ÚTIKRITIKA.HU / Abu Szimbel


hirdetes

útikritikák


Abu Szimbel

Abu Szimbelről röviden| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Nagy templom| Kis templom|  Áthelyezés |Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

R. Gyuri fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban 

Abu Szimbelről röviden

Abu Simbel Egyiptomban található, Nubia régiójában, a Nílus déli részén. Az Abu Simbel-i templomkomplexum Aszuáni területén található, közel a Szudán határán. A templomkomplexumot Ramszesz II. fáraó építtette, a 13. században, és az egyik legismertebb és leglátogatottabb turisztikai attrakció Egyiptomban.

Az Abu Simbel-i templomkomplexum két templomból áll, a Nagy Templomból és a Kis Templomból. A Nagy Templom a legnagyobb és legimpozánsabb, amelyet Ramszesz II. fáraó építtetett, és két hatalmas szobrát ábrázolja, amelyek a templom előtt állnak. A Kis Templom kisebb, de szintén nagyon impozáns, és Ramszesz II. felesége, Nefertari tiszteletére épült.

Az Abu Simbel-i templomkomplexum az UNESCO Világörökség része, és a világ egyik legjelentősebb ókori építészeti emléke. A templomkomplexumot több ezer látogató évente felkeresi, hogy lássa a hatalmas szobrokat, az ókori egyiptomi díszítéseket és az építészeti csodákat.

Belépő: felnőtt 275 font, diák 143,50 font

Tetszett&Nem tetszett

Vélemények

Odajutás

Nagy templom

Az Abu Simbel-i nagy templom (vagy más néven Ramszesz-templom) az Abu Simbel-i templomkomplexum másik kiemelkedő része Egyiptom déli részén, Aszuán város közelében található. Ez a templom az ókori egyiptomi építészeti és művészeti remekművek között is kiemelkedő helyet foglal el. Itt van néhány fontos információ a nagy templomról:

Az építésze és célja: A nagy templomot II. Ramszesz (Ramszesz a Nagy) építtette maga számára és az őt istenként tisztelőknek. Az építés célja az volt, hogy megünneplje II. Ramszesz uralkodásának hosszú idejét és diadalait.

Az építési időszak: A nagy templom az ókori Egyiptom 19. dinasztiájában épült, az i. e. 13. század közepén.

Monumentális szikla-templom: A templomot a Nílus partjának sziklafalába vájták ki, és hatalmas méretű. Az előcsarnok bejáratát négy hatalmas szobor őrzi, amelyek II. Ramszeszt ábrázolják trónon ülve. A templom homlokzatán és a belső szentélyben található faragványok és freskók bemutatják a fáraót különböző istenekkel és istennőkkel.

UNESCO Világörökség: A nagy templom, valamint a kis templom is, 1979-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára. Az Abu Simbel-i templomkomplexum a világ egyik legfontosabb ókori egyiptomi műemléke és turisztikai látványossága.

Az Abu Simbel-i nagy templom a monumentális méreteivel, művészi díszítésével és történelmi jelentőségével az ókori egyiptomi birodalom fénykorát és II. Ramszesz uralkodásának diadalait ünnepli. A látogatók ma is elragadtatással nézhetik meg ezt az elképesztő építményt, amely az ókori egyiptomi művészet és vallás kiváló példája.

R. Gyuri fotói

Kis templom

Az Abu Simbel-i kis templom (vagy más néven Nefertari templom) az Abu Simbel-i templomkomplexum része Egyiptom déli részén, Aszuán közelében található. A kis templom az egyik legjelentősebb műemléke Egyiptomnak, és az ókori egyiptomi építészeti és művészeti remekművek közé tartozik. Itt van néhány fontos információ a kis templomról:

Az építésze és célja: A kis templomot II. Ramszesz (Ramszesz a Nagy) építtette a neje, Nefertari királynő tiszteletére. Ramszesz a Nagy hűségét és szeretetét fejezte ki felesége iránt ezzel a templommal.

Az építési időszak: A kis templom az ősi Egyiptom 19. dinasztiájában épült, amelynek uralkodója II. Ramszesz volt, az i. e. 13. század közepén.

Különleges faragványok és díszítések: A kis templom belső részét káprázatos faragványok és festmények borítják, amelyek bemutatják II. Ramszeszt és Nefertarit különböző istenekkel és istennőkkel. Ezek a díszítések részletesen ábrázolják a fáraó és a királynő istenekkel való kapcsolatát, valamint az egyiptomi mitológiát.

UNESCO Világörökség: A kis templom, valamint a nagy templom is, 1979-ben felkerült az UNESCO Világörökség-listájára. Az Abu Simbel-i templomkomplexum a világ egyik legjelentősebb és leglátogatottabb ókori egyiptomi helyszíne.

Az Abu Simbel-i kis templom a hűség és az egyiptomi istenek tiszteletének jelképe, és a világ kultúrájának és történelmének fontos részét képezi. A látogatók ma is élvezhetik a templom szépségét és az ókori egyiptomi művészet csodáit.

Áthelyezés

Az Abu Simbel templomok áttelepítése az egyik legismertebb és legnagyobb méretű kulturális örökség áthelyezése a történelemben. A templomok a Nílus partján, Egyiptom déli részén, Aszuán város közelében találhatók, és a 19. dinasztia idején, 1279 és 1213 között uralkodó II. Ramszesz (Ramszesz a Nagy) uralkodása alatt épültek.

A templomokat a II. Ramszesz a Nílus partjának sziklafalába vájtatta ki, és az egyik a saját tiszteletére, míg a másik a feleségének, Nefertari királynőnek szenteltette. Ezek a templomok hatalmas szobrok és faragványok díszítik, és az egyiptomi birodalom fénykorát hivatottak megörökíteni.

Az Abu Simbel templomok sorsa azonban veszélybe került, amikor az 1960-as években a Níluson létesített Asszuáni gát és a Nasszer-tó (vagy Nasszer-tó) létrehozásához vezető projekt miatt a területet vízzel elárasztották volna. Az Asszuáni gát és a Nasszer-tó építése általában pozitív hatással volt Egyiptom mezőgazdaságára és vízellátására, de a templomok sorsa veszélybe került.

A nemzetközi közösség és az UNESCO beavatkozott a helyzetbe, és egy globális kampány keretében több ország összefogott annak érdekében, hogy megmentsék az Abu Simbel templomokat. A vállalkozás során a templomokat darabonként szétszerelték, és emelvényeken áttelepítették magasabban fekvő területre, hogy megvédjék őket az áradástól. Ez a művelet 1964 és 1968 között zajlott, és hatalmas mérnöki kihívást jelentett.

Az Abu Simbel templomok áttelepítése sikeres volt, és az eredeti szépségüket és nagyszerűségüket megőrizték. Ma az áttelepített templomok továbbra is fontos turisztikai látványosságok Egyiptomban, és emlékeztetnek a nemzetközi közösség erőfeszítéseire a világ kulturális örökségének megőrzése érdekében. Az Abu Simbel templomok 1979-ben felkerültek az UNESCO Világörökség-listájára.

Olvasmányos linkek

Kb. reggel 7 órára megérkeztünk Abu Szimbelbe. Az ország egyik legdélebbi településén, a szudáni határ közelében jártunk. Két híres sziklatemplom található itt, melyek egymás mellett fekszenek, és melyeket két monumentális sziklába vájva építettek fel a Nílus partján. Mindkettőt II. Ramszesz építtette, aki a legjelentősebb fáraó volt az egyiptomi történelemben. Hadjárataival és hódításaival növelte az Egyiptomi Birodalom területét, megszilárdította az ország hatalmát, és az ő hosszú uralkodása idején élte Egyiptom az utolsó békés, virágzó és dicső korszakát. Az összes fáraó közül neki volt a legtöbb felesége és gyereke. Kiváló harcos, hadvezér, építész és erős, jóképű, daliás férfi volt. Bátor harci tetteiről és a hettiták ellen vívott híres csatájáról ódákat zengtek az emberek, istenként imádták őt, szentélyeket emeltek a tiszteletére, és sok helyen találkozhatunk az őt dicsőítő feliratokkal és ábrázolásokkal. Ő maga is sok templomot építtetett, minden korábbi fáraónál több emlékhelyet és műalkotást hagyott maga után. Abu Szimbelben az egyik templomot a saját tiszteletére építtette, a templom bejáratánál 4 hatalmas, ülő Ramszesz-szobor látható. A másikat pedig szeretett feleségének, Nofertarinak szánta. Ez egy hasonló elrendezésű, ám kisebb méretű templom, melynek bejáratánál Nofertari szobrai láthatók, melyek álló testhelyzetben ábrázolják a királynőt. A fáraónak sok mellékfelesége volt, de Nofertari, a szépséges núbiai hercegnő, olyannyira meghódította Ramszesz szívét, hogy végül ő volt a főfeleség és a királynő a fáraó oldalán. Kb. másfél órát töltöttünk el a 2 templom és környékének körbejárásával, majd ittunk egy kávét, és elindultunk visszafelé. forrás

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon