ÚTIKRITIKA.HU / Ibiza / Formentera

Ibiza / Formentera

Formentera dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Sznorkelezés | Espalmador | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Playa de Es Pujols - H. Zsolti fotója

Formentera dióhéjban

 • Formentera sziget a spanyolországi Baleár-szigetek egyike. Mindössze 82 négyzetkilométeres a területe. A leghosszabb távolság a szigeten 25 kilométer. Kb. 12 ezres az állandó lakosság (2005 óta megduplázódott). Augusztusban, a főszezonban a szigeten a nyaralókkal együtt kb. 45 ezerre nő a létszám.
 • A Formentera-i Playa de Ses Illetes strandot többször is Európa legszebb strandjának szavazták meg. A Tripadvisor 2015-ben a világ legszebb strandjainak rangsorába ezt a strandot az 5. helyre rakta.
 • A sziget olyan kicsi, hogy az ottani nyaralásunk folyamán könnyedén fel lehet fedezni a sziget minden strandját.
 • Formenterán az önkormányzat tudatosan törekszik arra, hogy a sziget ne váljon túlzsúfolttá. Korlátozzák a hotel - és egyéb szálláshelyek építését. Nincsenek is nagy számban építkezések, ami garantálja a nyugalmat a nyaralók számára.
 • A sziget központi települése: Sant Francesc Xavier. Ide érkeznek óránkénti gyakorisággal a kompok Ibizáról.
 • Formenterának 69 kilméter hosszú partszakasza van. A sziget 23 kilométer hosszú és a legkeskenyebb része alig két kilométer.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sziget nyugati oldalán a Cala Saona kicsi, bájos strandon a jachtokat és a tengeri panorámát bámulni elképesztő nagy nyugalomban
 2. A Playa des Illetesnél a tengervíz tényleg lélegzetelállítóan gyönyörű
 3. Szuper sznorkelezős helyek vannak a szigetnél
 4. A sziget déli részének cuki kis öblei
 5. A hosszú homokos strandokon andalogni (kettesben)
 6. A sziget legnyugatibb pontján egy világítótoronynál (Faro de La Mola) a meredek sziklaszirtek felől csodálni a panorámát
 7. Mopeddel nyugiban bejárni a szigetet
 8. Átkirándulni az északi part közelében lévő, lakatlan Espalmador picike szigetre (iszapfürdőzéses hely is van ott)

Nem tetszett

 1. Az Ibiza-i kikötőben még az átmeneti idő, a várakozás is idegesítő volt (Formenterán minden annyival kellemesebb)
 2. Ha az idegennyelv tudásunk csak az angolra korlátozódik, akkor lehetnek kommunikációs problémák (a spanyol, az olasz és a francia a nyerőbb)
 3. Kár volt egy napra autót bérelni, mert a kölcsönzővel vitába keveredtünk a biztosítás ügyében
 4. A viszonylag szűk hotel kapacitás miatt a sziget szálláshelyei eléggé drágák (nagyobb a kereslet, mint a kínálat)

Vélemények

"Ha nyugis tengerparti nyaralásra vágyunk, Spanyolország második legkisebb lakott szigete is tökéletes célpont. Négy települését alig tízezren lakják, mindössze 19 kilométer hosszú, és alig néhány kilométerre van Ibizától, az egyetlen helytől, ahonnan hajók indulnak Formenterára. A hajók késő estig közlekednek a két sziget között, és alig fél óra alatt teszik meg az utat. Ennek ellenére Formentera soha nem zsúfolt, ide csak azok jönnek, akik csendes, békés pihenésre vágynak gyönyörű környezetben. A kis szigetet biciklivel is kényelmesen bejárhatjuk, felfedezhetjük a védett öblöket, például a sziklákkal körbevett Cala en Bastert, ahonnan több barlanghoz is elúszhatunk. (2015)" forrás

Odajutás

 • A szigetnek nincs repülőtere. Sokan az Ibiza-i repülőtérre érkeznek és aztán Ibizáról hajóval jönnek át Formenterára. Ibizaváros kikötőjéből autós komp közlekedik Formenterára. Oda-vissza 20 euró a hajójegy ibiza és Formentera között.
 • Formentera kb. 20 kilométer távolságban van Ibiza déli partjától.

Ibizából Formenterára mentünk komppal. A trasmapi és a Balearia kompjai 15-30 percenként mennek egész estig, a trasmapi retúr jegy 48 eur volt. Biciklit béreltünk 12 eur-ért egy napra, majd kimentünk a ses Illetes strandra (kb. 25 perc lehetett sík terepen, egyedül a strand felőli rész rázós kicsit). Abszolút lehet hinni a képeknek, egyszerűen csoda az átlátszó türkiz víz és a fehér homok, mindenképpen megéri a pénzt/időt. A biciklis roadtrip Formenterán elmaradt a nagy meleg miatt, de szerintem ettől szebbet amúgy sem lehetett volna találni. (2022)

Időjárás

Formentera klímáját a száraz nyarak, az enyhe telek és a kevés csapadék jellemzi. Mivel kicsi a sziget, nincsenek jelentős különbségek a sziget különbözőrészeinek időjárása között.

Szállás

Ha a szigeten a legmozgalmasabb helyen akarunk megszállni, akkor édemes Es Pujols-i szálláshelyet választani.

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Hotel los Parajitos, Hotel Ca Mari
 • 3 csillagos: Hotel Club Punta Prima, Hotel Levante
 • 4 csillagos: Hotel Riu La Mola, Insotel Hotel Formentera Playa
 • 5 csillagos: El Paraiso Super Club

Közlekedés

 • Formenterán nagyon sokan közlekednek kerékpárral vagy mopeddel. Mivel a sziget kicsi, így nem igazán érdemes helyben autót bérelni. 30 eurónál kezdődik egy moped, avagy vespa napi bérleti díja.
 • A kerékpározást megkönnyíti, hogy a sziget zömében sík domborzatú.
 • Van menetrend szerinti buszközlekedés a szigeten, szóval ha nem akarunk kerékpározni, motorozni és autót bérelni, azért körül lehet nézni a szigeten busszal is. Nem annyira rugalmasan, de lehet. vannak azonban a szigetnek olyan partrészei, ahová busszal nem lehet eljutni.
 • Taxik vannak Formenterán.

,, Mindenhol azt olvastam, hogy biciklivel és gyalog a legjobb közlekedni. Ez a helyszínen azért nem győzött meg, mert a magaslatra felkaptatni, akármilyen szép is legyen a kilátás a 30 fokban nem olyan kecsegtető. Ibizán ha autót béreltél, akkor érdemes azzal átkompozni, főleg ha csak egy napra mész, mert könnyebben fel tudod fedezni a szigetet. A parkolás a strandokon problémás lesz, arra azért készülj fel. (2016)" forrás

Étkezés

 • Ajánlott éttermek: Ca Na Joana (San Francisco Javier-ben), Voga Mari (a kilátás miatt)
 • Street food: a Pirata Bus-ok tacojai, a guacamole stb.

Vásárlás

 • Nyáron szerdánként és vasárnaponként érdemes ellátogatni a Mercado Hippie El Pilar de La Mola (főleg ruhás) piacra. A kis butikok aranyosak.
 • Es Pujolsban a parton esténként legalább 20 stand sorakozik fel az ottani éttermek közelében.

Szórakozás

A sziget önkormányzata szisztematikusan akadályozza, hogy Formentera olyan bulis hellyé váljon, mint Ibiza. Szabályozzák a szórakozóhelyek befogadóképességét és a bulihelyek zajszintjét.

Közbiztonság

A szigeten jó a közbiztonság. A rendőri és polgárőrségi jelenléttel igyekeznek fenn is tartani ezt a jó helyzetet, ami sokkal jobb, mint Ibizán. Formetera strandjain nyugodtan a parton lehet hagyni a holmijainkat mí g fürdünk, mert nincs miért aggódni. Veszélyt leginkább az jelentheti, ha este a sötétben, megvilágítatlan helyen gyalogolunk, mert néha előfordul, hogy ittas nyaralók pattannak kerékpárra vagy motorra és ingadozva közlekednek, veszélyeztetve a gyalogosokat. Azért ez nem egy gyakori jelenség. Az autósok közül is többen veszélyesen közlekednek (nappal is).

Egyéb hasznos információk

 1. Jön!

Strandok

Playa de Ses Illetes

Ez Formentera világhírű strandja. A sziget északi csúcspontján helyezkedik el. Sok menő étterem közül lehet választani. Ibizáról ide hajóznak át drága jachtjaikról a gazdagok. Jóllehet a strand nagyon népszerű a csodás tengervíz miatt, azért nincs nagy zsúfoltság.


v. f. fotója

Playa de Llevant

angi fotója

Playa Es Arenals


Caló Des Mort

Van ebben a helyben némi vonzó nyersesség. Csodaszép.


Évi fotója

Playa de Es Pujols


H. Zsolti fotója

Playa de Migjorn

Itt van nudista szakasz is.


Sznorkelezés

Jön!

Espalmador

Jön!

M. Ilona fotója

Egyéb látnivalók

Es Cap de Barbaria világítótorony

M. Miklós fotója

Torre de sa Punta Prima

j. e. fotója

Programlehetőségek

Elég sűrűn járnak a kompok Formentera és Ibiza között ahhoz, hogy egynapos kirándulást tehessen az ember a sokkal mozgalmasabb, nyüzsgőbb nagy testvérszigetre.

Parque Natural de Ses Salines

Lovaglós túra


Érdekességek

Olvasmányos linkek

,, Elindultunk a sziget délnyugati pontjára, az egyik strandra, de az túl zsúfolt volt, így keresztül vezettünk a 22 kilométer hosszú szigeten a világítótoronyig. A kacskaringós út mentén píneák sorakoztak isteni illattal és néhány szenvedő bicajost is láttunk a légkondis bérautóból (sic).

A világítótorony mellett van parkoló és egy étterem, valamint a hatalmas mélység és a tenger, ami itt már azúrkék színű volt. A kaktuszok között gyíkok futkorásztak, mi meg szelfiket készítettünk a szikla szélén. Egy pipát megért a hely a panoráma miatt, de ha szűkös az időd, akkor ezt ki lehet hagyni és irány a strand.

A sziget mindkét oldalán hosszú partszakaszok vannak, ahol szemmel láthatóan nem volt tömeg. Mi a legszebbre akartunk elmenni, így visszaindultunk a kikötő irányába az Illetes és a Llevant strandokra.

Pár eurós parkoló és belépődíjat fizettünk, az autót nehezen tudtuk letenni a homokos parkolóba, de végül kifutottunk a Platja de Llevant-ra. Hosszan-hosszan homokos part, nincsen tömeg, nagyobb hullámok csapkodnak és frissítő a víz. Ez az előnye a karibi szigetekkel szemben. A víz ott a szezonban túlságosan felmelegszik, itt azonban egy nagyon picit felszisszensz, amikor először megmártózol.

Nem hivatalosan mindegyik strand nudista itt, így ne lepődj meg ha himbálózó testrészeket látsz. WC és étterem vagy bár ezen a szakaszon nincs. A napernyőről előtte gondoskodj, mert itt végig olyan érzésed lesz, mintha déli napsütés lenne.

Egy rövid séta a homokban, majd a fapallókon és elérkezel a földnyelv másik oldalára, ahol jóval többen vannak. Itt találsz éttermeket és mosdót is. A vízben a parttól tisztes távolságra nagy és nagyobb jachtok, vitorlások, katamaránok cövekelnek. A vendégeiket a gumicsónakokkal hozzák a partra, majd még időben vissza a pezsgős vacsorára.

A nagy ibizai partik után itt pihennek a VIP és a buli turisták. Készülnek a csücsörítős bikinis és feszítős fotók. Idén nyáron Ronaldot és Eva Longariát kapták lencsevégre ezen a strandon, illetve a hajójukon. Ronaldo júliusban itt pihente ki a foci EB és Real Madrid győzelmet. De villantott itt már a közel 80 éves Giorgio Armani, Naomi Campbell, Kate Moss, Zac Efron és Leonardo DiCaprio is. (2016)" forrás


"A szigetcsoport legkisebbike, az individualisták álma: Formentera. Igaz a Baleári-szigetek közül csak Ibiza és Mallorca örvend páratlan népszerűségnek, Formentera - vagy ahogyan a helyiek mondják a boldogságsziget - legendás úti célja lett a csendes, vidékies hangulatot kereső, és az anyagi javak felhalmozását elvető kalandorok számára. Sokan nem is tudják, hogy az alig 100 négyzetkilométernyi szigetecske 69 kilométer hosszú homokos strandjával, 7500 lakosával az individuális turizmus világszimbóluma. Az utazók azt mondják, Formentera azon kevés dolgok egyike, amely dacol a virtuális valósággal, és ebből következően képtelenség, hogy bármilyen website, vagy tévéműsor hűen tükrözze a sziget szépségét, nyugalmát. Az emberi lépték, a mindennapi élet egyszerűsége valójában éles ellentétben áll azzal a mozgalmas kulturális élettel, ami a római kortól egészen napjainkig jellemzi a szigetet. Itt nincs reptér és édesvízkészlet, viszont vannak régészeti lelőhelyek, erődök és végtelen nyugalom. Új szállodacsoportok sorakoznak Es Pujons, Mitjorn, Es Caló és Cala Sahona partjain, ahol természetesen a világ más szigeteihez hasonlóan szigorú környezetvédelmi megfontolások alapján szabályozzák az építkezéseket.

A hajóközlekedés viszont élénk: Utazáshoz a Balearia, Trasmediterránea, Iscomar, és a Mediterránea-Pitiusa társaságok között válogathatunk. Ibizáig egyébként vitorlással is csak 25 perc az út. Ha a tengerparton ücsörögve a messzi távolban embert vélnék felfedezni a vízben, annak oka a négy tengeri mérföldnyire (hat kilométer) található Ibiza, ahonnan gyakran átúsznak a partizásban kifáradt vagy éppen felbátorodott fiatalok. A minimaraton alig több mint két órás úszás jelent. A szigetre látogató turisták biciklin kívül nem használnak semmilyen más közlekedési eszközt. Sokuk számára még ez a közlekedési mód is túl gyors ahhoz, hogy a sziget szépségét méterről méterre élvezzék. A gyalogos és kerékpáros turisták igényeinek kielégítése végett Formenterán már évekkel ezelőtt kialakították az úgynevezett "Zöld Útvonalak" hálózatát,
így összesen tíz kerékpáros és kilenc gyalogtúra útvonalközül válogathatunk. Tapasztalt utazók szerint a legszebb és legélvezetesebb kirándulást a "Római úton" tehetjük. Formentera többnyire egy lapos sziget, amely két nem túl magas fennsíkra tagolódik: Barbaria nyugaton, illetve La Mola keleten. A fennsíkot egy szoros köti össze. Az északi parton sziklás öblök, lagúnák és régi sótelepek jellemzők, amelyek néhány évvel ezelőtt még üzemeltek. Az étkezések középpontjában napszaktól függetlenül a halételek állnak. A sziget specialitásai közé sorolható a kecskesajt, amit az ínyencek mézzel és fügével fogyasztanak. A tipikus helyi konyha másik nélkülözhetetlen eleme a hagyományos módon készített kenyér, amit a legtöbb háznál még ma is helyben sütnek." forrás

Fotóegyveleg

s. o. fotója

j. i. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2019. 06. 15. 09:08
Ildikó:

Ibiza városban az angolul Maritime station-nek, spanyolul Estación Marítima Ibiza Formentera elnevezésű kikötőből indulnak a kompok. A kikötő címe: Avinguda de Santa Eulària des Riu, 100A


Ildikó Dömötöri, 2019. 06. 14. 16:54
MEg tudná mondani valaki, hogy Ibizán belül melyik városokból indul hajó Formenterára? :)
Sajnos nem nagyon találtam infót róla. :/


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Barcelonába Repülőjegyek Barcelonába
Olcsó repülőjegyek Barcelonába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS