ÚTIKRITIKA.HU / Jordánia


Jordánia

Jordánia dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Jordánia - Utazás

.

A Ryanair 2021 május 3-tól hetente kétszer közlekedik Budapest és Amman között. A repülési idő kb. 3 óra 20 perc.

2021. május 19.

Magyar állampolgárok beutazhatnak Jordániába. A beutazás feltételei: egészségügyi nyilatkozat, negatív PCR teszt, esetleges COVID ellátás költségeit is fedező egészségbiztosítás, „Aman” applikáció letöltése

Kell teszt. Az országba történő beutazás egyik feltétele az érkezést megelőző három napon belül elvégzett, negatív PCR teszt igazolásának felmutatása, melyet érkezéskor a repülőtéren újabb tesztelés követ, költsége 28 JOD.

Nem kell regisztálni, de szükséges egy egészségügyi nyilatkozat kitöltése, melyet induláskor, a check-in pultnál kell az utasnak leadnia. A beszállókártya kiadása a nyilatkozat kitöltéséhez és leadásához kötött.

Oltás-oltási kötelezettség nincs. A beoltottság nem mentesíti a beutazót a PCR tesztkötelezettség alól. Az elfogadott oltási igazolást illetően egyelőre nincs konkrét tartalmi szabályozás, jelenleg is zajlanak az egyeztetések.

e) Karanténkötelezettség nincs, kivétel ha, az érkezéskor elvégzett tesztelést követően pozitív teszteredmény mutató személyeket egészségi állapotuk függvényében karantén kórházba szállítják, vagy 10 napos házi karantént rendelnek el számukra.


Jordánia dióhéjban

 • Jordánia jó közbiztonságú, konszolidált politikai helyzetű, békés ország, a térség (Szíria, Izrael, palesztin területek, Irak) konfliktusai nem érintik a turista utazását. Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelők. Akár tapasztalatlanabb utazók is vállalkozhatnak Jordánia meglátogatására, persze tanácsosabb szervezett, csoportos formában utazni.
 • Magyar állampolgároknak kell vízum Jordániába. Bővebb információs a vízum típusokról és a szükséges dokumentumokról: Vista - vízumügyintézés. Jordániába csak olyan útlevéllel lehet utazni, ami az ottani tartózkodás végétől számított 6 hónapon belül még érvényes. Feltétlenül, még az utazás tervezésének fázisában bele kell kukkantani az útlevelünkbe, hogy ezt ellenőrizzük!
 • Jordánia elhagyásakor fejenként 10 jordán dinár kilépési illetéket kell fizetni.
 • Időeltolódás: magyar idő+1óra.
 • Jordániai utazáshoz nem szükséges, nem kötelező semmilyen védőoltás, ugyanakkor a csapvíz fogyasztása nem ajánlott!
 • Jordániában az árszint a magyarhoz hasonló. Néhány dolog kicsit drágább, más meg olcsóbb. A szállodákon belüli extra fogyasztás az igazán drága.
 • Jordánia Szíriával, Irakkal, Szaúd-Arábiával és Izraellel határos ország, délen Aqabánál van egy rövidke (26 kilométeres) partvonala a Vörös-tengeren. Az arab ország 89 342 négyzetkilométer, tehát némileg kisebb, mint Magyarország. A lakosság 10,2 milliós (2021-es becslés), feltehetően a menekülteket is számolva), tehát a népsűrűség viszonylag ritkás. Az ország államformája: királyság. A fővárosban, Ammanban és vonzáskörzetében 2,8 millióan laknak. Jordániában a hivatalos nyelv az arab.
 • Éghajlatilag nagyon eltérő területei vannak. Figyelembe véve, hogy a fő látnivalók egymáshoz képest elszórtan helyezkednek el, Jordánia meglátogatása szempontjából az ideális időzítés a március-május és az október-november. Nyáron az 50 fokot megközelítő forróság is gyakran előfordul, és csaknem lehetetlen ilyen körülmények között turistáskodni.
 • Északnyugati részén november és március között nagyon csapadékos, a tél elég hideg. Januárban, februárban hó is eshet Ammanban vagy a Petránál. A déli és a keleti országrészek sivatagosak, a tél nagyon enyhe, a nyarak nagyon forrók, kevés a csapadék. Aqaba-nál a tengervíz télen sem hidegebb 20 foknál. A Holt-tengernél egész évben kellemes a klíma.
 • Havi nettó átlagfizetés: 179 ezer forintnak megfelelő jordán dínár (2021)
 • Leggyakoribb vezetéknév: Allah
 • Ramadán 2021-ben: április 12 - május 11

,, Senkinek nem javaslom az utazást ebben az időben. Enni, inni nem tudsz venni reggeltől estig. Ha esetleg van egy szendvicsed, vagy egy fél literes vized és az utcán egy sarokban megpróbálod elfogyasztani, rádszólnak. Inkább menjetek más időben."

 • Jordánia felületes megismeréséhez is szükség van minimum egy hétre. Ammanból Aqabába autóval, busszal az út kb. 4 óra; Ammanból a Holt-tenger másfél óra az út, a Holt-tengertől Petra kb. 2 óra, Ammanból Petra 3-4 óra az autóúton.

Fő látnivalók és nevezetességek:

 • Elsősorban Petra, a sziklaváros
 • Wadi Rum a sivatagban
 • A Holt-tenger
 • Amman, a főváros
 • Tengeri fürdőzéshez a Vörös-tengeri Aqaba

Az UNESCO kulturális világörökségének részei Jordániában:

 • Petra
 • Quseir Amra
 • Um er-Rasas (Kastron Mefa’a)
 • Wadi Rum védett terület (természeti örökség része is)

Időjárás

Jordánia időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Hördüljön fel bárki ezen, de nekem: Petra sziklaváros sokkal nagyobb élmény volt, mint a kairói piramisok vagy akár Luxor-ban a Királyok völgye, csúcsélmény!
 2. Amikor Petrában egy 10 év körüli lejmolós helyi kislány azt mondta nekem magyarul, hogy szépek a szemeim, pedig éppen sötét napszemüveg volt rajtam
 3. Nyugis ország a turistának, nincs semmi para, teljesen barátságos ország, itt még zugárusok is nagyon ritkán zaklatják a külföldit
 4. Hogy az uralkodójuk alapvetően békét tud tartani, és nem hőzöngenek sokat egy ilyen veszélyes térségben
 5. Kellemesek, kedvesek, higgadtak a helyi emberek
 6. Olcsó, ha a turista nem csak a turistás helyeken hajlandó étkezni
 7. Van sok kulturált, higiénikus étterem
 8. Jó volt két napot (egy hoteléjszakát) tölteni a Holt-tengernél
 9. Nagyon változatos, kontrasztos földrajzilag, domborzatilag
 10. Wadi Rum-ban a sivatag elképesztő csendje és az égen a feltűnően sok csillag

Nem tetszett

 1. Nyáron a hőség fejbe veri az embert
 2. A sivatagos táj hamar unalmassá válik, hiányzik a turistának a zöld szín
 3. Minden férfi cigizik, mindig és mindenhol
 4. Egyes helyek nagyon szemetesek
 5. Egyes sivatagi kirándulások folyamán sok a látvány szempontjából az üresjárat
 6. Aqaba falatnyi tengerpartja nem tud sokat kínálni
 7. A pia roppant drága
 8. Amman nem annyira izgalmas hely, túl lassúnak, komótosnak tűnik ott az élet
 9. Petra meglátogatásánál annyi pénzt kicsábítanak a turisták zsebéből, amennyit csak lehet
 10. A hegyi utakon aggódik az ember, vajon a buszvezető elég óvatos-e
 11. A Holt-tenger partja: A fürdés a részemről elmaradt, de nem bánom. Olyan mocsok volt a parton mindenütt, hogy nem voltam hajlandó bemenni a vízbe. Pedig, aki ismer, az tudja, hogy nem vagyok finnyás. De ez minden képzeletet felülmúl. Ehhez foghatót csak Szenegálban és Haitin láttam. Nem Is tudom, hogyan lehet így élni? (Vörös Jancsi, 2021. október)

Vélemények

"Jordániában, ami a legjobban lenyűgözött Petra csodáján kívül, az a helyi emberek elképesztő vendégszeretete, szelídsége. Alig tapasztalható itt olyan, hogy a turistát kellemetlenül zaklassák ezzel-azzal az utcán. Az egyik legkellemesebb arab ország, azok közül, ahol eddig jártam. Márpedig sok arab országban jártam. Beszélgettünk helyiekkel és mindegyikük imádattal és hatalmas tisztelettel beszélt a királyukról." (T.L., 2015)


,, Első pillantásra (főleg aki Ammanba érkezik) elég elmaradott országnak tűnik. Omladozó házak, hatalmas járdaszegélyek, töredezett járdák, amiknek a közepén fut a fasor és a villanyoszlopok, ezáltal alig lehet használni. Az autópálya mente tele szeméttel. Persze 1-2 nap után megszokja az ember. Aqaba már modernebb, tisztább. A lakók kedvesek, segítőkészek. Teljesen biztonságos ország, még este is. Kicsit káoszosan vezetnek, az indexet ritkán használják. Zebránál nem állnak meg, még piros lámpánál se mindig, így körültekintően kell közlekedni. Egyetlen dolog, ami nem tetszett, hogy mindenhol dohányoznak. Még az étteremben, sőt, a taxiban is, anélkül, hogy megkérdeznék az utasokat, nem zavarja-e őket. Mindent egybevetve aki érdeklődik a kultúra és a sivatagi világ iránt, mindenképp látogasson ide. " (l.l., 2020)

Jordánia - Holt-tenger és sivatag - Jordán körút - angol nyelvű

Olvasmányos linkek

"Ezek után ideje volt egy kis fürdőzésnek a Holt-tengerben. Az árak eléggé mellbevágóak voltak, ugyanis gyakorlatilag nincsen szabadon megközelíthető szabad strand. Először a Mövenpick szálloda árait néztük meg, ahol fejenként 30 JD lett volna a belépő, kicsivel arrébb 15, míg végül megtaláltuk a helyiek strandját, ahová 10 JD volt a belépő. Ezek után a Széchenyi nem is olyan drága. Itt kezdtük el egy kicsit a lehúzást érezni, a helyiek belépője 3,5 JD volt, de hiába próbálkoztam be vele, nem adtak. Így is mi voltunk az egyetlen európaiak a strandon, asszonyt fotózták is rendesen a helyiek. A víz meglehetősen koszos és iszapos, de tényleg hangulatos. Szedtünk sok iszapot is, magunkat is telepakoltuk vele, haza is hoztunk, csak megfelelő szállítóeszközünk nem volt, egy ásványvizes pillepalackba próbáltam begyömöszölni, amíg meg nem untam. (2010)" forrás


"Aqaba: A megérkezés után a város gyors felfedezésére indultunk. A szállodából kilépve szinte azonnal a főutca forgatagába csöppentünk, aminek minden kicsi mozzanata újdonság és különleges az európai ember számára: a nők nagy része az iszlám szabályoknak megfelelően, a hőséggel dacolva, hosszú ruhába, fátylakba vagy éppen csadorba burkolózva, szinte egész testüket elfedő "szemérmes viseletben" közlekedik. Nem veszik szívesen, szégyenlősen elfordítják fejüket, ha fényképezni próbálják őket. A városban évek óta jelenlévő turizmus révén elfogadják az európaiak merőben más, könnyed öltözködését. Az utcán nagyon sok turistával nem találkozunk, de előfordul a francia, olasz, időnként a német és persze a magyar szó. (2009)" forrás


"Hatodnap leutaztunk Wadi Rum kősivatagba. Ismerős beduin testvérekkel szerveztem le a jeep túránkat. Homok dűnéket, kilátó pontokat, kőhidakat másztunk. Arab zenére táncoltunk, ugrabugráltunk, majd egy kicsit csöpögős naplemente után megérkeztünk a beduin sátrainkhoz. Megízleltük a zareb tradicionális Jordán ételt. Ennek elkészítése hosszabb folyamat: homokban kiásnak egy lukat, beleteszik az izzó parazsat, ráültetik a zöldségeket, csirkehúst, majd lefedik és homokkal leszigetelik. Tehát egy sütőt hoznak létre a sivatagban. Majd mikor már jól átsült, kiássák és tálalják. (Birkahúsból hasonló módon készítik a manszafot) Reggel a csapat többsége tevére ült, így döcögtünk vissza bő két óra alatt Rum faluba. A szerencsésebbek maguk irányíthatták a tevét. A "free ride" dromedárokkal versenyeztünk is egy kicsit." (forrás: modernnomad.hu - Beduin, arab vagy nabateus lennél?)


"Szóval az étteremben bőségesen és finomakat ettünk, csak a változatosság szenvedett csorbát, mert hamar megismertük a levesek, saláták és húsételetek (csirkesült, hal), köretek (rizs, burgonya) teljes ottani, nekünk szánt választékát: felváltva, kétnaponta majdnem ugyanazt kaptuk. Ettől eltekintve kellemes meglepetés volt az étkezés, mert az egész napos programok előtt és után jóízűen és bőségesen étkezhettünk. Így a városi pecsenyesütőknél nem is próbálkoztunk, a házi, szállodai konyha biztonságosabbnak tűnt. Ami az ivóvizet illeti, a csapvizet még fogmosásra sem ajánlják (bár időnként megfeledkezik az ember erről), a mindenütt kapható ásványvizek viszont nagyon olcsóak és egyéb palackozott italok is nagy választékban vásárolhatóak úton-útfélen, elfogadható áron.

A boltok még pénteken és szombaton (az ottani szabadnapok) is nyitva vannak a turistaövezetekben. Szeszes italokat is lehet vásárolni a városban. Aqaba - különleges privilégiumként, a turizmus fejlesztése végett - vám- és adómentes övezet (a városba vezető utakon, a kialakított komoly vámhatáron ellenőrzik a helyi lakosokat, úgy vettem észre a turistabuszokkal nem szöszmötölnek különösebben), ennek megfelelően a bolti árak állítólag kedvezőbbek itt, mint más jordániai városokban." forrás


"Jordániában majd mindenki pöfékel. A szigorú korlátozásokhoz szokott amerikai és nyugat-európai dohányosok meglepve tapasztalják, hogy szinte bárhol rá lehet gyújtani. A vízipipa se ment ki a divatból, a bazárban négy-öt dinárért beszerezhető. Ne lepődjünk meg: a hozzá való dohány erősen illatosított.

 • A méregerős kávét apró csészében szolgálják fel. A hagyományos mentateát általában előre édesítik. (Isteni!) Az arabok nagyon vendégszeretők: előszeretettel invitálják meg újdonsült ismerőseiket is egy kávéra a boltjukba vagy akár az otthonukba. Nem illik visszautasítani a meghívást!

 • Az üzletek reggel kilenctől este nyolcig tartanak nyitva, de a déli hőség idején egy-két órára bezárnak.

 • Az arany és az ezüst jóval olcsóbb, mint nálunk. Ne felejtsünk el alkudni: ez Jordániában alapvető része a vásárlás ceremóniájának.

 • A mediterrán éghajlatnak köszönhetően egész évben jó az idő. A nyár forró és száraz, ezért elsősorban a vízparti üdüléshez kedvező, a tavasz és az ősz nagyon kellemes, húsz fok körüli átlaghőmérséklettel, igazán hidegre pedig télen se számítsunk: akár januárban is lehet fürdeni a Vörös- vagy a Holt-tengerben

forrás


"Ami Egyiptomnak a piramisok, Indiának a Taj Mahal, az Jordániának Petra ősi városa. A homokkő sziklákból kifaragott homlokzatok, sírok, belső terek a sivatagi törzsek gazdagságának és kifinomult művészi érzékének bizonyítékai. Nemcsak az emberi alkotások de már a természeti környezet is egészen rendkívüli. Az embernek akkor marad tátva a szája először, amikor elindul a város kapuját átlépve a szűk, magasan a fejek fölé magasodó szurdokon keresztül a város felé. Amikor aztán egyszer csak a girbegurba természetes folyosó végén először megpillantjuk a híres kincstár homlokzatát, no akkor, azért beleborzongunk a látványba. Az ugyanis semmivel sem kevésbé szép az életben, mint a mindannyiunk által ismert fotókon. A világ csodái már csak ilyenek." forrás

"Az első meglepetés akkor ért bennünket, amikor nagyon rövid utazás után meg kellett állnunk vámvizsgálatra. Mint kiderült, Aqaba az országon belül vámszabadterület, és ki-belépéskor át kell esni a rövid (nekünk) procedúrán. A kb. 2 órás út alatt kitűnő idegenvezetőnk sok érdekeset mesélt Jordánia történelméről, az itt élők életéről, Mózesről, a Nébó hegyről. Petra, a Nabateusok sziklavárosa egyszerűen lenyűgöző volt! Ugyan a 6 km séta nem kis feladat, de nagyon megéri! Igaz, néha ugráltunk a lovaskocsik, lovak, szamarak elől, ugyanis a gyalogosoknak nincs elsőbbsége, a lovaknak szamaraknak, tevéknek pedig nincs sebességkorlátozása. Sajnos lett volna még sok látnivaló, de az idő rövidsége miatt nem mertük bevállalni.

A Holt-tenger a szívünk csücske, valami csoda a vize, az iszapja, a partján a gyönyörű sókristályok, nekem mindig azt juttatják eszembe, hogy mi lesz, ha nemsokára eltűnik ez csoda. Nagyon sokat fogunk veszíteni, az biztos! A fürdés az első pillanatokban megrendítő volt, mert a horzsolások a roppant sós vízben a csillagokat is a szemünk elé varázsolták kora délután. 10 perc múlva viszont eltűnt a fájdalom, sőt a sebek is beszáradtak. Jöhetett a bőrt szépítő, reumát, izületeket gyógyító iszapfürdő. Nem, nem vagyunk disznók, ahogy a nagy okosok írták a képemhez, hanem ismerjük a gyógyiszap jótékony hatásait.

Az igazság az, hogy a Holt tenger vize ebben a napszakban nagyon meleg volt, egy esti fürdőzés (már volt benne részünk) sokkal nagyobb élvezetet jelent. A Nébó hegyi kirándulás azt adta amit elvártunk. Szinte megelevenedett a Biblia, Mózes itt pillantotta meg az Ígéret földjét és itt halt meg. (2014)" forrás


,, Jordánia egy szenzációs ország, és egy biztonságos gyöngyszem a viharokkal és konfliktusokkal teli Közel-Kelet obskúrus világában. Ha valaki szeretne elmerülni az arab kultúra és a mesés Kelet misztikus világában, miközben biztonságos és kényelmes körülmények között akar csavarogni, és azt sem bánja, ha közben hihetetlenül kedves, figyelmes és vendégszerető emberekkel találkozik, akkor a válasz: Jordánia! (i.m.r., 2020)

A fotóegyveleg alatt/után érdemes belenézni a kommentekbe is!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Fikatours, 2019. 05. 20. 19:44
Jordánia az objektivitás mellőzésével:
https://fikatours.blogspot.com/2019/05/jordania.html


Tálas Csilla, 2019. 02. 26. 12:58
Jordánia nagyon szép, változatos és teljesen biztonságos ország. Gyorsan könnyen és viszonylag olcsón elérhető. Az időjárás nagyon változó (főleg februárban), mi tapasztaltunk majdnem nyári meleget (Holt-tenger), tavaszt, esőt, jeget, havat (a hegyekben). Az emberek nagyon barátságosak és segítőkészek. Nem nyomulnak rád még a túrista helyeken sem. Az ország nem olcsó, de simán megfizethető. Szeretnek alkudni. Teljes szívből ajánlom a www.al-fairoz.com ammani céget autóbérlésre, taxira, transferre, és bármilyen kiránduláshoz. Bassam Abu Sharif (+962776282820 és WhatsApp-ot használ főleg), aki a mi sofőrünk, guide-unk, hadtáposunk :) és minden kérdésre a válaszunk volt, egy rendkívül sokat látott tapasztalt ember és nagyon közvetlen. Nagyon sokat megtudtunk tőle a helyi kultúráról, a palesztin-jordán-izraeli viszonyokról, az itt élő népekről és úgy egyáltalán mindenről Jordániával kapcsolatban. Sokat kirándultunk vele és nem bántuk meg, pedig a kapcsolatunk csak egy szálloda transferrel indult. A helyiek elég "arabosan" vezetnek, ezért sem bántuk meg, hogy az eredeti terveink ellenére nem béreltünk autót, hanem egy helyivel jártuk be Jordániát. Lehet, hogy látszatra így többet fizettünk, de időben és információban nagyon sokat nyertünk és támogattunk egy helyi céget és egy családot. Ami szerintünk nagyon fontos! Jordániának több marketing kell, mert gyönyörű, nagyon változatos, Petra csak egy a sok látnivaló közül, de sajnos sokan csak azért mennek oda nagyon rövid időre. Ha tehetitek menjetek el és élvezzétek a helyi kultúrát. A nők teljesen szabadon, mindenféle kendő, vagy iszlám vallás szerinti öltözék nélkül járhatnak, ki hogy akarja. Még családokon belül is mindenki tetszése szerint dönt, hogy mit visel. Így a túristákra is ez érvényes természetesen. Az Arab-öböl melleti országokhoz képest ezt itt jó volt látni. Mi jártunk közvetlenül a szír határ mellett is (Irbid), meglátogattunk egy szuper egyetemi campust. A szír menekültek a járdánokkal együtt dolgoznak, laknak, próbálnak normális életet élni. Sehol sem kellett félnünk, minden biztonságos volt. Rendőrök vannak az utakon, de jobbára csak gyorshajtásért állítanak meg. Egyetlen katonát láttunk az egész út alatt, a Jordán folyónál, ahol 5 méterre volt Izrael. Mindenkinek ajánljuk Jordániát.


Csordás Mária, 2018. 10. 17. 11:09
Nekem Holt-tenger volt az álmom ami valóra vált.A szálloda ahol meg szálltunk az nem a luxusra vágyóknak készült de személyzet kedves és segítő kész.A reggeli és a vacsora nagyon finom volt és bőséges.A szállodában a reggelihez van csak folyadék,víz gyümölcslé,kávé tea.A szobákba minden nap takarítanak és a kávé és tea főzéshez vizet készítenek be.Amúgy egy palack 1.5 literes ásvány víz kb.3euro


Veres Rita, 2018. 05. 08. 11:26
Csodálatos 10 napot töltöttünk Jordániában, amolyan hátizsákosan. Ammanba érkeztünk (Alitalia), a Cliff Hostelben szálltunk meg, jószívvel ajánlom, a recis bácsik nagyon segítőkészek, az autót is rajtuk keresztül béreltük és minden teljesen rendben volt. Bejártuk az országot amennyire időnk engedte, amiket mindenképp ajánlok: Petra (2 nap) Wadi Mujib (viziszandál!), Mount Nebo (panoráma), Wadi Bin Hammad, Wadi Rum (Jeep túra). Wadi Rum-ban itt szálltunk meg: https://www.facebook.com/desert.sand.camp/ mindenképp ajánlom, mert extrán szuper hangulatos és mert Altaji Bassam Samir nagyon jól beszél magyarul és nagyon segítőkész. Én még itthon cseteltem vele és jó ötleteket kaptam. Jordánia teljesen biztonságos, semmi negatív nem történt, nem betegedtünk le (csapvizet azért nem ittunk, fogat mostunk vele) a helyiek nagyon barátságosak, segítőkészek és egyáltalán nem tolakodóak. Csak ajánlani tudom Jordániát! :-)


Pekker Alexandra, 2017. 11. 17. 14:17
Egy nagy vágyam teljesült az idén amikor Jordániában tölthettünk el egy hetet! Csodálatos ország,fantasztikus tájak, segítőkész, barátságos emberek! Külön köszönet Altaji Bassam Samirnak aki a Wadi Rum sivatagban lévő Desert Sand Camp https://m.facebook.com/desert.sand.camp/ nevű tábor tulajdonosa! Nagyon segítőkész és jól beszél magyarul! Lehetőségünk volt megtapasztalni , hogy milyen egy sivatagi éjszaka. Napközben terepjáróval bejártuk a környéket...a naplementét kellemes teázás mellett csodálhattuk meg.Visszaérve a táborba finom vacsorával vártak minket.Az estét táncal ..mulatozással zártuk. A tábor tiszta ..a sátrak kényelmesek,az ételek finomak...a vendéglátóink mindent megtettek, hogy jól érezzük magunkat! Aki Jordániába tervezi a nyaralást.. ezt az élményt ne hagyja ki! Ha bármilyen segítség , információ kell Altaji Bassam Samirhoz( https://www.facebook.com/altaji.b.samir , mobil telfon : +962796561237)bizalommal lehet fordulni! Köszönünk még egyszer mindent..egy igazi élmény volt!!!


Segesváry Krisztina, 2017. 10. 12. 13:22
A Wadi Rum sivatagban a Desert Sand Camp nevű beduin tábor tulajdonosa Altaji Bassam Samir, aki magyar egyetemre járt, magyar felesége van, remekül beszél magyarul.A telefonszáma:00962796561237. Hívjátok bizalommal, segíteni fog :)
Érdemes eltölteni ott egy napot,vagy többet is :)


Segesváry Krisztina, 2017. 10. 11. 11:04
Először is köszönet a fenti tájékoztatóért, sokat segített a nagyszerű utazásunk megszervezésében.
Jordánia nagyon békés muszlim állam, ahol muzulmánok és keresztények nagyon jól megférnek egymás mellett,és erre nagyon büszkék.
Soha nem voltam olyan még olyan országban(Távol-Keletet is beleértve), ahol ennyi kedves, szelíd, segítőkész, mosolygós emberrel találkozhattam.
Végezetül hadd lobbizzak két ember mellett, akiknek több-kevesebb magyar kötődése van, és akik a legtöbbet tették hozzá ahhoz, hogy feledhetetlen élményben legyen részünk:
Az egyik Altaji Bassam Samir, aki magyar egyetemre járt, magyar felesége van, remekül beszél magyarul. A Wadi Rum sivatagban a Desert Sand Camp nevű beduin tábor tulajdonosa, ahol eltöltöttünk egy éjszakát, miután keresztbe-kasul bejártuk a sivatagot a munkatársa által vezetett terepjáróval(nem csak úgy szőrmentén, ahogy az utazási irodával tettük első nap).A tábor szuper,tiszta és kényelmes, gyönyörű helyen fekszik, Bassam mindent megtett, hogy jól érezzük magunkat.A tradícionális ételt, a mansafot is megkóstolhattuk, és bizony, isteni!
A tábor linkje:
https://www.tripadvisor.co.hu/Hotel_Review-g303973-d7034107-Reviews-Desert_Sand_Camp-Wadi_Rum_Al_Aqabah_Governorate.html
A másik Ahmed AlFarahed, taxis Aquabában, beutaztuk vele fél Jordániát,korrekt, pontos, cuki a magyarja, jól beszél angolul, és ha sokat utaztok, megtanít arabul is :)
Aqabában a Double Tree Hilton előtt szokott posztolni, de a 00962 779584238 számon felhívható. (Bárkit megkértünk, legyen az recepciós,taxis vagy egy kávézó pincérje, szívesen felhívott nekünk helybéli számot a saját telefonjáról, nem kellett 800 forintos percdíjért hívni senkit.)
Végül, egy fontos infó: ha Travel Service légitársasággal utaztok, 15kg a súlyhatár, viszont nem nagyon foglalkoznak a betartásával. Bizonyára ezzel kompenzálják a nem túl nagy egy főre jutó helyet a repülőn :)) Ha ennek az infónak birtokában lettünk volna, több kiló magmixszel töbebt hoztunk volna haza( Aqabában nagyon jó áron kapható mandula-kesu, és társai szólóban, vagy mixként)
Jó utat mindenkinek!


Gerdei Kati, 2017. 07. 03. 13:24
Az utcai árusoktól vett kaját (gyros) nem annyira ajánlanám, olyan rezisztens campylobactert hoztam haza, hogy a sokat látott ÁNTSZ-dolgozók is csodájára jártak...


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon