ÚTIKRITIKA.HU / Svédország


Svédország

Svédország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Hagyományos svéd vidéki középület - n.e. fotója

A Wizzair a 2021-es nyári menetrendje alapján hetente kétszer közlekedik Budapest és Malmő, Budapest és Göteborg, valamint Budapest és Stockholm között. Május 22-től lehet foglalni.

2021. május 10.

Magyar állampolgárok beutazhatnak Svédországba, de kell teszt.
2021. május 31- ig csak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR, antigen vagy LAMP teszteredménnyel lehet Svédországba beutazni. (A 48 óra a mintavétel időpontjától számít.) A korlátozás nem vonatkozik a svéd állampolgárokra, a Svédországban lakó/tartózkodási hellyel rendelkezőkre, a fontos családi okból beutazókra, a 18 év alattiakra.  Regisztrálni nem kell, karanténkötelezettség nincs.

.

Svédország dióhéjban

 • Svédország a 10,1 milliós lakosságával (2021-es becslés) a legnépesebb skandináv ország. Nyugaton Norvégiával, észak-keleten Finnországgal határos. 450 ezer négyzetkilométeres a területe. Stockholm, a főváros 1,5 milliós lakosságú.
 • Aki nem akarja dideregve felfedezni Svédországot, az menjen nyáron (június-július-augusztus).
 • Svédország alkotmányos monarchia. A jelenlegi uralkodó: XVI. Károly Gusztáv. 2021-ben 75 éves. A királynő, Szilvia német származású (2021-ben 77 éves). A király népszerűségének ártottak a nőügyeiről kiszivárgott hírek.
 • Svédország svéd neve: Sverige, helyi kiejtésben szverje; angolul. Sweden (szviden)
 • Svédországban hatalmasak az adóterhek, de az állam az adóbevételekből kellően sok mindent visszajuttat az állampolgároknak. MInden svéd állampolgár jövedelemadózása publikus, bárki által megtekinthető. Svédországban az adórendszer sávos, a nagyobb kereset után kell több adót fizetni. A svéd minimálbér százalékos adóterhe alacsonyabb a magyarénál.
 • Nyáron hajnali fél négykor kel fel a nap. Télen délután fél négykor megy le a nap.
 • Svédországban az onnan hódító útjára indult IKEA nagyon szerény presztízsű, olcsó tömegterméknek tekintik
 • Havi nettó átlagfizetés: 910 ezer forintnak megfelelő svéd korona (2021).
 • A leggyakoribb vezetéknév: Andersson
 • A svédek nem csak az Abbára, de a Roxette-re is nagyon büszkék lehetnek.
 • Egy 2021-es becslés szerint kb. 16 000 magyar dolgozik Svédországban.

 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sigtuna, Svédország legrégebbi városa
 2. Stockholm környékén a menetrendi hajón/kompon utazni a szigetek között, a Stockholm és Sandhamn város közötti festő vízi szakaszon főképpen
 3. A Skansen Djurgarden-ben
 4. A Göta Canal-on hajózni
 5. Lund-ban a Bosjökloster kastély és Kalmar-ban a Kalmar Slott (vár)
 6. Uppsala egyetemi város hangulata
 7. A Drottningholm palota (a "svéd Versailles") a Mälaren tavon lévő szigeten
 8. Visby középkori városka a Gotland-szigeten
 9. A kristányboltok Kalmar és Växjö között, a "Kristály királyság" útszakaszán
 10. A tisztaság, szervezettség szinte mindenhol

Nem tetszett

 1. Piszok drága (azért Norvégiánál olcsóbb), szinte minden, a pia különösen
 2. Az érzelmeket arcukon ki nem fejező, túl zárkózott svédek
 3. A szeptemberi hideg, szeszélyes időjárás, még ugyanaznap keresztmetszetében is
 4. A svéd konyha nem nagy szám
 5. Nyáron a rengeteg szúnyog
 6. A túl nagy távolságok az autós turistáskodás szempontjából
 7. A kenyereik többsége nem finom

Vélemények

,, A tájak tekintetében Norvégia izgalmasabb (fjordok), mint Svédország. Viszont Stockholm sokkal érdekesebb, mint a norvég főváros. Koppenhága nekem rokonszenvesebb, mint Stockholm. Malmö és Göteborg nem nagy szám, viszont Uppsala helyes. A skandináv országok közül Svédországban érzékelni a legjobban a jólétet, holott Norvégia (az olaja miatt) már gazdagabb. A turista nevezetességek tekintetében viszont érzékelhető, hogy az elmúlt századokban mennyire sok szép kastély, vár épült Svédországban. Kedvenc svéd kisvárosaim: Sigtuna, Lund és Visby. " (J. K., 2015) 

Olvasmányos linkek

"Ültünk a buszon vagy tizenöten, elég szellős volt a járat, s aztán kiderült, hogy ez is alap a svédeknél. Minden tömegközlekedési viszonylatot úgy terveznek meg, hogy sose legyen tele, a svédek nem szeretik a zsúfoltságot, hozzászoktak, hogy van bőven helyük, mert ugyan kábé annyian vannak, mint a magyarok, de négyszer nagyobb helyen. Vonatoztunk, buszoztunk, nem csak mindig volt helyünk, hanem majdnem mindig a legjobb helyre tudtunk ülni, mert annyira felül van tervezve a kapacitás." forrás


Mítoszok:

Minden nő magas és szőke: sokan vannak ők, a magas szőke nők :-), de a lakosság közel sem olyan homogén, hogy ez igaz legyen. Pláne ha számításba vesszük a nem elhanyagolható számú bevándorlót (a világ minden tájáról), illetve azokat, akik már nem is bevándorlók, hanem többedik generációs svédek.

Itt isszák a legtöbb alkoholt: valójában Svédország az európai lista legvégén van (Magyarország sajnos az elején). Ennek több oka is lehet, pl. a korábban már említett állami alkoholbolt-rendszer (Systembolaget), ill. az a tény, hogy a svédek nem igazán szoktak hétközben inni, péntekre-szombatra tartalékolják az "energiát", akkor is vásárolnak be az alkoholos italokból.

Mindig sötét van, azaz rövidek a nappalok: csak télen igaz, és akkor is az ország északi felén vannak extrém rövid nappalok. Ugyan pl. Malmöben is hosszabbak a téli éjszakák, mint pl. Budapesten, de az eltérés nem olyan nagy. És ezt ellensúlyozzák a hosszú nyári nappalok, nálunk pl. nyár közepén majdnem 23 óráig világos van, északabbra még későbbig, ennél is északabbra pedig le sem megy a nap jó pár napig. Mivel észak-dél irányban nagyon hosszú az ország, ezek nagy eltérések a két "vég" között.

forrás


"Stockholmban három világörökségi helyszín van: a Drottningholm-palota, a Skogskyrkogarden temető, valamint Birka és Hovgarden (közösen). Egy korábbi látogatásom során már láttam az első kettőt, de akkor nem jutottam el Birkába, ugyanis oda csak nyáron közlekednek hajók. Általában reggel indulnak, és késő délután jönnek vissza a járatok, de a látogatásom pont egybeesett a Viking Fesztivállal, így egy esti körútra is lehetőség volt. Mivel napközben rengeteg érdekes program (múzeumok, városháza, stb.) várt rám, az esti kirándulást választottam - és milyen jól tettem!" forrás


,, Malmöben a sárgahúsú hárs illata és friss betonszag kevereg a levegőben. Itt-ott még hófoltok, mégis virágzik ezerféle virág. Ez adja ennek a városnak a különleges bukéját.
A hely egyszerre bódít és kijózanít, andalít és fölébreszt.
Malmö egy szenvedélyes szerető, akinek a szeme kék, a csókja jeges, de megvadulsz, úgy tud magához vonni, hívesen a füledbe sóhajtani.
Malmö maga a tisztaság, a harapós frissesség, hűs vizeivel, ezüsten csillogó high-tech épületeivel, főként az égbe csavarodó, vakítóan fehér Turning Torsoval, ami a legmagasabb épület Svédországban a maga 190 méterével. A torzó árnyékában pedig kompakt kis otthonok bújnak meg, praktikusan, logikusan, minimalistán, de olyan ikeásan kedvesen.
A sugárút egyik oldalán elegáns, mégis rafinált toronyházak, a Nap élvezettel színezi a falaikat, játszik az üvegfelületeken, a betonhasábok között nagyvonalú terek, szökőkúttal, zöld oázisokkal, az út másik felén a történelem igényesen megőrzött házai, terrakottába burkolódzva, fa ablakokkal, kanyargó motívumokkal, rusztikus pompával hívogatva a vendéget.
A múlt és a jövő egyesül a mai Malmöben, olyan elemi erővel, hogy a látványba bele kell halni, vagy el kell kezdeni zokogni ennyi csoda láttán.
Ma egész nap ebben a skandináv ékszerdobozban kutakodtunk, ámulatból estünk a döbbenetbe, s mikor a Balti-tenger egyszer csak a maga nemes egyszerűségében a lábaink elé omlott, megadtuk magunkat Malmönek.
Egyszerűen fenséges ez a város, ahol az emberek függöny nélkül élnek, s megengedik, hogy beláss az otthonukba.
Ahol az emberek esténként lámpát tesznek az ablakba, melytől a betontömbök megint új arcukat mutatják a látogatónak.
A mai nap a varázslaté volt. Az extázisé. Most el kell pihenni ennek a svéd szeretőnek a karjaiban... (szusi, 2021)

Fotóegyveleg

metrómegálló - fotó by V. F

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon