ÚTIKRITIKA.HU / Spanyolország


hirdetes

útikritikák


Spanyolország

Spanyolország

Spanyolország dióhéjban | Tetszett & nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Plaza de España - Sevilla - Kriszta fotója


Spanyolország dióhéjban

Spanyolország spanyol neve: España (eszpányá).

Spanyolország lakossága 47,5 millió (2024-es becslés). Az ország területe 505 ezer négyzetkilométer, tehát közel 5 és félszer nagyobb Magyarországnál. Spanyolország az Ibériai-félszigeten osztozik Portugáliával, nyugati szomszédjával. Spanyolországnak északon van közös határa Franciaországgal. Spanyolország partjait északnyugaton (Galiciánál) és délnyugaton az Atlanti-óceán, északon a Vizcayai-öböl vize, délkeleten és keleten a Földközi-tenger mossa. 

A madridi Puerto del Sol teret tekintik az ország földrajzi központjának.

Spanyolország fővárosa és egyben legnépesebb városa: Madrid, aminek kb. 3,3 millió lakosa van. (Európa 6. legnépesebb városa) és egyben a legmagasabban a tengerszint felett fekvő európai  főváros is Madrid.

Spanyolország parlamentáris monarchia. Jelenlegi királyuk: Vi. Fülöp (2014 óta). Az országot azonban a mindenkori miniszterelnök irányítja. 

A lakosság 92 százaléka római katolikusként megkeresztelt, ugyanakkor csak a 52 százalék vallja magát katolikusnak, 16% jár rendszeresen templomba.  

A spanyolok 74 százaléka a kasztiliai spanyolt (castellano) beszéli. 17 %-ra tehető a katalánul beszélők aránya.

A havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1750 EUR    (Magyarországi átlag: 875 EUR)

2024: A fogyasztói árak Spanyolországban csupán 1,4 százalékkal magasabbak, mint Magyarországon.

2024. április: 1 liter benzin 1,61 euró

A leggyakoribb vezetéknév: Garcia

Spanyolország 8. a FIFA ranglistáján (2024. április)

Spanyolország időjárása

Érdekességek

Hagyományosan a spanyoloknak két vezetékneve van: az első az apai vezetéknév, a második az anyai. Szó van arról, hogy a törvény a jövőben az anyai családnevet részesítse előnybe.

A világ legnagyobb értékű sportklubja a Real Madrid. 6 milliárd dollárt ér (2023-as becslés). A 2022/2023-as szezonban 831 millió euró volt a bevétele.

Spanyolország a világ második leglátogatottabb országa (Franciaország után). Évente kb. 83 millióan látogatnak oda. 

A spanyol himnusznak hivatalosan nincs szövege. Azért van szöveges változat is.

Spanyolországban semmilyen törvény nem tiltja a közterületen való meztelenkedést.

Spanyolország semleges maradt mindkét világháborúban, viszont az 1936 és 1939 közötti polgárháborújukban legalább félmillióan vesztették az életüket.

Spanyolországnak van két exklávéja az afrikai szárazföldön: Ceuta és Mellila, mindkettő Marokkó területébe beékelődve. 

A világ olivaolajtermesztésének 47%-át Spanyolország adja. A spanyol termesztés kb. 70 százaléka andalúziai. 

Spanyolországban a prostituáltaknak kötelező stricheléskor fényvissazverő mellényt hordani, közlekedésbiztonsági okból.

2011-ben egy kis spanyol város a pénzügyi csőd szélén szédelgett. Az önkormányzat a kevéske maradék pénzből kockáztatott a világ legnagyobb lottóján. Nyert, rengeteg pénzt. 

Fő látnivalók: olyan sok van, hogy nem is érdemes felsorolni. Az UNESCO világörökségének spanyolországi helyszíneit felsoroljuk itt


 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Dali múzeum kívül s belül Figueres-ben, imádom (Figueres, Dali és Girona - Egynapos túra két elbűvölő városba!)
 2. Barcelona gótikus negyed tekervényes utcái, és minden, ami Gaudi
 3. Bilbao-ban a Guggenheim múzeum szuper épülete és a tapas bárok
 4. A sonka specialista boltok, az isteni jamon serrano
 5. Ez az ország tele van történelemmel és modernséggel is
 6. Az észak-spanyolországi gótikus templomok, Santiago de Compostela egyedisége
 7. Vidéki szélmalmok (Campo de Criptana), avagy Don Quijote nyomában
 8. A régi mór város, Ronda, amely persze szép
 9. Kimenni HÉV-vel Barcelonából a tengerparti Sitges-be (szicsesz)
 10. Santillana del Mar, az egyik legszebb spanyol falu
 11. Camino del Santiago annak, aki egyszer  végigment rajta
 12. Salon recreativo, finom fordításban játékterem, valójában bizony kocsma
 13. Egyszerűen az a mód, ahogyan élnek. És olyan minőségű időskort biztosítanak a nagymamáknak/nagypapáknak, amit csak irigyelni tudunk.
 14. Ávila várfalai és a káprázatos katedrálisa

Kriszta fotója

15. Elámulni a córdobai Mesquita dimenzióján és oszloptengerén

Krisizta fotója

Nem tetszett

 1. A Costa Brava kommersz strandjai és a kényelmetlen nagy kavicsai
 2. A boltok kora szombati bezárása és a vasárnapi kereskedelem hiánya
 3. Szerintem a francia konyha jobb, a krumplis rántotta nekem nem jön be, a paella bűne pedig az, hogy rizs van benne
 4. Túl későn lehet csak vacsorázni
 5. Hatalmas az ország és egy utazással nem fedezhető fel
 6. A nagyvárosi zsebtolvajok miatti aggodalom
 7. Barcelonában a húgyszag, meg a félelmet nem ismerő galambok
 8. Sok helyen az utcatábla hiánya
 9. A Costa del Sol tömegturizmusának lélektelensége
 10. A top turistás városoktól eltekintve nagyon nehéz olyan éttermet találni, ahol 15 és 20 óra között a konyha működik és ételeket szolgálnak fel.

Vélemények

"Spanyolország turistás felfedezésének legnagyobb nehézségét a nagy távolságok jelentik. Autóval nagyon időigényes az utazás igaz több lehetőség kínálkozik a falvak és a kisvárosok meglátogatására. Ha a nagyobb városok meglátogatására korlátozzuk a spanyolországi utazást, akkor sok időt lehet megspórolni a nagy sebességű vonatok igénybe vételével. Néhány példa: Barcelona - Madrid: 2 és fél óra, Madrid - Toledo: 30 perc, Madrid - Sevilla: 2 óra 20 perc, Barcelona - Malaga 5 óra 43 perc" (K.J., 2018)

Olvasmányos linkek

"Sokat gondolkoztam már rajta, hogy Spanyolországot tekintve mik voltak a legkiemelkedőbb és legnagyobb meglepetések, amire nem számítottam, és amiből rengeteg van, így nagyon nehéz, mert alsó hangon is úgy érzem, hogy 1000x szebb az ország, mint amire mi legszebb álmainkban is gondoltunk volna anno. Ezt a kijelentésünket pedig az elmúlt 4,5 év folyamatos spanyol felfedező útjainkra alapozzuk, mert az a két spanyol út, amit előtte tettünk, hogy ide költöztünk volna, inkább vették el a kedvünket az országtól, mint adtak volna ahhoz, hogy itt éljünk. De az élet felajánlott még egy lehetőséget, hogy rektifikálhassuk ebbéli nézetünket. Leírom, magam nevében nyilatkozva, amik a legjobban megfogtak az országból az elmúlt 4,5 év során.

A Kanári-szigeteket tekintve Lanzarote volt úgy érzem a legkülönlegesebb meglepetés a Holdbéli tájaival és lenyűgöző színeivel, ugyanakkor Fuertaventura fantasztikus tengerpartjai szintén megannyi kellemes meglepetést tartogatnak. S bar Gran Canaria is gyönyörű rendkívül változatos klímája és tájainak köszönhetően, de ha egyet kellene választani a szigetek közül, én mégis Lanzarotéra szavaznék. A Balear-szigetek közül Ibiza és Formentera voltak számomra a legnagyobb meglepetések, talán az egész országot tekintve is, Észak-Spanyolország mellett’! Mallorca is gyönyörű, kell hozzá szerintem legalább 2 hét, hogy alaposabban be tudja az ember járni, de Ibiza és Formentera élménye szinte mindent überelt nálam!

Az Iberiai-félszigeten belül pedig egyértelműen Észak, Észak, Észak-Spanyolország!!! Mára már valószínűleg senki nem lepődik meg ezen, mert én ízig-vérig Észak-Spanyolország rajongó vagyok, a meseszép tájakkal, misztikus, legendákkal átszőtt helyekkel, amilyen szépeket talán álmainkban sem képzelünk el. A legnehezebb, ha a négy autonómiai régió közül kellene választanom, mert Baszkföldet, Asturiast, Cantabriát és Galíciát is a világ legszebb helyei közé sorolom! A Picos de Európa hegyei pedig az olaszországi Dolomitok élményeivel vetekszenek, két kedvenc hegységem Európán belül. Talán Asturias és Cantabria az a kettő, amit mégis kiválasztanék négy közül, mert e kettő közül már tényleg képtelen vagyok választani, annyira a szívem csücskei, és amúgy is könnyen bejárhatóak mivel egymás mellett helyezkednek el! A képek ebben az esetben egyszerűen don’t do justice!! Sokkal szebb az életben, mint a képeken, pedig tisztában vagyok vele, hogy vannak helyek, ahol a képeim esetleg többet engednek sejtetni, mint a való életben – de mentségemre szólva, ezeket szoktam jelezni :)

Kelet-Spanyolországban Costa Blanca, azon belül is Moraira, Javea és Altea környéke nyerte el egyértelmű tetszésünket, amit az is mutat, hányszor jártunk ott az évek során – akár második otthonunk is lehetne Madrid mellett. Dél-Spanyolországot tekintve pedig a két legkellemesebb élményt Costa de la Luz es Cabo de Gata partjai okozták. Az andalúz embereknél egyébként is kevés ennyire kedves és gyerekszerető embert ismertünk meg Európán belül, de ez igaz az Asturiasban és Cantabriában megismert emberekre is! Sevilla, Granada és Cordoba gyönyörű hármasából nálunk Sevilla viszi el a pálmát, bár Granada Alhambrája megint külön lapon említendő, olyannyira lenyűgöző – ahogy a mondás is tartja, aki nem látta Granadát, az nem látott semmit! Mondom én, hogy nehéz döntés ez, de már belevágtam, és attól, hogy kiemelek párat, még közel sem azt jelenti, hogy a többit nem érdemes felkeresni, csak ezek azok, amik abszolút levettek a lábamról! S végül, ha már Andalúcia, akkor Garganta del Chorrot, még meg kell említenem, mert nagyon különleges élmény volt felkeresni a helyet!!

Élni viszont nagyon örülünk, hogy Madridban élhetünk, elsősorban a lehetőségek tárházának köszönhetően. Mert az ország minden szépségével együtt is, itt, a fővárosban érezzük otthon magunkat, amit szívesen egészítünk ki a rendszeres felfedező körútjainkkal, így biztosított az az érzés is, hogy nemcsak Madridban, de Spanyolország egészében élünk! Nagyon szeretem az itteni négy évszakot, a hosszú fél évig tartó nyarakat, a rövid enyhe teleket és az ezernyi színű tavaszt és őszt, amit Madrid nyújt. Ha kellemes négy évszakos klímára vágyunk, akkor azt itt megtaláljuk. " forrás

Fotóegyveleg

Granada - Generalife - Kriszta fotója

A córdobai Mesquita - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

ebors, 2019. 01. 03. 20:57
Kedves Utikritika!
Spanyolországba, Alicante környékén milyen időre lehet számítani március elején?


úti kritikus, 2018. 07. 08. 11:11
Judit, szeptemberben 27 fok körüli a nappali hőmérséklet, éjszaka 17 fok körül. Októberben kb. 4 fokkal kevesebb van.


Judit, 2018. 06. 12. 09:00
Kedves Utikritika!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy Spanyolországban Salou környékén milyen időre lehet számítani szeptemberben és milyen időre októberben? Gondolom szeptemberben még lehet strandolni. Októberben már nincs strandidő?
Nagyon köszönöm a válaszod!


Marton, 2017. 09. 10. 08:32
A vilag legertekesebb sportklubja a Dallas Cowboys. A Real is csodas, de a Dallas ertekesebb.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes