ÚTIKRITIKA.HU / Svédország


hirdetes
Svédország

útikritikák


Svédország

Svédország dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Hagyományos svéd vidéki középület - n.e. fotója

.

Svédország dióhéjban

 • Svédország a 10,2 milliós lakosságával (2023-as becslés) a legnépesebb skandináv ország. Nyugaton Norvégiával, észak-keleten Finnországgal határos. 450 ezer négyzetkilométeres a területe. Stockholm, a főváros 1,6 milliós lakosságú.
 • Aki nem akarja dideregve felfedezni Svédországot, az menjen nyáron (június-július-augusztus).
 • Svédország alkotmányos monarchia. A jelenlegi uralkodó: XVI. Károly Gusztáv. 2022-ben 76 éves. A királynő, Szilvia német származású (2022-ben 78 éves). A király népszerűségének ártottak a nőügyeiről kiszivárgott hírek.
 • Svédország svéd neve: Sverige, helyi kiejtésben szverje; angolul: Sweden (szviden)
 • Svédországban hatalmasak az adóterhek, de az állam az adóbevételekből kellően sok mindent visszajuttat az állampolgároknak. Minden svéd állampolgár jövedelemadózása publikus, bárki által megtekinthető. Svédországban az adórendszer sávos, a nagyobb kereset után kell több adót fizetni. A svéd minimálbér százalékos adóterhe alacsonyabb a magyarénál.
 • Nyáron hajnali fél négykor kel fel a nap. Télen délután fél négykor megy le a nap.
 • Svédországban az onnan hódító útjára indult IKEA nagyon szerény presztízsű, olcsó tömegterméknek tekintik
 • Havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 913 ezer forintnak megfelelő svéd korona
 • A leggyakoribb vezetéknév: Andersson
 • A svédek nem csak az Abbára, de a Roxette-re is nagyon büszkék lehetnek.
 • Egy 2021-es becslés szerint kb. 16 000 magyar dolgozik Svédországban.
 • A svédországi árszint kb. 40 százalékkal magasabb, mint a magyarországi. A legnagyobb különség az alkohol árakban van: náluk kb. 70 százalékkal drágább.A svédek átlagfizetése is 70 százalékkal magasabb, mint a magyaré.

 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Sigtuna, Svédország legrégebbi városa
 2. Stockholm környékén a menetrendi hajón/kompon utazni a szigetek között, a Stockholm és Sandhamn város közötti festő vízi szakaszon főképpen
 3. A Skansen Djurgarden-ben
 4. A Göta Canal-on hajózni
 5. Lund-ban a Bosjökloster kastély és Kalmar-ban a Kalmar Slott (vár)
 6. Uppsala egyetemi város hangulata
 7. A Drottningholm palota (a "svéd Versailles") a Mälaren tavon lévő szigeten
 8. Visby középkori városka a Gotland-szigeten
 9. A kristányboltok Kalmar és Växjö között, a "Kristály királyság" útszakaszán
 10. A tisztaság, szervezettség szinte mindenhol
 11. Gyakorlatilag nem használnak készpénzt
 12. A svédek példás környezettudatossága

Nem tetszett

 1. Piszok drága (azért Norvégiánál olcsóbb), szinte minden, a pia különösen
 2. Az érzelmeket arcukon ki nem fejező, túl zárkózott svédek
 3. A szeptemberi hideg, szeszélyes időjárás, még ugyanaznap keresztmetszetében is
 4. A svéd konyha nem nagy szám
 5. Nyáron a rengeteg szúnyog
 6. A túl nagy távolságok az autós turistáskodás szempontjából
 7. A kenyereik többsége nem finom
 8. Kpben csak a wc-t és az automata ezt-azt lehet fizetni, amúgy csaknem mindenhol bankkártyával!
 9. A svédek nem közlékenyek, a felületes haverkodási kísérleteim, jópofáskodásaim mind kudarcot vallottak, főleg a szolgáltató helyeken. Távolságtartók és idegentől nem hajlandók elfogadni privát jellegű érdeklőséseket. Ha nincs közös hobbitok, akkor nincs barátkozás.
 10. Vasárnap minden bolt zárva van, júliusban és augusztusban sok étterem, kávézó mindennap zárva van (a szabadsáok miatt). 

Vélemények

Svédországban nem egységes az adóteher minden terméken. Az első este éjfélkor szereztünk egy hamburgert a McDonald’s svéd megfelelőjében, mindezt átszámítva 1–2 ezer forinttal olcsóbban, mint amennyiért az indulás előtt ettünk még Budapesten.

A svédek az általános, 25 százalékos áfa alól kivettek gyakorlatilag mindent, amit egy turista megérezhet: az étkezés, a nem alkoholos italok, a szállás és a ruhák 12 százalékos, a belföldi utazás, a könyvek és újságok és a kulturális események belépői pedig 6 százalékos áfával kerülnek forgalomba – mindemellett pedig az átlagfizetés magyar forintba átszámolva jócskán 1 millió forint felett van. (2022) forrás


,, A tájak tekintetében Norvégia izgalmasabb (fjordok), mint Svédország. Viszont Stockholm sokkal érdekesebb, mint a norvég főváros. Koppenhága nekem rokonszenvesebb, mint Stockholm. Malmö és Göteborg nem nagy szám, viszont Uppsala helyes. A skandináv országok közül Svédországban érzékelni a legjobban a jólétet, holott Norvégia (az olaja miatt) már gazdagabb. A turista nevezetességek tekintetében viszont érzékelhető, hogy az elmúlt századokban mennyire sok szép kastély, vár épült Svédországban. Kedvenc svéd kisvárosaim: Sigtuna, Lund és Visby. " (J. K., ) 

Olvasmányos linkek

"Ültünk a buszon vagy tizenöten, elég szellős volt a járat, s aztán kiderült, hogy ez is alap a svédeknél. Minden tömegközlekedési viszonylatot úgy terveznek meg, hogy sose legyen tele, a svédek nem szeretik a zsúfoltságot, hozzászoktak, hogy van bőven helyük, mert ugyan kábé annyian vannak, mint a magyarok, de négyszer nagyobb helyen. Vonatoztunk, buszoztunk, nem csak mindig volt helyünk, hanem majdnem mindig a legjobb helyre tudtunk ülni, mert annyira felül van tervezve a kapacitás." forrás


Mítoszok:

Minden nő magas és szőke: sokan vannak ők, a magas szőke nők :-), de a lakosság közel sem olyan homogén, hogy ez igaz legyen. Pláne ha számításba vesszük a nem elhanyagolható számú bevándorlót (a világ minden tájáról), illetve azokat, akik már nem is bevándorlók, hanem többedik generációs svédek.

Itt isszák a legtöbb alkoholt: valójában Svédország az európai lista legvégén van (Magyarország sajnos az elején). Ennek több oka is lehet, pl. a korábban már említett állami alkoholbolt-rendszer (Systembolaget), ill. az a tény, hogy a svédek nem igazán szoktak hétközben inni, péntekre-szombatra tartalékolják az "energiát", akkor is vásárolnak be az alkoholos italokból.

Mindig sötét van, azaz rövidek a nappalok: csak télen igaz, és akkor is az ország északi felén vannak extrém rövid nappalok. Ugyan pl. Malmöben is hosszabbak a téli éjszakák, mint pl. Budapesten, de az eltérés nem olyan nagy. És ezt ellensúlyozzák a hosszú nyári nappalok, nálunk pl. nyár közepén majdnem 23 óráig világos van, északabbra még későbbig, ennél is északabbra pedig le sem megy a nap jó pár napig. Mivel észak-dél irányban nagyon hosszú az ország, ezek nagy eltérések a két "vég" között.

forrás


"Stockholmban három világörökségi helyszín van: a Drottningholm-palota, a Skogskyrkogarden temető, valamint Birka és Hovgarden (közösen). Egy korábbi látogatásom során már láttam az első kettőt, de akkor nem jutottam el Birkába, ugyanis oda csak nyáron közlekednek hajók. Általában reggel indulnak, és késő délután jönnek vissza a járatok, de a látogatásom pont egybeesett a Viking Fesztivállal, így egy esti körútra is lehetőség volt. Mivel napközben rengeteg érdekes program (múzeumok, városháza, stb.) várt rám, az esti kirándulást választottam - és milyen jól tettem!" forrás


Fotóegyveleg

metrómegálló - fotó by V. F

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon