ÚTIKRITIKA.HU / Costa Brava / Tossa de Mar


hirdetes


útikritikák


Costa Brava / Tossa de Mar

Tossa de Mar dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

b.m. fotója

Tossa de Mar dióhéjban

 • Tossa de Mar katalán tengerparti üdülőváros, közel 6 ezer lakosú kisváros.
 • Nagy kedvenc, mivel alapvetően nem egy igazi bulizós hely
 • Persze júliusban ez is zsúfolt.
 • A hegyekben lévő elhelyezkedéséből adódóan behatárolt a beépítési terület és a strandjainak mérerete. Ez azonban éppen azzal az előnnyel áll, hogy a földrajzi és méretbeli adottságai miatt nem alakíthattak ki és nem is fognak kifejleszteni tömegturizmust. 
 • Lloret de Mar 12 kilométerre van tőle, Blanes 17 km, Malgrat de Mar 23 km, Callela 31 km, és Barcelona 87 km.
 • A városkában vannak vásárlási lehetőségek: szupermarketek, ajándékboltok, divatüzletek, fagyizók, éttermek.
 • Tossa de Mar-nál a tengervíz átlátszó, tiszta. A legnagyobb strandon (Platja Grand) még déltájban is lehet szabad napozóágyat találni.
 • A városka fő nevezetessége egy jó nagy vár, amit 10 perces gyaloglással meg lehet hódítani. Fentről csodás a tengeri kilátás. A várhoz közel eső kis öböl víz álomszép. Még sznorkelezni is érdemes. Vannak a várhoz képest nagyobb magaslatok is, ahonnan a panoráma még bámulatosabb.
 • Tossa de Mar-t "a Costa Brava gyöngyszemének" is szokták nevezni - nem véletlenül. Olyanoknak való, akik strandolós nyaralást szeretnének, de nem tömegnyomorban.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Átlagon felül szép városka Costa Brava viszonylatban, s főleg az óváros cuki
 2. Két hajókirándulás a közeli csodálatos partvidék élményeivel
 3. Nincs annyira tele brit kocsmákkal, mint a többi Costa Brava-i nyaraló település

Nem tetszett

 1. Nagyon nagy a drágaság, de tényleg
 2. Első nap túl sokat voltunk a napon és nagyon leégtünk (óvatosan kezdeni a barnulást!)
 3. A helyi strandok nem annyira jók kisgyermekek számára (a tengervíz gyorsan mélyül)

Vélemények

,, A Costa Bravan számos olyan tengerparti város található, amely gyönyörű, ám ezek közül is kiemelkedik Tossa de Mar, amelyet elég egyetlen egyszer látni, hogy utána mindig vissza akarjunk térni oda. Geológiai adottságai kiválóak.  kihangsúlyozzák.

Képzeljünk el egy olyan várost, amelynek kagylószerű tengerpartját a tenger nyaldossa, háta mögött pedig az erdők és a hegyek veszik körül. E kettő között, pedig békés hangulat és leképesztően szép látvány található. Nos, röviden ez Tossa de Mar, ahova már nem ér el a tengerparti vasút, s a főút magasan fölötte húzódik, így teremtve meg a nyugalmas pihenés lehetőségét. S bár tengerpartja széles, még a legforgalmasabb turisztikai szezonban sem érezni, hogy túlzsúfolt lenne.

Manapság pedig egyszerre látványosság a város, és egyszerre eszményi üdülőhely, mivel pont a megközelíthetősége miatt nem özönlötték még el a turisták, mint kicsit délebbre, s négy strandja által is szépen eloszlanak a napozó-fürdőző emberek. Van akik a sziklák között megbújó El Codolart választja, van aki a fő partszakaszt szereti (Platja Gran) és van aki - főleg a búváros és a kisgyerekesek - a Mar Menudát.

Látnivalókban bővelkedik Tossa. Ott van az óváros (Villa Vella), ahova felsétálva páratlan kilátásban lehet részünk a Costa Brava vad sziklái mentén, sétálhatunk a várfalon, ahogy egykor a katonák, vagy romantikus pillanatokat élhetünk át a kis utcákon és a hangulatos éttermekben.

Ha a forgatagot szeretjük este, akkor irány a part és az azzal párhuzamos főutcácska, ahol számtalan üzlet, bár, étterem vár minket, na meg sok ember esténként, az igazi közösségi hangulatát varázsolja elénk, ami mégsem zavaró, sőt! (2017)" forrás

,, Tossa sokkal nyugodtabb, csendesebb, mint Lloret de Mar, ezt a helyet inkább az idősebbeknek ajánlanám. A városban itt is van több hangulatos sétálóutca mindenféle üzlettel, étteremmel, így itt sem lehet unatkozni. (2016)" forrás

Tossa de Mar - g.e. fotója

Odajutás

 • Barcelona nemzetközi repülőterétől 120 kilométer távolságban van Tossa de Mar. A repülőtérről buszok közlekednek ide.
 • Barcelonából vonattal nincs mód közvetlenül eljutni Tossa del Mar-ba. Gironában át kell szállíni.
 • A Girona-i repülőtérről Tossa de Mar-ba nincs közvetlen buszjárat. Lloret de Mar-ba kell először elbuszozni és onnan van buszjárat Tossa de Marba.

Gépkocsival

Három közúti lehetőség nyílik Torra de mar megközelítéséhez. Gironából a Llagostera úton kell autózni, majd jön egy viszonylag új hegyi út. Lloret de marból a jól kiépített parti úton lehet megközelíteni Tossa de Mar-t. A 3. lehetőség: a parti út Sant Feliu de Guixole-ból.Ez a parti út, amúgy Costa Brava egyik fő látványossága a sok szűk tűkanyar és a csodás kilátások miatt. Gyors haladásra ezen az úton nem szabad kalkulálni.

Szállás

Ajánlott hotelek (2023):

 • 3 csillagos: Arenas Resort Giverola , Hotel Tossa de Mar, Hotel GHT Neptuno , Hotel Continental ,
 • 4 csillagos: Oasis Tossa, Golden Bahia de Tossa&Spa , Golden Mar Menuda , 

Más Tossa del Mar-i hotelek foglalása itt - hotelscombined.com

Étkezés

"Az első ebédünket a Bar Vila Vellában fogyasztottuk el, és bár a pincérnő nagyon aranyos volt, angolul alig tudott. Sajnos ez nem volt egyedüli eset, egy másik étteremben is szinte kézzel-lábbal kellett mutogatni a pincérnőnek, mert csak spanyolul beszélt. (Persze nyilván a "puccos" éttermekben ez nem így van, azonban mi kevesebb pénzből gazdálkodtunk...). Tossa de Mar pedig főleg, de az árak igazán felháborítóak. Tavaly Görögországban voltunk, biztosan közületek is többen jártak már ott - aki igen, az tudja, hogy 3-4 euróért már olyan gyrost meg souvlakit lehet ott venni, hogy örülhet az ember, ha egy szuszra megeszi. Hát itt ez a kis ebéd, amit a képen láttok, 25 euróba került... Szóval ha nincs az ember nagyon eleresztve anyagilag, tényleg jobb otthonról vinni egy kevés fagyasztott ételt/konzervet és önellátást kérni az apartmanokban. Nem bántam meg, hogy mi is így tettünk. " forrás

Vásárlás

A Vlla Nova (Újváros) boltok tekintetében nagyobb választékot kínál, mint a Vila Vella (Óváros). A híres nemzetközi ruhamárkáknak vannak boltjai az Újvárosban. Aki szuvenírt akar venni, annak elsősorban a kerámiaüzletek lehetnek érdekesek.  

Három nagyobb szupermarket van Tossa de Mar-ban: a Dia (Rambla de Paul Casal), a Magatzem Palau (az Avinguda de la Costa Brava egyik elején) és a Caprabo (Avinguda de Ferran Aggulo).

Csütörtök déelőtt heti piacot tartanak a Rambla de Paul Casal-on. Ilyenkor az egész utcát lezárják és tele vannak piaci standokkal. 

Szórakozás

Tossa egy nyugis település, azaz nem azoknak való, akik pörgős éjszakai élet közelében akarnak nyaralni. Ha mégis szeretnénk szórakozni, akkor át kell ruccanni Lloret de Marba, ahol van egy tucatnyi nagy diszkó. Tossában be kell érni két diszkó választékával.

Egyéb hasznos információk

 1. A nyári hónapokban az óvárosba autóval behajtani és parkolót találni keserves feladat. Az óvároson kívül vannak parkolóhelyek, persze fizetősek.
 2. Tossa de Mar-ban a turista információs iroda a következő címen található:
  Oficina de Turisme de Tossa de Mar - Av. del Pelegrí, 25 17320 Tossa de Mar, Girona
  A nyitvatartása a következő:
  Hétfő - vasárnap: 9:00 - 20:00 óráig  ---- Fontos megjegyezni, hogy a nyitvatartás változhat az évszakok függvényében. Ezért ajánlott a látogatás előtt ellenőrizni a hivatalos honlapon vagy telefonon a pontos nyitvatartási időket.

Strandok 

Szeptemberi tömeg - m. a. fotója

"Tossának három partja van. A legnagyobb (Platja Gran), ennek "folytatása" a La Mar Menuda, valamint van egy kisebb part a vár mögött (Es Codolar). Reggel 10 óra körül ezek már tele vannak, szóval ha a vízhez közeli helyet akarunk, már 9 óra fél 10 környékén érdemes kimenni a strandra. Nagyon szokatlan volt ez a tömeg nekem, Sartin nem volt ilyen tömeg. És itt a nők sem voltak olyan szégyenlősek, csak úgy dobálták lefelé magukról a bikinifelsőt :D Az Es Codolar nevű strandon lehet kenut bérelni, egy óra mindössze 15€ (fél óra 8€) ami meglepően olcsó, a spanyol árakhoz képest. Mi is kenuztunk Viktorral, vagyis én inkább csak csápoltam az evezővel, Viktor meg "kormányzott" :D De nagyon jó élmény volt :) " forrás

Platja Grand

Nagyon szép strand, de júliusban és augusztusban túl nagy a tömeg. A tengervíz tiszta, gyorsan mélyülő. Egy részén nudisták strandolnak. 

b. m. fotója

La Mar Menuda

Kicsi, de jól ellátott strand. A napozóágyak, napernyők bérlésének árszintje túlzó. A túl sok búvár zavarja a szimplán fürdőket. Igazából nem sokkal jobb mint a nagy testvér strand, azaz nem éri meg mindenképpen átgyalogolni.

Es Codolar

Rejtett kincs. A kellemes meglepetés valószínű. A víz gyönyörű tiszta. Egyre népszerűbb, szóval érdemes déelőtt korán menni, amíg nem lesz tömeg.

Programlehetőségek

Hajós programok

Néhány ajánlott program:

Costa Brava hajókirándulás: Ez a program egy teljes napos hajókirándulást kínál, amely során felfedezheti a Costa Brava gyönyörű partvidékét és az ott található kis öblöket és szigeteket.

Tossa de Mar snorkelling túra: Ez egy félnapos program, amely során a résztvevők meglátogatnak néhány csodálatos helyet, és lehetőségük van snorkellingre is.

Tossa de Mar naplemente hajókirándulás: Ez egy romantikus és szórakoztató program, amely során a résztvevők élvezhetik a naplementét a tengeren, és lehetőségük van úszásra is.

Ses Illetes

"A Giverola-öbölből indul a Fondo Cristal nevű hajó. Ez reggel 10-től félóránként indul Tossából, 14 € a jegy. Üveges az alja, szóval sekélyebb vízben lehet látni a sziklákat és a halacskákat. Néhány kicsi partmenti barlangba is behajóztunk, a végállomás pedig szintén a Giverola-öböl volt." forrás

Olvasmányos linkek

"Ha nyugodtabb, de annál romantikusabb helyre vágyunk, akkor a Llorettől alig néhány kilométerre lévő Tossa de Mar lehet az ideális nyaralási helyszín. Egy gyönyörű kis üdülővárosról van szó, ahol legalább egy napot mindenkinek ajánlott eltölteni. Sétálgathatunk a hangulatos utcákon, fel lehet menni a dombon lévő óvárosi részbe, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környékre. Itt szinte kötelező beülni egy sangríára is. A strandon be lehet fizetni hajókirándulásokra vagy egyszerűen csak napozhatunk egyet a tengerparton. A tenger gyönyörű türkizkék, a part mentén pedig látványos sziklás részek vannak mindenfelé. Este szépen kivilágítják a várat, ami így nagyon romantikus látványt nyújt. Itt is sok éttermet, bárt találunk, de szupermarket is van bevásárláshoz." forrás

b.m. fotója

"Tossa de Mar városa, amit a spanyol Saint Tropez néven is emlegetnek, leginkább középkori várnegyedéről híres, de számtalan más látványossága is van. Bevallom, nekem leginkább a vár miatt tetszett meg. Szerintem ez a városka leggyönyörűbb része - persze a többi része is szép, de azok már tipikus panziós-éttermes-turistás területek. Esténként is nagyon gyönyörű a kivilágított vár, és délelőttől egészen éjszakáig (azt hiszem, este 10-11 óráig) kis városnéző vasutakra lehet felülni. Van egy kisebb, sötétzöld, ami a várba visz fel, de oda szerintem inkább érdemes felsétálni, a sok zegzugos szűk utcácskát is megnézni :) És van egy nagyobb, fehér, ami a városban visz körbe minket. A felnőtt jegy ára 4,50 €. Egyébként a várban körülbelül harminc család él - irigylem őket, szerintem nagyon jó lehet egy majdnem ezer éves épületben élni, az utcácskák nagyon hangulatosak és tele vannak virággal. (2013)" forrás

Fotóegyveleg

b.m. fotói

g.e. fotója

z.v. fotója

p. e. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

baranyai károly, 2019. 03. 20. 19:52
Következő a kérdésem. Voltam egy idős fafaragó művésznél Tossa De Mar ban egy mellék utcában. Meg tudják e mondani a nevét? Madridba világkiállításra egy mozaikot is készített.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon