ÚTIKRITIKA.HU / Almati


Almati

Almatiról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

A Nagy-tó Almatynál - z.g. fotója


Almatiról dióhéjban

Almati közel 2 mililiósn nagyváros (2022-es becslés). Almati annyit jelent, hogy az alma városa. Bizony, az alma náluk is alma.

Almati, avagy Alma-Ata az ország délkeleti részén fekszik. Szép elhelyezkedésű nagyváros (kb. másfél millió lakosa van), a hófedte hegyekkel a horizonton.

Almati közbiztonsága teljesen jó. Ja, most (2022. január) éppen egyáltalán nem.

Kok Tobe - v.j. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A Tien-San hófedte csúcsai a háttérben

2. A jurta étteremben ebédelni

3. A Zöld bazárban az aranyfogas kofák 

4. A látványosan diszített metróállomások

5. A Zhybek-Zholy, azaz Selyem út sétálóutca 

6. A színes faházak

7. Almati nem egy szép város, de legalább elég érdekes

Nem tetszett

1. Kevés az angol kiírás - fejletlen még a turista infrastruktúra

2. A lóhús kesernyés íze

3. A szokásosan ronda szocerál és sztali barokk épületek sokasága

4. A minőségi éttermek meglepően drágák

5. A szmog

,, Ottjártunkkor elég nagy szmog volt mindenfele Almatiban. Ezt leginkább az Almati fölé csúcsosodó hegyről lehet igazán látni. Vagyis pont az, hogy semmit se látni Almatiból. " forrás

Vélemények

,, Almati egészen 1998-ig Kazahsztán fővárosa volt, nagyjából kétmillióan lakják, egy darab metróvonallal is rendelkezik és sokkal modernebb, mint korábban gondoltuk volna. Az alma kazakul is almát jelent és azért is hívják így a várost, mert ez a jelképe. (2022) forrás

Gyerekek - h.k. fotója

,, Egészen a kilencvenes évek közepéig Almati volt az ország fővárosa. Egy folyton nyüzsgő, élettel teli város. Pörgősebb, mint Asztana.

A reggeli órákban érkeztünk meg Almati pályaudvarára egy éjszakai vonattal. A közlekedési hálózat és a város megközelíthetősége kifejezetten jó, nem csak vasút köti össze az ország több más városával, hanem repülővel is érkezhetünk, vagy távozhatunk Almatiból. Tehát ilyen szempontból, még mindig versenyképes helyzetben van Asztanához képest.

Az egyetlen negatívum talán, az a város szennyezettsége. Napközben, de főleg a késő délutáni dugó idején, szörnyű a város levegője, egy egybefüggő szmogfelhő az egész.

Városon belül persze nem csak autóval tudunk A-ból B-be jutni, egész jó, már-már európai szintű a tömegközlekedés is. A buszhálózat nagysága mondjuk nem vetekszik a miskolci MVK lefedettségével sem, a budapestivel szemben abszolút labdába sem rúghat, de azért panaszra sincs ok, hiszen trolik és villamosok is járnak a felszínen. Azt mondjuk érdemes megemlíteni, hogy a buszok és trolik nagyobb része valamilyen kínai sufni csoda, amiket néha csak a jóindulat tart egyben. Továbbá egy metró vonala is van Almatynak.

A szállásokat és ételeket tekintve hasonló a helyzet Asztanához, elég jó és "európai" a felhozatal. Éttermek terénjól áll a város. Lóhúst itt sikerült megízlelni és bár kissé félve rendeltük ki, de a végén majdnem kértünk repetát is.

Szerintem a víztározó (Big Almaty Lake) Almati legszebb látványossága. Ez csodaszép víztározó fent az Almatit körülölelő hegyekben, nem messze a a kirgizisztáni határtól. Csodálatos türkiz színű a tó. Amúgy a környékére csak óvatosan, mert elvileg tiltott terület. A hatóság ettől nem mindig örül, ha a turisták nagyon közel merészkednek a vízhez. A helyzetet meg csak bonyolítja a kirgíz határ közelsége. A túrabakancs mellett az autó is ajánlott, ide már csak személyautók hajtanak fel. A város központjából alig 30 perc alatt el lehet jutni ide, de szerintem minden egyes percet megért a hegyek között való autózás, főleg, ha a természet ilyen látvánnyal koronázza meg a szerpentinen való rodeózást.

Figyelemre méltő még a Chymbulak síparadicsom és Medeu sportközpont. Az előbbi tóhoz hasonlóan, már az idejutás is igazi élménytúra. Autóval csak a hegy lábáig lehet menni, ahol a rend éber őrei szigorúan be is tartatják ezt a szabályozást. Szóval a négyülésest itt egy lanovka - esetünkben pont nem működött -, vagy kisbusz szűkös utasterére kell cserélni, ami egy elég meredek, kanyargós úton fel is visz a síközpont alsó állomásához. Felfele menet amúgy elhajtunk a Medeu mellett is, ami egy nyitott sportcsarnok szerűség. Ezt egy esetleges téli sport rendezvény kedvéért húzták fel. Sőt, a 2011-es Ázsiai Téli Játékokat itt, Almatiban tartották. Na de a sí központ aljához érve egy jó nagy "hütte" szerűség várja a látogatókat, ahol ki lehet pihenni a feljutás fáradalmait. Azokban, akikben maradt még erő tovább mehetnek egy másik felvonóval is, egészen a 3200 méteres csúcsig.

A helyi piacról most írhatnánk, hogy aki már járt akár csak a Hunyadi téri vagy Fővám téri piacokon, az nem fog meglepődni semmin, de ezt azért nem merem kijelenteni. Főleg ha a húsos pultokat meglátjuk. A kínálat óriási a húsok, illetve a zöldség-gyümölcsök terén is, éhesen biztosan nem távozik innen senki...vagy legalábbis egy jó ebéd alapanyaga nélkül.  (2017)" forrás


,, Nem tudom hol láttam még ennyire zöld (szó szerint értve) várost. Még ha nem is környezettudatos az infrastruktúra,  tele van fával, a belvároson keresztül mindenhol, és ez eléggé javítja a komfortérzetet. Látni is hogy az emberek az utcákon a parkokban töltik a szabadidejüket." forrás

Odajutás

,, Reggel 9 előtt már le is szálltunk Almatyban, ahol szerencsére már járt a repülőtéri busz. Erre 150 tenge = kb. 120ft a jegy annak, akinek nincsen közlekedési kártyája ... szerény személyemnek még megvan ez a kártya (és ebben az esetben 90 tenge a jegy, vagy 80, nem emlékszem már), és volt is rajta pénz - nagyon előremutató, hogy a reptéri buszmegálló mellett felállítottak egy automatát, amelyben lehet ilyen kártyát venni, vagy a már meglévő kártya egyenlegét ellenőrizni és feltölteni.

Bár a buszút meglehetősen hosszú, 1, nagyon olcsó, 2, rögtön ízelítőt ad Kazahsztánból. (2018)" forrás

v.j. fotója

Időjárás

Decemberi csendélet - v.j. fotója

Szállás

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Hotel Turkestan

3 csillagos: Renion Hills Hotel

4 csillagos: Renion Park Hotel

-----------------------

 Egy helyi hotel recepciójánál sommás megszövegezésű tábla figyelmeztet, hogy nem lehet kintről szobára felvinni lányt. - t.m. fotója

Közlekedés

Metró

Almatinak teljesen új a metróhálózata, 2011-ben nyílt meg. Egyelőre hét állomása van, mindegyik elég dekoratív.

Busz

v.j. fotója

Taxi

Étkezés

Almatiban a helyi konyha étkeit kínáló vendéglőkön kívül lehet találni orosz, olasz, kínai, indiai, grúz, üzbég, török, koreai és más nemzetközi éttermeket is. A jobb éttermekben számítani lehet arra, hogy van étlap angolul is.

v.j. fotója

Vásárlás

E termékcsoportra nagy hangsúlyt fektetnek - v.j. fotója

Szuvenírek

Szórakozás

A tág térségben intenzíven informált, bulizós utazók válltig állítják, hogy egész Közép-Ázsiában Almatiban van a legnagyobb éjszakai élet. 2018-as állás szerint a városban van legalább 10 elfogadható éjszakai klub, és kb. 30 bár. A bulihelyeken a belépődíj sehol sem haladja meg a 3 ezer forintot. Az italok nem túl drágák: egy pia 700 és 1500 forint között. A külföldi bulizóst nagy örömmelfogadja mind a személyzet, mind a közönség, pláne ha alkalom nyílik az angol nyelv gyakorlására. 

A bulihelyeken a lányok nagyon jól néznek ki. Egyharmaduk orosz, fele ferdeszemű kazah. Ha a külföldi turista legény az átlagosnál nem csúnyább, akkor a siker nagyon valószínűsíthető. 

A bulihelyek többsége a központban van, az Arany-tér közelségében.

Közbiztonság

Almatiban a közbiztonság nem különösebben rossz. A turistát érhető legvalószínűbb veszélyt a zsebtolvajok jelenthetik. Ezek a turisták által frekventált helyeken, szabadtéri piacokon, zsúfolt minibuszos iránytaxikban ténykednek. Utcai rablásoktól nem kell tartani. Éjszaka a városközpontban nyugodtan lehet mászkálni. 

Veszélyt jelenthetnek a turistáknak a simliskedők, csalók. Legyünk óvatosak, ha nagyon direkt módon akar velünk haverkodni. Ugyancsak a kockázatok közé sorolható a regisztráció nélkül tevékenykedő taxisok, mert velük könnyebben kialakulhat fizetési vita.

Ajánlatos magunkkal hordani az útlevélnek a másolatát, mert előfordulnak utcai rendőri igazoltatások.

Egyéb hasznos információk

1. Almatiban a csapvíz iható, de azért ajánlatos inkább palackos vagy forralt vizet inni.

2. Magyar főkonzulátus:

E-mail cím: mission.ala@mfa.gov.hu

Telefonszám: +77272472557, +77272472570, +77272472569, +77272581836

Főkonzul: Blaumann Ferenc
Konzulok: Siklós Péter, Nabilek Tamás
Cím: 050043 Almaty, Almati Muszabajev utca 4.

Látnivalók

Zenkov katedrális

Elter Karcsi fotója

v.j. fotói

Központi mecset

Almati kb. 40 mecsete közül ez a legmagasabb.

Elter fotója

Panfilov park

Szelid mint a galamb

Köztársaság tér

Elter fotója

Központi állami múzeum

Olvasmányos linkek

,, Na szóval, Allmaty már nem főváros, mert itt is van egy helyi hatalmasság, akinek időnként eszébe jut valami, és akkor azt keresztül viszi tűzzel, vassal, ha tetszik a többségnek, ha nem. Nazarbajev 1997-ben kitalálta, hogy márpedig a kormánynak költöznie kell, és elkezdte építeni megalomán városát, Astanát. A költözés indoka hivatalosan az volt, hogy Almati periférikus fekvésénél és fejlődési korlátainál fogva (domborzati beszorítottsága, úthálózat túlterheltsége, környezeti problémák) kevéssé alkalmas fővárosnak, míg Akmola tartomány nagy területe, központi elhelyezkedése, fejlett infrastruktúrája és kedvező környezeti állapota folytán megfelelő erre a szerepkörre. A döntésben ugyanakkor az is szerepet játszhatott, hogy a függetlenné vált, de többnemzetiségű Kazahsztán döntően orosz lakta északi részét erősebben az országhoz kössék, elejét véve az irredenta törekvések megerősödésének.
Az utcára érve leesett az állam. Menő autók, McDonalds és KFC mindenfelé. Az egy főre jutó G Mercik (Induló ár: 27.000.000,- Ft.) száma talán itt a legnagyobb a világon. Elkezdtem számolni, de nem volt olyan perc, hogy ne láttam volna kettőt, hármat a buszról, ami a szállodánkhoz vitt.
Még az este kimentünk megnézni a híres Zenkov katedrálist, ami teljes egészében fából épült, és ami a legnagyobb ilyen építmény a világon. Állítólag eredetileg csak fa csapokkal volt összeillesztve, egyetlen csavar, vagy szeg nélkül. Éppen mise volt, de ez nem zavarta azt a néhány tahó turistát, akik folyamatosan kattogtatták a fényképezőgépeiket.
Még világos volt, úgyhogy elbandukoltunk a Köztársaság terére is, ahol újabb szocreál szobrokat tanulmányozhattunk, ha még nem lett volna elég.
Viszont az emberek arcát nézegetve most láttam először igazi közép-ázsiai fizimiskát, legalábbis, amit én elképzeltem otthon. Itt már egyre húzottabb szemű ábrázattal áldotta meg őket a sors, de azért látszik, hogy még nem kínai. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

A tökjó Zöld bazár - v.j. fotója

Banképüet - Elter fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon