ÚTIKRITIKA.HU / Amman

Amman

Ammanról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Ókori romok|Egyéb látnivalók| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Ammanról dióhéjban

Lakosság (2022-ben): 2,2 millió

l.v. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A város látványosan dimbes-dombos. 17 dombja van.

Nem tetszett

1.

Vélemények

A főváros felfedezését nem szabad kihagyni, szép a város fekvése, kellemesebb, mint a legtöbb arab főváros. Érdemes megnézni a király autómúzeumát, a Citadellát, és a mecseteket (a palesztin városrészben van egy nagyon mutatós).

----------

,, Ammán egy nagy káosz. A város urbanisztikai elrendezése is megérne egy kisebb tanulmányt. Minden hegyére-hátára építve, főleg a belváros azon részén, ahol a szállásunk volt. Mobil- és ruhaüzletekből annyi, mint csillag az égen. Valószínű az Európából összelopott telefonokat itt próbálják eladni. Higiéniára és a tisztaságra nem nagyon adnak. Egyszóval annyira putri, hogy már szép és kívánod, de ilyenkor döbben rá az ember és kezdi értékelni, hogy milyen jól is élünk mi idehaza.

Másnap: Teljesen ámultunk, mikor a városi gettóból kiszabadulva palota nagyságú házak magasodtak ki a jordán földből, luxus autók és Miamiba illő utcák. Élvezet volt kocsikázni a környéken. Van itt pénz, csak nem ott, ahol a szállásunk található. (felvidekicsavargok.eu, 2019)" forrás


,, Érdemes felkeresni a helyi piacokat, ahol az arab árusok a legkülönfélébb portékáikat árulják, enni egy jó falafelt, végigsétálni belvároson, kifejezetten a Szivárvány utcán, valamint meglátogatni a Citadellát, ami pompás kilátást nyújt a városra.

Ha nem szeretnél a volán mögé ülni, töltsd le a CAREEM nevű alkalmazást a telefonodra, aminek segítségével potom pénzért eljuthatsz A-ból B-be. A megrendelést követően pár perc után felvesz egy sofőr, akinek készpénzben fizethetsz. (2019)" forrás


,, Az első napot Ammanban töltöttem ez a világ egyik legrégebb óta folyamatosan lakott városa. Tele híres látnivalókkal mint például az Ammáni római színház és a Citadella az ókori Herkules – Templom romjaival. Egy nap bőven elég hogy mindent megnézz. Szállásom egyszerű volt de a célnak megfelelt elhelyezkedése szuper a város központjában. A nyüzsgő város tele van éttermekkel és bazárokkal itt nem lehet unatkozni. (2019)" forrás

Odajutás

A nemzetközi repülőtér járművel kb. 40 percre van Amman belvárosától.

,, Bejutás a városba Amman repülőtérről:

Legolcsóbban a városba a Sariyah Airport Express busszal lehet eljutni. A North Bus Stationig közlekedik. A megálló rögtön a terminállal szemben található. A jegy ára 3,3 JOD, amit felszállás előtt a megálló melletti kis bódéban kell megvenni. A jegyen rajta van az indulás időpontja és aki nem a jó buszra száll, leszállítják. Kb óránként jár, de nincs kőbe vésve. Az út egy óra. A belvárosba nem megy teljesen be, így aki ott választ szállást, annak taxival kell utaznia tovább. A varost kelet-nyugat irányba keresztülszeli egy főút, ami 8 körforgalmat tartalmaz (1. circle, 2. circle, ...). Ezek alapján jól lehet tájékozódni. A busz megáll a 7.,6.,5., 4. circlenél. A 4-diknél célszerű leszállni, ez a 3-diktól kb 20 perc sétára van (ahol a szállásom volt).
Nincsenek konkrét kihelyezett buszmegállók, így visszafele a reptérre kicsit macerás busszal menni. Erre javaslom a taxit. Persze beszállás előtt érdemes alkudozni. Kettőnknek a taxi ugyanannyiba került, mintha busszal mentünk volna. :D Ugyanis nem tálaltuk a pontos "buszmegállót" a 7. circlenél, a taxisok meg úgy ugrottak ránk, mint keselyűk a legfinomabb húsra....Mivel semmi pénzünk nem volt már, csak a buszjegyre félretett összeg (7 JOD), elég reménytelennek tűnt, de mivel csak nem hagytak békén, megkérdeztem, mennyi lenne. 20-ról kezdtük, a másik már lement 15-re, a harmadik 12-re....Kezdett felcsillanni a remény, mivel a busz sehol, az idő meg fogyott. Végül feltártam a kártyáinkat, hogy csak ennyi pénzünk van. A kis öreg nagyon kedves volt, először elgondolkozott, aztán mosolyogva rávágta, hogy rendben. (l.l., 2020)

Időjárás

Ammannak négy évszaka van. Télen hideg van (még havazhat is), és nyáron nagyon meleg van. Ennek ellenére, ha el akarja kerülni a tömeget, a nyár és a tél jó választás lehet a látogatáshoz, mivel sok látogató és turistatömeg tavasszal és ősszel érkezik. Télen kabátra és rétges öltözködésre lesz szükséged, nyáron pedig, egy könnyű pulóverre, hátha hűvösek lesznek az esték. Tavasszal és ősszel a könnyed réteges öltözék a legjobb, mivel az időjárás napközben is hirtelen megváltozhat.

Szállás

Helyi közlekedés

Sajnos a városo belüli közlekedés nehézkesnek bizonyulhat, főleg ha zsúfolt buszra szállunk.  Jobb inkább gyalogolni, vagy Uberrel utazni. Van amúgy az Ubernek egy közel-keleti vltozata is, a Careem, s ez használható Ammanban is. Vannak simlis Uber-sofőrök, akik az előre jelzett összeghez képest többet próbálnak kicsiarni az utazóból. Az Uber-sofőrök valamicskét tudnak angolul, a Careem-sofőrök nem annyira. A Careem aműgy picit drágább, mint az Uber.

v.j. fotója

Étkezés

Keleti édességek (mégpedig, nagyon édesek) - v.j. fotója

gyömölcstömeg - K.-T. Gy. fotója

Kifőzde - K.-T. Gy fotója

Vásárlás

A ainbow Street-en vannak a főváros legmenőbb boltjai, sok ajándékbolt. Ezekben hiábavaló az amúgy szokványos alkudozás.

v.j. fotója

Kefija kendők - K.-T. Gy. fotója

Szórakozás

A Jabal Amman nevű negyedben a Rainbow Street-en van a legtöbb kávézó, bár, klub.

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

Ókori romok

v.j. fotói

Egyéb látnivalók

Abdullah király mecsetje - Elter Karcsi fotója

Husszein mecset a városközpontban - K.-T. Gy. fotója 

Manapság

Felhőkarcolók a háttérben - V. Jancsi fotója

Újságos kioszk - K.-T. Gy. fotója

Olvasmányos linkek

Domboldal szinte mindenhol - v.j. fotója

Fotóegyveleg

Ülésmód - l.v. fotója

Suszter - l.v. fotója

Elter Karcsi fotója

Ízlés kérdése - K.-T. Gy. fotója

Szövetbolt - K.-T. Gy. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon