ÚTIKRITIKA.HU / Andorra


hirdetes
útikritikák


Andorra

Andorra dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Centro Historico | Casa de la Vall | Dali szobra | Placa del Poble | Coma Pedrosa nemzeti park | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Puente de Paris - Elter Karcsi fotója


Andorra dióhéjban

Andorra egy tengerpart nélküli picike ország a Pireneusokban, északon Franciaország délen Spanyolország révén közrefogva. 468 négyzetkilométeres területe valamivel kisebb, mint Budapesté (525 négyzetkilométer). Andorrában mindössze 80,1 ezres a lakosság (2024-es becslés). A katalán a hivatalos nyelv, de sokan beszélnek spanyolul és a lakosság 20 százaléka franciául. Jóllehet Andorra nem tagja az Európai Uniónak, de a hivatalos pénznem az euró. Magyar állampolgároknak nem kell vízum Andorrába. Amúgy nincs is útlevélellenőrzés a francia és a spanyol határán. A miniország fő vonzereje, hogy a vám- és adómentesség paradicsoma. A látogatók nagy többsége nem klasszikus turista, hanem bevásárló turista (főleg a francia oldalról). Andorrában az UNESCO világörökségének van egy helyszíne, a Madriu-Perafita-Claror völgy csodás túraösvényekkel és látványos tavakkal.

Havi nettó átlagbér (2024-ben): 2390 euró

2024. április: 1 liter benzin 1,50 euró

Általánosságban elmondható, hogy Andorra drágább a turisták számára, mint Spanyolország vagy Franciaország.,

Az élelmiszer- és italárak Andorrában magasabbak lehetnek, mint Spanyolországban vagy Franciaországban, bár a pontos árak változóak lehetnek az egyes termékek és szolgáltatások függvényében. A szállásárak magasabbak Andorrában, mivel a szállások száma korlátozott, nincs nagy verseny..

Másrészt azonban Andorra adómentes övezet, így a bizonyos termékek, mint például az alkohol, a dohányáru és az ékszerek, árai alacsonyabbak lehetnek, mint más európai országokban.

Fővárosi utcakép - Aji fotója


Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Gyönyörű a pireneusi táj
 2. Ami spanyolul ki van írva, az többnyire angolul és franciául is
 3. Az óváros legalább aranyos
 4. A Zara márka rajongói jól járnak
 5. Dali szellemes szobor műve a főváros főterén
 6. Mindig szeretem, ha egy országban, városban - mint Andorrában is - az autósok tisztelik a gyalogosokat, betartják a szabályokat
 7. Egy jópofa szálláshelyünk Grandvalirában: egy igloo hotel
 8. Egy 4 órás helyi túránk
 9. Sant Juliá de Lória térségében, Bixessarri, egy völgyben
 10. A falvak hangulatos lakóházai (másmilyenek, mint Ausztria és Svájca alpesi parasztházai)

Nem tetszett

 1. Mindennapos a közlekedési káosz a bevásárló turizmus autós tömegei miatt
 2. Aki nem akar vásárolni, annak kicsit idegesítő lehet, hogy túl sok minden a vásárolás körül forog
 3. Sok a ronda betonépület, a szürke hetvenes évek feeling, maga a főváros sem igazán szép, legfeljebb egy pici központi részén és az óvárosban
 4. Még néhány amúgy szép vidéki környezetet is képesek voltak elrondítani bevásárlóközpontokkal
 5. Ruhavásárlás tekintetében Andorra vámmentessége nem nyújt hasznos többletet, a pia, a parfümök és a napszemüvegek dominálnak
 6. Az Engolasters nevű, mesterséges tó csalódás volt, mert tilos benne a fürdés. 
 7. A főváros turista információs irodájában senki nem tudott angolul.
 8. Andorrában nincs semmi jelentős műemlék, amit érdemes lenne megnézni.
 9. A főváros járdái tele vannak kutyaszarral.

Vélemények

Azt mondják, csak vásárolni érdemes Andorrába menni, de ez egyáltalán nem igaz, gyönyörű kis ország hegyekkel, vízeséssel, folyókkal, tehenekkel, lovakkal, bárányokkal.
Az utcák tiszták, a lakók nagyon kedvesek, és szerintük Andorrában szinte nem létezik bűnözés, ultra-biztonságos ország.
Az autópályák kitűnő állapotban vannak, a benzin pedig 1,4 euró/liter az alacsony áfának köszönhetően.
Mindenhol jó a hangulat, salsa és raggaeton hallható a boltokban. Nyilván elég erős a spanyol hatás egy kis andorrai tapintással, például kóstolhatnánk paellát, de erdei változatot, vadhússal és sangriával természetesen, de Andorrában jó minőségű helyi sör is van.
Röviden nagyon élveztük, 3 nagyvárosban jártunk, és végre nem tudjuk megállni magunkat a bevásárlástól (nem volt tervezve).
Tervezzük, hogy visszamegyünk és felfedezzük a sípályákat, vagy csak pihenünk és üzleteket látogatunk meg, mint a többi turista. (2023)


"Egy napnál többet nem érdemes Andorrában tölteni, kivéve ha síelni jövünk ide. Andorrába csak az látogasson el, akinek fontos, hogy számolgassa a meglátogatott országok számát. Ha ez nem fontos, akkor felejtős is lehet. Na persze, ha - mint mi - amúgy is a Pireneusokon keresztül akarunk Spanyolországból Franciaországba utazni (vagy fordítva), akkor érdemes benézni ide. Mi egy éjszakát azért ott aludtunk és nem volt semmi rossz, csak az emlékezetes élmények maradtak el. A vásárlás, az árak vizslatása minket igazán mérsékelten érdekelt. Azt hiszem apróságokon kívül nem is vettünk semmit. Barcelonából egynapos programként oda és vissza is 3 órát utazni, hát az nem jó ötlet." (Aji, 2016)


"Ha nem vagytok világörökség-vadászok és nem akartok minden országot kipipálni, mint én, akkor Andorrát szerintem nyugodtan kihagyhatjátok. Maga a főváros egy zajos, csupa kész és épülőfélben levő üzlet, szépnek túlzással sem nevezhető település, a környező hegyek pedig, semmivel sem izgalmasabbak az átlagosnál. (travellina)"

Odajutás

 • Barcelonából Andorrába eljutás autóval kb. 3 óra. Távolsági busszal is kb. ennyi. A 198 kilométerből 102 kilométer autópálya.
 • Andorrának saját területén nincs nemzetközi repülőtere. Van egy kicsi repülőtere egy közeli spanyol területen.

Időjárás

Földrajzi helyzeténél fogva Andorrában viszonylag hűvös hegyi klíma a jellemző. Az átlagos közép-hőmérséklet télen mínusz 7 fok, nyáron 26 fok.

"Mielőtt Andorrába indulsz, érdemes utánanézni, hogy milyenek az időjárási viszonyok. Velünk egyszer már megesett, hogy egy kávézásnyi idő alatt 7 fokot esett a hőmérséklet, mindez a nyár kellős közepén. Fontos felszerelés a hólánc, ami nélkül rossz idő esetén nem engednek be a hercegségbe. Itt még nyáron is elkaphat egy váratlan hóvihar…" forrás

Szállás

Ajánlott hotel

          2 csillagos: Hotel Sant Jordi, 4 csillagos: Relais du Silence Hotel Palomé

Helyi közlekedés

az Andorra la Vella-i bevásárlóközpontokban és más nagyobb épületek környékén általában nagyobb parkolóhelyek találhatók, amelyek díjmentesen állnak rendelkezésre a látogatók számára.

Andorrában a busz az egyik legelterjedtebb közlekedési eszköz. Az Andorra Bus Transport (ABT) nevű cég működteti a buszközlekedést az országban. Az ABT-buszok gyakran járnak Andorra különböző részein, és számos települést, falut és várost kötnek össze.

Az ABT-buszok általában megbízhatóak, és az utazási idők pontosak, bár a sűrű forgalom és az időjárási viszonyok befolyásolhatják a menetrendet. Az ABT-buszokon kényelmes ülések, légkondicionáló és egyéb kényelmi funkciók is elérhetők, ami segíti az utazók kényelmét.

A buszjegyek megvásárolhatók az ABT buszjegyirodáiban, a buszmegállóknál, az ABT weboldalán, valamint az Andorra Turizmus hivatalában. Az árak változóak, és a jegy ára függ a távolságtól és az útvonaltól.

Az ABT-buszok általában naponta több alkalommal közlekednek, de a járatok gyakorisága változhat az év különböző időszakaiban. A nyári időszakban gyakran több járat közlekedik a turizmus miatt.

Étkezés

Meglepő, hogy egy tengerpart nélküli, sőt a tengertől kifejezetten távol lévő országban milyen erősen jelen van az éttermi kínálatban a hal és a tenger gyümölcsei.

Lépten-nyomon találni jó étteemeket a fővárosban, de a mi elvünk az, hogy törekedjünk a helyi ételek megkóstolására. Az andorrai oldal által ajánlott Era Bauró bizonyára nagyon autentikus lett volna kinézetben is és saját sörfőzdéjével is lenyűgözött volna, de a választásunk mégis a Taberna Angel Belmonte étteremre esett. Örömmel kóstoltam meg a nagymama húsgombócát és a helyi tejberizst. (2024) forrás

Vásárlás

Andorrában munkanapkon az üzletek jellemzően délelőtt fél tízkor nyitnak és este nyolckor zárnak. Szombaton este kilenckor, vasárnap este hétkor zár a legtöbb üzlet. Bevásárlóközpontok vannak a fővároson kívül is, de a kínálatuk kb. ugyanaz, mint Andorra la Vellában.

"Andorrában kitűnő a nyújtott szolgáltatások ár-érték aránya. Nem azt mondjuk tehát, hogy olcsó, hanem inkább azt, hogy reális. Franciaországban például alacsonyabbak a szállásárak, de nemritkán akár nyolc vendéget is bezsúfolnak egy apró apartmanba. Andorra La Vella, a főváros igazi paradicsom a bevásárlók számára, ahol megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere és ahol hatalmas vámmentes boltok találhatók a spanyol határ közelében. Ugyanitt van az éjszakai élet központja és itt épültek a világ vezető szállodaláncainak legjobb színvonalú épületei." forrás


"Andorra, és azon belül is Pas de la Case (ejtsd: pádölácáz – határváros a francia oldalon), valódi pláza a franciáknak. Jelentősen olcsóbb itt az alkohol, és a dohányáru, talán ezek a legkeresettebb cikkek. Itt kezdődik a bevásárló turizmus, ami aztán világmárkákkal folytatódik a fővárosban, Andorra la Vella-ban. Mintha csak ország méretű Váci utcán sétálnál…" forrás

Cca - Centre Comercial Andorra

Andorra 2000 Centre Commercial


Közbiztonság

Andorra a turista szempontjábol (is) jó közbiztonságú ország. (Sőt, egy 2016-os nemzetközi felmérés szerint, nincs a világon olyan ország, ahol annyira biztonságban érezhetik magukat a turisták, mint Andorrában.) Egy év folyamán legfeljebb négy autólopás esik meg.

Egyéb hasznos információk

1. A főváros, Andorra la Vella egyik központi turista információs irodája a Plaça de la Rotonda területén található. Itt a pontos cím:

Oficina de Turisme d'Andorra la Vella
Plaça de la Rotonda, s/n
AD500 Andorra la Vella, Principat d'Andorra

A nyitvatartási idő Hétfőtől szombatig: 9:00-19:00 - Vasárnap: 9:00-14:00

Centro Historico (Barri Antic)

Andorra fővárosa, Andorra la Vella központi része a Barri Antic vagy a Centro Historico, amely Andorra történelmi központja. A terület a sétálóutcákat, a történelmi épületeket, a szűk utcákat, a kis boltokat és az éttermeket foglalja magában.

A Barri Antic a középkori Andorra városfalainak helyén épült fel, és több mint 1 000 éves történelmi hagyományokkal rendelkezik. Az itt található történelmi épületek közé tartozik a Casa de la Vall, az Andorra Parlamentjének székhelye, amely a 16. században épült, valamint a Sant Esteve-templom, amely a 11. században épült, és Andorra legrégebbi temploma.

Elter Karcsi fotója

Casa de la Vall

A Casa de la Vall Andorra la Vella történelmi negyedében található, és az Andorra Parlamentjének székhelye. Az épület Andorra legrégebbi és legjelentősebb középkori épületei közé tartozik, és a 16. században épült.

Az épület eredetileg egy gazdag család lakóháza volt, később azonban különböző kormányzatok használták. Ma az andorrai parlament székhelyeként szolgál.

Az épület stílusa gotikus és reneszánsz elemeket ötvöz, és a belső részek számos történelmi jelentőségű teremmel rendelkeznek, többek között a pénzügyi és igazságügyi bizottságok teremével, valamint a díszteremmel, amely Andorra zászlaját tartalmazza. Az épület homlokzatának közepén a Co-princes of Andorra címerével díszített torony található.

Az épület egyébként nyitott a látogatók számára, akik megtekinthetik az épületet, és megismerhetik Andorra történelmét és politikáját. Az Andorra Parlamentje általában egy héten egyszer ülésezik az épület dísztermében, és a látogatók szabadon beléphetnek az ülésre.

Dali szobra

Az "Idő nemessége" nevű szobor Andorra fővárosának kellős közepén látható és minden turista lefotózza. Meglepő, hogy egy ilyen értéket képviselő alkotás ennyire védtelenül, a szabadtéren lett kiállítva.

Elter Karcsi fotója

Placa del Poble

A Plaça del Poble, vagyis az Emberek Tere Andorra fővárosában, Andorra la Vellában található. Ez az egyik fő központi tér a városban, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, vagy pihenhetnek.

A tér Andorra modern részének központjában helyezkedik el, és körülötte számos üzlet, étterem és kávézó található. Az itt található szökőkút a tér közepén áll, amely szép látványt nyújt a látogatóknak, és lehetőséget nyújt a pihenésre.

A Plaça del Poble otthona az Andorra Kulturális Központjának, amely számos kulturális programot kínál, beleértve koncerteket, kiállításokat és színházi előadásokat. A tér körül több más intézmény is található, például a Városi Könyvtár, a Városi Tanács és a Városháza.

A tér fontos helyszíne az Andorra-i életnek, és a látogatóknak érdemes időt szánniuk arra, hogy felfedezzék és élvezzék a tér nyújtotta lehetőségeket. A Plaça del Poble Andorra modern részének egyik legélénkebb területe, és remek hely az üzletek és a kávézók közötti sétára vagy a heliyek tanulmányozására.

Coma Pedrosa nemzeti park

A Coma Pedrosa Nemzeti Park az egyik legjelentősebb természetvédelmi terület Andorrában. Az Andorra északnyugati részén, La Massana községben található, és a Coma Pedrosa hegycsúcsát és környékét foglalja magában. A Coma Pedrosa a Pireneusok legmagasabb pontjai közé tartozik, a csúcs magassága 2 942 méter.

A parkban található számos túraútvonal, amelyek lehetővé teszik a látogatók számára, hogy felfedezzék a hegyeket és a környező tájat. Az utak változó nehézségűek, így mind a kezdő, mind a tapasztalt túrázók számára megfelelőek lehetnek. A parkban található kanyonok és vízesések, valamint a növény- és állatvilág gazdag sokfélesége teszi még vonzóbbá a területet.

A Coma Pedrosa Nemzeti Park egyik legfontosabb vonzereje az Andorra egyik legmagasabb hegyének, a Coma Pedrosa hegycsúcsnak a megmászása, amely egy hosszú és nehéz túra, de a csúcsról nyíló kilátás lenyűgöző.

A parkban számos turisztikai szolgáltatás áll a látogatók rendelkezésére, többek között információs központok, éttermek és szálláshelyek. A parkban való tartózkodás során azonban fontos betartani a helyi szabályokat és előírásokat a természetvédelem érdekében.

Egyéb látnivalók

Casa d'Areny-Plandolit múzeum

A Casa d'Areny-Plandolit múzeum Andorra fővárosában, Andorra la Vellában található. Az épületet a 17. században építették, és a múzeum a város egyik legjelentősebb történelmi épülete. A múzeum a Casa d'Areny-Plandolit család történelmének bemutatására szentelték.

A múzeum egy része a múlt század elején épült téli sportoknak, valamint a ház belső tereinek, ahol a Casa d'Areny-Plandolit család élt, és a család személyes tárgyaiból álló gyűjteménye található. A múzeumban a látogatók megismerhetik Andorra történelmét, a helyi kultúrát és a téli sportok történetét.

A múzeum egyik kiemelkedő darabja a gyönyörű kert, amely az épület hátsó részében található. A kert több mint 200 éves és számos növénytípus és virágfajtát foglal magában.

Vidéki Andorra

Tudtam, a főváros zsibongása közepette éreztem, hogy nem ez lehet Andorra igazi arca. Az utazásra készülődés közepette láttam fotókat a Pont de Sant Antoniról, a kőtemplomokról és a sírégiókról, és már akkor is az az érzésem támadt, hogy fantasyfilmbe illő a vidéki Andorra.

Korán reggel indultunk el a hegyi falvak felfedezésére. Llortsban, az andorrai turisztikai hivatal által is az egyik legszebb falunak titulált településen még esett a hó, de a harsányan zöld vidék és a tradicionális építkezést követő utcák így is varázslatosak voltak. Llorts bányászfalu, a közelében található az egyetlen épségben megmaradt vasércbánya. Andorra ugyanis sokáig a vasércből szedte jövedelmeit. A bánya időnként látogatható, sőt egy kovácsműhely is megtekinthető a közelben.

A bányászat emlékhelyeit táblák jelzik, így bukkantam rá egy különös vízimalomra La Cortinadában, ahol az ország híres kőtemplomai közül is álldogált egy.

Elképesztően sok a kőtemplom Andorrában. Olyan érzése támad az utazónak, hogy szinte minden család épített egy templomot. Nagyjából igaz is a feltételezés, hiszen apró közösségek, nagycsaládok éltek ezekben a falvakban. A templom volt az a hely, ahol a közösség együtt ünnepelhetett, gyászolhatott.

Ajánlom még megnézésre Fontanedát, Sisponyt és az 1500 méter magasságban fekvő Palt is. Valójában elég, ha csak úgy elindulunk az országban és minden településen megállunk pár percre.

A kőtemplomok között felbukkant egy modern bazilika is. Az égbolt bazilikájának neveztem el a Meritxell-bazilikát. 

(2024) forrás

Történelem

128-tól 1993-ig, azaz 715 éven keresztül Andorra egy alapvetően feudális állami berendezkedésű terület volt. 1993-ban alakították ki a modern, demokratikus politikai struktúrát.

A 2. világháborúig Andorra elszigetelt, szegény ország volt. A 2. világháború után indult be a turizmus, ami gazdasági fellendülést eredményezett.

Manapság

Andorra államformája: parlamentáris társhercegség. A társhercegek a mindenkori francia államfő és az Urgell nevű spanyol járás mindenkori püspöke. Andorrában magas az életszínvonal és a szociális háló roppant nagyvonalú. Minden munkahellyel rendelkező lakosnak ingyenes orvosi ellátás jár, és annak színvonalát nem érdemes egy lapon említeni a magyarországival. Andorrában nagyon sok olyan külföldi él (legálisan vagy illegálisan), akiket a gazdasági prosperitás és az adókedvezmények vonzottak ide.

"A csupa hegy országban a mezőgazdasági termelés lehetőségei igen korlátozottak: a földterületnek csupán 2%-a megművelhető. Az ipari termelés főként dohányáru és bútor gyártására irányul. A nemzeti jövedelem legnagyobb része a turizmusból származik; a legtöbben vásárolni vagy síelni érkeznek ide, avagy a kettőért együtt." forrás

Consell general, azaz Andorra egykamarás parlamentje - Elter Karesz fotója

A helyiekről

Andorra lakói, akiket andorraiaknak neveznek, nagy részt katalánok, akik számos kulturális és történelmi vonatkozásban hasonlítanak a szomszédos Spanyolország és Franciaország lakóihoz. Az andorraiak azonban saját, egyedi kultúrával és hagyományokkal is rendelkeznek, amelyeket több ezer éves történelmük és elszigeteltségük alakítottak ki.

Az andorraiak általában szorgalmas, barátságos és vendégszerető emberek. A turizmus Andorra gazdaságának fontos szereplője, így az andorraiak általában kifejezetten barátságosak és segítőkészek a turistákkal szemben.

Az andorraiak nagy része római katolikus vallású, és a vallás és a hagyományok nagyon fontosak számukra. Az andorrai konyha katalán és pireneusi hatásokat mutat, és az ételek általában egyszerűek, de finomak.

Az andorraiak számára fontos az egészséges életmód, és számos sporttevékenységet űznek, különösen télen, amikor a síelés és a snowboardozás Andorra fontos turisztikai attrakciója.

Az andorraiak többsége két nyelvet beszél: katalánul és spanyolul, de sokan beszélnek franciául is. Az angol nyelvtudása is elterjedt a turizmus miatt.

Érdekességek

 1. Andorra az európai kontinens 6. legkisebb országa (Vatikán a legkisebb).
 2. A főváros, Andorra la Vella Európa legmagasabban fekvő fővárosa:1023 méter magasságban.
 3. Andorra várható élettartam vonatkozásában a világon a negyedik: átlag 82 év.
 4. Az ország területének csupán 2 százaléka alkalmas mezőgazdasági művelésre.
 5. 2014 óta Andorra saját euró pénzérméket veret. Természetesen a turista nyugodtan használhat más euró érméket is.
 6. Ha valamilyen okból andorrai állampolgárokká szeretnénk válni, nem lesz könnyű dolgunk: ehhez 20 év folyamatos helyben tartózkodás, illetve egy andorrai ős igazolása is szükséges. forrás

Olvasmányos linkek

"Andorra a szívem csücske. Már maga a látvány is megragadó. Az országot 3 ezer méter magas, csak dél felé nyitott hegykoszorú öleli körbe. A szakadékos völgyek lejtőin idilli hangulatot árasztanak a jellegzetes széles tetejű andorrai parasztházak. A juhok ott legelésznek, ahol nálunk a bárányfelhők úsznak. A fővárosban, Andorrala Vellában és az országban lévő mindössze 50 apró (némelyik alig pár épületből álló) településen élők nagy része nem is andorrai. A legtöbben spanyolok, franciák és portugálok, de élnek itt angolok, németek, afrikaiak, ázsiaiak is, és természetesen andorraiak is. Az idegeneket voltaképpen megtűrik ebben a csaknem adómentes földi és (a téli sportok) paradicsomában, ahol nincs vám, a szociális szolgáltatások kiválóak, az iskolarendszer példamutató, a betegellátás ingyenes, a nyugdíj magas, és ahol nincs munkanélküliség s lényegében bűnözés sem. Az egész országocska úthálózata nem hosszabb 300 kilométernél. Az idelátogató turisták száma a 65 ezres lakossághoz képest hihetetlenül magas, de többségük egynapos kiránduló, azaz bevásárlóturista, aki Costa Brava-i nyaralásából szentel pár órát erre a különös világra. " forrás,, Canillo-ban szálltunk meg, innen jártuk be a Budapest méretű ország minden zegét-zugát. Azt kell, hogy mondjam, megérte. A főváros semmi különös tényleg, egy apró óvárost körbevevő pléh áruházak tömkelege. Én nem vagyok egy külföldön vásárolgatós típus, de itt azért tényleg érdemes körülnézni.

Mivel Andorra egyszerre sí-, sport- és adóparadicsom, így tényleg nehéz ellenállni a kísértésnek. Ugyanazt a sífelszerelést árulják nyilván, mint bárhol másutt a világon, de ami itthon 100, Ausztriában ha tudod már hol keresd, 80, az itt mondjuk 45. És ez nemcsak a sí- és sportcuccokra értendő, nyilván azok a legolcsóbbak, de a ruházat, az élelmiszer, az éttermek, mind magyar árakon vannak, ami különösen Franciaország után felüdülés.

A fővárosban ezen kívül amit még érdemes, az az evés, fantasztikus francia-katalán hibrid konyhát visznek, lényegesen olcsóbban, mint a környező országokban.

Mivel a társhercegség (Macron és a katalán püspök a két hivatalos uralkodó, tényleg jópofa kis ország ez:) ) mindössze 460 km2, így most eltekintenék attól, hogy egyesével soroljam fel a kedvenc falvainkat. Beülsz az autódba az egyik oldalán, majd négy keksszel később felriadsz a másikon. Ha közben el nem csapsz pár kecskét, marhát vagy lovat.

A levegőt harapni lehet, a viharkabátodra szükség lesz, mert azért 2-3000 méteres hegyekben kirándulsz, de szikrázóan süt a Nap, a hegyek tetejét pedig örök hó borítja. Közben persze mindenütt pazar kilátásban lesz részed, bárhol megállhatsz és tehetsz egy-két-négyszáz hegyi túrát. Teheted mindezt mountain bike-al (amire annyira rá vannak épülve, hogy a sífelvonók oldalán nyáron bicajokat szállítanak), lábon, szamáron, lovon, ahogy szeretnéd.

Minden csodálatosan tiszta, nincs egyetlen nem odaillő épület az országban, minden olyan, mintha papíron tervezték volna. Ami egyébként igaz, az is megvan szabva, hogy pontosan milyen kőből építkezhetsz, lesz itt rend, tényleg.

Leszámítva a fővárost persze, ahol a tízemeletes plázák kiábrándítóak tényleg, dehát fordulj esetleg hátat és már el is feledkezhetsz róla. És egyébként a fővárosban is találsz olyat majd, ami elszórakoztat, tudniillik, valami megfoghatatlan ötlettől vezérelve minden egyes körforgalmat olyanra terveztek, hogy ha gyerekekkel utazol, el sem tudod őket hagyni. Az egyiken óriás szőkőkút, a másikon másfél méteres lilakaspós díszcserjék, a harmadikon olyan modern szobrok, hogy a negyedik kör után sem tudod eldönteni, hogy mit ábrázolnak.

Az egész ország olyan, mintha Svájcot és Franciaországot egybegyúrták volna, aztán elharmadolják az árakat és betesznek még egy kis katalán csibészséget. Szeretnivaló, tényleg. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Andorra - Pont de Paris - Elter Karesz fotója

Andorra fővárosa háztetőről - Elter Karesz fotója

Andorrai tájkép a Pireneusok ölelésében - Elter Karesz fotója

K-T. Gy. fotója

Szent István templom a fővárosban - Elter Karcsi fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon