ÚTIKRITIKA.HU / Mexikó

Mexikó

Mexikó, Mexikóváros

Mexikó dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

M. Dávid fotója

Mexikó dióhéjban

 • Elterjedt a tévhit, hogy Mexikó közép-amerikai, avagy latin-amerikai ország. Hivatalos földrajzi meghatározás szeint azonban Mexikó észak-amerikai ország, csak a déli részét tekintik közép-amerikainak. 1,97 millió négyzetkilométer a területe, azaz csaknem 22 Magyarország férne el benne.
 • Mexikó lakossága: 131 millió (2022-es becslés). Mexikó fővárosa: Mexikóváros, aminek kb. 12,2 millió lakosa van. A főváros lakossága a vonzáskörzetével együtt viszont már eléri a 21,8 milliót!
 • Mexikóváros 10 362 kilométerre van Budapesttől.
 • Mexikóban a spanyol a hivatalos nyelv.(Mexikó a világ legnépesebb spanyol nyelvű országa.) A lakosság többsége mesztic (leegyszerűsítve: európai-indián keverék), kisebbségben vannak az őshonos indiánok és a teljesen európai származásúak (többnyire spanyol eredetűek).
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Mexikóba, ha nem akarnak ott 180 napnál tovább tartózkodni.
 • Mexikó nemzeti pénzneme: a mexikói peso( MXN)
  • 1 MXN = 15,00 HUF
  • 1 USD = 19,80 MXN
  • (A linkekre kattintva látható a friss árfolyam, de Pesten eléggé nehéz beszerezni)
  • Revolut kártya ajánlott a dupla váltás költségeinek kiküszöbölésére
  • Érdemes eurót is vinni és mindenképpen meg kell nézni több pénzváltó ajánlatát. Nagyok az eltérések a vételi árfolyamoknál. Egy euróért adhatnak 21 pesót és 19-et is. 2021-ben éppen 22.60-at.
 • Időeltolódás: mínusz 6-7 óra az itthoni időhöz képest
 • Mexikó közbiztonságáról nem célszerű általánosítóan minősíteni. Nagyon nagy mértékben függ a közbiztonsági kockázat attól, hogy az ország mely területeire utazunk, tudunk-e valamennyit spanyolul, tapasztalt utazók vagyunk-e, és főleg mennyire vagyunk képesek tartani magunkat a Közbiztonság alfejezetünkben részletesen leírt viselkedési és elővigyázatossági alapszabályokhoz. Annyi általánosítást azonban tehetünk, hogy a Mexikói rossz közbiztonságról, drogbandaháborúkról stb. a médiában olvasható ijesztő hírekben ritkán szerepelnek külföldi turistákat ért tragédiák. A bűnözők célpontjai jellemzően nem a turisták. Arra kell vigyázni, hogy véletlenül ne legyünk rossz helyen, rosszkor.
 • Mexikóvárostól és Acapulcotól tán eltekintve, a turisták által erősebben frekventált helyeken (Yucatán-félsziget, trópusi szigetek, nyaralóhelyek, romvárosok) nincsenek rémes közbiztonsági állapotok. Lopások, rablások történnek, de nem kirívóbb mértékben, mint néhány európai nagyvárosban (Róma, Barcelona stb.).
 • A havi nettó átlagfizetés (2022-ben): 177 ezer forintnak megfelelő peso
 • Mexikóban a fogyasztói árindex kb. 14 százalékkal olcsóbb mint a magyar. A zöldség és a gyümölcs 30-50 százalékkal olcsóbb náluk, mint nálunk.
 • A mexikói utazásunk optimális időzítésének éghajlati vonatkozása nagy mértékben függ attól, hogy a hatalmas ország mely és milyen magasságú vidékei kerülnek be a tervünkbe. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy november (sőt inkább december) és április között a legjobb Mexikóba utazni, mert ez a szárazabb időszak. Kevesebb eső esik.
 • Van azonban az időzítésnek nem csak éghajlati hanem árérzékenységi vonatkozása is. Decemberben, januárban, valamint márciusban és áprilisban, a húsvét körüli időszakban Mexikóban utazási főszezon van, ami nagyon erősen megnyilvánul az árakban, főleg a szálláshelyek és a repülőjegyek vonatkozásában.
 • Jóllehet a magyar turisták kevésbé utaznak Mexikó északi részére, azért el kell mondanunk, hogy ott a január és március közötti időszakban hideg van és havazik, főleg a magasabban fekvő helyeken.
 • Viszont Mexikó déli részén a mi telünk és kora tavaszunk idején nincs túl nagy hőség, és a páratartalom sem problémás.
 • Május és november közötti mexikói utazásnál számolni kell az időjárási kockázatokkal. Július és szeptember között a sok csapadék az utazási programot is szétáztathatja.
 • Mexikóban az UNESCO világörökségének több mint 30 helyszíne található meg! (Ezek olvashatók a Látnivalók fejezetünkben.)
 • A Mexikó szócikkünk hamarosan jelentősen kibővül. A Yucatánról szóló részeket a vonatkozó szócikk alatt továbbra is megtalálja, valamint Mexikóról hasznos tudnivalókat talál a fenti menüpontok alatt!
 • Mexikó helyi kiejtése: mehiko
 • Az aztékok óta kultusza van a halottaknak, sehol ennyi emberi koponyát formázó szobadíszt nem látni

Kiírás: Mexikó - a szerelmem - Kriszta fotója


Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Chitzen Itzá, a reggeli nyitás után fél órán át, amikor rajtunk kívül csak két turista volt a maja építmények közegében
 2. Mexikóvárosban az Antropológiai (embertani) Múzeum szívemre mélyen ható élménye
 3. A nagyon sok, fantáziadús, érdekes köztéri szobor
 4. A friss gyümölcslevekből egyénileg kiválasztott koktélok az utcai standoknál
 5. San Cristobal de las Casas, a kedvenc város
 6. Zipolite strand település, a Csendes-óceáni oldalon
 7. Cozumelnél (Yucatan) a búvárkodás
 8. Merida parkjaiban a jópofa padok
 9. A Xel-Há ökopark a Yucatánon
 10. Playa del Carmen és Tulum között a csodás, nem zsúfolt strandok
 11. Desperado vagy El mariachi filmek, indulás előtt újra kell nézni. És a Fridát is.
 12. Balandra Beach (Baja California Sur)

Nem tetszett

 1. A lágy ellenszenvet kifejező gringo/gringa megszólítások, azt feltételezve, hogy észak-amerikaiak vagyunk
 2. Sok szolgáltató (és zugszolgáltató) helyi ember arcáról leolvasható simlisség (a szemük sem állt jól)
 3. Chitzen Itzá délelőtt 10 óra után, amikor áradtak a hely hangulatát szétverő turista tömegek
 4. Sok helyen a kosz, rendetlenség; Mexikóvárosban ha strandpapucsban, szandálban gyalogolsz, akkor a lábfejed estére sötétté válik a sok szennytől
 5. Röstellem, de én nem vagyok oda a mariachi zenéért
 6. A yucatani hotelövezeteken kívül Mexikóban a csapvizet még fogmosásra is kockázatos használni (a jégkockák is kockázatosak)
 7. Bérautóval közlekedve valahogy igazodni a mexikói közlekedési fegyelmezetlenségekhez (a vadabbul nyomuló a nyerő elve)
 8. Sunyi a mexikói napsugár, hipp-hopp le lehet égni
 9. A pincérek többsége szórakozott, nem figyel oda rendesen a rendelésre
 10. Fájdalmas a szelektív szemétgyűjtés megvalósíthatatlansága. Fájdalmas a rengeteg szemét mindenhol az utcán.

Vélemények

Fotó by V. J.

Olvasmányos linkek

"Mexikói utazásunk során eljutottunk Escarcéga városáig, valamint Palenque-ba, ami az egykori maja birodalom délnyugati részének legfontosabb városa volt. Ellátogattunk Yaxchilánba, hajóztunk az Ucumacinta folyón, és megnéztük a színes freskókról nevezetes Bonampak városát. Megállapítottuk, hogy Chiapas volt mexikói utunk során a legautentikusabb, legzöldebb és a legszebb állam. (2014)" forrás

fotó by V. J.

Fotóegyveleg

Tulum - M. Dávid fotója

Mitla - Piros Ákos fotója

Antropológiai múzeum Mexikóvárosban - Kriszta fotója

kr

A felejthetetlen San Cristobal de las Casas - Kriszta fotója

kr

kr

Puebla - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Kriszt@, 2019. 06. 13. 18:59
Sziasztok!
10-14napra utaznék b.nőmmel október végén.
Megbízható utazási irodát keresnénk. Tudnátok ajánlani? Nem napozni szeretnénk, hanem részt venni a fesztiválon, ismerkedni az ottani kultúrával és FOTÓzni😉


Nagy Ági, 2018. 11. 17. 12:38
Sziasztok!
Párommal jövőre tervezünk 2 hétre Mexikóba menni. Kérdésem, hogy mikor érdemes időjárás szempontjából? Én nagyon napimádó vagyok. Február, márciusra tervezzük de sajnos március közepéig bezárólag. Vagy április. Melyik a legideálisabb?
A választ előre is köszönöm.


úti kritikus, 2018. 10. 16. 17:32
Mária!
Ha megy az angol nyelv akkor:
https://whywaittoseetheworld.com/gluten-free-in-mexico/


Mária, 2018. 10. 16. 16:58
Szeretném meg kérdezni az étkezés szempontjából mik a tapasztolatok! Én glutén és laktozmentesen étkezem van e rá lehetöség Mexicoban? Tervbe van véve egy nyaralás és érdeklödöm ! Kinek mi a tapasztalata? Köszönöm!


Veronika, 2018. 09. 14. 10:55
Sziasztok!
Tudja-e valaki, hogy Florida és Yucatan között van valamilyen komp/hajó közlekedés? Sajnos mi nem tudunk repulövel utazni....
Hajóval mennénk Floridába, de hogyan tovább Mexicoba?
Köszönöm


Friesinger kata, 2018. 02. 07. 12:36
sziasztok
Aprilis elsö hetében utazunk Playa del Carmenre . tudnátok e pár jo tanáccsal szolgálni ? esetleg van e kinti Magyar nyelvü idegenvezetö ismeröse valakinek ?


Laci54, 2018. 01. 19. 15:25
Köszi, ez megnyugtató :)


úti kritikus, 2018. 01. 18. 19:45
Laci!

Acapulco 2700 kilométerre van Dél-Amerika legészakibb részétől (Észak-Kolumbia), szóval egész más az éghajlat, és az időjárás egyazon időszakban.
Február elején Acapulcoban 30 fok körüli lesz a meleg és éjszaka sincs kevesebb, mint 24 fok.


Laci 54, 2018. 01. 18. 19:23
Most milyen az idő Acapulcóban? Nem befolyásolja a Dél-Amerikában tomboló kegyetlen hideg?


Mónika, 2018. 01. 09. 14:55
Sziasztok! Mi a családdal 2018 június közepén Mexikóba készülünk 14 napra. Grand Bahia Principe Cobában foglaltunk szállást.Tudnátok vélemény mondani esetleg a hotelről és tanácsot adni mit érdemes megnézni a környéken?Van e magyar fakultatív kirándulás szervező? Válaszokat előre is köszönöm


Laci54, 2017. 12. 16. 17:04
Köszönön szépen :-)


úti kritikus, 2017. 12. 16. 16:25
Laci!

A reptéri vám ezeket szedheti el: hús, hústermék, friss zöldség és gyümölcs, esetleg sajt. Szerencse (az adott vámos ébersége) kérdése, hogy mi megy át és mi nem.


úti kritikus, 2017. 12. 16. 16:20
Laci!

Acapulcoban februárban a nappali hőmérséklet 28-30 fok körül mozog, éjszaka sincs 21.22 foknál hűvösebb. A vízhőmérséklet is 27-28 fok körüli.
Közel Acapulcohoz van egy viszonylag újonnan kiépített piramosos terület, az Tehuacalco. Ez azért nem olyan jelentős, mint az Acapulcotól 4 óra autótávolságra lévő maja romterület, a Xochicalco.


Laci54, 2017. 12. 16. 15:33
Sziasztok! T úti kritikus! Február 10-től leszünk Mexikóban, Acapulcóban 14 napig. Milyen időre számíthatunk, milyen a vízhőmérséklet ilyenkor? Milyen messze vannak a nevezetes látnivalók pl. piramisok? Mi igaz abból, hogy a Mexicói repülőtéren,megérkezéskor szúrópróba szerűen kiemelnek utasokat és minden csomagban talált ételt, italt elkoboznak?


livirobi, 2017. 12. 09. 17:32
nagyon szépen köszönöm az információt.
Jelenleg a Grand Bahia principe hotelt néztük ki,mivel tavaly Dominikán La Romana-ban ebben a hotelben voltunk és egyszerűen csúcs ez a hotel lánc.
Remélem Mexikóban is a kvalita ugyanaz.
de majd ha tudom pontosan hogy hová megyünk akkor majd irok.
Addig is nagyon szépen köszönöm!!!


úti kritikus, 2017. 11. 24. 14:20
Livirobi!

Nagyon az utazással kapcsolatos egyéni elvárások függvénye, hogy mik Mexikó legszebb részei, és egy 10 napos időkeret esetén az is felmerül, hogy egyáltalán mik férhetnek be a tervbe, hiszen Mexikó nagy ország.
Ha először utaznak Mexikóba, akkor és 10 nap keretében a Yucatan félszigetet ajánlanám Mexikóvárossal és környékével kombinálva. Ez is nagyon feszesen fér el 10 napban. Függ attól is, hogy akarnak-e strandolással is eltölteni napokat. Én személy szerint San Cristobal de las Casas rajongó vagyok.
A hotelipar Mexikóban hatalmas és jól fejlett. Minden méretű pénztárcához található megfelelő megoldás.
Május viszonylag jó időzítés a klíma tekintetében. Még nincs hurrikánszezon. Nem egy száraz hónap, de nem is túl csapadékos. Azonban vannak kisebb különbségek régiónként, szóval pontosabb választ tudok adni, ha már meg van, hogy a 10 napban mi lesz benne.
Magyar fakultatív kirándulások dolgában Orsit érdemes kontaktálni: orsolya.laszlo@vista.hu


livirobi, 2017. 11. 18. 00:01
Sziasztok!

2018 május végén a feleségemmel Mexikóba készülünk 10 napra.
Lenne pár kérdésem:
Melyik Mexikó legszebb része?
Melyik a legmegbízhatóbb hotelek?
Milyen az időjárás?
Találok ott magyar fakultatív kirándulás szervezőt?


úti kritikus, 2017. 05. 13. 18:08
Dávid! Cancun két eléggé különböző jellegű helyből áll: a mexikói karakterű belvárosból (downtown) és a nagyon amerikai karakterű hotel övezetből (hotel zone). A belvárosi strandok kevésbé gondozottak és nem olyan szépek, mint a hotel övezetben. nem véletlen, hogy a hotelek melyik partrészre épültek fel. Szóakozás szempontjából a hotel zónában nagyobb a választék, de drágábba helyek és tele vannak hangos, nagyképű amerikaiakkal. A belvárosban is van bőven mozgalmasság, de nem annyira menő helyek és olcsóbbak is.
Én mindenkinek inkább Playa del Carmen-t javasolom a Yucatan-félszigeten. Nem véletlen, hogy az európai és dél-amerikai nyaralók inkább odamennek. Szépek a strandok és Playa del Carmen központja rokonszenvesebb mint Cancun belvárosa és a hotel zónánál is. Ha hotelt választasz akár Cancunban, akár ott egyéb helyen, akkor írjad meg a nevét, mert tudok róluk értékelést küldeni.


David Molnar, 2017. 05. 13. 16:44
üdv

Novemberben keszülünk Cancunba,es oylan kérdésem van,hogy hova éri meg jobban elmenni. Cancun strandjára,vagy a Hotel felszigetre inkább? Hogy abban a kiugrásban nem tul-e unalmas az élet..


Dudás Dóri, 2016. 11. 01. 08:05
Sziasztok! Én idén Augusztus végétől voltam 2 hetet Mexikóvárosban +Cancunban ismerősömnél. Akkora élmény volt, hogy a hatása alatt voltam, vagyok. Csodálatos emberek, tájak és ételek.Mindenkinek el kellene jutni oda egyszer.Más világ. De Fantasztikus!!!


Kriszti, 2016. 03. 05. 12:56
Sziasztok!

A mexikói világörökségekről és a magyar turisták utazási motivációiról írok szakdolgozatot :) nagy segítség lenne, ha kitöltenétek az alábbi kérdőívet: https://docs.google.com/forms/d/1NuM9GRqbIDNNBP27bDDNOuLHWZTnY6NGOLFqVnseZow/viewform

Köszönettel!


Miklós, 2014. 11. 22. 17:11
Érdeklődők hogy indul -e valaki január közepe után Mexicoba .Nincs kőbe vésett útvonalunk,4~5 hétre tervezünk.Hatvanas házaspár vagyunk.
Társasággal könnyebb.


Kinga, 2012. 08. 28. 19:25
Sziasztok! 7 évet éltem Cancunban, és szupernek találom a leírást, pár apróság akad, ami mindenképp pontosítást kíván:
A Pro és Kontra részben:
1) A hurrikán időszak júniustól nov. végéig tart... (én éltem már át hurrikánt júliusban is, és trópusi esők sem váratlanok júniusban.)
2) Cancuni strandok: Cancunban a strandon igenis végig tudod sétálni a 25 km-es hotel zóna távot, (hotel zóna: egy félsziget, ahol a homokos tengerpart és a szallodák vannak), anélkül, hogy bármilyen lezárással találkoznál! Ugyanis törvény írja elő, h a "strand közhely, így le nem zárható".
Ezzel ellentétben, a Riviera Maya-n, ahol egy-egy hotel igen komoly területet foglal el - - na, ott nem sétálgathatsz kedvedre kilométereket a tengerparton, ott nagyon szigorú határok vannak (a törvény ellenére is...), de ennek biztonsági okai vannak, amiket nem itt fejtenék ki.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon