ÚTIKRITIKA.HU / Mexikó


hirdetes

útikritikák


Mexikó

Mexikó, Mexikóváros

Mexikó dióhéjban | Tetszett & Nem Tetszett | Vélemények | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

M. Dávid fotója

2023. január 15. : Mexikóban hatályba lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvény, ami minden nyilvános helyen megtiltja a dohányzást. Ez érvényes a parkokra, strandokra, szállodákra, irodákra és éttermekre is.  A szabályozás a vape-re és az e-cigarettákra is vonatkozik.

Mexikó dióhéjban

 • Elterjedt a tévhit, hogy Mexikó közép-amerikai, avagy latin-amerikai ország. Hivatalos földrajzi meghatározás szeint azonban Mexikó észak-amerikai ország, csak a déli részét tekintik közép-amerikainak. 1,97 millió négyzetkilométer a területe, azaz csaknem 22 Magyarország férne el benne.
 • Mexikó lakossága: 127 millió (2023-as becslés). Mexikó fővárosa: Mexikóváros, aminek kb. 12,2 millió lakosa van. A főváros lakossága a vonzáskörzetével együtt viszont már eléri a 21,8 milliót!
 • Mexikóváros 10 362 kilométerre van Budapesttől.
 • Mexikóban a spanyol a hivatalos nyelv.(Mexikó a világ legnépesebb spanyol nyelvű országa.) A lakosság többsége mesztic (leegyszerűsítve: európai-indián keverék), kisebbségben vannak az őshonos indiánok és a teljesen európai származásúak (többnyire spanyol eredetűek).
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Mexikóba, ha nem akarnak ott 180 napnál tovább tartózkodni.
 • Mexikó nemzeti pénzneme: a mexikói peso( MXN)
  • 1 MXN = 19,00 HUF
  • 1 USD = 19,48 MXN
  • (A linkekre kattintva látható a friss árfolyam, de Pesten eléggé nehéz beszerezni)
  • Revolut kártya ajánlott a dupla váltás költségeinek kiküszöbölésére
  • Érdemes eurót is vinni és mindenképpen meg kell nézni több pénzváltó ajánlatát. Nagyok az eltérések a vételi árfolyamoknál.
 • Időeltolódás: mínusz 6-7 óra az itthoni időhöz képest
 • Mexikó közbiztonságáról nem célszerű általánosítóan minősíteni. Nagyon nagy mértékben függ a közbiztonsági kockázat attól, hogy az ország mely területeire utazunk, tudunk-e valamennyit spanyolul, tapasztalt utazók vagyunk-e, és főleg mennyire vagyunk képesek tartani magunkat a Közbiztonság alfejezetünkben részletesen leírt viselkedési és elővigyázatossági alapszabályokhoz. Annyi általánosítást azonban tehetünk, hogy a Mexikói rossz közbiztonságról, drogbandaháborúkról stb. a médiában olvasható ijesztő hírekben ritkán szerepelnek külföldi turistákat ért tragédiák. A bűnözők célpontjai jellemzően nem a turisták. Arra kell vigyázni, hogy véletlenül ne legyünk rossz helyen, rosszkor.
 • Mexikóvárostól és Acapulcotól tán eltekintve, a turisták által erősebben frekventált helyeken (Yucatán-félsziget, trópusi szigetek, nyaralóhelyek, romvárosok) nincsenek rémes közbiztonsági állapotok. Lopások, rablások történnek, de nem kirívóbb mértékben, mint néhány európai nagyvárosban (Róma, Barcelona stb.).
 • A havi nettó átlagfizetés (2023-ban): 240 ezer forintnak megfelelő peso
 • Mexikóban a fogyasztói árindex kb. 14 százalékkal olcsóbb mint a magyar. A zöldség és a gyümölcs 30-50 százalékkal olcsóbb náluk, mint nálunk.
 • A mexikói utazásunk optimális időzítésének éghajlati vonatkozása nagy mértékben függ attól, hogy a hatalmas ország mely és milyen magasságú vidékei kerülnek be a tervünkbe. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy november (sőt inkább december) és április között a legjobb Mexikóba utazni, mert ez a szárazabb időszak. Kevesebb eső esik.
 • Van azonban az időzítésnek nem csak éghajlati hanem árérzékenységi vonatkozása is. Decemberben, januárban, valamint márciusban és áprilisban, a húsvét körüli időszakban Mexikóban utazási főszezon van, ami nagyon erősen megnyilvánul az árakban, főleg a szálláshelyek és a repülőjegyek vonatkozásában.
 • Jóllehet a magyar turisták kevésbé utaznak Mexikó északi részére, azért el kell mondanunk, hogy ott a január és március közötti időszakban hideg van és havazik, főleg a magasabban fekvő helyeken.
 • Viszont Mexikó déli részén a mi telünk és kora tavaszunk idején nincs túl nagy hőség, és a páratartalom sem problémás.
 • Május és november közötti mexikói utazásnál számolni kell az időjárási kockázatokkal. Július és szeptember között a sok csapadék az utazási programot is szétáztathatja.
 • Mexikóban az UNESCO világörökségének több mint 30 helyszíne található meg! (Ezek olvashatók a Látnivalók fejezetünkben.)
 • A Yucatánról szóló részeket a vonatkozó szócikk alatt továbbra is megtalálja, valamint Mexikóról hasznos tudnivalókat talál a fenti menüpontok alatt!
 • Mexikó helyi kiejtése: mehiko
 • Az aztékok óta kultusza van a halottaknak, sehol ennyi emberi koponyát formázó szobadíszt nem látni

Kiírás: Mexikó - a szerelmem - Kriszta fotója

Lantos Anikó alapvető tanácsai a 2022. januári mexikói körutazása alapján

Tetszett & Nem Tetszett

Tetszett

 1. Chitzen Itzá, a reggeli nyitás után fél órán át, amikor rajtunk kívül csak két turista volt a maja építmények közegében
 2. Mexikóvárosban az Antropológiai (embertani) Múzeum szívemre mélyen ható élménye
 3. A nagyon sok, fantáziadús, érdekes köztéri szobor
 4. A friss gyümölcslevekből egyénileg kiválasztott koktélok az utcai standoknál
 5. San Cristobal de las Casas, a kedvenc város
 6. Zipolite strand település, a Csendes-óceáni oldalon
 7. Cozumelnél (Yucatan) a búvárkodás
 8. Merida parkjaiban a jópofa padok
 9. A Xel-Há ökopark a Yucatánon
 10. Playa del Carmen és Tulum között a csodás, nem zsúfolt strandok
 11. Desperado vagy El mariachi filmek, indulás előtt újra kell nézni. És a Fridát is.
 12. Balandra Beach (Baja California Sur)

Nem tetszett

 1. A lágy ellenszenvet kifejező gringo/gringa megszólítások, azt feltételezve, hogy észak-amerikaiak vagyunk
 2. Sok szolgáltató (és zugszolgáltató) helyi ember arcáról leolvasható simlisség (a szemük sem állt jól)
 3. Chitzen Itzá délelőtt 10 óra után, amikor áradtak a hely hangulatát szétverő turista tömegek
 4. Sok helyen a kosz, rendetlenség; Mexikóvárosban ha strandpapucsban, szandálban gyalogolsz, akkor a lábfejed estére sötétté válik a sok szennytől
 5. Röstellem, de én nem vagyok oda a mariachi zenéért
 6. A yucatani hotelövezeteken kívül Mexikóban a csapvizet még fogmosásra is kockázatos használni (a jégkockák is kockázatosak)
 7. Bérautóval közlekedve valahogy igazodni a mexikói közlekedési fegyelmezetlenségekhez (a vadabbul nyomuló a nyerő elve)
 8. Sunyi a mexikói napsugár, hipp-hopp le lehet égni
 9. A pincérek többsége szórakozott, nem figyel oda rendesen a rendelésre
 10. Fájdalmas a szelektív szemétgyűjtés megvalósíthatatlansága. Fájdalmas a rengeteg szemét mindenhol az utcán.
 11. Rengeteg tope az utakon. Fekvőrendőr, de nem ám lapos, kicsi. A 30 cm-estől - megzökken az autó - az egymétesresen át - ezen kényelmesen átsétál a szerelmespár az utca másik oldalára - egészen 2-3 méter szélesig, amin simán átdöcög a hatodik b. egy perc alatt.  Felfestése lekopott, tábla vagy jelzi vagy nem, hajrá kedves külföldi sofőr!

Vélemények

Fotó by V. J.

Olvasmányos linkek

"Mexikói utazásunk során eljutottunk Escarcéga városáig, valamint Palenque-ba, ami az egykori maja birodalom délnyugati részének legfontosabb városa volt. Ellátogattunk Yaxchilánba, hajóztunk az Ucumacinta folyón, és megnéztük a színes freskókról nevezetes Bonampak városát. Megállapítottuk, hogy Chiapas volt mexikói utunk során a legautentikusabb, legzöldebb és a legszebb állam. (2014)" forrás

fotó by V. J.

Fotóegyveleg

Tulum - M. Dávid fotója

Mitla - Piros Ákos fotója

Antropológiai múzeum Mexikóvárosban - Kriszta fotója

kr

A felejthetetlen San Cristobal de las Casas - Kriszta fotója

kr

kr

Puebla - Kriszta fotója

Vissza az elejére


Kommentek

úti kritikus, 2023. 01. 30. 17:34
Csutinak 2. :

Kérlek, írjál kommentben néhány veretes ellenvéleményt, cáfolatot a nyafogóknak.


úti kritikus, 2023. 01. 30. 17:31
Csutinak:

Neked teljesen igazad van! A honlap szerkesztője vagyok, és hatalmas Mexikó-imádó. Viszont a honlap koncepciója az, hogy sokféle véleménynek ad helyet. Olyanoknak is, amikkel pl. én egyáltalán nem értek egyet. Valóban van sok olyan utazó (nem csak magyar...), aki nem képes Mexikót megfelelő megértéssel és toleranciával kezelni. Akik viszont képesek, azok tuti jól érzik magukat.


Csuti, 2023. 01. 30. 16:20
Sajnos szomorúan olvasom a riogató és elmarasztaló véleményeket Mexikóról!
Mielőtt valaki elindul illetve megérkezik akkor az igényeivel kapcsolatban csak annyit mondanék hogy nézzen körül a fejébe honnan is jött és Vesse össze a dolgokat! Két egészen más kultúráról beszélünk, egészen más emberekről, egészen más szolgáltatási szokásokról! Ezért mindenben más! Nos ezt el kell fogadni! Amennyiben egy új országot meg akarunk ismerni jó lenne ha inkább a szépet és a Különlegeset, az addig nem látottakat emelnék ki és nem azt hogy itt ott szembe ütköző, nem megszokott dolgokkal találkoznak emberek. Sajnos a magyar turista zömében ilyen, mindig elfelejti hogy honnan érkezik🤔


Joe Joe, 2022. 12. 25. 08:39
Sok helyen jártam már a világban a kedvencem ahová minden évben visszatérek Thaiföld. Így nekem óriási volt a kontraszt a mexikói utazásom során, hogy mennyire rossz a érzete,hangulata és közbiztonsága ennek az orszagnak. Gyakorlatilag mindenhol le akartak húzni minket, még a főutcai étterem is elkezdett más árfolyamon váltani mint a táblájukon, sehol nem voltak korrektek és egyenesek a szolgáltatasok során. 5 csillagos szállodában laktunk mindkét alkalommal de még ott is megdöbbentő szokásokhoz kellett vendégként alkalmazkodni, sehol máshol nem tapasztaltunk ilyet a világban. Igen, vannak érdekes es szép látnivalók de elrontja az ízét a hangulata a szolgáltatásoknak és, hogy folyamatosan hülyének nézik az embert. Mindenképpen javasolom,hogy helyi idegenvezetővel közlekedjünk mert ők képesek elsimítani a kellemetlenségeket. Mexikó után kellemes újra thaiföldön élvezni a lazaságot, a kedves és mosolygós embereket és éjszaka bárhová elmehetünk gondolkodás nélkül a legnagyobb biztonságban.


Gábor, 2022. 03. 09. 13:53
Útélmények az objektivitás mellőzésével:
https://fikatours.blogspot.com/2022/03/mexiko.html


Kriszt@, 2019. 06. 13. 18:59
Sziasztok!
10-14napra utaznék b.nőmmel október végén.
Megbízható utazási irodát keresnénk. Tudnátok ajánlani? Nem napozni szeretnénk, hanem részt venni a fesztiválon, ismerkedni az ottani kultúrával és FOTÓzni😉


Nagy Ági, 2018. 11. 17. 12:38
Sziasztok!
Párommal jövőre tervezünk 2 hétre Mexikóba menni. Kérdésem, hogy mikor érdemes időjárás szempontjából? Én nagyon napimádó vagyok. Február, márciusra tervezzük de sajnos március közepéig bezárólag. Vagy április. Melyik a legideálisabb?
A választ előre is köszönöm.


úti kritikus, 2018. 10. 16. 17:32
Mária!
Ha megy az angol nyelv akkor:
https://whywaittoseetheworld.com/gluten-free-in-mexico/


Mária, 2018. 10. 16. 16:58
Szeretném meg kérdezni az étkezés szempontjából mik a tapasztolatok! Én glutén és laktozmentesen étkezem van e rá lehetöség Mexicoban? Tervbe van véve egy nyaralás és érdeklödöm ! Kinek mi a tapasztalata? Köszönöm!


Veronika, 2018. 09. 14. 10:55
Sziasztok!
Tudja-e valaki, hogy Florida és Yucatan között van valamilyen komp/hajó közlekedés? Sajnos mi nem tudunk repulövel utazni....
Hajóval mennénk Floridába, de hogyan tovább Mexicoba?
Köszönöm


Friesinger kata, 2018. 02. 07. 12:36
sziasztok
Aprilis elsö hetében utazunk Playa del Carmenre . tudnátok e pár jo tanáccsal szolgálni ? esetleg van e kinti Magyar nyelvü idegenvezetö ismeröse valakinek ?


Laci54, 2018. 01. 19. 15:25
Köszi, ez megnyugtató :)


úti kritikus, 2018. 01. 18. 19:45
Laci!

Acapulco 2700 kilométerre van Dél-Amerika legészakibb részétől (Észak-Kolumbia), szóval egész más az éghajlat, és az időjárás egyazon időszakban.
Február elején Acapulcoban 30 fok körüli lesz a meleg és éjszaka sincs kevesebb, mint 24 fok.


Laci 54, 2018. 01. 18. 19:23
Most milyen az idő Acapulcóban? Nem befolyásolja a Dél-Amerikában tomboló kegyetlen hideg?


Mónika, 2018. 01. 09. 14:55
Sziasztok! Mi a családdal 2018 június közepén Mexikóba készülünk 14 napra. Grand Bahia Principe Cobában foglaltunk szállást.Tudnátok vélemény mondani esetleg a hotelről és tanácsot adni mit érdemes megnézni a környéken?Van e magyar fakultatív kirándulás szervező? Válaszokat előre is köszönöm


Laci54, 2017. 12. 16. 17:04
Köszönön szépen :-)


úti kritikus, 2017. 12. 16. 16:25
Laci!

A reptéri vám ezeket szedheti el: hús, hústermék, friss zöldség és gyümölcs, esetleg sajt. Szerencse (az adott vámos ébersége) kérdése, hogy mi megy át és mi nem.


úti kritikus, 2017. 12. 16. 16:20
Laci!

Acapulcoban februárban a nappali hőmérséklet 28-30 fok körül mozog, éjszaka sincs 21.22 foknál hűvösebb. A vízhőmérséklet is 27-28 fok körüli.
Közel Acapulcohoz van egy viszonylag újonnan kiépített piramosos terület, az Tehuacalco. Ez azért nem olyan jelentős, mint az Acapulcotól 4 óra autótávolságra lévő maja romterület, a Xochicalco.


Laci54, 2017. 12. 16. 15:33
Sziasztok! T úti kritikus! Február 10-től leszünk Mexikóban, Acapulcóban 14 napig. Milyen időre számíthatunk, milyen a vízhőmérséklet ilyenkor? Milyen messze vannak a nevezetes látnivalók pl. piramisok? Mi igaz abból, hogy a Mexicói repülőtéren,megérkezéskor szúrópróba szerűen kiemelnek utasokat és minden csomagban talált ételt, italt elkoboznak?


livirobi, 2017. 12. 09. 17:32
nagyon szépen köszönöm az információt.
Jelenleg a Grand Bahia principe hotelt néztük ki,mivel tavaly Dominikán La Romana-ban ebben a hotelben voltunk és egyszerűen csúcs ez a hotel lánc.
Remélem Mexikóban is a kvalita ugyanaz.
de majd ha tudom pontosan hogy hová megyünk akkor majd irok.
Addig is nagyon szépen köszönöm!!!


úti kritikus, 2017. 11. 24. 14:20
Livirobi!

Nagyon az utazással kapcsolatos egyéni elvárások függvénye, hogy mik Mexikó legszebb részei, és egy 10 napos időkeret esetén az is felmerül, hogy egyáltalán mik férhetnek be a tervbe, hiszen Mexikó nagy ország.
Ha először utaznak Mexikóba, akkor és 10 nap keretében a Yucatan félszigetet ajánlanám Mexikóvárossal és környékével kombinálva. Ez is nagyon feszesen fér el 10 napban. Függ attól is, hogy akarnak-e strandolással is eltölteni napokat. Én személy szerint San Cristobal de las Casas rajongó vagyok.
A hotelipar Mexikóban hatalmas és jól fejlett. Minden méretű pénztárcához található megfelelő megoldás.
Május viszonylag jó időzítés a klíma tekintetében. Még nincs hurrikánszezon. Nem egy száraz hónap, de nem is túl csapadékos. Azonban vannak kisebb különbségek régiónként, szóval pontosabb választ tudok adni, ha már meg van, hogy a 10 napban mi lesz benne.
Magyar fakultatív kirándulások dolgában Orsit érdemes kontaktálni: orsolya.laszlo@vista.hu


livirobi, 2017. 11. 18. 00:01
Sziasztok!

2018 május végén a feleségemmel Mexikóba készülünk 10 napra.
Lenne pár kérdésem:
Melyik Mexikó legszebb része?
Melyik a legmegbízhatóbb hotelek?
Milyen az időjárás?
Találok ott magyar fakultatív kirándulás szervezőt?


úti kritikus, 2017. 05. 13. 18:08
Dávid! Cancun két eléggé különböző jellegű helyből áll: a mexikói karakterű belvárosból (downtown) és a nagyon amerikai karakterű hotel övezetből (hotel zone). A belvárosi strandok kevésbé gondozottak és nem olyan szépek, mint a hotel övezetben. nem véletlen, hogy a hotelek melyik partrészre épültek fel. Szóakozás szempontjából a hotel zónában nagyobb a választék, de drágábba helyek és tele vannak hangos, nagyképű amerikaiakkal. A belvárosban is van bőven mozgalmasság, de nem annyira menő helyek és olcsóbbak is.
Én mindenkinek inkább Playa del Carmen-t javasolom a Yucatan-félszigeten. Nem véletlen, hogy az európai és dél-amerikai nyaralók inkább odamennek. Szépek a strandok és Playa del Carmen központja rokonszenvesebb mint Cancun belvárosa és a hotel zónánál is. Ha hotelt választasz akár Cancunban, akár ott egyéb helyen, akkor írjad meg a nevét, mert tudok róluk értékelést küldeni.


David Molnar, 2017. 05. 13. 16:44
üdv

Novemberben keszülünk Cancunba,es oylan kérdésem van,hogy hova éri meg jobban elmenni. Cancun strandjára,vagy a Hotel felszigetre inkább? Hogy abban a kiugrásban nem tul-e unalmas az élet..


Dudás Dóri, 2016. 11. 01. 08:05
Sziasztok! Én idén Augusztus végétől voltam 2 hetet Mexikóvárosban +Cancunban ismerősömnél. Akkora élmény volt, hogy a hatása alatt voltam, vagyok. Csodálatos emberek, tájak és ételek.Mindenkinek el kellene jutni oda egyszer.Más világ. De Fantasztikus!!!


Kriszti, 2016. 03. 05. 12:56
Sziasztok!

A mexikói világörökségekről és a magyar turisták utazási motivációiról írok szakdolgozatot :) nagy segítség lenne, ha kitöltenétek az alábbi kérdőívet: https://docs.google.com/forms/d/1NuM9GRqbIDNNBP27bDDNOuLHWZTnY6NGOLFqVnseZow/viewform

Köszönettel!


Miklós, 2014. 11. 22. 17:11
Érdeklődők hogy indul -e valaki január közepe után Mexicoba .Nincs kőbe vésett útvonalunk,4~5 hétre tervezünk.Hatvanas házaspár vagyunk.
Társasággal könnyebb.


Kinga, 2012. 08. 28. 19:25
Sziasztok! 7 évet éltem Cancunban, és szupernek találom a leírást, pár apróság akad, ami mindenképp pontosítást kíván:
A Pro és Kontra részben:
1) A hurrikán időszak júniustól nov. végéig tart... (én éltem már át hurrikánt júliusban is, és trópusi esők sem váratlanok júniusban.)
2) Cancuni strandok: Cancunban a strandon igenis végig tudod sétálni a 25 km-es hotel zóna távot, (hotel zóna: egy félsziget, ahol a homokos tengerpart és a szallodák vannak), anélkül, hogy bármilyen lezárással találkoznál! Ugyanis törvény írja elő, h a "strand közhely, így le nem zárható".
Ezzel ellentétben, a Riviera Maya-n, ahol egy-egy hotel igen komoly területet foglal el - - na, ott nem sétálgathatsz kedvedre kilométereket a tengerparton, ott nagyon szigorú határok vannak (a törvény ellenére is...), de ennek biztonsági okai vannak, amiket nem itt fejtenék ki.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon