ÚTIKRITIKA.HU / Csehország


hirdetes

útikritikák


Csehország

Csehország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek |Fotóegyveleg

.

.

Ezt nem álmodtam. - k.s. fotója

.

Csehország dióhéjban

csehül: Česko (cseszko), angolul: Czechia, németül: Tschechien, franciául: La Tchéquie,

 • A Cseh Köztársaság nyugaton Németországgal, északon Lengyelországgal, keleten Szlovákiával és délen Ausztriával határos. Területe 78.900 négyzetkilométer, azaz kisebb, mint Magyarország, viszont a lakossága nagyobb, 10,5 milliós (2024-es becslés).
 • Prága légvonalban 440 kilométerre van Budapesttől, 288 kilométerre Pozsonytól. Országúton a Budapest-Prága távolság 526 kilométer (ebből 503 km autópálya). Autóval megállás nélkül e távolság kb. 5 óra 20 perc alatt tehető meg.
 • A Cseh Köztársaság fővárosa ugyebár Prága, amely 1,3 millió lakost számlál. 380 ezer lakossal Brno a második legnagyobb cseh város.
 • A Cseh Köztársaság két legnagyobb régiója: Morvaország és Bohémia.
 • A Cseh Köztársaság 2004 óta tagja az Európai Uniónak.
 • A csehek nemzeti himnusza egy hazafias földrajzi tesztkérdéssel kezdődik: Kde domov muj (Hol van az én hazám?). Mivel a Cseh Köztársaság 1993-ban jött létre Csehszlovákiából, a Szlovákiától történt elválással, így lehetséges, hogy érdemes erőltetniük ezt a himnusz elején feltett kérdést az önazonosság hatékony betájolása érdekében.
 • Bizony a csehek magasabb életszínvonalon élnek, mint a magyarok. A havi átlagfizetés kb. 120 ezer forinttal több. Csehországban a havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 556 ezer forintnak megfelelő korona. (Magyarország: 337 ezer HUF)
 • A cseh fizetések kb. 70 százalékkal magasabbak mint a magyar. A cseh fogyasztói árszint viszont csak 18 százalékkal magasabb. A lakbérek lakásrezsi 60-70 százalékkal magasabbak a cseheknél. A krumpli és a hagyma nálunk drágább.
 • 2024. március: 1 liter benzin 604 HUF-nak megfelelő korona
 • Leggyakoribb vezetéknév: Nováková
 • Fő látnivalók: persze a fő sztár, az Prága.
 • A sztereotípiák szerint a csehek jóval higgadtabbak, derűsebbek mint a szlovákok. A csehek szerint a szlovákok hozzájuk képest hevesebb természetűek, kevésbé megfontoltak. 
 • A csehországi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni.
 • Franciaország és Belgium után a világon a cseheknél találhatók a legsűrűbben várak, vártornyok, várromok és kastélyok. Legalább kétezer van belőlük!

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A prágai óvárosban letérni a turista ösvényről és sétálgatni néhány üresebb utcában
 2. Cesky Krumlov középkorias látványa
 3. Néhány festői kisváros: Litovel, Telc, Šternberk és Uničov
 4. Sörkultúra, A szigorúan ellenőrzött vonatok
 5. Nem olyan drága, mint Nyugat-Európa
 6. Holašovice, az UNESCO világörökséges falu, Budweis közelében
 7. Szinte sehol nem látni mély szegénységet
 8. A Bouzov-i vár Közép-Morvaországban
 9. Cseh-Svájc (České Švýcarsko) szuper látványossága, a Pravčická Brána (magyarul Pravčická kapu)
 10. A neogótikus Hluboka kastély (Zámek Hluboká)

Nem tetszett

 1. A cseh konyha nem igazán érdekes, uncsi a választéka, vegában gyengék
 2. Prága óvárosában nyáron a borzasztó turistatömeg
 3. A csehek öltözködési kultúrája kérdőjeles
 4. A cseh nyelv hangzásai megnevettetnek
 5. A cseh szolgáltatók nem tudják kimutatni, hogy örülnek a vendégnek, tán, mert nem örülnek, amúgy is a csehek roppant távolságtartóak
 6. Ott is csúnyák a lakótelepek (csehül: panelák)
 7. Újra van orosz megszállás, most Karlovy Vary-ban
 8. Ott is olyan lepukkantak a kisvárosi vasútállomások, mint nálunk
 9. A csalafinta utcai pénzváltók nyomulása
 10. Nincsenek igazán finom sütik
 11. A Károly-hídon napközben a tolakodó embertömeg

Vélemények

 

Olvasmányos linkek

"Számomra az építészetük a legcsodálatosabb. Nálunk alig maradt valami épen a középkorból, náluk meghatározó mennyiségileg és minőségileg is. Amikor először álltam lenyűgözve a prágai Óváros téren vagy a Szent Vitus Székesegyházban, azt éreztem, mint gyermekkorom tündérmeséi olvasása közben –meg sem lepődtem volna, ha felbukkan az égen egy sárkány. Mesebeli épületek, mesebeli hangulat, bele lehetett feledkezni. Ahogy a filmjeikbe is annak idején. Még az átkos szocializmusban több filmet láthattunk a keleti tömb országaitól, ma már elvétve egyet-egyet. Sokunk számára máig feledhetetlen a Három mogyoró Hamupipőkének, A bátyámnak klassz öccse van vagy a Kórház a város szélén. A maga műfajában mélyen emberi mindegyik." forrás


"A cseh világörökségi várományosok

 • A Český ráj (Cseh Paradicsom) Szikla Városai (2001) – ez lenne az egyedüli cseh természeti örökségi helyszín!

 • Kultúrtáj és ménes Kladruby nad Labem-nél (2007); 

 • A jelenlegi prágai világörökség területek kibővítése a környező fontos történelmi-kulturális emlékekkel (2007)

 • A Třeboň-i medence halastó hálózata (2001) -

  Az Érchegység bányavidéke (kultúrtáj) (2012)

 • A Ještěd hegycsúcson álló szálloda és TV adó torony (2007)

 • A Velké Losiny-i papírmalom (2001)

 • Slavonice – reneszánsz házak (2001)

 • A Nagy Morva helyszínek: Mikulčice: a Morva Fejedelemség egykori központja, és a Szent Margit-templom Kopčaniban.

 • A Kuks melletti Betlehem-szoborpark (2001)

 • A Terezíni erőd (2001) - Ostrava ipar-komplexumai (2001)

 • Karlštejn vára (2001) -   

  A Luhačovicei Fürdő (2001)

 • A Nyugat-Csehországi Fürdőváros Háromszög (2008) -

  Žatec, a komló város

forrás


"Humpolecről egy dologra emlékeztem, hogy ott főzik a Bernardot, aminek több igen remek sörét időről időre fogyasztom, a kedvencem a Sváteční ležák, itthon is kapható, csak ajánlani tudom. Titkon reménykedtem, hogy esetleg nyitva lesz a főzde vagy legalább az ajándékboltja, de sajnos bejött a novemberi papírforma, "természetesen" zárva voltak. Nagy kár, mert az ajándékbolt kirakata igencsak csábító sörereklyékkel volt tele, Bernardos korsók, poharak, alátétek, pólók, sapkák stb. De térjünk rá Humpolec turistalátványosságaira. Van pl. egy nagyon szép gótikus temploma egy még szebb toronnyal (négy szép fiatoronnyal, ahogy dukál), amit két oldalról két tér határol, az Alsó és a Felső. Az utóbbi olyan határozottan kellemes kisvárosi főtér hangulatot áraszt. Illetve áraszthat tavasszal vagy nyáron, novemberben leginkább "hol vannak az emberek és miért van ilyen rohadt hideg" hangulatot áraszt." forrás


"Csehországban hihetetlen mennyiségű vár és kastély található. Ezzel kapcsolatban rögtön felvetek egy problémát: számos ismerősömnek ajánlottam Csehországot, mikor kérdezték, mit javaslok, hová menjenek, ahol még nem voltak. Adtam nekik információs anyagot, internetes elérhetőségeket, egyéb információkat. A legtöbben nagy csendben voltak ezután és csak a sürgető kérdésemre válaszolták azt (1 - 2 hónap után!), hogy eddig még nem néztek meg semmit, mert nem volt idejük rá. Ezen egy kicsit elcsodálkoztam, de az ügyet a későbbiekben sem hozták szóba (és persze nem is mentek oda). Viszont ésszerű magyarázatot nem adtak, hogy miért nem vetettek akár egy pillantást sem az információkra.

Kint Csehországban is azt tapasztaltam, hogy Prágán kívül magyar ember nem lehet nagyon fellelni (érdekes, azért oda elmennek). Mi 1993 óta járunk rendszeresen oda, soha semmi problémánk nem volt, szerintem Európában a legjobb ár-érték arányt itt lehet találni, a rengeteg látnivalóról nem is beszélve. Az utóbbi időben már azt csináljuk, hogy egy konkrét helyre megyünk el, ott letelepszünk, majd csillagtúra szerűen megnézünk mindent, ami belefér az időbe (a sok látnivaló miatt még így is húzni kell a listából). Ha valaki választ tudna arra adni, hogy a magyarok miért idegenkednek Csehországtól, azt megköszönném, mert én nem értem." forrás


"A kitűnő sörök persze mit sem érnek, ha nincs a városnak szexepilje. Brnónak az is van. A történelmi belváros nem akkora, mint Prágában, de eléggé kompaktan megmaradt az eredeti formájában. Néha azért a legszebb téren is feltűnik egy kommunista gyöngyszem az ódon épületek között, de ezeket akár az emberi gyarlóság mementójaként is fel lehet fogni. Amúgy építkeznek mindenfelé, szépítik a köztereket, nagy táblák hirdetik, hogy mindezt az Európai Unió pénzéből teszik. Amiből persze csurran-cseppen a politikusoknak is, amint azt most épp a Necas-kormány bukása mutatja. "Ezen azonban inkább csak a külföld lepődött meg, mi tudjuk, mennyire korrupt a politikai elit" - válaszolta érdeklődésemre Igor, az egyik kocsma csaposa, aki korábban lehúzott pár évet a védelmi minisztériumban.

Nem is utalt semmi a kormányválságra, a brnóiak vidáman korzóztak, és élvezték a nyári meleget. Bár mi csak egy kis szeletét láthattuk a városnak, az kifejezetten élhetőnek tűnt, gyönyörű lakóházakkal, nagy zöld terekkel és rengeteg villamossal. A 400 ezres városnak 79 kilométernyi villamoshálózata van 13 vonallal, de mivel jó részük a központon halad át, és mindegyik más típusú kocsikkal közlekedik, valóságos kavalkád van belőlük a belvárosban. " forrás


,, Bevallom, amikor felkerekedtem erre a kirándulásra, nem erre gondoltam: szlovákiai túrák emlékképei, múltunk szocreál építészeti hagyományai a maguk jellegtelen, s mindennemű esztétikát nélkülöző formái után jóleső érzéssel pásztázom északi szomszédunk szomszédjának örökségét. Határozottan tetszik!

Hamar elrepülnek a kilométerek a Telc nevű városkáig, még akkor is, ha az úton csak óvatosan haladhatunk, hiszen ez a vidék a kerékpárosok Mekkája: a lábikra-bajnokok mindenhol ott tekernek, néha egész sorozat vonul az aprótalpú tekerőtől az aggastyánig. A telci belváros egy igazi időutazás: megelevenedik előttünk a XVI. század a hibátlanul megmaradt főtérrel, a késő gótikus és reneszánsz épületekkel, a barokk díszkúttal. Ha autók nem gurulnának a régen ló paták csattogásától hangos apróköves úton, Telc végképp a múltba merevedne. Nem győzök forgolódni: reneszánsz polgári házak oszlopos lábakon álló sora, állhomlokzatok pompás mintázatú oromablakokkal, frízekkel felöltöztetett házfalak elképesztő dicsekvése. (2015)" forrás

Fotóegyveleg

Kroměříž - g . a. fotója

Olomouc - Tom fotója

Kutna Hora - s. j. fotója

Litoměřice - p. m. - fotója

Vissza az elejére


Kommentek

somaeszter, 2022. 02. 27. 15:11
Szerintem Kutna Hora is megérdemelne pár szót! :) Hangulatos kisváros, a csonttemploma pedig különleges. ( http://menjunk.blogspot.com/2022/02/csonttemplom-kutna-hora.html )


imre58, 2020. 06. 08. 20:12
Tudom nem turisztikai téma, de említi, hogy rondák a cseh lakótelepek is. Mivel megadta a keresőszót, (panelak) rákerestem. Hát sokkal rondábbaknak tűnnek nekem ezek a prágai lakótelepek mint a mieink úgy általában. És még valami - szerintem a csehek leginkább a németekhez orientálódnak. Tán még nálunk is jobban. Egyébként a külföldiek jelentős része Magyaroszágot is azonosítja Budapesttel. Szóval ne csodálkozzunk, hogy nekünk is csak Prága kell.


Gábor, 2018. 12. 28. 17:30
Még több cseh vár és cseh sör: https://fikatours.blogspot.com/2018/09/var-sor-cseh-es-bajor-varak-es-sorfozdek.html


csabi, 2017. 12. 24. 13:19
Prága oké. Az ország többi része egy szürke semmi. Vagy iparvidék, vagy más múltját mutogatják. Utálom őket bevallom.Egy rendes autópályát se képesek csinálni 27 évvel a rendszerváltás után. Minket simán lecigányoznak egyébként.


krk01, 2015. 03. 28. 21:25
Pont, hogy a csehek idegenkednek nagyon a magyaroktol és lengyelektol.Én félig cseh vagyok és igy is gyakran mondták, hogy "hulye magyar".Persze nem mindenki és Prága más világ viszont Keleten ott is vannak nagyon segény falucskák.


kroolik77, 2014. 02. 25. 20:12
Csehorszagban azert van tobb kastely mert nem lett szetbombazva a vilaghaborukban. A Habsburgoknak mindig is huseges szolgaik voltak(mint mindenki masnak)ezert a Habsurgok sem lovettek szet a varaikat ellentetben a mieinkel. Valaki kerdezte, hogy a Magyarok miert idegenkednek a Csehektol. En az kerdezne tudtak e, hogy a Csehek sokkal jobban utalnak minket es a Lengyeleket mint mi oke?Sokkal tobbszor beszelnek (ostobasagokat)negativan a Lengyelekrol mint forditva. Jja, es fuveznek mint a Franciak:)))


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon