ÚTIKRITIKA.HU / Kambodzsa


hirdetes

útikritikák


Kambodzsa

Kambodzsa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

                                                                           Varga Gábor fotója

A magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok belépése csak érvényes vízummal engedélyezett. A vízumkérelmek a kambodzsai nagykövetségeken, vagy konzulátusokon, illetve elektronikusan is benyújthatók (e-vízum: https://www.evisa.gov.kh/), emellett lehetőség van érkezéskor a reptéren, illetve a nagyobb szárazföldi határátkelőhelyeken is a vízum (Visa On Arrival, VOA) felvételére.


FIGYELEM, 2024 JANUÁRTÓL KÖTELEZŐ! Kambodzsa e-Érkezési Kártya
A mostanáig érvényes, papíralapú belépő kártya, egészségügyi és VÁM nyilatkozat 2024. január elsejei határidővel megszűnik. Így nem kell majd a repülőn hajón, buszon üldögélve papírokat kitölteni és az eljárás sokkal kényelmesebbé válik.
Helyette egy új, kötelezően használandó elektronikus regisztrációs és beléptetési rendszer lép érvénybe. Ennek használatával a beutazást megelőző hét napon belül kell kitölteni a regisztrációs adatlapot. A megkapott QR kóddal, képernyőn vagy kinyomtatott másolatot bemutatva lehet majd belépni az országba. FIGYELEM! A vízum beszerzése továbbra is kötelező marad!
A regisztráció ingyenes, DE kötelező! Ez azt is jelenti, hogy:
Minden utazó köteles kitölteni az e-Érkezési Kártyát, még akkor is, ha már VISA-t kapott.
A Kambodzsa e-Érkezési Kártya egyetlen hivatalos webhelye.
https://arrival.gov.kh
Várható, hogy hamarosan megjelennek a hiéna szolgáltatók, akik némi aprópénzért vállalják majd a kitöltést, vagy csak egyszerűen lenyúlják az utazókat. CSAK A HIVATALOS OLDALON KERESZTÜL REGISZTRÁLJATOK:
MIKORTÓL KELL HASZNÁLNI EZT A RENDSZERT?
A hivatalos indulási dátum: 2024. január 1.
Egyelőre csak a hivatalos honlap belépő oldala él, ami nagyon informatív. Ismerteti az új rendszert és szolgáltatásait. Videó ismertetőkkel mutatja be a kitöltés és használat minden fázisát.

Kambodzsa dióhéjban

 • Kambodzsa délkelet-ázsiai ország, azon belül az indokínai térség része. Keleten Thaifölddel határos, északon Laosszal, Nyugaton Vietnammal. 181 ezer négyzetkilométer nagyságú, azaz csaknem kétszer akkora, mint hazánk. Lakossága: kb. 17,2 millió (2023-as becslés)
 • Kambodzsa kb. kétszer akkora mint Magyarország.
 • Vízum kell, de egyszerű beszerezni érkezéskor, és van elektronikus megoldás is (25 USD)
 • Kambodzsát elhagyva fejenként 25 amerikai dollár kilépési illetéket kötelező fizetni.
 • Időeltolódás: + 6 óra
 • A kambodzsai utazás nem veszélyes, a közbiztonság tűrhető, az egészségi/higiéniai állapotok normálisak, bár némileg rosszabbak, mint Thaiföldön
 • Kambodzsa meglátogatására az optimális időpont november és március között van. Ilyenkor száraz az idő, kevés az eső és a 30 fok körüli meleg elviselhető (naná). Áprilisban és májusban a 40 fok körüli hőség már megterhelő. Június és október között sok a csapadék és megnehezíti az országúti közlekedést is, nem csak a programozásokat. Ráadásul, a páratartalom 90 százalékos ebben az időszakban. Tény viszont, hogy az esős időszakban az esőerdők igazibb pompájukban láthatók, mint a száraz időszakban, és az Angkor Wat is izgalmasabb a buja növényzet által.
 • Kambodzsa kiejtése angolosan: kembodijá, a helyiek pedig, valahogy így: hembodia
 • Havi nettó átlagfizetés (2022-ben): kb. 270 USD
 • Leggyakoribb vezetéknév: Sok
 • A turista számára a kambodzsai árszint hozzávetőleg ugyanolyan mint a thaiföldi, de kb. 20 százalékkal magasabb mint a vietnami. 
 • Repülőjegy Phnom Penhbe

Disznóság ilyen kényelmetlenségre kényszeríteni az utast.

 • Az UNESCO kulturális világörökség részei Kambodzsában:
  • Az Angkor romjai
  • A Preah Vihear temploma

Kambodzsa időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Naná, hogy az Angkor Wat, ha semmi mást nem néz meg az ember Kambodzsában, már akkor is érdemes volt odautazni; a Bayon temlom, a Ta Prohm
 2. Olcsóbb, egyszerűbb, romlatlanabb, mint Thaiföld, Kambodzsa olyan kellemesen lelassult hely
 3. A khmerek kevésbé ravaszak, simlisek, mint a thaiok, és barátságosságuk tán őszintébb
 4. Látszik, hogy mennyi mindenben van itt fejlődési potenciál
 5. Siem Reap egy kellemes, laza hely
 6. A tengerpart a nyolcvanas évek thai strandjaira emlékeztetnek
 7. A Kambodzsába utazó turisták átlaga rokonszenvesebb, mint a Thaiföldre utazók nagy átlaga
 8. A Sokha Beach, ami messze a legjobb minőségű strand, igaz privát (a Sokha Beach Resort strandja)
 9. Alapvetően jó a közbiztonság
 10. Koh Rong strandjai
 11. Nagyon olcsók a Nike-cipők
 12. Látszik, hogy fejlődnek, zárkóznak fel a környező országokhoz.

Nem tetszett

 1. Igaz, hogy olcsóbb, mint Thaiföld, de annyival a minőségi szint is alacsonyabb legtöbb mindenben, amúgy pedig a drágulás évről évre érzékelhető, persze a turistás területeken
 2. Siem Reap-ben a szállodákban és az egyéb szolgáltatásokban már kezdenek elpimaszodni a helyiek
 3. Siem Reap-on. Phnom Penh-en és Sihanoukville-n kívül a turista infrastruktúra mg nagyon gyengén áll
 4. Rossz állapotban vannak a közutak (sokszor sárosak), az országutak, a közlekedési kultúra csaknem teljes hiánya, a motorosok teljesen örültek
 5. A kosz, a por sok helyen, elhanyagolt, szemetes települések, negyedek, utcarészek, járdák hiánya, a szegénység
 6. Elrémiszti az embert, hogy miken ment keresztül ez az ország a 20. században, az aknamezők csonka testű áldozatainak látványa
 7. A khmer kaják nem elég fűszeresek
 8. Phnom Penh, a kosz, a sok kéregető kisgyerek, a vadul vezető tuk-tuk sofőrök és a turisták átverésére szakosodott figurák, a turistás helyeken a levakarhatatlan zugárusok, az alkudozások fáradalmai
 9. A lazaságuk sokszor idegesítő nemtörődömséghez, felelőtlenséghez vezet, és ezen a turista bosszankodik
 10. Nagyon gyér a közvécé felhozatal, a bokrok tudnának erről mesélni

Vélemények

"Sokszor kérdezték tőlem ismerősök, hogy milyen Kambodzsa Thaiföldhöz képest. Ugyanis mindkét helyen többször jártam. Én mindig jobban, felszabadultabban érzem magam Thaiföldön, mint Kambodzsában. Talán ez azért is van, mert a thai emberek boldogabbnak érződnek, mint a khmerek. Elismerem, hogy Kambodzsa előnye, hogy azt még sok tekintetben nem rontották el a turisták, nem árasztották el a külföldiek,. Thaiföld komfortosabb, Kambodzsa egyelőre naivabb, egyszerűbb. Thaiföld sokkal gazdagabb, mint Kambodzsa és ez sok mindent előnyösen befolyásol egy turista számára. Van viszont egy haverom, aki teljesen átállt Kambodzsára, szeretettel Kambinak nevezi az országot. Igaz ő szeret kevés pénzből kijönni és e tekintetben könnyebb a helyzet Kambodzsában.

Kambodzsában lehervasztja az ember kedvét a régi népirtós történet, igaz Angkor Wat meglátogatása mindent felülír. Az Angkor Wat-hoz képest a thaiföldi romvárosok (igen Ayutthayát is ideértve) nudlik. Ami az embereket illeti az indokínai térségben a laosziak a legaranyosabbak, a thaiok a leglazábbak, a vietnamiak túl anyagiasak, a kambodzsaiak alapvetően kedvesek, szelídek, na nem a zugárusok. A kambodzsaiak szerintem szebbek, mint a thaiok, a maguk módján nyitottabbak. Sok thai a szíve mélyén utálja az európaiakat. Kambodzsa olyan kb. mint Thaiföld 25 évvel ezelőtt. Na ez előny is, meg hátrány is persze.

Ami a strandokat illeti, vannak csodásak Kambodzsában, de nincsenek olyan szépek, mint Thaiföldön a legjobb helyeken. Szóval strandolás szempontjából Thaiföld veri Kambodzsát. Viszont Kambodzsában nincs olyan cool hely, mint Chiang Mai. Kambodzsában jó a kaja, de messze nem olyan változatos, rafinált, mint Thaiföldön. Viszont jobb, mint Vietnamban vagy Laoszban. Igen Thaiföld drágább, mint Kambodzsában, de inkább ha a felkapottabb és főszezoni thai nyaralóhelyek árszintjét vesszük alapul. Kambodzsában nagyon érdekes a vidék, a falusias világ, egyszerű, de nagyszerű." (Zoli, 2015)

"Kambodzsának szuper strandjai vannak, de nincs versenyben Thaifölddel. Már önmagában azért sem, mert sokkal de sokkal kevesebb partszakasza van, mint Thaiföldnek. A kambodzsai partokon viszont több az érintetlen homokos strand, igaz ezek környékén nincsenek szolgáltatások. De szemét sem, és zugárusok sem. Kambodzsának egyébként mélyebb kulturális gyökerei vannak, mint a thaioknak. olyannyira, hogy a thai kultúra a khmer kultúrából ered, bár a thaiok ezt vonakodnak elismerni. Bulizás szempontjából Thaiföld a nyerő, de nem nagyon. Phnom Penhben vannak elég menő, komoly klubok, Sihanoukville pedig tele van kicsi, viskós, egyszerű bárokkal. Aki szereti az egyszerű helyeket, az jobbakat bulizhat a kambodzsai tengerparton, mint Patongban. Eleve sokkal olcsóbb a pia, pl. az égetett szeszek.

A szállás egyértelműen olcsóbb Kambodzsában, mint Thaiföldön, igaz a jobb szálláshelyek nem minden tekintetben profik. Igen Kambodzsa fejletlenebb, mint Thaiföld, de ennek a turista szempontjából vannak bőven előnyei is. Valóban a khmer ételek, a curryk nem annyira pikánsak, mint a thai ételek. Azért Kambodzsában is lehet enni baromi jó sült tésztákat. Ami érdekes, hogy a nyugati kaják Kambodzsában jobbak, mint Thaiföldön, ami talán a francia gyarmati időszak öröksége is lehet. Az is magyarázat, hogy Kambodzsában könnyebben adnak engedélyt európaiaknak arra, hogy kifőzdéket nyissanak és nyilván jobban meg tudják csinálni az európai kajákat, mint a thaik.

Én jobban szeretem a khmer embereket, mint a thaiokat. Igen szegényebbek, de lelkileg nemesebbek, talán. Nem mosolyognak annyit mint a thaiok, de amikor megteszik az őszintébbnek hat. Összességében a khmerek barátságosabbak, mint a thaiok. Igazibb a barátságosságuk, nem annyira megjátszós. Szerintem Thaiföld túl menővé vált és ehhez képest Kambodzsa szerényebb, természetesebb, igaz nyersebb hely. A hátizsákosoknak Kambodzsa megfelelőbb hely, mint Thaiföld. A kényeseknek viszont Thaiföld jobb, mint Kambodzsa. Mivel Kambodzsa fejletlenebb, nincs is annyi autó. Sihanoukville-ben pl. ritkán van közlekedési dugó. Szerintem Kambodzsában arányosan is kevesebb a baleset, mint Thaiföldön. Meglepő, de Kambodzsában a helyiek közül többen tudnak angolul, mint Thaiföldön. Ez azzal is összefügg, hogy fiatalabb a lakosság és a fiatalok nyitottabbak az angol megtanulására a turizmustól függetlenül is. Kamasz gyerekeket hallottam szuper jól angolul beszélni.

Még valami: a thai rendőrökhöz képest a kambodzsai rendőrök nem szállnak rá annyira a külföldiekre. Visszafogottabbak, nem olyan erőszakosak. A thai rendőrökhöz képest a kambodzsai rendőrök jobban tudatosítják magukban, hogy a turista pénzt hoz és ezért békében kell hagyni. Ez az én privát véleményem, lehet, hogy nincs igazam." (Robi, Timi nevében is, 2013)

"Kambodzsában már megvolt a hazafele szóló jegyünk, ezért a spórolást igazából feladtuk. Leosztottuk a megmaradt pénzünket a hátralevő napok számával, és az jött ki, hogy napi hatvan eurónk van, és ezt maradéktalanul el is költöttük. A Fülöp-szigetekkel ellentétben itt azért szálltunk meg alsó-középkategóriás hotelekben, mert megengedhettük magunknak, nem azért mert egyszerűen nem volt más. Ráadásul ugyanazért a pénzért az ember feltűnően jobb szállást kap Kambodzsában; a Siem Reap-i hotelünk magasan az út legjobb ár/érték arányát nyújtotta. Feltűnően jó éttermekben étkezve, mindenhova tuk-tukkal járva is pontosan hatvan eurót költöttünk el átlagban 16 nap alatt, érzésünk szerint ötvenből is meg lehet úszni, anélkül, hogy az ember bármi fontosat kihagyna, pedig Angkorért úgy isten igazából pofátlanul sokat kérnek el.

Kambodzsa volt a túra legszegényebb országa, alig 700 USD/fő GDP-vel. Ráadásul itt tűnt úgy, hogy a korrupció és a gazdasági elit kapzsi töketlensége képes lehet nemcsak lelassítani a növekedést, de akár teljesen meg is állítani. Kár érte, mert a kambodzsaiak alapvetően jó gyerekek, és elég szar zuhogott a fejükre az elmúlt száz évben, megérdemelnének egy kis jó szerencsét is. A tömegközlekedés alapegysége a tuk-tuk, ami egy és hét fő között bármennyit szállít, a fuvardíj pedig bárhonnan bárhova egy dollár, éjszaka kettő. Mivel az átlag kambodzsai naponta két dollárnál kevesebbet keres, ezért a helyiek természetesen ennek maximum tíz százalékát fizetik. Az átlag kambodzsai átérzi, hogy a francia már rég nem világnyelv, angolul szeretnének tanulni, sokkal többen, mint amennyire kapacitás van. Emiatt gyakran a tanárok csak egy leckével vannak a diákok előtt. Ennek ellenére nem volt nagy gondunk a kommunikációval.

A francia öröksége része itt is, hogy egész jó bagetteket adnak reggelire.Akárcsak a Fülöp-szigeteken, Kambodzsában is nagyon éreztük, hogy az aktuális Lonely Planet termékciklus legvégén voltunk. A szállásinformációk teljesen használhatatlanok voltak, az étterem ajánlások csak félig. Külön nehezítés, hogy az LP Phnom Penh térkép csak köszönőviszonyban van a valósággal, főleg ha az ember nem a Tuol Sleng-et keresi. Két helyről is úgy pattantunk le, hogy fél órát köröztünk, mire feladtuk, mert a térképet egyszerűen nem lehetett izometrikus transzformációkkal a valóságot fedővé alakítani.

Mint mindenhol, itt is megvan a felső egy ezrelékre belőtt szupermarket lánc, ötszázezer lakosonként egy-egy példánnyal. Itt Luckynak hívták, és mi minden adandó alkalommal kiélveztük az európai jellegű kenyérféléket és felvágottakat. Ázsia összes általunk kóstolt söre közül messze az Angkor Beer a legihatóbb. Lehet, hogy csak a konkurencia volt ennyire gyenge, de akkor és ott úgy éreztük, hogy ilyet akár Pesten is vennék önként. A helyi töményre, mint mindenhol máshol, itt sem volt igényünk. Tömör tapasztalat, hogy szegény országokban nem a kifinomult íz kombinációkat, hanem a minél hamarabb elért bódulatot tekintik sikernek.

Akárcsak Burmában itt is találkozni a Buddhizmus egyik kevésbé kellemes oldalával, miszerint a templomnak akkor is valódi arannyal van bevonva a teteje, ha előtte éhező árvák koldulnak. Az országban olyan szinten nincsen infrastruktúra, hogy még az egyetlen, gyarmati korban kialakított vasút vonalat sem tudták működésben tartani, a Siem Reapot Phnom Penh-hel összekötő országút pedig, annyira kritikán aluli, hogy Magyarországon még harmadrangú útnak sem jelölnék.

A kambodzsai konyha összességében nagyon kellemes. Sűrű, krémes curryk, kellemes saláták, és a szokásos rizstésztás ételek jellemzik, és igazából mindegyik bejött. A nemzeti étel az Amok Trey, lényegében kókusztej alapú harcsapörkölt, banánlevélbe csomagolva. Ebből a banánlevél valamiért az agyonreklámozott rész, de tányérból is pont ugyanolyan jó. A thai és a vietnami konyhából egyaránt merít, és az volt a benyomásunk, hogy nagyobb a választék, mint Thaiföldön. Persze lehet, hogy ha itt is két hónapot lettünk volna, és nem csak két hetet, ezt is hamar eluntuk volna. Sajnos még a khmerek sem bírnak persze elszakadni az átkozott halszósztól, de már rutinosan kerülgettük a menübe épített aknákat.

A kambodzsaiakat kedvesnek, mosolygósnak és vendégszeretőnek éreztük, és szívesen jönnénk még ide, még akkor is, ha az országuk Angkor Waton kívül úgy istenigazából semmit nem kínál. Búvárkodni nem lehet, partik nem nagyon vannak, a tengerpart gyengus, a természet pedig javarészt el van aknásítva, vagy legalábbis egyáltalán nincs felkészülve sátraknál magasabb komfortfokozatot igénylő látogatókra. " forrás


Szerettük:

 1. A laoszi egyen-tésztalevesek után az ízzel, sőt sokszor karakterrel bíró ételeket.

 2. A kedves, természetes embereket. Főleg a gyerekeket.

 3. A főváros hatalmas szupermarketeit, ahol olívabogyótól a sajtig mindent lehet kapni.

 4. Hogy szeretik, ha fotózod őket.

 5. Hogy a phnom penhi reptérre bevihet a riksás, és nem kell drágított taxizni.

 6. A rengeteg olcsó gyümölcsöt.

 7. A sok hegyvidéki hűvös után a párás nagyon meleget.

 8. A pizzát, amin van sajt. Sok sajt.

 9. A strandot. Nem olyan szép, de nagyon kedves és vidám.

 10. A helyiek nemtől függetlenül örök darabját, a kockás kendőt. Most már nekünk is van. Hatszáz Ft-ért.

 11. Hogy mentőmellényben fürdenek. Aranyos.

 12. Hogy a turisták – persze az Angkort leszámítva - sokkal kevesebben vannak és normálisabbak, mint Laoszban vagy Thaiföldön.

 13. Hogy tök általános a szállodákban és éttermekben az ingyen WIFI.

 14. A barrakuda grillvacsorákat és a foteleket Sihanoukville-ben.

 15. Hogy a thaiokkal és a laosziakkal ellentétben tudnak fejben számolni köszönhetően annak, hogy kétféle valutát használnak. Így nem kell számológép egy kivonáshoz.

 16. Hogy érzed a kultúrát körülötted. Végre nem csak vízesést lehetett nézni.

 17. Az angol félig tehén, félig ember hoteltulajdonost.

 18. A khmer népzenét. Tök jó európia füllel is.

 19. A dagadt tuk-tukost Siem Reapben.

Nem szerettük:

 1. Hogy a dollárhasználat miatt sok minden jóval drágább, mint a szomszédos országokban.

 2. Hogy jóval agresszívebben vezetnek a laosziaknál.

 3. A tömegközlekedést. A busztársaságok drágák és megbízhatatlanok.

 4. Hogy kevés időnk volt rá, és sok mindent ki kellett hagynunk.

forrás

"Sosem hittem volna, hogy létezik ilyen szegénység, mint amit ott láttunk. Nem olyan, mint mondjuk nálunk a hajléktalanok, mert arról tudjuk, hogy az egy extrém eset. Kambodzsában gyakorlatilag majdnem mindenki nagyon szegény. Úgy becsültük, hogy az az 1-1 hátizsáknyi ingóság, ami épp nálunk volt, sokkal több, mint amennyi a helyieknek valaha is tulajdonukban lesz. Az emberekkel kapcsolatban kissé vegyesek az érzelmeink. Az fantasztikus, hogy szinte mindenki beszél angolul, egészen kis gyerekek is pár szót. Az viszonylag normális, hogy a náluk sokkal gazdagabb turistákból akarnak megélni, és szerencsére nem is túl bántó, ahogy csinálják. Még viszonylag ártatlannak és kedvesen naivnak mondhatóak, nem megy a lehúzás iparágszerűen.

Ami nagyon elkeserítő volt, hogy mennyire igénytelenek magukra, meg a környezetükre. A szegénység mellett még lehetne tisztaságot tartani, vagy kicsit kipofozgatni a kunyhóikat, de erre nincs igényük, úgy tűnt. Ja, és attól mondjuk égnek állt a hajunk, hogy az egyetlen hulladékmegsemmisítési mód: elégetnek mindent. Vagy esetleg bedobják a folyóba. Mindenesetre én nagyon megszerettem Kambodzsát, a kedves embereket, a gyerekeket akik mindig integetnek, és a fantasztikus ételeket, amikből max. 2 USD volt egy hatalmas adag. Az első 3 napunkat Siem Reapban töltöttük, ami az Angkor melletti városka. 2 nap mentünk be Angkorba, amire mondhatnánk, hogy nagyjából elég, de valójában háromszor ennyi időt is el tudtunk volna ott tölteni. Mindig lenyűgöző élmény régi nagy civilizációk gigantikus alkotásait nézni, pláne ha ezzel egy városnyi terület van tele, pláne ha teljesen új mellé a klíma meg a kultúra is. Az, hogy gekkók, majmok és papagájok cikáztak a romok közt, csak mg rátett egy lapáttal.

Angkor Thom, Déli-kapu, a Tejút köpülése - fotó by Elter

Siem Reap után egy 8 órás hajóút keretében tovább mentünk Battanbangba. A hajózás eléggé kimerítő volt (egy picike, nagyon hangos, nagyon büdös, nagyon kényelmetlen lélekvesztőn), viszont végig úszó falvak mellett haladtunk el, meg láttuk a halászokat munka közben, ami igen érdekes volt. Battanbangban aztán az egyetlen említésre méltó esemény, hogy teljesen valószínűtlen módon Cafe Eden néven itt találtuk meg a világ legjobb kávézóját.

Ezt követően átbuszoztunk Shianoukwille-be, Kambodzsa fő tengerparti üdülőhelyére, ahol a következő 3 napot napozóágyon fetrengéssel, kókusz shakekkel és hajókázással töltöttük. Az első éjszakát a Victoria Beach-en töltöttük, ami a Lonely Planet szerint a fő hátizsákos célpont. Khhmm. Változnak a dolgok, és mióta az LP a nyomdába került, a hátizsákosok helyét átvették a helyi tizenéves prostik, és a nagyapjuknak is beillő, utolsó erejüket összeszedő randa angol és amcsi bácsik (aka szafaládék), akik egymásra vadásztak lelkesen. Mondjuk már ott gyanakodnunk kellett volna, mikor a szállodaportás 70 éves kambi csávó hitetlenkedve kérdezte, hogy tényleg házasok vagyunk-e, és mikor megtudta, hogy nincs gyerekünk, azonnal felajánlotta nekem szolgálatait… Egy szó mint száz, másnap reggel elmenekültünk a szexturizmus elől a nagyon csendes, még csak most épülő Otres Beachre, ahol pont azt a háborítatlanságot és nomád körülményeket találtuk, amire vártunk.

Az utolsó kambodzsai napunkon átbuszoztunk Kampotba, ahol azt találtuk ki, hogy bicót bérlünk, és megnézzük a 8 km-re lévő barlangokat. Szerencsére az Univerzum 3 km után ráküldött Béla bringájára egy durrdefektet, amit ugyan sikerült megcsináltatnunk a helyi kis srácokkal, de már nem indultunk tovább a biztonság kedvéért. Így tuti biztosan megúsztunk egy masszív napszúrást, mert ugye mi voltunk olyan idióták, hogy délben, a cirka 40 fokban indultunk neki. Így leadtuk a bringát, és inkább béreltünk egy tuk-tukot, ott árnyék van és menetszél. (Egyébként a tuk-tuk is lerobbant, de ezt már nem bántuk annyira, mi ültünk az árnyékban, míg a tulaj megcsináltatta.)

Kampot emlékezetes marad még az eszméletlenül finom hal Amok-ról, ami egy curry szerű, de kevésbé csípős helyi specialitás, valamit egy esküvőről, amibe belefutottunk. Vicces, a kambodzsaiak szó szerint sátoros lagzikat tartanak, általában az utca közepére a szemétbe, mindenbe lerakva a sátrat. A vendégek egytől egyig úgy néznek ki, mint egy helyi magazin címlapképe, csupa csipke-flitter ruhakölteményekben, 4 cm vastag sminkkel, tutajos műszempillákkal, elképesztő adagokat esznek, aztán másnap reggel mindenki visszakullog a kunyhójába, ahol egy matracon és pár edényen kívül nagy valószínűséggel nincs más berendezés. Kirakat, de egy napra jól összerakják. " forrás


"Kembódia, ahogy angolosan mondják. Kőkemény Ázsia. Ahogy azt elképzeljük, olyan. Malajziában és Thaiföldön sokan elcsodálkoznak, hogy hmmm, ezt nem gondoltam volna. Rengeteg olyan hely van, ahol a jövőbe érkezünk az öreg Európából. Szóval Kambodzsa pont olyan, amilyennek egy ázsiai országot elképzelünk. Phnom Penh eléggé kirí a környező országok fővárosai közül. A toronyházak száma zéró. Most épül 2 vagy 3. Hangulatában eléggé közel áll Pesthez. De ezt csak mi magyarok tudjuk megérezni, mert egyébként Párizshoz hasonlítják. Persze kell egy kicsi elvonatkoztatás, de a max 4 - 5 emeletes házak, az utcák szerkezete és úgy általában a kinézet nagyobb operáció nélkül beilleszthető lenne akár Pesten, akár Párizsban. Pl egyes utcák akár a Pozsonyi út folytatása is lehetne.

Kambodzsa a szélsőségek birodalma. A gazdagság és a szegénység mély szakadék partjain helyezkednek el. Közötte semmi. Akinek jól megy, az európai szemmel mérten is jól él. A többi meg nem. A képeket érdemes úgy is nézni, hogy az autópark milyen. Nincs középkategória. Vagy luxus terepjáró, vagy motor. Érdemes megnézni azokat a képeket is, amik egy toronyházól készültek és a város látképe van rajta. Ott is látszik a toronyházak hiánya. Ez persze nem feltétlenül rossz, ugyanis a mértéktelen toronyház építés általában az ingatlan lufi része és ha az kipukkan, akkor szokott nagy baj lenni. PP ebből a szempontból egészségesnek tűnik. Csak az épül, amit valaki magának megépít. Nincsenek kiadásra váró szellemházak.

Kambodzsa szellemiségében is szakadékok mentén létezik. Egyrészről az ősi khmer kultúra adja az alapokat. Ide sorolható a Angkor, ami Siem Reap városa mellett található. Nem kutakodtam mélyebben, de ez a Siem név nekem eléggé hajaz a sziám szóra. Ezzel is utalva arra, hogy ez a terület is a sziámi birodalom része volt. A szakadék másik oldalán ott van a kommunista korszak. A vörös khmerek rémuralma. Rövid korszak volt, de meghatározó. A killing field nevű hely (képek között) PP külvárosában (kb Vecsés) található telek. Klasszikus értelemben vett koncentrációs tábor, ahol a legkülönbözőbb szadista módszerekkel kínoztak és öltek meg rengeteg embert. A képeken látszanak a tömegsírok, a koponyák háza. A mai napig csontok, fogak hevernek mindenfelé. Önmagukat irtották, ez a félelmetes.

Szóval van itt minden. a hétköznapokban ebből semmi nem maradt. Bár az utcákon rengeteg az idős ember, akik lehettek akár áldozatok vagy lehettek kínzók, ez a mindennapokban nem téma. Pedig a '70-es évek közepe nem is volt annyira régen. Meg vannak a napi feladatok, azokra koncentrálnak. A gazdaság motorja a piac. Óriási piacok mindenfelé. Hihetetlen árukkal és szolgáltatásokkal. Millió ember ad-vesz, tesz egymásnak apró szívességet még apróbb pénzekért. Valahogy elvannak. Voltunk pár iskolában. A vallási központok nagy része egyben köziskola. Érdemes bepillantani. De a kölykök igenis járnak iskolába, a tanítók pedig teszik a dolgukat körülményektől függetlenül. Eszközparkjuk kb. nulla. (2015)"


 • Egy tejeskávé: Csak instant kávéhoz volt szerencsénk. Ez - a Lao Coffee nevű löttyel együtt - dobogós a legrosszabb sűrű kávészerű lötty 2011 versenyben. Olyan 200 Ft.

 • Egy sör: Angkor, Anchar a nevük, az ízük ugyanolyan. 150-250 Ft 6,5 deci.

 • Egy ebéd egy kifőzdében két főre: 800 Ft. Ezért kapsz egy rizst és választhatsz egyet a pörköltszerű, de édes, fűszeres currykből.

 • Fél óra lábmasszázs Siem Reap-ben: 600 Ft.

 • Mit nem lehet kapni: Gyantát. Pékterméket.

 • Mit lehet olcsón kapni: Kambodzsai sálat kb. 200 Ft-ért, egyéb sálakat, krokodilbőr bármit, faragványokat, LED-es villogó műanyag Angkor Wat nippet.

Helyi közlekedés: 2000 Ft körül van egy buszjegy. A tömegközlekedést és a szállítmányozást pár nagy maffia irányítja, jegyet csak a buszállomáson kapsz rendes áron, mindenhol máshol ráraknak egy-két-tíz dollárt. Nincsenek közvetlen járatok, bármennyire is azt hazudják, ha hosszabb az út, biztosan átszállsz (ezt az átszállást persze le is késheted). Az főutak makulátlanok, de a kambodzsaiak az indiaiakhoz hasonlóan agresszíven vezetnek: ami nagyobb/hangosabb/gyorsabb annak van elsőbbsége. Az Angkorban, ha csak nem vagy egy trópusi triatlonista a barátnőddel együtt, riksával közlekedj. Ennek az ára napi két-háromezer forint. Mr. Manát mindenkinek ajánljuk.

Kambodzsaiak: Az egyik legkedvesebb nép, akihez eddig szerencsénk volt. Általában jól beszélnek angolul, emberként kezelnek, és nagyon jó a humorérzékük. Nagy a szegénység, rengeteg a taposóakna áldozat. Ezek a szerencsétlen, végtagjukat vesztett emberek zömmel zenélnek vagy kéregetnek, agresszívval nem találkoztunk. 100 Ft-nyi Kiptől már nagyon boldogok, ne sajnáld tőlük.

Tedd és Ne tedd:

 • Ne kérdezd a kambodzsaiakat a Vörös Khmerekről, ha csak maguktól fel nem hozzák a témát! Nagyon sokuk volt tagja a szervezetnek, de a családtagjaik elpusztítását ők sem tudták megakadályozni.

 • Vegyél kockás sálat!

 • Masszázs!

 • Az Angkorhoz érdemes egy önálló könyvet venni!

 • Phnom Penhben kötelező a Friends étterem

 • Siem Reap-Battambang hajóval!

forrás


,, A rossz dolgok:

Kambodzsa alapvetően nagyon szegény ország, ahol picit farkastörvények uralkodnak. A korrupció és a turisták lehúzás mindennapos, így igencsak ébernek kell lennie az utazónak, főleg, ha egyedül van az ember. (félni azért nem kell, legfeljebb a pénztárcánkat kell kinyitni) Én szárazföldi határátkelőn érkeztem az országba, ahol már a határőrök megpróbáltak lehúzni némi pénzel (800 Ft), de jól felkészültem, és elég nehéz a zsebemből feleslegesen pénzt kicsalni, így nem jártak sikerrel (erről részletesebb beszámoló itt).

Másik nagyon bosszantó dolog, hogy semminek nincs feltüntetve az ára, így néha nevetségesen magas árat mondanak a turistáknak (volt, hogy egy pólót akartam venni, amit 15 dollárra tartottak, de rövid alkudozás után annyira felbosszantott az eladó, hogy elsétáltam, majd a végén 1 dollárért adta volna ugyanazt a ruhadarabot, amit már csak azért sem vettem meg).
A visszajárót is rendszerint rosszul adták vissza, és az a sokadik alkalom után már igen bosszantó volt (bár ez lehet, hogy véletlen volt, mert a legegyszerűbb műveletekhez is számológépet használnak, pl 5+5+8, ez már nem megy fejben).

Aki szolgáltatást vagy portékát árul, rendkívül tolakodó, és nem értik meg, ha nemet mond az ember, csak jönnek, jönnek és mondják a magukét. Ez néha annyira elveszi az ember kedvét a vásárlástól, hogy még akkor sem vesz semmit, ha egyébként szeretne. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb étteremben nem célja a vendéglátónak, hogy jól érezze magát az ember, csak fizessen a delikvens és jól van. (Egy olasz srác érdekes sztorit mondott erről: 4-en négyféle ételt rendeltek egy étteremben, ő volt az utolsó, aki megkapta volna. Türelmesen várt, majd rákérdezett a dologra, de közölték vele 30 perc után, hogy a konyha már bezárt, ne várja az ételt. Se bocsánatkérés, se étel, és még a számlára is felkerült az ő tétele is)

És végül a szemét. Szemét mindenütt. Szemét az út szélén, a járdán, a strandon, a rizsföldeken, a legelőkön, az erdőben, a strandon, de még a házak udvarában is. Ahogy az egyik utazótársam mondta, vannak emberek, akik nem érdemlik meg, hogy ebben a földi paradicsomban éljenek, ha így bánnak a környezetükkel. És ezzel egyet kell értenem. A mennyország és a pokol egy utcában megtalálható Kambodzsában.

Jó dolgok:

Elsődleges turistacélpont egyértelműen Siem Reap, ahol Angkor Wat, azaz ősi khmer civilizáció lenyűgöző romja találhatóak. Eredetileg egy napot szántam volna a felfedezésére, de hamar be kellett látnom, hogy az kevés lesz, és háromnapos bérletet vásároltam. Nem volt olcsó (63 dollár), de minden centet megért, mert abban a három napban úgy éreztem, mintha az Indiana Jones díszletei között barangoltam volna, amit egyszerűen nem tudtam megunni. Biciklivel fedeztem fel a maradványokat, amely oly hatalmas területen helyezkedik el, hogy mindenki kényelmesen elfér (pedig rengeteg a turista).

Másik csodálatos rész Koh Rong és testvérszigete Koh Rong Sanloem, ahol mesebeli fehér-homokos tengerparton élvezhetjük a türkizkék tengerben való úszkálást. Sok szép helyen jártam már, de talán eddig az volt a legszebb, amit láttam.

Egyébként a hétköznapi emberek (akik nem a turistákból akarnak meggazdagodni) rettentően kedvesek és segítőkészek. Szinte mindenki mosolyog, és a gyerekek hangos „Hello!” felkiáltással integetnek az utazónak. Ha elvegyül az ember közöttük, igen pozitív tapasztalatokkal lehet gazdagabb, amit talán nem is ért az ember, amíg nem érzi a saját bőrén.
Az éjszakai piacoknak remek hangulata van, a választék ugyan nem túl nagy, de az ételek annál finomabbak. Siem Reapban mindig degeszre zabáltam magam jobbnál jobb ételekkel.

(2019)" forrás

Olvasmányos linkek

"Kambodzsa sokkal szegényebb, mint Vietnam, ennek megfelelően az embert is jobban le akarják húzni. Az USA dollárt egy az egyben elfogadják fizetőeszköznek, de érdemes átváltani kambodzsai rielre: azzal könnyebb alkudni. Dollárral sokkal nehezebb. Pl. a tuk-tuk-os 7 dollárért vitt ki a reptérre, majd ott közölte, hogy fizessek még felet. Kérdem tőle: miért és mire? Erre mondja: mert bejött a kapun (amiért a tuk-tuk-nak nem kell fizetnie). Erre elküldtem a fenébe, hogy 7 $-t mondott, itt van a pénz, menjen). Ott próbálják lehúzni az embert, ahol csak tudják. Másik kedvencem, hogy megtaníttatták nekik a fővárosokat. Mikor kérdezték, hogy honnan jöttem, és a válasz Magyarország volt, egyből vágták rá, hogy a fővárosa Budapest. :) Mindig rám akartak sózni valamit: pl. vegyek két ásványvizet 1 dollárért, mert akkor nem kell neki visszaadni. " forrás


"Kambodzsa nagyrészt egy füves szavanna. Ami azt illeti elég uncsi. Ezt délen a tengerpart, nyugaton pedig a dzsungel és a hegyek-dombok törik meg. Laosz ebből a szempontból sokkal szebb és változatosabb ország. De mi ezt nem tudjuk negatív kritikának felróni. Az építészete egyedi a környéken, illetve csak azért nem az, mert Laoszban (itt kevesebb) és Thaiföldön is sok a khmer építészeti emlék, templom. Tudjátok az ősi khmer birodalom. Ha ránézünk egy templomra, már a kaput látva tudjuk, hogy az khmer. Annyira tipikusak a jellemzői. Mi leginkább a vidéki építészetet láttuk, ami nem sokban különbözik a Laoszitól. Jobbára fa- és bambusz kunyhók, pléhtetővel. A nagyvárosokban érezhető a hajdan volt francia jelenlét. Az Angkor ősi városa egy roppantul lenyűgöző hely. Itt elolvashatjátok, ha kimaradt volna.

Azt mondják az a legjobb buli, amire nem készülünk. Nekünk ez így volt Kambodzsával, amennyire nem vártuk, akkorát ütött. Nagyon megkedveltük, mind a történelme és kultúrája, mind pedig a lakosai miatt. Egészen a szívünkhöz nőtt ez a kis ország. Nem egy turistáktól hemzsegő hely, ha nem számoljuk Siem Reapet és Phnom Penht. Minden megvan benne, ami egy remek nyaraláshoz kell, érdekes, színes, egzotikus, olcsó. Van benne bőven felfedezni való. Azoknak is akiknek unalmas vagy nagyon komfort zóna már Thaiföld, bátran ajánljuk. Azonban ne számítsunk olyan szintű szolgáltatásokra és infrastruktúrára mint Thaiföldön. De pont ez benne az izgalmas!. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

r.m. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Kriszti, 2020. 01. 15. 22:23
Szeretnék érdeklődni, hogy melyik utazási irodát/céget ajánlanátok egy kambodzsai körúthoz ami ár-érték arányban jó? Egyéni utazásként nem szeretnék ilyen messze menni, jó lenne ha minden meg lenne szervezve, hogy ne vesszünk el. :) Köszi


úti kritikus, 2019. 12. 04. 23:14
Kb. 8500 thai baht 2 nap egy éjszaka (busz, hotel, ellátás, programok)


Czeglédi Miklós, 2019. 12. 04. 22:48
Köszi a választ! Nagyságrendben meg tudod mondani milyen árra számíthatunk 1 ill. 2 naposnál?


úti kritikus, 2019. 12. 03. 23:25
Miklósnak:

K.C.T. Angkor Travel
Chom Thian 1 Alley, Pattaya
Jomtien-i iroda: 405/5, Jomtien Soi 1 Jomtien Beach Road

Ezek Kambodzsa specialisták, régóta csinálják. Hátrány: nagyüzemi módon


Cz. Miklós, 2019. 12. 03. 23:01
Mi 2020.01-ban megyünk Thaiföldre-Pattayából. Innen szeretnénk átmenni Kambodzsába, megnézni Angkhor Wattot, és Siem Reapet. Meg tudnátok mondani melyik társasággal utazzunk, 1 v 2 napra?
Üdvözlettel :Miklós


úti kritikus, 2019. 06. 17. 20:23
Szilvia:
A Giant Ibis társaság buszjáratai megbízhatóak. Jó állapotú Ford buszokkal közlekednek a főváros és Sihanoukville között. Még wifi is van a buszon!
https://www.giantibis.com/


Buzásné Gerdán Szilvia, 2019. 06. 17. 19:32
Szeretnék segítséget kérni, hogy Kambodzsában melyik busz társasággal érdemes lemenni a tengerpartra.


Németh István, 2016. 12. 30. 13:38
Szia! Aug.elején szeretnénk átmenni valószínűleg busszal Bangkokból Angkorba. Tudjuk, hogy ez már az esős évszakra esik. A kérdésünk a következő: mire számítsunk az időjárást illetően Angkorban? Mennyire járhatóak az utak? Egész nap nagyon felhős az ég? (a színek miatt kérdezem) előre is köszönöm a segítséget. István


Úti kritikus, 2014. 07. 31. 09:19
Kedves Robi!
Ugyan a sziemreap-i repülőtérnek kicsi, szerény, egyszerű az érkezési területe (is), azért a vízumügyintézés, az útlevél ellenőrzés és a vám gyorsan és problémamentesen zajlik. Kell egy útlevélkép és 3 kitöltött beutazási ill. váműrlap. Legyen fejenként 20 dollár nálunk, hogy ne kelljen bajlódni váltással (100 dollárból vagy más valutából). Ugyanis csak amerikai dollárral lehet fizetni a turista vízumért.

A vízumok helyi intézését egy sor hivatalnok végzi, mindegyiknek megvan a részfeladata és gyorsan pörögnek. Így aztán a vízum - ha már a sort végigálltuk, 5 percen belül készen van. Az egész vízumügyintézés a sorban állással együtt átlag 20-30 perc. Mire megtörténik az útlevél-ellenőrzés, már biztos a szalagon vagy mellette megtalálható a bőrönd. A vámellenőrzés semmiség, formalitás. Nem kell idegeskedni.

A vízumkérőlapot - jó esetben - a Kambodzsa felé tartó járaton be lehet szerezni (pl. eleve osztogatják), azaz legyen nálunk toll és legyen némi angol tudás, avagy e vonatkozásban segítőtárs. Ha nem adnak vízumkérőlapot a gépen, akkor érkezéskor könnyen meg lehet találni azt a helyet, ahonnan fel lehet szedni az űrlapot.

Nagyon fontos! Az útlevélnek a beutazás napjától számított 6 hónapig még érvényesnek kell lennie, függetlenül attól, hogy rövidebb időre akarunk csak maradni. Lehet interneten előre intézni vízumot (e-visa), igaz az 5 dollárral többe kerül, viszont érkezéskor időt spórolunk. Az érkezéskor felvett vízum (VOA, azaz visa-on-arrival) kis hátránya, hogy az útlevélben egy teljes oldalt betölt a vízum, az e-vízumnál csak kisebb pecsét kerül az útlevélbe.


Robi Bitter, 2014. 07. 29. 19:26
Szia

Szeretnek erdeklodni,hogy pontosan,hogy zajlik a vizumkerelem Kambodzsaban a Sieam Reap repuloteren helyben.Mennyire idoigenyes és,hogy a vamtisztek nem-e problemaznak. Egy kicsit ideges vagyok ez vegett,nemakarom,hogy legyen valamit problema es nem engednek be az orszagba.

Valaszod elore is koszonom.

Udv Robi


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon