kazah harcos szobor, akik a II. világháborúban harcoltak a náci Németország ellen. A parkban található a Zenkov katedrális is, amely a város egyik leglátványosabb épülete, és az egyik legnagyobb fa épület a világon. A park kellemes légkörével és zöldövezetével ideális hely a pihenésre és a sétálásra.

Szelid mint a galamb

Köztársaság tér

Ez a tér a város központjában helyezkedik el, és a város egyik fő turisztikai látványossága. A tér széles sétányokkal és modern épületekkel rendelkezik, és a város fontos intézményei, például a Kazah Állami Egyetem, az Ak Orda elnöki palota és a Kazah Nemzeti Múzeum találhatók itt. A tér közepén található az Ablak-az-Ázsiára emlékmű, amely egy népszerű fotóhely a turisták körében.

Elter fotója

Központi állami múzeum

Az Almatiban található Központi Állami Múzeum egy nagy múltú és kulturális értékekben gazdag múzeum, mely az ország történelmének és kulturális örökségének megőrzését és bemutatását tűzte ki célul. A múzeum gyűjteményei több mint 300 000 tárgyat tartalmaznak, melyek a régészeti leletektől kezdve a néprajzi és történelmi tárgyakon át a képzőművészeti alkotásokig terjednek. A múzeum rendszeresen szervez ideiglenes kiállításokat is, melyek a helyi és nemzetközi művészet, történelem és kultúra különböző aspektusait mutatják be.

Olvasmányos linkek

,, Na szóval, Allmaty már nem főváros, mert itt is van egy helyi hatalmasság, akinek időnként eszébe jut valami, és akkor azt keresztül viszi tűzzel, vassal, ha tetszik a többségnek, ha nem. Nazarbajev 1997-ben kitalálta, hogy márpedig a kormánynak költöznie kell, és elkezdte építeni megalomán városát, Astanát. A költözés indoka hivatalosan az volt, hogy Almati periférikus fekvésénél és fejlődési korlátainál fogva (domborzati beszorítottsága, úthálózat túlterheltsége, környezeti problémák) kevéssé alkalmas fővárosnak, míg Akmola tartomány nagy területe, központi elhelyezkedése, fejlett infrastruktúrája és kedvező környezeti állapota folytán megfelelő erre a szerepkörre. A döntésben ugyanakkor az is szerepet játszhatott, hogy a függetlenné vált, de többnemzetiségű Kazahsztán döntően orosz lakta északi részét erősebben az országhoz kössék, elejét véve az irredenta törekvések megerősödésének.
Az utcára érve leesett az állam. Menő autók, McDonalds és KFC mindenfelé. Az egy főre jutó G Mercik (Induló ár: 27.000.000,- Ft.) száma talán itt a legnagyobb a világon. Elkezdtem számolni, de nem volt olyan perc, hogy ne láttam volna kettőt, hármat a buszról, ami a szállodánkhoz vitt.
Még az este kimentünk megnézni a híres Zenkov katedrálist, ami teljes egészében fából épült, és ami a legnagyobb ilyen építmény a világon. Állítólag eredetileg csak fa csapokkal volt összeillesztve, egyetlen csavar, vagy szeg nélkül. Éppen mise volt, de ez nem zavarta azt a néhány tahó turistát, akik folyamatosan kattogtatták a fényképezőgépeiket.
Még világos volt, úgyhogy elbandukoltunk a Köztársaság terére is, ahol újabb szocreál szobrokat tanulmányozhattunk, ha még nem lett volna elég.
Viszont az emberek arcát nézegetve most láttam először igazi közép-ázsiai fizimiskát, legalábbis, amit én elképzeltem otthon. Itt már egyre húzottabb szemű ábrázattal áldotta meg őket a sors, de azért látszik, hogy még nem kínai. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

A tökjó Zöld bazár - v.j. fotója

Banképüet - Elter fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon