ÚTIKRITIKA.HU / Lettország


hirdetes
Lettország

szállások

útikritikák


Lettország

Lettország - bevezető | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Liepaja - l. a. fotója


Lettország - bevezető

Lettül: Latvija, angolul: Latvia, németül: Lettland

Lettország, kelet-európai ország az Balti-tenger partján.északon Észtországgal, keleten Oroszországgal, délkeleten Fehéroroszországgal határos, valamint a déli részén Litvániával határos. Nyugaton pedig az Balti-tengerrel határos.

 • Lettország - Észtország és Litvánia társaságában - az úgynevezett balti államok egyike. (A három ország között egyébként nincs semmiféle formális államszövetség vagy hasonló, a balti államok inkább egy földrajzi fogalom.)
 • 64 589 négyzetméter a területe, tehát jóval kisebb Magyarországnál, ugyanakkor csupán 1,81 millióan lakják (2024-es becslés).
 • Lettország fővárosa a 742 ezres lakosságú Riga, ami 1103 kilométerre van Budapesttől.
 • 2014 januárja óta Lettországban az euró a fizetőeszköz.
 • Lettország tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak és része a Schengeni övezetnek. Magyar állampolgárok vízumnentesen utazhatnak, akár személyi igazolvánnyal is. 
 • Riga történelmi városközpontja az UNESCO kulturális világörökségének a része.
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 1078 euró - (Magyarország: 907 euró)
 • Lettországban a fogyasztói árak kb. 16 százalékkal magasabbak, mint Magyarországon.A sör 70-80 százalékkal drágább náluk! A taxi nálunk kb. 20 százalékkal drágább.
 • Nyáron hűvösebb az időjárás mint nálunk, azért a tenger és a tavak alkalmasak fürdőzésre. Fontos kiemelni, hogy az őszi időszaktól egészen kora tavaszig sokkal korábban sötétedik be az országban, ezért ajánlatos az utazásokat ennek figyelembevételével megtervezni. A tél hosszan tartó és hideg.
 • A világon a lett nők átlagtermete a legmagasabb: 170 cm. Összehasonlításképpen a 15 év feletti magyar nők átlagmagassága 164 cm.
 • Lettországban nem a foci, hanem a jégkorong a legnépszerűbb sport. A 2023-as világbajnokságon bronzérmesek voltak.
 • Lettoszág állandó lakóinak kb. 15 százaléka nem rendelkezik lett állampolgársággal. Ezek zömében orosz anyanyelvűek és a lett állam azon a címn tagadja meg tőlük az állampolgárságot, hogy a szovjet időkben telepítették be őket, azaz nem Lettországban születtek. Amúgy Lettország lakosságának kb. 36 százaléka orosz anyanyelvű. A többségi társadalom és köztük a viszony nem felhőtlen. Azonban van valami ami - kvázi - összeköti a letteket és az oroszokat: a VODKA szorgalmas fogyasztásának szokása. 
 • Lettország 1940-től 1991-ig a Szovjetunió része volt szövetségi tagállamként. Manapság a lettek nem szívesen gondolnak erre az időszakra, a lett anyanyelvűek körében elterjedt az oroszellenesség, még állami szinten is. A Puskinról elnevezett utcákat pl. átnevezték.
 • Lettországban kizárólag a lett a hivatalos nyelv. A fiatalok sokkal inkább beszélnek angolul mint oroszul. Az iskolákban az angol az első oktatott idegen nyelv.
 • A lettek a turisták irányában segítőkészek, vendégszeretők, mindazonáltal az idegenekkel való kommunikációban kimértségnek érezhetően visszafogottak, és nem mosolyognak illemszerű kötelezettséggel. A családon és a baráti körön belül egész más a módi.
 • A lett balti nyelv, nem szláv nyelv! Leginkább az észt és a litván nyelvek állnak közel hozzá.

Időjárás

Általános vélemény szerint a május és a szeptember közötti időszak az ideális Lettország meglátogatására. Arra azért figyelmeztetnünk kell, hogy speciel augusztus az év legcsapadékosabb hónapja e balti országban. Tavasszal és összel bármikor jöhet egy hűvösebb időszak.

Lettország időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A tisztaság (egy felmérés szerint Riga a legtisztább európai főváros)
 2. A várost átjáró tengeri levegő frissessége
 3. Riga szecessziós épületei
 4. Jūrmala látogatásra méltó
 5. A balti tengerpart természetessége, romlatlansága
 6. A málnás és áfonyás sütik
 7. Vidéken az őszi színek, és a falvak faházai
 8. A természetvédelem jól látható hatékonysága, sikeressége, a Gauja nemzeti park
 9. A Ventas Rumba, Európa legszélesebb vízesése
 10. A Liepaja nevű városka

Nem tetszett

 1. Kicsit unalmasan sík az ország domborzata (311 méter a legmagasabb pontja)
 2. Elég sok a rossz állapotú közút
 3. Nem igazán ügyes a turisztikai PR-juk
 4. A szállodák és az éttermek ár-érték aránya nem mindig elég jó
 5. A káposztaleves és a füstölt hal nem vált a kedvencemmé

Vélemények

"Baltás Májas. Ez nem a kaja neve, hanem az egyik étteremé, itt Jurmalában, egy hétre ez az orszag lett a hazánk. Egesz jól elviselhető, ha házadtól egy percnyire van a homokos tengerpart és ugyanannyira a hatalmas fenyőerdő. A lett koszt vegyes, belebotlottunk emberi fogyasztásra alkalmatlanba, de a 36.Line Restaurant bárhol a világon a topon lenne. Ezt már sejtetni engedte a parkoló "felhozatala" is; Bentley, Maseratti, Old Timer Mercedes, Lamborghini - többnyire moszkvai rendszámmal. Cuccokban is "ó, az a moszkvai sikk." Az emberek kedvesek, figyelmesek, persze nem árt a nyelvtudás. Mi egyetlen kifejezést sajátítottunk el, a bebikázni-t (akkumulátor káput, széles taglejtésekkel kísérve). A szerelő tíz perc múlva ott volt, a kiszállasi díjjal együtt vonakodva kért 5 eurót - számítsd át magyarra." (K. Tamás, 2015)


,, Igazából Riga az egyetlen csoda az országban, de elszórtan vannak mindenhol középkori emlékek és rengeteg szovjet "érdekesség" is. Az árak valamivel magasabbak mint Magyarországon (ezen még meglepődik valaki?), de szállást nagyon olcsón lehet találni, és a tömegközlekedés kiváló mindenhol.

Riga elképesztően gyönyörű város, de maga az ország nem jött be. Lettország ugyanolyan vízfejű, mint Magyarország. Ha idejövünk, bőven elég a fővárost megnézni, ha csak pár napot töltünk itt, illetve Siguldát, ami innen nincs messze.

Rigát repüli a Wizz, szóval tényleg kár lenne nem eljönni ide legalább egy hosszú hétvégére. Akadnak természeti látványosságok is. Két nap elég Rigára, és egy nap Siguldára, bár ha szeretünk kirándulni, az utóbbira rá lehet húzni még egyet. Gyalog és busszal minden elérhető könnyedén, az tájékoztatás elég jó, így nem lesz bajunk. A tengerpart nem túl izgalmas, van pár háborús rom, meg szovjet emlék, de sok pénzt ezek miatt nem érdemes elkölteni, inkább menjünk le Vilniusba, ha mondjuk egy hétre jövünk.
A lett emberek nekem valahogy nem voltak abszolút szimpatikusak. Alig tudtam bárkivel interraktálni, nem voltak barátságosak. Sok emberrel próbáltam meg beszélgetni, de valahogy nem lett túl eredményes. Angolul nem sokan beszélnek, aki igen, annak is sikerül valami olyan hülye akcentussal, hogy párszor megizzadtam, hogy megértsem, miről van szó.
Konyhailag a lettek sem tartoznak a legajánlhatóbb kategóriába, a krumpli itt is mindent ural, de a húsételek jók. A belvárosban sok a drága de szar étterem, így érdemes pár utcával kijjebb menni, ahol nemhogy olcsóbban, de jobban is ehetünk.
A fent említett olcsóságot nem sikerült megtalálnom. Köszönhetően a Pannon puma „száguldásának”, lassan az egész világ drága lesz nekünk. Szállást tudunk olcsón keríteni, nekem Rigában a belváros kellős közepén sikerült, de minden más már többe került, mint otthon. Láttam ugyan nagyon olcsó etetőhelyeket, de nem voltak a legszimpatikusabbak egyik helyen sem, ahol megfordultam, így maradt a valamivel drágább, de jó.
Visszajönnék? Inkább nem. Bár Riga gyönyörű, és ha közelebb lenne, biztosan sokszor jönnék ide, de úgy érzem láttam, amit akartam, Lettországban meg a látottakon kívül más nem érdekel. (2016)" forrás


,, A lettek nagyon kedvesek, nyitottak, vendégszeretők. Nyelvi korlát nincsen, mindenki beszél angolul, még a rigai villamos kalauza is. Az orosz nyelvet ismerők sem fognak eltévedni. 
Lettország kis ékszerdoboz a Baltikumban. Kényelmes és kedvező áru szállodái vannak, különleges a gasztronómiája. Céges csapatépítésre is kiváló. Ajánlatai között szerepel többek között a férfiaknál oly népszerű katonai játékok, bunker és tankos túrák szervezése, rigai balzsam kóstoltatás, sör túrák, fürdőzéssel, vagy akár a reptéren az AirBaltic szimulációs programja.

A kultúra iránt érdeklődők is széles kínálatból választhatnak kedvük szerint. A Nemzeti Múzeum csodás épütetben, izgalmas tárlattal várja az művészetkedvelőket. Ha nem tipikus múzeumi élményt szeretnénk kínálni, akkor a rigai Motor Múzeum a legjobb választás.

A legvarázslatosabb hely Lettországban, a lett Versaillesként emlegetett Rundale Palace. ( Rigától kb 1,5 óra busszal )

A nyári utazóknak is nyújt tengerparti élményt Lettország. Bár a vízbe mártózást az északiak élvezik igazán, meg a német turisták, mert a maximum vízhőmérséklet 20 C. A magyar utazó, aki a Balaton langyos, olykor pisi meleg vizéhez szokott, a fürdőzés élményét itt, minden bizonnyal mellőzni fogja. A felkapott város a part mentén Jurmala. A tehetős lett és orosz üzletemberek apartmanjait találjuk itt, valamint wellness szállodák és kiváló parti grill éttermek széles választékára lelhetünk. (Anett, 2018)

Olvasmányos linkek

"Létezik a világon számtalan mesebeli hely. A lettországi Amatciems is egy ilyen varázslatosan mesés hely. Amatciems menedék azoknak, akik számára elviselhetetlenné vált a nagyvárosi élet és visszavágynak a természetbe, a természetességbe." forrás


"Riga folyóján, a Daugaván csak három közúti és egy vasúti híd ível át, ennek következtében mindennaposak a közlekedési dugók. Az árak az itthoniakhoz hasonlóak. A piacon mindig friss és bőséges a kínálat a legkülönbözőbb sajtoktól a mindenféle halakig. Június a híres fehér éjszakák időszaka, amikor a nap csak este 10 körül nyugszik le és az utcákon még akkor is szinte nappali világosság van. Aki a nyári hónapokban jár arrafelé, jól be kell sötétítenie a szobáját, ha aludni akar." forrás


,, A nem nagy távolságok miatt érdemes néhány napot áldoznunk a vidék felfedezére is. A Rigától alig egyórányi autóútra található városka, Sigulda az ország legszebb vidéke, a Gauja régió kapujában

várja a látogatót. A tájat festői várromok – köztük a megkapó látványt nyújtó a Turaida vár és múzeumegyüttes –, erdőkön át vezető gyalogösvények, felújított kúriák, kastélyok, skanzenek és helyi termékeket gyártó gazdaságok tarkítják. A gasztronómiájáról is ismert régió a világ egyik legszebb nemzeti parkjának ad otthont.

A Gauja régió egyik legszebb vidéke Turaida várromjáról csodálható meg

Az egész vidék az aktív kikapcsolódást és az egészséges életmódot előnyben részesítő látogatók paradicsoma nullától 99 éves korig. Mind a kultúrát, mind a természetet, mind pedig a sportot kedvelők megtalálják itt számításaikat, sőt még azok is, akik csupán gombát szedni jönnek erre a szép vidékre.

Straupe kis település ad otthont Lettország legjelentősebb termelői piacának (Straupe Farmer`s market), melynek szervezői a slow food mozgalom jegyében ugyanúgy fontosnak tartják a komótos, jókedvű étkezést, mint a helyi termelők támogatását. Havonta kétszer kínálják itt portékáikat a gazdák, akik közt ottjártunkkor megtaláltuk az egyik rigai top étterem tulajdonosait is. Mindent érdemes végigkóstolni, számomra az erdei bogyókból készült borpárlatok és a tobozlekvár volt valódi kuriózum, és persze a szamóca, melyből ekkora kínálatot utoljára gyerekkoromban láttam, a Mátrában. " forrás

Fotóegyveleg

Irén fotója

Turaidai szoborparkban  - s. e. fotója

Falu - r. j. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

George-bp, 2018. 04. 14. 09:40
Veszélyes Riga éjszaka! Sok bár, söröző az orosz maffia befolyása alatt áll..Beültem sörözni, két csinos orosz lány csatlakozott hozzám...Paula (21) és Szúsa (29)...egy italra meghívtam őket, mire ők kétszer viszonozták, (balzsam, tequilla), aztán már abszint is jött kérés nélkül..Leitattak, majd kifosztottak..a készpénzem lenyúlták, a bankkártyámat lenullázták..4 kontinens kb 50 országában jártam, veszélyes helyeken is, de így még nem jártam..Utána olvastam, angol nyelven, Riga a csaló, szélhámos nők városa, és igazi turistacsapda...https://www.inyourpocket.com/riga/Scams:-tales-from-the-trenches_70957f


dead scott, 2014. 12. 26. 18:13
2014 augusztusában töltöttem egy hetet Rigában. Ugyan nincsenek eget verő látványosságok, mégis magával ragadó város :) A közlekedés nagyon jó, az orosz ortodox templomok gyönyörűek, és a Lido nevű lett étteremhálózatban érdemes egyszer ebédelni (különösen ajánlott a mennyei kaporszósz).


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon