ÚTIKRITIKA.HU / Svédország


Svédország

Egészség | Étkezés | Vásárlás | Közlekedés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Magyar külképviselet | Fotóegyveleg

Egészség

Svédországban az egészségügyi ellátás egészségügyi biztosításhoz kötött. A turistaként, vagy 90 napnál rövidebb ideig Svédországban tartózkodó EU állampolgárok esetén az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot az EU Egészségügyi Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.oep.hu honlapon találhatók.

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központokban, orvosi rendelőkben, kórházakban, illetve az egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban álló magánorvosoknál az EU Egészségügyi Kártya felmutatásával igazolható az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultság, de ezen felül az ellátásért fizetni kell. A szerződéses orvosok névsora a gyógyszertárakban rendelkezésre áll. Annak, aki a svéd egészségbiztosítóval szerződéses viszonyban nem álló, privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetnie. Fogorvosi kezelés szükségessége esetén a szerződéses fogorvosnál/fogklinikán (folktandvården) is be kell mutatni az EU Egészségügyi Kártyát, de a fogorvosi kezelés költségeit a páciens saját maga fizeti. A gyógyszertárakban az orvos által felírt recept ellenében adják ki a gyógyszereket.

szép vécé

Abban az esetben, ha súlyos betegségről van szó, az EU Egészségügyi Kártyával közvetlenül a kórház ügyeletéhez (akutmottagningen) kell fordulni. EU Egészségügyi Kártya nélkül igénybe vett ellátás esetén annak költségeit a betegnek saját terhére kell rendeznie. A kezeléskor kiállított eredeti számlákat és a kiegyenlítésére vonatkozó igazolást a lakóhelye szerint illetékes magyar megyei egészségbiztosítási pénztárnak (MEP) kell benyújtani. Ebben az esetben a megyei egészségbiztosítási pénztár megkeresi a kisegítő teherviselőt, és a külföldi biztosítótól kapott információk alapján azt az összeget fizeti ki, amennyibe az ellátás az EU Egészségügyi Kártya alapján került volna. Az így megtérített és a ténylegesen kifizetett összegek közötti költségkülönbözetet az ellátásban részesült személy saját maga köteles vállalni, ezt az OEP nem téríti meg. Utasbiztosítás megkötése ezért is javasolt.

"Sajnos Magyarországon is elterjedt a palackozott víz vásárlása, holott azon országok közé tartozunk, ahol iható a csapvíz. Svédország is ilyen, úgyhogy nyugodtan igyuk a csapvizet, pénzt is spórolunk és a környezetet sem szennyezzük." forrás

1979-ig Svédországban betegségnek minősítették a homoszexualitást. Sok svéd úgy tiltakozott ez ellen, hogy a buziságára hivatkozva beteget jelentett a munkahelyén. 

Étkezés


A Svédországban turistáskodó magyarnak persze nem kell igazodnia a helyi étkezési szokásokhoz, de azért érdekes azokról valamicskét tudnia:

"A svédek igen egészségtudatos táplálkozást folytatnak, általában tisztában vannak az általuk fogyasztott ételek tápanyag-tartalmával. A tipikus svéd reggeli kávéból, gyümölcsléből, knäckebröd-ből (ropogós kenyérből), tojásból és filmjölk-ből (íróból) áll. Vidéken az ebéd a főétel, amely rendszerint egy fogásból áll. A svédek sok heringet, fasírtot, pácolt lazacot (gravad lax-ot) és burgonyát (potatis-t) esznek. Augusztus utolsó három hete a rákszezon, ekkor megnő az országban a rákfogyasztás. Hagyományos ételnek számít a sárgaborsóleves is. Mindezek mellett a svédek nem vetik meg a francia, olasz, thai, kínai és mexikói ételeket sem. A svédek rendszerint napjában háromszor étkeznek. Könnyű reggeli reggel 7 óra körül, ebéd délben és vacsora este 6 körül. Vendégségben illik megvárni, amíg a házigazda pohárköszöntőt (Skal-t) mond, amelynél illik a házigazda szemébe nézni. Mivel a vendégek általában magukat szolgálják ki az asztalon lévő tálakból, illetlenségnek számít ételt hagyni a saját tányéron." forrás

svéd fahéjas karika - fotó by Jetta

,, A hagyományos étkezést (ebéd, vacsora) tekintve azt mondhatom, hogy a tenger gyümölcsei szerves részét adják az itteni gasztronómiának. Az érdekesség az, hogy a halakat (főleg lazacot) mégis importáljak, leginkább Norvégiából. A Balti-tenger állítólag nem a legjobb és legtisztább forrása a svéd halpiacnak.

A csirke ritka, mint a fehér holló, emiatt az ára is borsos. Levest nem fogyasztanak túl sokat, ha mégis, akkor előnyben részesítik a zöldségekből készült krémleveseket. A zöldségek, gyümölcsök a klíma miatt jellemzően kissé halványak. Svédország viszont nagyon híres a bogyós gyümölcseiről. Az erdei áfonyaszedés igazi nyári családi program. Nagyon sok szószt esznek, mindenhez. Hasonló a helyzet a cukorral is. Igazi kihívás olyan kenyeret találni, ami nincs cukrozva.

A svédek rajonganak Amerikáért. Svédország a fast food és a mirelit áruk második hazája. A helytelen és sokszor adalékanyagoktól, tartósítószerektől egyáltalán nem mentes táplálkozásnak azonban meg van az ára. Svédországban világviszonylatban is kiemelkedő a táplálékallergiások száma. Öröm az ürömben, hogy emiatt az ország maga a paradicsom, főleg a laktózintoleránsok és a gluténérzékenyek számára. A legutolsó sarki boltban a laktózmentes krémtúrótól kezdve, a GM kenyéren, sütiken át a pizzáig bármit beszerezhetünk (persze itt is érvényes, hogy a saját készítésű a legegészségesebb).

A svédek imádnak enni, mégis viszonylag mértékletesen teszik ezt. Édességet és alkoholt többnyire hétvégén és ünnepekkor fogyasztanak. Akkor viszont nem keveset. Ezt jelzi például a cukorkák összefoglaló neve, a ”lördagsgodis”, vagyis ”szombati édesség”. Tipikus nyári program a grillezés: sok kolbásszal, hússal, zöldséggel, édességgel és alkohollal.

Plusz egy érdekesség: Svédországban találkoztam először a “Budapesttårta és Budapestrulle” nevű süteménnyel, amit általában mandarinnal dobnak fel. Kissé hasonlít az Eszterházy tortára összetevőiben, de nem teljesen ugyanaz. Mondanom sem kell, hogy minden svéd azt gondolja, hogy ez a mi nemzeti eledelünk. :)" forrás


,, Malmö: Egy halas finomságokat kínáló standnál álltunk meg, de a táblán lévő dolgokat sajnos sehogy sem sikerült értelmezni. Végül a 3-ból kiválasztottuk a kettő legbonyolultabbnak hangzót, és azt kértük - nem értették. Egy kedves idős néni mögöttünk a sorból segített, mikor rájött, hogy a mutogatás nem nagyon fog működni a lánnyal aki felvette a rendelést. Bár közös nyelv vele sem volt, vele sikerült el-activitiyzni a tábláról, hogy mit szeretnénk, ő pedig közvetített a lánynak. Így kaptunk egy burgert és egy tál valamit, mindkettő hal alapú, fura színes szószokkal, az enyém burgonyapürével. A nevük hivatalosan: Stekt still med mos &tillbehör és Strőmmingsburgare volt. (2016)" forrás

Vásárlás

"Délután 5 előtt vásároljunk. Elég sok üzlet ugyanis viszonylag korán zár, különösen hétvégén. Este 10 után kifejezett szerencse (vagy a környék ismerete) kell ahhoz, hogy nyitva tartó boltot találjunk, kivételt jelentenek persze a benzinkutak. A dolog szépsége, hogy mivel a legtöbb svéd délután 5 körül fejezi be a munkát, simán belefuthatunk egy-egy nagyobb tömegbe, ha akkor megyünk vásárolni. Szóval 5 és fél 7 között lehetőleg kerüljük el a boltokat! Júliusban megáll az élet. Nem csak a gyárakból és a hivatalokból mennek szabadságra az emberek, nem ritka látvány az akár egész hónapra bezárt étterem és üzlet sem. Erre jobb felkészülni." forrás

Volt, hogy Svédországban a 9. legnépszerűbb párt a Donald kacsa Párt volt, amely ingyen sört és szélesebb járdákat igért a választópolgároknak.

,, Ez gyakorlatilag egy készpénzmentes ország.. A WC be is úgy mész be, hogy lehúzod a kártyád. Megkértem valakit, hogy mutassa meg a pénzeket." (V.F., 2017)


,, Svédországban nem csak, hogy szesztilalom van, de még a reptéri boltban sem lehetett alkoholhoz jutni. Vásárlás helyett viszont megtekinthettük a "Világ legkiválóbb whiskyjei és abszolút legmenőbb vodkái" című kiàllítàst a Duty free shopban, ahol - figyelem! - csak az Európai Unión kívülre utazók vásárolhattak a kiállított tárgyakból. A svédek ennyire vigyáznak ránk, európaiakra! (szusi, 2019)

,, Ne váltsd, ismétlen, NE VÁLTSD ÁT fejben minden egyes termék árát forintra. Itt minden annyival drágább, mint otthon, hogyha csak kicsit is vonzódsz a spóroláshoz 2 nap alatt bedilizel

2. Ne keress angol feliratokat. A helyi termékeken csak svédül vannak rajta a leírások. Két-három vásárlás után belejössz mi micsoda, de a fordító applikáció is hasznos lehet.

3. Ne lepődj meg, ha csak nagyot találsz. Például lisztből én 2 kg-nál kisebbet sehol sem láttam.

4. Ne vegyél ásványvizet. Bár nem hallottam, de itt bizonyára nagy lehet a hype-ja a csapvíznek, ugyanis szénsavmentes vizet alig árulnak, abból is többnyire külföldit és annyiért, mint egy olcsób üdítő.

5. Ne akarj normális alkoholt venni. Az élelmiszer üzletekben ugyanis csak alkoholnak látszó lötyik vannak, mivel a.3,5%-os alkoholtartalom feletti italt csak a nemzeti alkoholboltban System Bolaget lehet kapni. Ezek ráadásul, ahogy tapasztaltuk huncut módon rövidebb ideig vannak nyitva, mint egy normál közért. Igaz, kínálatuk kimerítő és a hírekkel ellentétben mi találtunk egészen megfizethető tételeket is - legalábbis a borok között.(2017)" forrás

Közlekedés

"A Stockholm központjától 89 kilométerre lévő Skavsta repülőtérről busz (Flygbussarna az elnevezése) közlekedik a Stockholm belvárosában lévő megállóhoz, amit City Terminalnak (svédül Cityterminalen) neveznek. A buszutazás átlagban 1 óra 20 perc időtartamú. A busz óránként vagy másfél óránként indul (jellemzően óra, vagy óra 30-kor). Egyirányú jegy ára: 149 svéd korona (4900 HUF).
Lehet vonattal is menni a repülőtérhez legközelebb eső (7 km) városkából (Nyköping), de így az út hosszabb ideig tart és még drágább is. A repülőtérről még taxival (6600 forintnak megfelelő helyi pénz) vagy busszal (900 forintnak megfelelő) el kell jutni Nyköping (nüsöpping) vasútállomásához." (2014)


,, A svédek, a nyugalom szobrai. Képesek órákon át követni 60-nal a kamiont, ami náluk ráadásul sokkal hosszabb, mint nálunk, és nem előzik meg. Pedig a főbb útjaik két sávja mellett, általában még két leállósávval is rendelkeznek. Teljesen bevett szokás ott, hogy lehúzódnak a leállósávra, hogy megkönnyítsék mások számára az előzést. És a szembejövő is ezt teszi. Szóval igazából, akár mehetnének is, mint a szél. A maximális sebesség csak 110 km/h" forrás

Villamos Göteborgban

Vonat

Svédországban a belföldi vasúti közlekedés nem feltétlenül olcsóbb, mint a belföldi repülés. A vonatozás ráadásul a külföldi turista számára nem egy különleges élmény, ugyanis az ország jellemző tájképe miatt az ablakon keresztül csak monoton módon ugyanolyan tájat lehetett látni, erdőt minden mennyiségben, de nem nagy változatosságban. Interneten lehet egész jutányos áron vonatjegyet venni egyes, nagyvárosok közötti viszonylatokra.

Autóval

Az engedélyezett sebességhatárok megsértését súlyos pénzbüntetésekkel torolják meg. Nincs pardon. Akár a jogosítványt is elvehetik a helyszínen. Régiónként eltérőek lehetnek a sebességkorlátozások.

Vidéki  kirándulásokhoz  érdemes autót bérelni, majd a szabályokat szigorúan betartva autózni.

"Nemrégiben magyar barátaim Malmőbe látogattak és elég sarkosan fogalmaztak a svéd parkolási renddel kapcsolatban. Ha jól emlékszem, akkor a náci és az élhetetlen szavak mindenképpen szerepeltek a cifra jelzők közt. Biztosan frusztráló is volt 3 bírságot begyűjteni az 5 nap alatt, de valószínűleg inkább az ő készülékükben volt a hiba. Nos pesti versenyzőként Stockholmban én is katonásnak ítélem a parkolási rendet, de szerintem korrekt a helyzet. Vannak egyértelmű, élhető és érthető szabályok, amiket kőkeményen betartatnak(2013)" forrás

Közbiztonság

Egy olvasónkkal történt 2018-ban:  Malmöben, egy múzeum melletti fizetős parkolóban nyom nélkül kinyitották az autó csomagtartóját és az összes csomagunkat elvitték.

Svéd nagyvárosok közbiztonsági szempontból rossz hírű negyedei:

 • Stockholmban a Rinkeby
 • Malmöben a Rosengard
 • Göteborgban a Bergsjön


Egyéb hasznos információk

Jubileumi milyen keksz?

Magyar külképviselet

Magyar konzulátus

 • Címe: Laboratoriegatan 2, 115 27 Stockholm
 • Levelezési cím: Box 24 125, 104 51, Stockholm
 • Telefon: (00)-(46)-(8) 663-66-39
 • Konzuli telefonidő: H,SZ 13:00-15:00 -K,CS 9:00-12:00
 • Ügyeleti telefon: 661-67-62, 662-56-75 (1-es gomb magyar nyelvű menü, majd a 0-gomb megnyomását követően a telefonközpont kapcsolja az ügyeletest)
 • Ügyfélfogadás: H,SZ,P 9:00-11:00 - E-mail: consulate.sto@mfa.gov.hu
 • Konzul: dr. Szabó Sándor Balázs

Magyar nagykövetség

 • Cím: Dag Hammarskjöld Str. 10, 115 27 Stockholm
 • Telefonszám: (00 46) (8) 661-6762, 662-5675 - Fax: (00 46) (8) 660-2959
 • E-mail: embassy.stockholm@kum.hu - Nagykövet: Dr. Müller Adrienn
 • Telefon: +46 8 661 95 10 - Fax: +46 8 660 29 59 - E-mail: mission.sto@mfa.gov.hu

Fotóegyveleg

Metrómegálló - fotó by V.F.

Jetta kedvenc stockholmi péksége

Vissza az elejére


Kommentek

Andi BP, 2018. 08. 05. 10:49
Most jöttünk haza Malmöből, múzeum melletti fizetős parkolóban nyom nélkül kinyitották az autó csomagtartóját és az összes csomagunkat elvitték.
Erre vonatkozóan korábban sehol nem találtunk figyelmeztetést, pedig jó lett volna:-((((


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon