ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia


hirdetes

útikritikák


Jordánia

Jordánia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

Wadi Rum - V. Jancsi fotója

.

A Ryanair hetente kétszer közlekedik Budapest és Amman között. A repülési idő kb. 3 óra 20 perc.

 

Jordánia dióhéjban

Jordánia Szíriával, Irakkal, Szaúd-Arábiával és Izraellel határos ország, délen Aqabánál van egy rövidke (26 kilométeres) partvonala a Vörös-tengeren. Az arab ország 89 342 négyzetkilométer, tehát némileg kisebb, mint Magyarország.

A lakosság 11.1 milliós (2023-as becslés), feltehetően a menekülteket is számolva), tehát a népsűrűség viszonylag ritkás.

A lakosság mintegy 92-95 százaléka muzulmán vallású Jordániában. Ez a muzulmán lakosság többsége szunnita muzulmán.

A lakosság közel egyharmada palesztín származású, Ammanban ez az arány 80%! (A palesztín menekültek Izraelből Jordániába való tömeges áramlása az 1948-as arab-izraeli háború idején történt.Az 1967-es hatnapos háború után további palesztin menekültek érkeztek Jordániába, akik az izraeli megszállás elől menekültek a Ciszjordániából és a Kelet-Jeruzsálemből.)

A lakosság körülbelül 4 százaléka keresztény vallású Jordániában. A keresztény közösség különböző felekezeteket képvisel, például görögkeleti ortodox, római katolikus, görög katolikus és protestáns közösségek.

Az ország államformája: királyság. 1999 óta az 1962-ben született II. Abdullah az uralkodó. 750 millió USD a vagyona. Mészáros Lörincnek közel kétszer nagyobb a vagyona.

A fővárosban, Ammanban és vonzáskörzetében 2,8 millióan laknak. Jordániában a hivatalos nyelv az arab.
Éghajlatilag nagyon eltérő területei vannak. Figyelembe véve, hogy a fő látnivalók egymáshoz képest elszórtan helyezkednek el,

 • Jordánia jó közbiztonságú, konszolidált politikai helyzetű, békés ország, a térség (Szíria, Izrael, palesztin területek, Irak) konfliktusai nem érintik a turista utazását. Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelők. Akár tapasztalatlanabb utazók is vállalkozhatnak Jordánia meglátogatására, persze tanácsosabb szervezett, csoportos formában utazni.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Jordániába. Vízumkérelmet a Jordán Hásemita Királyság budapesti Konzuli Képviseletén lehet benyújtani. Internet elérhetőség: www.jordankonzulatus.hu
 • Egyszeri beutazásra szóló turistavízum felvehető az ammani és az aqabai repülőtéren is, valamint a legtöbb szárazföldi és tengeri határátkelőhelyen (díja 40 JOD, közel 20 ezer forint). A vízum 30 napos tartózkodásra jogosít.
 • Jordániába csak olyan útlevéllel lehet utazni, ami az ottani tartózkodás végétől számított 6 hónapon belül még érvényes. Feltétlenül, még az utazás tervezésének fázisában bele kell kukkantani az útlevelünkbe, hogy ezt ellenőrizzük!
 • Jordánia elhagyásakor fejenként 10 jordán dinár (közel 5 ezer HUF) kilépési illetéket kell fizetni. Az illeték általában azonban nincs benne a repülőjegy árában, és a repülőtéren kell külön fizetni.
 • Annak, aki legalább három éjszakát tervez Jordániában tölteni, érdemes megfontolni az elektronikus úton beszerezhető Jordan Pass megvásárlását, amely magában foglalja az egyszeri belépésre szóló turistavízum díját és Petra, valamint számos egyéb látványosság belépődíját. Az ammani és aqabai repülőtereken a Jordan Pass birtokosai a számukra kijelölt ablaknál vehetik fel a vízumot (amit lényegében a Pass megvásárlásával már előre kifizettek).
  Internet elérhetőség: www.jordanpass.jo.
 • Időeltolódás: magyar idő+1óra.
 • Jordániai utazáshoz nem szükséges, nem kötelező semmilyen védőoltás, ugyanakkor a csapvíz fogyasztása nem ajánlott!
 • Jordániában az árszint a magyarhoz hasonló. Néhány dolog kicsit drágább, más meg olcsóbb. A szállodákon belüli extra fogyasztás az igazán drága.
 • Jordánia meglátogatása szempontjából az ideális időzítés a március-május és az október-november. Nyáron az 50 fokot megközelítő forróság is gyakran előfordul, és csaknem lehetetlen ilyen körülmények között turistáskodni.
 • Északnyugati részén november és március között nagyon csapadékos, a tél elég hideg. Januárban, februárban hó is eshet Ammanban vagy a Petránál. A déli és a keleti országrészek sivatagosak, a tél nagyon enyhe, a nyarak nagyon forrók, kevés a csapadék. Aqaba-nál a tengervíz télen sem hidegebb 20 foknál. A Holt-tengernél egész évben kellemes a klíma.
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 213 ezer forintnak megfelelő jordán dínár
 • Leggyakoribb vezetéknév: Allah
 • Ramadán 2024-ben: március 10-április 8

,, Senkinek nem javaslom az utazást a Ramadan idejére. Enni, inni nem tudsz venni reggeltől estig. Ha esetleg van egy szendvicsed, vagy egy fél literes vized és az utcán egy sarokban megpróbálod elfogyasztani, rád szólnak. Inkább menjetek más időben."

A jordániai utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

 • Jordánia felületes megismeréséhez is szükség van minimum egy hétre. Ammanból Aqabába autóval, busszal az út kb. 4 óra; Ammanból a Holt-tenger másfél óra az út, a Holt-tengertől Petra kb. 2 óra, Ammanból Petra 3-4 óra az autóúton.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Elsősorban Petra, a sziklaváros
 • Wadi Rum a sivatagban
 • A Holt-tenger
 • Amman, a főváros
 • Tengeri fürdőzéshez a Vörös-tengeri Aqaba

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Jordániában:

 • Petra
 • Quseir Amra
 • Um er-Rasas (Kastron Mefa’a)
 • Wadi Rum védett terület (természeti örökség része is)

Időjárás

Jordánia időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hördüljön fel bárki ezen, de nekem: Petra sziklaváros sokkal nagyobb élmény volt, mint a kairói piramisok vagy akár Luxor-ban a Királyok völgye. Csúcsélmény!
 2. Amikor Petrában egy 10 év körüli lejmolós helyi kislány azt mondta nekem magyarul, hogy szépek a szemeim, pedig éppen sötét napszemüveg volt rajtam
 3. Nyugis ország a turistának, nincs semmi para, teljesen barátságos ország, itt még zugárusok is nagyon ritkán zaklatják a külföldit
 4. Hogy az uralkodójuk alapvetően békét tud tartani, és nem hőzöngenek sokat egy ilyen veszélyes térségben
 5. Kellemesek, kedvesek, higgadtak a helyi emberek
 6. Olcsó, ha a turista nem csak a turistás helyeken hajlandó étkezni
 7. Van sok kulturált, higiénikus étterem
 8. Jó volt két napot (egy hoteléjszakát) tölteni a Holt-tengernél, jóllehet maga a víz és a partja nem tetszett.
 9. Nagyon változatos, kontrasztos földrajzilag, domborzatilag
 10. Wadi Rum-ban a sivatag elképesztő csendje és az égen a feltűnően sok csillag

Nem tetszett

 1. Nyáron a hőség fejbe veri az embert
 2. A sivatagos táj hamar unalmassá válik, hiányzik a turistának a zöld szín
 3. Minden férfi cigizik, mindig és mindenhol
 4. Egyes helyek nagyon szemetesek
 5. Egyes sivatagi kirándulások folyamán sok a látvány szempontjából az üresjárat
 6. Aqaba falatnyi tengerpartja nem tud sokat kínálni
 7. A pia roppant drága
 8. Amman nem annyira izgalmas hely, túl lassúnak, komótosnak tűnik ott az élet
 9. Petra meglátogatásánál annyi pénzt kicsábítanak a turisták zsebéből, amennyit csak lehet
 10. A hegyi utakon aggódik az ember, vajon a buszvezető elég óvatos-e
 11. A Holt-tenger partja: A fürdés a részemről elmaradt, de nem bánom. Olyan mocsok volt a parton mindenütt, hogy nem voltam hajlandó bemenni a vízbe. Pedig, aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok finnyás. De ez minden képzeletet felülmúl. Ehhez foghatót csak Szenegálban és Haitin láttam. Nem Is tudom, hogyan lehet így élni? (Vörös Jancsi, 2021. október)

Vélemények

Az árak néhol nagyon alacsonyak, de a turistás helyeken kb. annyi, mint itthon. Nekünk az első szállodában "szerződtettek" egy taxist, aki az egész héten fuvarozott minket mindenhová, helyiként segített a belépők vásárlásában, mutatott sok olyan dolgot is, amit magunktól nem találtunk/tudtunk volna. (Renáta, 2023)


Sok helyen jártunk már, de ez az ország tényleg maga a csoda.
- kivétel nélkül mindenki nagyon őszintén kedves volt, ezzel még nem találkoztunk ilyen mértékben sehol
- több arab országban is voltunk már, a nők helyzetét nem tisztem megítélni, de én liberálisabbra számítottam.. (Néhány tekintetet leszámítva amúgy csak jót tudok mesélni)
- a turistákról kevésbé, számomra nem érv, hogy "idehozom a pénzem, azt csinálom, amit akarok", nettó bunkóságnak tartom, hogy az utcán piáljon valaki vagy azt a néhány szabályt ne tartsák be az öltözködésre vonatkozóan, amit kérnek.
- alkohol drága, csak liquer store-okban van, egy sör kb. 2000-3000 forint átszámítva (Akabában 1500 kb.) (2022)


"Jordániában, ami a legjobban lenyűgözött Petra csodáján kívül, az a helyi emberek elképesztő vendégszeretete, szelídsége. Alig tapasztalható itt olyan, hogy a turistát kellemetlenül zaklassák ezzel-azzal az utcán. Az egyik legkellemesebb arab ország, azok közül, ahol eddig jártam. Márpedig sok arab országban jártam. Beszélgettünk helyiekkel és mindegyikük imádattal és hatalmas tisztelettel beszélt a királyukról." (T.L., 2015)


,, Első pillantásra (főleg aki Ammanba érkezik) elég elmaradott országnak tűnik. Omladozó házak, hatalmas járdaszegélyek, töredezett járdák, amiknek a közepén fut a fasor és a villanyoszlopok, ezáltal alig lehet használni. Az autópálya mente tele szeméttel. Persze 1-2 nap után megszokja az ember. Aqaba már modernebb, tisztább. A lakók kedvesek, segítőkészek. Teljesen biztonságos ország, még este is. Kicsit káoszosan vezetnek, az indexet ritkán használják. Zebránál nem állnak meg, még piros lámpánál se mindig, így körültekintően kell közlekedni. Egyetlen dolog, ami nem tetszett, hogy mindenhol dohányoznak. Még az étteremben, sőt, a taxiban is, anélkül, hogy megkérdeznék az utasokat, nem zavarja-e őket. Mindent egybevetve aki érdeklődik a kultúra és a sivatagi világ iránt, mindenképp látogasson ide. " (l.l., 2020)


,, Minden szálláson hasított az ingyen WiFi nem vettünk más netet. Az ételek pazarok, mindent kipróbáltunk.
Biztonságos ország, segítőkészek, szeretik a turistákat.
Árak:  Drága ország.
Petra belépő családunknak 100.000Ft volt. (Jordan pass)
Az étterem is drága, egy étel 10-14 Jod
Az árak alig vannak valahol kíirva.
Az időjárás pazar, 30 fok volt, de mire hazajöttünk már 34-37 fok volt.
Április a legszebb hónap ott!
Sokat mesélt sofőrünk a beduinok életéről, a Jordániában forgatott filmekről, és az országról.
Ha kedvet kaptatok keressétek Sameer Farount és Ágit. (2022)


,, Jordánia bérelt autóval
Madaba - Ma'in Hot Springs - Jordán folyó - Dead See - Amra - Amman
A jó döntéseink:
1. Az Orange telókártyával a sivatagi utakon is hibátlan volt a GPS, a városi közlekedésben ugyan a dudálás az irányadó, de gyakorlott sofőröknek nem meghaladhatatlan feladat.
2. A moteleket szállodának hívják, a Ma'in Hot Springs mellett levő erősen megkopott, szerencsére nem foglaltunk ott, a panoráma az odáig vezető úton lenyűgöző.
3. A Jordán folyôhoz a jegyhez tartozó idegen vezetéssel lehet csak lejutni, az utolsó túra 15 órakor indul. Egyszer elkéstünk, bepótoltuk, élmény volt.
4. A Dead See a beduinok ellenőrzése alatt áll, legombolnak 10- 20 JOD- t a látogatásért, zuhany sehol, mi a Mövenpick strandját választottuk. A víz sótartalma mar és csíp, mindenképp le kell mosni.
5. A sivatagi kastélyok különlegesen szépek, a távolság nem veszélyes.
6. A kirándulásokat többnyire Madabából indítottuk, kedves és toleráns , muszlim- keresztény kisváros. Könnyen megközelíthető.
A rossz döntéseink:
1. Amman Downtown adott szállást utoljára, kis híján a piaccal szemben béreltünk szobát, amely városrész nem a higiénia  fellegvára.
Gyalog sétálgatni a városban egyébként sem szerencsés, meredek emelkedőkön ugráltunk az autók közt, a helyiek taxival közlekednek.
Magyarán a szegénynegyedben laktunk, a Rainbowstreet lett volna az ideális szálláshely. (t.m., 2022)


Jordánia egyáltalán nem drága, semmivel sem drágább ott semmi, mint Magyarországon. Attól nem kell megijedni, hogy 1 JOD 450 HUF körül van, olcsóság van kint. Sem az étel, sem a palackos víz, sőt, még az alkohol sem drágább, mint pl Budapesten, sőt. Szuvenírek is kifejezetten olcsók.

A legdrágább szállásunk került átszámítva 5 ezer HUF-ba / éj / fő elképesztően jó reggelivel, a legolcsóbb pedig Wadi Rum sivatagban volt 9 ezer (!!) HUF 4 FŐRE reggelivel és vacsorával (!!). Nézzetek körbe mennyi egy éjszaka a Balaton környékén vagy bárhol az országban. Az sem igaz, hogy nincs térerő, a reptéren vett és 30GB-ot tartalmazó sim kártyán lógtunk megosztott hotspoton 5 napon át, nyilván a sivatagban nincs jel, de mindenhol máshol igen. 4-en mentünk 5 napra, átszámítva 120-150 ezer HUF-ból kijön, ebben benne van a repjegy oda/vissza, Jordán Pass (vízumot tartalmazza és kb sehová sem kell belépőt fizetned), 4 éjszakányi szállás, autóbérlés és tankolás 4 főből 1-re leosztva, minden nap minimum 1x étteremben étkezés, szemmel látható mértékű alkohol fogyasztás (helyi sörök, borok és gin is van több féle és mind remek, sörökből craft és nagyüzemi is van) és tekintélyes mennyiségű szuvenírrel tértem haza,szóval a fenti összeg már költőpénzzel értendő és egy percig nem vertük a fogunkhoz a garast.

Bődületesen kedvesek és vendégszeretők a helyiek, majdnem mindenki tud valamennyit magyarul, volt, aki felsorolta nekem a komplett Aranycsapatot stb. Szóval az írás félrevezető, ha 150 ezer FT-ot szántok az útra akkor már kiskirályként fogtok élni kint napokig 🙂 (2022)

Olvasmányos linkek

"Ezek után ideje volt egy kis fürdőzésnek a Holt-tengerben. Az árak eléggé mellbevágóak voltak, ugyanis gyakorlatilag nincsen szabadon megközelíthető szabad strand. Először a Mövenpick szálloda árait néztük meg, ahol fejenként 30 JD lett volna a belépő, kicsivel arrébb 15, míg végül megtaláltuk a helyiek strandját, ahová 10 JD volt a belépő. Ezek után a Széchenyi nem is olyan drága. Itt kezdtük el egy kicsit a lehúzást érezni, a helyiek belépője 3,5 JD volt, de hiába próbálkoztam be vele, nem adtak. Így is mi voltunk az egyetlen európaiak a strandon, asszonyt fotózták is rendesen a helyiek. A víz meglehetősen koszos és iszapos, de tényleg hangulatos. Szedtünk sok iszapot is, magunkat is telepakoltuk vele, haza is hoztunk, csak megfelelő szállítóeszközünk nem volt, egy ásványvizes pillepalackba próbáltam begyömöszölni, amíg meg nem untam.  forrás


"Aqaba: A megérkezés után a város gyors felfedezésére indultunk. A szállodából kilépve szinte azonnal a főutca forgatagába csöppentünk, aminek minden kicsi mozzanata újdonság és különleges az európai ember számára: a nők nagy része az iszlám szabályoknak megfelelően, a hőséggel dacolva, hosszú ruhába, fátylakba vagy éppen csadorba burkolózva, szinte egész testüket elfedő "szemérmes viseletben" közlekedik. Nem veszik szívesen, szégyenlősen elfordítják fejüket, ha fényképezni próbálják őket. A városban évek óta jelenlévő turizmus révén elfogadják az európaiak merőben más, könnyed öltözködését. Az utcán nagyon sok turistával nem találkozunk, de előfordul a francia, olasz, időnként a német és persze a magyar szó. " forrás


"Hatodnap leutaztunk Wadi Rum kősivatagba. Ismerős beduin testvérekkel szerveztem le a jeep túránkat. Homok dűnéket, kilátó pontokat, kőhidakat másztunk. Arab zenére táncoltunk, ugrabugráltunk, majd egy kicsit csöpögős naplemente után megérkeztünk a beduin sátrainkhoz. Megízleltük a zareb tradicionális Jordán ételt. Ennek elkészítése hosszabb folyamat: homokban kiásnak egy lukat, beleteszik az izzó parazsat, ráültetik a zöldségeket, csirkehúst, majd lefedik és homokkal leszigetelik. Tehát egy sütőt hoznak létre a sivatagban. Majd mikor már jól átsült, kiássák és tálalják. (Birkahúsból hasonló módon készítik a manszafot) Reggel a csapat többsége tevére ült, így döcögtünk vissza bő két óra alatt Rum faluba. A szerencsésebbek maguk irányíthatták a tevét. A "free ride" dromedárokkal versenyeztünk is egy kicsit." (forrás: modernnomad.hu - Beduin, arab vagy nabateus lennél?)


"Szóval az étteremben bőségesen és finomakat ettünk, csak a változatosság szenvedett csorbát, mert hamar megismertük a levesek, saláták és húsételetek (csirkesült, hal), köretek (rizs, burgonya) teljes ottani, nekünk szánt választékát: felváltva, kétnaponta majdnem ugyanazt kaptuk. Ettől eltekintve kellemes meglepetés volt az étkezés, mert az egész napos programok előtt és után jóízűen és bőségesen étkezhettünk. Így a városi pecsenyesütőknél nem is próbálkoztunk, a házi, szállodai konyha biztonságosabbnak tűnt. Ami az ivóvizet illeti, a csapvizet még fogmosásra sem ajánlják (bár időnként megfeledkezik az ember erről), a mindenütt kapható ásványvizek viszont nagyon olcsóak és egyéb palackozott italok is nagy választékban vásárolhatóak úton-útfélen, elfogadható áron.

A boltok még pénteken és szombaton (az ottani szabadnapok) is nyitva vannak a turistaövezetekben. Szeszes italokat is lehet vásárolni a városban. Aqaba - különleges privilégiumként, a turizmus fejlesztése végett - vám- és adómentes övezet (a városba vezető utakon, a kialakított komoly vámhatáron ellenőrzik a helyi lakosokat, úgy vettem észre a turistabuszokkal nem szöszmötölnek különösebben), ennek megfelelően a bolti árak állítólag kedvezőbbek itt, mint más jordániai városokban." forrás


"Jordániában majd mindenki pöfékel. A szigorú korlátozásokhoz szokott amerikai és nyugat-európai dohányosok meglepve tapasztalják, hogy szinte bárhol rá lehet gyújtani. A vízipipa se ment ki a divatból, a bazárban négy-öt dinárért beszerezhető. Ne lepődjünk meg: a hozzá való dohány erősen illatosított.

 • A méregerős kávét apró csészében szolgálják fel. A hagyományos mentateát általában előre édesítik. (Isteni!) Az arabok nagyon vendégszeretők: előszeretettel invitálják meg újdonsült ismerőseiket is egy kávéra a boltjukba vagy akár az otthonukba. Nem illik visszautasítani a meghívást!

 • Az üzletek reggel kilenctől este nyolcig tartanak nyitva, de a déli hőség idején egy-két órára bezárnak.

 • Az arany és az ezüst jóval olcsóbb, mint nálunk. Ne felejtsünk el alkudni: ez Jordániában alapvető része a vásárlás ceremóniájának.

 • A mediterrán éghajlatnak köszönhetően egész évben jó az idő. A nyár forró és száraz, ezért elsősorban a vízparti üdüléshez kedvező, a tavasz és az ősz nagyon kellemes, húsz fok körüli átlaghőmérséklettel, igazán hidegre pedig télen se számítsunk: akár januárban is lehet fürdeni a Vörös- vagy a Holt-tengerben

forrás


"Ami Egyiptomnak a piramisok, Indiának a Taj Mahal, az Jordániának Petra ősi városa. A homokkő sziklákból kifaragott homlokzatok, sírok, belső terek a sivatagi törzsek gazdagságának és kifinomult művészi érzékének bizonyítékai. Nemcsak az emberi alkotások de már a természeti környezet is egészen rendkívüli. Az embernek akkor marad tátva a szája először, amikor elindul a város kapuját átlépve a szűk, magasan a fejek fölé magasodó szurdokon keresztül a város felé. Amikor aztán egyszer csak a girbegurba természetes folyosó végén először megpillantjuk a híres kincstár homlokzatát, no akkor, azért beleborzongunk a látványba. Az ugyanis semmivel sem kevésbé szép az életben, mint a mindannyiunk által ismert fotókon. A világ csodái már csak ilyenek." forrás

"Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor nagyon rövid utazás után meg kellett állnunk vámvizsgálatra. Mint kiderült, Aqaba az országon belül vámszabadterület, és ki-belépéskor át kell esni a rövid (nekünk) procedúrán. A kb. 2 órás út alatt kitűnő idegenvezetőnk sok érdekeset mesélt Jordánia történelméről, az itt élők életéről, Mózesről, a Nébó hegyről. Petra, a Nabateusok sziklavárosa egyszerűen lenyűgöző volt! Ugyan a 6 km séta nem kis feladat, de nagyon megéri! Igaz, néha ugráltunk a lovaskocsik, lovak, szamarak elől, ugyanis a gyalogosoknak nincs elsőbbsége, a lovaknak szamaraknak, tevéknek pedig nincs sebességkorlátozása. Sajnos lett volna még sok látnivaló, de az idő rövidsége miatt nem mertük bevállalni.

A Holt-tenger a szívünk csücske, valami csoda a vize, az iszapja, a partján a gyönyörű sókristályok, nekem mindig azt juttatják eszembe, hogy mi lesz, ha nemsokára eltűnik ez csoda. Nagyon sokat fogunk veszíteni, az biztos! A fürdés az első pillanatokban megrendítő volt, mert a horzsolások a roppant sós vízben a csillagokat is a szemünk elé varázsolták kora délután. 10 perc múlva viszont eltűnt a fájdalom, sőt a sebek is beszáradtak. Jöhetett a bőrt szépítő, reumát, izületeket gyógyító iszapfürdő. Nem, nem vagyunk disznók, ahogy a nagy okosok írták a képemhez, hanem ismerjük a gyógyiszap jótékony hatásait.

Az igazság az, hogy a Holt tenger vize ebben a napszakban nagyon meleg volt, egy esti fürdőzés (már volt benne részünk) sokkal nagyobb élvezetet jelent. A Nébó hegyi kirándulás azt adta amit elvártunk. Szinte megelevenedett a Biblia, Mózes itt pillantotta meg az Ígéret földjét és itt halt meg. (2014)" forrás


,, Jordánia egy szenzációs ország, és egy biztonságos gyöngyszem a viharokkal és konfliktusokkal teli Közel-Kelet obskúrus világában. Ha valaki szeretne elmerülni az arab kultúra és a mesés Kelet misztikus világában, miközben biztonságos és kényelmes körülmények között akar csavarogni, és azt sem bánja, ha közben hihetetlenül kedves, figyelmes és vendégszerető emberekkel találkozik, akkor a válasz: Jordánia! (i.m.r., 2020)

A fotóegyveleg alatt/után érdemes belenézni a kommentekbe is!

Fotóegyveleg

Wadi Mujib - k.p. fotója

Holt-tenger - k.p. fotója

Aqaba - városi közstrand - k.p. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Nagy Viktoria, 2023. 06. 25. 14:11
Most jöttem haza Jordániábol. Egyedül jártam be nőként, 3 hetet tartózkodtam kinn.
Nem értem azokat, akik félnek elindulni egyedül, meg 5 nap alatt gyorstalpalón járják be tour guide-val milliokért.
Ammanbanban fehér szinű megosztott axival helyiekkel lehet közlekedni. Fél dinár fejenként,4 fő utazik benne. Vidékre bárhová utazhatsz Jett busszal, olcson. Aquaba, Wadi Rum stb. Kisebb városokba Ammanbol 1 dinárért a North bus állomásrol kis buszokkal lehet utazni. Ide érkezik be a reptéri busz 3.30 dinárért, itt megtalálod a másik végén az állomásnak a fehér taxit. Mindenhol megy a circles, a belváros, minden elérhetö vele. A helyiek lehet nem jol beszélnek angolul, de erősen probálkoznak. segitőkész, és kedves mindenki. A 3 hét alatt egy arrogáns lénnyel nem találkoztam. Itt napi 30. Pedig köztük éltem. Az ország biztonságos, mindenki ismerkedni akar, meghiv, stb, de ha azt mondod ennyi, nem nyomul. kész felüdülés az itthoni lét után. A kaja fillérek, a street food is, a zöldség és a gyümölcs is. Jó utat.


Szimon Renáta, 2023. 03. 13. 13:04
Ne ijedjen meg senki, ha pl a szálloda elött megállva, iszonyatos körülményeket lát. Mi éjjel értünk az ammani szállodába és konkrétan féltünk kiszállni a kisbuszból. Az utcán tüzek égtek, táncoltak körülötte, mi pedig 3 gyerekkel(11, 13, 17évesek) érkeztünk...ne de ennyi volt az ijedelem! Ahogy nyílt a kisbusz ajtaja, ott állt a hotel recepciósa és innentől kezdve minden kívánságunkat lesték! 3 szállodában laktunk (Amman-Sandra hotel, Petra-Petra Corner hotel, Aqaba-Twins Boutiqe hotel), de mindenhol tisztaság volt, mindenhol finom kajákat kaptunk! Az autókázás nem európai, így én csak annak javaslom a vezetést, akinek nagyon jó reflexei vannak és tud egyszerre dudálni és vezetni indexelés nélküli forgalomban. Gyalogosként sem volt egyszerű. Az árak néhol nagyon alacsonyak, de a turistás helyeken kb annyi, mint itthon. Nekünk az első szállodában "szerződtettek" egy taxist, aki az egész héten fuvarozott minket mindehová, helyiként segített a belépők vásárlásában, mutatott sok olyan dolgot is, amit magunktól nem találtunk/tudtunk volna. Strand: Aqabában a helyiek által használt strandon a javasolt viselet teljes ruházat és nagykabát. :)Ők így strandolnak, így mi inkább csak bokáig mentünk a tengerbe. Van bikinis rész is (Berenice), szállodák magánstrandja, de oda nem mentünk inkább-rövid lett volna erre az Aqabában töltött 3 nap. Holt-tengeri fürdés: Saber bevitt a Ramada hotel strandjára. 95Jod volt a belépő, amely svédasztalos ebédet is tartalmaz. Így utólag nem fizetnék ezért, hanem mennék a szabadstrandra és 3üveg vízzel leöblítem a sót magunkról, mert az az ebéd nem érte meg azt a pénzt, a tenger meg tenger arrébb is. Wadi Rum: mindenképp menjen aki arra jár! Szívből ajánlom Ghanem-t én is. Itt ajánlotta őt korábban valaki és abszolút szuper program volt! De vigyetek magatokkal dzsekit, mert este 7-kor nagyon hideg van a sivatagban!
Hasmenés: gyerekeknek sikerült beszedni valamit, de első pillanatban elkapva, széntablettával megoldottuk a problémát.
Nagyon szívesen ajánlom mindenkinek Jordániát!


Lenhardt Balázs, 2022. 03. 22. 17:34
Sziasztok!

Vasárnap értünk haza Jordániából, ami életreszóló élmény volt. Tíz nap alatt végigjártuk ketten a Genezeráti-tótól (Umm Qais) a Jordán mentén a Holt tengeren át a Vörös tengerig. A fontosabb látnivalók mind belefértek a rossz idő ellenére is, mert sajnos szokatlanul hideg volt ez a március Jordániában is, a helyiek szerint már tíz éve nem volt ilyen. EGyedül Wadi Mujib-ba nem tudtunk túrázni, mert április 1-éig zárva van egy pár éve történt áradásos baleset miatt.

De nem dicsekvés miatt írok, hanem szeretnék információt átadni, mert nekünk is sokat segített ez az oldal, amikor készültünk az útra.
1. Először is mi mindenhol mindent ettünk és ittunk, a bedouinoktól is elfogadtuk, amit adtak, és a teákat is, amikkel megkínáltak, és mindenhol ittunk csapvizet. Semmi bajunk nem lett tőle, még hasmenésünk sem, de nyilván lehetnek érzékenyebb típusok, ők legyenek óvatosak.
2. Krisztina tippje alapján megkerestük Ahmed AlFarahed-et, és rá támaszkodva utaztuk be az országot, ami bizony borsos mulatság, mert összesen 600 dinárt kért egy időközben emeléssel, miközben ténylegesen 6 napot töltöttünk utazással, a többi napon helyben voltunk, és nem is volt velünk. Ha tudjátok, hogy egy dinár árfolyama valamivel 500 Ft felett van, akkor érzitek, hogy ez nem kevés összeg, de végülis kényelmes és ők pontosan tudják hová kell menni, nem görnyedünk kétségbeesve a GPS fölé, nem mi kínlódtunk az ammáni dugókban, és ezek sok időt és feszültséget spótolnak meg. Viszont mindezek után a végén plusz 100 dinárt kezdett követelni, és a repülőtérre való út során is, amire már egy másik taxist kért fel, megpróbált újra lehúzni, miközben busásan meg volt fizetve. Ha taxist kerestek, akkor szívesebben ajánljuk Mohammad Al-Nasarat-ot, aki Petrában székel, és a +962 799104610-es telefonszámon éritek el, jól beszél angolul és ő be fogja tartani azt, amiben megállapodtatok.
3. Az itt olvasható ajánlások után mi is bejelentkeztünk Altaji Bassam Samirnál Wadi Rumban, de szerencsére még érkezés előtt ellenőriztük a bookingon az árakat, mert gyanúsan sokat kért a szállásért, kettőnktől 50 dinárt, amennyiért már 4 csillagos szállodákban tudtok máshol az országban megszállni. Kiderült, hogy a többi táborhelyen, ami pont ugyanolyan sátrakkal és ágyakkal van felszerelve, este bedouin előadás van és a tradicionális homokban sült/párolt mansaf is megvolt, már 4-5 dinártól meg tudsz szállni, mert ők abból akarnak keresni, hogy utána befizetsz a dzsip túrájukra, hozzátéve, hogy ez is olcsóbb volt, mint az öreg sivatagi rablónál. Tehát ha jót akartok magatoknak, akkor messze kerüljétek el a magyarokat előszeretettel kifosztó Altajit, mert ugyanolyan kedvesek és barátságosak a többi bedouin szállásadók, csak nem akarnak ennyire gátlástalanul lenyúlni.
Utóbbira amúgy a nagy turistaközpontokban, mint Petra vagy Wadi Rum érdemes figyelni, mert sajnos prostitualizálta az ott élőket a gyorsan és könnyen szerezhető nagy pénz ígérete, így minimális munkáért is próbálnak hatalmas összegeket elkérni.

Ettől függetlenül a jordániai arabok és beduionok kedves, barátságos emberek, örülnek a turistáknak, különösen a magyaroknak, nagyon ajánlom, hogy látogassátok is meg őket!


Szalay Ilona Margit, 2022. 03. 19. 14:17
Én már nagyon sokszor jártam Jordániában, de hosszabb időt mindig Aqabában töltöttem.
Engem elvarázsol ez az ország. Egyszerűen imádom, olyan mintha hazamennék.
Szeretem az ottani embereket, a levegőt, a napsütést, a szelet, az ételeket, egyszóval mindent.
Aqabában egyszer sem hagytam ki, hogy vízre szálljak, hogy ússzak a tengerben, valamint, hogy ne menjek a víz alá!!
Nagyon szeretek búvárkodni, legutoljára lehetőségem volt repülőgép roncsában úszni!
Felejthetetlen élmény volt.
Akik mindezt minden alkalommal lehetővé tették számomra, az Yazan Alsaed és csapata volt.
Ha ti is szeretnétek, hogy ilyen élményben részetek legyen, szívből ajánlom Őket. Az elérhetőségük, ahol minden információt megtaláltok; http://c-guard.net
Jordániát legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell.
Jó utazást és csodákat kívánok!


Fikatours, 2019. 05. 20. 19:44
Jordánia az objektivitás mellőzésével:
https://fikatours.blogspot.com/2019/05/jordania.html


Tálas Csilla, 2019. 02. 26. 12:58
Jordánia nagyon szép, változatos és teljesen biztonságos ország. Gyorsan könnyen és viszonylag olcsón elérhető. Az időjárás nagyon változó (főleg februárban), mi tapasztaltunk majdnem nyári meleget (Holt-tenger), tavaszt, esőt, jeget, havat (a hegyekben). Az emberek nagyon barátságosak és segítőkészek. Nem nyomulnak rád még a túrista helyeken sem. Az ország nem olcsó, de simán megfizethető. Szeretnek alkudni. Teljes szívből ajánlom a www.al-fairoz.com ammani céget autóbérlésre, taxira, transferre, és bármilyen kiránduláshoz. Bassam Abu Sharif (+962776282820 és WhatsApp-ot használ főleg), aki a mi sofőrünk, guide-unk, hadtáposunk :) és minden kérdésre a válaszunk volt, egy rendkívül sokat látott tapasztalt ember és nagyon közvetlen. Nagyon sokat megtudtunk tőle a helyi kultúráról, a palesztin-jordán-izraeli viszonyokról, az itt élő népekről és úgy egyáltalán mindenről Jordániával kapcsolatban. Sokat kirándultunk vele és nem bántuk meg, pedig a kapcsolatunk csak egy szálloda transferrel indult. A helyiek elég "arabosan" vezetnek, ezért sem bántuk meg, hogy az eredeti terveink ellenére nem béreltünk autót, hanem egy helyivel jártuk be Jordániát. Lehet, hogy látszatra így többet fizettünk, de időben és információban nagyon sokat nyertünk és támogattunk egy helyi céget és egy családot. Ami szerintünk nagyon fontos! Jordániának több marketing kell, mert gyönyörű, nagyon változatos, Petra csak egy a sok látnivaló közül, de sajnos sokan csak azért mennek oda nagyon rövid időre. Ha tehetitek menjetek el és élvezzétek a helyi kultúrát. A nők teljesen szabadon, mindenféle kendő, vagy iszlám vallás szerinti öltözék nélkül járhatnak, ki hogy akarja. Még családokon belül is mindenki tetszése szerint dönt, hogy mit visel. Így a túristákra is ez érvényes természetesen. Az Arab-öböl melleti országokhoz képest ezt itt jó volt látni. Mi jártunk közvetlenül a szír határ mellett is (Irbid), meglátogattunk egy szuper egyetemi campust. A szír menekültek a járdánokkal együtt dolgoznak, laknak, próbálnak normális életet élni. Sehol sem kellett félnünk, minden biztonságos volt. Rendőrök vannak az utakon, de jobbára csak gyorshajtásért állítanak meg. Egyetlen katonát láttunk az egész út alatt, a Jordán folyónál, ahol 5 méterre volt Izrael. Mindenkinek ajánljuk Jordániát.


Csordás Mária, 2018. 10. 17. 11:09
Nekem Holt-tenger volt az álmom ami valóra vált.A szálloda ahol meg szálltunk az nem a luxusra vágyóknak készült de személyzet kedves és segítő kész.A reggeli és a vacsora nagyon finom volt és bőséges.A szállodában a reggelihez van csak folyadék,víz gyümölcslé,kávé tea.A szobákba minden nap takarítanak és a kávé és tea főzéshez vizet készítenek be.Amúgy egy palack 1.5 literes ásvány víz kb.3euro


Veres Rita, 2018. 05. 08. 11:26
Csodálatos 10 napot töltöttünk Jordániában, amolyan hátizsákosan. Ammanba érkeztünk (Alitalia), a Cliff Hostelben szálltunk meg, jószívvel ajánlom, a recis bácsik nagyon segítőkészek, az autót is rajtuk keresztül béreltük és minden teljesen rendben volt. Bejártuk az országot amennyire időnk engedte, amiket mindenképp ajánlok: Petra (2 nap) Wadi Mujib (viziszandál!), Mount Nebo (panoráma), Wadi Bin Hammad, Wadi Rum (Jeep túra). Wadi Rum-ban itt szálltunk meg: https://www.facebook.com/desert.sand.camp/ mindenképp ajánlom, mert extrán szuper hangulatos és mert Altaji Bassam Samir nagyon jól beszél magyarul és nagyon segítőkész. Én még itthon cseteltem vele és jó ötleteket kaptam. Jordánia teljesen biztonságos, semmi negatív nem történt, nem betegedtünk le (csapvizet azért nem ittunk, fogat mostunk vele) a helyiek nagyon barátságosak, segítőkészek és egyáltalán nem tolakodóak. Csak ajánlani tudom Jordániát! :-)


Pekker Alexandra, 2017. 11. 17. 14:17
Egy nagy vágyam teljesült az idén amikor Jordániában tölthettünk el egy hetet! Csodálatos ország,fantasztikus tájak, segítőkész, barátságos emberek! Külön köszönet Altaji Bassam Samirnak aki a Wadi Rum sivatagban lévő Desert Sand Camp https://m.facebook.com/desert.sand.camp/ nevű tábor tulajdonosa! Nagyon segítőkész és jól beszél magyarul! Lehetőségünk volt megtapasztalni , hogy milyen egy sivatagi éjszaka. Napközben terepjáróval bejártuk a környéket...a naplementét kellemes teázás mellett csodálhattuk meg.Visszaérve a táborba finom vacsorával vártak minket.Az estét táncal ..mulatozással zártuk. A tábor tiszta ..a sátrak kényelmesek,az ételek finomak...a vendéglátóink mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat! Aki Jordániába tervezi a nyaralást.. ezt az élményt ne hagyja ki! Ha bármilyen segítség , információ kell Altaji Bassam Samirhoz( https://www.facebook.com/altaji.b.samir , mobil telfon : +962796561237)bizalommal lehet fordulni! Köszönünk még egyszer mindent..egy igazi élmény volt!!!


Segesváry Krisztina, 2017. 10. 12. 13:22
A Wadi Rum sivatagban a Desert Sand Camp nevű beduin tábor tulajdonosa Altaji Bassam Samir, aki magyar egyetemre járt, magyar felesége van, remekül beszél magyarul.A telefonszáma:00962796561237. Hívjátok bizalommal, segíteni fog :)
Érdemes eltölteni ott egy napot,vagy többet is :)


Segesváry Krisztina, 2017. 10. 11. 11:04
Először is köszönet a fenti tájékoztatóért, sokat segített a nagyszerű utazásunk megszervezésében.
Jordánia nagyon békés muszlim állam, ahol muzulmánok és keresztények nagyon jól megférnek egymás mellett,és erre nagyon büszkék.
Soha nem voltam olyan még olyan országban(Távol-Keletet is beleértve), ahol ennyi kedves, szelíd, segítőkész, mosolygós emberrel találkozhattam.
Végezetül hadd lobbizzak két ember mellett, akiknek több-kevesebb magyar kötődése van, és akik a legtöbbet tették hozzá ahhoz, hogy feledhetetlen élményben legyen részünk:
Az egyik Altaji Bassam Samir, aki magyar egyetemre járt, magyar felesége van, remekül beszél magyarul. A Wadi Rum sivatagban a Desert Sand Camp nevű beduin tábor tulajdonosa, ahol eltöltöttünk egy éjszakát, miután keresztbe-kasul bejártuk a sivatagot a munkatársa által vezetett terepjáróval(nem csak úgy szőrmentén, ahogy az utazási irodával tettük első nap).A tábor szuper,tiszta és kényelmes, gyönyörű helyen fekszik, Bassam mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat.A tradícionális ételt, a mansafot is megkóstolhattuk, és bizony, isteni!
A tábor linkje:
https://www.tripadvisor.co.hu/Hotel_Review-g303973-d7034107-Reviews-Desert_Sand_Camp-Wadi_Rum_Al_Aqabah_Governorate.html
A másik Ahmed AlFarahed, taxis Aquabában, beutaztuk vele fél Jordániát,korrekt, pontos, cuki a magyarja, jól beszél angolul, és ha sokat utaztok, megtanít arabul is :)
Aqabában a Double Tree Hilton előtt szokott posztolni, de a 00962 779584238 számon felhívható. (Bárkit megkértünk, legyen az recepciós,taxis vagy egy kávézó pincérje, szívesen felhívott nekünk helybéli számot a saját telefonjáról, nem kellett 800 forintos percdíjért hívni senkit.)
Végül, egy fontos infó: ha Travel Service légitársasággal utaztok, 15kg a súlyhatár, viszont nem nagyon foglalkoznak a betartásával. Bizonyára ezzel kompenzálják a nem túl nagy egy főre jutó helyet a repülőn :)) Ha ennek az infónak birtokában lettünk volna, több kiló magmixszel töbebt hoztunk volna haza( Aqabában nagyon jó áron kapható mandula-kesu, és társai szólóban, vagy mixként)
Jó utat mindenkinek!


Gerdei Kati, 2017. 07. 03. 13:24
Az utcai árusoktól vett kaját (gyros) nem annyira ajánlanám, olyan rezisztens campylobactert hoztam haza, hogy a sokat látott ÁNTSZ-dolgozók is csodájára jártak...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon