ÚTIKRITIKA.HU / Córdoba (Andalúzia) látnivalói


hirdetes

útikritikák


Córdoba (Andalúzia) látnivalói

Általános városnézési tanácsok|Mesquita|Torre de la Calahorra| Történelmi központ |Zsidó negyed |Alcazar de los Reyes |Római híd |Terek |Pátiók|Templomok|Más látnivalók| Medina Azahara| Fotóegyveleg

.

Córdoba sok utcarészlete szinte reneszánsz olaszos - Kriszta fotója

Csupán azért hangsúlyozzuk, hogy az andalúziai Córdobáról írunk, mert Argentínában is van ugyanilyen nevű, elég jelentős város.

Általános városnézési tanácsok

1. Ha lehetséges, akkor az Alcazar de los Reyes meglátogatását érdemes a Mesquita-program elé tervezni. Ugyanis a Mesquita sokkal, de sokkal nagyobb élmény. Ha A Mesquita meglátogatása után következik az Alcazar de los Reyes, akkor ez utóbbi még kevésbé érződhet igazán érdekesnek. 

Kriszta fotója

2. Online jegyfoglalás előre ezekhez: Mesquita, a Mesquita melletti Torre (torony), és az Alcazar de los Reyes.

Mesquita

(kiejtés: meszkíta)

Minimum 2 órás program.

Ez az egész világon a legnagyobb mecset, és egyben a világ legnagyobb temploma.

A córdobai nagy mecset, mai nevén a Mezquita-Catedral, eredetileg a 8. században épült. Az építkezést 785-ben kezdték el Abd al-Rahman I, az omájja kalifa uralma idején. Az építkezés több évszázadon keresztül folytatódott különböző dinasztiák és uralkodók alatt. A mecsetet később kiegészítették és átépítették az iszlám mór uralom után, amikor a keresztények 1236-ban elfoglalták Cordobát. A mecset belső terét később katolikus katedrálissá alakították át, de az épület belső alapkarakterét a mór építészet uralja.

Amikor V. Károly spanyol király 1526-ban Córdobába látogatott és meglátta a hatalmas mecsetből átalakított katolikus templomot, akkor azt mondta: nem engedélyezte volna az átalakítást, ha tudott volna róla. Sajnálta, hogy a mecset kárt szenvedett az átalakítás miatt. Azt, mondta, hogy katolikus templomból ilyesmi sok van, de a mecset páratlan volt a maga nemében.

A Mesquita-Catedral belépődíja változó, az árak függnek az időszaktól és az életkortól. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtt belépők ára a nyitvatartási időszaktól függően általában 10-15 euró körül van. A diák és nyugdíjas kedvezmények általában elérhetőek, azonban ezek az árak is változóak lehetnek.

A córdobai Mezquita semmihez nem fogható szakrális hely, hiszen itt korszakok és vallások váltakoznak egy ugyanazon épületen belül. Ahogy belépsz, bekerülsz a muszlim építészet díszes oszloperdejébe, hogy aztán rövid bolyongás után a komplexum közepén egy katedrálisba csöppenj.
Az iszlám világ egykori legnagyobb mecsetjét a Córdobai kalifátus idején húzták fel, a 8. században kezdték el építeni. Majd a mórok kiszorítása után a keresztény királyok uralkodása alatt alakították át katolikus templommá.
👉Soha nem jártam még ehhez hasonló helyen. Ahol valóban egy mecset és egy székesegyház között sétálgatsz.
👉A belépőt érdemes előre online megvenni. Ára: 13 €
👉Az óratorony külön belépős (3 €), ahonnan gyönyörű a kilátás a városra. Mi végül nem mentünk fel. (2024)

Kriszta fotója


1 óra 25 perces, angol nyelvű vezetett túrára itt lehet online foglalni. E-mailen küldik a jegyeket. 22 euró/felnőtt.

Kriszta fotói

,,15 órára foglaltunk online jegyeket. 14:50 tájékán érkeztünk oda, és az alábbi fotón látható sor ijesztő látványa fogadott minket. A sorban előttünk francia turisták szidalmazták a helyzetet. Aztán kiderült, hogy a délután nyitvatartás 15 órakor kezdődik, és akkor egyszerre, gyorsan beengednek rengeteg látogatót. 15 óra után 8-10 perccel már bent is voltunk. Hozzá kell tennem, hogy kényszerből csak vasárnapra tudtuk időzíteni a Mesquita meglátogatását." (Aji, 2024)

Mögöttünk is voltak ennyien! - Kriszta fotója (2024. 4. 7.)


Kriszta fotói

Ahogy a katolicizmus ráépült a muzulmán mór alapokra. - Kriszta fotói

Furcsa, hogy vasárnap hatalmas tömeget engedtek be egyszerre, de olyan óriási a belső tér, hogy ez bent nem is igazán érződött.  Kriszta fotója 

Vagy mégis? - Kriszta fotója

A Mihrab

Ez a Mezquita látnivalói közül az egyik sztár. A biztonsági emberektől kérdeztük meg, hogy az irdatlan nagy Mesquitán belül hol van. Aztán láttuk, hogy valahol különösen sokan fotózkodnak. Na, ott volt. Számomra a legmegfelelőbb jelző rá: sejtelmes. 

Egyáltalán mit jelent? Világszerte a mecsetekben a Mihrab az egy olyan díszes fülke vagy alkóv, ahonnan dirigálják az imát. A Mihrab fontos és szent terület egy mecseten belül. Például jelzi az irányt a mekkai Kába felé.

A Mezquitában is a Mihrab kiemelkedő látványosság, már lenyűgöző díszítettsége okán is: csodás mozaikok, faragott márványok és aranyozott részletekkel díszített arabeszk minták. Ezek a díszítések a kalifátus fénykorában, a 10. században készültek, amikor a Mezquita építése is zajlott.

Kriszta fotói

Torre

Közvetlenül a  Mesquita mellett áll. A felmenetelhez külön jegyet kell venni, dacára annak, hogy történetileg a Mesquita része. A belépőjegy amúgy csupán 3 EUR. MIndenképpen előr kell online jegyet venni, vagy helyben. Nekünk kimaradt a felmenetel, mert nem vettünk jegyet előre. Pech.

A torony tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező vidékre.

A Torre del Alminar, más néven a Mezquita-Catedral Torre vagy csak egyszerűen a Catedral de Córdoba Torre, a Córdobai Nagy Mecset (Mezquita-Catedral) ikonikus része. Ez a torony eredetileg a mecset minaretjeként szolgált az omajjád és mór időszakban, mielőtt a mecsetet keresztény katedrálissá alakították át.

A Torre del Alminar mór stílusban épült, és jellegzetes mór építészeti jegyei vannak.  Magas oszlopokból és díszített ablakokból áll, amelyeket arabeszk motívumokkal és geometriai mintákkal díszítettek. A torony szépsége és jelentősége az andalúz mór építészet remekeinek egyike, amely a Cordobai Nagy Mecset részeként a világörökség részét képezi.

Kriszta fotója

Történelmi központ

Spanyol nevén, a Casco Viejo (kászko vieho). Ez Spanyolország legnagyobb óvárosa.

Cordoba történelmi központja az óváros, amely a Guadalquivir folyó keleti partján fekszik. Az óváros számos kulturális és történelmi látnivalót kínál, és a város egyik legfontosabb vonzereje. Az óváros kanyargós utcái, a virágokkal teli teraszok és az ókori műemlékek gazdag kulturális élményt kínálnak a látogatóknak.

Az óváros középpontjában található a Mesquita-Catedral, a város egyik legfontosabb látnivalója, amely a középkori korban az iszlám kultúra és az ősi keresztény vallás találkozását jelképezte. A Mesquita-Catedral épületét eredetileg a rómaiak alapították, majd a mór hódítók alakították át mecsetté, majd a keresztény hódítók szentélyként használták.

Az óvárosban található másik fontos műemlék az Alcazar de los Reyes Cristianos, amely a középkori korban az andalúz kultúra székhelye volt. Az Alcazar épületét a XII. században építették, és később a keresztény királyok a székhelyükként használták.

Az óváros más érdekes látnivalói közé tartozik a Calleja de las Flores, amelynek neve virágokkal borított kis utat jelent, és a Plaza de la Corredera, amely egy nagy és szép tér, ahol éttermek, bárok és üzletek találhatóak.

Az óvárosban számos múzeum, galéria és műemlék található, amelyek mindegyike kiváló lehetőséget nyújtanak a város történelmi és kulturális örökségének megismerésére. Az óvárosban sétálva, a színes utcákon és a virágokkal borított terek között sétálva, a látogatók élvezhetik a Cordoba varázslatos hangulatát és egyedülálló atmoszféráját.

Kriszta fotói

Puerta del Puente, a Híd kapuja - Kriszta fotója 

Zsidó negyed

(Juderia)

kiejtés: hudérijá)

Javasolt vagy kora délelőtt vagy kora este meglátogatni, mert napközben túl sok a népes turistacsoport, az itteni utcák viszont nagyon szűkek.

A Zsidó negyed, vagy Juderia, Cordoba egyik legérdekesebb része, amely a város híres mór és zsidó kultúrájának keveréke. A Juderia izgalmas ,labirintusszerű utcákkal és szűk sikátorokkal teli negyed.

A Juderia fő látnivalója az óváros területén található Zsinagóga, amely egyike Spanyolország legjelentősebb zsidó emlékhelyeinek. A Zsinagóga gazdag díszítése és a zsidó kultúra jellegzetességei jól láthatóak az épületen.

A Juderia másik fontos látványossága a Calleja de las Flores, vagyis a Virágok utcája. Ez az utcácska egy gyönyörű virágokkal díszített átjáró, amely a közeli Mezquita-Catedral és az Alcázar között található. Napközben sűrű turista tömeg tölti meg. A tömegiszonyosok be se menjenek, legfeljebb kora reggel vagy késő este.

A Juderia különleges hangulata és az óváros történelmi jelentősége miatt sokan kedvelik ezt a városrészt. Az utcák tele vannak érdekes boltokkal, kávézókkal és éttermekkel, ahol a látogatók élvezhetik az itt kapható finom falatokat és italokat.

Kriszta fotói

Arab fürdő is van, de csak az előtérig jutottunk el. - Kriszta fotója

A kereszttutca neve: Judios (azaz Zsidók) - Kriszta fotója

La Sinagoga

Lényegében ásatásos terület, kevéske látható eredménnyel. A közvetlen közelben lévő Casa de Sefarad százszor érdekesebb.

Ez az egyetlen középkori spanyol zsinagóga, amely az arab-mór stílusjegyeket hordozza. A La Sinagoga a 14. században épült a keresztény uralom alatt álló Cordobában, és számos változáson ment keresztül az évek során.

Az épület külsőleg modern, érdektelen, de belül díszes és szépen díszített, bár nem látványos. Több mór stílusú részlet látható, mint például a geometriai mintákkal és arabeszk díszítésekkel ellátott falak és mennyezetek.

Kriszta fotói

Casa de Sefarad

A középkorban itt élt, és két kiűzetést is megszenvedett szefárd zsidókról szól ez a múzeum.  

Belépőjegy: 4 EUR - Családi vállakozásnak tűnik. Prímán szervezett és profin kialakított. Rengeteg információ olvasható, spanyolul és angolul.

Kriszta fotói

Ahol könyveket égetnek, ott végül embereket fognak égetni. - Kriszta fotója

Alcazar de los Reyes

(álkászár de losz réhesz)

Felnőttek: 5,50 euró
Nyugdíjasok: 2,75 euró
Diákok: 2,75 euró
14 év alatti gyermekek: ingyenes

A belépőjegy ára tartalmazza az Alcázar épületének és kertjeinek látogatását is. Az Alcázar nyitvatartási ideje változó lehet, így érdemes ellenőrizni az aktuális nyitvatartási időket a látogatás előtt.

Az Alcázar de los Reyes Cristianos belépőjegyeit online is lehet megvásárolni a hivatalos honlapon, amely a következő: https://entradas.patrimoniocordoba.com/. A honlapon keresztül előre kell foglalni a belépőjegyeket, és lehetőség van azok kinyomtatására vagy mobiltelefonon történő tárolására. A honlapon elérhetőek továbbá más jegyek és túrák is, amelyek az Alcázarhoz és más Cordoba-i látnivalókhoz kapcsolódnak.

Sorbanállás azoknak, aki nem vették meg előre a jegyet. - Kriszta fotója

A város egyik legismertebb épülete, a mór és a keresztény kultúra egyedülálló keveréke. Az Alcázar épületegyüttese egy várból és kertekből áll, és a Guadalquivir folyó partján található.

Az épület eredetileg a mór uralkodók rezidenciája volt, de később a keresztény uralkodók által is használták, és számos fontos történelmi eseménynek volt a helyszíne.

Az Alcázar falai között számos érdekes látványosság található. Az épület belsejében találhatók a mór fürdők, amelyek csodálatos állapotban maradtak fenn az elmúlt évszázadok során. Az Alcázarban találhatók a keresztény uralkodók lakosztályai is, amelyekben számos művészeti alkotás és díszítés található.

Kriszta fotói

Az Alcázarhoz tartozó kertek különösen szépek és lenyűgözőek. A kerteket különböző stílusokban alakították ki, beleértve a mór, a reneszánsz és a barokk stílust. A kertekben számos vízesés, medence és szökőkút található, valamint egy lenyűgöző szépségű sziklakert is.

Kriszta fotói

       Ferdinánd és Izabella katolikus uralkodók hallgatják Kolumbusz felfedezési tervét, s ettől mindhármuk feje elsötétült.  -  Kriszta fotója

Római híd

(Puente Romano)

A Cordobai Római Híd (Punte Romano) az egyik legjelentősebb történelmi és műszaki emlék Cordobában. Az építése a római korra, azaz az antik Római Birodalom idejére nyúlik vissza. A pontos építési időpontja nem teljesen ismert, de valószínűleg az 1. században épült, amikor Corduba, a mai Cordoba városának római neve, az itteni római provincia fővárosa volt.

A gyalogoshíd a Guadalquivir folyón át ível. Egyike a város leglátogatottabb nevezetességeinek, amely jelentőségének és szépségének köszönhetően rengeteg turistát vonz. Pár perc gyalogtávolságra van a Mesquitától.

Kriszta fotója

Ha lennének rajta szobrok is, akkor ez a gyalogoshíd nagyon hasonlítana a prágai Károly-hídra. Kriszta fotói

Terek

Plaza de la Corredera: A Plaza de la Corredera a város egyik legismertebb és legjeentősebb tere. Hatalmas, méltóságteljes, egykor a város arénája volt. Érdekes, hogy a teret körülölelő, rózsaszínes-sárgás épületsorról az feltételezheti a turista, hogy teljesen hivataloknak ad helyet, valójában jelentős hányadában laknak, itt-ott még száradó ruhák is lógnak. A tér túl ridegen csupasz, teli kövezetes, nincsenek fák. Azért nem rossz hely leülni valamelyik kávézó teraszára, hiszen nincs zavaró járműforgalom. 

Krisztai fotói

Plaza del Potro: Ez is egy hangulatos terecske. Itt található a városi múzeum is.

Kriszta fotói

Plaza de la Trinidad: Ez egy gyönyörű és nyugalmas tér Cordoba belvárosában. A tér közepén egy szép kis kápolna áll.

Plaza de las Tendillas: Ez számít a város főterének. Nagyon Madrid-jellegű. Ide kevésbé jönnek az egynapos turisták, a helyieket lehet mustrálni. 

Monumento al Gran Capitán, egy 15. századi helyi főkapitány lovasszobra - Kriszta fotója

Plaza del Triunfo

Közvetlenül a Mezquita közelében

Kriszta fotója

Pátiók

,, Ha bekukkantunk a kapukon, elénk tárul a híres patiók csodás világa, ahol gyakorlatilag az itt élők élete folyik. A forró időjárás alakította ki ezeket a “túlélési” formákat, amit szintén az arabok hoztak magukkal, még a sivatagból. Belső udvaraikat oázis formára funkcionálták át, sok zöld növénnyel, az udvar közepén megnyugtatóan csobogó, és hűsítő szökőkúttal, s többnyire a pation belül egy-egy árkádos részt is kialakítanak. A vastag és az udvar méretéhez képest magas falak szintén a hőség kiszorítását szolgálják. S felettük pedig esténként, amikor már jól esik kiülni ide, a csillagos ég!" forrás

Kriszta fotói

Aji fotója

Templomok

Capilla Mudéjar de San Bartolomé

Cím: Calle Averroes, s/n, Centro - 13:30 és 15:30 között mindig zárva. 1,50 EUR a belépőjegy.

A Szent Bertalan Múdejár Kápolna (Capilla Mudéjar de San Bartolomé) az UNESCO Világörökség része, és az egyik legjelentősebb múdejár stílusú épület a Córdobában. Építését a 14. században kezték el.

Maga a kápolna épülete kis méretű, ehhez képest roppant gazdag a belső diszítettsége. 


A Mudejar építészet egyedülállóan keveri a mór és a keresztény építészeti stílusokat, és a mór művészet és kézművesség jellegzetes elemeit alkalmazza a keresztény templomok és más épületek építésében. A stílus leginkább a 12. és 16. század között volt divatos, és a mór kultúra és művészet virágzásának idejére esett.

A Mudejar építészet jellemzője a geometrikus minták, a díszes csempeburkolatok, a faragott faelemek és a színes üvegablakok használata. Az épületeknek általában egyszerűek a formái, de gazdagak a részletek és díszítések. A stílusban gyakran megtalálhatók az arab írásjelek és a geometriai minták, amelyek a mór kultúra fontos elemei voltak. forrás


Iglesia de San Lorenzo

Az Iglesia de San Lorenzo (Szent Lőrinc Temploma) a 13. században épült. A mór-keresztény stíluskeveredés egyik kiváló példája. Az épület külső részén láthatók az arabeszk díszítések, amelyek az iszlám kultúra hatását mutatják. A belső térben a hagyományos keresztény vallási elemek dominálnak, például faragott oltárok, festmények és szobrok. Az oltár területe annyira szép, hogy emiatt külön érdemes meglátogatni a templomot.

Kriszta fotója

A templomot sokszor érte kár az idők során, valamint többször is átépítették és helyreállították.

A templom idegenvezetője elmagyarázta, hogy a frontoldalon lévő, a mórok elűzése után kialakított hatalmas rozetta küldetése az volt, hogy jelezze a katolikus híveknek jelezze a visszahódítást.

Kriszta fotója

Parroquia Santa Marina de Aguas Santas

Ez egy kicsi, régesrégen épült katolikus plébániatemplom. A spanyol barokk jellegzetességeit viseli. Egész érdekes.

Aji

Parroquia de la Trinidad

A Parroquia de la Trinidad (Szentháromság Plébániatemplom) a 18. században épült, és az andalúz barokk stílus jegyeit viseli magán. Az andalúz barokk stílusú templomok jellemzően díszesek, gazdagon díszítettek, gyakran kifejezetten élénk színű festményekkel és aranyozott díszítésekkel.

Aji

Iglesia de San Miguel

Iglesia de San Agustin

Iglesia de San Pablo

Kriszta fotói

Iglesia del Juramento de San Rafael

Ez a kicsi, aranyos templom Szent Rafael arkangyal tiszteletére épült. a 18. században. Szent Rafael a keresztény hagyományban az egészség, az utazások és a gyógyulás védőszentje.

A templom belső része egyszerűbb stílusú. Gyakran látogatják zarándokok is.

Iglesia de San Andrés

Szent András-templom

Kriszta fotói

Más látnivalók

Római templom

Templo romano

C. Capitulares, 1, Centro

Kriszta fotója

Museo Taurino

A Juderia negyed területén található.

A Museo Taurino a bikaviadal hagyományait és történelmét bemutató múzeum Córdobában. Láthatók a bikaviadalokon használt felszerelések, például a torreádorok ruhái. Emellett a múzeumban fotók, plakátok, festmények és egyéb dokumentumok is láthatók, amelyek bemutatják a bikaviadal történelmét és kulturális jelentőségét.

A szoborfej egy Córdobában született nagyon híres torreádort, Manolete-t (1917-1947) ábrázolja. A legendás torreádort 30 éves korában egy bika dőfte halálra (munkahelyi baleset).  - Kriszta fotója 

Porta de Almodóvar

Az Almodóvar kapu a várost a középkorban körbevevő fal az egyik legjelentősebb maradványa. Az óváros északi részén található.

Kriszta fotója

Medina Azahara

Palotarom Córdobától nyolc kilométerre nyugatra.

Medina Azahara egy régészeti lelőhely és az egykori iszlám kori spanyol főváros maradványa, amely Cordoba városától délnyugatra található. Az ősi város az ősi Arab-Andalúzia legfontosabb és legnagyobb építészeti műemléke, és az egyik legjelentősebb iszlám műemlék Spanyolországban. Az alapokat az ősi Ummajjád-kalifátus építette az ősi hispániai tartományok központjában, Cordoba közelében.

Medina Azahara történelme az 8. századra nyúlik vissza, amikor az Andalúziát irányító emír, Abd ar-Rahman II elrendelte az építkezést. A város építése évtizedekig tartott, és több kalifa is felváltotta egymást, hogy tovább bővítsék. A Medina Azahara aránytalanul nagy volt a korához képest, az akkori lakosság körülbelül 15 ezer főt számlált. A város azonban nem maradt fenn sokáig, mivel az 11. században a várost pusztító polgárháború után elhagyották és a romok eltűntek.

A Medina Azahara romjai ma is láthatók és felkereshetők. A helyszín nagy része feltárt, a látogatók körbejárhatják a területet, ahol megcsodálhatják a múlt szépségét. Az építészeti elemek, amelyek láthatók a romokon, magukban foglalják a díszes kapukat, a mozaikokat, a csodálatos freskókat és az épületek alapjait.

A Medina Azahara látnivalói közé tartoznak a Károly király palotájának alapjai, a kertek és a kávézók, amelyek a város körül voltak. Az egyik legismertebb látványosság a központi területen található palota, amelynek falai és oszlopai nagyon részletes díszítéssel rendelkeznek, amelyek a cordobai és az iszlám kultúra keverékét tükrözik.

Fotóegyveleg

V. Jancsi fotói

Kriszta fotói

A Rolling Stones kedvelői is szerethetik a szépet. - Kriszta fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes