ÚTIKRITIKA.HU / Ceuta


hirdetes

útikritikák


Ceuta

Ceuta dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Ceuta története és jelene | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

s.a. fotója

Az aloldal szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Ceuta dióhéjban

ejtsd: szeutá

  • 87 ezres lakosságú, 18,5 négyzetkilométer nagyságú spanyol terület afrikai földön, Marokkóval határosan.
  • Ceuta kb. 22 kilométer távolságban van a legközelebbi európai parti ponttól.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Az esti séta a promenádon a helyi népeket nézegetve
  2. Érdekes az Európai Unió területén időzni Afrikában
  3. A hegyeinek egyikéről a méltóságteljes tengeri panoráma

Nem tetszett

  1. Azért nem dúskál látványosságbokban, a marokkói Tanger érdekesebb
  2. A spanyol idegenlégiónak van ott több kaszárnyája, de ezekbe nem lehet belátogatni, pedig, az érdekelt volna a legjobban
  3. Barrio Principe Alfonso - nagyon nem ajánlott a látogatása, sajnálatosan rossz fényt vet Ceutára
  4. Gyakori a ,,hivatlan vendégsereg"

Vélemények

"Ceuta bájos város, de egy nap alatt könnyedén bejárható. Ceuta meghökkentő módon modern, tiszta, kellemes és érezhetően barátságos város. Az első döbbenet az volt, hogy brutálisan sok a bolt errefelé. Szinte minden nagyobb ruhamárkának van boltja. Ez amúgy a hasonló méretű más spanyol városokra nem jellemző. A pozitívumok között szerepel a város alacsony bűnözési rátája, hogy minden egy helyen és közel van. Mit érdemes itt megnézni? Hát például azt a gyönyörű bronz Herkules szobrot, ami a tengerparton áll. Kalap, napszemüveg erősen ajánlott a fehér bőrűeknek (lásd Bende) mert a nap bizony Afrikában erősebben éget, mint Spanyolországban." forrás


"Ceutában évtizedek óta hozzászoktak a bevándorlókhoz, semmi újdonság nincs abban, ha a fal túlsó oldaláról bámulják a helyieket. Nyáron elképesztő a meleg, kevés az árnyék, viszont lehet a városban strandolni több helyen is. (K.K, 2016)"

Odajutás

"Ceutába legegyszerűbben komppal lehet átmenni Algecirasból. A neten különféle árakat lehet találni arra nézve, hogy ez mennyibe fog kerülni, de okosabb ezeket inkább csak irányárként kell kezelni, a jegyet pedig egyáltalán nem érdemes neten keresztül megvenni. Mi a neten azt olvastuk, hogy egy felnőtt 70 euróért mehet át, a gyerekjegy 50 euró. Ne az egymás után sorakozó utazási irodákban vegyük meg a jegyünk, inkább menjünk el a végéig, ahhoz az épülethez, ahol már be kell szállni és ott álljunk sorba, mert ezek a komptársaságok közvetlen jegyirodái, ahol a legolcsóbb a jegy. Mi itt 70 eurót fizettünk az egész családért, ami a netes árakkal összehasonlítva már teljesen barátinak tűnt. Fontos, hogy mindenképp vigyünk fényképes igazolványt. mert jegyet csak ennek birtokában adnak ki. Aki pedig Marokkóba is át akar menni, annál legyen útlevél is.

Kocsit nem érdemes átvinni, mert egy útra körülbelül 100-150 euró a fuvardíj, és ennél sokkal olcsóbb Afrikában bérelni. A kompállomásnak nagy parkolója van - napi 10 euróért ott is lehet hagyni a kocsit, ám ha valaki szeretne egy kicsit spórolni, annak érdemes egy kicsit arrébb, a városban leparkolnia, kb 10 percnyi sétára nagyon sok, ingyenes és árnyékos parkolóhely található. Bár a komp minden órában jár, és van időszak, amikor félóránként, érdemes azért jó másfél órával hamarabb kinn lenni, mert van útlevélellenőrzés (vagy iratellenőrzés) és a csomagokat is átvilágítják, igaz, itt simán lehet folyadékot is vinni és súlykorlátozás sincsen.A kompon lehet enni-inni venni, és elég kényelmes is, és maga az út olyan két órán át tart. Mi speciel nem láttunk delfineket, de volt egy csomó más nagy hajó, amit a gyerekek nagyon élveztek. (A mi kedvencünk a jachtokat szállító komp volt. Totál bizarr látványt jelentett a hajóval megpakolt hajó.)" forrás

Szállás

Ajánlott hotelek:

Közlekedés

Az utcán parkolás: Ceuta városi területein lehetőség van az utcán parkolásra, de a parkolóhelyek korlátozottak, és az árak változóak lehetnek. Az árak általában a parkolóhelyek típusától és a parkolási időtől függnek.

Parkolóházak: Ceuta számos parkolóházzal rendelkezik, amelyek általában a város különböző területein találhatók. Az árak változóak lehetnek attól függően, hogy melyik parkolóházat választják a látogatók, és milyen hosszú ideig kívánják használni.

Ingyenes parkolóhelyek: Ceuta külvárosi területein lehetőség van ingyenes parkolásra, de ezek általában távolabb vannak a városközponttól. Ha a látogatók a városközpontban parkolnak, akkor érdemes figyelniük a táblákat és az esetleges korlátozásokat, hogy elkerüljék a büntetéseket.

A parkolási díjak általában változóak lehetnek a parkolóhelyek típusától és a parkolási időtől függően. A parkolóházakban a díjak általában óránkénti vagy napi díjazásúak lehetnek. Az utcán parkolás általában olcsóbb, de korlátozott helyek állnak rendelkezésre, és a parkolási idő is korlátozott lehet.

Taxi

m. g. fotója

Étkezés

A városban az éttermek választékában kétféle étel dominál: a tengerhez kötődő, illetve az arab-marokkói konyha.

Ami a halakat és a kagylókat illeti, a homár, a királyrák, a kagyló, a tonhal karaj... mind frissen a tengerből.

Marokkói étel - b. sz. fotója

Vásárlás

Áruházak: Ceutában több áruház is található, ahol széles választékban kaphatók különféle termékek, például élelmiszerek, ruházat, cipők, kozmetikai termékek, háztartási cikkek és elektronikai eszközök. A városban található nagyobb áruházak közé tartozik például a Carrefour és a El Corte Ingles.

Piacok: Ceutában több piac is található, ahol friss élelmiszereket, helyi kézműves termékeket és ajándéktárgyakat lehet vásárolni. A városban található piacok közé tartozik például a Mercado Central de Abastos.

Bazárok: Ceutában számos kis bazár található, ahol széles választékban kaphatók az afrikai és arab stílusú termékek, például szőnyegek, kerámiák, ékszerek és ruhák. A városban található bazárok közé tartozik például a Plaza de Africa piaca és a Tetuan utcai bazár.

Bevásárlóközpontok: Ceuta számos bevásárlóközponttal is rendelkezik, ahol széles választékban kaphatók különféle termékek, beleértve a ruházatot, élelmiszereket, cipőket és kozmetikai termékeket. A városban található bevásárlóközpontok közé tartozik például a Parque Ceuta Bevásárlóközpont.

Közbiztonság

Ceuta közbiztonsága jó a turista szempontjából. Vannak azonban szegényebb negyedek, ahová éjszaka jobb nem enni, meg amúgy minek is.

Egyéb hasznos információk

1. Ceutában a turista információs iroda a következő címen található:

Oficina de Turismo de Ceuta - Paseo del Revellín, s/n 51001 Ceuta

Nyitvatartási idő: Hétfőtől péntekig: 09:00 - 18:00 - Szombat: 09:00 - 15:00 -Vasárnap: Zárva

Látnivalók

Királyi erőd

Ceuta városában található a Királyi Erőd, amely a város egyik legismertebb és legfontosabb történelmi helyszíne. A Királyi Erőd a városközpontban, a Puerto de Ceuta kikötő közelében található, és számos látványosságot és történelmi emléket kínál a látogatóknak.

A Királyi Erőd építése a 8. századra nyúlik vissza, amikor a várost a muszlimok uralma alá vonták. Az erőd később átadásra került a keresztényeknek, és az évszázadok során számos alkalommal átépítették és bővítették.

Az erőd látványos falai és bástyái ma is megtekinthetők, és a látogatók sétálhatnak a falakon, hogy élvezhessék a fantasztikus kilátást a városra és a tengerre. Az erődben találhatóak kápolnák, múzeumok és kiállítások is, amelyek bemutatják a város történelmét és kultúráját.

A Királyi Erőd megtekintése díjköteles, és a belépőjegy ára általában változó, attól függően, hogy melyik területekre kívánnak belépni a látogatók. A Királyi Erőd egyedülálló látnivaló Ceuta városában, amelyet érdemes meglátogatni, ha a városba látogatunk.

Ata fotója

Tengerparti sétány

A város tengerpartja számos lehetőséget kínál a sétára és a pihenésre. A város egyik legnépszerűbb sétányán a Paseo del Revellín található, amely a városközponttól a tengerpartig vezet.

A Paseo del Revellín széles és jól karbantartott sétány, amely kényelmes sétát tesz lehetővé, és számos kilátással rendelkezik a tengerre és a városra. A sétány mentén több pad és kis terasz található, ahol a látogatók pihenhetnek, élvezhetik a kilátást és élvezhetik a tengerparti szellőt.

A Paseo del Revellín a városközpontban kezdődik, és a tengerpart felé haladva különböző szobrokat és emlékműveket is találhatunk, amelyek a város történelmére emlékeztetnek. A sétány a tengerparti homokos strandokhoz is vezet, ahol a látogatók fürödhetnek és napozhatnak.

A sétány mentén számos étterem és kávézó is található, ahol az utazók finom ételeket és italokat kóstolhatnak meg, miközben élvezik a tengerparti kilátást


Ata fotója

Maritime Park

A Maritime Park Ceutában egy nagyon szép és népszerű park, amely a város tengerpartján található. A parkot 1995-ben alapították, és azóta az egyik legkedveltebb látványosságá vált Ceuta városának.

A Maritime Park számos sétányt és zöld területet kínál, ahol a látogatók pihenhetnek és élvezhetik a tengerparti kilátást. A parkban különféle növények és virágok is megtalálhatók, amelyek az egész évben szépek és látványosak.

A Maritime Parkban két nagy tó is található, amelyeknek kristálytiszta vize van, és ahol a látogatók élvezhetik a hűsítő vizet. A tavak körül padok és napozóágyak is találhatók, így a látogatók kényelmesen pihenhetnek és élvezhetik a környező tájat.

A parkban található egy kis állatkert is, ahol a látogatók élő állatokat tekinthetnek meg, mint például a majmok, papagájok, flamingók és teknősök. Az állatkert különösen a gyerekeknek lehet nagyon érdekes.

A Maritime Parkban számos étterem és kávézó is található, ahol az utazók finom ételeket és italokat kóstolhatnak meg, miközben élvezik a tengerparti kilátást.

Sárkányos ház

A Sárkányos Ház (Casa de los Dragones) Ceutában található, és az egyik legismertebb épület a városban. Az épület a 19. század végén épült, és azóta a város egyik legismertebb látnivalójává vált.

Az épület nevét a tetején található sárkányos szobrokról kapta, amelyek a város címerének részét képezik. Az épület építészeti stílusa neoklasszikus, és egyedülálló megjelenése miatt vonzza a látogatók figyelmét.

A Sárkányos Ház jelenleg a Ceuta Kulturális Intézetnek ad otthont, és a látogatók számos kulturális eseményen vehetnek részt az épületben. Az épület előtti téren számos szobor és emlékmű is található, amelyek a város történelmére emlékeztetnek.

A Sárkányos Ház megtekintése ingyenes, és egész évben látogatható. A látogatók a városnézés és a kulturális események mellett élvezhetik az épület és a környező terület látványát, és fotózhatnak a sárkányos szobrokról, amelyek egyedülálló látványt nyújtanak.


Ata fotója

Ceuta története és jelene

"Ceuta az országukat elhagyók számára az európai kontinensre való átjutás előszobája, kapocs a fejlett és a fejlődő világ között. Ezzel a spanyol hatóságok is tisztában vannak, hiszen az ő felelősségük megállítani az Európát megcélzó gazdasági migránsok feltartóztatása. A 90-es években Ceutában 8,2 kilométer hosszúságban húzták fel az első szögesdrót kerítéseket. Ceuta kerítése 1993 óta épül, 1995-ben erősítették meg, hogy 2001-re már három méter magas, kettős barikád vegye körül a várost. A rendszert az ezredforduló után bővítették tovább. Jelenleg három párhuzamos kerítés fut végig a határ mentén, magasságuk eléri a 6 métert. Őrtornyok és könnygáz szórófejjel felszerelt oszlopok erősítik a védvonalat. A határokat ezen kívül infravörös kamerákkal szerelték fel, és komoly spanyol és marokkói határőrizeti és rendészeti jelenléttel erősítették meg, a határőröket hang- és rezgésdetektorok segítik. Mindez azonban kevésnek bizonyul arra, hogy a korábbi életükből menekülőket meggyőzzék arról, jobb lenne otthon maradni, így a helyzet egyre csak durvul.

Noha a Ceutát körülvevő kerítésrendszer már-már várfallá vált – a három, de néhány helyen hat méter magas kerítés mellett őrtornyok és könnygáz szórófejjel felszerelt oszlopok is részét képezik a védelmi rendszernek – mégsem jelent valódi elrettentést: afrikaiak tömegei próbálnak újra és újra túljutni rajta, közülük sokan nem élik túl a veszélyes próbát. Nemrég a spanyol hatóságok hálóval erősítették meg a kerítések védelmét, a bevándorlók ezt cipőikre erősített kampókkal és csavarokkal próbálták meg legyűrni - eredménytelenül. A spanyolok a kerítés magasítása és a legújabb technológiával, a 289 felszerelt megfigyelőrendszer kiépítése mellett megerősített ellenőrzéssel próbálják felvenni a "harcot" a bevándorlók ellen. A háló felszerelése után a határátlépési kíséreltek mindössze 0,86 százaléka végződik sikerrel. A rendőrséget már a hadsereg is segíti. Nem véletlen, hogy Ceutában a foglalkoztatottak egyharmada a rendvédelemnél dolgozik. Az átjutás nagyon keveseknek sikerül, csak a legügyesebbek, legerősebbek tudnak felkapaszkodni. Több százból egy." forrás

A spanyol helyőrség parancsnoki épüete - m.a. fotója

Olvasmányos linkek

n.s. fotója

Fotóegyveleg

s.a. fotói

Ata fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes