ÚTIKRITIKA.HU / Moldova


hirdetes

útikritikák


Moldova

Moldova dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

 

p.v. fotója

2023: A Wizzair hetente két járatot (szerdán és vasárnap) üzemeltet egész évben Budapest és Kisinyov között. A repülés időtartama 1 óra 30 perc.

Moldova dióhéjban

 • A kelet-európai Moldova nyugaton Romániával, keleten Ukrajnával határos. 33 800 négyzetkilométeres területén kb. 4 millióan élnek (2023-as becslés). Moldova lakói moldáv (avagy moldován) nyelven beszélnek. Ez a nyelv alapvetően azonos a román nyelvvel. 2023-ban azonban törvényt hoztak arról, hogy nincs moldáv nyelv, és az ország hiavatlos nyelve a román.
 • Moldova lakóinak többsége keresztény ortodox vallású.
 • Moldova fővárosa Kisinyov légvonalban 739 kilométer távolságban van Budapesttől. Kisinyov kb. 700 ezres lakosságú.
 • A magyar állampolgároknak 90 napot meg nem haladó turistáskodás esetén nem kell vízum Moldovába.
 • Moldova nem tagja az Európai Uniónak, és nem tagja a NATO-nak.
 • Moldova a Szovjetunió része volt szövetségi köztársaságként. Ennek öröksége: Moldova ma Európa legszegényebb, legfejletlenebb országa. (Bezzeg az ugyancsak ex-szovjet balti államok...)
 • A havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 150 ezer forintnaknak megfelelő moldovai lej (éppen fele a magyar átlagnak)
 • A fogyasztói árak 25 százalékkal alacsonyabbak mint a magyar. De a tömegközlekedés 10-szer olcsóbb mint nálunk!
 • Leggyakoribb vezetéknév: Rusu
 • Moldova életében nagy jelentősége van a bornak, a borászatnak. Nagyon büszkék a boraikra.
 • Moldova nem éppen nevezhető közkeletű turista célországnak. Európa turisták által legkevésbé látogatott országai közül a második helyen áll, Fehéroroszország után.
 • A turisztikai infrastruktúrája ellentmondásos: vannak európai színvonalú hotelek, de sok a lepukkant (szovjet időkre emlékeztető) szálláshely.A közbiztonság elég jó, azért a turistát kóstolgathatják a zsebtolvajok, főleg a tömegközlekedési járműveken, a bárokban és az éttermekben.

Fő látnivalók:

 • 30 kolostor található Moldovában, s több közülük a 15. századból való.
 • A parkok , köztük a legnagyobb, a Taul természeti rezervátum
 • Bor-kulturális programok Kisinyov közelében: Milesti Mici és Cricova
 • Hatalmas, gépkocsival is bejárható földalatti borászati pincerendszerek, borfesztiválok
 • Dimbes-dombos vidéki tájak

Duna-delta és az ismeretlen ország, Moldávia - buszos körutazás

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Autóval utazni lent a világ leghosszabb borpincéjében
 2. Ahogy annyi moldovai a magyar turistának felemlegeti az Ikarusz buszt és a Globus konzerveket (emlékek a szovjet időkből)
 3. Kisinyovban a La Taifas nevű szuper étteremben (igaz drága) zöldséges, pástétomos vegyestál
 4. Kisinyovban a Propaganda Cafe, ami nagyon hangulatos, élőzenével
 5. a Kisinyov-i főpiacon az országos átlaghoz képest meglepően nagy a választék (pl. gyümölcsökből) 

Nem tetszett

 1. A higiéniai aggodalmak (főleg a vendéglőkben és az élelmiszerboltokban), a csapvíz nem iható
 2. Vidéki utazáson időigényes a közlekedés az utak silány állapota miatt (rengeteg kátyú)
 3. Kisinyov ronda, a főpiac is semmilyen (vigyázni kell a zsebtolvajok miatt)
 4. Edinet és Balti kisvárosok tiszta depressziósan rondák
 5. Moldovában a természet sem szép
 6. Sok az alkoholista (Európában itt a legnagyobb az egy főre jutó alkoholfogyasztás)
 7. Az emberek  rendetlenek, szemetelnek csaknem mindenhol
 8. A fővárosban ijesztő csapatokban mozognak kóbor kutyák

Vélemények

"Általában szívesen megyek olyan országokba, amik turisták által nincsenek annyira felkapva, egyszerűen mert kíváncsi utazó vagyok, nyitott akár a keserű valóság megismerésére is. Moldova ilyennek ígérkezett. Csakhogy a keserű valóság Moldova esetében az, hogy ez egy vacak hely." (K. M., 2014)


,, A főváros első ránézésre betondzsungelnek tűnik. Az autóutak, a járdák darabosak, töröttek, befejezetlenek, vagy épp hatalmas lyukak tátonganak rajtuk. Rengeteg az elkezdett, de félbehagyott épület.

Rengeteg a félig lebontott, elhanyagolt ház, ahol csak gyűlik a szemét. Az üzemen kívüli szökőkutakba üvegeket és flakonokat dobálnak. A földalatti átjárókban napi szinten lopkodják ki a lámpákból az égőket. Az autók, a közlekedési eszközök régiek és környezetszennyezők; ami Nyugat-Európában már nem felel meg az előírásoknak, azt elpasszolják Keleten.

De: megannyi, gyönyörű zöld park, a hatalmas tavak, kisebb erdőségek akár a város szívében.Sok a műemlékként meghagyott és/vagy felújított megannyi tradicionális ház, utcai művészeti alkotások, kreatív szobrok, eklektikus épületegyüttesek, és fejlődésben lévő infrastruktúra.

Egy barátságos hely, kicsit megragadva a múltban, kicsit olyan nemtörődömségben, de békében élve egymással. A fejlődés útjába a mai napig tartó mindennapos ellentét áll; az ország fele Oroszországhoz, a másik fele Romániához húz. (2019)" forrás


Olvasmányos linkek

"Aki Chisinauba (Kisinyov) téved, az tulajdonképp egy nap alatt megnézhet minden valamire való híres helyet, de két- három napot is el lehet lenni minden gond nélkül. Pár éjszakát voltam csak a fővárosban, onnan vidékre kerültem. Amikor megtudtam, hogy Orheiul Vecibe megyek hatod magammal, nagyon megörültem, mert pár éve nem jutottam el oda ,holott ez Moldávia egyik legszebb része. Orheiul Veci a történelmi Orhei városa akar leni, de ma ez csak egy falu, Butuceni. A falu egy völgyben fekszik és Raut nevű keskeny, kanyargós folyócska folyik mellette. A táj egyértelműen szép, de nem egy alpesi tájat kell elképzelni...

A falu melletti kopár, mészkő anyagú domboldalon található egy ortodox kolostor és egy harangtorony, aminek az aljából lejárat nyílik egy barlangi templomhoz. Nagyon érdekes, ahogy egy barlangtemplomnak lett berendezve és ami még meglepőbb, hogy ott strázsál egy pópa, aki tud angolul is. A barlang előtt sziklaterasz, amire ki lehet menni és lehet fényképezni a tájat. Emiatt a szakrális épületek miatt népszerű ez a hely, sok, leginkább belföldi turista jön ide nézelődni, de találkoztunk japánnal, lengyelekkel is. " forrás


"Moldova az az ország, ahova nem sokan tervezik a nyaralásukat, de talán még egy hosszú hétvége tervezésekor se ötlik az ember eszébe Chisinau főváros, vagy bármely másik moldáv város úticélként. Pedig érdemes errefelé elvetődni. Maga a főváros pezsgő hangulatú, az utcák tele vannak a helyiekkel, valamint turistákkal, na és a helyi erősségeket észrevevő és azokat kihasználni vágyó üzletemberekkel. Megtalálhatóak itt a nyugati brand termékei, McDonalds, KFC, United Colors of Benetton, H&M és még sorolhatnám. Emellett természetesen a helyi ízek elmaradhatatlanok, a kifőzdékben és éttermekben az ide látogató belekóstolhat a specialitásokba. A süteményeket kihagyni vétek. (2012)" forrás

N.E. fotója

,, Turisztikai szempontból egyrészt a talányos ideológiai közeg és ennek építészeti, városképi lecsapódása teszi izgalmassá Moldovát (Moldáviát). Mindenképpen meg kell látogatniuk azoknak, akik a tenger habjai helyett inkább a poszt-szovjet világban mártóznának meg. Itt hiába keresünk gótikus katedrálisokat, középkori várakat, szépen rendezett klasszicista városokat – viszont teljes mélységében tárul elénk a Magyarországhoz ezer szállal kötődő térség történelme.

Moldova egyik leghíresebb látványossága a cricovai borgazdaság és a földalatti város. Ez a „város” tulajdonképpen úgy keletkezett, hogy a közeli Kisinyov építéséhez innen termelték ki a követ. Végül kialakult egy 130 km hosszú (!) pincerendszer, melyben főleg villamos hajtású autók közlekednek, s bizony még KRESZ-táblák is vannak a hatalmas labirintusban. És természetesen megállók, ahol rendre bemutatnak valamit a turistáknak. Boroshordókat, pezsgőpalackozót, mozit, melyben a gazdaságról vetítenek filmet, kóstolótermeket. Ez utóbbiak hangulata valamiért hasonlít a saharnai kolostorra, csak éppen luxuskivitelben megépítve.

Ez nem a magyar gazdák kecskelábú asztalos világa a nyerstégla pincében, viasszal vastagon bevont gyertyatartókkal. Nagyon más, ezért is érdemes megnézni.

Kisinyovból álljon itt a római katolikus székesegyház, mint a nyugat bástyájának képe. A templom nyelvei az orosz, a román és a lengyel.

Moldova élvezhető ország, jó szolgáltatásokkal. Persze a jobb szállodákat meg kell fizetni, a látogatás pedig biztosan egyszerűbb szervezett csoport keretében. Különösen akkor, ha a Dnyeszter Menti Köztársaságba is mennénk. Ide egyébként mindenképpen kell útlevél. A határátkelésekre hosszabb időt kell számolni, a román-moldáv határra akár órákat is. A moldávok viszont barátságosak, kedvesek, elmondásuk szerint azonban boldogok lennének, ha több volna a külföldi vendég. (2016)" forrás


Van az országnak egy meghatározhatatlan, de kétségkívül múltidéző és nosztalgikus hangulata, amely bennem olyan gyerekkori emlékeket idézett elő, amelyeket már rég elfeledtem. Minthogy milyen érzés volt Leninváros (mai Tiszaújváros) városi strandján nyaranta csúszdázni. Vagy nagymamám pincéjében az ínycsiklandó gyümölcsökkel és zöldségekkel teli dunsztos üvegeket egy-egy családi ebédhez felbontani. forrás


Show must go on - Moldova - megrázó videó

Fotóegyveleg

 

Kisinyov - Varga Gábor fotója

Pópa mobillal - Ata fotója

Kisinyov-i lakóház - Ata fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


SZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes