ÚTIKRITIKA.HU / Dél-Korea


hirdetes

útikritikák


Dél-Korea

Dél-Korea dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Koreai lányok hagyományos ünnepi ruhában - Kriszta fotója

Budapest és Szöul között közvetlen járatot üzemeltet a LOT lengyel légitársaság. A repülés időtartama: 10:35 perc

A Korean Air dél-koreai légitársaság heti négy közvetlen járatot üzemeltet Budapest és Szöul között. Az útvonalon a légitársaság Boeing 787-9 Dreamlinerrei repül.

Dél-Korea dióhéjban

 • A Koreai Köztársaság (a továbbiakban: Dél-Korea) fővárosa, Szöul 8162 kilométerre van Budapesttől. Időeltolódás: +8 óra nyáron, +7 óra télen.
 • Dél-Korea sokkal fejlettebb ország, mint Magyarország. A közbiztonság igazán jó, a higiéniai körülmények szuperek. Kötelező oltásra egyáltalán nincs szükség.
 • Dél-Korea Ázsia Távol-Keletnek nevezett régiójához tartozik. Dél-Korea a 98 500 négyzetkilométeres területével csak picit nagyobb, mint Magyarország, viszont 51,5 milliós lakossága van (2024-es becslés)!
 • Az ország 70%-a hegyes, a lakosság nagy része a kb. 10 milliós Szöul térségében tömörül.
 • Nem kell vízum azoknak a magyar állampolgárságú turistáknak, akik 90 napnál rövidebb időt akarnak tölteni Dél-Koreában.
 • Nagyon elterjedt vezetéknevek ezek: Kim, Lee (Yi), Park és Choi. Érdekes módon nem tartják helyesnek az azonos vezetéknevűek közötti házasságot (még ha nincs is családi kapcsolat)
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 877 ezer forintnak megfelelő won
 • A dél-koreai  árszint kb. 70-80 százalékkal magasabb, mint a magyar. Az alkoholos italok min. dupla annyiba kerülnek náluk. A cigaretta viszont náluk olcsóbb 20-25 százalékkal. 
 • A dél-koreiai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni
 • Leggyakoribb vezetéknév: Kim
 • Dél-Koreában a won (KRW) a nemzeti fizetési eszköz.

Fő látnivalók és nevezetességek

Az UNESCO világörökségének részei Dél-Koreában:

Időjárás

Koreában négy évszak van, a hőmérséklet többnyire megegyezik Magyarországéval. Jó hír, hogy Dél-Koreában nagyon sokat süt a nap, mégpedig a hideg tél folyamán is. Dél-Korea meglátogatására az ideális időzítés: április közepétől május végégig vagy szeptember elejétől október végéig (ilyenkor a cseresznyefa virágzás miatt szép a természet). Júniustól szeptemberig lehet esős az idő, főleg júliusban jellemző a monszun miatt (kb. 40 napig csak esik) - Szöulban mondjuk a hegyek miatt ritkább a csapadék. November és április között havazás is van. Mivel az országot 3 oldalról is tenger veszi körül, ezért jellemzően szeles az idő. Dél-Koreában a tél és a nyár között elég rövid az átmenet, de azért jól elkülönülnek az évszakok - mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Mivel rengeteg hegyes és erdős táj van, ezért lehet látni, ahogyan változik a természet évszakonként. Április végén, május elején a hidegből jellemzően hirtelen történik váltás a melegre, ugyanakkor október végén gyorsan kezd süllyedni a hőmérséklet.

Dél-Korea időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Demilitarizált Zóna meglátogatása és átnézés Észak-Koreába.
 2. A városokban a sok ötletes utcai művészeti alkotás (street art)
 3. Amikor egy éjszakát kíváncsiságból egy buddhista templomban töltöttünk (szabad, ingyen)
 4. A piacon friss halat enni (rámutatva az áldozatra)
 5. A maszkos fesztiválok
 6. Önkiszolgáló húsgrillezés az éttermi asztalon
 7. Szöulban a Csongmijo-szentély (UNESCO világörökség)
 8. A Suwon Hwaseong szuper állapotú erődítmény vidéken
 9. Az előételek elképesztő választéka és színkavalkádja
 10. A kelet-ázsiai "kis tigris" gazdasági sikertörténetet látni a hétköznapi valóságában
 11. Az esték, amikor a legtöbb negyedben érdekesebb, izgalmasabb az utcakép, mint napközben 

Nem tetszett

 1. Elnézést, de a koreaiak többsége fizikai értelemben nem néz ki elég vonzónak (nagyon diplomatikus vagyok)
 2. Az első percekben szégyenlősen elviselni a pucérságot egy hagyomány fürdőben, csomó koreai vizslató tekintetével bonyolítva
 3. Egy falu meglátogatásakor megkínáltak házi rizspálinkával és hát baromira nem ízlett, viszont jó képet kellett vágni hozzá
 4. Szinte minden ételük rizshez kapcsolódik, még a rántottába is raknak rizst (mi a baj ezzel? hát, hogy nem szeretem a rizst)
 5. Az autósok totálisan felelőtlen vezetési stílusa (a közlekedési lámpák jelzéseit ajánlásnak tekintik...)
 6. A bepiált középkorú koreai hivatalnok férfiak torz arckifejezései és bunkóságai
 7. 178 cm magas vagyok, a hotelszobák ajtajai gyakran csak 170 cm magasak
 8. Sok koreai leplezetlenül ellenszenveskedő, utálkozó tekintetett vágott ránk, csupán azért, mert külföldiek vagyunk; az volt az érzésünk, hogy a koreaiak között nagyon sok a xenofób; ritkán mosolyogtak ránk (pedig, mi olyan rokonszenves emberek vagyunk...)  
 9. Gyékényen ülve nem tudok kellemesen táplálkozni (szék kell!)
 10. A kimcsi (avagy kimchi) nagyon egészséges, de nem lett kedvenc 
 11. Közvetve valahogy mindig érzékelhető, hogy Dél-Korea nem függ annyira a bejövő turizmustól, mint pl. Thaiföld vagy Kambodzsa, és a helyi emberek is elég közömbösen reagálnak a turistákra (aminek persze előnyei is vannak)
 12. Ha egy utazásba rakjuk Dél-Koreát és Japánt, akkor mindenképpen Dél-Koreával kezdjük, mert azért Japán nagyobb szám

Vélemények

"Japánt Dél-Koreával kombinálva turistáskodtunk tavaly. Dél-Koreába Japánt követően mentünk. Kellemes volt, hogy Dél-Korea jóval olcsóbb, mint Japán. Kétségtelen viszont, hogy Japán látnivalókban jelentősebb élményeket kínált, mint Dél-Korea. Viszont egyáltalán nem bántuk meg, hogy Dél-Koreával is megismerkedtünk, mert kellően más, mint japán, másfajta élményt nyújtott és több jött ki belőle élményben, mint amibe reménykedtünk. Szöul dimenziói elképesztőek. Az ország úgy általában nagyon jól szervezett, rendezett, de ez a járműforgalomra kontrasztként nem vonatkozik. Sokszor láttuk, hogy az autósok a piros lámpánál is előrehajtanak és a záróvonalakkal nem törődnek. Szöulban a csúcsforgalom a nap 24 órájában van. Kicsi autókat alig látni, közepes kategóriájú ás luxusautók vannak nagy többségben.

A szöuli kaotikus forgalommal ellentétben az autópályán civilizáltabbak a viszonyok. 100 km/óra a felső sebességhatár. Kellemes meglepetés volt, hogy nem kellett mindenhol ellehetetlenülni a koreai betűk miatt, mert sok helyen vannak latin betűs kiírások (angolul). Nagyon izgalmas, érdekes élmény volt elmenni a két Koreát elválasztó demarkációs vonalhoz. Fura volt, hogy a szervezett túra résztvevőinek tilos volt farmernadrágban részt venni a programon. Komoly viselkedési előírásokat tartalmazó papírt kellett aláírnunk." (Robi és Lili, 2014)

.

Kriszta fotója


"Eddig nem gondoltam volna, hogy a dél-koreaiakat bármiben is rokonlelkűnek fogom érezni magammal. Miként jómagam is, a dél-koreaiak is szeretnek foglalkozni a kakival és a vécékkel összefüggő témákkal. A szuvenírek között gyakran találkozni kaki formájú tárgyakkal és az ürülék témájával egy egész múzeum foglalkozik. A dél-koreai vécékben lelkiismeretesen gondoskodnak arról, hogy a vécé lehúzása zenei kísérettel történjen, muzsika kísérje a kis és nagy dolgaink végzését, a lehúzott víznek legyen lelket megnyugtató színe.

A Szöulhoz közeli Suwonban lévő Mr Toilet múzeum szórakoztatóan és a téma érzékenységéhez képest ízlésesen ad áttekintést (elölről és hátulról) szobrok, fotók, installációk formájában. Sikerre számot tartó Fb megosztáshoz kiváló fotótémákat kínál." (K..J., 2017)  

,, Dél-Koreában csak a közlekedés és a rizsbor olcsó (szodzsu), minden mást aranyárban mérnek.

Későn fekszenek és későn kelnek. Reggel tízkor még senki vagy már senki nincs az utcákon. Mindenki nagyon elegáns, a csajok csinosak, javarészt miniszoknyát, műszempillát és kontaktlencsét hordanak (csak Szöul). A ruha fekete-fehér vagy szürke, pont mint a kocsik. A lakosság 90 %-a saját, a többiek pedig német luxusautóval közlekedik.

A csajok állítólag nem használnak fehérítőt, szerintem igen és imádják a piros rúzst. Na meg a vásárlás, az a mindenük. Az egész ország úgy van kitalálva, hogy minden percben lehessen költeni.
Állítólag nagyon babonásak és minden lakásban van olyan helyiség amit nem használnak, mert az a szellemek lakhelye. Rendbontás nem igen van, piros lámpán senki nem megy át és a szabályokat mindenki betartja.
Dudálást 12 nap alatt egyszer hallottam, akkor is miattam volt.
Az utcákon kevés kuka van, de szemetet, sehol se láttam.
A költségek jóval magasabbak mint otthon, viszont a kezdőfizetés is 2000 USD felett van havonta és azért így már nem olyan durvák az árak. Ehhez képest a gyerekek addig a szülőkkel élnek, amíg meg nem nősülnek. (2017)" forrás


,, Korea fura sztendereket állít: a celebek p*csája meg melle kint lehet, de a metrón úgy megbámulnak egy sima lenge nyári ruhában mintha csak véres kést szorongatnál. Amúgy mindenhonnan koreai celebek bámulnak rád, minden poszterről, és bár alig a negyedét ismerem ezeknek, még így is minden sarkon felismertem valakit.
Angolul alig tudnak, nem is nagyon akarnak megszólalni, már a reptéren is koreaiul szól hozzád a személyzet (wtf), de aki mégis veszi a bátorságot, az nagyon kedves és segítőkész.
Kajából/piából asszem minden fontosabbat kipróbáltam: soju (rizsből készült égetett szeszesital), sikhye (rizspuncs vagy ilyesmi), makgeollli (rizsbor), tteokbokki (rizsnudli csípős paradicsomos szószban), mochi (rizses édesség), feketebabos tészta (jjajangmyeon), zöldségestészta (japchae), koreai bbq, kimbab vagy onigiri (a boltban kapható 3szögalakún el tudnék élni egy darabig), mindenféle ricecake amiket szintén imádok, bolti ramen, tofu amit megkedveltem, szóval asszem volt minden lényeges. A pékáru persze itt is édes, de imádom hogy pálcikát adnak mindenhol meg kanalat, nem kést meg villát.
A palotáik, templomaik a természettel övezve gyönyörűek. (2018)" forrás
Olvasmányos linkek

"Koreát lakói is szívesen nevezik kimcsi országnak, utalva arra, hogy a paprikás erjesztett savanyúság étrendjüknek alapját képezi. Érdemes beülni egy koreai hagyományos étterembe. Gyékényre ültetnek, így kapjuk meg apróbb-nagyobb tálkákban az ételsort. Fém evőpálcikával eszünk. Ez is koreai különlegesség. Ne féljünk meglepetésektől, aki nem akar halat, tengeri herkentyűket, nálunk fintorral emlegetett állatok húsát enni, az is jól lakhat és izgalmas ízeket tapasztalhat.

Korea nem kifejezetten olcsó ország. Sőt! De azért ne hagyjuk ki Szöul valamelyik óriáspiacát, ahol egész nap tart a vásár. Minden van itt, különös ételek, ismerős zöldségek, ruha és egyebek. Alkudni is lehet - állítják a turistakalauzok. Korea persze nem csupán Szöulból áll. Többi nagyvárosa is ezernyi érdekességet kínál. Sokan azért jönnek, hogy borzongjanak a demilitarizált zónában az északi oldal merev katonaarcainak látványán. De a hegyek, a tengeröblök, a természetvédelem alatt álló szigetek is érdekes látványosságot kínálhatnak. A repülőjegy meglehetősen borsos. Sokan tanácsolják, hogy az utazást a kalandvágyók egy nagyobb ázsiai utazás részeként szervezzék meg. (2009)" forrás


"Dél-Koreában találkozik a modern világ a keleti hagyományokkal. Itt jól megférnek egymás mellett a karaoke-bárok és a teaceremóniák, a high-tech épületek és a templomok, a vidék és az ipartelepekkel körbevett metropolisok. Dél-Korea az ősi kultúra és a modern világ különleges elegye. A főváros, Szöul milliós nagyváros, égbeszökő felhőkarcolókkal, elegáns klubokkal, bevásárlóközpontokkal és a világ egyik legszínvonalasabb infrastruktúrájával. Itt mindent megtalál egy turista, amit New Yorkban, Hongkongban vagy Szingapúrban. Az ország egyik legizgalmasabb attrakciója Gyeongju, amely évezredekig volt az ország fővárosa, ma pedig a világ egyik legnagyobb szabadtéri múzeumának ad otthont - ősi templomokkal, palotákkal, pagodákkal, síremlékekkel. A Seoraksan Nemzeti Parkban hamisítatlan hegyvidékben gyönyörködhetsz, dús erdők, gránitsziklák, folyók és vízesések mellett kirándulhatsz. A Jejudo-szigeten pedig Dél-Korea leghatalmasabb hegye, a Hallasan-vulkán kínál felejthetetlen látnivalót. A szigeten olyan strandok csábítják az utazókat, amelyekkel csak Hawaii büszkélkedhet, a homok éppolyan szikrázó, a víz türkizkék és a nyugalom is tökéletes." forrás


"A koreaiak közt a mai napig akadnak olyanok, akik megilletődnek a külföldiektől. Ennek elsődleges oka a nyelvi akadály: a koreaiak alapvetően minden külföldiről azt feltételezik, hogy nem beszéli a nyelvüket, ők pedig azért blokkolnak le kommunikációs helyzetekben, mert félnek megszólalni angolul - már ha tudnak egyáltalán. Általánosságban még mindig az a jellemző, hogy feszengenek a külföldiek társaságában, de a koreaiak érdeklődése a külföld iránt évről évre nő, így egyre többen vannak azok is, akik próbálkoznak. Ne lepődj meg, ha az utcán vadidegenek köszönnek rád angolul, vagy állítanak meg, hogy kérdezősködjenek egy kicsit rólad. Ha pedig megtudják, hogy képben vagy az országgal és valamennyire beszéled a nyelvüket, te leszel az új szupersztár az életükben. Készülj fel rá, hogy a pálcikahasználatod az egekig lesz magasztalva, a nyelvhasználatod akkor is meg lesz dicsérve, ha az csupán egy töredezett bemutatkozás, és ha tisztában vagy az iváskultúrával, akkor tiszteletbeli koreainak leszel minősítve. Mindemellett egy jó koreai baráttól rengeteg hasznos dolgot lehet tanulni az ország kultúrájáról, hisz nagyon büszkék rá, és szenvedélyesen szeretik átadni a tudást külföldi barátaiknak, a magyarázat pedig néha kész kiselőadássá is fajulhat." forrás


,, Érkezésem előtt annyit tudtam Koreáról hogy Samsung, Hyundai, Hello Kitty, és bazi nagyfejű ronda emberek lakhelye. Viszont a BBQ, a joghurtos fagyi és persze a Taekwondo is innen származik. Arról nem is beszélve, hogy az amcsi sorozatokban a főhösök koreai kocsikban száguldoznak, ide valósi telefonokat nyomkodnak és a spéci ruhájuk is talán itt készül. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Zsenilla, 2018. 03. 06. 07:28
Nagyon köszi ezt a válogatást! A koreai sorozatokra rácuppanva kerestem rá az országra, és emiatt lepődtem meg ezen:
"Elnézést, de a koreaiak többsége fizikai értelemben nem néz ki elég vonzónak "

Ennyire elterjedt a plasztikai sebészet? Ugyanis a filmekben, sorozatokban olyan jóképű - és magas!!!, >180cm! - színészeket látni, amilyeneket egyébként ritkán.

Persze, amcsi sorozatokban is vannak szép emberek, míg a köztudatban az forog, hogy mindegyik elhízott...

Na, mindegy, még egyszer nagyon köszönöm! Egyre szimpibb ez az ország.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon