ÚTIKRITIKA.HU / Lanzarote


hirdetes

útikritikák


Lanzarote

Lanzarote-ről bevezető| Milyen Lanzarote?Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Érdekességek Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

Playa Blanca - Kriszta fotója

2023-ban: a Ryanair 2023. november másodikától 2024 március 28-ig repül, hetente egyszer - csütörtökön - Budapest és a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetre. Repülési idő: odafelé 5 óra 5 perc, visszafelé 4 óra 45 perc.

Bécsből is a Ryanair az egyetlen direkt közlekedő légitársaság Lanzarote-ra, és onnan is csak október végétől indulnak járatok.

A Wizzair nem repül ebben a viszonylatban.

Viszont a Ryanair egész évben repül Pozsonyból! 2023 október 24-ig minden kedden, utána minden pénteken. (Parkolás gyalogtávolságra, szabadtéri, de kamerával őrzött, zárt parkolóban egy hétre: 35 euró, 2 hétre 59 euró) 

Lanzarote-ről bevezető

Spanyol kiejtése: lánszároté (valójában nem magyaros sz hang, inkább mint az angol zöngétlen 'th', pl. a thing szóban).

Lanzarote Spanyolországhoz, konkrétan Spanyolország autonóm közösségéhez, a Kanári-szigetekhez tartozik. A Kanári-szigetek egy spanyol autonóm közösség. 

Területe: 845,9 km² - Lanzarote kisebb mint Tenerife (2 034 km2), Fuerteventura (1 659  km2) és Grand Canaria (1 560 km2) 

A legészakibb és a legdélibb pontja között 60 kilométer a távolság, nyugat-keleti viszonylatban mindössze 25 kilométer. A sziget teljes partvonala 203 kilométer.  Ebből azonban 10 kilométeren sárga, 16,5 kilométeren fekete homokos vagy más fövenyű.

Állandó lakosság (2023-ban):156,200 - kb. 23 százalékuk nem spanyol állampolgár (kb. 45% európai). - 2022-ben kb. 2,8 millióan látogattak a szigetre.

Lanzarote a Kanári-szigetek közül a legkeletebbre és legészakabbra fekvő sziget az Altanti-óceánon, az északnyugat-afrikai Marokkó partjaitól nyugatra, kb. 125 kilométerre. Lanzarote déli szomszédja az ugyancsak a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura (kb. 13 km.).

Lanzarote fővárosa: Arrecife (a sziget keleti partján található.

Lanzarote szigetének egyetlen nemzetközi repülőtere van, amely az Arrecife Repülőtér (IATA kód: ACE) néven ismert.

A Lanzarote-tartalom fejezeteinek linkjei: Odajutás&Szállásválasztás , Hasznos információk , A szigetről , Látnivalók , Arrecife , Lanzarote időjárása hónapokra lebontva , Timanfaya nemzeti park , Mirador del Rio , Puerto del Carmen , Strandokról , Playa Blanca , Lanzarote vagy Fuerteventura? , Costa Teguise , César Manrique sztori , Aktív turizmus

Milyen Lanzarote?

Van értelme felfedezni, mert meglehetősen különbözik az ismertebb Tenerifétől és Gran Canariától. Lanzarote a turisztikai stratégiáját illetően próbálja magát - némi sikerrel - menőbb, elitebb nyaraló célpontnak pozicionálni, mint a két másik. Ezt a célt azonban nem azzal kísérlik  elérni, hogy csilivili épületeket emelnek, avagy csak a luxusszolgáltatásokat erőltetik, hanem inkább olyan nyitott, ínyenc utazókra számítanak, akik szeretik a környezetbarátságot, szívesebben időznek kulturáltabb, nem duhajkodó, részegeskedő nyaralótársakkal, és méltányolják az aktív turizmus egyszerű, de mégis nagyszerű formáit, pl. bicajozás, vitorlázás, sétálós kirándulások, helyi borok ízlelgetése.

Lanzarote-n többségben vannak a nyugat-európai középkorú párok, a családok, kisebb, visszafogottabb stílusú baráti társaságok. Lanzarote egyedibb választás. Lanzarotén az árszint némileg magasabb, mint Grand Canarián és Tenerifén.

Összefoglalva a lényeget: Lanzarote nem akar tömegturizmust, túlhajtott beruházásokat, tömegnyomort. Nincs is.

A Kanári-szigetek közül Lanzarote a legkevésbé csapadékos, igaz, ez meg is látszik a természeti képén. Fontos előre tudni, hogy Lanzarote vulkanikus tájképe eleinte komornak érződik, de a látogató előbb-utóbb ráhangolódik a sziget földrajzi jellegzetességeire, a ,,Holdon utazásra".

Kriszta fotója

Ne képzeljünk el rengeteg pálmafát, virágos réteket. A zöld szín jószerével hiányzik Lanzarote képi világából (az északi rész legalább zöldes). Kilométereken keresztül Földön kívüli bolygók tájain képzelheti magát az ember. Természet iránt erősebben érdeklődők bizonyosan ínyenc helynek tekinthetik. Ne tessék megijedni, Lanzarote-től elrettenni. Érdekesek, vadromantikusak a tájak és vannak strandok, igaz többnyire kisebbek. Lanzarote szigete gondozott, természetességében ugyanakkor jól megőrzött.

Aki volt már Gran Canarián, annak annyit mondhatunk, hogy Lanzarotén nincsenek olyan kőrengetegek és nincsenek tömegben hangoskodó, részeg brit alakok.

A legnépszerűbb nyaraló települések a sziget délkeleti oldalán vannak. Puerto del Carmen az a hely, ahová a bulizni vágyó fiatalok mennek, míg Playa Blanca inkább a nyugalomra vágyó párokat, de ugyanakkor a családokat is vonzza. Kisgyerekeseknek jó választás a sziget meglátogatása, kamaszokkal már erősen megfontolandó. Sportolóknak, szörfösöknek kimondottan ajánlott.

Nyaralás szempontjából Lanzarote egész évben megfelelő desztináció. Főszezonnak azért a május és a szeptember eleje közötti időszak, a karácsony&újév ideje és a húsvéti ünnepek számítanak. Szeptemberben, októberben, májusban ás júniusban viszonylag kevesebben jönnek. A sziget júliusban és agusztusban van csúcsjáraton, azaz teltház van.  

Lanzarote esetében a nyaralást rontó csapadék kockázata jelentéktelen. A sziget éghajlata - a Köppen-féle klimaosztályozás szerint - szubtrópusi sivatagi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte sosem esik. Természetesen a klímaváltozás következményei a szigeten is érezhetőek: az utóbbi években olykor előfordult valamiféle - de szerencsére nem komoly - esőzés.
A szigeten egyébként semmiféle csapadékvíz elvezetés nem épült. (Így aztán már kisebb eső is teljes káoszt eredményez.)

Lanzarote az Atlanti-óceánban fekszik, nem érdemes olyan vízhőmérsékletekre számítani, mint például a Földközi-tenger egyes öbleiben. 25 fok körüli szinte soha nincs.

Novembertől júniusig kb. 20-25 fok között mozog a nappali hőmérséklet. Július és szeptember között van melegebb. 


Amennyiben honlapunk Lanzarote fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Lanzarote-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu


Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

A holdbéli tájak, a fortyogó talaj, a tűzhegyek a Timanfaya Nemzeti Parkban, szóval egyfajta öko úticél

A Mirador del Rio-t nagyon élveztük! Kötelező!

Playa Blanca városka parti sétányának hangulatossága

Kriszta fotója

A Papagayo strandok, az El Cotillo strand és lagúnák, Playa de Cofete (Morro del Jable)

Könnyen áttekinthető, felfedezhető a sziget bérelt autóval, jól vannak kitáblázva az információk

A Fondación César Manrique házban az elképesztően ötletes földalatti lakrész

Szebb, tisztább, gondozottabb, mint Fuerteventura

Az El Golfo nevű zöld lagúna, egy süllyedt vulkánkatlan része

Nincs tömegnyomor, nincsenek hatalmas reklámtáblák, (egy kivételével) nincsenek magas épületek

Puerto del Carmen kikötői környéke

César Manrique rokonszences figurája, munkássága

Fix árak, azaz nincs folyton alkudozási kényszer

Magas színvonalú infrastruktúra, megnyugtató higiéniai állapotok

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya használhatóságának nagy előnye (ha úgy adódik)

A sziget déli részének turistaközpontjaitól eltekintve, Lanzarote nagyon nyugalmas desztináció

Nem tetszett

A gyakori szeles idő (igaz melegben ennek van előnye is), a strandokon mindig fúj a szél kisebb-nagyobb erővel

Gran Canariához és Teneriféhez képest Lanzarote hátránya, hogy alig van zöld szín

Ha vásárlós kedvünkben vagyunk, akkor Lanzarote-n nem elégülünk ki

Túl sok látnivaló azért nincsen, főleg kulturális téren, A városokban tényleg nincs sok néznivaló, legyen szó akár Arreciféről, akár a kisebb turistaközpontokról.

Nehéz megbarátkozni a tengerparti homok - néhány strandon - sötét (lényegében fekete) színével.

Kisgyerekkel, de tizenéves kamasszal is elég unalmas lehet

Arrecife nem központi részei nem annyira érdekesek

A Cueva de los Verdes (barlang) nem nagy durranás, főleg nem Aggtelekhez képest (igaz az más műfaja cseppkövek miatt)

A Sandos Papagayo hotel előtti használhatatlan partszakasz

Erős a nap, amit a szél miatt nem feltétlenül veszünk észre. Könnyű leégni

A repülőtéren, érkezéskor a taxistandnál - néha- hosszas a várakozás.

A déli turistaközpontokat leszámítva a sziget többi részén már-már álmossá teszi az embert a nyugalom, és hiányzik valami kis vibrálás

Leszámítva a három turista települést (Puerto del Carmen, Costa Teguise és Playa Blanca) a szigeten nem igazán beszélnek idegen nyelvet, ami rendkívül érthetetlen, hisz szinte mindenki - közvetlenül vagy közvetve - a turizmusból él. Különösen furcsa, hogy még a fiatalok sem tudnak angolul, tehát valamiféle minimális spanyol nyelvtudásra mindenképp szükség lehet.

Vélemények

Orsi Tetszett&Nem tetszettje

"Tetszett:

A kopár tájjal kapcsolatos számításaink ellenére, mindig találni zöld növényzetet

A megszilárdult lávából keletkező vulkanikus kőzetek lenyűgöző látványa

Image reklámja szerint ő a ”különleges sziget”, mely különbözik társaitól… és ez valóban így igaz.

César Manrique helyi művészember rendkívüli befolyása az egész sziget életének alakulására - érdekes sztori

Hiába a vulkanikus talaj, megterem itt burgonya, zöldség és gyümölcs és még szőlőültetvények is vannak

A fenntartható turizmus mintaképe

A látványosságokhoz kombinált bérleteket lehet váltani, 3, 4 vagy 6 turistaközpontot látogathatunk velük egyszerre

A reptér kifutópályája melletti hosszú homokos strand és sétaút, ahol mellettünk vagy éppen a fejünk felett landolnak a gépek

A csodálatos tengerpart mentén végigvezető kerékpárút a fővárosból kiindulva

A kötelező lanzarotei sült burgonya: las papas arrugadas con mojo rojo y mojo verde

Az aloe növény a sziget jelképe és minden szuvenírbolt jellegzetessége (külön e célra hoztak létre aloe múzeumokat)

Mindig találnak valami ünnepelni valót

Hibátlan, autópálya minőségű aszfaltutak vannak

Nem tetszett:

Nehezen és sok pénzért lehet csak átjutni a szomszédos szigetekre

A buszjáratok és menetrendjeik káosza

Nem elég egy helyitől megkérdezni a helyes irányt, ha éppen eltévedtünk, mert akkor is útba igazít, ha fogalma sincs merre van az arra, ezért érdemes minimum 3 embertől segítséget kérni, de még akkor se biztos, hogy odatalálunk.

Sok a szegény ember és ez sokszor szembetűnő az utcákon is, főleg a nem turistás helyeken

Hihetetlen erős a napsugárzás, ami észrevétlen marad az állandóan fújó erős hideg szél miatt

Autóbérlés nélkül elképzelhetetlen a sziget bejárása, több látványosság csak autóval közelíthető meg (leszámítva a szervezett turistabuszokat)

Állandó vendége a La Calima, mely rendszeresen beborítja homokfelhővel az egész szigetet

(L. O., 2016)


"Lanzarote a Kanári-szigetek misztikus, vulkáni szigete. A hosszú aranyhomokos tengerpartok, fekete homokos kis öblök, az óceánba omló, vulkáni szirtek, a kristálytiszta kék óceán lélegzetelállító kontrasztja a vulkánkitörések által formált sziget füstölgő krátereivel és lávafolyamaival mindenkit lenyűgöznek. Érdemes felfedezni e vulkáni sziget különleges látnivalóit, akár hátizsákos turistaként, akár szervezett, autóbuszos fakultatív programként. Sétáljanak a Tűzhegy „Montañas del Fuego” holdbéli táján, tekintsék meg a smaragdzöld vizű „El Golfo” kráterlagúnáját, vagy a lávafolyam által képződött víz alatti „Jameos del Aqua” barlangot. A sziget képét gondosan ápolt virágoskertek, pálmasorok teszik teljessé, még hangulatosabbá."

Kriszta fotója

,, Mivel Lanzarote az Atlanti-óceánon fekszik, a nyílt vízen, nem szabad olyan hőmérsékletre számítani, mint például a Földközi-tenger öbleiben. 25 fok körüli szinte sosem lesz, most augusztusban is csak 22 fok körül van a sekélyebb partszakaszoknál a víz. Persze, minden attól függ, kinek mi a hideg.. :) (j, 2016)"


,, A Kanári-szigetek közül számomra Lanzarote a legegzotikusabb különleges vulkáni eredetű természeti tájaival, lenyűgöző sziklaformáival, holdbéli tájaival. Ezt a szigetet Mars- vagy Hold-szigetnek is nevezhetnénk, mivel olyan érzés ott lenni, mintha egy másik bolygóra csöppentünk volna."


" Lanzarote-n nem találunk képeslapszerű tengerpartokat, nincsenek bedőlő pálmafák, de a barna-fekete vulkanikus talaj, a különleges barlangok és tavak, meg az egységes stílusú, világítóan fehér házak rendkívüli atmoszférát teremtenek. Lanzarote az ínyenc utazók kedvelt célpontja.

Lanzarotén kifejezetten az igényesebb, ínyencebb utazókat célozzák meg.
Nincsenek hatalmas luxusszállodák, de a hostelek sem jellemzőek, és nincs zajos éjszakai élet sem. Részeg fiatalokat egyáltalán nem láttam. Van viszont sok bicajos és túrázó, kedvelt program a borkóstolás, és a vad hullámoknak köszönhetően rendkívül népszerűek a vízi sportok.

Úgy tűnik, Lanzarote nem igényli a tömegturizmust, és szerencsére nincs is tömeg. Nekem mindenesetre belopta magát a szívembe egyszerű házaival, fekete homokos tengerpartjaival, vad hullámaival és a tél közepén is kellemes, késő tavaszi klímájával. (2016) " forrás


,, Szerelem első és második látásra. Nincs ehhez fogható, ilyen hangulatos, ilyen egyszerű és ilyen gyönyörű hely "


Érdekességek

1. A sziget Lanceloto Manocelloról kapta nevét. A genovai hajós a 14. században járt erre.

2. Annak ellenére, hogy Lanzarote szigetén a természeti körülmények nem túl kedvezőek a szőlőtermesztéshez, a sziget híres a szokatlan szőlőültetvényeiről. A szőlőtőkéket a köves talajba ültetik, és így képesek ellenállni a szélnek és a vízhiánynak.

3. Az ismert, hogy a szigeten nagy számban vannak vulkánok. Az viszont meglepő, hogy Lanzarote a hegyekkel legkevésbé megáldott Kanári-sziget.

3. Lanzarote szigetén különleges gasztronómiai élményben lehet részetek, amikor láthatjátok, hogy miként sütnek halat és/vagy steaket vulkanikus talajon. Ez egy hagyományos technika, amit a szigeten a hőforrásokat és a vulkáni tevékenységet kihasználva alkalmaznak.

Először a kiválasztott halat vagy steaket megfűszerezik és előkészítika a sütéshez. (A leggyakrabban használt halak közé tartozik a lubina (tengeri sügér), a tonhal és a barrakuda.)  A vulkáni talajon körülbelül 2 méter mély lyukat ásnak ki, majd alágyújtják. A talaj természetes hőjét kihasználva forró köveket és lávát helyeznek a lyuk aljára. Amikor a vulkáni talaj kellően felhevült, a halat vagy steaket speciális fémkeretekbe helyezik, majd azokat a forró vulkáni talajba süllyesztik. A hús a forró köveken lassan sül és grilleződik, miközben a talaj természetes hője áthatol a húsba.

Amikor a hal vagy steak elkészült, általában a kereteket kiemelik a talajból, majd az ételt tányérra helyezik. Gyakran friss zöldségekkel, és más helyi köretekkel tálalják.

Megjegyezzük, hogy azért ez a technika inkább egy hagyományos szigeti élmény, turista show, azaz a turisták által látogatott éttermekben vagy rendezvényeken mutatják be. Az éttermek általában speciális helyeken és szabadtéren készítik el ezeket az ételeket kihasználva a vulkáni talaj természetes hőjét és a különleges környezetet (spórolva a gázszámlán..)

4. Lanzarote tájképe annyira meghökkentő, hogy ennek köszönhetően több filmet is itt forgattak.  Itt forgatták a hetvenes évek legelején az ,,Amikor a dinoszauruszok uralták a Földet című sci-fi kalandfilmet  (Dinosaurs Ruled the Earth) valamint a 2008-as ,,Utazás a Föld középpontja felé" című (Journey to the Center of the Earth) kalandfilmet is. 

Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy itt forgatták az 1973-ban bemutatott Rejtelmes sziget ( L'Île Mysterieuse / La Isla misteriosa y el capitán Nemo / Die Geheimnisvolle Insel, Myterious Island) című tv sorozatot, amiből ugyanabban az évben mozifilm is készült. A Nemo kapitányt alakító Omar Sharif a forgatás alatt teljesen beleszeretett a szigetbe, és belekezdett egy egészen különleges, nagyszabású ingatlan építtetésébe, amiből mára a sziget egyik jelenlegi attrakciója, a LagOmar lett.

5. A 20. század elején a sókitermelés virágzó iparág volt a szigeten. Azonban amikor a fagyasztóberendezések széles körben elterjedtek, a só iránti kereslet gyorsan csökkent, és a sziget sólepárlóinak többsége bezárt. Csak egy maradt meg, a Salinas del Janubio, ami a sziget déli csücskén található, és ma már inkább egy népszerű turistalátványosság. Marad elegendő a helyi sóból, hogy a helyiek sóréteget terítsenek egy-egy utcára az Úrnapja – az Oltáriszentség ünnepe alkalmával.

Olvasmányos linkek

"Lávakő, mely mindenhol megtalálható a szigeten. Csodaszép ékszereket készítenek belőle, vagy a szemfüles útszéli árusok csak úgy magában, (természetesen olív féldrágakőként) eladják a turistáknak. Gyógyító hatása nagyon magas ásványi anyag tartalmánál fogva már ősidők óta bizonyított. Hasznos építőanyag, ahogy a szőlőtermelésnél, úgy a házépítésnél is felhasználják. Keresztülautóztunk a szigeten a nyugati partra, La Santa-ig. Itt nagyon erősen hullámzik az óceán, ez a hullámlovasok paradicsoma. Déltájban értünk oda és jól elbámészkodtunk, mert épp egy csapat szörfös próbálkozott több-kevesebb sikerrel a hatalmas hullámokon felülkerekedni. forrás


"Lanzarote szigetén holdbéli táj fogadja a látogatót, az öntözött pálmafasorokon és virágágyásokon kívül minden más vörös, sárga, fekete szikla és homok. A Timanfaya Nemzeti Park észveszejtő sziklái között kizárólag a helyszínen induló túrákon nézelődhet az utazó, hiszen aktív vulkanikus terület (de a közelben azért tevegelni is lehet). A sziget belsejében Teguise városa a gyarmatosítás korabeli házakkal megér egy ebédet, aztán innen a part felé autózva, a fekete talajon kövekkel ívben körülbástyázott szőlőtőkék látványa varázsolja el az utazót. Az utazók legtöbbje a keleti parton, Puerto del Carmenben, vagy délen, Playa Blancában száll meg, amelyek kellemes tengerparti sétányán panorámás éttermek és bárok sorakoznak. A strandok többnyire fekete homokkal borítottak, ám a sziget déli csücskében, a Papagayo-öblökben klasszikus, sárgásfehér partokat találunk. " forrás


,, Egy nagyon kedves ismerősünk (thx Anikó!) hívta fel Lanzarote-re - mint a Kanári szigetcsoport legkülönlegesebb szigetére - a figyelmünket. Azonnal rágugliztam, ahogy ilyenkor szoktam és elkezdtem jobban utánajárni a szigetnek.

Hamarosan felismertük, hogy tényleg elég nagy az egyetértés emberek és útikönyvek között arról, hogy ez a hely valóban semmi máshoz nem hasonlítható és talán a legszebb sziget az összes közül. Nagyon különleges a vulkanikus, fekete, néhol vörös talajával, a szinte kopáran domboruló hegyeivel, különleges bioszférájával, selymes türkizkék tengervizével és aranylóan csillogó homokos partjaival, amiket drámai sziklás partok szeletelnek fel a szigeten körbe-körbe. Tényleg, mintha más bolygón járna időnként az ember. Sosem tapasztalt természet alkotta geográfiai mesterművek…Tavaly nem fért bele, de idén azzal indítottuk az évet, hogy ellátogattunk erre, az egész évben kellemes klímával rendelkező szigetre. Elöljáróban annyit: MEGÉRTE! " forrás


,, Noha az egész Kanári-szigetcsoporton nyomot hagyott a vulkáni tevékenység, és óriási kalderákat láthatunk La Palmán vagy Tenerifén is, igazán Lanzarotén érezhetjük, milyen az, amikor fortyog a föld a talpunk alatt.

Az elmúlt évszázadokban több alkalommal okozott katasztrófát a kitörés, volt, hogy a sziget hosszú időre el is néptelenedett. Az egész hely arculatát meghatározza, hogy nagy részét máig terméketlen, megszilárdult láva borítja, és a tengerpartokon gyakran nem fehér vagy sárga homok várja a strandolókat, hanem fekete.

A turistának nincs nagyon más dolga, mint autót bérelni, és körbejárni a nem túl nagy szigetet: megnézni Jameos del Agua vulkanikus barlangjait, a szomszédos Graciosa szigetre pazar kilátást nyújtó Mirador del Riót vagy a jól ismert La Cueva de Los Verdest (Zöld-barlang) és a Timanfaya Nemzeti Parkot.

Akik kritikával illetik Lanzarotét, azt nehezményezik, hogy túlságosan előre eltervezettek, kiszámítottak ezek a programok, és ha ezeket végigjártuk, nem sok látnivaló marad az alig 800 négyzetkilométeres szigeten.

Az éghajlat ugyan egész évben kellemes, ritkák az esős napok, viszont az óceán igazán soha nem melegszik fel, no meg kevés a tényleg szép strand. Ám akad azért pár lehetőség, hogy tartalmasan töltsük az időnket.

A sziget északnyugati része a szörfösök paradicsoma. Ahogy a szigetcsoport más tagjain, úgy itt is az északi oldalon jobbak a hullámok. A szörfösök apró, egyáltalán nem a tömegturizmusra épülő kis falvakban szoktak megszállni.

Aki ide jön, nem talál hatalmas resortokat, éjszakai bárokat, aquaparkokat,viszont van pár biciklikölcsönző azoknak, akik aktív kikapcsolódásra vágynak. Még egy búvárközpont is akad, márpedig a merülés itt is jó program, ugyanis Graciosa a Chinijo Archipelago Tengeri Nemzeti Park területén van. Ez az egyik legnagyobb „európai” tengeri védett övezet, bár földrajzilag Afrikához tartozik.

Az árak nem elrugaszkodottak Mivel Lanzarote és Fuerteventura csak egy ugrásra van egymástól, utóbbit akár egynapi kiruccanásra is be lehet iktatni. Az is jó ötlet, ha egy hosszabb, mondjuk tíznapos nyaralást oszt meg az ember a két sziget között.

Gran Canarián vagy Tenerifén persze változatosabb élményeket szerezhetünk, de azért Lanzarote mindenképpen megér egy látogatást. Belefeledkezni a holdbéli tájba, talpunk alatt érezni a fortyogó vulkánt vagy a tengerparti fekete homokot – mindez olyasmi, amit még évek múlva is emlegetni fogunk. (2016)" forrás,, Lanzarote turisztikai szlogenje: ,,La isla diferente”, azaz „A másmilyen sziget”. Lanzarote mind tájakban, mind színekben az ellentétek szigete – bioszféra-rezervátum –, ahol partmenti sétányok, álomszép öblök – például a Papagayo strand –, vulkanikus területek és egységesen fehérre festett, zöld vagy barna ablakokkal díszített házak láthatók.

A sziget vulkanikus eredetű, az 1730-as években és az 1824-ben kitört vulkán formálta mai képére.

A szervezett szigettúrákon a turistákat olyan helyekre viszik el, mint a ma is működő sólepárló telep, egy barlangszerű sziklaképződmény, ahol megfigyelhető a tenger pusztító ereje vagy a Timanfaya Nemzeti Park, amely különösen nagy attrakciónak számít, hiszen a föld hőmérséklete egyes területein olyan magas, hogy ha egy mélyedésbe vizet öntenek, az gejzírként tör fel a magasba, az eldobált száraz gallyak pedig mintha maguktól gyulladnának meg.

Lanzarotén fontos a sportturizmus, sőt, a sziget célja, hogy európai sportcentrummá váljanak. A különböző sportrendezvények és aktív kikapcsolódási formák mellett természetesen a búvárkodás is népszerű itt, sőt még vízalatti múzeum is van – elsüllyesztett szobrokkal –, amely akár a felszíni búvárok számára is megcsodálható.

A sziget fehérborai sokak által elismertek, népszerűségük miatt még exportálják is azokat."

Fotóegyveleg

Kriszta fotója

B. V. fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes