ÚTIKRITIKA.HU / Egyiptom


hirdetes


útikritikák


Egyiptom

Egyiptom dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Felső-Egyiptom - Abu Simbel - Hathour és Nefertari - j.k. fotója

.

Választott nyaralóhelyét a baloldali menüben találja!


Egyiptom dióhéjban

arabul: Misr, angolul: Egypt  

 • Egyiptom az afrikai kontines északkeleti sarkában fekszik. Északon a Földközi-tenger, keleten a Vörös-tenger mossa partjait. Nyugaton Libiával, délen Szudánnal határos.
 • A főváros, Kairó 2200 kilométerre van Budapesttől.
 • Egyiptom egymillió négyzetkilométer nagyságú, azaz majdnem 11-szer nagyobb hazánknál. A lakosság kb. 114 milliós (2024-es becslés).
 • DNS elemzések szerint az egyiptomi lakosságnak csak a 17 százaléka arab. Általános az a megállapítás, hogy az egyiptomiak arab nyelvet beszélnek, mozlimok, de magukat nem tekintik arabnak. Sok egyiptomi hangsúlyozza, hogy csak az arab nacionalista nézeteket valló vezetők erőltették rá az országra az ,,arabságot".A turista jobban teszi, ha a helyiekkel beszégetve nem ,,arabozza le" őket. Akkor hát genetikai értelemben kik nagy többségében Egyiptom lakói? Válasz: öshonos egyiptomiak. Az Egyiptomban élő ,,genetikai arabok" az Arábiai-félszigetről idevándoroltak leszármazottai. 
 • Havi nettó átlagfizetés (2024-ben): 49 ezer forintnak megfelelő egyiptomi font
 • Magyar turistáknak kell vízum. Magánútlevéllel, turista céllal beutazó állampolgárainak legfeljebb egy hónapos tartózkodásra jogosító vízumot vehetnek fel Egyiptom nemzetközi repülőterein 25 USD ellenében, vagy https://visa2egypt.gov.eg oldalon adhatják le online vízumkérelmüket. Csak a ".gov.eg" oldalon regisztráljanak, mert több pénzcsaló oldal is működik hasonló címmel. Online kérelmezés esetén a vízumdíjat bankkártyával lehet leróni, s mértéke egyszeri beutazás esetében 25, többszöri beutazásra jogosító vízum esetén 60 USD. Az online kérelmet a beutazás megkezdése előtt legalább 7 nappal kell benyújtani. Az egyiptomi online vízumrendszer nem fogad el ékezetes betűt, és hibás adatbevitel esetén megtagadja a belépést az országba.
 • Ramadán 2025-ben: február 28.- március 29.
 • Az iszlám az ország hivatalos vallása. A lakosság 90 százaléka mozlim, a nem mozlimok többsége kopt keresztény.
 • Az egyiptomi utazáshoz mindenképpen tanácsoljuk utasbiztosítást (betegség, baleset, poggyász) kötni. Ezen a linken - a honlapunk jóvoltából - kedvező árú ajánlatot lehet kapni

Az UNESCO világörökségének részei Egyiptomban:

 • Théba és a Halottak városa (kulturális)
 • Az iszlám Kairó (kulturális)
 • Memphis és a Halottak városa – a Gízai, Abusiri, Sakkarai és Dahsuri piramisok (kulturális)
 • A núbiai műemlékek Abu Simbeltől Philaeig (kulturális)
 • Abu Mena korai keresztény műemlékei (kulturális)
 • Katharina kolostor (kulturális)
 • Wadi Al-Hitan (Bálna-völgy) (természeti)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A történelmi érzés, az ókor varázsa és a hely romantikája
 2. Az érintetlen zöld foltok látványa és az illatok
 3. A piramisok monumentalitása
 4. Kairó, Luxor városa
 5. A megelevenedő kalandvágy

Nem tetszett

 1. Kairó koszossága, a rengeteg szemét
 2. Az átverős taxisok és árusok
 3. Az európai gyomornak megviselő baktériumok és vírusok, a hasmenés
 4. Homok, homok, homok és hőség
 5. A legnagyobb meglepetést a belépőknél fedeztük fel. Van egyiptomi/arab jegy és van turista jegy. Teljesen elámultam ettől, hogy ennyire tisztelik arab társaikat, hogy őket testvérként kezelik és a rendes ár tizedéért adják nekik a jegyet. Az emberek megosztóak voltak számomra, vannak nagyon kedvesek és segítőkészek, de bőven akad a lehúzósokból is. A műemlékeknél előszeretetten zártak le részeket, amit az ottani "őrök" egy kis baksis fejében kinyitnak és körbemutatnak. (2022)

Vélemények

Összességében Egyiptom a maga furcsaságával, szokatlanságával és koszosságával együtt hatalmas kaland volt, örökre szóló élményeket gyűjtöttünk és aki fél egyedül belevágni, ne tegye, teljesen biztonságos ország, szóval csak bátran! Persze mindig résen kell lenni, de ha látják, hogy az ember gondolkodik, nem akarják átverni. Kedvesek az emberek, tele vannak vidámsággal, humorérzékkel. Bizonyos dolgokat lehetne tőlük tanulni, persze ők is tanulhatnának tőlünk (l.l., 2023)


"Egyiptom az egyik legjobb ár-érték aranyban lévő terület manapság. Csodaszép tengerpart és nagy területeken fekvő resort jellegű szállodák jellemzik. Egyértelműen a búvárok és a sznorkellezők paradicsoma. Az érkezéséről számított 72 órán keresztül lehet meg használni a városban levő duty free-t, bár többek elmondása szerint nem éri meg. Hurghada lényegében egy koszos, nyüzsgő város, ahol a helyiek a turistákhoz alkalmazkodva túlzottan is rámenősen próbáljak eladni portékájukat. Egy-két fix áras helyet találni, ahol nyugodtabban nézhetünk szét a gagyibbnál gagyibb szuvenírek és egyszer használható dolgok között.

A belváros egy lepukkant nagyváros képet kelti, persze izgalmasan arab köntösben. Kicsit félkész vagy inkább félig lerombolt utca jeleneteket látni, üres épületekkel, letört padkákkal, földből kiálló tárgyakkal, szilánkokkal és egy jó nagy adag szeméttel. Makadi Bay a fejlődésben lévő snorkell paradicsom, lassan kezd felnőni Hurghadához, ugyan még megőrizte kertvárosi létét és kevésbé városias üdülő övezet. Azt mondják, itt a legszebbek a korallok. Makadi Bay városrésze kapukkal van leválasztva, a tengerpart viszont végig össze van kötve, bárhol be lehet sétálni a vízbe és bármelyik szállodánál levő partot lehet használni.

Soma Bay egy zöld kis félszigeten fekszik, a golfozók és golf szállodák rezidenciája. Leginkább az igényesebb utazók találják meg itt a számításukat. Nincs saját központja, a szállodák saját shuttle buszaival lehet bemenni Hurghadára. Sahl Hasheesh a legújabb terület itt a hurghadai üdülő övezetben, turistás és mesterséges egy kicsit, viszont sokkal tisztább és kellemesebb, mint a lestrapáltabb, régebb óta működő testvérvárosai. Sahl Hasheesh egy zárt városrész, ugyanúgy, mint El Gouna. Nagyon szép datolya pálma soron vezet végig az út. Igazán előkelő érzetet nyújt Hurghada lepusztult városa után. A parton nincsenek elválasztva a szállodák. A legkülsőbb hotelből is be lehet sétálni a parti sétányon a városközpontig. Az új városközpontban egy nagyon ízléses medence sorral és szökőkúttal összekötött tér van, körben arab épületekkel és csodás növényekkel.

El Gouna egy kapukkal lezárt zárt részen fekszik. A kígyózó lagúnák között club jellegű, városszerű szállodák találhatóak, leginkább a nyugodt pihenésre vágyóknak lehet jó, mert nincs nagy élet a közelben. Pár kilométerre van tőle egy fantasztikus wakeboard pálya. A lagúnák miatt Velencére hajaz, de leginkább arabos mediterrán stílus jellemzi. Fontos tudni, hogy a sivatagi beduinos szafarinál ne homoksivatagra gondoljunk, ezeket a meghirdetett fakultatív programokat a kavicsos-köves sivatagi részen rendezik meg. Kicsi szerencse is szükséges hozzá, hogy a nyaralás végére is felejthetetlen maradjon az út és az ember elkerülje a sokak által megszenvedett egyiptomi hasmenéses vírust. Kellő odafigyeléssel elkerülhető, bár aki hajlamos rá vagy egy kicsit is érzékeny a gyomra, az számítania kell arra, hogy a szállodai szobában (fürdőszobában) tölt pár napot.

Van egy remek egyiptomi gyógyszer, az Antinal, aminek a beszerzését már az első szembejövő gyógyszertárnál érdemes beszerezni. Jobb félni, mint megijedni alapon! Ha a szálloda recepcióján rendeljük meg, akkor sokszor plusz költséget számítanak fel és dupla vagy tripla annyiba is kerülhet, mint rendes áron. A megadott mennyiséget mindenképp tartsuk szem előtt, kúraszerűen kell alkalmazni, amíg teljesen fertőtleníti a bélrendszert, és ki nem tisztul a baktérium a szervezetünkből." (L. Orsi, 2016)


,, Egyiptom pont olyan, amilyen az interneten a leírásokban. A közlekedést a városban mindenképpen taxival javasolnánk, a közbiztonság tökéletes, a látnivalók és környékük rendezett. Az utazást a Vista tökéletesen előkészítette és leszervezte számunkra. Kizárólag fix áras üzletben javasoljuk a vásárlást Egyiptomban. Az ételekkel nincs gond, mi pl. a piacon is mindent megkóstoltunk." (2017)


,, Tetszett:
- Európaitól teljesen eltérő kultúra, így sokkal gyorsabban át tudtam szellemülni, hogy éreztem, hogy nem "otthon" Európában vagyok
- Gyönyörű tengeri élővilág
- A körülvevő történelem. Luxorba utazva az utakon a turisták számára névtelen, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű rom, hetekre lenne szükség, hogy mindent felderítsünk.
- A garantáltan jó idő
- Antinál folyamatos szedése mellett semmilyen vírus nem döntött le a lábunkról

Nem tetszett:
- rengeteg szemét mindenhol
- az elviselhetetlen sivatagi hőség
- Néhol a higiénia teljes hiánya

(B. Ildi, 2018)


,, Egyiptomról általánosságban:

Tetszett:
A személyzet figyelmessége és gyorsasága, és nem mindenki várja el a borravalót
Rengeteg bazár, ki lehet fogni jó minőségű kamu márkákat jó áron
Gondozott, tiszta kertek
A tenger csodálatos élővilága
A sok, különböző méretű medence, a medencéknél a lépcsőre van kiírva milyen mély a víz
Mindennapos nagyon precíz szobatakarítás
Olcsón lehet internetet vásárolni a reptéren és a szállodáknál található üzletekben (kb. 6-7 dollár 4GB internetért)
Fokozott biztonsági ellenőrzések a reptereken és a szállodákban is
Aki szeret alkudozni, annak csak ajánlani tudom
Random tevék sétálnak velünk szembe az utcán
A shisha bárok
A szállodáknál az olcsó, megbízható taxibérlés

Nem tetszett:
Egyik boltban sincs kiírva mi mennyibe kerül (így megeshet, hogy a szupermarketben délben még egy dollár egy csomag pisztácia, míg este már 2 dollár)
Borzalmas közlekedés, össze-vissza megy mindenki az utakon, az autóbérlést nem ajánlom
A szállodákon kívül sok a szemét, romosak a házak
Az all inclusive koktélok eléggé egyhangúak
Minden túl van cukrozva
A hányás&hasmenés kockázata
A szállodák sötét folyosói és szobái, ami persze nyáron kellemes hűvöst biztosít, de szerintem kicsit lehangoló
A  medencénél napozáskor percenként odajönnek ránk sózni valamit

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pár praktikus tanács az Egyiptomba látogatóknak:
- Érdemes sok 1 dolláros bankjeggyel készülni, mert a legtöbb helyen szállodában a pincérek, londínerek elvárják a borravalót. Ha nem tudtunk még Magyarországon 1 dollárost szerezni, akkor sincs gond, a bárokban készséggel beváltják a nagyobb címletű pénzt
- Érdemes a repülőtéren internetet vásárolni, 5-7 dollárért már lehet 4 GB internetet venni, ez egy SIM-kártya, amit kártyafüggetlen telefonba lehet beletenni (vigyünk magunkkal tűt is, mert hazafelé kicserélni már nekünk kell a régi SIM-m kártyára)
- Javasolt a réteges öltözködés mert a transzfer buszon kicsit hideg van a klíma miatt
- A pálinkafogyasztás étkezések után erősen javasolt a hasmenés elkerülése érdekében. Ha elfelejtettünk volna magunkkal pálinkát vinni, Egyiptomban már csak nagyon kevés boltban tudunk nem túl jó minőségű italt vásárolni
- Nem gond, ha elfelejtettünk szólni, hogy nem kérünk jeget a koktélunkba, mert ásványvízből készül a jég
- Ha részt veszünk a szafari quadozáson, mindenképp vigyünk napszemüveget és olyan zárt ruhát (hosszú nadrág, dzseki, sportcipő) amit nem sajnálunk és nem akarunk már többször felvenni a héten, továbbá érdemes nedves törlőkendőt vinni magunkkal
- Ha taxizni szeretnénk valahova, érdemes a szállodában taxit kérni, mert megbízhatók és jó árat lehet kialkudni náluk
Sznorkelezéshez nem muszáj otthonról elcipelnünk a szemüveget és a pipát, minden szállodánál vannak bazárok, ahol egész jó áron lehet bontatlan csomagolásút vásárolni

(helga, 2019)

Olvasmányos linkek

"Az egyiptomi lakosokra jellemző, hogy nagy csodálattal tudják bámulni a turistákat, de a zsúfolt utcákon az sem kizárt, hogy a már elkelt nőket is követik a meghódítás reményében. Jó tanácsként, ilyenkor határozott utasítással mondjuk azt, hogy „haram” vagy „sibní le wahdi”, ami annyit jelent, hogy „szégyen” és „hagyjon békén!”.

Kihívásokkal a zsúfolt piacokon is szembenézhetünk, ahol az árusok nem csak, hogy tárt karokkal várnak, de egyenesen a képünkbe rohanva kínálják portékájukat, és addig nem hagynak szabadulni, ameddig nem vásárolunk. Az alkudozás kötelező Egyiptomban, ha nem tesszük megsértődnek, ha viszont jól alkudunk, akkor még meg is ajándékoznak minket apróságokkal. A harmadik megoldás, hogy szó nélkül, a termékükre rá sem nézve próbálunk mellettük elsuhanni, de megsúgom, több mint valószínű, hogy ez nem fog sikerülni észrevétlenül.

A borravaló nem csak jól jön nekik, de van hogy el is várják az embertől a baksist. Taxival pedig kész élmény utazni. Azt felejtsük el, hogy nem adunk konkrét célpontot a sofőrnek, mert akkor elég valószínű, hogy valamelyik bazár előtt fogunk parkolni, hogy ismét esélyt és lehetőséget adjanak nekünk a költekezésre. Aggodalomra azért nincs ok. Az egyiptomiak feltűnten mosolygós és kedves emberek, ha bármi baj történne, pillanatok alatt hatalmas tömeg gyűlök össze a bajba esett segítségére." forrás

Fotóegyveleg

s.e. fotói

Vissza az elejére


Kommentek

István, 2023. 10. 28. 00:13
Hát nem tudom akik áradoznak Egyiptomról azok mind utazási irodával voltak-e (mi önállóan utaztunk giza-kairo-sharm), de az egyiptomi emberek a legkevésbé sem kedvesek maximum addig amíg érdekük fűződik hozzá utána legjobb esetben semlegesek rosszabb esetben kimondottan rosszindulatúak.
Ott vernek át és húznak le ahol tudnak, az arcodba hazudnak, és ha lebuknak többször az arcunkba nevettek. Tiszteletet csak akkor mutattak pl. a szállásokon mikor valamit tényleg nagyon elmismásoltak, és érezték hogy nagyon le lesznek értékelve, de azt se feltétlenül éreztük valósnak.
Az adott szavuk semmit sem ér, a taxis eltéved, máshova visz, más pénznemet ért, félreért, nem ad vissza ha előre fizetsz és nem kérdezed meg hogy tud-e visszaadni (de nem azért mert nem tudna).
Úgyhogy mentálisan fárasztó egész úton azon töprengeni mi lesz a következő "trükk" vagy inkább átverés, még nagyobb üzletben (carrefour) is le akartak húzni 300 egp-vel (150 helyett 470 lett) egy naptej kapcsán, és ha nem számoljuk össze körülbelül mennyi a végösszeg, be is nyaljuk, persze miután szóltunk jött a menedzser és korrigálta, de az ötödik egyiptomi nap után mérget vennék rá hogy nem véletlen bakiról volt szó
A kairoi szálláson miután megbeszéltük a reggelit hogy jár, másnap reggel közölték hogy nem, pedig nagy betűkkel látszott a bookingon hogy included
Dollárral jöjjön mindenki mert a pénzváltókban sosincs eladó dollár csak az ajtóban álló feketepiaci árustól, akik rosszabb árfolyamon váltanak persze a szállások pofátlanul lehúznak 15-20%-kal ha nem USD-ben hanem EGP-ben akar az ember fizetni, de kártyával is van plusz díj, és persze este 10-kor már senki se fogja azt mondani hogy plusz 20%-ert nem kell, persze miután lehúzott felajánlja, hogy olcsón vált neked dollárt
Sharmban az all inclusive szállás már talán rendben van, de azért itt is felajanlottak hogy ezt azt okosba megcsinálnak nekünk, de egyiptomban már a hogy vagy kérdés is legyen gyanús, mert minden a lehúzásra megy
És hiába talpraesett az ember, vagy próbál utánanézni mindennek mert nem lehet mindenre állandóan felkészülni
Nagyon fárasztó mentálisan főleg hogy 3-4 pénznemben (HUF, USD, EGP, EUR) kell számolni egész nap , de egy idő után kicsit élveztem is lebuktatni őket hol a trükk, mivel akar atverni, mikor téved el a taxis...
Egyszóval aki minimálisan ideges típus az önállóan semmiképp se menjen Egyiptomba, mert ez bárkinek az idegeit próbára teszi
És sajnálom azokat az egyiptomiakat (ha vannak egyáltalán) akik tisztességesek, mert az út után azt sem hiszem el amit kérdeznek, nemhogy amit mondanak és ezt javasolnám jó tanacsként mindenkinek...


Potti, 2023. 01. 14. 17:35
November végén töltöttünk el 7 napon Hurghadában. Szerencsére jó szállodát választottunk - SUNRISE AQUA JOY - de... amire nem számitottam az a hatalmas szemétmennyiség az utcákon. Emellett, ha kimozdultál a szállodából- mert ugyebár kiváncsi vagy mi van azon kivül, az árusokat nem tudod levakarni magadról. Nagyon durván hivogatnak be minden egyes boltba, kellemetlen. Megejtettünk egy luxori kiruccanást ami nem volt az igazi, kb végig rohantuk a látványosságokat. Fegyveres biztonságiőr utazott velünk. ...biztató volt mit ne mondjak. :) Quadozást és a hajós túrákat viszont érdemes kipróbálni. Életemben először búvárkodtam. Az egy életre szóló élmény volt. Sikerült Luxorban összeszedni valami bacit az egyik étteremben, ami nagyon igénytelen volt de ezzel számoltunk is.
Mindenhol azt hangoztatják, hogy a külföldi turisták nem fizethetnek egyiptomi fonttal. Akárkinek mondtuk h csak az van nálunk, elfogadták minden további nélkül.
Összességében jó élményekkel tértünk haza de csalódtunk is kicsit.


Brigi & Dani, 2022. 11. 03. 15:20
Sziasztok!

Az egyik legolcsóbb és legközelebbi téli úticél mindenképpen Egyiptom. Mi december végén voltunk és kb. 26 fok volt napközben, estére hűlt le csak a levegő, 18 fokig. Mi Egyiptomban Hurghadára utaztunk elsőként és szervezett program keretében mentünk a piramisokhoz és Luxorhoz is, de mindemellett volt időnk bőven pihenni is a tengerparton. Szerintem Hurghada jó választás azoknak, akik kedvelik az aktív kikapcsolódást, persze ha nem bánják, hogy néha ezért hajnalban kell kelni. Nekünk bőven megérte felkelni a piramisok és Luxor felejthetetlen látványa miatt és így volt tökéletes ez a nyaralás!


Itt írtunk bővebben a hurghadai szállodánkról, a programlehetőségekről és a szervezett kirándulásokról, amiken részt vettünk:

https://mindiguton.hu/hurghada-programok-latnivalok/


Egyiptomról általánosságban (időjárás, költségek, hasznos tanácsok) pedig itt írtunk:

https://mindiguton.hu/uticelok/egyiptom/


Túri Krisztián, 2020. 02. 11. 13:31
Minden vágyam az volt eljussak Egyiptomba, megnézhessem az ókor csodáit. Be is fizettem tavaly egy útra Szilveszterre,gondoltam kellemeset a hasznossal. Sajnos nem jött össze az P...... utazási iroda
csődöt mondott és egy fillért sem kaptam vissza, pedig nem kis pénzt fizettem, de vezető nevén semmilyen vagyon nem volt! A letét sem volt elegendő.Legközelebb óvatos leszek. Bár, azt hallottam, hogy új irodát nyitott más néven és más neve alatt még abban az évben 2019-ben. Legyetek óvatosak. Azóta eljutottam Egyiptomba, imádtam minden percét!


53049, 2019. 08. 16. 23:58
Egyiptomnak két oldala van! Az egyik maga Egyiptom, úgy egészben, ezt 2007-ben bejártam. A másik fele a nyaralásos része, itt csak Hurghadáról tudok írni. 2007 óta a mocsok megette és egyre nagyobb a rablás, az egyre pusztuló szállodákban.


Kriszta, 2017. 08. 31. 15:39
Kedves Marcsi, úgy 3 és fél évvel ezelőttről!
Igen, Egyiptom egy csoda, én is pont hatszor voltam. Dubai is az (ott "csak" kétszer), de más miatt fantasztikus. Mindkettőben meg lehet találni a gyönyörűségeket, felesleges bármelyiket is leszólni.
Szeretek világot látni, és ott, ahol vagyok megkeresni és megtalálni, ami tetszik. Ha valami mégsem, azt gyorsan elfelejtem. Mindenhova szép emlékek kötnek.


Glazar, 2017. 04. 12. 00:22
Régen voltam Egyiptomban. Meleg van, Istenem. Ilyen az éghajlata! Aki írta ezt a cikket, garantálom, hogy nem tudja, mi az, hogy "éghajlat"! Az éghajlat az már csak ilyen. Nem kell ahhoz Egyiptomba menni, hogy hasmenést kapj.


Zsuzsa, 2015. 08. 18. 17:03
Az ételekkel nincs semmi gond. Nem kell a szállodán kívül kaját, fagyit venni. Kell venni ANTINAL tabblettát. Aki érzékeny vegyen be mindennap reggel 1 szemet megelőzésre. Ha meg véletlen beüt a has mars egyszerre 2 szemet kell bevenni. A koszról annyit:menj végig Budapesten a Körúton és Kairóban fogod érezni magad.


marcsi, 2014. 02. 28. 10:51
Egyiptom csodálatos. Hatszor volt szerencsém oda utazni. Kairo-Giza-Luxor stb. felbecsülhetetlen történelmi értékekkel ismertetett meg. Bizony érdemes elolvasnunk más országokból utazók véleményét. Nem azért kell odamenni, hogy azt lássuk meg milyen koszosak stb. Nem ez a dolgunk nyaralásunk során. Egyiptom csodálatos. Akinek ez nem tetszik, talán tisztában sincs azzal amiket lát. Talán az inkább Dubaiba (műországba) érezné jó magát.


Zotya, 2013. 11. 06. 13:18
De igen, biztonságban lehet utazni a tengerparti nyaralóhelyekre. Csak érdemes volna olvasgatni az osztrák és a német utazási irodák oldalain az utazók véleményei között. Elképesztő, hogy el vagyunk maradva.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon