ÚTIKRITIKA.HU / Egyiptom


hirdetes


útikritikák


Egyiptom

Giza | Asszuán | Alexandria |Abu Simbel | Fotóegyveleg

.

Varga Gábor fotója

Giza

Gíza egy olyan terület és város Egyiptomban, amelynek kiemelkedő jelentősége van az ókori egyiptomi történelem és az egyptológia szempontjából. Gíza a Kairó városközpontjától északra, a Nílus folyó nyugati partján található, és egyike a világ leghíresebb régészeti és turisztikai helyszíneinek. Néhány fontos dolog, amit tudni kell Gízáról:

Piramisok: Gíza a három hatalmas piramisról ismert, amelyek az ókori egyiptomi fáraók sírjai voltak. Ezek a piramisok a következők:
Nagy Piramis (Gíza-piramis): A Nagy Piramis Gíza legjelentősebb piramisa, és az egyik az ősi világ hét csodája közül. Hufu (Cheopsz) fáraó sírja, és a világ egyik legnagyobb építészeti csodája. A piramis belsejében található a híres Napkirályszobor is.
Hefrén piramisa: Hefrén piramisa kisebb, mint a Nagy Piramis, de hasonló építészeti stílusban készült. A második gízai piramis Hefrén fáraó sírjaként szolgált.
Mikerinosz piramisa: Ez a harmadik gízai piramis, és Mikerinosz fáraó sírja.

Szfinx: A Gízai szfinx egy hatalmas szobor, amely egy emberfejet és egy oroszlán teste van. A hagyomány szerint a Szfinx Hufu (Cheopsz) fáraó arcképét ábrázolja, és a Nagy Piramis közelében található. A Szfinx az egyiptomi mítoszokban is fontos szerepet játszik.

Turizmus: Gíza az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Egyiptomban és az egész világon. Évente több millió turista látogat el ide, hogy megcsodálja az ókori piramisokat és a Szfinxet. A helyszínen található múzeumok és kiállítások is bemutatják az ókori Egyiptom történetét és kultúráját.

Történelmi és kulturális jelentőség: Gíza és környéke a fáraók idejétől kezdve az egyiptomi civilizáció központjának számított. Az itt található piramisok és emlékművek az ókori egyiptomi uralkodók hatalmát és kultuszát örökítették meg. Gíza és a piramisok világörökségi helyszínek, és fontosak az egyptológiai kutatások számára is.

Modern település: Gíza ma egy modern város is, amely a környező területeken élő embereknek otthont ad. Kairóval együtt alkotja a Kairó metropolisz régióját.

Gíza tehát egy olyan helyszín, amely a világ egyik legfontosabb és leghíresebb régészeti és kulturális kincseit őrzi meg az ókori egyiptomi civilizációval kapcsolatban. A piramisok és a Szfinx megtekintése mellett a látogatók megismerhetik az ókori Egyiptom gazdag történelmét és kultúráját is.

Varga Gábor fotója

Asszuán

Az Aszuán egyiptomi város, amely a Nílus folyó déli részén található, az ország déli határánál. Fontos és érdekes hely, amely számos történelmi, kulturális és geológiai vonatkozásban érdekes.

Néhány fontos dolog, amit tudni kell Aszuánról:

Geológiai jelentőség: Az Aszuán híres a nagyszámú gránitkő kitermeléséről, amelyet a régészek és építészek évezredek óta használnak. A város környékén található Asszuáni-kőbánya hozzájárult a híres egyiptomi piramisok és templomok építéséhez. Az Asszuáni-kő rendkívül tartós és ellenálló, és még az ókori egyiptomiak is tisztelték.

Asszuáni gát: Az Aszuán városáról elnevezett Aszuáni-gát egy óriási vízenergia-projekt részeként épült. A gátat az 1960-as években építették fel, és létrehozta a Nílus egyik legnagyobb mesterséges tavát, a Nászer-tavat (vagy Asszuáni-tavat). A tó létrehozása jelentős hatással volt Egyiptom mezőgazdaságára és energiaellátására.

Kulturális látnivalók: Aszuánban található az Egyiptomi Szántóföld, amelynek része a Nubiai Múzeum is. A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a régió történelméről és kultúrájáról, beleértve a Núbiai művészetet és civilizációt is. A városban található másik fontos látnivaló a Fehér és a Fekete templom, amelyeket a Nászer-tó létrehozása miatt emeltek át eredeti helyükről.

Núbiai nép: Az Aszuán és környéke hagyományosan a núbiai nép lakóhelye volt. A núbiák kulturálisan és etnikailag sajátos közösséget alkotnak, és saját nyelvet és hagyományokat őriznek. Az Aszuán környéki területeken még ma is megtalálhatók a núbiai falvak és kultúra elemei.

Turisztika: Aszuán a turizmus szempontjából is fontos hely Egyiptomban. A város és a környező területek vonzóak azok számára, akik érdeklődnek az ókori egyiptomi történelem és kultúra iránt, valamint azok számára, akik a Nílus folyó környéki gyönyörű tájakra kíváncsiak.

Az Aszuán tehát egy izgalmas város Egyiptom déli részén, amely gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, valamint fontos szerepet játszik az ország energiaellátásában és mezőgazdaságában a Nászer-tó létrehozásával és az Asszuáni-gát működtetésével.

r. g. fotója

Alexandria

Lakosság (2023-ban): 5,5 millió

Alexandria Egyiptom egyik legjelentősebb városa, amely a Földközi-tenger partján található, az ország északi részén. Az ókori Alexandriát Nagy Sándor alapította Kr. e. 331-ben, és azóta is fontos történelmi és kulturális központnak számít. Néhány fontos dolog, amit tudni kell Alexandriáról:

Történelem: Alexandriát Nagy Sándor alapította az ókori Egyiptom ellenőrzése alatt, és a város az ő nevét viseli. Az ókori Alexandriát híresnek tartották a kultúra, a tudomány és a művészetek központjaként. Az Alexandriai Könyvtár, amely már nem áll fenn, de híres volt az ókori világ legnagyobb könyvtáraként. A várost később rómaiak és bizánciak is irányították, majd az araboknak a 7. században történő beérkezése után is fontos maradt.

Kulturális örökség: Alexandria gazdag kulturális örökséggel rendelkezik. A városban több múzeum, művészeti galéria és antik emlékhely található, amelyek bemutatják az ókori és középkori Egyiptom történelmét és művészetét. A városban található az Alexandriai Könyvtár modern új kiadása is, amely egy nemzetközi kutatóközpontként és könyvtárként szolgál.

Földközi-tengeri part: Alexandria egy gyönyörű tengerparti város, amely a Földközi-tenger partján terül el. A város partjának homokos strandjai vonzzák a helyi lakosokat és a turistákat egyaránt. A tengerparti sétányok és éttermek kellemes pihenési lehetőséget kínálnak.

Modern város: Alexandria ma is Egyiptom második legnagyobb városa, és fontos ipari, kereskedelmi és kulturális központ. A városban található egyetemek, kutatóintézetek és ipari létesítmények. Az óváros területén számos ókori emlékhely található, amelyek a város történelmét idézik fel.

Vár: A Qaitbay-vár egy híres erődítmény Alexandriában, amelyet a 15. században építettek az erődítmények helyén, ahol az ókori világ egyik hét csodájával, a Fároszi világítótornyával találkozhatott. A vár gyönyörű tengerparti panorámával rendelkezik és bemutatótermei az alexandriai történelemről és kultúráról szólnak.

Alexandria tehát egy izgalmas és történelmi város Egyiptom északi részén, amely gazdag kulturális örökséggel és gyönyörű tengerparttal rendelkezik. A város vonzza a turistákat, a kulturális érdeklődőket és a történelem kedvelőit egyaránt.

Varga Gábor fotója

Qaitbay citadella avagy a Qaitbay erődítmény - Varga Gábor fotója

Abu Simbel

j.m. fotója

Fotóegyveleg

Port Said - Varga Gábor fotója

Iszmáilija - Varga Gábor fotója

Dahab - Varga Gábor fotója

Santa Katarina - Varga Gábor fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon