ÚTIKRITIKA.HU / Ibiza / Formentera


hirdetes

útikritikák


Ibiza / Formentera

Formentera dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Sznorkelezés | Espalmador | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Playa de Es Pujols - H. Zsolti fotója

Formentera dióhéjban

 • Formentera sziget a spanyolországi Baleár-szigetek egyike. Mindössze 82 négyzetkilométeres a területe. A leghosszabb távolság a szigeten 25 kilométer. Kb. 12 ezres az állandó lakosság (2005 óta megduplázódott). Augusztusban, a főszezonban a szigeten a nyaralókkal együtt kb. 45 ezerre nő a létszám.
 • A Formentera-i Playa de Ses Illetes strandot többször is Európa legszebb strandjának szavazták meg. A Tripadvisor 2015-ben a világ legszebb strandjainak rangsorába ezt a strandot az 5. helyre rakta.
 • A sziget olyan kicsi, hogy az ottani nyaralásunk folyamán könnyedén fel lehet fedezni a sziget minden strandját.
 • Formenterán az önkormányzat tudatosan törekszik arra, hogy a sziget ne váljon túlzsúfolttá. Korlátozzák a hotel, és egyéb szálláshelyek építését. Nincsenek is nagy számban építkezések, ami garantálja a nyugalmat a nyaralók számára.
 • A sziget központi települése: Sant Francesc Xavier. Ide érkeznek óránkénti gyakorisággal a kompok Ibizáról.
 • Formenterának 69 kilméter hosszú partszakasza van. A sziget 23 kilométer hosszú és a legkeskenyebb része alig két kilométer.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sziget nyugati oldalán a Cala Saona kicsi, bájos strandon a jachtokat és a tengeri panorámát bámulni elképesztő nagy nyugalomban
 2. A Playa des Illetesnél a tengervíz tényleg lélegzetelállítóan gyönyörű
 3. Szuper sznorkelezős helyek vannak a szigetnél
 4. A sziget déli részének cuki kis öblei
 5. A hosszú homokos strandokon andalogni (kettesben)
 6. A sziget legnyugatibb pontján egy világítótoronynál (Faro de La Mola) a meredek sziklaszirtek felől csodálni a panorámát
 7. Mopeddel nyugiban bejárni a szigetet
 8. Átkirándulni az északi part közelében lévő, lakatlan Espalmador picike szigetre (iszapfürdőzéses hely is van ott)

Nem tetszett

 1. Az Ibiza-i kikötőben még az átmeneti idő, a várakozás is idegesítő volt (Formenterán minden annyival kellemesebb)
 2. Ha az idegennyelv tudásunk csak az angolra korlátozódik, akkor lehetnek kommunikációs problémák (a spanyol, az olasz és a francia a nyerőbb)
 3. Kár volt egy napra autót bérelni, mert a kölcsönzővel vitába keveredtünk a biztosítás ügyében
 4. A viszonylag szűk hotel kapacitás miatt a sziget szálláshelyei eléggé drágák (nagyobb a kereslet, mint a kínálat)

Vélemények

"Ha nyugis tengerparti nyaralásra vágyunk, Spanyolország második legkisebb lakott szigete is tökéletes célpont. Négy települését alig tízezren lakják, mindössze 19 kilométer hosszú, és alig néhány kilométerre van Ibizától, az egyetlen helytől, ahonnan hajók indulnak Formenterára. A hajók késő estig közlekednek a két sziget között, és alig fél óra alatt teszik meg az utat. Ennek ellenére Formentera soha nem zsúfolt, ide csak azok jönnek, akik csendes, békés pihenésre vágynak gyönyörű környezetben. A kis szigetet biciklivel is kényelmesen bejárhatjuk, felfedezhetjük a védett öblöket, például a sziklákkal körbevett Cala en Bastert, ahonnan több barlanghoz is elúszhatunk. (2015)" forrás

Odajutás

 • A szigetnek nincs repülőtere. Sokan az Ibiza-i repülőtérre érkeznek és aztán Ibizáról hajóval jönnek át Formenterára. Ibizaváros kikötőjéből autós komp közlekedik Formenterára. Oda-vissza 20 euró a hajójegy ibiza és Formentera között.
 • Formentera kb. 20 kilométer távolságban van Ibiza déli partjától.

Ibizából Formenterára mentünk komppal. A trasmapi és a Balearia kompjai 15-30 percenként mennek egész estig, a trasmapi retúr jegy 48 eur volt. Biciklit béreltünk 12 eur-ért egy napra, majd kimentünk a ses Illetes strandra (kb. 25 perc lehetett sík terepen, egyedül a strand felőli rész rázós kicsit). Abszolút lehet hinni a képeknek, egyszerűen csoda az átlátszó türkiz víz és a fehér homok, mindenképpen megéri a pénzt/időt. A biciklis roadtrip Formenterán elmaradt a nagy meleg miatt, de szerintem ettől szebbet amúgy sem lehetett volna találni. (2022)

R. Gyuri fotója

Időjárás

Formentera klímáját a száraz nyarak, az enyhe telek és a kevés csapadék jellemzi. Mivel kicsi a sziget, nincsenek jelentős különbségek a sziget különbözőrészeinek időjárása között.

Szállás

Ha a szigeten a legmozgalmasabb helyen akarunk megszállni, akkor édemes Es Pujols-i szálláshelyet választani.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Hotel los Parajitos, Hotel Ca Mari
 • 3 csillagos: Hotel Club Punta Prima, Hotel Levante
 • 4 csillagos: Hotel Riu La Mola, Insotel Hotel Formentera Playa
 • 5 csillagos: El Paraiso Super Club

Közlekedés

 • Formenterán nagyon sokan közlekednek kerékpárral vagy mopeddel. Mivel a sziget kicsi, így nem igazán érdemes helyben autót bérelni. 30 eurónál kezdődik egy moped, avagy vespa napi bérleti díja.
 • A kerékpározást megkönnyíti, hogy a sziget zömében sík domborzatú.
 • Van menetrend szerinti buszközlekedés a szigeten, szóval ha nem akarunk kerékpározni, motorozni és autót bérelni, azért körül lehet nézni a szigeten busszal is. Nem annyira rugalmasan, de lehet. vannak azonban a szigetnek olyan partrészei, ahová busszal nem lehet eljutni.
 • Taxik vannak Formenterán.

,, Mindenhol azt olvastam, hogy biciklivel és gyalog a legjobb közlekedni. Ez a helyszínen azért nem győzött meg, mert a magaslatra felkaptatni, akármilyen szép is legyen a kilátás a 30 fokban nem olyan kecsegtető. Ibizán ha autót béreltél, akkor érdemes azzal átkompozni, főleg ha csak egy napra mész, mert könnyebben fel tudod fedezni a szigetet. A parkolás a strandokon problémás lesz, arra azért készülj fel. (2016)" forrás

Étkezés

 • Ajánlott éttermek: Ca Na Joana (San Francisco Javier-ben), Voga Mari (a kilátás miatt)
 • Street food: a Pirata Bus-ok tacojai, a guacamole stb.

Vásárlás

 • Nyáron szerdánként és vasárnaponként érdemes ellátogatni a Mercado Hippie El Pilar de La Mola (főleg ruhás) piacra. A kis butikok aranyosak.
 • Es Pujolsban a parton esténként legalább 20 stand sorakozik fel az ottani éttermek közelében.

Szórakozás

A sziget önkormányzata szisztematikusan akadályozza, hogy Formentera olyan bulis hellyé váljon, mint Ibiza. Szabályozzák a szórakozóhelyek befogadóképességét és a bulihelyek zajszintjét.

Közbiztonság

A szigeten jó a közbiztonság. A rendőri és polgárőrségi jelenléttel igyekeznek fenn is tartani ezt a jó helyzetet, ami sokkal jobb, mint Ibizán. Formentera strandjain nyugodtan a parton lehet hagyni a holmijainkat mí g fürdünk, mert nincs miért aggódni. Veszélyt leginkább az jelentheti, ha este a sötétben, megvilágítatlan helyen gyalogolunk, mert néha előfordul, hogy ittas nyaralók pattannak kerékpárra vagy motorra és ingadozva közlekednek, veszélyeztetve a gyalogosokat. Azért ez nem egy gyakori jelenség. Az autósok közül is többen veszélyesen közlekednek (nappal is).

Egyéb hasznos információk

 1. Jön!

Strandok

Playa de Ses Illetes

Ez Formentera világhírű strandja. A sziget északi csúcspontján helyezkedik el. Sok menő étterem közül lehet választani. Ibizáról ide hajóznak át drága jachtjaikról a gazdagok. Jóllehet a strand nagyon népszerű a csodás tengervíz miatt, azért nincs nagy zsúfoltság.


v. f. fotója

Playa de Llevant

A Playa de Llevant Formentera egy gyönyörű strand Spanyolországban. A strand finom fehér homokjáról, türkizkék színű vizéről és természetes szépségéről ismert.

A turisták kedvelt helye, de kisebb tömeget keresők számára is megfelelő választás. A strandon sok hely van napozni és úszni.

A közelben található éttermek és kávézók, valamint a vízi sportokra nyújtott lehetőségek teszik teljessé az élményt. Emellett a strand természetes területei kiváló lehetőséget nyújtanak madarak és más vadon élő állatok megfigyelésére.

angi fotója

Playa Es Arenals

Playa Es Arenals Formentera egy gyönyörű strand. Finom homokjáról és sekély vizéről ismert.

A strand tágas és nyitott területei ideálisak a napozásra és úszásra. Emellett a strandon bérelhető nyugágyak és napernyők is elérhetők.

A strand közelében számos étterem és kávézó található, valamint a vízi sportok szerelmesei számára is sok lehetőség kínálkozik. A strand körül természetes területek és sétautak találhatók.

A Playa Es Arenals Formentera különösen ideális választás azok számára, akik csendes és békés környezetet keresnek a nyaralásuk során. A sekély víz miatt a strand különösen alkalmas családok számára, ahol a gyerekek biztonságosan fürödhetnek.


s. a. fotója

Caló Des Mort

Van ebben a helyben némi vonzó nyersesség. Csodaszép.


Évi fotója

Playa de Es Pujols

Playa de Es Pujols az egyik legnépszerűbb strand a szigeten. A strand hosszú homokos partszakaszáról, kristálytiszta vízéről és élénk atmoszférájáról ismert.

A strand közelében sok étterem, kávézó és bolt található, így a látogatók számos lehetőség közül választhatnak. A Playa de Es Pujols közelében található kikötőből pedig hajókirándulások indulnak a környező szigetekre.

A strand fő vonzereje a csodálatos homokos partszakasz, amely ideális a napozásra, a strandröplabda és a futball játékra. Emellett a strand széles választékot kínál a vízi sportok szerelmeseinek, például a jet ski, a vitorlázás és a búvárkodás lehetőségeivel.

A Playa de Es Pujols éjjel-nappali életstílusáról ismert, és számos szórakozási lehetőséget kínál. A strand és a környék azonban még mindig kellemes és pihentető atmoszférát áraszt, így azoknak is ajánlott, akik a nyugodt strandélményt keresik.


H. Zsolti fotója

Playa de Migjorn

Itt van nudista szakasz is.


Sznorkelezés

Formentera kiváló hely a sznorkelezésre, mivel a kristálytiszta víz és a gazdag tengeri élet lehetővé teszi az úszást és a búvárkodást a sziget körüli partokon. Az alábbiakban néhány ajánlott sznorkelezési helyet sorolok fel Formentera szigetén:

Ses Illetes: Ez a strand a sziget északi csücskén található, és híres a kristálytiszta vízről és a kagylók és más tengeri élőlények bőségéről.

Cala Saona: Ez a tengerpart a sziget déli részén található, és remek hely a sznorkelezésre a korallzátonyok és az élénk színes halak miatt.

Es Pujols strand: Ez a strand a sziget keleti részén található, és kiváló lehetőséget nyújt a sznorkelezésre a homokos tengerfenék és a tengeri élőlények miatt.

Ses Platgetes: Ez a tengerpart a sziget déli részén található, és kisebb méretű, mint más strandok, de ideális a sznorkelezésre a kagylózátonyok és a különféle tengeri élőlények miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a tengeri áramlatok és időjárási viszonyok változóak lehetnek, így mindig érdemes figyelni a figyelmeztetéseket és ajánlásokat. Emellett a legjobb sznorkelezési élmény elérése érdekében érdemes búvárkodó maszkot, légzőcsövet és úszócipőt viselni.

Espalmador

Espalmador Formentera szigetétől északnyugatra található, és egy apró, lakatlan sziget. Az egyik legcsodálatosabb hely a környéken, amely gyönyörű, tiszta homokos strandjairól, kék tengeréről és lenyűgöző természeti környezetéről ismert.

A szigetet egy 150 méter hosszú földhíd köti össze a Formentera szigetével, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy könnyen eljussanak oda. Az Espalmador szigetén található strandok között a legnépszerűbb a Platja de S'Alga, amely egy gyönyörű homokos strand az Északi-fok közelében. A strand homokja nagyon finom, és a tenger vízének kristálytiszta kék színe nagyon szép látványt nyújt.

Espalmador szigetén nincsenek éttermek, boltok vagy szállodák, így a látogatóknak érdemes magukkal hozniuk az összes szükséges felszerelést és ellátmányt. Azonban a sziget szépsége miatt sok turista keresi fel ezt a helyet, különösen a nyári hónapokban.

A sziget egy része természetvédelmi terület, így fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a környezetet és ne hagyjanak hátra szemetet. Összességében az Espalmador szigete egy gyönyörű, természeti kincs, amely kiváló hely azok számára, akik szeretnének elszakadni a világ zajától és élvezni a nyugalmat és a szépséget.

M. Ilona fotója

Egyéb látnivalók

Es Cap de Barbaria világítótorony

Es Cap de Barbaria világítótorony Formentera szigetének déli csücskén található. Ez a történelmi jelentőségű világítótorony 19. században épült, és egy 45 méter magas sziklás hegy tetején áll.

A világítótorony megközelítése egy rövid, de meredek útvonalon keresztül vezet a sziklás part mentén, ami némi kihívást jelenthet a látogatók számára, de a panoráma, amely a világítótoronytól elénk tárul, nagyon megéri a fáradtságot.

A világítótorony tetejéről csodálatos kilátás nyílik a szigetre és a tengerre. A látogatók itt gyönyörű fotókat készíthetnek, és élvezhetik a csodálatos látványt. A világítótorony közelében van egy kis kápolna is, amely szintén látványos.

Az Es Cap de Barbaria világítótorony egyedülálló látványosság Formentera szigetén, és érdemes meglátogatni, ha valaki szereti a történelmet, a természetet, és a kilátást a magasból.

M. Miklós fotója

Torre de sa Punta Prima

Torre de sa Punta Prima egy ókori védelmi torony Formentera szigetén, amely a 16. században épült. A torony az északi parton található, a sziget fővárosa, Sant Francesc de Formentera közelében.

A torony funkciója az volt, hogy figyelje és megvédje a szigetet a kalózok és az ellenséges hajók támadásaitól. A torony eredetileg megfigyelő helyként szolgált, ahonnan a helyiek figyelhették a tengeren zajló eseményeket, és figyelmeztethették a lakosságot az esetleges veszélyekre.

Ma a torony már nem használatban van, de számos látogató keresi fel, hogy megnézze az épületet és a környéket. A torony a part mentén található, és a látogatók csodálatos kilátást élvezhetnek a tengerre és a környező vidékre.

Az épület körül szép sétány vezet, és a környéken rengeteg lehetőség van a strandolásra és a vízi sportokra.

j. e. fotója

Programlehetőségek

Elég sűrűn járnak a kompok Formentera és Ibiza között ahhoz, hogy egynapos kirándulást tehessen az ember a sokkal mozgalmasabb, nyüzsgőbb nagy testvérszigetre.

Parque Natural de Ses Salines

Parque Natural de Ses Salines egy természetvédelmi terület Formentera szigetén és Ibiza szigetén. Ez a terület az egyik legfontosabb ökorendszere a Földközi-tengerben, és számos értékes növény- és állatfaj otthona.

A park egy része sólepárlók területe, amelyek már az ókori rómaiak idején is fontos szerepet játszottak a sótermelésben. A terület a só és a kristálytiszta vízének köszönhetően lélegzetelállító látványt nyújt.

A parkban számos gyalogos túraútvonal található, amelyek a látogatókat a tengerparti sziklák és a homokos partszakaszok mentén vezetik. A parkban lehetőség van madármegfigyelésre is, és számos érdekes madárfaj található itt, például a flamenco.

A terület védett ökoszisztéma, így fontos, hogy a látogatók tiszteletben tartsák a természetet és ne zavarják meg az állatokat és növényeket. Emellett a terület látogatása során fontos figyelembe venni a park szabályait és ajánlásait.

Lovaglós túra

Formentera egy gyönyörű sziget, és lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy a lovak hátán fedezzék fel a vidéket. Lovaglós túrák szervezése Formenterán elérhető, és remek módja annak, hogy a látogatók felfedezzék a sziget különböző területeit.

Az árak változóak lehetnek attól függően, hogy milyen hosszú a túra, milyen típusú programról van szó, és hogy melyik szolgáltatótól vásárolja meg a látogató a lovas túra szolgáltatásokat. Általában a lovas túrák ára körülbelül 30-50 euró körül kezdődik, és a túra hosszától és típusától függően növekszik.

A lovas túrák általában 1-2 órán át tartanak, és a látogatók különböző helyeken haladnak át, beleértve a sziget gyönyörű homokos partjait, sziklás partjait, valamint a sziget belsejében található különleges helyszíneket is.

Fontos megjegyezni, hogy a lovas túrákhoz szükséges előzetes foglalás, és a látogatóknak ajánlott időben érkezniük, hogy megfelelően felkészüljenek a lovas kalandra. Emellett érdemes olyan szolgáltatót választani, amely megbízható, és a lovakat megfelelően gondozza.


Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Elindultunk a sziget délnyugati pontjára, az egyik strandra, de az túl zsúfolt volt, így keresztül vezettünk a 22 kilométer hosszú szigeten a világítótoronyig. A kacskaringós út mentén píneák sorakoztak isteni illattal és néhány szenvedő bicajost is láttunk a légkondis bérautóból (sic).

A világítótorony mellett van parkoló és egy étterem, valamint a hatalmas mélység és a tenger, ami itt már azúrkék színű volt. A kaktuszok között gyíkok futkorásztak, mi meg szelfiket készítettünk a szikla szélén. Egy pipát megért a hely a panoráma miatt, de ha szűkös az időd, akkor ezt ki lehet hagyni és irány a strand.

A sziget mindkét oldalán hosszú partszakaszok vannak, ahol szemmel láthatóan nem volt tömeg. Mi a legszebbre akartunk elmenni, így visszaindultunk a kikötő irányába az Illetes és a Llevant strandokra.

Pár eurós parkoló és belépődíjat fizettünk, az autót nehezen tudtuk letenni a homokos parkolóba, de végül kifutottunk a Platja de Llevant-ra. Hosszan-hosszan homokos part, nincsen tömeg, nagyobb hullámok csapkodnak és frissítő a víz. Ez az előnye a karibi szigetekkel szemben. A víz ott a szezonban túlságosan felmelegszik, itt azonban egy nagyon picit felszisszensz, amikor először megmártózol.

Nem hivatalosan mindegyik strand nudista itt, így ne lepődj meg ha himbálózó testrészeket látsz. WC és étterem vagy bár ezen a szakaszon nincs. A napernyőről előtte gondoskodj, mert itt végig olyan érzésed lesz, mintha déli napsütés lenne.

Egy rövid séta a homokban, majd a fapallókon és elérkezel a földnyelv másik oldalára, ahol jóval többen vannak. Itt találsz éttermeket és mosdót is. A vízben a parttól tisztes távolságra nagy és nagyobb jachtok, vitorlások, katamaránok cövekelnek. A vendégeiket a gumicsónakokkal hozzák a partra, majd még időben vissza a pezsgős vacsorára.

A nagy ibizai partik után itt pihennek a VIP és a buli turisták. Készülnek a csücsörítős bikinis és feszítős fotók. Idén nyáron Ronaldot és Eva Longariát kapták lencsevégre ezen a strandon, illetve a hajójukon. Ronaldo júliusban itt pihente ki a foci EB és Real Madrid győzelmet. De villantott itt már a közel 80 éves Giorgio Armani, Naomi Campbell, Kate Moss, Zac Efron és Leonardo DiCaprio is. (2016)" forrás


"A szigetcsoport legkisebbike, az individualisták álma: Formentera. Igaz a Baleári-szigetek közül csak Ibiza és Mallorca örvend páratlan népszerűségnek, Formentera - vagy ahogyan a helyiek mondják a boldogságsziget - legendás úti célja lett a csendes, vidékies hangulatot kereső, és az anyagi javak felhalmozását elvető kalandorok számára. Sokan nem is tudják, hogy az alig 100 négyzetkilométernyi szigetecske 69 kilométer hosszú homokos strandjával, 7500 lakosával az individuális turizmus világszimbóluma. Az utazók azt mondják, Formentera azon kevés dolgok egyike, amely dacol a virtuális valósággal, és ebből következően képtelenség, hogy bármilyen website, vagy tévéműsor hűen tükrözze a sziget szépségét, nyugalmát. Az emberi lépték, a mindennapi élet egyszerűsége valójában éles ellentétben áll azzal a mozgalmas kulturális élettel, ami a római kortól egészen napjainkig jellemzi a szigetet. Itt nincs reptér és édesvízkészlet, viszont vannak régészeti lelőhelyek, erődök és végtelen nyugalom. Új szállodacsoportok sorakoznak Es Pujons, Mitjorn, Es Caló és Cala Sahona partjain, ahol természetesen a világ más szigeteihez hasonlóan szigorú környezetvédelmi megfontolások alapján szabályozzák az építkezéseket.

A hajóközlekedés viszont élénk: Utazáshoz a Balearia, Trasmediterránea, Iscomar, és a Mediterránea-Pitiusa társaságok között válogathatunk. Ibizáig egyébként vitorlással is csak 25 perc az út. Ha a tengerparton ücsörögve a messzi távolban embert vélnék felfedezni a vízben, annak oka a négy tengeri mérföldnyire (hat kilométer) található Ibiza, ahonnan gyakran átúsznak a partizásban kifáradt vagy éppen felbátorodott fiatalok. A minimaraton alig több mint két órás úszás jelent. A szigetre látogató turisták biciklin kívül nem használnak semmilyen más közlekedési eszközt. Sokuk számára még ez a közlekedési mód is túl gyors ahhoz, hogy a sziget szépségét méterről méterre élvezzék. A gyalogos és kerékpáros turisták igényeinek kielégítése végett Formenterán már évekkel ezelőtt kialakították az úgynevezett "Zöld Útvonalak" hálózatát,
így összesen tíz kerékpáros és kilenc gyalogtúra útvonalközül válogathatunk. Tapasztalt utazók szerint a legszebb és legélvezetesebb kirándulást a "Római úton" tehetjük. Formentera többnyire egy lapos sziget, amely két nem túl magas fennsíkra tagolódik: Barbaria nyugaton, illetve La Mola keleten. A fennsíkot egy szoros köti össze. Az északi parton sziklás öblök, lagúnák és régi sótelepek jellemzők, amelyek néhány évvel ezelőtt még üzemeltek. Az étkezések középpontjában napszaktól függetlenül a halételek állnak. A sziget specialitásai közé sorolható a kecskesajt, amit az ínyencek mézzel és fügével fogyasztanak. A tipikus helyi konyha másik nélkülözhetetlen eleme a hagyományos módon készített kenyér, amit a legtöbb háznál még ma is helyben sütnek." forrás

Fotóegyveleg

s. o. fotója

j. i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 06. 15. 09:08
Ildikó:

Ibiza városban az angolul Maritime station-nek, spanyolul Estación Marítima Ibiza Formentera elnevezésű kikötőből indulnak a kompok. A kikötő címe: Avinguda de Santa Eulària des Riu, 100A


Ildikó Dömötöri, 2019. 06. 14. 16:54
MEg tudná mondani valaki, hogy Ibizán belül melyik városokból indul hajó Formenterára? :)
Sajnos nem nagyon találtam infót róla. :/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes