ÚTIKRITIKA.HU / London


hirdetes


útikritikák


London

London dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

.

p.s. fotója

London dióhéjban

London lakossága - a becslések szerint - 9,7 millió (2024-es becslés). Meglepő, de a 2. világháborút megelőző években nem volt kevesebb a  lakossága. London jelenlegi lakói közül a brit fehér emberek aránya hozzávetőleg 43 százalék. A londoni lakosság kb. 15 százaléka mozlim (2024-es becslés). Állítólag közel 200 ezer magyar él Londonban. Ez azonban bizonyosan túlzás. Egész Nagy-Britanniában élhet kb. ennyi magyar állampolgár.

A városközpontban az egyszobás lakások havi bérleti díja kb. 980 ezer forintnak megfelelő font, a centrumon kívül pedig, 740 ezer. (2024-as adat) 

A havi nettó átlagfizetés Londonban (2024-ben): 1,4 millió forintnak megfelelő font

London a világ turisták által második legtöbbet látogatott városa (Isztambul az első!). Évente kb. 16 millión látogatnak ide.  

Londont a rómaiak alapították, Londinium néven. 

A Big Ben nem torony, hanem csak a toronynak az órája!

London közepén a forgalom olyan lassú, mint 100 évvel ezelőtt, a lovaskocsik idején.

A londoni földalatti (underground) összes vonalának csupán a fele vezet a föld alatt.

Nagy London területének 40% zöld! Bravó.

London háromszor rendezett nyári olimpiát (1908, 1948, 2012). 

A brit törvények szerint tilos meghalni a Westminster palotában. 

A 18. században London női lakosságának 20 százaléka prostituált volt.

2024: Londonban a románt beszélik a legtöbben anyanyelvként az angol után. London lakosságának 1,9 százaléka, azaz 159 000 ember vallotta anyanyelvének a románt.

.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Londonban annyi látnivaló van, annyi élmény éri az embert, hogy egy percig sem lehet unatkozni.
 2. Nagyon izgalmas, hogy ha 5 ember szembe jön az utcán, akkor szinte mindegyiknek más a bőrszíne, a kultúrája, és a származása.
 3. A londoni turisztikai attrakciók színvonala. Nagyon drágák a belépők, de annyi élményt kap az ember, hogy utólag biztos nem sajnál egy ráköltött penny-t sem!
 4. A gyönyörű utcák, épületek, a hangulatos brit házikók.
 5. A rengeteg park. London több mint 30%-a zöldövezet.
 6. Az emberek kedvessége.
 7. Színházba menni a West Enden.
 8. Hogy Londonban a nagyobb múzeumok ingyenesek.
 9. Egy double decker (a piros emeletes busz) tetején utazgatni.
 10. Gyönyörködni a kilátásban a London Eye, a Monument vagy akár a St Paul’s székesegyház tetejéről!

Nem tetszett

 1. Az állandóan túlzsúfolt metró.
 2. A londoni magas árak (sok minden 3-4x annyiba kerül, mint itthon).
 3. A forgalom okozta dugók.
 4. A szmog.
 5. A Londonon belüli óriási távolságok.
 6. A hosszú sorban állás a turista látványosságoknál.
 7. Az időjárás (bár arra sem lehet mindig panaszkodni).
 8. Az állandó terror fenyegetettség.
 9. Annak ellenére, hogy a sok bevándorló érdekessé és színessé teszi a várost, furcsa, hogy alig lehet igazi, tősgyökeres angolt látni a városban.
 10. Hogy haza kellett jönni

Vélemények

"Sokszínű metropolis rengeteg látnivalóval. Folyamatosan nyüzsgő nagyváros, ahol mindig van mit csinálni. Nem való a nyugalmat keresőknek.

Amik tetszettek:

 • Hyde park - a sok nyüzsi alatt kell egy zöld folt, ahol kikapcsolhat az ember, s ez a Hyde Park

 • Tower Bridge - nagyon jó képeket lehet csinálni nem csak a hídról (mondjuk ahogy épp felnyitják), hanem fel lehet menni és a híd tetejéről is lehet jókat fotózni

 • British Museum - hát itt napokat is el lehet tölteni, amire általában sajnos nincs elég idő

 • Soho - este egy séta a negyedben, és garantáltan furcsa alakokba botlik az ember

Amik nem tetszettek:

 • Néha a járdán el sem lehet férni az embertömegtől (akiknek a fele sokszor turista), ez sokszor idegesítő lehet.

 • Az árakat nem a magyar pénztárcához szabták, ezért sokszor lemondásokkal járhat a városlátogatás

 • Versenyfutás az idővel: annyi látványosság és érdekes hely van a városban, hogy 1 hét alatt sem lehet bejárni, ezért mindig mérlegelni kell, hogy hova menjünk. Célszerű inkább többször visszatérni :)

 • Elsőre talán furcsa lehet, hogy 11 után már nem lehet alkoholt kapni sem boltban, sem pubban. a magyar fiatalok általában hajnalig buliznak és iszogatnak, ezért érdemes agyban kicsit átütemezni a programot

A közlekedés szuper: könnyű a tájékozódás, jók az összeköttetések, gyors a metró, így hiába nagy a város, mindenhova gyorsan el lehet jutni. A közlekedési bérleteket abszolút ki lehet használni és este is jó a közlekedés. a hop on hop off buszok pedig a fő látványosságokat érintik, és bár a felszíni közlekedés lassabb, de többet látni a városból.

A közbiztonsággal sosem volt bajom. East Hamben és West Hamben én voltam az utcán az egyetlen fehér, ami kicsit furcsa érzés volt, de ott sem ért semmilyen atrocitás.

A helyiek általában mindenhol segítőkészek voltak. Érdekes a multikulti miliőt. Nem ehhez szokott a magyar itthon. Színes város, ezért inkább azoknak való, akik nyitottak a kultúrákra és a különböző emberekre. Nagyváros, mégis élhető.

Érdemes előre tervezni, hogy minden beleférjen a programba. Nem baj, ha a külvárosban lakunk, mert sokat lehet rajta spórolni, és csak reggel kell bemenni a városba (este meg hazajönni), a napot úgy is London szívében tölti a turista, ezért mindegy, hol alszik, nem sok időt vész el az utazással. A hostelektől sem kell megijedni, általában teljesen normális, tiszta szállásokról van szó, ahol érdekes emberekkel lehet találkozni. Általában fiatalos a hangulatuk és pénztárcabarát az áruk, ami egy ilyen drága városban nagyon fontos.

 • Közhely, de esernyő és egy plusz kardigán mindig kell, még a nyár kellős közepén is! Jobb félni, mint megijedni.

 • Költőpénzre sokat kell számolni, mert drága az étkezés, és annyi bolt van, hogy kizárt, hogy a bőröndünkben bármennyi üres hely maradjon, biztosan mindenki elcsábul valahol.

 • Érdemes kipróbálni a Ducktours-t. Már Budapesten is van ilyen kétéltű városnéző busz, aki még nem próbálta, annak azért nagy élmény, aki itthon már próbálta, annak pedig, azért lesz élmény, mert nagyon jó fejek az idegenvezetők és nagyon jó a Temzéről csodálni London nevezetességeit.

 • A jacket potato-t érdemes kipróbálni. Egyszerű héjában főtt burgonya, melyet mindenféle finomsággal töltenek meg és az utcán el lehet majszolni. Persze a fish&chips is kötelező.

 • Ha valaki ragaszkodik a London Eye-hoz, érdemes már itthon jegyet venni rá, mert kilométeres sorok vannak mindig. Érdemes minél több helyen kihasználni az előreváltott jegyek előnyét, hogy több időnk maradjon városnézésre.

 • A művész lelkeket annyi esemény, múzeum és galéria várja, hogy kénytelenek lesznek válogatni.

 • A Beatles mániások ne csak az Abbey Road-ot keressék fel, hanem a Madame Tussauds-tól egy köpésre található Beatles boltot is (nem gombafejűek anyunak/apunak szerezhetnek be szuvenírt). A híres zebránál pedig, nyugodtan vegyük le cipőnket és sétáljunk át az út túloldalára, senki sem fog furcsán nézni, az autók pedig előzékenyen meg fognak állni.

(Zsófi, )


"Tetszett a múlt, a jelen és a jövő találkozása. Tetszettek a feliratok a járdán, a bicikliseknek szánt külön jelzőlámpák. Kedvenceim: Parlament, Big Ben, Royal Albert Hall, Hyde Park, Westminster a szép régi épület miatt és a Chelsea, a filmekből ismert drágábbnál drágább lakásokkal. Bár tetszett a multikulturális jelleg (sokféle ember a saját szokásaival, kultúrájával), de vegyes érzéseket keltett bennem, hogy olyan sokan vannak a bevándorlók (indiai, arab stb.), és alig találkoztunk "igazi” angollal. A közlekedés tökéletes, mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb jegyet, bérletet. (A közlekedési bérlet még meg is jegyezte, hogy mikor mire használtam, és jópofa volt visszanézni.) A közbiztonság a belvárosban jónak tűnt, finoman érezhető volt a tekintélyt parancsoló rendőri jelenlét. Érdemes először bejárni Londont valamelyik hop-on/hop-off busszal, hogy átfogóbb képet kapjunk, azután lehet bejárni az egyes környékeket." (Balázs, )


 • Szeretem Londonban: a nyüzsgés, az, hogy nem zavarja őket különösebben a kiejtésem, a történelmi környezet, a Temze a hidakkal, a metró, a hangulat, a hop-on/hop-off buszok

 • Kedvenc látnivalók: a kötelezők (Big Ben, Trafalgar, Tower és környéke, a piros buszok), a telefonfülkék, a Hyde Park, a Tower Bridge, a St. Paul Cathedral, a Royal Albert Hall

 • Nem tetszik: rossz oldalon közlekednek :), nem értem a beszédjüket, drága a sör (meg minden más), túl sok a külföldi.

 • Tömegközlekedés: szerencsére nagyon jó (semmi pénzért nem vezetnék jobb kormányos autót), jó a metró és hasznosak a hop on hop off turistabuszok

 • Közbiztonság: egy 4 csillagos hotelben szemtanúja voltam amint a hallban szkinhedek muszlimokat kergettek, szóval vegyes.... személy szerint nekem semmi problémám nem volt.

 • Kedvenc élményem volt, amikor egy öltönyös, keménykalapos esernyős embertől kérdeztük az utat. Jobb szeretem az angolt, mint a multikultit. Zagyva az egész, de talán pont ez a pláne benne. Már több a bevándorló, mint az angol.

 • Tanácsaim: Legyenek nyitottak minden élményre és látnivalóra, készüljenek esőre és kánikulára is.

 • Londonnak hangulata van. Amikre biztosan emlékezni fogok: esernyő alatt útikönyv olvasás és videózás, négerek az üzletek ajtajában zárás után, fish and chips, dög meleg augusztusban, Abbey Road, háborúellenes tüntetés a Trafalgar square-en

(Dani)


"Óriási multikulturális, olvasztótégely metropolis: tele élettel, látnivalóval, pezsgő kulturális élettel, szórakozási lehetőséggel, újabb felfedezni valóval. Soha nem lehet megunni, mindig vár valami új és mindig meg tud lepni. Azt, hogy nagyon angol is tud lenni (jobboldali közlekedés, angolos téglás házak, pub-ok, 5 órai tea, szitáló eső, köd). London 2012: ahogyan az olimpiát és a paralimpiát megszervezték, különösen az angol önkéntesek munkája volt figyelemreméltó.

Kedvenceim a klasszikusok: Tower Bridge, Westminster Abbey, Big Ben, London Eye, Madame Tussauds , Tate Modern, National Gallery, Natural History Museum, Shakespeare's Globe theatre, Buckingam palace. Parkok: Hyde park a mókusokkal, Green-park, Regent's park. Hajós városnézés a Temzén. Windsor kastély. Piacok: Portobello Road Market, Camden Market, Covent garden. Emirates Air Line.

Kedvenc városrészek: Camden Town, Harrow, Greenwich, Soho, Stratford, Dockyard, Oxford Street. A turisták által látogatott részeken kiváló a közbiztonság. A város közlekedése – még ha elsőre a Tube map bonyolultnak is tűnik- kiváló és jól működő. Engem elvarázsolt az angol emberek nyitottsága, kedvessége, udvariassága.

A Hop-on/hop-off buszos túrákon kívül, van tematikus hajós városnézés, alternatív gyalogos és kerékpáros városnézés is. Vásárlás a Oxford Streeten, utazni a dubble decker-el, sörözés egy pub-ban, kirándulás Windsor-ba. Fish&Chips-ezés Brightonban a tengerparton. Édesszájúaknak kötelező: fudge megkóstolása. Ha több napra meg az ember, akkor érdemes kicsit kimozdulni a városból, esetleg belekóstolni a vidéki Anglia utánozhatatlan hangulatába, lemenni egy közeli tengerpartra (Brighton) Kihagyhatatlan a Windsor-i Kastély. Érdemes megnézni a Kew Gardent, esetleg Oxford-ba és Greenwich-be ellátogatni." (Hajni)


"Lenyűgöző város, imádom Londont! Tele van élettel, energiával, rengeteg látnivalóval és emberrel. Folyamatosan lüktet az egész város. Fejlődő dinamikus, tele lehetőségekkel, itt sosem lehet unatkozni. 5 napot simán el lehet tölteni, bőven van látnivaló. Hatalmas gyönyörű parkok vannak, érdemes megnézni őket, sétálgatni, leülni és nézelődni. Hihetetlen, hogy a lüktető város közepén ott van egy hatalmas park, ahol csend van és nyugalom, csicseregnek a madarak és futkároznak a mókusok. Hétvégén rengeteg helyi van kint, és mint a filmekben hozzák a kis pokrócukat, piknik kosarat, leülnek a fűbe és beszélgetnek, piknikeznek. Sok látnivaló viszonylag közel van egymáshoz, így ha leszállunk egy központi részen a metróról, pl. Piccadilly, Leceister Squaer, Westminster… akkor onnét gyalogosan simán lehet továbbmenni és szinte az összes lényeges látnivalót egy nagyobb sétával meg lehet nézni. Lenyűgöző este kivilágítva a Tower Bridge, London Eye és a Big Ben.

Összességében nekem nagyon tetszett London. Hihetetlenül ötvözik a régi dolgokat az új modern dolgokkal. Jó, mert olyan más, mint a többi nagyváros, elég csak a piros kétemeletes buszokra gondolni, az egységes fekete "retró" taxikra, a híres piros telefon fülkékre, vagy akár a bubikra. Aki pár napra megy, annak azt tudom ajánlani, hogy koncentráljon a főbb nevezetességekre, ha tetszik neki a város és megteheti, akkor úgyis vissza fog térni… aki viszont hosszabb időre megy, tájékozódjon az interneten vagy ismerősöktől, mert rengeteg olyan hely van, amit az útikönyvek nem említenek és mégis kihagyhatatlan és lenyűgöző.

Mik azok, amik nem tetszettek?

 • gasztronómia sajnos nem az erősségük

 • szemetes a város

 • az időjárás kiszámíthatatlan, voltam novemberben, amikor 20 fok volt és pulcsiban sétálgattunk meg áprilisban amikor majd megfagytunk

Kedvenc városrészeim:

 • egyértelműen a belváros és az összes látnivaló (Piccadilly és az Oxford Street környéke, Westminster és környéke, a Tower és környéke és természetesen a hatalmas parkok)

 • Kensington, itt a gazdagabb réteg lakik. Hangulatos utcák vannak, nem annyira nyüzsis mint a város több pontja, vannak helyes kis éttermek, kávézók, minőségi boltok. Itt kicsit el lehet vonulni a város nagy zajától, nyugodt de mégis szép és barátságos környezetben van az ember.

 • Camden Town, mert annyira más mint egész London.

 • Canary Warf este kivilágítva.

(Krisztina)


"Imádtam mindent ami brit és tradicionális: az angol reggelit tejes teával, a fish and chips-et (na azért minden nap nem tudnám megenni) a fekete taxikat a double dekkerek forgatagát. Tetszett az érzés, hogy egy olyan helyen vagyok ami átfoghatatlan múlttal rendelkezik és olyan tradíciókkal, amely nem igazán jellemző a világ nagy részén. Kedvenc látnivalók: Camden Town, Buckingham Palace, Madame Tussaud, Harrods (a divat és márka-őrülteknek). meg persze olyanoknak, akik szeretnének közelről 5000 fontos golyóstollat látni). Imádtam a Soho-t is. Miután lelkiismeretesen végigjártunk mindent, ami 7 napba belefér, beleértve a nagyobb parkokat, Globe Színház, London Bridge és Eye, Tower, Parlament, Big Ben, Westminster Abbey, Úristen, még felsorolni is kimerítő, mégis azt kell mondanom, hogy teljesítményünk szánalmasnak nevezhető, pedig reggeltől estig róttuk az utcákat és robogtunk a double deckereken. Ugyan az összes világszerte ismert helyre elmentünk, de el bírom képzelni hány és hány eldugott különlegességet hagytunk ki, Múzeumba egybe tettük be a lábunkat a Trafalgar-on, oda is főleg azért mert ingyenes volt a képtár és WC látogatása is :) A többibe egyszerűen fizikailag képtelenség lett volna bemenni. Így arra jutottam, hogy Londonba érdemes újra és újra visszatérni és minél többet látni belőle." (Emese)


"Mit szeretek Londonban? Csupa olyasmit, ami nem magát Londont, hanem általában az Egyesült Királyságot jellemzi. Miket utálok Londonban? Csak egy évnyi szabadidőm van, hogy erre válaszoljak, így kifutnék belőle. Mondok azért példát arra, hogy mit utálok itt: az időjárást, az érintkezés szabályozottságát, a spontaneitás jellemző elutasítását. A londoni utazást tervezőknek az a praktikus tanácsom, hogy menjenek inkább Párizsba. A londoni közlekedés és a közbiztonság a pestinél rosszabb, de nagy átlagban tűrhető." (Londonban élő magyar)


"Tetszett: A Hyde parkban mókust etetni, a Harrodsnál lévő cukrászdában macaront enni, a Lovas őrség épületénél a bobbikkal fotózkodni, metrózni, az emeletes busz tetején utazni az első sorban, délután bemenni egy bárba és együtt sörözni a később dolgozni még visszamenő üzletemberekkel. Meg úgy az egész várost önmagában nagyon szeretem.

Kedvenc látnivalók: Abszolút kedvenc az első helyen a Globe. Akik jól beszélnek angolul feltétlenül vegyenek részt egy egyórás "tárlatvezetésen", ugyanis az ott fellépő színészek az idegenvezetők és nagyon sok hasznos, érdekes és vicces történetet mesélnek el Shakespeare korából. Valamint a Temple negyed, ahova szinte nem lehet bejutni, mert itt található a legtöbb ügyvédi kamara, nagyon őrzik, és csak bizonyos időpontokban engedik be ebbe a negyedbe a turistákat. De a Temple-t látni kell, annak meg főleg, aki szerette A Da Vinci kódot. A Notting Hill negyed piaca, a Portobello Road, valamint a Notting Hill c. filmből (magyarul Sztárom a párom) könyvesbolt.

Nem tetszett: Londonban igazi angollal ritkán találkoztunk, mert nagyon sok a bevándorló. Ha britekkel akarunk találkozni és beszélgetni, ahhoz vidékre kell menni. A közlekedés nagyon szuper, rengeteg a metró meg a busz, imádok Londonban tömeg-közlekedni. Valami mindig jön, amire fel lehet szállni. A közbiztonsággal se volt gondunk sehol, pedig egyik alkalommal a kevésbé népszerű Clapham Common megállónál volt a szállásunk. Bár tény, hogy kint lakó ismerőstől tudjuk, hogy Croydonba tilos menni, ott a legnagyobb a bűnözés.

Kedvenc városrészek: Paddington a tipikus angol házaival, és Notting Hill. Notting Hillen mind a piac (Portobello Road) szombat délelőtt csodás, pláne amikor Johnny Cash-t énekelnek az utcazenészek, de a piac utáni utcák házai is bájosak. Elsőre nagyon furcsa ennyire vegyes közegben lenni. Ha csak egy kávézóba bemegyünk, biztos, hogy minden kiszolgáló más nemzetiségű, más akcentussal. De aztán ezt hamar meg lehet szokni, és 1-2 nap után már fel se tűnik. De nem is csak a multikulti emberek, ami sokkoló lehet egy turistának, hanem szimplán az emberek tömege. Nagyon nagy tömegek tudnak egy-egy nevezetesebb helyen összegyűlni. A legrosszabb tömegélményem a Notting Hill metrómegállóban volt, szombat délelőtt, a híres piac után. Szinte nem volt az egész peronon 1 embernyi hely sem, félő volt, hogy belesodródunk a sínek közé. Kényelmes és vízálló cipő elengedhetetlen egy londoni városnézéshez." (Gabi)


"Valamivel több mint 4 éve lakok Londonban. Integrálódnom nem nagyon kellett, mert akkora itt már a magyar élet hogy sokszor észre sem veszem hogy nem otthon vagyok! Ebben a városban legjobban a “lehetőségeket” szeretem! Aki itt nem találja meg a számításait, az lehet hogy sehol. Viszont nem szeretem az irreálisan drága lakásokat, - kb. minden lakhatási forma kétszer annyiba kerül, mint Anglia más részein -, a távolságokat, a dugókat és a busz közlekedést. Az idelátogató turistáknak lehetőség szerint a metróhálózatot javaslom (overground, underground), mivel sokkal gyorsabb és átláthatóbb, mint a busz hálózat. Főleg egy “idegen” számára. Gyakorlatilag egy metrótérképpel könnyen el lehet igazodni az egész városban. Az étkezést egyszerű megoldani, hiszen London minden utcájában található valami gyors-kajálda, vagy étterem. Bulizás? London egy nagy buli! Szórakozóhely szórakozóhely hátán, főleg a belvárosban. Személy szerint én a londoni kocsmákat nem szeretem, teljesen más a hangulata mint a otthoniaknak. A kedvenc részeim: a belváros, CAMDEN TOWN!!!, és a sok sok park!" (Péter, Londonban dolgozó magyar)


"Kétszer jártunk Londonban. - Sajnos csak kétszer! Mi miért nem élhetünk ott? Nem irigykedve kérdezem, csak kicsit fáj! Hogy miért? Mert gyönyörű és egyedi, különleges hangulatú, fantasztikus szépség! Színes, de nem bazári, hanem míves és méltóságteljes! Olyan mintha finom ízléssel válogatott kockákból rakták volna össze valami különleges alkalomra, amikor minden és mindenki a legszebb formában, legelőnyösebben jelenik meg. Ez azonban ott nem kivételes, hanem állandó jelenség. A meghitt hangulatú, csodálatos Nagy-Britannia egyik legszebb ékköve. A "kiváltságos" embereknek készült, felejthetetlen! Gyönyörű parkok, utcák, kertek, épületek, hidak, múzeumok, az emeletes piros buszok, fekete taxik, az utcán szembejövő, mosolygó emberek és nem utolsó sorban Viktória és Erzsébet királynő jutnak róla eszembe. Imádtam, hogy ennyiféle ember él egy helyen és teljes egyetértésben, békességben. Ha nem tűnt volna föl, London rajongó lettem!!!" (Katalin.)


"London nagyváros, engem nem fogott meg igazán (azért jól éreztük magunkat). Sok híres értékét megnéztük, nem volt rossz élmény, de nem mennék vissza. Jó a közlekedés, szépek az épületek, az emberek lazák és sokszínűség van, szuperek a pubok. Nem tetszettek: Ital, étel, közlekedés árak, nagy tömeg a látnivalóknál"


"Először jártunk Londonban. lenyűgöző volt látni ezt a nyolcmilliós európai metropoliszt, a maga színes nyüzsgésével. Az emberek nyugodtak, udvariasak, segítőkészek. A metrótérkép elengedhetetlen kelléke az utazásnak. Ha gyorsan akarunk elérni egy helyszínre, akkor érdemes metrózni, de azt tudni kell, hogy a mozgólépcső ritka, mint a fehér holló. Sokat kell lépcsőzni és gyalogolni az egyes állomások között, ha átszállunk az egyik vonalról a másikra. Az emeletes buszok tiszták, egyáltalán nem zsúfoltak, és a buszsávok miatt még a dugókban is viszonylag gyorsan haladnak. A busz előnye, hogy közben még a várost is látjuk.
A város hatalmas méretei miatt egy metróállomáson általában egy látnivalót lehet megnézni, ritkán lehet elsétálni az egyiktől a másikig. A múzeumok és a látnivalók szépek, tiszták. A tömeg ellenére mindenhová simán bejutottunk. A városban eltöltött idő rövidsége miatt nem vettük London Pass kártyát, de utazási bérletet igen.

Egy jó tanács! Aki vasútállomáson vesz hétnapos Travel Card-ot, igénybe tudja venni az Interneten letölthető 2for1 kuponokat, amikkel szinte az összes látnivalónál egy belépővel ketten mehetnek be, ami a borsos belépődíjak esetén jelentős megtakarítást jelent. (Mi közel 180 fontot spóroltunk meg így, ami nem semmi.) Minden szuper volt, több, mint tökéletes. (2015)


,, Érdemes minden napra előre megtervezni a programot, úgy hatékonyabban lehet haladni, mi is így tettünk. Oyster kártya a közlekedésben jó volt, könnyen kezelhető, kényelmes, viszonylag olcsó. Metro gyorsabb, mint a busz, a dugók miatt, viszont a busz sokkal látványosabb. Enni-inni sok helyen lehet, nagyon finom fish&chipseket ettünk, nagy adagokat adnak. Részletes térképet érdemes beszerezni, ill. busz menetrendet előre. London Eye-ra sötétben mentünk, sokkal kisebb volt a sor, mint nap közben." (2015)


,, Az utcák gyakran szemetesek, zsúfoltak, de én mégis imádok csak úgy csavarogni Londonban. Van kedvenc útvonalam is a West End környékén, a Covent Garden és a Leicester Square környéki kis utcák. A Charing Cross Roadról eltűnt a könyvesboltok nagy része, pedig egész napokat el lehetett köztük tölteni. Mindenesetre Londonban jóformán bárhol leteszik az embert, nagyon jót lehet csavarogni." forrás


,, K’va sok az ember. 8,5 millió, közel Magyarországnyi lakos liheg egymás nyakába. Mindenhol ott vannak. Őrjítő tud néha lenni.

Sehol máshol nem láttam, hogy ennyi hulladékot dobáljanak el a népek. A város úszik a szemétben, pláne átbulizott éjszakák után. Egész egyszerűen szégyen- és felelősségérzet nélkül esik ki a kezükből a taknyos zsepi a buszon.

Persze miért lenne más a város, ha sok lakosa igénytelen? Nem mondom, Pesten is felszalad a szemöldök, nyitottam én már rá a vécéajtót a Sport uszodában reggel 7-kor egy akkora kupac lehuzatlan szarra, ami akár bébi Jabba is lehett volna. Londonban valamiért azt várná a naív ember, hogy ilyen jómód meg felvilágosult oktatás mellett azért elér egy szintet a banda. Egy túróst.

Jól öltözött emberek is felrakják a lábuk a szemközti metróülésre. Néha elnézem az iskolás uniformisba bújtatott gyerekeket, és nem egy kölök ápolatlan, korpás fejű, szakadt a ruhája. 

Egyes etnikumoknak itt-ott van egy karakteres ájere: az indiai/pakisztáni emberek gyakran curry-hónaljszagúak, a kínaiaknál a fogínysorvadásos lehellet a mumus (állítólag a szójaszószban van valami), a fekete-afrikaiakból (pl. Nigéria) pedig valami istentelen büdös kiizzadt fűszerkeverék árad. A kelet-európaiakra, a látványosan kétkezi munkásokra legalábbis, sajnos az állott bagószag jellemző.

Itt készételt is kanalaznak tömegközlekedésen, baromi gyomorforgató az emberszagba belevegyült hagymásrizs bukéja. Az eddigi legvágyölőbb látvány az volt, mikor egy kiscsaj a metrón befejezte a chipszevést, majd nekiállt leszopogatni az ujjairól a morzsákat, de nem ám csak úgy a begyekről cupp-cupp-cupp, hanem egyenként bekapta az egész ujjat, be tövig, majd húzta ki a szájából, ahogy a profik a Private Goldon. Aztán persze megfogja a kapaszkodót, kezet ráz veled, stb. (2017)" forrás

Olvasmányos linkek

"London tavasszal a leggyönyörűbb: a télen is zöldellő fű még zöldebb, csodálatos színű virágágyak borítják az egész várost, ragyogó napsütés (az esős, ködös Albion-képzet városi legenda, mindig megcáfolom!), parkokban ücsörgő és nyugágyakban(!) fekvő emberek, azonnal elvarázsol. Hampstead, az északnyugati városrész a maga macskaköves utcáival, helyiekkel, kisboltokkal, hangulatos házaival és pub-okkal, tökéletes hely a feltöltődésre. És akkor a pompás parkot, a nagy kedvencet, Hampstead Heath-t még nem is említettem. Hamsptead London egyik legeldugottabb és egyben legdrágább szeglete." forrás


"És minden londoni nagyon bátran és mindenféle zavar nélkül viselheti jártában-keltében személyiségének, hovatartozásnak minden külső jelét. Itt teljesen természetes például, ha két meleg férfi az Oxford Streeten kéz a kézben nézegeti a csillogó kirakatokat. Senki nem hökken meg ezen, sőt, inkább az kelt némi feltűnést, ha valaki megbotránkozik ilyesmin. Általában semmin sem illik fennakadni: a britek rendkívül toleránsak és tisztelik az egyéniségeket. Nincs az a különös ruhadarab, vagy bizarr hajviselet, aminek ne lenne helye Londonban: itt úgy tűnik, tényleg mindent szabad, ami másoknak nem árt. Ja, mert a legfontosabbat még nem is említettük: az angolok a világ legudvariasabb emberei…itt bizton lehet számítani az őszinte segítőkészségre és végtelen türelemre az itt lakók részéről. A tolakodást, vagy a gorombaságot igen rossz szemmel nézik errefelé." forrás


"A sokszínűsége ellenére is hagyományőrző London, például a közeli Párizzsal ellentétben sokáig egyáltalán nem volt a modern építészet egyik élharcosa. A modernség elleni küzdelembe a londoni konzervatív hangadók véleményét meglovagolva még a trónörökös Károly herceg is beszállt egyszer. A XXI. században azonban London más utakon jár. Sziluettjét merész, új épületek gazdagítják. A város egyik új jelképe a City szívében szürreálisan kiemelkedő Gurkin, azaz az Uborka." forrás


"A következő állomás a Monument volt, amit szintén régóta meg akarok nézni, az 1666-os nagy londoni tűzvész emlékére emelték, a 3 napon át tartó tűzben a kőépületeken kívül London nagy része elpusztult. Ennek a tetejéről van elvileg az egyik legszebb kilátás Londonra és a London Szemével összehasonlítva kifejezetten olcsó, csak a két gyönyörűség, akikkel voltam nem voltak hajlandóak megtenni 345 lépcsőfokot az egész napos járkálás után, szóval egyedül én sem mentem fel. Innen csak egy megállóra van a Tower és Tower Bridge, a várak szerelmeseként nekem ez a kedvencem Londonban. Kiskoromban mindig várban akartam lakni, mondjuk, még lakhatok."forrás


Pozitívumok:

 • Nagyon jó a metróhálózat Londonban és az egész közlekedés nagyon profin van megszervezve. A lehető legkevesebb személyi hátteret igyekeznek hozzá biztosítani, pl. nincs szükség ellenőrökre a buszokon, vonatokon, metrókon, mert mindent elektronikusan oldanak meg.

 • Arányaiban nem drága a londoni közlekedés, és nagyon sokféle jegy- és bérlettípus közül lehet választani. Ezzel a kártyával, amit a szervezőktől kaptunk, egy hétig bármivel ingyen utazhattunk (kb. 10.000 Ft volt az ára). Amíg ez nem volt, addig 3,80 fontért, kb. 1100 Ft-ért utazgathattam naponta (igaz, csak busszal és villamossal), de ezt úgy érdemes nézni, hogy egy jegy 2 fontba kerül, tehát már akkor megéri ilyet vásárolnia az embernek, ha oda-vissza utazik valahova. A viszonyítás kedvéért: 2 font alatt még a Tesco-ból sem tudtam megoldani egy étkezést, tehát a 2 fontot érdemes úgy számítani, mint egy legolcsóbb étkezés árát. Ha innen nézzük, nem sokkal drágább az otthoni jegyáraknál. És mondom, sokkal több variációs lehetőség van arra, hogy olyan jegyet, bérletet vegyél, ami Neked a legjobban megéri.

 • Nem tudom, milyen az eső Londonban, mert én bizony egy csepp esőt sem láttam itt!!! Ettől persze még elhiszem, hogy ez egy esős ország, de fantasztikusan jó idő volt az ittlétem alatt, ezért mindenkinek azt javasolnám, hogy március környékén jöjjön Londonba (nyáron talán még több a turista, mint most, és az már elég "ijesztő" lehet). Talán az április még szebb lehet, amikor már minden virágba borul, de ez a márciusi időjárás is nagyon klassz volt.

 • Imádják a parkjaikat, ami nem is csoda, mert nagyon szépen karban tartják őket, és úgy tűnik, a lakosok is vigyáznak rájuk.

 • Sok a baleset, bűncselekmény, de nagyon sok rendőr van az utcákon, és ha valahol történik valami, rögtön odasietnek.

Negatívumok:

 • Túl sok kávét isznak és túl sok cigit szívnak. Mindezt az utcán, sétafikálás (rohanás) közben is.

 • A mozgólépcsőn lefelé és fölfelé is imádnak rohanni, ezért jaj Neked, ha az útjukba állsz (erre mondjuk londoni szokáshoz híven felirat is figyelmeztet, mármint arra, hogy hagyd szabadon a bal oldalt).

 • Hihetetlenek a jelzőlámpa nélküli, "csak sárga villogóval" ellátott zebrák! Nézz minden irányba, mert bármikor előbukkanhat egy busz, autó vagy bicikli!

 • A londoniak nem várják meg a zöld lámpát a zebránál, simán átvágtatnak a pirosnál, száguldó autók között is. Mentségükre legyen mondva, hogy valóban iszonyú rosszul vannak beállítva a jelzőlámpák Londonban, én is majdnem beleőszültem, mire kivártam őket...

 • Van egy fura szaga Londonnak, amit nem bírok beazonosítani. Részben persze az öreg házakban érzem ezt, de néha a metrón is. Nem tudom meghatározni, és nem is büdösnek mondanám, de mit ne mondjak, én ezt a szagot nem szerettem... forrás


"KONTRA

Nem tudom, mi bajom a várossal. Legalább turistaként értékelhetném, de nem megy. Akárhányszor nekifutok a városnéző túrának, szitkozódás lesz belőle. Olyan apróságokon akadok fenn, hogy az utcanevek nem mindenhol vannak kitáblázva, a házszámozás ismeretlen fogalom (kivéve ha a lakók filctollal felírják az ajtó fém keretére) vagy ha van is, az nehezen követhető (utca egyik oldalán 1-88-ig növekvő, szembe oldalon 430-100-ig csökkenő), a buszmegállók lehetetlen helyeken (felüljáró alatt, mellékutcában, stb.) rejtőznek, ráadásul minden második "átmenetileg nem üzemel", a következőhöz meg egy kilométert kell gyalogolni. A metró drága, a busznak meg minden bokornál megállója van. Arról nem is beszélve, hogy hömpölyög a tömeg, szmogos a levegő ésatöbbi. Szóval nem tetszik. Különben meg voltam már Londonban sok évvel ezelőtt, szóval a kötelező köröket letudtam, láttam a koronaékszekeret, meg voltam bent a katedrálisokban. Legalább ezekre most nem kell pénzt költenem majd :D

PRO

De hogy valami jót is mondjak Londonról, megemlítem az öltözködési szabadságot. Ezt általában az angolok cikizése kapcsán szokás felhánytorgatni, de én pozitívumnak értékelem. Az angolok valami genetikailag kódolt abnormális ízléssel rendelkeznek, ha ruhákról van szó. Nem mondom, hogy ízléstelen, mert ki vagyok én, hogy meghatározzam, mi az ízléses, de hogy a más országokban megszokottól eltérő, az tagadhatatlan. Sem színben, sem mintavilágban, sem stílusban, sem pedig alkalomhoz illőségben nem sikerül eltalálniuk a szemnek kellemes összeállítást. Lila melegítő nadrágot simán felvesznek csíkos, zöld selyemblúzzal és ehhez a magas sarkú piros cipő épp úgy passzol szerintük, mint a pöttyös sárga gumicsizma. Elég vicces variációkat lehet látni az utcán. Persze vannak, akik disztingválnak és a jól bevált öltöny/kosztüm mellet voksolnak, ők elegánsan és ízlésesen néznek ki. Mondjuk a cipőjüket jobb nem megnézni, ha meg akarjuk őrizni a pozitív benyomást.

Filóztam a témán. Lehet, hogy ez az egész abból ered, hogy gyerekként egyenruhát hordanak az iskolában, így nem gyakorolják a ruhák önálló összepárosítását azokban az években, amikor még rendelkezésre állna őszinte kritika? Mert felnőttként ugye a kifogástalan angol udvariasság az ilyet már nem engedi meg. Mindenesetre számomra ez az öltözködési szabadság kifejezetten előnyös. Bármit felvehetek, nem én leszek a legfeltűnőbb. (2014)" forrás


"Nekem London hatalmas csalódás volt. Persze jópofa volt látni a telefonfülkéket, emeletes piros buszokat és egyéb jellegzetességeket. De ennek a varázsa két percig se tartott. A turista attrakciók, a Buckingham-palota, a Westminster Abbey, a Big Ben és társaik mind csalódást okoztak. Minden olyan - hogy is mondjam - dög unalmasan angolos. A Big Ben meg marhára nem "nagy", hanem inkább "Közepes Ben", a legjobb esetben is. Járkáltam helyiekkel London mindenféle negyedeiben. Tapasztaltam, hogy Londonnak ezer arca van, rengeteg negyed, klassz alternatív, kulturális, művészi dolgok, mindenféle kaja és igazából minden, de tényleg minden. Még napsütéses napokat is sikerült kifognom, parkban ücsörögve csodálhattam a brit fővárost. És mégis: hiába van minden, hiába lehet mindent, London óriási csalódás volt. Bármennyire izgalmas is tud lenni, mégis leginkább az "unalmas" szó jut róla eszembe, a szürke, a "nagyon angol". (2015)" forrás


Fotóegyveleg

A felirat: Ne vizelj az emberek kertjeibe!

Vissza az elejére


Kommentek

Marci, 2017. 12. 08. 21:44
Hiánypótló írás következik, mozgássérült szempontból, ilyen talán az egész oldalon nincs még egy. Sztereotípiák Londonnal kapcsolatban: köd, szmog, büdös, állandó eső, rengeteg különböző megjelenésű és külsejű ember, rengeteg különböző kultúrából. Nos, ebből, ami tényleg volt, az az embertömeg, nagyon sokan vannak, de tényleg sokszínű verzióban. (Szó szerint.) Köd nem volt egyszer sem az egész hétvége alatt, kivéve itthon, hajnalban, úton a reptér felé. Esni is csak egyszer esett, de csak kettő percig. Hallottam már mindenféle rémtörténeteket London akadálymentesítettségével kapcsolatban, hogy állítólag még rosszabb a helyzet, mint Budapesten. Nem igaz. Igaz, hogy a metrót nem próbáltam, mert turista minek közlekedne a föld alatt, de azon kívül majdnem minden kerekesszék-kompatibilis, ami meg nem, például a London Eye, ahol van egy lépcsőnyi szintkülönbség, ott az angolok nem kezdenek el jajgatni, hogy kerekesszékkel nem használható, mondván nem akadálymentes, hanem megoldják. Megállítják a gépet addig, amíg kerekesszékkel, babakocsival, bármivel felmegy az ember, tesznek oda egy mobilrámpát és már meg is van oldva. A következő, ami tetszett, nemcsak akadálymentesítés, (siketeknek) hanem figyelmeztetés is az európaiaknak, akik persze még jó, hogy a másik irányba néznének maguktól. Az angolok kiírják a kereszteződésre, hogy gyalogosként merre nézzünk, mert sosem arra kell, amerre logikus lenne. A Tower Bridge tetején az átjáróban van egy (kettő) üveglap, ami alatt látszik a lenti forgalom, meg a Temze, és amire amúgy azt írják, hogy hat elefánt súlyát elbírja, ami vagy 30 tonna, ennek ellenére erős tériszonnyal én nem éreztem akkora bulinak arra a felületre ráállni. Vissza az akadálymentességre: a busz úgy működik, hogy leszáll és felszáll az embertömeg, majd a vezető becsukja az ajtókat, utána külön kinyitja csak a középsőt, de előtte nagyon ronda hangú szirénázás közepette leengedi a rámpát. Még egy érdekesség, hogy ha a buszon utazik két babakocsi és egy kerekesszék, vagy fordítva, már a másik kerekesszék nem tud felszállni, mert ennyi hely nincs. Nekem szerencsém volt, mert a londoni 12-es buszjárat olyan sűrű, mint nálunk a 3-as metró, így nem kellett sokat várnom a következőre. Sok volt a vakvezető sáv is, egyet hiányoltam, amivel érdekes módon, Budapesten már találkoztam, hogy a lámpa bemondta volna, hogy mikor mire váltott. Ez az egy hiányosság van, látássérülteknek így kicsit nehéz, de mozgássérült szempontból nekem tetszett. Még a kaja is teljesen jó volt, ami egy újabb sztereotípia lerombolása, miszerint az angol kaják nem jók.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon